فهرست مطالب

نشریه قضاوت و تصمیم گیری در حسابداری
پیاپی 10 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ولی خدادادی*، سهیلا لشگرآراء، اسماعیل مظاهری، محمد آیتی مهر صفحات 1-32

    پژوهش حاضر با هدف مدل سازی وابستگی سقوط قیمت سهام با تاکید بر تابع کاپولا-گارچ شرطی و ارتباط آن با حباب های قیمتی مبتنی بر ساختار قیمت گذاری منطقی سهام در بازار سرمایه ایران انجام شده است. به منظور بررسی و تحلیل سوالات پژوهش، داده های مربوط به 30 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1390 تا 1401 استخراج و برای آزمون سوالات پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است. در پژوهش حاضر ابتدا متغیر حباب های قیمتی از طریق برآورد مدل های قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای برآورد و استخراج گردیده و سپس به منظور مدل سازی ساختار همبستگی و نوسانات بازده سهام شرکت های نمونه از مدل گارچ چندمتغیره رهیافت همبستگی شرطی پویا با توزیع کاپولا استفاده گردیده است. در ادامه با استفاده از خروجی مدل سازی صورت گرفته، به محاسبه ارزش در معرض خطر به عنوان معیار ارزیابی سقوط قیمت سهام پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین سقوط قیمت سهام و حباب های مبتنی بر ساختار قیمت گذاری منطقی سهام رابطه معناداری وجود ندارد. به عبارت دیگر در شرایط محیطی کشور ما، شرایط سقوط قیمت سهام هم راستا با حباب های قیمتی شکل گرفته مبتنی بر قیمت گذاری منطقی سهام نمی باشد.

    کلیدواژگان: سقوط قیمت سهام، حباب های قیمتی، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، تابع کاپولا
  • یاسمن خلیلی، داود حسن پور، ابولفضل مومنی یانسری * صفحات 33-48

    پیش بینی های مدیریت، افشاگری هایی است که توسط شرکت ها برای انتقال اطلاعات در مورد عملکرد آینده خود به سهام داران انجام می شود. این افشاگری ها داوطلبانه بوده و به منظور کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیریت و سهام داران در نظر گرفته شده است. پیش بینی های نادرست می تواند برای مدیران بسیار پرهزینه باشد و اعتبار مدیران را زیر سوال ببرد و ناتوانی مدیریتی را نشان می دهد. کیفیت عملکرد حسابرسی داخلی احتمال اطلاعات اشتباه، جانب دارانه یا ناقص را در گزارش های مدیریت کاهش می دهد، که مدیران از آن برای بهبود پیش بینی های سود خود استفاده می کنند. لذا در پژوهش حاضر، تاثیر کیفیت حسابرسی داخلی بر دقت پیش بینی سود شرکت ها مورد آزمون تجربی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه تحقیق از اطلاعات مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی سال های 1396 تا 1400 استفاده شده است، به طوری که پس از اعمال محدودیت های مورد نظر در این تحقیق، نمونه نهایی متشکل از 136 شرکت انتخاب شدند. پس از اندازه گیری متغیرهای تحقیق، از تحلیل رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر تخمین داده های تابلویی برای آزمون فرضیه تحقیق استفاده گردید که نتایج حاصل از آزمون های آماری نشان داد که بین کیفیت عملکرد حسابرسی داخلی و دقت پیش بینی سود شرکت ها، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت عملکرد حسابرسی داخلی، پیش بینی سود، دقت پیش بینی سود مدیران
  • محمدحسین فتحه *، خدیجه حیدری نیا صفحات 49-68

    مدیریت سرمایه در گردش به مدیریت دارایی ها و بدهی های جاری اشاره دارد و برای ایجاد تعادل بین آن ها به کار می رود به طوری که سهامداران می توانند با مدیریت موثر سرمایه در گردش، حداکثر بازده را برای سرمایه گذاری در دارایی ها کسب کنند. مدیریت کارآمد سرمایه در گردش شرکت ها جهت ادامه بقا و حیات شرکت اهمیت زیادی دارد و نحوه استفاده از سرمایه کوتاه مدت را نشان می دهد و همچنین برای اندازه گیری میزان نقدینگی شرکت به کار می رود. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر عملکرد پایداری بر مدیریت سرمایه در گردش شرکت ها است. پژوهش حاضر کاربردی و از بعد روش شناسی، همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) میباشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 133 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده و در دوره زمانی 10 ساله بین سال های 1391 الی 1400 موردبررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه پژوهش نشان داد که عملکرد پایداری بر چرخه تبدیل نقدینگی، متوسط دوره وصول مطالبات و متوسط دوره پرداخت بدهی های شرکت ها تاثیر معکوس دارد. در واقع با افزایش فعالیت شرکت در راستای پایداری شرکتی، چرخه تبدیل نقدینگی کوتاهتر و سریعتر شرکت به سرمایه اولیه خود دست خواهد یافت و از طرفی دوره وصول مطالبات از کسانی که به صورت نسیه با آن ها کار شده است کاهش یافته و دوره پرداخت بدهی ها به دیگران نیز کاهشی خواهد شد.

    کلیدواژگان: عملکرد پایداری، مدیریت سرمایه در گردش، بورس اوراق بهادار تهران.
  • الهام باحقیقت، علی اسماعیل زاده * صفحات 69-88

    امروزه احساسات سرمایه گذاران به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در جریان سرمایه و نیز حرکت کلی بازار سهام شناخته شده است؛ در واقع سرمایه گذارانی که اطلاعات اندکی دارند به احتمال زیاد بر اساس احساسات، اقدام به سرمایه گذاری جدید یا خروج از سرمایه گذاری قبلی می نمایند. پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی علی جهت بررسی رفتار احساسی سرمایه گذاران با روش دیمتل فازی به اجرا درآمد. این پژوهش از نظر ماهیت و محتوا از نوع توصیفی می باشد. در این پژوهش اطلاعات مربوط به 15 نفر از اساتید و خبرگان بازار سرمایه است که نمونه آماری را تشکیل می دهند . نتایج این پژوهش نشان داد که چهار عامل اصلی مالی رفتاری، شخصیت رفتاری، رفتار توده ای و فرهنگ بر رفتار احساسی سرمایه گذاران تاثیر دارد همچنین روش دیمتل نشان داد عامل رفتار توده ای با میانگین تاثیرگذاری 740/18، عامل فرهنگ با میانگین تاثیرگذاری 497/9 و عامل مالی رفتاری با میانگین تاثیرگذاری 742/8 در شمار عوامل تاثیرگذار قرار دارند. از طرفی عامل شخصیت رفتاری با میانگین تاثیرپذیر 975/14 به عنوان عامل تاثیرپذیر می باشند.

    کلیدواژگان: مالی رفتاری، رفتار توده ای، فرهنگ، شخصیت رفتاری، رفتار احساسی سرمایه گذاران
  • حمید خدمتگذار، مجتبی ملکی چوبری*، سینا خردیار صفحات 89-109

    اطلاعات حسابداری در قالب گزارش های مالی در اختیار استفاده کنندگان قرار می گیرد. حسابرسان مستقل بستر و شرایط لازم را برای کیفیت اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی به موقع فراهم می کنند. بنابراین تاخیر در ارائه گزارش های حسابرسی می تواند بر عملکرد شرکت و حتی قیمت سهام شرکت تاثیرگذار باشد. در این پژوهش، تئوری مربوط به اصل تطابق در ارتباط با نوسان قیمت سهام مورد بررسی قرار گرفت. رویکرد اصلی تئوری مذکور این است که تطابق ضعیف به عنوان اختلال در رابطه اقتصادی بین درآمد و هزینه عمل می کند و به تبع آن افزایش نوسان پذیری در قیمت سهام را به همراه دارد. نتایج این تحقیق، سازگاری قوی با تئوری موجود را نشان داد. این پژوهش با هدف تبیین نقش واسطه ای عوامل موثر بر تاخیر در گزارش حسابرس بر رابطه بین تطابق درآمد-هزینه و نوسانات اضافی قیمت سهام با استفاده از روش ترکیبی DEMATEL و ANP در دوره زمانی 1393 تا 1399 در 150 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. جهت شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر تاخیر گزارش حسابرس از روش دلفی فازی و جهت تعیین شدت اترپذیری و تاثیر پذیری و در نهایت رتبه بندی از روش دیمتل فازی و روش تحلیل شبکه ای ANP استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که تاخیر در گزارش حسابرس در رابطه بین رعایت اصل تطابق و نوسان و نوسان اضافی قیمت نقش واسطه ای دارد.

    کلیدواژگان: تطابق درآمد-هزینه، نوسانات اضافی قیمت سهام، تاخیر در گزارش حسابرسی
  • فاطمه صمدی*، ندا کاظم پور همراه لو، معصومه جعفری صفحات 111-144

    از آنجا که تفکیک بین مالکیت و کنترل باعث ایجاد تضاد نمایندگی بین مالکان و مدیران شرکت می شود،در همین راستا در این مطالعه تاثیر تضاد نمایندگی بر ارتباط بین کیفیت حاکمیت شرکتی و عملکرد مالی شرکت مورد ارزیابی قرار گرفته است.نمونه آماری شامل 148 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1400 است و اطلاعات مورد نیاز از صورت های مالی حسابرسی شده و گزارش های مالی سالانه که در سایت کدال موجود است، گردآوری شده اند. در این مطالعه با دو فرضیه تبیین شده است که با استفاده از تکنیک اقتصادسنجی گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) در نرم افزار ایویوز مورد آزمون قرار گرفته اند. یافته های مطالعه نشان داد کیفیت حاکمیت شرکتی تاثیر مثبت و معناداری بر هر دو معیار عملکرد مالی و تضاد نمایندگی تاثیر منفی و معنادار بر هر دو معیار عملکرد مالی شرکت ها دارند. همچنین مشخص شد در شرکت های با سطح بالای تضاد نمایندگی، کیفیت حاکمیت شرکتی، تاثیر قوی تری بر هر دو معیار عملکرد مالی شرکت ها دارد. ای در صورتی که حاکمیت شرکتی بتواند جنبه منفی تضادهای نمایندگی را با ایجاد یک سیستم نظارت قوی بر مدیران کنترل کند. این امر با این واقعیت مشهود است که شرکت هایی با سطوح بالای تضاد نمایندگی و مکانیسم های حاکمیت شرکتی با کیفیت بالا از سایر شرکت ها بهتر عمل می کنند. زیرا نتایج نشان می دهد که سطح تضادهای نمایندگی، رابطه بین سطح مکانیسم های حاکمیت شرکتی و عملکرد مالی را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: عملکرد مالی، نسبت کیوتوبین، کیفیت حاکمیت شرکتی، تضاد نمایندگی
  • مینا رضایی، آرزو آقایی چادگانی*، احسان کمالی صفحات 145-166

    قضاوت حرفه ای و تصمیم گیری مهارت کلیدی در فرآیندهای حسابرسی بوده و توانایی حسابرس برای تصمیم گیری و قضاوت با کیفیت بالا، تحت ویژگی های شخصیتی آن ها قرار می گیرد. خودکارآمدی حسابرس نوعی شناخت درونی از توانمندی و ویژگی های فردی است که باعث درک بهتر از شغل و ارتقای اظهار نظرهای تخصصی حسابرس می باشد. براین اساس، پژوهش حاضر تاثیر خودکارآمدی را به عنوان عوامل تاثیر گذار بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان پیشنهاد و آزمون نمود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی، است. جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته بین اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران و با استفاده از نمونه گیری تصادفی انجام شد و 132 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روایی محتوایی با استفاده از نظرات متخصصان و اساتید خبره و روایی تشخیصی با استفاده از شاخص فورنل و لارکر مورد تایید واقع شد. پس از اجرای اولیه آزمون پایایی با آلفای کرونباخ بررسی و تایید روابط بین متغیرها و عوامل از طریق تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر صورت پذیرفته است. برای آزمون فرضیه ها از نرم افزار آماری Smart PLS استفاده گردید. یافته ها نشان داد خودکارآمدی حسابرس بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرس تاثیر مثبت و معناداری دارد. حسابرسانی که از خودکارآمدی بیشتری برخوردار هستند، تلاش بیشتری جهت قضاوت و تصمیم گیری حرفه ای می کنند. همچنین نتایج نشان داد اندازه موسسه حسابرسی تاثیر معناداری بر رابطه خودکارآمدی و قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان ندارد.

    کلیدواژگان: قضاوت حسابرسان، تصمیم گیری حسابرسان، خودکارآمدی، اندازه موسسه حسابرسی، کیفیت حسابرسی
|
  • Vali Khodadadi*, Soheila Lashgarara, Esmaeil Mazaheri, Mohammad Ayati Mehr Pages 1-32

    The current research has been done with the aim of modeling the dependence of stock price carsh with emphasis on the conditional Copula-Garch function and its relationship with price bubbles based on the rational stock pricing structure in the Iranian capital market. In order to investigate and analyze the research questions, the data related to 30 companies admitted to the Tehran Stock Exchange for the period of 2010 to 2021 were extracted and used to test the research questions. In this research, first, the variable of price bubbles was estimated and extracted by estimating of the capital assets pricing models.Then, in order to model the correlation structure and stock return fluctuations of the sample companies, the multivariate GARCH model of dynamic conditional correlation approach with copula distribution was used. In the following, using the modeling output, the value at risk was calculated as a criterion for assessing the fall in stock prices. The results of the research showed that there is no significant relationship between stock price falls and bubbles based on the rational stock pricing structure. In other words, in the environmental conditions of our country, the condition of falling stock prices in line with the formed price bubbles is not based on rational stock pricing.

    Keywords: Stock Price Crash, Price Bubbles, Capital Asset Pricing Model, Copula Function
  • Yassaman Khalili, Davood Hassanpour, Abolfazl Momeni Yanesari * Pages 33-48

    Management forecasts are disclosures made by companies to communicate information about their future performance to shareholders. These disclosures are voluntary and are intended to reduce information asymmetry between management and shareholders. Incorrect forecasts can be very costly for managers and question the credibility of managers and show managerial incompetence. The quality of the internal audit function reduces the likelihood of erroneous, biased, or incomplete information in management reports, which managers use to improve their earnings forecasts. Therefore, in the present study, the effect of internal audit function quality on management earnings forecasts accuracy was experimentally tested. To test the research hypothesis, the financial data of the firms listed in Tehran Stocks Exchange during the time period 2018-2022 was used, so that after applying the restrictions in this research, the final sample consisting of 136 firms was selected. After measuring the research variables, multivariate regression analysis based on panel data estimation was used to test the research hypothesis, and the results of the statistical tests showed that there is a positive and significant relationship between internal audit function quality and management earnings forecasts accuracy.

    Keywords: Internal Audit Function Quality, Earnings Forecasts, Management Earnings Forecasts Accuracy
  • Mohmmadhosein Fathe*, Khadije Heidarinia Pages 49-68

    Working capital management refers to the management of current assets and liabilities and is used to create a balance between them so that shareholders can get the maximum return for investing in assets by effectively managing working capital. The efficient management of the working capital of companies is very important for the continued survival and life of the company and shows how to use short-term capital and is also used to measure the company's liquidity. The purpose of this study is to investigate the effect of sustainability performance on working capital management of companies. The current research is applied and from the methodological point of view, the correlation is causal type (post-event). The statistical population of the research is all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, and using the systematic elimination sampling method, 133 companies were selected as the research sample and were examined in a 10-year period between 2012 and 2021. The results of the research hypothesis test showed that sustainability performance has an adverse effect on the liquidity conversion cycle, the average debt collection periodand the average debt payment period of companies. In factby increasing the company's activity in line withcorporate sustainabilitythe company's liquidity conversion cycle will be shorter and faster, and the company will achieve its initial capital, and on the other hand, the period of collecting claims from those with whom it has worked on credit will be reduced and the period of debt payment will be reduced. It will be reduced to others.

    Keywords: Sustainability Performance, Working Capital Management, Tehran Stock Exchange
  • Elham Bahaghighat, Ali Esmaeilzade * Pages 69-88

    Today, the feelings of investors are recognized as one of the influential factors in the flow of capital as well as the general movement of the stock market; So that the flow of capital to investment funds is mentioned as one of the indicators for assessing market sentiment. In fact, investors with little information are more likely to make new investments or withdraw from previous ones based on emotions. The aim of this study was to provide a causal model to investigate the emotional behavior of investors with respect to the fuzzy Dematel method. This research is descriptive in nature and content. In this research, information about 15 professors and capital market experts is the statistical sample. The results of this study showed that the four main factors of behavioral finance, behavioral personality, mass behavior and culture affect the emotional behavior of investors. Also, Dematel method showed that the mass behavior factor with an average of 18.740, the culture factor with an average of 9.497 and the behavioral financial factor with an average of 8.742 are among the influential factors. On the other hand, the behavioral personality factor with an average of 14.975 is considered as an influential factor.

    Keywords: Behavioral Finance, Mass Behavior, Culture, Behavioral Personality, Emotional Behavior Of Investors
  • Hamid Khedmatgozar, Mojtaba Maleki Chubari*, Sina Kheradyar Pages 89-109

    Accounting information is provided to users in the form of financial reports. Independent auditors provide the basis and necessary conditions for the quality of accounting information and financial reporting on time. Therefore, the delay in providing audit reports can affect the company's performance and even the company's stock price. In this research, the theory related to the matching principle in relation to stock price fluctuations was investigated. The main approach of the mentioned theory is that weak matching acts as a disturbance in the economic relationship between income and cost, and as a result, it increases the volatility in stock prices. The results of this research showed a strong compatibility with the existing theory. This research aims to explain the mediating role of the factors affecting the delay in the auditor's report on the relationship between income-cost matching and additional stock price fluctuations using the combined DEMATEL and ANP methods in the period from 1393 to 1399 in 150 companies admitted to the stock exchange. Bahadar Tehran has been done. In order to identify and rank the factors affecting the delay of the auditor's report, the Delphi-fuzzy method was used, and to determine the intensity of etherability and effectiveness, and finally, the fuzzy Dimetal method and the ANP network analysis method were used. The results of the research showed that the delay in the auditor's report plays a mediating role in the relationship between compliance with the principle of compliance and additional fluctuations in price.

    Keywords: Income-Expense Reconciliation, Excess Stock Price Volatility, Delay In Audit Report
  • Fatemeh Samadi*, Neda Kazempor Hamraahi, Massomeh Jafari Pages 111-144

    Because the separation between ownership and control creates an agency conflict between owners and managers of the firm, strong corporate governance systems are expected to align the interests of the parties involved, whereby firms are more likely to improve their financial performance. The statistical sample includes 148 companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the years 1392 to 1400, this study, it has been explained with two hypotheses that have been tested using the econometric technique of generalized moments (GMM) in Evivse software. The findings of the study showed that the quality of corporate governance has a positive and significant effect on both measures of financial performance, and conflict of representation has a negative and significant effect on both measures of financial performance of companies. It was also found that in companies with a high level of conflict of representation, the quality of corporate governance has a stronger effect on both measures of financial performance of companies. The findings of the study showed that the quality of corporate governance has a positive and significant effect on both measures of financial performance, and conflict of representation has a negative and significant effect on both measures of financial performance of companies. This is evidenced by the fact that firms with high levels of agency conflict and high-quality corporate governance mechanisms outperform other firms. Because the results show that the level of agency conflicts strengthens the relationship between the level of corporate governance mechanisms and financial performance.

    Keywords: Financial Performance, Quality Of Corporate Governance, Conflict Of Agency
  • Mina Rezaie, Arezoo Aghaei Chadegani *, Ehsan Kamali Pages 145-166

    Professional judgment and decision-making are key skills in auditing processes, and the auditor's ability to make high-quality decisions and judgments is under their personality traits. Auditor's self-efficacy is a kind of internal recognition of individual capabilities and characteristics that causes a better understanding of the job and improves the auditor's expert opinions. Therefore, the present study proposed and tested the effect of self-efficacy as factor affecting auditors' judgment and decision-making. This research is an applied research in terms of purpose and descriptive-survey in nature. Data collection in this research was done through a questionnaire made by the researcher among the members of the public accountants community of Iran using random sampling and 132 questionnaires were analyzed. Content validity was confirmed using the opinions of experts and university professors, and diagnostic validity was confirmed using the Fornell and Larcker index. After the initial implementation of the reliability test with Cronbach's alpha, the relationships between variables and factors have been investigated and confirmed through confirmatory factor analysis and path analysis. Smart PLS statistical software was used to test the hypotheses. The findings showed that the auditor's self-efficacy has a positive and significant effect on the auditor's judgment and decision-making. Auditors who have more self-efficacy make more effort to judge and make professional decisions. The size of the audit firm does not have a significant moderating role on the relationship between self-efficacy and auditor's judgment and decision-making.

    Keywords: Auditors&Rsquo, Judgment, Decision Making, Self-Efficacy, Audit Firm Size, Audit Quality