فهرست مطالب

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد محمودی کرمجوان*، مسعود اکبری اسبق صفحات 1-14

    پژوهش حاضر به منظور شناسایی زمینه های توسعه واحدهای تحقیق و توسعه در تعاونی های آببران پرداخت که از نظرنوع هدف کاربردی، و به روش غیر تجربی و توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 317 نفر مدیران تعاونی های آببران استان که از این تعداد، 175نفر، براساس جدول مورگان به شیوه تصادفی ساده و سهمیه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. از پرسش نامه به عنوان ابزار اصلی در گردآوری اطلاعات و برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزارآماری SPSS استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مدیران تعاونی های مورد مطالعه نگرش مثبتی نسبت به توسعه و ایجاد واحدهای تحقیق و توسعه نداشتند. نتایج رگرسیون چند گانه به شیوه گام به گام نشان داد که سه متغیر (رضایت از درآمد، میزان مشارکت در تصمیم گیری، میزان اطلاع مدیران از مزایای واحدهای تحقیق و توسعه) حدود6/81درصد از تغییرات واریانس عوامل موثر بر امکان توسعه واحدهای تحقیق و توسعه را تبیین می کنند و همچنین یافته های پژوهش، عدم اعتماد به مفید بودن بخش های تحقیق و توسعه در تعاونی ها، کمبود میزان آگاهی مدیران نسبت به مزایای واحدهای تحقیق و توسعه و عدم هماهنگی ارگانهای مربوطه در زمینه تحقیق و توسعه را مهمترین موانع توسعه این واحدها نشان می داد.

    کلیدواژگان: تعاونی های آب بران، آذربایجان شرقی، واحدهای تحقیق و توسعه
  • الهه کیانی، آزاده نورالله نوری وندی*، احمدرضا عمانی صفحات 15-39

    هدف از انجام این تحقیق، شناسایی راهبردهایی برای انطباق آموزش های ترویجی تعاونی های روستایی استان البرز با سازمان یادگیرنده است. این مطالعه بر مبنای پارادایم آمیخته و با استفاده از روش های کیفی و کمی انجام شد. برای گردآوری داده ها در بخش کیفی از تکنیک مصاحبه چهره به چهره و طوفان اندیشه و در بخش کمی از پرسشنامه استفاده شد. مشارکت کنندگان تحقیق در بخش کیفی شامل خبرگان شرکتهای تعاونی روستایی به تعداد 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی تا اشباع نظری داده ها و در بخش کمی 379 نفر از اعضای تعاونی های روستایی استان البرز بود. برای شناسایی راهبردهای همسو نمودن آموزش های ترویجی تعاونی های روستایی استان البرز با سازمان یادگیرنده، نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصت ها از ابعاد قابلیت های فردی، یادگیری گروهی، تفکر نظام مند، چشم انداز مشترک و الگوها و باورهای ذهنی در قالب سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مورد شناسایی قرار گرفت. پس از شناسایی عوامل داخلی و بیرونی، نسبت به سنجش آنها در بین اعضای تعاونی ها، اقدام گردید. بر اساس نتایج حاصل جایگاه تعاونی ها در ربع سوم قرار گرفت و راهبردهای مناسب برای انطباق آموزش های ترویجی تعاونی های روستایی استان البرز با سازمان یادگیرنده، راهبردهای رقابتی تعیین شد. با استفاده از ماتریس برنامه ریزی کمی نسبت به اولویت بندی راهبردها اقدام شد و با استفاده از فن طوفان اندیشه و مصاحبه اقدام های عملیاتی برای تحقق راهبردهای مورد نظر ارائه شد. برنامه ریزان آموزش های ترویجی تعاونی های روستایی استان البرز می توانند با توجه به راهبردها و اقدام های عملیاتی شناسایی شده، شرایط لازم برای انطباق آموزش های مذکور با کارکردهای سازمان یادگیرنده را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، تعاونی های روستایی، آموزش های ترویجی
  • رضا موحدی *، معصومه صادقی صفحات 40-61

    پژوهش حاضر به منظور بررسی عوامل موثر بر کاهش اثرات خشکسالی در کشت ذرت و ارائه راهکارهای آموزشی - ترویجی در دهستان آزادی (از توابع شهرستان اندیمشک) انجام شد و از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی می باشد. جامعه آماری را کلیه ذرت کاران دهستان آزادی در سال زراعی 1401-1400 که برابر با 600 نفر بودند تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی بود که نمونه ها از بین افراد جامعه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تعیین حجم نمونه با توجه به محدود بودن جامعه آماری از فرمول کرجسی - مورگان استفاده گردید که طبق جدول کرجسی - مورگان 237 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای است که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Ver. 26 SPSS انجام شد. نتایج حاصل از آزمون T نشان داد بین دانش و آگاهی کشاورزان (دانش فنی)، عوامل انسانی، عوامل مدیریتی، عوامل اقتصادی، راهکارهای آموزشی ترویجی و نگرش کشاورزان درباره کاهش خسارت ناشی از خشکسالی با میانگین جامعه تفاوت معناداری در سطح 95 درصد وجود دارد. براساس مدل ساختاری (PLS)، دانش فنی کشاورزان ذرت کار، عوامل مدیریتی و راهکارهای آموزشی - ترویجی بیشترین سهم را در کاهش صدمات ناشی از خشکسالی داشتند بطوری که مقدار ضریب مسیر برای آنها به تریب برابر با 378/0، 359/0 و 314/0 می باشد. همچنین، مقدار ضریب مسیر عوامل انسانی و عوامل اقتصادی به ترتیب برابر با 142/0 و 129/0 بود که تاثیر کمتری بر کاهش اثرات خشکسالی داشتند.

    کلیدواژگان: خشکسالی، راهکارهای آموزشی ترویجی، ذرت، شهرستان اندیمشک.
  • نصرت عزیزی، فرحناز رستمی*، شهپر گراوندی، لیدا شرفی صفحات 62-87

    اصلاحات ارضی یکی از مهم ترین برنامه های توسعه ای کشور است که به عنوان جامع ترین و جدی ترین اقدام در تاریخ کشاورزی ایران به اجرا درآمد و آثار شگرفی بر مورفولوژی روستایی داشت. لذا پژوهش حاضر به واکاوی اثرات اصلاحات ارضی بر ساختار مورفولوژی زراعی دهستان شیان پرداخته است. پژوهش کیفی حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه مورد مطالعه را مطلعین و افراد بالای 50 سال منطقه تشکیل دادند که شناخت کافی نسبت به اصلاحات ارضی داشتند. با بهره گیری از نمونه گیری هدفمند، داده ها از طریق مصاحبه های عمیق فردی، گفتگوی نیمه ساختارمند، اسناد و مدارک، و شواهد میدانی جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار sweet home 3D ، تحلیل گراف-ها و متن مصاحبه ها، عکس ها و تصاویر استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که اصلاحات ارضی، مورفولوژی روستا را به لحاظ مورفولوژی زراعی، مساکن و معماری و بافت روستا دگرگون ساخته است. بدین صورت که کوچک شدن واحدهای کشت، از بین رفتن شیوه کشت تجاری تک محصولی و ایجاد تنوع کشت، باعث تغییر در الگوی کشت و ابزارهای تولید در این دهستان گردید. همچنین استفاده از معماری شهری و مصالح غیر بومی در بازسازی مساکن، باعث تغییر کاربری مساکن و از بین رفتن هویت اصیل سیمای روستا شده است. از طرفی بافت روستا دگرگون شده و به سمت جاده اصلی خزش پیدا کرده است. لذا توصیه می شود برنامه ریزان و سیاست گذاران برنامه های توسعه روستایی، قبل از طراحی و اجرای اینگونه برنامه ها، شرایط محیطی و ظرفیت های منطقه را مد نظر داشته و متناسب با آن، برنامه های کاربردی و اختصاصی ارائه دهند.

    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، ساختار زراعی، مورفولوژی زراعی، دهستان شیان.
  • وحید محمدی*، جعفر یعقوبی صفحات 63-79

    مناطق روستایی و بخش کشاورزی با خطرات مختلفی رو به رو بوده و معیشت افراد را تحت تاثیر قرار می دهد لذا تنوع معیشتی ضروری می باشد. هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر بر تنوع معیشتی کشاورزان دارای چاه آب در شهرستان زنجان بود. جامعه آماری تحقیق، کشاورزان دارای چاه آب در شهرستان زنجان بودند (8017=N) که با استفاده از فرمول کوکران 367 نفر به عنوان نمونه و با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط محققان در زمینه تنوع معیشتی و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (0.94 تا 0.97) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS26 انجام شد و از شاخص های مرکزی و تحلیل همبستگی و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین شاخص تنوع معیشتی پاسخگویان بر اساس شاخص سیمپسون 13/0 با انحراف معیار 03/0 بود که نشان دهنده تنوع معیشتی پایین پاسخگویان بود. نتایج بررسی عوامل موثر بر میزان تنوع معیشتی کشاورزان با استفاده از تحلیل رگرسیون خطی به روش گام به گام نشان داد پنج متغیر میزان آبدهی واقعی چاه شخصی، اندازه باغ، میزان بوروکراسی در صدور مجوز کارگاه های روستایی، میزان کشت محصولات آبی و میزان ناتوانی در خرید نیازهای اولیه 78 درصد از واریانس میزان تنوع معیشتی پاسخگویان را تبیین کردند. محور قراردادن کشاورزان خرده پا در برنامه های توانمندسازی معیشتی و تسهیل راه اندازی مشاغل غیر کشاورزی برای کشاورزان بر اساس نتایج تحقیق توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تنوع معیشتی، کشاورزان دارای چاه آب کشاورزی، شهرستان زنجان، آب زیرزمینی
  • سمیرا ادیب، اسدالله زمانی پور*، سید محمود حسینی صفحات 88-112

    یکی از مهمترین راهبردهای ارایه شده برای توسعه کشاورزی ، توانمندسازی و مشارکت کشاورزان و گلخانه داران در ابعاد گوناگون گوناگون است . بی شک فعالیت های ارکان نظام دانش و اطلاعات کشاورزی می تواند نقش به سزایی در این توانمندسازی ایفا کند . با توجه به اهمیت موضوع ، تحقیق حاضر با هدف شناسایی مولفه های توانمندسازی کارکنان گلخانه با تاکید بر نقش ارکان نظام دانش و اطلاعات کشاورزی با بهره گیری از رویکرد پدیدارشناسی در استان خراسان رضوی صورت پذیرفت . جامعه آماری تحقیق متشکل از کارشناسان جهاد کشاورزی ، صاحبنظران دانشگاهی و خبرگان بخش خصوصی و مدیران گلخانه های استان خراسان رضوی است . افراد مطلع به روش گلوله برفی و داده ها به روش مصاحبه عمیق و مشاهده مستقیم جمع آوری شدند . تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس الگوی کلایزی انجام گرفت . فرآیند کدگذاری اولیه با شناسایی شواهد از مصاحبه های نگارش شده برای 30 مصاحبه انجام شد که نتیجه این مرحله شناسایی 149 کد اولیه است . در مرحله دوم 21 معنی فرموله شده بدست آمد که با دسته بندی آنها تم تحقیق که همان عوامل موثر بر توانمندسازی گلخانه داران است ، شناسایی شدند . در نتیجه تجزیه و تحلیل یافته ها ، شش تم اصلی دستاوردها و پیامدهای نظام دانش و اطلاعات کشاورزی با تاکید برتوانمندی گلخانه داران ، پیش ران ها ، استراژی ها و راهبردها ، شرایط تعدیل کننده (سیاست های حمایتی و پشتیبانی کننده) ، شرایط زمینه ای ، دستاوردها و پیامدها بدست آمد .

    کلیدواژگان: نظام دانش و اطلاعات کشاورزی، توانمندسازی، پدیدارشناسی، گلخانه داران
|
  • Javad Mahmoodi Karamjavan*, Masoud Akbari Asbagh Pages 1-14

    the present study aims to identify the status and prioritization of effective factors in the development and establishment of R&D units in East Azarbaijan water users Co-operatives. Questionnaire was used as the main tool for data collection and spss statistical software used for data analysis. The statistical population of the research includes 317 managers of water users cooperatives in the province, of which 175 people were selected as a statistical sample based on the Morgan table using a simple random method and quota. The results showed that the cooperative managers did not have a positive attitude towards development and creation of R&D units. Stepwise multiple regression results showed that four variables (income satisfaction, decision-making rate, managers' awareness of the benefits of R&D units, and marital status) accounted for about 81.6% of the variance in the factors affecting the rate. Explain the development of R&D units, as well as the findings of the research lacking confidence in the usefulness of R&D departments in cooperatives, the lack of managers' awareness of the benefits of R&D units, and the lack of coordination between relevant R&D

    Keywords: Research, Development Units, Water Users Cooperatives, East Azerbaijan
  • ELAHE KIANI, AZADEH Noorollah Noorivandi *, Ahmadreza Ommani Pages 15-39

    The purpose of this research is to identify strategies for adapting extension trainings of rural cooperatives in Alborz province to the learning organization. This study was conducted based on mixed paradigm and using qualitative and quantitative methods. To collect data, face-to-face interview and brainstorming techniques were used in the qualitative part, and questionnaires were used in the quantitative part. The research participants in the qualitative part included 30 experts from rural cooperative companies using the snowball sampling method until the theoretical saturation of the data and in the quantitative part, 379 people were members of rural cooperatives. To identify the strategies of aligning the extension training with the learning organization strengths, weaknesses, threats and opportunities from the dimensions of shared vision, personal mastery, mental models, team learning and systems thinking in the form of three stages of open , axial and selective coding were identified. After identifying the internal and external factors, they were measured among the members of the cooperatives. Based on the results, the position of the cooperatives was placed in the third quarter, and the appropriate strategies for adapting the extension training to the learning organization, competitive strategies were determined. Using the quantitative strategic planning matrix, were prioritized, and action plane were presented to realize the desired strategies using brainstorming techniques and interviews. The planners of extension trainings of rural cooperatives can provide the necessary conditions for adapting the mentioned trainings to the functions of the learning organization, according to the strategies and action plane identified.

    Keywords: Learning Organization, Rural Cooperatives, Extension Training
  • Reza Movahedi*, Masomeh Sadeghi Pages 40-61

    The present research was conducted in order to investigate the effective factors on reducing the effects of drought in corn cultivation and to provide extensional-educational solutions in Azadi village (of Andimshek county). The statistical population was formed by all the corn growers of Azadi district in the crop year of 2021-2022, which were equal to 600 people. The sampling method was random and the samples were selected from among the people of the society in a simple random manner. To determine the sample size due to the limited statistical population, the Karjesi-Morgan formula was used, and according to the Karjesi-Morgan table, 237 people were selected. The data collection tool is a researcher-made questionnaire Data analysis using software SPSS Ver. 26 was done. The results of the T test showed that there is a significant difference at the level of 95% between farmers' knowledge and awareness (technical knowledge), human factors, management factors, economic factors, extensional-educational strategies and farmers' attitude towards reducing damage caused by drought with mean average of the population. They can minimize the damage caused by drought. Based on the structural model (PLS), the technical knowledge of corn farmers, management factors and educational-promotional strategies had the greatest effect on reducing the damage caused by drought, so that the value of the path coefficient for them was equal to 0.378, 0.359 and 314. Also, the path coefficient of human factors and economic factors were equal to 0.142 and 0.129, respectively, which had less effect on reducing the effects of drought.

    Keywords: Drought, Extensional Educational Solutions, Corn, Andimshek City
  • Nosrat Azizi, Farahnaz Rostami *, Shahpar Geravandi, Lida Sharafi Pages 62-87

    Land reform in the 40s is one of the most important development programs in the country which was implemented as the most comprehensive and serious action in the Iranian agriculture and had effects on rural morphology. Therefore, the present study has analyzed the effects of land reform on the morphological structure of Shiyan rural area. The present qualitative research is of descriptive-analytical. The study population consisted of informants and people over 50 years old in the area who had sufficient knowledge about land reform. Using purpose sampling, data were collected through in-depth individual interviews, semi-structured interviews, documentation, and field evidence. Data were analyzed using graph and analysis of interviews and photos. The results of this study showed that land reform has changed the morphology of the village in terms of agricultural morphology, housing and architecture and village texture. Thus, the fragmentation of cultivation units, the disappearance of commercial cultivation of single products and the creation of cultivation diversity, caused a change in the cultivation pattern and production tools in this village. Also, the use of urban architecture and non-native materials in the reconstruction of housing has changed the use of housing and destroyed the original identity of the village. On the other hand, the texture of the village has changed and crawled towards the main road. Therefore, it is recommended that planners and policy makers of rural development programs, before designing and implementing such programs, consider the environmental conditions and capacities of the region and, accordingly, provide proprietary applications.

    Keywords: Land Reform, Crop Structure, Agronomic Morphology, Shian Rural
  • Vahid Mohammadi*, Jafar Yaghoubi Pages 63-79

    Rural areas and the agricultural sector are facing various risks that affect people's livelihoods; therefore, livelihood diversity is necessary. The aim of this research was to identify the factors affecting the livelihood diversity of farmers with water wells in Zanjan township. The statistical population of the research was farmers with water wells in Zanjan township (N = 8017); using Cochran's formula, 367 people were selected as a sample by the cluster sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, whose validity was confirmed by researchers in the field of livelihood diversity and its reliability through the calculation of Cronbach's alpha coefficient (α = 0.97–0.94). Data analysis was done using SPSS26 software, and central indicators, correlation analysis, and multivariate regression were used. The results showed that the average livelihood diversity index of people based on the Simpson index was 0.13 with a standard deviation of 0.03, which indicates that the farmers had low livelihood diversity. The results of the investigation of the factors affecting the livelihood diversity of farmers using step-by-step linear regression analysis showed that five variables—the amount of actual water yield of a personal well, the amount of garden size, the amount of bureaucracy in issuing licensing for rural workshops, the amount of cultivation of irrigated products, and the amount of inability to buy basic needs—accounted for 78% of the variance of respondents' livelihood diversity. Based on research results, recommended to focus on smallholder farmers in livelihood empowerment programs; facilitate the start-up of non-agricultural businesses for farmers.

    Keywords: Livelihood Diversity, Farmers With Agricultural Water Wells, Zanjan Township, Groundwater
  • Samira Adib, Asadollah Zamanipour *, Seyed Mahmoud Hoseini Pages 88-112

    One of the most important strategies offered for agricultural development is the empowerment and participation of farmers and greenhouse owners in various dimensions. Undoubtedly, the activities of the pillars of the agricultural knowledge and information system can play a significant role in this empowerment. Considering the importance of the topic, the present research was conducted with the aim of identifying the components of the empowerment of greenhouse workers, emphasizing the role of the pillars of the agricultural knowledge and information system, using the phenomenological approach in Razavi Khorasan province. The statistical population of the research consists of agricultural Jihad experts, academic experts, private sector experts and managers of greenhouses in Razavi Khorasan province. Informed people were collected by snowball method and data were collected by in-depth interview and direct observation. Data analysis was done based on Claysey's model. The initial coding process was done by identifying the evidence from the written interviews for 30 interviews, and the result of this step is the identification of 149 primary codes. In the second stage, 21 formulated meanings were obtained, and by categorizing them, the research theme, which is the factors affecting the empowerment of greenhouse owners, was identified. As a result of the analysis of the findings, six main themes of the achievements and consequences of the agricultural knowledge and information system with emphasis on the ability of greenhouse farmers, drivers, strategies and strategies, moderating conditions (supportive and supportive policies), background conditions, Achievements and consequences were obtained.

    Keywords: Agricultural Knowledge, Information System, Empowerment, Phenomenology, Greenhouse Owners