فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاع مقدس
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/03/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
بررسی میزان رضایت گردشگران از عملکرد راهنمایان تورهای راهیان نور اصفهانصفحه 2
راهنمایان گردشگری نقش کلیدی در رضایت گردشگران در مقاصد دارند . پژوهش حاضر به بررسی رضایت گردشگران از عملکرد راهنمایان تورهای راهیان نور شهر اصفهان پرداخته است. در راستای رسیدن به هدف فوق از روش آمیخته (کمی - کیفی) استفاده شد. در مرحله اول پرسشنامه ای آنلاین شامل سوالات طیف لیکرت و تعدادی سوال باز که مولفه های آن بر اساس پیشینه پژوهش استخراج شده بود طراحی گردید و در اختیار گردشگران شرکت کرده در تورهای راهیان نور قرار گرفت. 384 نمونه بر اساس جدول مورگان جمع آوری و داده ها به کمک آزمون تی تک نمونه و تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند . نتایج تجزیه و تحلیل کمی داده ها نشان داد که میزان رضایت گردشگران از عملکرد راهنمایان بالا بوده است و فقط در فعالیت های حمایتی از جامعه محلی نقاط ضعفی وجود دارد و رضایت پایین است. همچنین، نتایج تجزیه تحلیل داده ها به روش کیفی آشکار کرد که در بررسی مولفه قدرت مدیریت و رهبری شیوه روایتگری ، مدیریت زمان ، اهمیت ویژگی های جمعیت شناسی راویان، ارائه برنامه های فرهنگی در سفر و ارائه خدمات به همه گروه های سنی باید مورد توجه راهنمایان قرار گیرد. به علاوه، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که شرکت در تورهای راهیان نور باعث بالابردن مهارتهای جنگی و توسعه فردی گردشگران شده است.
کلیدواژگان: توسعه پایدار، جنگ، راهنمای تور، رضایت، گردشگری جنگ -
صفحات 9-27اطلاعات و عملیات دو رکن اصلی و درهم تنیده ای هستند که باید به طور مشترک و همزمان توسط یک فرمانده واحد راهبری شود. مهم ترین نقش اطلاعات، کمک به فرماندهی نیروی مشترک و ستاد آن در پیش بینی و تجسم فضای جنگی است. تجسم بیشتر شامل داشتن دانش از ویژگی های فیزیکی و انسانی از مناطق عملیاتی است که نیاز به دانستن موقعیت های جاری و فعالیت های نیروهای دشمن در آن فضا و دانستن قابلیت های فعلی و عملیات های پیش روی دشمن در صحنه عملیات جنگ می باشد. هدف اصلی این تحقیق شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های اطلاعات و عملیات سپاه و آجا در عملیات مشترک فتح المبین است. این مقاله کاربردی و به روش تاریخی اجرا شده است، ابزار اطلاعات و داده ها کتابخانه ای و میدانی بوده، حجم نمونه 25 نفر است. یافته های تحقیق بیانگر این است که اطلاعات و عملیات به عنوان دو سامانه اصلی رزم هستند که برای اجرا نیازمند به سامانه های پشتیبانی هستند. چون پرداختن به تمام سامانه ها در یک مقاله امکان پذیر نیست لذا در این مقاله فقط دو سامانه اصلی اطلاعات و عملیات تجزیه و تحلیل شده است. بر اساس نتایج تحقیق بعد اطلاعات شامل 5 مولفه: جمع آوری و شناسایی با 8 شاخص، پردازش و بهره برداری با 7 شاخص ، تولید با 7 شاخص، انتشار با 5 شاخص، ارزیابی و مراقبت با 4 شاخص است. بعد عملیات شامل 4 مولفه: طرح ریزی با 6 شاخص، سازماندهی با 6 شاخص، هدایت و کنترل با 6 شاخص و اجرا با 7 شاخص است.کلیدواژگان: الگو، عملیات مشترک، فتح المبین، سپاه، آجا
-
صفحات 29-58با وقوع انقلاب اسلامی رژیم بعث عراق و صدام حسین به این نتیجه رسیدند که در یک فرصت تاریخی می توانند سه انگیزه و هدف اصلی تلاش برای کسب رهبری جهان عرب، پرکردن خلاء قدرت ناشی از سقوط شاه، و جبران تحقیر ناشی از انعقاد قرارداد 1975، را بدست آورند. از این رو با تحقق این اهداف در 31 شهریور 1359 دست به تجاوز علیه جمهوری اسلامی نمودند. بر این اساس راهبردهای عملیاتی را طرح ریزی نمودند. این پژوهش با روش تحلیلی و توصیفی و استفاده از ابزار کتابخانه ای و مصاحبه به دنبال شناسایی این راهبردهای می باشد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که راهبردهای عملیاتی رژیم بعث عراق در 6 مقطع قابل طرح می باشد. 1- هجوم سراسری و اشغال (31/06/1359 تا 30/10/1359)، 2- اصرار در حفظ مناطق اشغالی (30/10/1359 تا 20/03/1361)، 3- عقب نشینی و استقرار روی خطوط مرزی (20/03/1361 تا 02/12/1362)، 4- تلاش برای جلوگیری از ورود نیروهای ایران به خاک عراق (02/12/1362 تا 28/01/1367)، 5- تلاش برای بازپس گیری مناطق تصرف شده در داخل خاک عراق(28/01/1367 تا 04/04/1367)، 6- تلاش برای اشغال مجدد برخی اهداف در داخل خاک ایران- حمله به خطوط پدافندی و گرفتن اسیر جهت ایجاد توازن در تعداد اسرا (04/04/1367 تا 06/05/1367).کلیدواژگان: راهبرد، راهبرد عملیاتی، ارتش بعث عراق، جمهوری اسلامی ایران، دفاع مقدس
-
صفحات 59-76
اندیشه حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) در رابطه با دفاع مقدس مبتنی بر مشارکت مردم در همه امور مهم کشور در ابعاد مختلف تعیین شده است و در اندیشه امام (رحمه الله علیه) تنها کلید راه گشا، بسیج عمومی مردم است که می تواند مشکلات را مرتفع نماید. در هشت سال دفاع مقدس در کنار فرماندهان نظامی، مدیران دولتی در سازمانها و موسسات غیرنظامی در پشت جبهه های نبرد، تداوم و استمرار مقاومت در مقابل دشمن پشتیبانی کرده اند. در این پروژهش سعی شده است از روش توصیفی و تحلیلی و کیفی با بهره گیری از تجربیات 15 نفر ازمدیران غیرنظامی و مصاحبه با آنان، پدیده مدیریت جنگ تحمیلی را در شهرها و پشت جبهه مورد بررسی قرارداده وبا دسته بندی و خلاصه کردن و تفسیر و تجارب مدیریتی آنان در زمان جنگ تحمیلی ده اقدام برجسته مدیران نتیجه گیری شده است و می تواند الگویی برای نسل ها در آینده باشد لذا بازخوانی تجارب مدیران دولتی آن دوران از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد و می تواند موتور محرک پیشرفت ایران در مولفه های مختلف باشد.
کلیدواژگان: مدیریت، پشتیبانی غیرنظامی، دفاع مقدس، مستند نگاری -
صفحات 77-96
واکاوی عملکرد و نقش اقوام مختلف در دفاع از کشور می تواند به عنوان الگویی مثبت و موثر برای انتقال فرهنگ دفاع از سرزمین و ایجاد روحیه ی سلحشوری در بین اقشار و اقوام مختلف ایرانی و تقویت روحیه وطن پرستی در ایرانیان شود. جنگ هشت ساله رژیم بعث عراق علیه جمهوری اسلامی ایران که از آن به دفاع مقدس تعبیر می شود، از بزرگ ترین افتخارات تاریخ ملت ایران و نماد ایستادگی و فداکاری عمومی مردم است. هدف از این مطالعه بررسی نقش عملکردی اقوام در دفاع مقدس است. پژوهش حاضر به روش کیفی و مبتنی بر مرور نظام مند بوده و از منظر هدف رویکرد توسعه ای را دنبال می کند. جامعه آماری در این پژوهش، مقاله های نمایه شده در سال های 1390 تا 1401 در پایگاه های مختلف استنادی و پایگاه نشریات دفاع مقدس، به تعداد 67 پژوهش بوده است که پس از اعمال معیارهای پژوهشی، 14 مقاله برای بررسی عمیق انتخاب شد. یافته ها نشان داد؛ اقوام اعراب، عشایر، مردم سیستان، روحانیت، جماعت اهل حق و زنان در پژوهش های موردمطالعه قرار گرفته بودند. این اقوام، نقش های مختلفی ازجمله؛ حفظ تمامیت ارضی، انجام عملیات آفندی، دفاع از سرزمین و مقاومت، فنی و مهندسی جنگ، نقش های اطلاعاتی و امنیتی، درمانگری، پشتیبانی و تدارکات، حمایت از خانواده های ایثارگران، بدرقه رزمندگان، سوگواری و تشییع شهدا، سرپرستی خانواده شهدا و اسراء، حفظ و انتقال ارزش های دفاع مقدس در جنگ هشت ساله داشته اند. اقوام مختلف برای حفظ و تمامیت ارضی کشور و دفاع در برابر تهاجم دشمن عملکرد بسیار مطلوبی از خود نشان داده اند.
کلیدواژگان: اقوام ایرانی، انسجام و همبستگی ملی، هویت ملی، روحیه سلحشوری و ایثار، دفاع مقدس -
صفحات 97-122
تحقیق حاضر با ارائه الگویی مبتنی بر مدیریت اطلاعاتی شهید حسن باقری بنیانگذار اطلاعات عملیات انجام شده است . این موضوع علاوه بر تاکیدات متعدد مقام معظم رهبری درخصوص انجام کار های تخصصی درباره دفاع مقدس و الگوهای آن و از آن جهت حائز اهمیت است که از اولا دفاع مقدس مملو از الگو های فرماندهی و مدیریت می باشد و شهید حسن باقری به عنوان یکی از الگوهای موفق این گنجینه ارزشمند می باشد و دوما الگوی مدیریت اطلاعاتی ایشان مورد بررسی علمی قرار گرفته است . این الگو با بررسی بیش از 22 مصاحبه مفصل تهیه شده از فرماندهان دفاع مقدس از سال 1361 تا کنون و 3 مقاله برتر منتشر شده درباره این شهید با استفاده از روش پژوهش تحلیل کیفی تحلیل مضمون و به وسیله کدبندی مصاحبه ها و داده ها در نرم افزار MAX QDA انجام شده است . در نهایت پس از دسته بندی و تحلیل های صورت گرفته در راستای استخراج الگوی مدیریت اطلاعاتی شهید حسن باقری به 3 مقوله اصلی و 7 مضمون فراگیر منتج شد و بر این اساس الگوی مدیریت اطلاعاتی شهید حسن باقری در سه مقوله اصلی مدیریت در اطلاعات (شامل: ظرفیت های مدیریتی و شخصیتی؛ راهبری ، هدایت ارزشگذاری و توسعه منابع انسانی؛مدیریت عالمانه و برنامه ریزی و پایش عملکرد) ، مدیریت بر اطلاعات (شامل : مدیریت بر اطلاعات ، اصول و مدار اطلاعاتی؛ اقدام اطلاعاتی ؛ مدیریت اجرایی) و مدیریت با اطلاعات (شامل : مدیریت راهبردی و بنیان گذاری) دسته بندی میگردد .
کلیدواژگان: دفاع مقدس، مدیریت اطلاعاتی، شهید حسن باقری، تفکر انقلابی
-
Investigating Tourists' Satisfaction with the Performance of Tour Guides of Rahian-e Noor of IsfahanPage 2
Tourist guides play a key role in the satisfaction of tourists in the destinations. The present research has investigated the satisfaction of tourists with the performance of the Isfahan tour guides of Rahian-e Noor. In order to achieve the above goal, a mixed method (quantitative-qualitative) was used. In the first stage, an online questionnaire including Likert scale questions and a number of open-ended questions which components were extracted based on the literature review was designed and distributed to tourists who participated in Rahian-e Noor tours. 384 samples were collected based on Morgan's table and the data were analyzed with the help of the one-sample t-test and thematic analysis. The results of the quantitative analysis of the data illustrated that the level of tourists' satisfaction with the performance of the guides was high and only in the support activities of the local community there are weakness and the satisfaction is low.Also, the results of data analysis using a qualitative method revealed that in the investigation of the component of managerial power, storytelling and narrative methods , time management, the importance of demographic characteristics of narrators, providing cultural programs in travel and providing services to all age groups should be considered. In addition, the results of the present study demonstrated that participation in Rahian-e Noor tours has increased the fighting skills and personal development of tourists.
Keywords: Sustainable Development, War, Tour Guide, Satisfaction, War Tourism -
Pages 9-27Information and operations are two main and intertwined pillars that must be jointly and simultaneously managed by a commander. More visualization includes having knowledge of the physical and human characteristics of operational areas, which requires knowing the current situations and activities of the enemy forces in that space and knowing the current capabilities and upcoming operations of the enemy in the war operations scene. The main purpose of this research is to identify the dimensions, components and indicators of information and operations of IRGC and AJA in the joint operation of Fatah-ul-Mobin. This article is applied and implemented in a historical way, the information tools and data are library and field, the sample size is 25 people. The findings of the research show that information and operations are the two main combat systems that need support systems for implementation. Because it is not possible to deal with all the systems in one article, therefore, in this article, only two main systems of information and operations have been analyzed. According to the research results, the dimension of information includes 5 components: collection and identification with 8 indicators, processing and exploitation with 7 indicators, production with 7 indicators, dissemination with 5 indicators, evaluation and care with 4 indicators. The operation dimension includes 4 components: planning with 6 indicators, organization with 6 indicators, guidance and control with 6 indicators and execution with 7 indicators.Keywords: Algolo, Joint Operation, Fathoul Mobin, IRGC, Islamic Republic Of Iran Army
-
Pages 29-58With the occurrence of the Islamic Revolution, the Iraqi Baath regime and Saddam Hussein came to the conclusion that in a historical opportunity they could achieve the three main motivations and goals of trying to gain the leadership of the Arab world, filling the power vacuum caused by the fall of the Shah, and compensating for the humiliation caused by the conclusion of the 1975 agreement. get Therefore, with the realization of these goals, on 31 Shahrivar 1359, they started aggression against the Islamic Republic. Based on this, they planned operational strategies. This research seeks to identify these strategies with the analytical and descriptive method and the use of library tools and interviews. The results of this research indicate that the operational strategies of the Iraqi Baath regime can be planned in 6 stages. 1- Nationwide invasion and occupation (31/06/1359 to 30/10/1359), 2- Insistence in maintaining the occupied areas (30/10/1359 to 20/03/1361), 3- Retreating and settling on border lines (20/03/1361 to 02/12/1362), 4- Trying to prevent Iranian forces from entering Iraq (02/12/1362 to 28/01/1367), 5- Trying to recapture the captured areas in inside the territory of Iraq (28/01/1367 to 04/04/1367), 6- Attempt to reoccupy some targets inside the territory of Iran - attacking the defense lines and taking prisoners to balance the number of prisoners (04/04/1367 to 06/05/1367).Keywords: Strategy, Operational Strategy, Iraqi Baath Army, Islamic Republic Of Iran, Sacred Defense
-
Pages 77-96
Analyzing the performance and role of different ethnic groups in the defense of the country can be a positive and effective model for transferring the culture of defending the land and creating a spirit of valor among different classes and ethnic groups in Iran and strengthening the spirit of patriotism in Iranians. The purpose of this study is to investigate the functional role of ethnic groups in holy defense. The current research is qualitative and based on a systematic review and follows a developmental approach from the point of view of the goal. The statistical population in this research is the articles indexed in the years 1390 to 1401 in various citation databases and the database of holy defense publications, in the number of 67 studies, after applying the research criteria, 14 articles were selected for in-depth review. showed; Arab tribes, nomads, people of Sistan, clergy, Ahl al-Haq congregation and women were studied in the research. These ethnic groups have different roles, including; Maintaining territorial integrity, carrying out offensive operations, defense of the land and resistance, war technology and engineering, intelligence and security roles, therapy, support and supplies, support for the families of martyrs, escorting fighters, mourning and burial of martyrs, guardianship of families of martyrs and prisoners, preservation and have transferred the values of sacred defense in the eight-year war. Different ethnic groups have shown a very favorable performance for the preservation and territorial integrity of the country and defense against the enemy's invasion.
Keywords: Iranian Peoples, National Cohesion, Solidarity, National Identity, Bravery, Self-Sacrifice, Holy Defense -
Pages 97-122
The present research has been done by presenting a model based on the information management of Shahid Hassan Bagheri, the founder of Operation Information. This issue is in addition to the numerous emphasis of the Supreme Leader regarding carrying out specialized work on the holy defense and its models, and it is important because, first of all, the holy defense is full of command and management models, and martyr Hassan Bagheri is one of the models. The success of this treasure is valuable, and secondly, his information management model has been studied scientifically. This model is based on the analysis of more than 22 detailed interviews prepared from the commanders of the holy defense from 1361 to now and the top 3 published articles about this martyr, using the research method of qualitative analysis, thematic analysis, and by coding the interviews and data in the software. MAX QDA is done. Finally, after the classification and analysis carried out in order to extract the information management model of Shahid Hassan Bagheri, it resulted in 3 main categories and 7 overarching themes, and based on this, the model of information management of Shahid Hassan Bagheri in three main categories of management in information (including: Managerial and personality capacities; leadership, guiding the valuation and development of human resources; scientific management and performance planning and monitoring), information management (including: information management, information principles and circuits; information action; executive management) and information management (including: strategic management and foundation) is categorized.
Keywords: Holy Defense, Information Management, Shahid Hassan Bagheri, Revolutionary Thinking