فهرست مطالب

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1403)

  • ویژه نامه رهبری در آموزش عالی
  • تاریخ انتشار: 1403/01/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کامران باقری مجد*، فرامرز سابقی، کوثر خواجه داد صفحات 1-25
    مقدمه و هدف

    ادغام اهداف توسعه پایدار از طریق روش های پایدار یاددهی و یادگیری در سیستم آموزش عالی برای بهبود جامعه ی انسانی و جهان غیرانسانی نقش دارد. به این جهت هدف تحقیق طراحی الگوی آموزش مبتنی بر توسعه پایدار در سیستم آموزش عالی بوده است.

    روش شناسی پژوهش:

     روش تحقیق کیفی با رویکرد فراترکیب بوده است که در جامعه مجلات معتبر ملی و بین المللی از سال 2000 تا 2024 اجرا شد و تعداد 187 مقاله به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت 28مقاله با توجه به روش کدگذاری با استفاده از نرم افزار M axqda مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق مطابق با مطالعه فراترکیب نشان داد که آموزش مبتنی بر توسعه پایدار در ابعاد ساختاری سازمانی، شایستگی پایدار، برنامه ریزی درسی، اهداف و ارزش ها، تحقیق و نوآوری، مشارکت، مسئولیت پذیری، راهبردهای یاددهی یادگیری، محرک های پایداری، ارزیابی و بازخورد مورد توجه مطالعات ملی و بین المللی بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    مد نظر قرار دادن این ابعاد در سیستم آموزش عالی در جهت کیفی سازی آموزش از طریق توانمندسازی دانشجویان برای تفکر و عمل به شیوه های پایدار و آینده نگر بر شکل گیری جامعه پایدار نقش دارند و نتیجه ی آن پیشرفت توسعه ی انسانی پایدار، یادگیری دانش، یادگیری برای زیستن و زندگی با هم و یادگیری انجام دادن کار برای کمک به خود و جامعه جهانی سازنده می باشند.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش پایدار، توسعه پایدار، آموزش عالی
  • حسین آدمیت، شهرام مهرآور گیگلو* صفحات 26-38
    مقدمه و هدف

    امروزه آینده پژوهی در آموزش عالی به عنوان یکی از پیش نیازهای اصلی سیاست گذاری و برنامه ریزی بلندمدت نظام دانشگاهی ضروری شده است. لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی راهکارهای توسعه رشته آینده پژوهی از دیدگاه صاحب نظران بود.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و با رویکرد کیفی انجام شده است. گروه هدف پژوهش حاضر نیز صاحب نظران و متخصصان حوزه آینده پژوهی در کشور بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی 12 نفر از صاحب نظران این حوزه به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و مصاحبه، نیمه ساختاریافته انجام گرفت و اشباع نظری حاصل گردید. جهت تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه، مجموع کدهای آزاد استخراج شده از محتوای مصاحبه ها 76 کد بود که در 12 مفهوم مشابه، طبقه بندی و در نهایت 12 راهکار بر اساس دیدگاه صاحب نظران برای توسعه رشته آینده پژوهی در دانشگاه های کشور شناسایی شد که عبارتند از: گفتمان سازی ضرورت آینده پژوهی در کشور؛ تهیه بسته های آموزشی آینده پژوهی؛ حمایت از پژوهش های نظری در حوزه آینده پژوهی؛ تقویت فعالیت های بین رشته ای در دانشگاه ها؛ سیاست گذاری در سطح وزارتخانه ؛ عملیاتی کردن آینده پژوهی در دانشگاه ها؛ درک ضرورت آینده پژوهی در نهادهای حاکمیتی؛ اصلاح و بازنگری سرفصل های درسی رشته؛ تثبت جایگاه آینده پژوهی در سازمآن ها و پروژه ها؛ بهره گیری از تجارب موفق دانشگاه های برتر جهان؛ فراهم سازی فرصت های اشتغال؛ نهادینه کردن فرهنگ و تفکر آینده پژوهی در دانشگاه.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش می تواند در سیاست گذاری های کلان آموزش عالی در راستای توسعه رشته آینده پژوهی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، راهکارها، آموزش عالی، صاحب نظران، رویکرد کیفی
  • شهلا جان احمدی مریان، اعظم راستگو*، یوسف نامور، صدرالدین ستاری، مسعود امامی نژاد صفحات 39-58
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و طراحی مدل عوامل موثر بر توسعه فردی اعضای هیئت علمی با استفاده از رویکرد کیفی سنتز پژوهی انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش سنتز پژوهی با رویکرد هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (2007) انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه تحقیقات و مطالعات فارسی و انگلیسی چاپ شده در حوزه توسعه فردی در بین سال های 1380 تا 1401 می باشد. در این راستا، کلید واژه های مرتبط با هدف پژوهش مورد جستجو قرار گرفت و مقالات و اسناد بدست آمده با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به معیارهای پذیرش مورد بررسی قرار گرفتند که در نهایت 22 مقاله که از معیارهای ورود به مطالعه برخوردار بودند با استفاده از روش کد گذاری سه مرحله ای (باز، محوری، انتخابی) ازطریق نرم افزار MaxQDA 2020 تجزیه و تحلیل شدند. براساس نتایج تحلیل داده ها برای جمع آوری داده ها 125 کد باز شناسایی شد که در 4 مقوله اصلی و 20 مقوله فرعی دسته بندی شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که عوامل فردی، آموزشی پژوهشی، سازمانی و اجتماعی بر توسعه فردی اعضای هیئت علمی تاثیرگذار است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند مورد توجه مدیران آموزش عالی در زمینه توسعه منابع انسانی قرار گیرد. تا از طریق توسعه فردی میزان کارآمدی دوره های آموزشی، رضایت شغلی و بهره وری دانشگاه را به حداکثر رساند.

    کلیدواژگان: توسعه فردی، سنتز پژوهی، هیئت علمی، رویکرد کیفی
  • سیروس قنبری، علی خالق خواه، علی مرادی* صفحات 59-76
    مقدمه و هدف

    پیچیدگی شرایط محیطی، پویایی و نامطمئن بودن از جمله نشانه های عصر جدید کوانتومی است. اجرای مدل کوانتومی باعث می شود که سازمان ها مدام در حال تغییر، چابک و در آنها ابتکار و معلومات آزادانه در جریان باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    تحقیق حاضر از نظر ماهیت کمی، از نظر هدف کاربردی و روش اجرای پژوهش توصیفی از نوع همبستگی به روش معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان ادارات آموزش و پرورش شهرستان همدان به تعداد 512 نفر تشکیل دادند. جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد مهارت های کوانتومی مدیران میرصفیان (1395)، آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی گراهام (2006) و چابکی سازمانی شریفی و ژانک (1999) استفاده گردید. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری توسط دو نرم افزار Spss و Lisrelتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های فرضیات پژوهش نشان داد اثر مستقیم مهارت های مدیریت کوانتومی بر آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی 76/0 و بر چابکی سازمانی 33/0 مثبت و معنادار است. همچنین اثر مستقیم آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی بر چابکی سازمانی 52/0 مثبت و معنادار است. اثر غیر مستقیم مهارت های مدیریت کوانتومی از طریق آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی بر چابکی سازمانی 39/0 مثبت و معنادار است.

    بحث و نتیجه گیری

    آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی می تواند به عنوان نقش میانجی، میزان همبستگی مهارت های کوانتومی مدیران و چابکی سازمانی را افزایش دهد. قرن بیست و یکم نیازمند یک جهان بینی کوانتومی است. پیشنهاد می شود مبانی مهارت های کوانتومی مدیریت به مدیران ادارات آموزش و پرورش شهرستان همدان و حتی مدیران مدارس آموزش داده شود تا بدین طریق زمینه افزایش آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی و به تبع آن چابکی سازمانی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، تغییر سازمانی، چابکی سازمانی، مهارت های کوانتومی
  • اکبر بروستانی*، داود حسین پور، میرعلی سید نقوی، حبیب رودساز صفحات 77-93
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد ممیزی مدیریت منابع انسانی مبتنی بر بلوغ فرآیندها با استفاده از رویکرد سنتزپژوهی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و با روش کیفی فراترکیب (سنتزپژوهی) انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    جامعه آماری، کلیه مطالعات انجام شده در بازه زمانی (2006-2023) 1385 الی 1402 است. در این راستا 82 پژوهش در زمینه موضوع موردنظر ارزیابی و درنهایت 34 مقاله به صورت هدفمند انتخاب گردید و با تحلیل محتوا و ترکیب ادبیات مربوط، درمجموع 54 کد و 6 مقوله کلیدی طی فرایند جست وجو و ترکیب نظام مند متون شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفت و اعتبار آن از طریق آزمون کاپای کوهن تایید گردید.

    یافته ها

    نتایج یافته ها نشان داد که ممیزی مدیریت منابع انسانی از ابعاد کنترل سیستمی، اهداف استراتژیک، بهبود عملکرد، رضایت مشتری، مالی و هم راستا بودن با رویه ها تشکیل شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش تاکید می کند که بکارگیری هر کدام از ابعاد شناسایی شده در پژوهش حاضر می تواند منجر به بهبود فرآیندهای ارزیابی در حوزه منابع انسانی در سازمان شود.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، ممیزی، سطح بلوغ، سنتزپژوهشی
  • محمدرضا عبدلی*، علی یزدخواستی، تقی آقاحسینی، هادی رمضانیان صفحات 94-112
    مقدمه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی مدیریت بالندگی حرفه ای دانشگاه فرهنگیان

    روش شناسی پژوهش:

     روش پژوهش آمیخته (متوالی- اکتشافی) است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل صاحب نظران و متخصصان علوم تربیتی شاغل در دانشگاه فرهنگیان و ابزار مطالعه، مصاحبه نیمه ساختار مند، بود. حجم نمونه در بخش کیفی، 10 نفر از صاحب نظران در ارتباط با ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی مدیریت بالندگی حرفه ای بوده که به روش هدفمند و با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. در بخش کمی، جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان کل کشور در سال تحصیلی 1402-1401 بود که از بین آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 260 نفر به عنوان حجم نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها از نظر متخصصان و روایی سازه آن ها از طریق تحلیل عاملی تایید گردید. پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب پایایی آلفای کرونباخ، راهبردها برابر 0.9 فرایندها 0.95 و مهارت ها 0.93 محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری  SPSS 25، Smart PLS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های بخش کیفی در ارتباط طراحی الگوی ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی مدیریت بالندگی حرفه ای ، سه مضامین اصلی، شامل مضمون مهارت ها، مضمون راهبردها و مضمون فرآیندها بود. یافته های بخش کمی نشان داد که بارهای عاملی مربوط به همه ابعاد و معرف های متغیر "مدیریت بالندگی حرفه ای دانشگاه فرهنگیان" دارای وضعیت مطلوبی هستند، به عبارت دیگر همبستگی این متغیر با مضامین و معرف های مربوط به این مضامین در حد بالا برآورد شده است. در نتیجه ابزار سنجش از روایی عاملی برخوردار است.

    بحث و نتیجه گیری

    در مجموع نتایج همبستگی ها نشان داد که برای مدیریت بالندگی حرفه ای دانشگاه فرهنگیان داشتن ارتباطات قوی می تواند، بالندگی مدیریت حرفه ای دانشگاه فرهنگیان را روز به روز بهتر کند. شاخص های ارزیابی کلیت مدل معادله ساختاری بیانگر این است که داده ها، مدل نظری پژوهش را حمایت می کنند و برازش داده ها به مدل برقرار بوده است. در مجموع ضریب همبستگی بین ارزیابی اثر بخشی دوره های آموزشی مدیریت بالندگی حرفه ای و متغیرهای (آموزشی، اجتماعی،  اجرایی، سازمانی، فردی،مالی- اداری، مدیریتی، نظارت وهدف گذاری) در سطح (01/0 ≥p) برقرار است. بر این اساس ضروری است، مدیران دانشگاه فرهنگیان، بستر مناسبی را در جهت استفاده از الگوی ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی مدیریت بالندگی فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: مدیریت بالندگی حرفه ای، اثربخشی دوره های آموزشی، دانشگاه فرهنگیان
  • یونس رسول دشت، جعفر بیک زاد*، یوسف بیگ زاده، فرهاد نژاد حاجی علی ایرانی صفحات 113-130
    هدف پژوهش حاضر طراحی و تبیین الگوی پرورش تفکر راهبردی مدیران دانشگاه آزاداسلامی انجام شد. جامعه آماری این پژوه خبرگان دانشگاهی هستند که دارای سابقه و تحصیلات مرتبط با پژوهش در دانشگاه آزاد بوده اند. برای نمونه گیری از روش گلوله برفی استفاده شد و تعداد نمونه تا رسیدن به اشباع نظری افزایش یافت، در نهایت 16 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از مصاحبه ها (نیمه ساختارمند)، از روش کدگذاری در نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شده است. بدین ترتیب که داده های به دست آمده از مصاحبه ها، از فرایند سه مرحله ای کدگذاری باز، محوری و انتخابی مطابق با فرایند نظریه پردازی داده بنیاد با استفاده از نرم افزار Maxqda برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که شرایط علی دربرگیرنده 1.عوامل فردی2.عوامل سازمانی 3.گفتمان سازی است. پدیده محوری در برگیرنده پرورش تفکر راهبردی مدیران است که شامل 1.بعد فردی2.بعد شهودی3.دید سیستمی است. عوامل زمینه ای در برگیرنده 1.بستر فرهنگی 2.زمینه یادگیری 3.عوامل روانشناختی 4.استقلال سازمانی است. و عوامل مداخله ای در برگیرنده عوامل محیطی در دو بعد 1: درون سازمانی و 2: برون سازمانی است. راهبردها شامل مدیریت استعداد در دو بعد 1: استعدادیابی 2: جذب و نگهداشت است.
    کلیدواژگان: تفکر راهبردی، عوامل فردی، عوامل سازمانی، گفتمان سازی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • رباب حضرتی کنده*، محمد روحی عیسی لو صفحات 131-150
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل ارزیابی عملکرد سازمانی با رویکرد خلاقیت و نوآوری در آموزش عالی ارائه شده است. امروزه به دلیل رشد و پیشرفت سریع تکنولوژی، سازمان هایی می توانند در عرصه رقابت باقی بمانند که بتوانند تمامی فعالیت های خود را بر پایه خلاقیت و نوآوری ترسیم کنند. دانشگاه ها نیز از این مساله مستثنی نیستند و باید جهت رقابت با سایر دانشگاه ها بتوانند عملکرد خود را بر پایه خلاقیت و نوآوری ترسیم کنند.

    روش شناسی پژوهش: 

     پژوهش به لحاظ ماهیت داده از نوع کیفی به سبک داده بنیاد است. مشارکت کنندگان پژوهش را اعضای هیئت علمی دانشگاه ها (دارای حداقل 5 سال سابقه خدمت و حداقل مدرک دکتری) تشکیل می داد که حجم نمونه پس از اشباع نظری به تعداد 12 نفر و به صورت هدفمند قضاوتی انتخاب گردید. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش فن مضمون (کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی) و با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد. اعتبار مطالعه در این پژوهش از منابع مختلفی همچون اساتید حوزه مدیریت، بررسی ادبیات پژوهشی و به کارگیری بیش از یک پژوهشگر و همچنین برای بررسی پایایی پژوهش نیز از ضریب پایایی هولستی استفاده شده است.

    یافته ها

     بر اساس تحلیل مصاحبه های صورت گرفته، 247 کد در مرحله کدگذاری باز به دست آمد که پس از حذف کدهای مشابه به 112 کد پایه کاهش یافت که در نهایت این کدها در 33 مقوله فرعی دسته بندی شدند. در نهایت با استناد به رهیافت سیستماتیک در نظریه داده بنیاد، کدها و مقوله های شناسایی شده در شش طبقه هسته ای شامل؛ شرایط علی (تشویق منابع انسانی، کار تیمی، حمایت از تغییرات، حمایت از آزاداندیشی، و تامین مالی)؛ شرایط زمینه ای(فرهنگ خلاق و نوآور، منابع انسانی خلاق و نوآور، مدیریت دانش، حمایت مدیران،وجود قوانین خلاقانه و نوآورانه)؛ مقوله محوری (عملکرد سازمانی، کارایی، بهره وری، خلاقیت و نوآوری)؛ عوامل مداخله گر (جغرافیای دانشگاه، رتبه دانشگاه، تعداد دانشجویان، دوره های تحصیلی، رشته های تحصیلی،درجه علمی اساتید، دسترسی آسان، هزینه کم، شانس بالای اشتغال بعد از فراغت از تحصیل)؛ راهبردها (نظارت و ارزیابی، پذیرش تغییر، مسئولیت پذیری، فرهنگ یادگیری، تمرکززدایی در سازمان، مدیریت استعداد، برنامه ریزی)؛ و پیامدها قرار گرفتند

    بحث و نتیجه گیری

    پیامدهای ارزیابی عملکرد با رویکرد خلاقیت و نوآوری در آموزش عالی می تواند شامل؛ ارتقای جایگاه دانشگاه در سطح ملی و بین المللی، افزایش کارایی، افزایش بهره وری، ارائه خدمات به صنایع، تامین نیازهای جامعه و... باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، عملکرد سازمانی، خلاقیت، نوآوری، نظریه داده بنیاد
  • حسن روشنی علی بنه سی*، محمد حسنی، بهناز مهاجران، حسن قلاوندی صفحات 151-171
    مقدمه و هدف

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر عملکرد شغلی و رضایت شغلی با میانجی گری توانمندسازی کارکنان دانشگاه ارومیه به منظور ارتقاء اثربخشی رهبری می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

     تحقیق حاضر کاربردی است و با استفاده از روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش  کارکنان دانشگاه ارومیه به تعداد 480 نفر  می باشد که حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان برابر 235 نفر تعیین گردید. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. جهت جمع آوری داده ها پرسش نامه های استاندارد سرمایه اجتماعی، توانمندسازی، رضایت شغلی و عملکرد شغلی به کار گرفته شده است  که روایی پرسشنامه ها توسط استاد راهنما مورد بررسی قرار گرفت و تایید شد. همچنین پرسشنامه ها از پایایی مناسبی برخوردارند زیرا آلفای کرونباخ پرسشنامه سرمایه اجتماعی 88/0، توانمندسازی 90/0، رضایت شغلی 86/0 و عملکرد شغلی 85/0 بدست آمد که مقدار آلفای کرونباخ هر کدام از پرسشنامه ها از لحاظ آماری مناسب می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده، ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سرمایه اجتماعی بر عملکرد شغلی و رضایت شغلی اثر مثبت و معناداری دارد و همچنین نتایج تحلیل داده ها نشان داد که سرمایه اجتماعی بر عملکرد شغلی و رضایت شغلی با نقش میانجی توانمندسازی اثر مثبت و معناداری دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نقش میانجی توانمندسازی اعضای هیات علمی می توان گفت که مسئولین و مدیران دانشگاه بایستی شرایط و زمینه مساعد ارتقاء توانمندسازی در سیستم دانشگاه فراهم سازند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رهبری، توانمندسازی، عملکرد شغلی و رضایت شغلی
  • فرهاد عبدالهی، شهرام رنجدوست*، بهبود یاریقلی صفحات 172-191

    هدف پژوهش طراحی و اعتباریابی الگوی بهینه تحول در علوم انسانی با تاکید بر برنامه درسی در نظام آموزش عالی است .روش پژوهش آمیخته از نوع اکتشافی متوالی است. در قسمت کیفی، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی عرفی، براساس نظر متخصصان حوزه برنامه ریزی درسی، مدیریت آموزشی و فلسفه تعلیم و تربیت داده ها گردآوری و مضامین تعیین شدند. مشارکت کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در نهایت با انجام 15 مصاحبه، حد اشباع نظری به دست آمد. ابزار گردآوری داده ها در این مرحله، مصاحبه نیمه ساختارمند است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تحلیل مضمون براون و کلارک (2013) استفاده شده است. در بخش کمی برای بررسی اعتبار درونی مدل، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. نمونه آماری به تعداد 50 نفر از اعضای هیات علمی در حوزه علوم تربیتی و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرانباخ معادل 85/0 بدست آمد. داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل عاملی تاییدی) و با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS وPLS تحلیل شدند. نتایج پژوهش در بخش کیفی بیانگر، شناسایی 44 مضمون سازمان دهنده و 16 مضمون فراگیر بود. در بخش کمی، مولفه های انسانی، فنی، آموزشی و اجرایی به ترتیب با مقدار 731/21، با 209/8، 55/33 و 133/17 مورد تایید قرار گرفت؛ برای رتبه بندی هر یک از مولفه ها نیز از آزمون فریدمن استفاده شد.

    کلیدواژگان: تحول، علوم انسانی، برنامه درسی، آموزش عالی
|
  • Kamran Bagherimajd *, Faramarz Sabeghi, Kosar Khajedad Pages 1-25
    Background and Objective

    The integration of sustainable development goals through sustainable methods of teaching and learning in the higher education plays a role in improving the human society and the non-human world. The purpose of the research was to design a model of education based on sustainable development in the higher education.

    research methodology

    The research method was qualitative based on Meta-synthesis. The research community of standard reference national and international journals was implemented from 2000 to 2024. And 187 articles were considered. Then, 28 articles have been analyzed according to the coding method with using Maxqda software.

    Findings

    The research results according to Meta-synthesis study showed that education based on sustainable development in organizational structural dimensions, sustainable competence, curriculum planning, goals and values, research and innovation, participation, responsibility, learning teaching strategies, sustainability drivers, Evaluation and feedback have been the focus of national and international studies.

    Conclusion

    Considering these dimensions in the higher education in order to improve the quality of education through empowering students to think and act in sustainable and forward-looking ways, they play a role in the formation of a sustainable society. And the result is the progress of sustainable human development, learning knowledge, learning to live and living together, and learning to do work to help oneself and the global community.

    Keywords: Education, Sustainable Education, Sustainable Development, Higher Education
  • Hossein Adamiyat, Shahram Mehravar Giglou * Pages 26-38
    Background and Objective

    Today, future research in higher education has become necessary as one of the main prerequisites for long-term policy and planning of the university system. Therefore, the aim of the current research was to identify the solutions for the development of the field of future research from the experts' point of view.

    Research Methodology

     The current research was conducted with a qualitative approach in terms of practical purpose. The target group of the current research was experts and specialists in the field of future research in the country, using the purposeful and snowball sampling method, 12 of the experts in this field were selected as the sample of the research, and a semi-structured interview was conducted. and theoretical saturation was obtained. Thematic analysis method was also used to analyze the data.

    Findings

    After analyzing the data from the interviews, the total of free codes extracted from the content of the interviews was 76 codes, which were classified into 12 similar concepts and finally 12 solutions based on the opinions of the experts. It was identified for the development of the field of future research in the country's universities, which are: creating a discourse on the necessity of future research in the country; preparation of educational packages for future studies; supporting theoretical research in the field of future research; Strengthening interdisciplinary activities in universities; policy-making at the ministry level; operationalizing future research in universities; Understanding the necessity of future research in governing institutions; Modifying and revising the course headings of the field; Establishing the position of future research in organizations and projects; Taking advantage of the successful experiences of the world's top universities; providing employment opportunities; Institutionalization of future-research culture and thinking in the university.

    Conclusion

    The findings of this research can be used in the macro-policies of higher education in line with the development of the field of future studies.

    Keywords: Future Research, Solutions, Higher Education, Experts, Qualitative Approach
  • Shahla Janahmadi, Azam Rastgoo *, Yousef Namvar, S.Satari, Masod Emaminejad Pages 39-58
    Background and Objective

    Purpose of the present research Identifying and designing a model of effective factors on the individual development of faculty members using the qualitative approach of research synthesis.

    Research Methodology

     The current research was conducted in the framework of a qualitative approach and using the research synthesis method with the seven-step approach of Sandelowski and Barroso (2007).The studied statistical community includes all Persian and English researches and studies published in the field of personal development between 2001 and 2022. In this regard. The keywords related to the purpose of the research were searched and the articles and professors obtained were examined using the purposeful sampling method and according to the acceptance criteria, and finally 32 articles that met the criteria for entering the study using The three-stage coding method (open, axial, selective) was analyzed through MaxQDA 2020 software. Based on the results of data analysis, 125 open codes were identified for data collection, which were categorized into 4 main categories and 20 subcategories. The results showed that individual, educational, research, organizational and social factors have an impact on the personal development of faculty members.

    Findings

    The results showed that individual, educational, research, organizational and social factors have an impact on the personal development of faculty members

    Conclusion

    The results of this study can be of interest to higher education managers in the field of human resources development to maximize the effectiveness of training courses, job satisfaction and university productivity through individual development

    Keywords: Personal Development, Research Stage, Faculty, Qualitative Approach
  • Siroos Ghanbari, Ali Khaleghkhah, Ali Moradi * Pages 59-76
    Background and Objective

    Complexity of environmental conditions, dynamism and uncertainty are among the signs of the new quantum age. The implementation of the quantum model makes organizations constantly changing, agile, and in which innovation and information flow freely.

    Research Methodology

    In terms of quantitative nature, in terms of practical purpose and method of implementation, the present research was a descriptive correlational type structural equation method. The statistical population of this research was made up of all the employees of the education departments of Hamedan city, numbering 512 people. In order to collect data, three standard questionnaires of quantum skills of Mirsefian managers (2015), readiness of employees for organizational change by Graham (2006) and organizational agility by Sharifi and Zhanek (1999) were used. After collecting the data, they were analyzed using Pearson's correlation coefficient and structural equation modeling by Spss and Lisrel software.

    Findings

    The findings of research hypotheses showed that the direct effect of quantum management skills on employees' readiness for organizational change is 0.76 and on organizational agility is 0.33 positive and significant. Also, the direct effect of employees' readiness for organizational change on organizational agility is 0.52 positive and significant. The indirect effect of quantum management skills through employees' readiness for organizational change on organizational agility is 0.39 positive and significant.

    Conclusion

    Employees' readiness for organizational change can increase the correlation between managers' quantum skills and organizational agility as a mediator. The 21st century requires a quantum worldview. It is suggested that the basics of quantum management skills be taught to the managers of education departments of Hamadan city and even school managers, so as to increase the readiness of employees for organizational change and consequently provide organizational agility.

    Keywords: Education, Organizationalchange, Organizationalagility, Quantum Skills
  • Akbar Barvestani *, Davod Hosseipur, Mirali Seyd Nagavi, Habib Rodsaz Pages 77-93
    Background and Objective

    The current research was conducted with the aim of identifying the dimensions of human resource management audit based on the maturity of the processes using the synthesis research approach. This research has been carried out in terms of practical purpose and with a meta-composite qualitative method.

    Research Methodology

    The statistical population is all the studies conducted in the period (2023-2006) from 2004 to 2023. In this regard, 82 researches in the field of the desired subject were evaluated and finally 34 articles were selected purposefully and by content analysis and composition of related literature, a total of 54 codes and 6 key categories were identified and analyzed during the process of searching and systematic combination of texts and its validity It was confirmed through Cohen's kappa test.

    Findings

    The results of the findings showed that the human resource management audit consists of the dimensions of systemic control, strategic goals, performance improvement, customer satisfaction, financial and alignment with procedures.

    Conclusion

    According to the findings of the research, the use of each of the dimensions identified in the current research can lead to the improvement of evaluation processes in the field of human resources in the organization.

    Keywords: Human Resource Management, Audit, Maturity Level, Research Synthesis
  • Mohammadreza Abdoli *, Ali Yazdkhasty, Tagi Aghahoseini, Hadi Ramazanian Pages 94-112
    Background and Objective

    The effectiveness of training courses is a part of the functions of managers who implement educational projects. The aim of this research was to design a model for evaluating the effectiveness of training courses in the management of professional growth in Farhangian University.

    Research Methodology

    Mix methods descriptive research method is (sequential-exploratory). The statistical population of the research in the qualitative part included experts and specialists in educational sciences working in Farhangian University and the study tool was semi-structured interview. The sample size in the qualitative section was 10 experts in connection with the evaluation of the effectiveness of professional growth management training courses, who were selected in a targeted way using the snowball technique. In the quantitative part, the statistical population included all the faculty members of Farhangian University of Iran in the academic year of 2023-2022, from which 260 people were selected as the statistical sample using cluster random sampling. In order to collect data, a researcher-made questionnaire was used to evaluate the effectiveness of training courses. The content validity of the questionnaires was confirmed by experts and their construct validity was confirmed through factor analysis. Their reliability was also calculated using Cronbach's alpha reliability coefficient, strategies equal to 0.9, processes equal to 0.95 and skills equal to 0.93. SPSS 25, Smart PLS statistical software was used to analyze the data.

    Findings

    The findings of the qualitative section related to the design of the model for evaluating the effectiveness of professional growth management training courses were three main themes, including the theme of skills, the theme of strategies, and the theme of processes. The findings of the quantitative section showed that the factor loadings related to all dimensions and indicators of the variable "Professional Development Management of Farhangian University" have a favorable condition, in other words, the correlation of this variable with the subjects and the subjects related to these subjects is estimated at a high level. As a result, the measurement tool has factorial validity.

    Conclusion

    In total, the results of the correlations showed that for the management of the professional growth of Farhangian University, having strong communication can improve the growth of the professional management of Farhangian University Day by day. The generality evaluation indices of the structural equation model indicate that the data support the theoretical model of the research and the fit of the data to the model has been established. In total, the correlation coefficient between the evaluation of the effectiveness of professional growth management training courses and the variables (educational, social, executive, individual organizational, financial-administrative, managerial, supervision and goal setting) is established at the level (p≥ 0.01). On this basis, it is necessary for Farhangian University administrators to provide a suitable platform for using the model for evaluating the effectiveness of growth management training courses.

    Keywords: Evaluation Of Educational Effectiveness, Management Of Professional Maturity, Farhangian University
  • Younes Rasoldasht, Jafar Beikzad *, Yousf Beigzadah, Farhad Nejad Haji Ali Irani Pages 113-130
    Designing and explaining the strategic thinking development model of Islamic Azad University administrators. The statistical population of this study is academic experts who have experience and education related to research in Azad University. The snowball method was used for sampling and the number of samples increased until reaching theoretical saturation, finally 16 people were selected as samples. To analyze the data obtained from the (semi-structured) interviews, the coding method has been used in foundational data theorizing. In this way, the data obtained from the interviews have been used from the three-step process of open, central and selective coding in accordance with the foundation's data theorizing process using Maxqda software for data analysis. The results of the research showed that the causal conditions include 1. individual factors 2. organizational factors 3. discourse creation. The central phenomenon includes the development of managers' strategic thinking, which includes 1. the individual dimension, 2. the intuitive dimension, 3. the systemic view. Contextual factors include 1. Cultural background 2. Learning environment 3. Psychological factors 4. Organizational independence. And intervention factors include environmental factors in two dimensions: 1: internal and 2: external. The strategies include talent management in two dimensions: 1: talent acquisition, 2: attraction and retention.Keywords: Strategic thinking, individual factors, organizational factors, discourse creation, Islamic Azad University
    Keywords: Strategic Thinking, Individual Factors, Organizational Factors, Discourse Creation, Islamic Azad University
  • Robab Hazrati Kondeh *, Mohammad Rouhi Eisaloo Pages 131-150
    Background and Objective

    The current research is presented with the aim of evaluating the organizational performance model with the design of creativity and innovation in higher education. Program Due to the rapid growth and development of technology, organizations can remain in the field of competition by designing their activities based on creativity and innovation. Universities are also exempted from this issue and should draw their performance based on creativity and innovation to compete with other universities.

    research methodology

    In terms of the nature of the data, the research is of qualitative type in the style of data base. The participants of the research were university faculty members (with at least 5 years of service experience and at least a doctorate degree), and the sample size after theoretical saturation was 12 people and in a purposeful judgment. selected. Data collection was done through semi-structured interview and data analysis using thematic method (open coding, axial coding and selective coding) and using MAXQDA software.

    Findings

    Based on the analysis of interviews, 247 codes were obtained in the open coding stage, which were reduced to 112 basic codes after removing similar codes, and finally these codes were categorized into 33 subcategories. Finally, based on the systematic approach in database theory, the codes and categories identified in six core classes include; Causal conditions (encouraging human resources, teamwork, support for change, support for free thinking, and funding); background conditions (creative and innovative culture, creative and innovative human resources, knowledge management, managers' support, existence of creative and innovative laws); central category (organizational performance, efficiency, productivity, creativity and innovation); Intervening factors (geography of the university, ranking of the university, number of students, courses of study, fields of study, scientific degree of professors, easy access, low cost, high chance of employment after graduation); Strategies (monitoring and evaluation, acceptance of change, accountability, learning culture, decentralization in the organization, talent management, planning); And the consequences were placed.

    Conclusion

    The consequences of performance evaluation with creativity and innovation approach in higher education can include; Improving the position of the university at the national and international level, increasing efficiency, increasing productivity, providing services to industries, meeting the needs of society, etc.

    Keywords: Appraisal, Organizational Performance, Creativity, Innovation, Grounded Theory
  • Hassan Roshani Ali Bene See *, Mohammad HASSANI, BEHNAZ MOHAJERAN, Hasan Ghalavandi Pages 151-171
    Introduction and purpose

    The purpose of this research is to investigate the effect of social capital on job performance and job satisfaction through the mediation of employee empowerment in Urmia University in order to improve the effectiveness of leadership.

    research methodology

     The present research is practical and has been carried out using the descriptive-correlation method. The statistical population of the research is 480 employees of Urmia University, and the sample size was determined to be 235 using Morgan's table. A simple random sampling method was used for sampling. In order to collect data, standard questionnaires of social capital, empowerment, job satisfaction and job performance were used, and the validity of the questionnaires was checked and confirmed by the supervisor. Also, the questionnaires have good reliability because Cronbach's alpha of the social capital questionnaire was 0.88, empowerment was 0.90, job satisfaction was 0.86, and job performance was 0.85. The value of Cronbach's alpha of each of the questionnaires is statistically appropriate. Pearson's correlation coefficient and structural equations were used to analyze the obtained data.

    Findings

    The findings showed that social capital has a positive and significant effect on job performance and job satisfaction, and the results of data analysis showed that social capital has a positive and significant effect on job performance and job satisfaction with the mediating role of empowerment.

    Discussion and conclusion

    Considering the mediating role of faculty members' empowerment, it can be said that the officials and managers of the university should provide favorable conditions and grounds for the promotion of empowerment in the university system..

    Keywords: Social Capital, Leadership, Empowerment, Job Performance, Job Satisfaction
  • Farhad Abdollahi, Shahram Ranjdoost *, Behboud I Yarighol Pages 172-191

    The aim of this research is Designing and validating the optimal model of transformation in humanities with emphasis on the curriculum in the higher education. The research method is a mixed sequential exploratory type. In the qualitative part, data were collected and themes were determined with the help of Conventional Content Analysis, based on the opinion of specialists in the field of curriculum planning, educational management and philosophy of education. The participants were selected by the purposeful sampling method and finally, by conducting 15 interviews, the theoretical saturation limit was obtained. The data collection tool at this stage is a semi-structured interview. Thematic analysis of Brown and Clark (2013) was also used for data analysis. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used to check the internal validity of the model. The statistical sample of 50 people was selected from the academic staff members in the field of educational sciences and using Convenience Sampling method. The reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha equal to 0.85. The data were analyzed at two levels of descriptive statistics and inferential statistics (confirmatory factor analysis) using SPSS and PLS statistical software.The results of the qualitative part indicated the identification of 44 organizing themes and 16 inclusive themes. In the quantitative part, the human, technical, educational and executive components were approved, respectively with 21/731, 8/209, 33/55 and 17/133; Friedman's test was also used to rank each of the components.

    Keywords: Transformation, Humanities, Curriculum Planning, Higher Education