فهرست مطالب

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 66 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مونا فلسفی فرد* صفحات 1-22
  • ارائه روش ترکیبی تصمیم گیری چندمعیاره فازی جهت ارزیابی و انتخاب تامین کننده بادوام (مورد مطالعه: تامین کننده دارو)
    صفحه 2

    با توجه به شرایط پیچیده امروزی کسب وکارها و وقوع مواردی مانند اپیدمی کرونا، سازمان ها به فکر سرعت عمل بالاتر و چابکی در بستر تحولات دیجیتال افتاده اند. با توجه به تغییرات به وجود آمده در اثر انقلاب صنعتی چهارم و تحولات دیجیتال، سازمان ها و زنجیره های تامین می بایست به سوی استفاده از مولفه های انقلاب صنعتی چهارم حرکت کنند. در این راستا، هدف اصلی این مطالعه ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان دارو در بیمارستان متناسب با پارادایم های زنجیره تامین بادوام می باشد. با توجه به پارادایم های زنجیره تامین بادوام (ناب-چابکی، تاب آوری، پایداری و دیجیتالی شدن)، 21 معیار جهت ارزیابی تامین کنندگان انتخاب گردیده است. معیارها و زیرمعیارها با روش ترکیبی FDEMATEL-FBWM وزن دهی شده که پارادایم های ناب-چابکی، تاب آوری، دیجیتالی شدن و پایداری به ترتیب دارای اهمیت می باشند. از میان زیرمعیارهای ارزیابی تامین کنندگان نیز، سرعت، مسافت، ظرفیت تامین، اشتراک اطلاعات، توانایی مالی و مدیریت بحران به عنوان مهم ترین زیرمعیارها انتخاب شده اند. متناسب با وزن به دست آمده معیارها از روش ترکیبی مذکور، تامین کنندگان با روش ویکور اولویت بندی شده اند. یافته های این مطالعه به دلیل جدید بودن روش حل، با روش ترکیبی FAHP-TOPSIS جهت اعتبارسنجی مقایسه گردیده است.

    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، زنجیره تامین بادوام، تاب آوری، پایداری، دیجیتالی شدن
  • محمدفردوس مکان، رویا محمدعلی پورابهری*، محمدرضا وسیلی، مجید وزیری سرشک صفحات 23-41

    عدم قطعیت در زنجیره تامین به عنوان یک مساله اساسی و مهم در راستای تصمیم گیری مناسب مدیران و طراحان زنجیره تامین درنظر گرفته می شود. در این مقاله، به منظور مقابله با این مهم ، یک زنجیره تامین سه سطحی تحت تقاضای تصادفی با استفاده از دو مدل غیرمتمرکز و هماهنگ پیشنهاد شده که در آن، افزایش سود هر یک از بازیگران زنجیره (تامین کننده- تولید کننده- خرده فروش) مد نظر قرار گرفته است. در مدل غیرمتمرکز تحت تقاضای تصادفی مبتنی بر سناریو، خرده فروش و تولید کننده به طور جداگانه با در نظر گرفتن تقاضای حساس به CSR تصادفی مبتنی بر سناریو در مورد مقدار سفارش و سرمایه گذاری تصمیم می گیرند. یک قرارداد قیمت عمده فروشی با دو سطح قابل تنظیم برای متقاعد کردن سه نماینده برای ورود به طرح هماهنگی پیشنهاد شده است. با توجه به مقایسه های انجام شده بین نتایج الگوریتم ها، مشخص شد که مدل هماهنگ نسبت به الگوریتم دیگر، عملکرد مناسب تری در کاهش هزینه های زنجیره و افزایش سود داشته است. به طور خاص می توان اذعان نمود که مدل هماهنگ در حدود 144.39 درصد نسبت به مدل غیرمتمرکز بهتر عمل کرده و توانسته سود زنجیره را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: مدل هماهنگ، مدل غیرمتمرکز، مکانیزم های تشویقی، زنجیره تامین، نظریه بازی
  • فرشاد علی بخشی، محمود مذیری*، چنگیس والمحمذی، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی صفحات 42-58

    شناخت اندکی درباره رفتار مصرف کننده به خصوص رفتار انتخاب مصرف کننده در برابر خرید و مصرف محصولات و خدمات ارائه شده در استارتاپ های در کشورهای در حال توسعه وجود دارد. هدف مقاله حاضر طراحی مدل استراتژی رفتار مصرف کننده در انتخاب محصولات لذت بخش بر اساس عوامل موثر بر خدمات در استارتاپ های موجود در کشور می باشد.رویکرد مقاله کیفی می باشد و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. به این ترتیب ، داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری و از استراتژی نظریه داده بنیاد مشتمل بر کدگذاری باز محوری و انتخابی و نیز الگوی مبنایی این نظریه به منظور در دستیابی به مدل مستخرج از مقاله استفاده شده است .برای انتخاب ،نمونه روش نمونه گیری گلوله برفی که جز روش های نمونه گیری هدفمند می باشد تا حصول اصل اشباع نظری بکار گرفته شد. نتایج مقاله در قالب مدل تایید شده و برازش یافته شامل شش مقوله یا بعد اصلی انگیزش های خرید لذت بخش ویژگی های فروشگاه ویژگی های فردی استراتژی ها ارتباطات و وفاداری مشتری و 23 بعد فرعی است. با توجه به نتایج حاصل در این مقاله، مشخص گردید که انگیزش های لذت بخش ، ارزش هایی را برای مصرف کنندگان ایجاد می کنند که این موضوع در نهایت می تواند استراتژی های عملیاتی بازاریابی شرکت های استارتاپی را برای رشد و رونق فروش بیشتر این گونه محصولات تقویت نماید

    کلیدواژگان: استارت آپ، رفتار مصرف کننده، کارآفرینی، مدل استراتژی
  • سید غیاث الدین طاهری، مهرزاد نوابخش*، حمید توحیدی، داوود محمدی تبار صفحات 59-76

    امنی-چنل یک مدل کسب و کار بر اساس کانال متقابل است که شرکت ها برای افزایش و بهبود ارتباط با مشتری استفاده می کنند. شرکت هایی که از امنی-چنل استفاده می کنند، بر این باورند که ارزش های مشتری، توانایی تماس مداوم آن با شرکت از طریق راه های متعدد در یک زمان است. در امنی-چنل کلیه رفتارهای مشتری در تمامی کانال های ارتباطی و نقاط تماس کاملا پیش بینی و حمایت می شود به طوری که اگر در طی پروسه خرید، مشتری از یک کانال به کانال ارتباطی دیگری تغییر مسیر دهد هیچ تاثیر و کاستی در نتیجه خریدش شاهد نخواهد بود. در این پژوهش به دنبال بررسی روابط علی-معلولی معیارهای تاثیر گذار بر زمان تدارک، هزینه و رضایتمندی مشتری در شبکه توزیع امنی-چنل با استفاده از روش دیمتل می باشیم. لذا با استفاده از روش دیمتل روابط علی-معلولی معیارهای تاثیرگذار بر آن، انجام می شود تا علاوه بر فرایند برنامه ریزی بلندمدت، توانایی مقابله با عدم قطعیت-های آتی را داشته باشد. با توجه به محاسبات و تحلیل های انجام شده مشخص شد که معیارهای موجودی محصول، قابلیت پاسخگویی، مسئولیت پذیری، ارتباط با مشتری، شناسایی و انتخاب توزیع کنندگان، توانمندی فن آوری اطلاعات، انتظارات مشتری، در فرآیند بهبود زمان تدارک، هزینه و رضایتمندی مشتری در شبکه توزیع امنی-چنل به عنوان عوامل معلول می تواند نقش بسیار تاثیرگذاری در جذب مشتری و افزایش سهم بازار در بازارهای رقابتی ایفا نماید. نتایج نشان داد که از مهم ترین عامل های موثر در بهبود زمان تدارک، هزینه و رضایتمندی مشتری در شبکه توزیع امنی-چنل می توان به عوامل نرخ بازگشت مشتری و قوانین دولتی، اشاره نمود.

    کلیدواژگان: توزیع امنی-چنل، دیمتل، روابط علی-معلولی، زمان تدارک، هزینه و رضایتمندی مشتری
  • سمیه فخیمی حسین زاد، یعقوب علوی متین *، سلیمان ایرانزاده صفحات 60-76

    انتخاب استراتژی مناسب نگهداری و تعمیرات (نت) در یک سازمان تجهیز محور دارای اهمیت بسیاری است و مستقیما در بهره وری و سود دهی وهزینه تاثیر دارد. نگهداری و تعمیرات نقش مهمی در حفظ قابلیت اطمینان کیفیت تولید، کاهش ضایعات ، کاهش ریسک، افزایش بازدهی و افزایش رضایت مشترک و.. را بر عهده دارد. از مهم ترین استراتژی های نگهداری و تعمیرات می توان به نگهداری و تعمیرات اصلاحی، پیشگیرانه مبتنی بر وضعیت و قابلیت اطمینان اشاره کرد که با توجه به موقعیت و شرایط محیطی، به کارگیری هر یک ، از مزایا و معایبی برخوردار است. هدف از این مقاله ارائه یک روش کلی برای انتخاب بهترین استراتژی نگهداری و تعمیرات در سازمان های تجهیز محور نظیر آب و فاضلاب است. در این راستا سعی شده است با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی مدلسازی معادلات ساختاری حداقل مجذورات جزئی عوامل موثر بر انتخاب استراتژی نگهداری و تعمیرات توسط پرسشنامه خبره و نرم افزارهای SMSRT PLS که نرم افزاری مفید برای مدلسازی معادلات ساختاری حداقل مجذورات جزئی است بررسی و عوامل تایید شده ، جهت اولویت بندی چهار استراتژی نگهداری تعمیرات پیشگیرانه ، پیشگویانه ، اصلاحی و بر اساس قابلیت اطمینان توسط تکنیک AHP که فرایند آن، نیازمند شکستن مساله تصمیم با چندین شاخص به سلسله مراتبی از سطوح است، در نرم افزار EXPERT CHOISE مورد استفاده قرار گیرد. نتایج حاصل از این تجزیه تحلیل، اولویت اول را استفاده از روش نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه جهت پیشبرد اهداف نگهداشت تجهیزات حیاتی شرکت تعیین کرده است.

    کلیدواژگان: استراتژی نگهداری و تعمیرات، تحلیل سلسله مراتبی، تحلیل عاملی تاییدی
  • پیمان اسکندری، هما درودی*، فیروزه حاجی علی اکبری صفحات 60-74

    رویکرد پژوهش در بخش کیفی نظریه داده بنیاد رهیافت نظامند و در بخش کمی توصیفی همبستگی است. مشارکت کنندگان این پژوهش را در بخش کیفی 10 نفر از صاحب نظران تشکیل می دادند که برحسب اشباع نظری و با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی جامعه آماری مدیران چیدمان، مدیران خرید و مدیران بازاریابی فروشگاه زنجیره ای رفاه (160) بودند. براساس برآورد فرمول حجم نمونه کوکران نمونه آماری در بخش کمی برابر با 114 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای بود. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه بود. برای ارزیابی اعتبار و قابلیت اطمینان به نتایج در بخش کیفی از راهبردهای قابلیت باورپذیری، انتقال پذیری، تاییدپذیری، مطالعه حسابرسی فرایند و توافق درون موضوعی دو کدگذار استفاده شد. در بخش کمی نیز برای سنجش روایی از روایی صوری، محتوایی و سازه و در سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمی سه مرحله کدگذاری یعنی کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در بخش کمی نیز از مدل سازی معادلات ساختاری رویکرد حداقل مربعات جزئی استفاده شد. یافته ها نشان دادند پدیده محوری متاثر از لجستیک فروشگاه، توان مالی فروشگاه، شرکت های تامین کننده و برندینگ محصولات است. همچنین پدیده محوری می تواند منجر به شکل گیری راهبردهای رصد گردش کالا، ایجاد درآمدهای جانبی، بهینه سازی چینش کالا و رعایت اصول بازاریابی شده و پیامدهایی در حوزه نرخ بازگشت سرمایه، مزیت رقابتی، بهره وری مالی و تجربه مشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: توزیع، ترکیب بهینه کالا، فروشگاه های زنجیره ای، مدیریت عملیات، فروشگاه رفاه.
|
  • Mona Falsafi Fard* Pages 1-22

    There is limited knowledge about consumer behavior, particularly their choices regarding purchasing and using products and services offered by startups in developing countries. This article aims to create a strategic model of consumer behavior in selecting enjoyable products based on factors influencing services in startups within the country. The approach taken in the article is qualitative and practical. Data was gathered through semi-structured interviews, employing the database theory strategy, which includes open-centered and selective coding methods. The fundamental model of this theory was utilized to derive the model presented in the article. Snowball sampling, a targeted sampling method, was employed for participant selection to achieve theoretical saturation. The article's findings show a validated and wellfitted model comprising six primary categories or dimensions: pleasurable shopping motivations, store characteristics, individual characteristics, communication strategies, customer loyalty, and 23 sub-dimensions. The study reveals that pleasurable incentives contribute value to consumers, ultimately enhancing startup companies' marketing strategies for their products' growth and success.

    Keywords: Startup, Consumer Behavior, Entrepreneurship, Strategy Model
  • A Hybrid Fuzzy Multi-Criteria Decision-Making to Evaluate and Select a Viable Supplier (Case Study: Drug)
    Zeinab Sazvar, Pooneh Hamrahi*, Seyyed Zakia Al-Sadat Mousavi Jam Page 2

    Given the complex conditions of businesses today and the occurrence of events such as the COVID-19 epidemic, organizations are thinking about higher operational speed and agility in the context of digital transformations. With the changes brought about by the fourth industrial revolution and digital transformations, organizations and supply chains should move towards using the components of the fourth industrial revolution. In this regard, the main objective of this study is to assess and select pharmaceutical suppliers in hospitals in line with the paradigms of viable supply chains. Considering the paradigms of viable supply chains (Lean-Agility, Resilience, Sustainability, and Digitalization), 21 criteria have been selected for evaluating suppliers. The criteria and sub-criteria have been weighted using the hybrid FDEMATEL-FBWM method, wherein the paradigms of Lean-Agility, Resilience, Digitalization, and Sustainability are of respective importance. Among the sub-criteria for evaluating suppliers, speed, distance, supply capacity, information sharing, financial capability, and crisis management have been chosen as the most important. According to the weights obtained from the mentioned hybrid method, suppliers have been prioritized using the VIKOR method. The findings of this study have been compared with the combined FAHP-TOPSIS method for validation due to the novelty of the solution method.

    Keywords: Supplier Selection, Viable Supply Chain, Resilience, Sustainability, Digitization
  • Mohammad Ferdousmakan, Roya M.Ahari *, Mohammadreza Vasili, Majid Vaziri Sarashk Pages 23-41

    Uncertainty in the supply chain is considered as a fundamental and important issue in order to make appropriate decisions for supply chain managers and designers. In this article, in order to deal with this issue, a three-level supply chain under random demand is proposed using two decentralized and coordinated models, in which the profit increase of each actor in the chain (supplier-manufacturer-retailer) considered. In the decentralized model under the scenario-based stochastic demand, the retailer and the manufacturer separately decide on the order quantity and investment by considering the scenario-based stochastic CSR-sensitive demand. A wholesale price contract with two adjustable levels is proposed to persuade three levels to enter into a coordination scheme. According to the comparisons made between the results of the algorithms, it was found that the coordinated model performed better than the other algorithm in reducing chain costs and increasing profits. In particular, it can be acknowledged that the coordinated model performed better than the decentralized model by about 144.39% and was able to increase the profit of the chain.

    Keywords: Decentralized Model, Incentive Mechanisms, Supply Chain, Coordinated Model, Game Theory
  • Farshad Ali Bakshi, Mahmoud Modiri*, Changiz Valmohammadi, Gholamreza Hashemzadeh Khorasgani Pages 42-58

    There is limited knowledge about consumer behavior, particularly their choices regarding purchasing and using products and services offered by startups in developing countries. This article aims to create a strategic model of consumer behavior in selecting enjoyable products based on factors influencing services in startups within the country. The approach taken in the article is qualitative and practical. Data was gathered through semi-structured interviews, employing the database theory strategy, which includes open-centered and selective coding methods. The fundamental model of this theory was utilized to derive the model presented in the article. Snowball sampling, a targeted sampling method, was employed for participant selection to achieve theoretical saturation. The article's findings show a validated and well-fitted model comprising six primary categories or dimensions: pleasurable shopping motivations, store characteristics, individual characteristics, communication strategies, customer loyalty, and 23 sub-dimensions. The study reveals that pleasurable incentives contribute value to consumers, ultimately enhancing startup companies' marketing strategies for their products' growth and success.

    Keywords: Startup, Consumer Behavior, Entrepreneurship, Strategy Model
  • Seyed Ghiasuddin Taheri, Mehrzad Navabakhsh*, Hamid Tohidi, Davood Mohammaditabar Pages 59-76

    Omni-channel is a cross-channel business model that companies use to increase and improve customer relationships. Companies that use Omni-channel believe that the customer's value is the ability to continuously contact the company through multiple ways at the same time. In Omni-channel, all customer behaviors are fully predicted and supported in all communication channels and contact points, so that if during the purchase process, the customer changes direction from one communication channel to another, there will be no impact or deficiency in the result of his purchase. In this research, we seek to investigate the cause-effect relationships of the criteria affecting procurement time, cost, and customer satisfaction in Omni-channel distribution network using DEMATEL method. Therefore, by using DEMATEL’s method, the criteria affecting the causal relationships are carried out so that, in addition to the long-term planning process, it has the ability to deal with future uncertainties. According to the calculations and analysis, it was found that the criteria of product inventory, responsiveness, responsibility, communication with the customer, identification and selection of distributors, information technology capability, customer expectations, in the process of improving the procurement time, cost and customer satisfaction in Omni-channel distribution network as handicap factors can play a very effective role in attracting customers and increasing market share in competitive markets. The results showed that among the most important effective factors in improving the procurement time, cost and customer satisfaction in Omni-channel distribution network, the factors of customer return rate and government laws can be mentioned.

    Keywords: Omni-Channel, DEMATEL, Cause-Effect Relationship, Procurement Time, Cost, Customer Satisfaction
  • Somayeh Fakhimi Hossein Zad, Yagoub Alavi Matin*, Suleiman Iranzadeh Pages 60-76

    Choosing the right strategy for maintenance and repairs in an equipment-oriented organization is very important and has a direct impact on productivity, profitability and cost. Maintenance and repairs play an important role in maintaining the reliability of production quality, reducing waste, reducing risk, increasing efficiency and increasing joint satisfaction, etc. Among the most important strategies of maintenance and repairs, we can mention the corrective and preventive maintenance and repairs based on condition and reliability, which according to the situation and environmental conditions, the application of each one has advantages and disadvantages. The purpose of this article is to provide a general method for choosing the best strategy for maintenance and repairs in equipment-oriented organizations such as water and sewage. It has been tried to use the method of confirmatory factor analysis to model the structural equations of least partial squares, the factors affecting the choice of maintenance and repairs strategy by expert questionnaire and SMSRT PLS software, which is a useful software for the modeling of structural equations of least partial squares, have been investigated and confirmed factors. In order to prioritize the four maintenance strategies of preventive, predictive, corrective and based on reliability by AHP technique, which process requires breaking the decision problem with several indicators into a hierarchy of levels, it should be used in EXPERT CHOISE software. The results of this analysis have determined the first priority of using the method of preventive maintenance and repairs to advance the goals of maintaining the company's critical equipment.

    Keywords: Confirmatory Factor Analysis, Hierarchical Analysis, Maintenance Strategy
  • Payman Eskandari, Homa Doroudi *, Firouze Hajialiakbari Pages 60-74

    The aim of this study was to present an optimization model and policy formulation for product assortment in Refah chain stores. The research method employed in this study was a mixed approach, combining qualitative and quantitative methods. The qualitative section utilized a grounded theory approach while the quantitative section employed a descriptive correlational design. The qualitative sample consisted of 10 experts who were purposefully selected based on theoretical saturation and targeted sampling. In the quantitative section, the statistical population included managers of layout, purchasing Based on the sample size estimation formula by Cochran, the sample size for the quantitative section was calculated to be 114 individuals. The sampling method employed was multi-stage cluster random sampling. Data collection tools in the qualitative section included interviews, while questionnaires were used in the quantitative section. To assess the validity and reliability of the results in the qualitative section, strategies such as credibility, transferability, confirmability, process audit, and intra-subjective agreement were employed. In the quantitative section, formal validity, content validity, and structural validity were measured, and Cronbach's alpha was used to assess reliability. Data analysis in the quantitative section involved three stages of coding: open coding, axial coding, and selective coding. In the quantitative section, partial least squares structural equation modeling was used. The findings showed that the central phenomenon influenced by store logistics, financial capacity, suppliers, and product branding. Furthermore, the central phenomenon could lead to the formation of strategies for monitoring, generating additional income, optimizing product placement, and adhering to marketing principles,

    Keywords: Distribution, Optimal Product Assortment, Chain Stores, Operations Management, Refah Stores