فهرست مطالب

مطالعات راهبردی انقلاب اسلامی - پیاپی 4 (زمستان 1402)

نشریه مطالعات راهبردی انقلاب اسلامی
پیاپی 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سعید زاهد زاهدانی* صفحات 1-33

    هویت، صفاتی با ارزیابی مثبت است که فرد یا جامعه، خود را با آن ها از دیگران متمایز می کند. هدف این مقاله، به دست آوردن و بررسی دیدگاه های آیت الله خامنه ای درباره «مفهوم هویت ملی ایرانی» است. این نوشتار، پژوهشی است مستند که پس از مرور نظریه های هویت و مفهوم هویت ملی و هویت ملی ایرانیان از نگاه صاحب نظران، با مراجعه به بیانات و نوشته های آیت الله خامنه ای، دریافت ایشان از این مفاهیم جمع بندی و در برخورد با اندیشه دیگران، ارزیابی شده است. نتیجه اینکه، آیت الله خامنه ای از زاویه سیاست گذاری اجتماعی به مسئله هویت می نگرند؛ هویت را از جنس فرهنگ می دانند؛ خمیرمایه اصلی هویت ملی ایرانیان را دین اسلام در نظر می گیرند و به زبان فارسی، شعر و خط اهمیت می دهند. ایشان غیرت ملی را مبتنی بر هویت ملی می دانند و معنویت و اخلاق، دانش، لباس محلی، معماری و شهرسازی و ورزش قهرمانی را از عوامل اثرگذار بر هویت و غیرت ملی معرفی می کنند.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، سلطه، سیاست، استقلال، مقاومت
  • مهدی جمشیدی* صفحات 35-60
    «اسلام رحمانی» یکی از مقولات مهمی است که شخصیت های فکری و سیاسی دگراندیش، در چند دهه اخیر از آن سخن می گویند و سعی می کنند با تکیه بر آن برای خود، بدنه اجتماعی بیافرینند. ممکن است در آغاز، به نظر برسد که این تعبیر تعارض و تضادی با اسلام ندارد؛ زیرا اسلام نیز «دین رحمت» است، اما با تامل در برداشت های مفسران و تحلیل گران جریان اسلام رحمانی از این مقوله درمی یابیم که منظور از آن، «اسلام لیبرالی» و حاصل «برداشت لیبرالی از اسلام» است.بنابراین کسانی در پوشش اسلام خواهی و اسلام گرایی، به دنبال جعل یک «هویت دروغین و التقاطی» برای جامعه اسلامی هستند و لازم است با نقد «مولفه ها» و «اوصاف» و روشن ساختن منطق هویتی اسلام رحمانی، مشخص شود که تا چه اندازه به «اسلام ناب» یا به «لیبرالیسم» نزدیک است. این مقاله، پس از طراحی و تعریف چهارچوب مفهومی و معنایی برای ضلع فرهنگی اسلام رحمانی، روایت هویتی اسلام رحمانی را در لایه فرهنگی، بازگفته و سپس از دیدگاه آیت الله خامنه ای، نقد و ابطال کرده است. خصایص شناسایی شده در این پژوهش عبارت اند از: اقلی و تاریخی بودن فرهنگ اسلامی (هویت حاشیه ای)، اکثریت مداری فرهنگی (هویت برساخته)، بی طرفی فرهنگی دولت (هویت غیررسمی)، تساهل و تسامح فرهنگ (هویت سیال) و غرب معیارانگاری فرهنگی (هویت غیرمدار).
    کلیدواژگان: اسلام رحمانی، اسلام رحمانی، اسلام لیبرالی، آیت الله خامنه ای، هویت
  • حسین گرجی پور* صفحات 61-79

    هدف پژوهش: پاسخ به این سوال است که پایه های قدرت انقلاب اسلامی در استمرار فرآیند انقلاب از منظر امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری چه هستند؟ روش پژوهش: مطالعه بیانات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری با بهره گیری از روش کیفی اسنادی و استفاده از تکنیک فیش برداری برای پاسخ به سوال پژوهش است.یافته های پژوهش: از منظر امامین انقلاب اسلامی، عناصر ایمان دینی مردم و میزان حضور درصحنه و پشتیبانی مردم از انقلاب اسلامی، دوپایه ی اصلی قدرت انقلاب اسلامی است.نتایج پژوهش: از دیدگاه امامین انقلاب اسلامی عواملی در تقویت پایه های قدرت انقلاب اسلامی تاثیرگذار هستند که اهتمام به آن ها زمینه رشد و تقویت پایه های قدرت انقلاب اسلامی را فراهم می کند و از سوی دیگر بی توجهی به این عوامل در کنار راهبردهای دشمنان انقلاب اسلامی برای تضعیف دوپایه ایمان دینی مردم و عدم پشتیبانی مردم از انقلاب اسلامی، زمینه های توقف حرکت انقلاب اسلامی و محقق نشدن آرمان ها و هدف های انقلاب بر مبنای نظریه فرآیندی انقلاب اسلامی را ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، فرآیند انقلاب، پایه های قدرت، ایمان دینی، مردم
  • حسین جندقی، مهدی نادری* صفحات 81-106
    انقلاب اسلامی ایران با الهام بخشی به ملت های مسلمان در اقصی نقاط دنیا، توانسته در ایجاد احساس عزت و هویت و هدایت مسلمانان به سمت جریان بیداری اسلامی، گام مهمی در جهان اسلام بردارد؛ زیرا اهداف و ماموریت والای صدور انقلاب و اهداف تمدنی را برای خود تعیین کرده است. رهبر انقلاب نیز هدف ملت ایران و انقلاب اسلامی را ایجاد یک تمدن نوین اسلامی بیان نموده اند که با شناخت ابعاد و مولفه های این هدف مشخص و الزامات تحقق آن می توان برای دستیابی به آن برنامه ریزی کرد. این پژوهش با هدف بررسی نقش و جایگاه پلیس، به عنوان یکی از مولفه های مهم در تحقق تمدن نوین اسلامی، درصدد پاسخگویی به این پرسش اصلی است که «نقش فراجا (پلیس) در تحقق تمدن نوین اسلامی چیست؟» روش تحقیق «کیفی» و نوع تحلیل «اسنادی» است. یافته های پژوهش بر اساس منظومه فکری رهبر انقلاب، بیانگر این مطلب بوده که نخستین و مهم ترین بستر شکل گیری دولت و تمدن نوین اسلامی، ایجاد، استقرار و عمومیت بخشیدن به امنیت است. امر مهم استقرار امنیت در کشور، ماموریت سازمان پلیس است که خود بخشی مهم از دولت اسلامی بوده و عملکردش در تحقق یا تاخیر در تشکیل دولت اسلامی و درنتیجه نیل به تمدن نوین اسلامی نقش مستقیمی داشته است؛ بنابراین شناخت و تبیین جایگاه، نقش و راهکارهای نقش آفرینی پلیس، به عنوان یکی از کارگزاران قانونی در ایجاد و حفظ امنیت و... در روند شکل گیری تمدن نوین اسلامی نقش بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: پلیس، تمدن نوین اسلامی، آیت الله خامنه ای، جمهوری اسلامی ایران
  • مجتبی عطارزاده* صفحات 107-136
    ابعاد مختلف الگوی ایرانی/ اسلامی مورد تاکید مقام معظم رهبری ، توجه به مسائل و خطوط اصلی زندگی مانند «امنیت، عدالت، رفاه، آزادی، حکومت، استقلال وعزت ملی»که از جمله اهداف انقلاب اسلامی است، را ایجاب می کند. نیل به چنین هدف های والائی که منجر به رشد و پیشرفت جامعه می گردد،چه بسا جز در سایه وجود انسجام، یگانگی و اتحاد مردم ،از طریق دیگری حاصل نشود.از آن جا که قدرت شگرف اقناعی عادلانه بودن ساختار در گسترش روحیه خیرخواهی اجتماعی در آحاد مردم  نقش موثری دارد،تقویت این روحیه جمعی پشتوانه قدرتمندی برای مشروعیت سیاسی حاکمیتی است که بنیان آن بر عدل استوار است.با توجه به رابطه مستقیم بین مشروعیت و کارآمدی،توفیق نظام سیاسی در اجرای عدالت جهت پیشبرد و شکوفائی جامعه، را دو چندان خواهد کرد.با عنایت به این مهم و نقش تعیین کننده عدالت در ایجاد همبستگی اجتماعی، این نوشتار در پاسخ به این سوال که "چگونه همبستگی و عدالت می تواند در تحقق ایده بلند الگوی ایرانی/اسلامی نقش داشته باشند؟" می کوشد تا در پاسخ به آن، صحت فرضیه"نمود تحکیم رابطه دیالکتیک گونه بین عدالت و همبستگی در خیرخواهی اجتماعی ،ضمن افزایش میزان مشروعیت سیاسی ، تمهید روند پیشرفت را موجب گردد" را  مورد سنجش قرار دهد.نتائج حاصل از این پژوهش گواه آن است که در صورت بنیان چارچوب تئوریک پیشرفت کشور بر مقوله عدالت به مثابه خیری همگانی مطرح در الگوی اسلامی پیشرفت، با ایجاد زمینه برای نیل آحاد اجتماع به فرصت های برابر اجتماعی،همبستگی ملی پشتوانه تقویت نهاد قدرت در این عرصه خواهد بود.
    کلیدواژگان: همبستگی، عدالت، پیشرفت، قدرت سیاسی، خیر همگانی
  • زهرا رضائیان قرائی* صفحات 137-168
    مبحث «خصوصی سازی» در صنایع کشورهای درحال توسعه، یکی از مهم ترین مسائل دو دهه اخیر بوده است. اکثر  کشورهای پیشرفته صنعتی از دهه های گذشته به خصوصی سازی شرکت های دولتی روی آورده اند. در جمهوری اسلامی ایران نیز، بعد از ابلاغ سیاست های کلی اصل 44، واگذاری امور به بخش خصوصی شتاب بیشتری گرفت و در ادبیات و گفتمان رهبر انقلاب بر موضوع واگذاری امور اقتصاد به آحاد مردم و تقویت بخش خصوصی تاکید ویژه شد. این پژوهش با روش تحلیل مضمون به منظومه فکری آیت الله خامنه ای درباره خصوصی سازی پرداخته و پس از بررسی بیانات ایشان، با کدگذاری فیش ها، 153 کد متناسب استخراج و 94 مضمون پایه ای احصا شده و با دسته بندی مضامین پایه ای، 30 مضمون سازمان دهنده و سرانجام 4 مضمون فراگیر اهمیت، الزامات، موانع و راهکارهای آن به شرح ذیل استخراج گشته است. اهمیت خصوصی سازی: ظرفیت نرم افزاری پیشرفت اقتصادی کشور؛ زیربنای قانونی اقتصاد کشور؛ تقویت سرمایه گذاری داخلی و خارجی؛ زمینه رشد اقتصادی، دخالت دادن مردم در کار تولید؛ مکمل و متمم اقتصاد عدالت محور؛ جبران عقب ماندگی های اقتصادی و تحول در اقتصاد. الزامات خصوصی سازی: عدم تصمیم گیری شخصی در باب واگذاری فعالیت های اقتصادی؛ مدنظر قرار دادن همه بندهای سیاست های اصل 44 به طور جامع؛ شفافیت در مقررات؛ اطلاع رسانی به مردم؛ حمایت کامل قضایی از مالکیت های قانونی؛ مطالبه گری درباره سیاست های اصل 44؛ تنظیم همه سیاست های کشور با سیاست های اصل 44. موانع خصوصی سازی: گستره عظیم مالکیت دولتی؛ واگذاری کارخانه های ذیل اصل 44 به سوءاستفاده‎ گران؛ لغزش های صورت گرفته در خصوص سیاست های اصل 44؛ عدم اعمال صحیح اصل 44 برای ورود بخش خصوصی به اقتصاد؛ نبود مدیریت صحیح اقتصادی و اشکال علمی. راهکارهای خصوصی سازی: توانا کردن بخش خصوصی در جهت سرمایه گذاری های بزرگ؛ تاکید بر اجرای صحیح سیاست های اصل 44 و پرهیز از افراط و تفریط در آن؛ سهام عدالت و راه اندازی سامانه های اطلاعاتی و خدماتی برای جلوگیری از فساد در اجرای سیاست های اصل 44.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، شرکت های دولتی، اصل 44، قانون اساسی، آیت الله خامنه ای
|
  • Seyed Saeid Zahed Zahedani * Pages 1-33

    Identity is those characteristics according to them an individual or a society distinguishes her/him or itself from the others. Ayt. Khamemeei at the position of the leader of I.R.Iran is responsible to appoint social strategies and foreign policies of the country, according to the constitution. Therefor his attitude toward Iranian national identity is very crucial. The aim of this article is to find his opinion toward Iranian national identity, referring to his writings and speeches, and to evaluate his viewpoints in respond to the ideas of the experts of the field. Research method is documentary. Findings show that his declarations are in the field of social policy. He views identity as a cultural matter. According to him, the main axiom of the Iranian national identity is belief in Islam; Persian language, poems and witting in Farsi alfabets are very important parts of this identity. He considers national enthusiasm as a product of national identity, and counts morals and virtues, national dress, architecture and city planning and professional sports as important parts of it.

    Keywords: Globalization, Hegemony, Politics, Independency, Resistance
  • Mahdi Jamshidi * Pages 35-60
    One of the categories that has become popular in the last few decades and dissident intellectuals and political personalities are talking about it and by relying on it, they are trying to create a social body for themselves, is "Rahmani Islam". Although on the surface, it may seem that this interpretation has no conflict and contradiction with Islam, and as it is clear, Islam is also a "religion of mercy", but when we look at the interpretations of the commentators and analysts of Rahmani Islam, we find that this Islam is "liberal Islam" and the result of "liberal perception of Islam". In this way, some people seek to forge a "false and eclectic identity" for our society, and they do this under the guise of Islamism and Islamism. Therefore, it is necessary to clarify and criticize the "components" and "characteristics" of Rahmani Islam and its logic of identity in order to truly show how close it is to "Islam" and how close it is to "liberalism". In this article, first, a conceptual and semantic framework for the cultural side of Rahmani Islam has been designed and defined, and then, the identity narrative of Rahmani Islam in the cultural layer has been retold and criticized and refuted from the position of Ayatollah Khamenei. The characteristics identified are: minority and historicity of Islamic culture (marginal identity), cultural majoritarianism (constructed identity), cultural neutrality of the government (unofficial identity), cultural tolerance (fluid identity) and cultural westernization (non-orientated identity).
    Keywords: Islam Rahmani, Liberal Islam, Ayatollah Khamenei, Identity
  • Hossein Gorjipour * Pages 61-79

    The purpose of the research is to answer the question, what are the foundations of the power of the Islamic revolution in the continuation of the revolution process from the perspective of Imam Khomeini (RA) and the Supreme Leader?Research

    method

    Studying the statements of Imam Khomeini (RA) and Supreme Leader by using the documentary qualitative method and using the flash technique to answer the research question.Findings of the research: From the point of view of the Imams of the Islamic Revolution, the elements of the religious faith of the people and the level of people's presence and support for the Islamic Revolution are the two main pillars of the power of the Islamic Revolution.Research

    results

    From the point of view of the Imams of the Islamic Revolution, there are factors that are effective in strengthening the foundations of the power of the Islamic Revolution, and attention to them provides the basis for the growth and strengthening of the foundations of the power of the Islamic Revolution, and on the other hand, neglecting these factors along with the strategies of the enemies of the Islamic Revolution to weaken the two foundations of faith People's religiosity and people's lack of support for the Islamic Revolution creates grounds for stopping the movement of the Islamic Revolution and not realizing the ideals and goals of the revolution based on the processual theory of the Islamic Revolution.

    Keywords: Islamic Revolution, Revolution Process, Foundations Of Power, Religious Faith, People
  • Hossein Jandaghi, Mahdi Naderi * Pages 81-106
    The Islamic revolution of Iran, by inspiring the Muslim nations in many parts of the world, was able to take an important step in creating a sense of dignity and identity for Muslims and guiding the flow of Islamic awakening in the Islamic world. The supreme leader of the revolution (Madazaleh al-Aali) has also stated the goal of the Iranian nation and the goal of the Islamic revolution to create a new Islamic civilization. Therefore, by knowing the dimensions and components of this lofty goal and the requirements for its realization, it is possible to plan for its realization. This research aims to investigate the role and position of the police in the realization of the new Islamic civilization, and aims to answer the question, what is the role of the police in the realization of the new Islamic civilization? And Baroosh has been analyzed qualitatively and by the type of documentary analysis. The findings of the research based on the intellectual system of the Supreme Leader (Madazla Al-Ali) indicate that the first and most important platform for the formation of the state and modern Islamic civilization is the creation, establishment and generalization of security, which represents the mission of the police organization (establishment of security in the country). Which is an important part of the Islamic state and its performance has a direct role in realizing or delaying the formation of the Islamic state and as a result achieving the new Islamic civilization. Therefore, recognizing and explaining the position, role and role-playing strategies of the police as one of the legal agents in creating and maintaining security and... Has a great role in the formation process of modern Islamic civilization.
    Keywords: Police, New Islamic Civilization, Ayatollah Khamenei, Islamic Republic Of Iran
  • Mojtaba Attarzadeh * Pages 107-136
    Realization of the Supreme Leader's emphasis on explaining the various dimensions of the Iranian-Islamic model of progress on "attention to the main issues and lines of life such as security, justice, welfare, freedom, government, independence and national dignity" indicates the need for cohesion, unity and unity of people to achieve such goals. It is high that leads to the growth of society.In the Islamic view, the importance and decisive role of justice in creating social solidarity means a sense of mutual responsibility between several individuals or groups who have awareness and will and include human bonds and brotherhood between human beings in general and even the interdependence of life and their interests. Be emphasized.The Supreme Leader of the Revolution, fully aware of the teachings of Islam, does not consider the existence of just people (such as His Holiness himself) at the head of a society to create lasting justice necessary, but sufficient. The tremendous power of persuasiveness of the structure of justice in spreading the spirit of social good Individuals, while strengthening the political legitimacy of the government, will help increase its efficiency in the administration of justice for the advancement and prosperity of society."The manifestation of strengthening the dialectical relationship between justice and solidarity in social benevolence, while increasing political legitimacy, prepares the process of progress" Hypothesis of this paper in response to the question "How solidarity and justice can play a role in realizing the long idea of ​​Iranian / Islamic model" have?
    Keywords: Solidarity, Justice, Progress, Political Power, Public Good
  • Zahra Rezaeiane Gharaei * Pages 137-168
    The issue of privatization in the industries of developing countries has been one of the most important problems in the last two decades. Most of the governments of advanced industrial countries have turned to the privatization of state-owned enterprises in the past decades. Devolution of affairs to the private sector gained more momentum after the announcement of the general policies of Article 44, and in the literature and speech of the supreme leader of the revolution, special emphasis has been placed on the issue of devolution of economic affairs to the people and strengthening the private sector. This research deals with the thought system of the leadership regarding privatization with thematic analysis method and after reviewing the text of the statements several times, 153 appropriate codes were extracted by coding the extracted slips and then by categorizing the codes, it was counted into 94 basic themes. Next, by categorizing the basic themes, 30 organizing themes and at the end 4 overarching themes of importance, requirements, obstacles and solutions were extracted. The importance of privatization in the eyes of the Supreme Leader of the Revolution includes: the software capacity of the country's economic progress, the legal infrastructure of the country's economy, the strengthening of domestic and foreign investment, the context of economic growth, the involvement of people in the work of production, the complement and complement of the justice-oriented economy, the factor of compensating economic backwardness and It includes the transformation factor in the economy. Privatization requirements in the eyes of the supreme leader of the revolution are things such as: not making personal decisions about handing over economic activities, taking into account all policy clauses of Article 44 comprehensively, transparency in regulations, informing the people, full judicial support of legal ownership, emphasis on demanding Regarding the policies of Article 44, it includes the need to regulate all policies of the country with the policies of Article 44. Obstacles to privatization in the eyes of the supreme leader of the revolution are things like: the huge extent of state ownership, the need to take care of handing over factories under Article 44 to abusers, removing the slippages made regarding the policies of Article 44, the need for the correct application of Article 44 and the entry of the private sector into the economy. It includes the need for proper economic management and preventing and removing scientific obstacles. Privatization solutions in the eyes of the Supreme Leader of the Revolution include things such as: empowering the private sector for large investments, emphasizing the correct implementation of Article 44 policies and avoiding excesses in it, equity and setting up information and service systems to prevent corruption in the implementation of policies. It includes Article 44.
    Keywords: Privatization, State Companies, Article 44, Constitution, Ayatollah Khamenei