فهرست مطالب

مطالعات اندیشه معاصر مسلمین - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالله میراحمدی*، زهرا پاک روش صفحات 11-32

    فمینیسم اسلامی شاید در نگاه نخست همانند فمینیسم رادیکال یا فمنیسم لیبرال و... گونه یا جریانی از فمینیسم به نظر آید، اما در واقع آنچه به عنوان فمینیسم اسلامی معروف شده، نوعی هرمنوتیک قرآنی و نگاه تجددگرایانه به تفسیر قرآن، روایات اسلامی و متون دینی است. این نوع نگاه که به تقلید از فرهنگ غربی و با شعار برابرخواهی و تساوی حقوق زن و مرد در کشورهای اسلامی جریان یافت، عدم تناسب آن با گزاره های دینی به حدی روشن بود که حتی برخی از نواندیشان با اینکه به عنوان فمینیست اسلامی شناخته شده اند، اما این عنوان را برای خود نمی پسندند؛ از جمله این افراد می توان اسما بارلاس را نام برد که هرمنوتیک قرآنی خاص خود را دارد و به شدت معتقد است که تفسیرمردسالارانه از قرآن، عامل اصلی تبعیض و ظلم علیه زنان مسلمان بوده است. او برای اثبات این مدعا دلایلی را مطرح می کند که نه تنها با اصول اولیه تفسیر قرآن سازگار نیست؛ بلکه حتی با برخی از اصولی که خود وی برای هرمونوتیک قرآنی اش برمی شمارد، نیز در تضاد است. مقاله پیش روی که به صورت کتابخانه ای گردآوری و با شیوه تحلیلی توصیفی تدوین شده، ابتدا به تبیین آرا و نظریات اسما بارلاس و در ادامه به نقد و ارزیابی آنها می پردازد. اگرچه پژوهش هایی در مورد اندیشه ها و نظریات اسما بارلاس صورت گرفته است، اما در این نوشتار سعی بر آن بوده که نظرات شاذ وی در کنار هرمونوتیک قرآنی اش به صورت تلفیقی در مورد برخی از آیات خاص قرآن مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسماء بارلاس، خوانش جدید از قرآن، هرمنوتیک، مردسالاری، فمینیسم اسلامی
  • بحرالدین شهاب الدین حلیمی*، قاسم ابراهیمی پور، صادق گلستانی صفحات 33-59
    این تحقیق به هدف شناسایی و تبیین مبنای شکل گیری زندگی اجتماعی المیزان و فی ظلال از روش تطبیقی و تحلیل محتوایی و تحلیل منطقی بهره گرفته است و با استفاده از اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای به این پرسش که آیا انسان پس از سنجش مصلحت زندگی اجتماعی را برگزیده یا ساختار وجودی اش او را به این زندگی سوق داده است؟ پاسخ داده است. المیزان این بحث را در دو سطح مطرح می کند؛ اصل اجتماعی بودن زندگی انسان و استخدام گری و ناهمنوایی انسان در زندگی اجتماعی. این دو مسئله در واقع دو منشا و مبنا برای شکل گیری زندگی اجتماعی در نگاه المیزان شمرده شده است که در طول هم قراردارند؛ البته نگاه فی ظلال در این باره متفاوت تر است؛ زیرا این مسئله را پیوند داده است به امر خانواده و فطرت و سرمنشای زندگی اجتماعی را آن دو قلمداد کرده است. در تکافل خانوادگی، فی ظلال بر این نظر است که خانواده همان خشت اول بنای اجتماعی است. خانواده خود بر پایه خواسته های ثابت در فطرت انسان و بر عاطفه، دوستی، رحمت، مقتضیات مصالح و مشکلات ایستاده است. المیزان به سه نوع انسان؛ وحشی بالطبع، تعدیل در توحش طبیعی؛ تا حدودی نوعی از استخدام متقابل و کسانی که برای تامین کمالات عقلی و اغراض فطری خود به زندگی اجتماعی روی می آورند، اشاره کرده است و فی ظلال، خانواده را یکی از عناصر مهم و اولیه گروه اجتماعی می داند و تعهد، اعتدال، وحدت، مشورت، همنوایی و همکاری از جمله صفاتی اند که فی ظلال برای خانواده بیان کرده است.
    کلیدواژگان: استخدام گری، خانواده، زندگی اجتماعی، طبیعت و فطرت، المیزان، فی ظلال
  • محمدعلی میرزایی، سعید ارجمندفر، سمیه توسلی* صفحات 61-86

    برابری جنسیتی از مسائل کلیدی در حوزه مطالعات زنان است که اندیشه بسیاری از اندیشمندان روشنفکر و طرفداران حقوق زن در جهان اسلام را به خود مشغول داشته است. نصرحامد ابوزید نیز به عنوان اندیشمندی عقل گرا و نواندیش، بر این مساله، تاکید بسیاری داشته و مهم ترین عامل نابرابری جنسیتی در جوامع اسلامی را در عقل گریزی و نادیده گرفتن ابعاد انسانی، تاریخی و اجتماعی متون دینی، می داند. از همین رو نیز وی به نقادی گفتمان دینی پرداخته و با تاریخمند خواندن احکام و آموزه های قرآنی، چون قوامیت، ازدواج و میراث و نیز با توجه به دگرگونی موقعیت زن در دوران معاصر، چنین آموزه هایی را ناکارآمد و مخالف با اصل برابری و عدالت خواهی قرآن، می داند. اما باید گفت، دیدگاه ابوزید، علی رغم جنبه های مثبت و روزآمد خود، دارای نقد های بسیاری چون منافات اصل برابری جنستی با عدالت قرآنی و عدم پذیرش تاریخمندی احکام و آموزه های اساسی قرآن، است؛ بنابراین، اهمیت و ضرورت این مساله سبب شده است در این مقاله، به روش کیفی و با رویکردی توصیفی- تحلیلی، به تحلیل و نقد مساله برابری جنسیتی از منظر ابوزید، بپردازیم. شیوه گردآوری اطلاعات نیز، به صورت کتابخانه ای و از طریق مطالعه و تامل در آثار و تالیفات ابوزید می باشد.

    کلیدواژگان: برابری جنسیتی، عدالت، مسائل زنان، تاریخمندی، نصرحامد ابوزید
  • محمد پناهی*، عباس شیخ الاسلامی، محمدباقر گرایلی صفحات 87-107
    تروریسم انتحاری نسل متفاوتی از تروریسم است که با برآمدن اسلام سیاسی افراطی به جهانیان معرفی شد. در تروریسم انتحاری، انتحارکننده توده های بی گناه را هدف قرار می دهد تا با ایجاد ارعاب گسترده به مقاصد سیاسی دست یابد. تحلیل شکل گیری و شیوع عملیات انتحاری در عصر حاضر و بررسی افراد دخیل در این عملیات می تواند منجر به ارائه راهکارهای پیشگیری از آن، جهت حفظ جان عامل انتحاری و قربانیان گردد. گرچه نقش سیاست مداران و عوامل سیاسی و نقش اقتصاد و عوامل روانی و اجتماعی در شکل گیری عملیات انتحاری قابل تردید و انکار نیست، بررسی اقدامات معروف‎ترین گروه‎های تروریستی انتحاری مانند داعش و القاعده نشان می دهد که این گروه ها به رغم اینکه در تعریف دشمن و اولویت های مبارزاتی اختلاف دارند، همگی از منبع دین به مثابه کانون مشروعیت‎بخش و انگیزش بهره می برند و در همین راستا استنادات مشترکی به علمای سلفی همچون ابن تیمیه، محمد ابن عبدالوهاب، بن باز و... دارند. بنابراین هرچند عوامل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و روان شناختی به مثابه متغیرهای جرم شناختی در شکل‏گیری عملیات انتحاری نقش برجسته دارند، گروه های تروریستی تکفیری، به شدت از عامل دین برای مشروعیت اعمال خویش و تهییج انتحارکنندگان بهره می برند.
    کلیدواژگان: تروریسم، عملیات انتحاری، خشونت دینی، فتوای مذهبی، تکفیر، افغانستان
  • محمود ویسی، شکیبا امیرخانی، علیمحمد پورابراهیم* صفحات 109-130
    محمد شحرور از جمله قرآن بسندگان معاصری است که در صدد تضعیف جایگاه حدیث در استنباط فقهی است. وی برای اثبات این موضوع؛ ابتدا قرآن بسندگی را به عنوان یک جایگزین کامل مطرح می‏کند. وی برای اثبات ادعای خویش، عدالت صحابه را زیر سوال برده و حدیث منسوب به اهل سنت در خصوص عدالت صحابه را مردود می‏شمارد. وی در ادامه عصمت انبیا و مفهوم سنت را به چالش می‏کشد تا از این رهگذر احادیث منقول از پیامبر را بی اعتبار کرده و جایگاه سنت در استنباط مسائل فقهی به عنوان یکی از ارکان استنباط فقیه را بی‏اعتبار جلوه دهد. به این منظور وی مانایی و کارآمدی آموزه‏های سنت نبوی را مخدوش دانسته و بر تاریخ‏مندی آن تاکید می ورزد. در این نوشتار تلاش شده تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به این پرسش پاسخ داده شود که چگونه می توان فقدان ارزش حدیث در نظام استنباط فقهی نزد شحرور را نقد کرد؟ به این منظور سعی شده تا به مناقشات پاسخ داده شود تا جایگاه حدیث به عنوان یکی از ارکان استنباط فقه معتبر شناخته شود.
    کلیدواژگان: محمد شحرور، سنت، عصمت، اجتهاد
  • محمدحسن بهشتی*، مهدی فرمانیان، مصطفی سلطانی، هادی بیگی ملک آباد صفحات 131-151

    اگرچه نومعتزله با خوانشی که از اسلام دارد، پیامدهای مهمی را در پی داشته است، اما در چیستی و تبار آن ابهام و التباس وجود دارد. برخی متفکران از نومعتزله متقدم و متاخر سخن گفته اند. نومعتزله متقدم را به سردمداری سید جمال و عبده و نومعتزله متاخر را عموما به افراد چند دهه اخیر مصری اختصاص داده اند؛ در حالی که نوعا از جریان نومعتزله هندی غفلت ورزیده و موطن اصلی جریان اعتزال نو را مصر معرفی می کنند. به همین جهت مسئله اصلی، تبیین ابعاد مفهومی و عینی نومعتزله هندی و مصری متقدم و رابطه هر یک با دیگری است. این نوشتار از طریق مراجعه به منابع کتابخانه ای با روش تبیینی و تحلیلی به آثار گلدزیهر یعنی اولین نفری که عنوان نومعتزله را بکار برده و به جریان شناسی این دو طیف پرداخته مراجعه می کند. وی، معاصر دو جریان مصری و هندی بوده، آثار و منابع علمی آنان را مورد مطالعه قرار داده و جلساتی را نیز با سید جمال داشته است. نامبرده معتقد است، اگرچه میان این دوجریان، قرابت هایی وجود دارد، اما نمی توان آن دو را کنار یکدیگر قرار داد. به همین منظور، نسبت به نومعتزلی بودن مصریان دیدگاهی انکاری اتخاذ کرد و بیشتر تمایل دارد تا آنان را جریانی نزدیک به وهابیت توصیف کند؛ اگرچه شواهدی نیز بر خلاف این توصیف ارائه می کند. ارزیابی ها نشان می دهد، فرق گذاری میان جریان هندی و مصری امر صحیحی است، اما با توجه به گسست عمیق جریان هندی با معتزله قدیم، نامیدن این جریان با عنوان نومعتزله قابل خدشه است. چنانچه این جریان نومعتزله نامیده شود، با توجه به قرابتی که با اندیشه های نومعتزله چند دهه اخیر مانند ابوزید دارند، می توان از آنان با عنوان تبار این افراد یاد کرد.

    کلیدواژگان: نومعتزله، گلدزیهر، روح الاسلام، سید امیرعلی، محمد عبده
|
  • Abdollah Mirahmadi *, Zahra Pakravesh Pages 11-32

    Islamic feminism may at first glance be like radical feminism or liberal feminism. It may seem like a type or current of feminism, but in fact what is known as Islamic feminism is a kind of Quranic hermeneutics and a modernist look at the interpretation of the Quran, Islamic traditions and religious texts. This type of view, which spread in Islamic countries in imitation of Western culture and with the slogan of equality of rights for men and women, its incompatibility with religious propositions was so clear that even some new thinkers, although they are known as Islamic feminists, But they don't like this title for themselves; Among these people, we can mention Asma Barlas, who has her own Quranic hermeneutics and strongly believes that the patriarchal interpretation of the Quran has been the main cause of discrimination and oppression against Muslim women. To prove this claim, he presents reasons that are not only incompatible with the basic principles of Qur'anic interpretation, but also contradict some of the principles that he himself considers for his Qur'anic hermeneutics. The above article, compiled in the form of a library and compiled with a descriptive analytical method, first explains the views and opinions of Asma Barlas and then reviews and evaluates them. Although there have been some researches about Asma Barlas's thoughts and theories, in this article, an attempt has been made to examine Shaz's opinions along with his Qur'anic hermeneutics in a consolidated manner about some specific verses of the Qur'an.

    Keywords: Asma Barlas, New Reading Of Quran, Hermeneutics, Patriarchy, Islamic Feminism
  • Bahruddin Shahabuddin Halimi *, Qasim Ebrahimipour, Sadeq Golestani Pages 33-59
    In order to identify and explain the basis of the social life of al-Mizan and Faizal, this research has used the comparative method, content analysis, and logical analysis, and by using documentary and library information, to answer the question of whether a person after weighing the expediency of social life has chosen the social life or the structure Has his existence led him to this life?, he answered. Al-Mizan discusses this on two levels; The principle of sociality of life and human employment and heterogeneity in social life. These two issues are actually two sources and bases for the formation of social life in Al-Mizan's view, which are located at the same length. The view of the shadows is more different in this regard. Because he has linked this issue to family and nature and considered them as the main source of social life. In family takaful, Faizalal of the opinion that the family is the first brick of the social building. The family itself is based on fixed foundations in human nature and on affection, friendship, mercy, requirements and building materials. Al-Mizan to three types of people; natural savagery, moderation in natural savagery; To some extent, he has mentioned a type of mutual employment and those who turn to social life to ensure their intellectual perfection and innate purposes, and he considers the family as one of the important and primary elements of the social group and commitment, moderation, unity, consultation, harmony. and cooperation are .
    Keywords: Hiring, Family, Social Life, Nature, Nature, Al-Mizan, Faizala
  • Muhammad Ali Mirzaei, Saeed Arlmandfar, Somayeh Tavassoli * Pages 61-86

    Gender equality is a pivotal issue in the field of women's studies that has occupied the thoughts of many intellectuals and defenders of women's rights in the Islamic world. As a rational and innovative thinker, Nasr Hamed Abu Zayd, has emphasized this issue and considers the most significant factor of gender inequality in Islamic societies, to be ignoring of human, historical and social dimensions of religious texts in favor of intellectual escape. Consequently, he critically examines religious discourse and by interpreting the Quranic decrees and teachings in a historical context, such as, dominion of men, marriage, inheritance, and considering the chang status of women in contemporary era, he deems these teachings ineffective and contradictory to the principles of Quranic equality and justice. However, it is essential to note that Abu Zayd's perspective, despite its positive and contemporary aspects, faces numerous criticisms. such as conflict between the principle of gender equality and Quranic justice, as well as the non-acceptance of the historical context of Quranic rulings and fundamental teachings. Therefore, by understanding the importance and necessity of this issue, we analyze and criticize gender equality from Abu Zaid's view in this article, employing a qualitative method and a descriptive -analytical approach. Additionally, the method of gathering information involves library method and studying and reflecting on Abu Zayd's works and compilations.

    Keywords: Gender Equality, Justice, Women's Issues, Historicity, Nasr Hamed Abu Zayd
  • Panahi Mohammad *, Abbas Sheikholeslami, Mohammad Bagher Gerayeli Pages 87-107
    Suicide terrorism is a different generation of terrorism that was introduced to the world with the rise of extreme political Islam. In suicide terrorism, the suicide bomber targets the innocent masses in order to achieve political goals by creating widespread intimidation.Analyzing the formation and prevalence of suicide attacks in the current era and examining the people involved in these operations can lead to providing solutions to prevent it, in order to save the lives of the suicide bomber and the victims.Although the role of politicians and political factors and the role of the economy and psychological and social factors in the formation of suicide operations cannot be doubted or denied, the investigation of the actions of the most famous suicide terrorist groups such as ISIS and Al-Qaeda shows that these groups, despite the fact that they define the enemy and priorities They have different struggles, they all use the source of religion as a source of legitimacy and motivation, and in this regard, they have common citations to Salafi scholars such as Ibn Taymiyyah, Muhammad Ibn Abd al-Wahhab, Ibn Baz, etc.Therefore, although social, political, economic and psychological factors play a prominent role as criminological variables in the formation of suicide operations, takfiri terrorist groups heavily use the factor of religion to legitimize their actions and incite suicide bombers.
    Keywords: Terrorism, Suicide Operation, Religious Violence, Religious Fatwa, Takfir, Afghanistan
  • Mahmoud Veysi, Shakiba Amirkhani, Alimohammad Pourebrahim * Pages 109-130
    Muhammad Shahrour is one of the contemporary Quranists who aim to weaken the place of Hadith in jurisprudence.  To prove this claim, he presents Quranism as a complete alternative and then questions the doctrine of  the Justice of the Companions and rejects the Sunni hadiths regarding the justice of the Companions. He then challenges the infallibility of the prophets and the concept of the Sunnah in order to discredit the hadiths transmitted from the Prophet and to discredit the position of the Sunnah as a foundation of jurisprudence. For this purpose, he rejects the validity and effectiveness of the teachings found in the prophetic tradition and emphasizes their historicity. By adopting the descriptive-analytical method, this article attempts to provide a critique of the disregard for Hadith in the jurisprudential inference system of Shahrour. For this purpose, an attempt has been made to respond to the controversies so that the position of hadith is recognized as one of the pillars of valid jurisprudence.
    Keywords: Mohammad Shahrour, Sunnah, Infallibility, Ijtihad
  • Mohammadhasan Beheshti *, Mahdi Farmanian, Mostafa Soltani, Hadi Beygi Malekabad Pages 131-151

    Although the understanding of New-Mu'tazila from Islam has had important consequences, there is ambiguity and confusion in its essence and origin. Some thinkers have spoken about early and late New-Mu'tazila. They consider the early New-Mu'tazila led by Seyyed Jamal and Abdeh and the late New-Mu'tazila generally to the Egyptians of the last few decades.; While they usually neglect the India  Neo-Mu'tazila movement and introduce Egypt as the main home of the Neo-E'tezal movement. For this reason, the main issue is to explain the conceptual and objective dimensions of the early Indian and Egyptian Neo-Mu'tazila and the relationship of each one with the other. This article refers to the works of Goldziher, i.e. the first person who used the title of Neo-Mu'tazila and discussed the flowology of these two spectrums, by referring to library sources with an explanatory and analytical method. He was a contemporary of two Egyptian and Indian currents, studied their works and scientific sources and had meetings with Seyyed Jamal. He believes that although there are affinities between these two streams, they cannot be placed next to each other. For this reason, he adopted a negative view of Egyptians being neo-Mu'tazilis and is more inclined to describe them as a movement close to Wahhabism. Although it also provides evidence against this description. Evaluations show that it is correct to distinguish between the Indian and Egyptian currents, but considering the deep break between the Indian current and the old Mu'tazila, calling this current as Neo-Mu'tazila is questionable. If we consider this movement to be Neo-Mu'tazila, considering the affinity they have with Nomu'tazil's thoughts of recent decades such as Abu Zayd, we can refer to them as the background of these people.

    Keywords: New-Mu'tazila, Goldziher, Ruhol Islam, Seyed Amir Ali, Mohammad Abdo