فهرست مطالب
فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 93 (تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/03/12
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 9-48مقدمه
بهزیستی به مفهوم کلان آن می تواند نتیجه تلاشهای ملی یک جامعه باشد که با سیاست گذاری و اجرای برنامه های اجتماعی و اقتصادی حاصل می شود. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل حکمرانی بهزیستی انجام شد.
روشپژوهش حاضر به صورت آمیخته (کیفی-کمی) و از نوع اکتشافی انجام شد. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی، خبرگان وزارت رفاه و تامین اجتماعی و سازمان بهزیستی کشور بود. در بخش کمی، بر اساس فرمول کوکران از بین 600 نفر، تعداد 386 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد. در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای بررسی روایی پرسشنامه در بخش کیفی از تکنیک درگیری طولانی مدت استفاده شد. در بخش کمی پژوهش، روایی پرسشنامه به صورت صوری و سازه ای و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد. اطلاعات به دست آمده در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS 2 استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد مدل حکمرانی از 109 کد باز، 20 کد محوری و 5 کد گزینشی تحت عنوان عوامل فرهنگی/ اجتماعی، اقتصادی، سیاسی/ امنیتی، سلامت عمومی و عوامل حاکمیتی تشکیل شده است.
بحث:
اعمال حکمرانی بهزیستی در کشور تحت تاثیر عوامل فرهنگی/ اجتماعی، اقتصادی، سیاسی/ امنیتی، سلامت عمومی و عوامل حاکمیتی هستند؛ بنابراین، به منظور ارائه حکمرانی بهزیستی کشور، متولیان رفاه عمومی کشور عوامل احصاشده را مدنظر قرار دهند.
کلیدواژگان: حکمرانی بهزیستی، عوامل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی، سلامت عمومی و عوامل حاکمیتی -
صفحات 49-85مقدمه
رفاه اجتماعی همواره یکی از موضوعات موردتوجه در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه برای بررسی عملکرد سیاست گذاران و برنامه ریزان اقتصادی است که می تواند تحت تاثیر عوامل بسیاری قرار گیرد. یکی از عوامل موثر بر وضعیت و شرایط زندگی مردم، شهرنشینی و مهاجرت از روستا به شهر است.
روشدر این پژوهش به بررسی تاثیر غیرخطی شهرنشینی بر رفاه استانهای ایران در بازه زمانی 1390-1398 با استفاده از روش داده های تابلویی پویا پرداخته شده است. علاوه بر متغیر شهرنشینی، متغیرهای دیگری چون متوسط درآمد خانوار و سطح اشتغال بزرگ سالان نیز موردبررسی قرار گرفته است.
یافته هابین شهرنشینی و رفاه اجتماعی رابطه U وارون برقرار است. به عبارت دیگر با افزایش شهرنشینی سطح رفاه در ابتدا افزایش می یابد ولی از یک سطح حداکثری به بعد دچار نزول و کاهش می شود. متغیرهای متوسط درآمد خانوار و سطح اشتغال بزرگ سالان نیز دارای رابطه مثبت و مستقیم با رفاه اجتماعی در سطح استانها هستند.
بحث:
سکونت در شهرها الزاما سطح رفاه را افزایش نخواهد داد، بنابراین برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و افزایش حاشیه نشینی و تحت الشعاع قرارگرفتن رفاه مردم ساکن شهرها باید سطح امکانات بهداشتی، آموزشی، اشتغال و به طورکلی رفاه در سطح روستاها و مناطق غیرشهری افزایش یابد.
کلیدواژگان: داده های تابلویی پویا، رفاه اجتماعی، شهرنشینی -
صفحات 87-133مقدمه
شادمانی چه در بعد فردی و چه در بعد اجتماعی در تمام جوامع بشری جایگاهی ویژه دارد؛ زیرا یکی از عوامل اساسی است که بر رفتار، کردار، کارایی، سلامت جسمی و روانی و نیز توسعه و رفاه اجتماعی تاثیر می گذارد. دین داری یکی از مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار بر شادمانی است. هدف پژوهش حاضر تعیین اندازه اثر دین داری بر شادمانی است.
روشپژوهش حاضر از نظر روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و از نظر روش تحقیق از نوع فراتحلیل است. جامعه آماری این پژوهش، همه تحقیقات علمی - پژوهشی انجام شده در ایران پیرامون رابطه دین داری و شادمانی در سالهای 1387 تا 1400 هستند که در یکی از پایگاه های اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پایگاه مجلات تخصصی نور، پایگاه اطلاعات نشریات کشور و پایگاه مرکز اسناد و مدارک علمی ایران نمایه شده اند. از میان 29 سند پژوهشی یافت شده، 7 پژوهش، شرایط و ملاکهای انتخاب را داشته و وارد نرم افزار جامع فراتحلیل (CMA) شده اند.
یافته هادر گام نخست تجزیه وتحلیل، سوگیری انتشار و همگنی مطالعات موردبررسی قرار گرفت؛ آزمونهای آماری استفاده شده در این بخش، حکایت از عدم سوگیری انتشار و همچنین ناهمگنی مطالعات دارند. در گام بعدی، اندازه اثر دین داری بر شادمانی مورد ارزیابی قرار گرفت (277/0) که برحسب جدول کوهن، «در حد کوچک» ارزیابی می شود.
آزمون تحلیل حساسیت بیانگر آن است که با حذف تنها یکی از پژوهشها، مقدار اندازه اثر به (303/0) تغییر می یابد که بر اساس نظام تفسیری کوهن «در حد متوسط» ارزیابی می شود.بحث:
با توجه به یافته ها، گرچه دین داری (و ابعاد مختلف آن)، از طریق انسجام بخشی، امیدبخشی، معنابخشی و هدف بخشی به زندگی، سازگاری با ناکامیها، حمایت عاطفی، حمایت اجتماعی و... زمینه بسیار مناسبی را برای شادمانی فراهم می کند، اما رابطه دین داری و شادمانی، رابطه ای علی و خطی نیست و عوامل میانجی احتمالی متعددی روی آن تاثیر می گذارند که تاثیر این روابط نیز بایستی به طور جداگانه موردبررسی قرار گیرند.
کلیدواژگان: دینداری، شادمانی، فرا تحلیل، اندازه اثر -
صفحات 135-180مقدمه
شادمانی فرزندان تحت تاثیر روابط با خانواده است. تعاملات روزمره فرزندان با والدین خود به خصوص مادر، اکنون به عنوان عاملی در رشد آنها تلقی می شود. خانواده درعین حال مهم ترین زمینه برای رشد فرزندان محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر مطالعه راهکارهای زنان سرپرست خانوار و غیرسرپرست در ایجاد شادمانی در محیط خانواده است.
روشروش پژوهش حاضر کیفی بود، همچنین داده ها با 40 مصاحبه نیمه ساختاریافته در شهر یزد جمع آوری شد. 20 نفر از زنان نمونه، غیرسرپرست و 20 نفر را زنان سرپرست خانوار تشکیل دادند. همچنین نمونه گیری از نوع هدفمند با حداکثر تنوع انجام گرفت، بعد از جمع آوری داده ها، با شش مرحله تحلیل مضمونی کدگذاری انجام شد.
یافته هازنان غیرسرپرست سه مضمون نهایی فرزندمداری مهرورزانه، رضایت از خویشتن و زنانگی کل نگرانه را تجربه کردند. درحالی که زنان سرپرست خانوار در دو مضمون نهایی تحت عنوان شادمانگی کل نگرانه و ناکامی در شادمانگی را تجربه کرده بودند. فی الواقع، زنان سرپرست فراتر از توان خویش برای رفع نیازهای همه جانبه فرزندان تلاش می کنند تا در خانواده شادی بیافرینند. با توجه به مطالب احصاشده، زنان غیرسرپرست با وجود داشتن همسر، در ایجاد شادمانی محیط خانواده قوی تر عمل می کردند اما زن سرپرست خانوار باید خلا نبود همسر را نیز پر می کرد و گاهی اوقات نیز در ایجاد شادمانی ناموفق عمل می کرد.
بحث:
نتیجه گرفته می شود که شادمانی زنان و خانواده می تواند موجب تقویت روحیه در محیط خانواده گردد و متعاقب آن انگیزه رشد و پیشرفت را ارتقا دهد زیرا شادمانی، به عنوان یکی از ابعاد توسعه اجتماعی، برای رسیدن به توسعه جامعه مهم تلقی می شود.
کلیدواژگان: خانواده، راهکار، زنان سرپرست خانوار، زنان غیر سرپرست خانوار، شادمانی، یزد -
صفحات 181-228مقدمه
کودکان و نوجوانان دختر بی سرپرست و بدسرپرست به عنوان یکی از آسیب پذیرترین و حساس ترین اقشار جامعه که در مراکز شبه خانواده ساکن هستند، علاوه بر مشکلات خاص دوره نوجوانی، به علت محرومیت از خانواده و شرایط زندگی در این محیط با مسائل و مشکلاتی مضاعف مواجه اند. ازاین رو، این پژوهش با هدف واکاوی و شناسایی موانع و چالشهای نوجوانان دختر ساکن در مراکز شبه خانواده، برای شروع زندگی مستقل انجام شده است.
روشاین مطالعه یک پژوهش کیفی است. مشارکت کنندگان در این پژوهش نوجوانان دختری است که بخشی از زندگی خود را در مراکز شبه خانواده بوده و نهایتا به زندگی مستقل ترخیص شده اند و کارشناسان و متخصصان این حوزه هستند. روش نمونه گیری نیز به صورت هدفمند انجام شده است. بر اساس معیار اشباع اطلاعات با 15 نفر از نوجوانان دختر 19 تا 22 ساله و 10 نفر از کارشناسان این حوزه مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده است. تحلیل داده ها براساس تحلیل تماتیک انجام گرفت.
یافته هاهفت مضمون اصلی از تحلیل اطلاعات به دست آمد که شامل انعطاف پایین قوانین و دستورالعملهای مرتبط، نبود برنامه ریزی جامع نگر در تامین نیازها، متزلزل بودن شرایط زندگی، جامع نبودن حمایتها، بازدارنده های مادی، گسست از جامعه و شاخصهای فردی بود.
بحث:
نتایج این پژوهش نشان می دهد که در شرایطی نوجوانان دختر مراکز شبه خانواده برای شروع و ادامه موفق یک زندگی مستقل با موانع و چالشهای کمتری مواجه می شوند که سبک زندگی در مراکز به شرایط طبیعی خانواده هر چه بیشتر شبیه شود و از طرف دیگر حمایتهای منظم و جامعی برای هر نوجوان پس از ترخیص در نظر گرفته شود
کلیدواژگان: نوجوانان، چالش ها، بد سرپرست و بی سرپرست، شبه خانواده، زندگی مستقل -
صفحات 229-274مقدمه
سلامت اجتماعی به عنوان یکی از ابعاد مهم سلامتی در میان گروه های خاص نظیر افراد دارای نابینایی و کم بینایی به شمار می رود که به سبب دسترسی نداشتن به اطلاعات دیداری و تعاملات اجتماعی گسترده با سایر افراد، پیش از هر چیز ریشه در برداشتهای ذهنی آنان از مفهوم سلامتی دارد. این پژوهش به مطالعه نظری و تجربی سلامت اجتماعی افراد دارای نابینایی و کم بینایی شهر کاشان و شناسایی عوامل مرتبط با آن می پردازد.
روشروش این پژوهش از نوع پیمایش و جامعه آماری موردبررسی نیز شامل افراد دارای نابینایی و کم بینایی شهر کاشان (برابر با 652 نفر) بوده است، که از این میان تعداد 211 نفر با استفاده از نرم افزار سمپل پاور به عنوان حجم نمونه آماری انتخاب شده اند.
یافتهنتایج تحلیل چندمتغیره رگرسیونی تاثیر مستقیم متغیرهای «سلامت روان»، «امنیت اجتماعی» و «توانمندیهای اجتماعی» بر «سلامت اجتماعی» را نشان می دهند که درمجموع، توانسته اند 53 درصد از واریانس سلامت اجتماعی افراد دارای نابینایی و کم بینایی شهر کاشان را تبیین کنند. همچنین، نتایج ارزیابی مدل ساختاری بیان گر آن است که حجم اثر متغیر «سلامت روان» در سطح بالا و سایر متغیرها در سطح پایینی است. به علاوه، توان پیش بینی کنندگی مدل در سطح متوسط رو به بالا ارزیابی شده است.
بحث:
تحلیل یافته های تجربی نشان می دهد که با اهمیت یافتن عامل سلامت روان، دو وجه روانی و اجتماعی سلامت نابینایان و کم بینایان در ارتباط متقابل با یکدیگر قرار داشته و بدون وجود هرکدام نمی توان پایداری در سلامت آنان را انتظار داشت.
کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سلامت روان، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، توانمندی اجتماعی معلولان، جامعه نابینایان کاشان -
صفحات 275-299مقدمه
فعالیتهای بدنی و ورزشی در سلامت انسان، دارای جایگاه محوری و ویژه ای است؛ زیرا هم باعث ارتقای فعالیت متابولیک و عملکردهای قلبی- عروقی می شود و هم بهزیستی اجتماعی و روان شناختی را بهبود می بخشد. این پژوهش با هدف، نقش انگیزش مشارکت ورزشی در بهزیستی اجتماعی و هویت اجتماعی دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول مناطق روستایی شهرستان جاجرم انجام شد.
روشبین انگیزه مشارکت ورزشی با بهزیستی اجتماعی رابطه وجود دارد. همچنین با توجه به ضریب رگرسیونی استانداردنشده می توان گفت، به ازای یک واحد تغییر در انگیزه مشارکت ورزشی 765/ 0 واحد تغییر در بهزیستی اجتماعی به وجود می آید؛ اما بین انگیزه مشارکت ورزشی و هویت اجتماعی ارتباط معنی داری مشاهده نشد و نتایج ضریب استانداردنشده حاصل از رگرسیون 261/ 0 به دست آمد که ازلحاظ آماری معنی دار نبود.
یافته هااین پژوهش با توجه به هدف از نوع کاربردی و از نظر روش گردآوری و تحلیل داده ها توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری موردنظر در این تحقیق مشتمل بر 200 نفر از دانش آموزان متوسطه دوره اول شهرستان جاجرم بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش، نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس جدول مورگان بود که بر اساس آن 127 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.پرسشنامه ها به صورت حضوری و آنلاین تکمیل شد. در این پژوهش از ابزارهای انگیزه مشارکت ورزشی، بهزیستی اجتماعی و هویت اجتماعی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. همچنین به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده استفاده شد.
بحث:
این پژوهش بیانگر این است که انگیزه مشارکت در فعالیتهای بدنی ورزشی می تواند بهزیستی اجتماعی دانش آموزان پیش بینی کند اما هویت اجتماعی دانش آموزان را پیش بینی نمی کند. پس می توان از این فعالیتها برای بهبود بهزیستی اجتماعی دانش آموزان در مدارس استفاده کرد.
کلیدواژگان: انگیزه مشارکت ورزشی، بهزیستی اجتماعی، دختران دوره متوسطه اول، مناطق روستایی، شهرستان جاجرم هویت اجتماعی -
صفحات 301-338مقدمه
بر اساس شواهد علمی به نظر می رسد که توسعه فعالیتهای اقتصادی از طریق افراد کارآفرین و نوآور، بر کیفیت زندگی روستاییان تاثیرگذار است. در پژوهش حاضر، تاثیر طرحهای کارآفرینانه و نوآورانه ای که در حوزه های مختلف در روستاهای شهرستان نظرآباد اجرا شده اند، بر کیفیت زندگی روستاییان شهرستان نظرآباد، در شهرستان هشتگرد، موردبررسی گرفت.
روشروش تحقیق مورداستفاده، از نوع آمیخته بود که در بخش کیفی از نظریه زمینه ای و در بخش کمی از روش پیمایش استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، همه روستاییان در حومه شهرستان نظرآباد استان البرز در سال 1399 بودند که 323 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای محقق ساخته بود که پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه شد.
یافته هاشخصیت کارآفرین و نوآور ارتباط معناداری با کیفیت زندگی روستاییان و مولفه های اقتصادی، اجتماعی و محیطی کیفیت زندگی آنها دارد. افزون بر این، کارآفرین و نوآوربودن درمجموع 35 درصد از تغییرات کیفیت زندگی روستاییان را پیش بینی می کند. ضمن آنکه دراین بین، شخصیت کارآفرین هم در نمره کلی کیفیت زندگی و هم در مولفه های اقتصادی و اجتماعی-محیطی تاثیر بیشتری در مقایسه با شخصیت نوآور دارد.
بحث:
با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود شرایط تاسیس سازمانهای مردم نهاد حامی کارآفرینی و نوآوری در روستاها تسهیل شود.
کلیدواژگان: شخصیت کارآفرین، شخصیت نوآور، فعالیت های اقتصادی، کیفیت زندگی، روستا -
صفحات 339-366مقدمه
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر رفتارهای پرخطر و تاب آوری دانش آموزان دارای تجربه آسیب به خود در شهرستان راز و جرگلان انجام گرفت.
روشپژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش، همه دانش آموز مقطع متوسطه شهرستان راز و جرگلان است. نمونه پژوهشی شامل 40 دانش آموز است که از میان دانش آموزان دارای سابقه آسیب به خود به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند.
پس از آن به گروه آزمایش هر هفته یک جلسه یک ساعت و نیم و درمجموع طی 10 جلسه مهارت ذهن آگاهی آموزش داده شد. داده های پژوهش از طریق مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و مقیاس ریسک نوجوانان ایرانی زاده محمدی و احمدآبادی (2008) جمع آوری شد. پس از اتمام آخرین جلسه آموزش، به طور هم زمان و در شرایط یکسان پس آزمون برای دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد؛ و داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره (MANCOVA) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.یافته هانتایج به دست آمده تاثیر آموزش ذهن آگاهی را بر افزایش تاب آوری و کاهش رفتارهای پرخطر و مولفه های آنها در گروه آزمایشی را تایید می کند.
بحث:
در توصیف یافته های این تحقیق می توان گفت، آموزشهای مبتنی بر ذهن آگاهی یکی از رویکردهای موثر آموزشی و درمانی درزمینه بهبود سلامت روانی و غنی سازی زندگی افراد است که دارای ساختار مطلوبی برای کار روی مسائل مختلف مراجعان ازجمله افزایش تاب آوری و کاهش رفتارهای پرخطر است.
کلیدواژگان: ذهن آگاهی، رفتار پرخطر، تاب آوری، کاهش استرس، تجربه آسیب به خود -
صفحات 367-413مقدمه
به واسطه تغییرات اجتماعی و جمعیتی گسترده در ایران در سالهای اخیر اعم از بالارفتن سن ازدواج، طلاق، اعتیاد، مهاجرت، ازکارافتادگی، ترک زندگی و زنانه شدن سالمندی، تعداد زنان سرپرست خانوار افزایش یافته است. بیشتر این زنان از اقشار آسیب پذیر جامعه و بیش از مردان، در معرض فقر هستند. این مسئله به این دلیل است که زنان از قابلیتها و امکانات لازم برای کاهش فقر برخوردار نیستند. با توجه به اینکه کیفیت زندگی گروه های مختلف اجتماعی تابعی از قوانین و سیاستهای متولیان امر است؛ بنابراین چگونگی پرداختن قانون گذار و سازمانهای متولی توانمندسازی زنان سرپرست خانوار از مهم ترین عوامل موثر در توانمندی این زنان است.
روشاین پژوهش به صورت کیفی و با بررسی اسناد و مدارک انجام شد. در این پژوهش بررسی شد که در قوانین و مقررات، مفهوم زن سرپرست خانوار و توانمندسازی مبتنی بر چیست و برای هر یک از سازمانهای متولی چه نقشی تعریف شده است و قوانین و نهادها کدامیک از قابلیتها (رفاهی، دسترسی، آگاهی، مشارکت، کنترل) و دستاوردها (مادی، روانی و اجتماعی)را هدف گذاری کرده اند.
یافته هااین پژوهش نشان داد که گرچه تعریف دقیق توانمندی، قدرتمندسازی زنان در مناسبات و ساختارهای اجتماعی است، ولی چنین تعریفی سرلوحه قرار نگرفته است و نگرش قانون گذار به نقش سازمانهای متولی، مبتنی بر رویکرد حمایتی است، نه توانمندسازی. از نظر قانون گذار زن سرپرستی یک آسیب محسوب شده است؛ درصورتی که این مسئله به تنهایی آسیب نیست اما می تواند منجر به آسیب شود. قانون گذار ضمن بی توجهی به حق انتخاب زنان، گرایش به تشویق به خروج زنان از این وضعیت و ازدواج مجدد آنها دارد. تاکید قانون گذار تنها بر قابلیتهای رفاهی و دستاوردهای مادی است و دیگر قابلیتها و دستاوردها مغفول مانده اند.
بحث:
عمده برنامه های توانمندسازی بر محور اشتغال و کارآفرینی تعریف شده است و جنبه های دیگر توانمندی تنها به صورت تبعی ملاحظه و یا کلا فراموش شده اند. به جای هدف گیری جامع و اقدام برای تغییر فضا و محیط زیست این زنان، کلیشه ها و روابط اجتماعی باعث ناتوانمندی این زنان، به صورت منفرد هدف قرار گرفته است.
کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان سرپرست خانوار، عدالت قابلیتی، قدرت
-
Pages 9-48Introduction
Well-being in its macro sense can be the result of national efforts of a society, which is achieved by policy making and implementation of social and economic programs. The current research study was conducted with the aim of designing a welfare governance model.
MethodThe present research is a mixed method (qualitative-quantitative) study and exploratory type was employed. The statistical population of the research in the qualitative part was the experts of the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare and the Social Security Organization of the country. In the quantitative part, based on Cochran’s formula, among 600 people, 386 people were selected by stratified random method. A semi-structured interview was used in the qualitative part, and a researcher-made questionnaire was used in the quantitative part. Long-term engagement technique was also used to check the validity of the questionnaire in the qualitative part. In the quantitative part of the research, the face and construct validity of the questionnaire and its reliability were checked using Cronbach’s alpha coefficient. The obtained information was used in the qualitative part of the theme analysis method and MAXQDA software, and in the quantitative part, the structural equation model and Smart PLS 2 software were used.
FindingsThe results showed that the governance model consists of 109 open codes, 20 central codes and five selective codes under the headings of cultural/social, economic, political/security, public health, and governance factors.
DiscussionIt seems that by recognizing the effective factors on welfare governance and providing the necessary conditions for welfare governance, the level of well-being of citizens can be improved.
Keywords: Welfare Governance, Cultural, Social Factors, Economic, Political, Security, Public Health, Governance Factors -
Pages 49-85Introduction
Social welfare is always one of the important topics in developed and developing countries, and they assume it as an effective factor to examine the performance of policymakers and economic planners, which can be influenced by many factors. One of the factors affecting conditions of people’s life is urbanization and migration from rural areas to cities.
MethodIn this research, the non-linear effect of urbanization on the welfare of the people living in diverse provinces of Iran has been investigated in the period of 2011-2019. In addition to the urbanization, other variables, such as the average household income and the employment level of adults have also been studied.
FindingsThe results of the research by using the dynamic panel data approach indicate that there is an inverted U relationship between urbanization and social welfare. In other words, with the increase of urbanization, the welfare level increases at first, but after reaching a maximum level, it declines Other variables were also used, such as average household income and adult employment level, and it was found that there was again a positive and direct relationship with social welfare, and increasing them resulted in growth of welfare too.
DiscussionIt is clear living in cities will not necessarily increase the level of welfare; therefore, in order to prevent the migration of villagers to cities and the increase of marginalization and the overshadowing of the well-being of people living in cities, the level of health facilities, education, employment, and general well-being at the level of villages and non-urban areas should be improved.
Keywords: Dynamic Panel Data, Social Welfare, Urbanization -
Pages 87-133Introduction
Happiness is important in both individual and social dimensions because it is one of the basic factors that affect behavior, actions, efficiency, physical and mental health, as well as development and social welfare. Religiosity is one of the most important variables affecting happiness. The aim of the present study is to determine the effect size of religiosity on happiness.
MethodThe present research is based on the meta-analysis method. The materials of this research consists of all the scientific research studies conducted in Iran regarding the relationship between religiosity and happiness during the years 2008 to 2021, which is indexed in one of the scientific databases such as scientific information databases (Sid), Noor specialized journal website (Noormags), Information database of Iran’s publication (Magiran) and Iranian research institute for information science and technology (Irandoc). Among the 29 research documents that were found, seven research studies met the conditions and selection criteria and entered the comprehensive meta-analysis (CMA) software.
FindingsIn the first step, publication bias and homogeneity of studies were examined. The statistical tests used in this section indicate the lack of publication bias and the heterogeneity of the studies. In the next step, the effect size of religiosity on happiness was evaluated and was found to be 0.277, which according to Cohen’s interpretation system is regarded as “small”. The sensitivity analysis test shows that by removing only one of the studies, the effect size of religiosity on happiness changes to 0.303, which is evaluated as “moderate” based on Cohen’s interpretation system.
DiscussionThe findings show that although religiosity provides a suitable basis for happiness through giving coherence, giving hope, giving meaning to life, etc. however, the relationship between religiosity and happiness is not linear and causal, and several possible mediating factors affect it, and the effect of these relationships should also be examined separately.
Keywords: Religiosity, Happiness, Meta-Analysis, Effect Size -
Pages 135-180Introduction
Children’s happiness is influenced by family relationships. Children’s daily interactions with their parents are now seen as a factor in their development. At the same time, the family is considered the most important field for children’s growth. The aim of the current research is to study the strategies of women who are the head of the household and non-head of the household in creating happiness in the family environment.
MethodThe present research method was qualitative and thematic analysis. Also, data was collected with 40 semi-structured interviews in Yazd city; 20 of the sample women was non-headed and 20 were female heads of the household. Also, targeted sampling with maximum variety was done. After collecting the data, coding was done with six steps of thematic analysis.The results showed that non-custodial women experienced the three final themes of affectionate parenting, self-satisfaction and holistic femininity.
FindingsMeanwhile, the female heads of the household had experienced the two final themes under the title of overall happiness and failure in happiness. As a matter of fact, female guardians try beyond their ability to meet the all-round needs of their children to create happiness in the family. According to the collected data, non-custodial women acted stronger in creating happiness in the family environment despite having a husband. But the female head of the household had to fill in the absence of the wife and sometimes she was unsuccessful in creating happiness.
DiscussionIt is concluded that the happiness of women and family can strengthen the morale in the family environment and subsequently promote the motivation of growth and development because happiness, as one of the dimensions of social development, is considered important to achieve the development of society.
Keywords: Family, Happiness, Solution, Women Heads Of Households, Women Not Heads Of Households, Yazd -
Pages 181-228Introduction
As one of the most vulnerable and sensitive sections of the society who live in foster care centers, orphaned and poorly supervised children and adolescents, in addition to the specific problems of adolescence due to deprivation from family and living conditions in this environment, face additional problems. Therefore, this research has been conducted with the aim of analyzing and identifying the obstacles and challenges of teenage girls in foster care centers to start an independent life.
MethodThe current study is a qualitative research study. The participants of the research are female teenagers who spent part of their lives in foster care centers and were finally discharged to independent life and they are already familiar with all the detalails of living in such centers. The sampling method has also been done in a purposeful way based on the criterion of information saturation with 15 people from among the people with the age range of 19 to 22 years old, and 10 experts in this field using semi-structured interviews.
FindingsData analysis was done based on thematic analysis. Seven main themes were obtained from the data analysis, which included low flexibility of related laws and guidelines, lack of comprehensive planning in meeting needs, shaky living conditions, lack of comprehensive support, material barriers, disconnection from society, and individual indicators.
DiscussionThe results of this research show that the teenagers in foster care centers, they face fewer obstacles and challenges to start and continue a successful independent life, that the lifestyle in the centers is more similar to the natural conditions of the family, and from other regular and comprehensive support should be taken into onsideration for every teenager before leaving the center.
Keywords: Teenagers, Challenges, Mistreated, Unsupervised, Foster Care Cnters, Independent Life -
Pages 229-274Introduction
Social well-being is considered as one of the important dimensions of health among special groups such as blind and visually-impaired individuals, which due to the lack of access to visual information and extensive social interactions with other people, is first rooted in their mental perceptions of the concept of health. This research is a theoretical and experimental study of the social well-being of the blind and visually-impaired individuals in Kashan city and the identification of factors related to it.
MethodThis research was conducted through a survey questionnaire and the investigated statistical population included 652 blind and partially sighted people of Kashan, out of which 211 people were selected as the statistical sample using the Sample Power Software.
FindingsThe results of the multivariate regression analysis show the direct effect of the variables “mental health”, “social security”, and “social abilities” on “social well-being”, which in total explained 53% of the variance of the social well-being of blind and partially sighted people in Kashan city. Also, the results of the evaluation of the structural model indicate that the effect size of the “mental health” variable is at a high level, while other variables are at a low level. In addition, the predictive power of the model has been evaluated at a moderate to high level.
DiscussionOverall, the results indicate that the mean score of the social well-being variable of the blind and partially sighted is higher than the theoretical mean score. Based on the experimental findings of the research, especially the average amount of the variables as well as the confirmed hypotheses, it is possible to define and implement plans to improve or promote social well-being among this group.
Keywords: Social Well-Being, Mental Health, Social Determinants Of Health, Social Empowerment Of The Disabled, Blind Community Of Kashan -
Pages 275-299Introduction
Physical and sports activities have a pivotal and special position in human health because they both promote metabolic activities and cardiovascular functions and improve psychological well-being.
MethodThis research was conducted with the purpose of the role of motivation of participating in sports activities in the social well-being and social identity of female students of the junior high school in the rural areas of Jajarm County. . According to the purpose, this research is of an applied type, and in terms of the method of data collection and analysis, it is descriptive and correlational. The statistical population in this research consists of 200 students of the junior high school in Jajarm city. The sampling method in this research is simple random sampling based on Morgan’s table. Based on Morgan's table, 127 people were selected as sample. Questionnaires were completed in person and online. In this research, sports participation motivation tools, social well-being Keys, and social identity were used. Also, in order to test the research hypotheses, simple linear regression and Pearson correlation were also employed.
FindingsThe results showed that there is a significant relationship between sports participation motivation and social well-being. Also, according to the unstandardized regression coefficient, it can be said that for one unit change in sports participation motivation, unit change in social well-being occurs. However, no significant relationship was observed between the motivation of participating sports activities and social identity (p = 0.765). and social identity and the results of the unstandardized coefficient obtained from the regression were 0.261, which was not statistically significant.
DiscussionAccording to these results, it can be stated that the motivation to participate in sports activities is a predictor of social well-being, but it does not predict the social identity of students..
Keywords: Junior High School Girls, Motivation, Rural Areas, Jajarm County, Social Well-Being, Social Identity, Sports Participation -
Pages 301-338Introduction
As indicated by review of related literature it canbe said that The development of economic activities through innovation and entrepreneurship seems to affect the quality of life of villagers. In the present study, entrepreneurial and innovative projects that have been implemented in the villages of Nazarabad in various fields were examined. This study aimed to investigate the impact of entrepreneurial personality and innovativeness of economic activities in improving the quality of life of villagers in the villages of Nazarabad in Hashtgerd.
MethodThe research method was a mixed-method, in which the grounded theory was used in the qualitative part, and the correlation method was used in the quantitative part. The statistical population of this study was all villagers in the suburbs of Nazarabad city of Alborz province in 2020, and 323 people were selected by multi-stage cluster random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose reliability was calculated using Cronbach’s alpha, and it was 0.87.
FindingsThe results showed that entrepreneurial personality and innovativeness have a significant relationship with the overall score of quality of life and economic, social, and environmental components of quality of life. In addition, entrepreneurial personality and innovativeness together account for 35% of changes in the quality of life of villagers. Analyses show that entrepreneurship has a greater impact on both the overall score of quality of life and the economic and socio-environmental components than that of innovation.
DiscussionAccording to the obtained results, it is suggested to facilitate the establishment of non-governmental organizations supporting entrepreneurship and innovation in rural areas.
Keywords: Entrepreneurship, Innovation, Economic Activities, Quality Of Life, Rural Areas -
Pages 339-366Introduction
The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of mindfulness-based stress reduction group training on high-risk behaviors and resilience of students with experience of injury in Raz and Jarglan cities.
MethodThe current research is semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research is all secondary school students in Raz and Jorglan cities. The research sample included 40 students who were selected from among the students with a history of self-harm using a purposive sampling method and randomly replaced in two experimental and control groups. After that, the experimental group was taught mindfulness skills once a week for an hour and a half and in total 10 sessions. Research data was collected through the Conner and Davidson’s resilience scale (2003) as well as the risk of Iranian adolescents using Zadeh Mohammadi and Ahmad Abadi’s (2008) scale. After the last training session was completed, the same post -test conditions were implemented at the same time for the two groups of experimental and control. And the data obtained was analyzed via multi -variable analysis (MANCOVA).
FindingsThe obtained results confirm the effect of mindfulness training on increasing resilience and reducing risky behaviors and its components in the experimental group.
DiscussionIt can be said that managers are like parents in the family, and their personality, behavior and performance can play a significant role in the productivity of employees, therefore, it is necessary to pay attention to the personality and behavioral characteristics of people in choosing management positions in organizations.
Keywords: Mindfulness, Risky Behaviors, Resilience -
Pages 367-413Introduction
Due to the extensive social and demographic changes in Iran’s society in recent years, including the increase in the age of marriage and divorce, addiction, immigration, disability, retirement, and the feminization of old age, the number of female heads of households has increased. Therefore, how the legislator and organizations in charge of empowering women heads of the household deal with is one of the most important factors affecting the empowerment of these women.
MethodThis research, which was carried out qualitatively and by reviewing documents, tried to check what the concept of female head of household and empowerment is based on in the laws and regulations, what role is defined for each of the custodian organizations in this field? and which capabilities (welfare, access, awareness, participation, balance between men and women) and achievements (material, psychological and social) have been targeted.
FindingsThe results showed that although the exact definition of empowerment is the empowerment of women in social relationships and structures, such a definition has not been placed on the agenda. The legislator’s attitude towards the role of trustee organizations is based on a supportive approach, not empowerment. From the legislator’s point of view, female guardianship is considered a harm, and while ignoring women’s right to choose, they tend to encourage women to leave this situation and remarry. The legislator’s emphasis is only on welfare capabilities and material achievements, and other capabilities and achievements are neglected.
DiscussionBecause of this, most of the empowerment programs have been defined on the axis of employment and entrepreneurship, and other aspects of empowerment have been considered only in a secondary way or have been completely forgotten or denied. In the empowerment programs of women heads of households, instead of comprehensive targeting and taking action to change the space and environment of these women and the stereotypes and social relations that cause their disability, each of these women has been targeted individually.
Keywords: Empowerment, Women Heads Of Household, Capability Justice, Power