فهرست مطالب

نشریه ابن سینا
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 87، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه کبابی، فرزانه تقئی، زهرا فارسی، علیرضا موسوی مجد، عفت آفاقی* صفحات 4-12
    زمینه و اهداف

    سلامت ‎معنوی یکی از ابعاد بسیار مهم در سلامت ‎انسان که باعث افزایش توان سازگاری فرد می شود. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سلامت‎ معنوی با خودکارآمدی دانشجویان پرستاری یک دانشگاه نظامی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی (توصیفی-تحلیلی) در سال 1401 در یک دانشگاه نظامی منتخب شهر تهران انجام شد. 220 دانشجوی مقطع کارشناسی پرستاری به روش سرشماری وارد مطالعه شدند که در نهایت 190 دانشجو مطالعه را تکمیل کردند. ابزار گردآوری داده‎ها شامل پرسشنامه اطلاعات فردی، پرسشنامه سلامت‎ معنوی الیسون و پالتزیون و پرسشنامه‎ خودکارآمدی ‎عمومی ‎شرر بود.

    یافته ها

    میانگین سلامت‎ معنوی (6.72±75.27) و خودکارآمدی (6.5±47.92) دانشجویان ‎پرستاری در سطح متوسط بود. بین سلامت معنوی و خودکارآمدی دانشجویان پرستاری رابطه مثبت معناداری وجود داشت (0.001>p و 0.313=r). همچنین، بین خودکارآمدی با ترم تحصیلی (0.001=p و 0.238=r) و سن (0.001=p و 0.248=r) دانشجویان پرستاری رابطه مثبت معناداری وجود داشت. بین متغیر سلامت معنوی با هیچکدام از متغیرهای فردی دانشجویان پرستاری رابطه معنادار آماری دیده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه از اهمیت سلامت معنوی در افزایش خودکارآمدی دانشجویان ‎پرستاری حمایت می‎کند. لذا، توجه به ارتقای سلامت‎ معنوی دانشجویان پرستاری جهت افزایش خودکارآمدی آنان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: معنویت، خودکارآمدی، دانشجویان، پرستاری
  • سیده مهسا محمودزاده آخرت، مسعود طاهری لاری*، محمود قربانی، الهام فریبرزی صفحات 13-24
    زمینه و اهداف

    عوامل اجرایی دانشگاه های علوم پزشکی در شرایط تحمل فشار کاری بالا و نیز شیوع پاندمی کرونا و مشخص نبودن آینده آن، نیازمند تقویت توانمندی سازمانی در ایجاد انطباق پذیری و تاب آوری سازمانی هستند و این مقاله به دنبال مدل یابی و پیش بینی تاب آوری سازمانی با رویکرد آینده پژوهی در دانشگاه های علوم پزشکی است.

    روش بررسی

    پژوهش از حیث هدف توسعه ای-کاربردی بوده که دارای رویکردی آمیخته اکتشافی و به روش کیفی به اجرا در آمده است. جامعه آماری شامل خبرگان و متخصصین علوم مدیریتی و مدیران ارشد دانشگاه های علوم پزشکی (با دارا بودن خصوصیات و ضوابطی مشخص) بوده که 26 نفر از آنها به صورت روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند (قضاوتی) به عنوان اعضای گروه خبرگان و پانل دلفی انتخاب گردیدند.

    یافته ها

    برمبنای نتایج حاصل از مراحل سه گانه تکنیک دلفی و محاسبه شاخص های مختلف اجماع و توافق نظر، مدل تاب آوری سازمانی با رویکرد آینده پژوهی در دانشگاه های علوم پزشکی دارای 14 بعد و 71 مولفه است؛ به طوری که برای سنجش و ارزیابی متغیر تاب آوری سازمانی در مدل مذکور از 8 بعد و 38 مولفه و برای سنجش آینده پژوهی از 6 بعد و 33 مولفه بهره گیری شد.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که مسئولین و مدیران ذیربط با بهره گیری از اجزاء مدل مستخرج و تبیین شده در بهبود وضعیت تاب آوری دانشگاه های علوم پزشکی با رویکرد آینده پژوهی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، آینده پژوهی، روش دلفی
  • علیرضا خرم، اباسط میرزایی*، امین قاسم بگلو صفحات 25-36
    زمینه و اهداف

    پرستاران یکی از ارکان اصلی نظام سلامت هستند. تربیت نیروی پرستاری ماهر هزینه بالایی برای نظام سلامت دارد و خروج آنها صدمات جبران ناپذیری را به بخش های مختلف کشور مبدا وارد می کند. هدف این مطالعه تعیین و اولویت بندی علل موثر بر مهاجرت پرستاران بر اساس نظرات مدیران بیمارستانی بود.

    روش بررسی

    مطالعه کمی حاضر با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی به وسیله نرم افزار اکسپرت چویس و در میان مدیران پرستاری بیمارستانهای منتخب شهر تهران، به صورت سرشماری انجام شد که از 60 نفر پرسشنامه توزیع شده نهایتا 57 پرسشنامه (مشارکت 95%) مرجوع گردید.

    یافته ها

    براساس نظرات 57 مشارکت کننده، عامل روانشناختی با ارزش وزنی 0.746 تاثیرگذارترین عامل تعیین شد. عوامل کشور مبدا، مهمتر از کشور مقصد وزن یافتند و فقدان حمایتهای معنوی و روانشناختی در محل کار با ارزش وزنی 0.458 مهمترین علت در علل روانشناختی کشور مبدا انتخاب گردید. تبعیض جنسیتی در کشور مبدا با ارزش وزنی 0.193 ارجح ترین عامل فردی تعیین گردید. در حوزه عوامل محیطی، عوامل محیطی کشور مقصد با کسب 0.765 ارزش وزنی، ارجح تر از کشور مبدا انتخاب شدند. عامل حصول اهداف و مشوق های مالی از میان علل اقتصادی کشور مقصد با ارزش وزنی 0.518 ارجح ترین عامل برگزیده شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از تحلیل داده ها، عوامل روانشناختی اولویت اول و عوامل اقتصادی اولویت های بعدی را شامل شدند. لذا ضمن ضرورت حصول ثبات اقتصادی، ضروری است تا سیاست گذاران و مدیران مسئول حیطه مسایل روانشناختی نیروی انسانی تخصصی حوزه سلامت جامعه را بازشناسی کرده و تدابیر راهگشا استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مهاجرت، پرستاری، مدیران پرستاری
  • حسین عاشوری، علی یلفانی*، مهدی ارجی پور صفحات 37-48
    زمینه و اهداف

    کمر درد مزمن به عنوان یکی از دلایل اصلی غیبت از کار و افزایش وابستگی به بیمه درمانی و خدمات مراقبت های بهداشتی است که بر زندگی روزمره مردم و کیفیت زندگی تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات زنجیره حرکتی باز و بسته در آب بر درد، پایداری کمری - لگنی و متغیرهای روانشناختی در مردان مبتلا به کمر درد مزمن غیراختصاصی بود.

    روش بررسی

    در یک کارآزمایی بالینی کنترل شده، از مردان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی (طبق نظر متخصص) 60 نفر به طور تصادفی به یکی از سه گروه تمرینات زنجیره بسته در آب، تمرینات زنجیره باز در آب و گروه کنترل تقسیم شدند. گروه های مداخله به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته، تمرینات تجویز شده را در استخر انجام دادند. درد توسط مقیاس بصری سنجش درد، پایداری کمری لگنی توسط بیوفیدبک فشار و متغیرهای روانشناختی توسط مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس DASS 21 اندازه گیری شد. آزمون ANCOVA جهت مقایسه مقادیر پس آزمون بین گروهی با کنترل اثر پیش آزمون استفاده گردید.

    یافته ها

    اختلاف معناداری بین گروه کنترل با هر دو گروه تمرینات زنجیره باز و زنجیره بسته در کاهش درد، متغیرهای پایداری کمری- لگنی و متغیرهای روانشناختی وجود داشت (0.05<p).

    نتیجه گیری

    تمرینات زنجیره باز و بسته در آب در کاهش درد افراد با کمردرد مزمن موثر بوده و در افزایش پایداری کمری- لگنی و بهبود متغیرهای روانشناختی این افراد می تواند موثر باشد. برنامه های آب درمانی می تواند به عنوان بخشی از برنامه های توانبخشی جامع برای بیماران مبتلا به کمردرد مزمن در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: کمردرد، روش های فیزیوتراپی، آب درمانی، روان سنجی
  • عاطفه خیرآبادی، کیوان حجازی*، حمید معرفتی، نجمه رحیمی صفحات 49-61
    زمینه و اهداف

    تیروئید تحت تاثیر عوامل مرتبط با سبک زندگی از جمله تغذیه و فعالیت بدنی است؛ همچنین سلنیوم برای عملکرد این غده اهمیت دارد. هدف این پژوهش مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت متوسط با و بدون مکمل سلنیوم بر سطوح هورمون های تیروئیدی، نیمرخ لیپیدی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به بیماری کم کاری تیروئید بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی، 46 زن مبتلا به بیماری کم کاری تیروئید به صورت تصادفی در چهار گروه (دارونما، مکمل، تمرین+ مکمل و تمرین+دارونما) تقسیم شدند. مصرف مکمل سلنیوم (روزانه 200 میکروگرم) بود. برنامه تمرین تناوبی با شدت متوسط شامل هشت هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه به مدت20 تا40 دقیقه با شدتی معادل60 تا80% ضربان قلب بیشینه انجام شد. ارزیابی ها شامل بررسی آنتروپومتریک (وزن، شاخص توده بدن، نسبت دور کمربه لگن و درصد چربی بدن)، کیفیت زندگی و نیز سطوح هورمون های تیروئیدی، نیمرخ لیپیدی و پروتئین واکنشی C (CRP) قبل و بعد از مداخله بود.

    یافته ها

    تغییرات تعامل زمان در گروه در سطوح CRP، نیمرخ لیپیدی (به استثنای کلسترول تام)، هورمون های تیروئیدی، کیفیت زندگی و و شاخص های آنتروپومتریک (به استثنای نسبت دور کمربه لگن) به لحاظ آماری معنی دار بود (0.001=p).

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی با شدت متوسط به همراه مکمل سلنیوم با کاهش نیمرخ لیپیدی و افزایش هورمون های تیروئیدی و کیفیت زندگی همراه است. بنابراین احتمالا می توان از این روش برای بهبود موثرتر عملکرد تیروئید در زنان مبتلا به کم کاری تیروئید استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی در انسان، سلنیوم، کم کاری تیروئید، هورمون های تیروئیدی، کیفیت زندگی
  • کلثوم علی محمدی، یوسف علی محمدی*، مجتبی سپندی صفحات 62-69
    زمینه و اهداف

    در سطح جهانی، روش های مختلفی برای مبتلا نشدن به بیماری کووید-19 به کار گرفته شده است. اما تاثیر واکسیناسیون بر ابتلا ناشی از کووید-19 نیازمند ارزیابی بیشتری است. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر برنامه واکسناسیون ملی بر روند ابتلا کووید-19 با استفاده از مدل سری های زمانی منقطع در ایران از 30 بهمن 1398 تا 29 اسفند 1400 بود.

    روش بررسی

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر، ما با استفاده از روش رگرسیون مبتنی بر حداقل مربعات معمولی نیوی به بررسی داده هایی که به صورت روزانه از ابتلا افراد به کووید-19 در ایران با استفاده از مدل سری های زمانی منقطع جمع آوری شد، پرداختیم.

    یافته ها

    روند روزانه ابتلا به بیماری کووید-19 در دو تاریخ اول مهر 1400 و اول آذر 1400 بررسی شد. این روند در هر دو تاریخ تا قبل از اجرای مداخله افزایشی بود (0.0001>p)، اما وقوع موارد جدید بیماری بعد از مداخله روندی کاهشی داشت. این کاهش روند به لحاظ آماری معنی دار بود (0.0001>p).

    نتیجه گیری

    در کنار سایر اقدامات انجام شده در کشورهای مختلف در زمینه پیشگیری و درمان بیماری ها، واکسیناسیون ملی علیه بیماری کووید-19 در کاهش ابتلا به این بیماری تاثیر زیادی داشته است. لذا ادامه این روند در کنترل بیماری کووید-19 بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: کووید-19، واکسیناسیون، ایران، تحلیل سری های زمانی منقطع
  • محمد درخشان، عبدالحسین طاهری کلانی*، فردین فتاحی صفحات 70-75
    زمینه و اهداف

    به تازگی آدیپوکاین ها به عنوان نشانگرهای زیستی برای درمان دیابت در نظر گرفته شده اند. با توجه به حضور چند عضو از خانواده کاتپسین ها در بافت چربی، علاقه به شناسایی آنها در چاقی و دیابت اهمیت زیادی پیدا کرده است. هدف این مطالعه مقایسه تغییرات غلظت سرمی کاتپسین ها و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) متعاقب تمرین هوازی و مقاومتی در مردان مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش نیمه تجربی، 29 مرد مبتلا به دیابت نوع دو در دامنه سنی 25 تا 45 سال انتخاب و به روش تصادفی به سه گروه تمرین هوازی، تمرین مقاومتی و کنترل تقسیم شدند. پروتکل های تمرین هوازی (با شدت 55 تا 75% ضربان قلب بیشینه) و مقاومتی (با شدت 55 تا 75% یک تکرار بیشینه) سه جلسه در هفته و به مدت 10 هفته اجرا گردید. پیش و پس از دوره مداخله غلظت سرمی کاتپسین های K، L و S و درصد HbA1c اندازه گیری شد.

    یافته ها

    در گروه های تمرین هوازی و مقاومتی غلظت سرمی کاتپسین های K، L و S و  همچنین HbA1c به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (0.05>p)؛ هرچند بین دو گروه تمرین تفاوتی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات هوازی و مقاومتی به طور مشابهی با کاهش غلظت کاتپسین ها و HbA1c در کنترل عوارض بالقوه مرتبط با دیابت موثر هستند.

    کلیدواژگان: کاتپسین، Hba1c، دیابت نوع دو، تمرین هوازی، تمرین مقاومتی
  • آراسب دباغ مقدم، فرید غفاری، سعید شهرکی، حسین محمدابراهیمی* صفحات 76-86
    زمینه و اهداف

    ارتش به عنوان یک رکن اصلی در کشورهای جهان همواره در بلایای تاریخ حضور فعالی داشته است. به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی نقش ارتش ها در مدیریت بهداشت و درمان در بلایا انجام گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مرور حیطه ای بوده که از 5 مرحله تشکیل گردیده است. این مطالعه با سوال پژوهش آغاز گردید، سپس با تعیین محدوده مطالعات، انتخاب مطالعات مرتبط و تحلیل داده ها ادامه یافته و خلاصه سازی و گزارش نتیجه گیری به اتمام رسید. جستجوی مقالات از سال 1980 تا 2023 در پایگاه های پابمد، اسکوپوس، ای امبیس و وب آوساینس و سایر متون خاکستری انجام شد. جستجو در بخش های عنوان، چکیده و کلمات کلیدی مقالات انجام شد.

    یافته ها

    22518 مطالعه از پایگاه های علمی و 62 مطالعه از سایر منابع به دست آمد. پس از حذف مطالعات تکراری 6348 مطالعه باقی ماند. 38 مطالعه مرتبط با هدف پژوهش استخراج شد و در نهایت 8 مطالعه جهت گزارش نهایی مقاله انتخاب گردید. نظام بهداشت و درمان ارتش فعالیت های متنوعی را در زمان بلایا ارائه می نماید که شامل عوامل، حیطه، آمادگی، پاسخگویی، مسئولیت پذیری، تخلیه مجروحان، نجات و نظام ارجاع بلایا بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که نقش آفرینی ارتش در مدیریت بهداشت و درمان بلایا در ارتش های جهان یک امر اساسی است. همچنین می توان از ظرفیت های ارتش در جهت مدیریت بهینه تر بلایا استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارتش، مدیریت بلایا، مراقبت بهداشتی، مرور متون
  • محمدرضا رجبلو، سید علی کلالی ثانی، هادی ساوری، ایمان تقی زاده فیروزجایی*، سمیرا صفریان صفحات 87-93
    زمینه و اهداف

    اهمیت عوارض ناشی از خطای پزشکی تا حدی بالاست که بروز یک خطای به ظاهر ساده می تواند موجب افزایش مدت زمان بستری، اختلال در سلامت، معلولیت و حتی مرگ گردد. بنابراین این مطالعه با هدف تبیین ابعاد و مولفه های موثر بر پیش بینی و کاهش خطاهای انسانی با استفاده از تکنیک SHERPA به شکل مروری صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه مروری به منظور دستیابی به مستندات علمی مرتبط، جستجوی الکترونیک به دو زبان فارسی و انگلیسی با استفاده از کلید واژه های فارسی و انگلیسی شامل «تکنیک SHERPA، پیش بینی خطاهای انسانی، خطاهای انسانی در بیمارستان» در بازه زمانی 2008تا 2022 انجام پذیرفت و سرانجام 6 مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعات نشان داد که بیشترین خطاها در مراکز بهدشتی و درمانی مربوط به حوزه عملکردی بوده و کمترین خطا در حوزه بازبینی یا انتخابی به وقوع می پیوندند. در بررسی شدت ریسک در همه مطالعات خطاها با سطح ریسک غیر قابل قبول کمترین میزان را به خود اختصاص دادند و خطاها با شدت ریسک نامطلوب بیشترین مقدار را داشتند.

    نتیجه گیری

    تکنیک SHERPA که به عنوان یک روش موثر جهت شناسایی خطاهای انسانی در بخش های درمانی است، علت، پیامد و سطح ریسک خطرات احتمالی ناشی از خطاهای انسانی را به خوبی شناسایی می کند. از آنجایی که خطاهای عملکردی در مطالعات مورد بررسی دارای بیشترین سهم بوده و بالاترین مقدار از خطاهای با ریسک غیر قابل قبول و نامطلوب را داشتند، بنابراین در تنظیم برنامه های کنترلی این مورد باید جزء اولویت قرار داده شوند.

    کلیدواژگان: خطاهای پزشکی، مراقبت سلامت، انسانی
  • ارسیا تقوا، موسی ابوالحسنی* صفحات 94-98
|
  • Fatemeh Kababi, Farzaneh Taghaee, Zahra Farsi, Alireza Mousavi Majd, Effat Afaghi* Pages 4-12
    Background and aims

    Spiritual well-being stands out as a crucial element of human health that enhances an individual's adaptive capacity. The aim of this study was to explore the correlation between spiritual health and self-efficacy among nursing students at a military university in Tehran.

    Methods

    This cross-sectional (descriptive-analytical) study was carried out in the years 2022-23 at a military nursing school. A total of 220 undergraduate nursing students were selected through a census method, with 190 students ultimately participating in the study. Data were collected using an individual characteristics questionnaire, the Ellison and Paltzion Spiritual Health Questionnaire, and the Sherer General Self-Efficacy Questionnaire.

    Results

    The average scores for spiritual health (75.27±6.72) and self-efficacy (47.92±6.5) among nursing students fell within the moderate range. A positive and statistically significant relationship was observed between the spiritual health and self-efficacy of nursing students (r=0.313, p<0.001). Additionally, a positive correlation was found between self-efficacy and both educational semester (r=0.238, p=0.001) and age (r=0.248, p=0.001). However, no significant relationship was identified between spiritual health and any of the students’ individual variables.

    Conclusion

    The findings of this study underscore the significance of spiritual health in bolstering the self-efficacy of nursing students. It is therefore recommended to focus on promoting spiritual health among nursing students as a means to enhance their self-efficacy.

    Keywords: Spirituality, Health, Self-Efficacy, Nursing, Students
  • Seyedah Mahsa Mahmoudzadeh Akherat, Masoud Taheri Lari*, Mahmoud Ghorbani, Elham Fariborzy Pages 13-24
    Background and aims

    Medical sciences universities grapple with high work pressure and the ongoing challenges posed by the pandemic. Addressing the need to bolster organizational adaptability and resilience in the face of these stressors, this study aimed to identify and forecast models that can enhance organizational resilience through a future research lens.

    Methods

    This research follows a developmental-applicative objective by employing a mixed exploratory approach within a qualitative framework. The study's participants encompassed management science experts and senior managers from medical sciences universities, selected based on specific characteristics and criteria. A total of 26 individuals were chosen to form the expert group and Delphi panel using a non-probability targeted (judgmental) sampling method.

    Results

    Through the Delphi technique and the assessment of various consensus indicators, the study proposes an organizational resilience model incorporating a future research perspective for medical sciences universities. The model comprises 14 dimensions and 71 components, with eight dimensions and 38 components focusing on assessing organizational resilience, and six dimensions and 33 components dedicated to evaluating future research aspects.

    Conclusion

    The study advocates for officials and managers to use the model's components to enhance the resilience of medical sciences universities, particularly when adopting a future research-oriented approach.

    Keywords: Resilience, Futurology, Delphi Technique
  • Alireza Khorram, Abasat Mirzaei*, Amin Ghasem Begloo Pages 25-36
    Background and aims

    Nurses play a crucial role as one of the primary pillars of the healthcare system. The training of proficient nursing staff incurs significant costs for the healthcare system, and their departure leads to irreparable harm across various sectors of their home country. The purpose of this study was to determine and prioritize the factors affecting the migration of nurses based on the opinions of hospital managers.

    Methods

    This quantitative study utilized hierarchical analysis through Expert Choice software to examine the perspectives of nursing managers from selected hospitals in Tehran, employing a census approach with a 95% participation rate.

    Results

    Out of 57 participants, the psychological factor emerged as the most influential, with a weight value of 0.746. Within the realm of psychological factors related to the country of origin, the absence of spiritual and psychological support in the workplace, with a weighted value of 0.458, was singled out as the primary cause. Gender discrimination within the country of origin, carrying a weighted value of 0.193, was highlighted as the foremost individual factor. Moreover, environmental factors in the destination country, with a weight value of 0.765, outweighed those in the country of origin.

    Conclusion

    Upon analysis of the data, psychological factors were identified as the top priority, followed by economic considerations. Thus, policymakers and managers are urged to implement innovative strategies, recognizing the importance of addressing both psychological well-being and economic stability.

    Keywords: Emigration, Nursing, Nurse Managers
  • Hossien Ashoury, Ali Yalfani*, Mahdi Arjipour Pages 37-48
    Background and aims

    Chronic low back pain (CLBP) is a leading cause of absenteeism and increased reliance on health insurance and healthcare services, impacting individuals' daily lives and overall quality of life. This study aimed to examine the impacts of aquatic open and closed kinetic chain exercises on psychological factors, pain, and lumbo-pelvic stability in men with non-specific CLBP.

    Methods

    In a randomized controlled clinical trial, 60 men with non-specific CLBP (diagnosed by a specialist) were randomly assigned to three groups: closed chain exercises in water, open chain exercises in water, and a control group. The intervention groups followed a prescribed exercise regimen for eight weeks, with three sessions per week in the pool. Pain was assessed using the Visual Analogue Scale (VAS), lumbo-pelvic stability was measured with the Pressure Biofeedback Stability device, and psychological variables were evaluated using the Depression Anxiety and Stress Scale (DASS-21). The ANCOVA test was used to compare post-test values among groups while controlling for pre-test effects.

    Results

    Significant differences were observed between the control group and both the open chain and closed chain exercise groups in terms of pain, lumbo-pelvic stability, and psychological variables (p<0.05).

    Conclusion

    The implementation of open and closed chain exercise programs in aquatic environments proved effective in reducing pain among individuals with CLBP, also showing potential for improving lumbo-pelvic stability and psychological well-being. Hydrotherapy programs, as part of comprehensive rehabilitation strategies, may be beneficial for patients with CLBP.

    Keywords: Low Back Pain, Physical Therapy Modalities, Aquatic Therapy, Psychometrics
  • Atefeh Khairabadi, Keyvan Hejazi*, Hamid Marefati, Najmeh Rahimi Pages 49-61
    Background and aims

    The thyroid, impacted by lifestyle factors like diet and physical activity, is crucial for overall health. Selenium, an essential antioxidant supplement, plays a key role in thyroid gland function. This study aimed to explore the combined effects of an eight-week moderate-intensity interval training (MIIT) regimen and selenium supplementation on thyroid hormone levels, lipid profile, and overall quality of life (QOL) in women with hypothyroidism.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 46 women diagnosed with hypothyroidism were randomly assigned to one of four groups: placebo, supplement-only, exercise plus supplement, and exercise plus placebo. Selenium supplementation dosage was set at 200 micrograms per day. MIIT program spanned eight weeks, with three sessions weekly lasting 20-30 minutes each, maintaining an intensity of 60-80% of the maximum heart rate. Pre- and post-intervention assessments included anthropometric measurements [weight, body mass index (BMI), waist-to-hip ratio (WHR), and body fat percentage], QOL evaluations, thyroid hormone levels, lipid profile analysis, and C-reactive protein (CRP).

    Results

    Significant interactions over time were observed within the groups, particularly in CRP levels, lipid profile parameters (excluding total cholesterol), thyroid hormone levels, QOL metrics, and some anthropometric indices (excluding WHR) (p=0.001).

    Conclusion

    The combination of MIIT and selenium supplementation demonstrated favorable outcomes, including reduced lipid profile levels, increased thyroid hormone levels, and enhanced QOL. This integrated approach shows promise in effectively enhancing thyroid function in women managing hypothyroidism.

    Keywords: Human Physical Training, Selenium, Hypothyroidism, Thyroid Hormones, Quality Of Life
  • Kolsoom Alimohamadi, Yousef Alimohamadi*, Mojtaba Sepandi Pages 62-69
    Background and aims

    Various methods have been employed globally to prevent the spread of COVID-19. However, the effectiveness of vaccination in reducing COVID-19 infections requires further investigation. This study aimed to assess the impact of the national vaccination program on the trend of COVID-19 infections in Iran, utilizing an interrupted time series model from February 19, 2020, to March 20, 2022.

    Methods

    In this quasi-experimental study, we employed a regression method based on Newey's Ordinary Least Squares to analyze daily data on COVID-19 infections in Iran, applying the interrupted time series model.

    Results

    The daily trends of COVID-19 infections were analyzed on two specific dates: September 23, 2021, and November 22, 2021. Prior to the implementation of the vaccination program, the trend of new cases was on the rise on both dates (p<0.0001). However, following the intervention, there was a statistically significant decrease in new cases (p<0.0001).

    Conclusion

    National vaccination campaigns against COVID-19 have significantly contributed to reducing the incidence of the disease. It is crucial to continue these vaccination efforts to control the spread of COVID-19.

    Keywords: COVID-19, Vaccination, Iran, Interrupted Time Series Analysis
  • Mohammad Derakhshan, Abdolhossein Taheri Kalani*, Fardin Fatahi Pages 70-75
    Background and aims

    Adipokines have recently emerged as potential biomarkers for diabetes management. Given the presence of various cathepsins in adipose tissue, the identification of these enzymes in the context of obesity and diabetes has garnered significant attention. This study aimed to compare the alterations in serum cathepsin levels and glycosylated hemoglobin (HbA1c) following aerobic and resistance training in men diagnosed with type 2 diabetes.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 29 men aged between 25 and 45 with type 2 diabetes were randomly assigned to three groups: aerobic training, resistance training, and a control group. The participants underwent aerobic training (at 55-75% of their maximum heart rate) or resistance training (at 55-75% of their one-repetition maximum) three times a week for 10 weeks. Serum levels of cathepsins K, L, and S, along with HbA1c percentages, were measured before and after the intervention.

    Results

    Both the aerobic and resistance training groups exhibited significant decreases in the serum levels of cathepsins K, L, and S, as well as HbA1c, in comparison to the control group (p<0.05). However, no notable differences were observed between the two training modalities.

    Conclusion

    The findings suggest that both aerobic and resistance training are equally effective in mitigating diabetes-related risks by reducing cathepsin levels and HbA1c concentrations.

    Keywords: Cathepsins, Hba1c, Type 2 Diabetes Mellitus, Aerobic Exercise, Resistance Training
  • Arasb Dabbagh Moghaddam, Farid Ghaffary, Saeid Shahraki, Hossein Mohammadebrahimi* Pages 76-86
    Background and aims

    The militaries has historically played a crucial role in addressing the disasters in the countries of the world. This study aimed to examine the involvement of armed forces in health management and disaster response.

    Methods

    This field study comprised five phases: formulating the research question, defining the study parameters, selecting relevant research, analyzing the data, and summarizing the findings. We conducted a literature search for articles published between 1980 and 2023 in databases such as PubMed, Scopus, Embase, Web of Science, and other gray literature. The search focused on titles, abstracts, and keywords.

    Results

    A total of 22,518 studies were identified from scientific databases, along with 62 studies from other sources. After removing duplicates, 6,348 studies remained. Of these, 38 studies were deemed relevant to the research purpose, ultimately resulting in the selection of 8 studies for the final analysis. The Army Health and Treatment System encompasses various activities during disasters, including Factors, Scope, Preparedness, Response, Responsibility, Evacuation of the Wounded, Rescue and Referral System.

    Conclusion

    The findings indicate that the role of the military in managing health and disaster response is essential. Moreover, the capacities of the army can be leveraged for more effective disaster management.

    Keywords: Military, Disaster Management, Healthcare, Review Literature
  • Mohammadreza Rajabloo, Seyed Ali Kalali Sani, Hadi Savari, Iman Taghizadeh Firozjaie*, Samira Safarian Pages 87-93
    Background and aims

    The consequences of medical errors can be severe, with even seemingly simple mistakes potentially leading to extended hospital stays, health complications, disability, or even death for one or more individuals. Consequently, this review study was conducted to elucidate the dimensions and components influencing the prediction and reduction of human error, utilizing the systematic human error prediction approach (SHERPA).

    Methods

    This review study involved an electronic search for relevant scientific documents in both Persian and English, using keywords such as "SHERPA technique," "human error prediction," and "human errors in hospitals." A total of six studies were ultimately reviewed.

    Results

    The results indicated that most errors in healthcare settings were related to the type of “action”, while the fewest errors occurred in the category of “selection”. In assessing risk severity across all studies, errors categorized as having unacceptable risk levels were the least frequent, whereas those with undesirable risk severity were the most common.

    Conclusion

    The SHERPA technique is an effective method for identifying human errors in the medical field, as it accurately determines the causes, consequences, and risk levels associated with potential errors. Given that performance errors accounted for the highest portion of incidents and had the greatest prevalence of both unacceptable and undesirable risk, prioritizing these errors in the development of control programs is essential.

    Keywords: Medical Errors, Health Care Systems, Human
  • Arsia Taghva, Moussa Abolhassani* Pages 94-98