فهرست مطالب

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 60 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی، حسین علی پور صفحات 1-34

    صعود چین در سلسله مراتب قدرت جهانی، بحث هایی را در مورد نسبت این دولت با نظم بین المللی به جامانده از برتن وودز و آینده آن در میان چین پژوهان و سیاست گذاران برجسته ساخته است. یکی از ابعاد مهم این بحث تبیین رویکرد چین نسبت به نظم نهادی جهانی است. پژوهش حاضر ضمن اذعان به نارضایتی چین از نهادهای مالی بین المللی و تلاش این کشور برای بازسازی تدریجی بدیل این نظم، تاسیس و راه اندازی بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیایی را در راستای این تلاش چین می داند که می توان آن را در چارچوب قدرت نهادی مورد تجزیه وتحلیل قرار داد. بر این مبنا این مقاله با هدف بازشناسی ظرفیت های این بانک در تحقق قدرت نهادی چین در نظم بین المللی با طرح این پرسش که این بانک چه فرصت ها و چالش هایی برای انتقال قدرت در نظم بین المللی فرا روی چین قرار می دهد؟ بر این نظر است که ایفای نقش این بانک در راستای پیشبرد و تقویت قدرت نهادی چین با در پرتو شناسایی ظرفیت های و چالش های این نهاد قابل تحلیل است. یافته های پژوهش با اتکا به روش توصیفی تبیینی نشان می دهد که این بانک به مثابه یکی از ابزارهای قدرت نهادی، فرصت هایی همچون بین المللی یوآن، ترویج ارزش های آسیایی و معرفی چین به عنوان یک قدرت بزرگ مسئولیت پذیر را برای چین به همراه دارد. در مقابل چالش هایی همچون نهادینگی سیستم برتن وودز، چالش های نقش آفرینی یوان به مثابه یک ارز جهانی و تصور تهدید نسبت به ظهور اقتصادی چین نیز وجود دارد.

  • نیما رضایی، رامین محمودی صفحات 35-68

    تروریسم معاصر یا جدید یکی از پدیده های نوینی می باشد که تاثیرات مختلفی را بر زندگی بشر در قرن بیست و یکم مترتب نموده است. این دیپلماسی توسط نهادهایی نظیر شعام(شورای عالی امنیت ملی)، شاک(شورای امنیت کشور)، واجا(وزارت اطلاعات)، سازمان اطلاعات سپاه، واخ(وزارت امور خارجه) و غیره انجام می پذیرد. در این راستا، جریان اصلی مطالعات تروریسم و آراء اندیشمندانی نظیر ویلکنسن، جکسن، کرچلس، اسملسر و میچل، هافمن، راجرز و... به عنوان چارچوب نظری پژوهش حاضر انتخاب گردیده تا بتواند از عهده پاسخ گویی به پرسش اصلی پژوهش برآید. بنابراین، این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش اصلی که «نقش دیپلماسی د ر مقابله با تروریسم معاصر متوجه مردم و نظام سیاسی ایران چیست؟» این فرضیه را ارائه می دهد که «جمهوری اسلامی ایران به واسطه بهره گیری از دیپلماسی می تواند 9 اقدام اساسی ضدتروریستی را در مقابله با تروریسم معاصر انجام دهد: 1)کاهش انگیزه تروریست ها جهت حمله به اهداف در داخل خاک ایران به واسطه اعمال فشار بر کشورهای میزبان تروریست ها و محروم نمودن تروریست ها از فضای فیزیکی و سیاسی؛ 2)تقلیل قابلیت های عملیاتی تروریست ها به واسطه اعمال فشار بر کشورهای میزبان و حامی در جهت خلع سلاح تروریست ها؛ 3)مسدود نمودن یا مصادره منابع مالی و دارایی های تروریست ها؛ 4) اشتراک گذاری اطلاعات سازمان های اطلاعاتی خارجی با سرویس های اطلاعاتی ایران و بالعکس؛ 5) ایجاد شکاف در جبهه حامیان تروریسم ضد ایرانی و منفعل نمودن دولت های حامی تروریسم ضد ایرانی؛ 6) زمینه سازی جهت محکومیت بین المللی تروریست ها؛ 7) سازمان دهی فضای رسانه ای سنگین علیه تروریست ها؛ 8) ممانعت از دست یابی تروریست ها به تسلیحات و فناوری پیشرفته؛ 9) منفعل نمودن، بازداشت و حتی زمینه سازی جهت حذف مهره های کلیدی جریان های تروریستی». این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد.

  • جعفر نقدی عشرت آباد صفحات 69-98

    فهم قدرت در جمهوری اسلامی ایران هم به لحاظ پیچیدگی مفهومی و هم به دلیل چندلایگی فرایند سیاستگذاری راهبردی امری مشکل است. نوع نگاه به قدرت به مثابه «منبع» یا «رفتار» می تواند به فهم آن کمک کند. درواقع، این تحقیق در پی پاسخ به این سوال است که قدرت در جمهوری اسلامی ایران بر پایه مفهوم نوینی به نام «ارز قدرت» که اشاره به به تفکیک گذاری قدرت به مثابه «منبع» یا «رفتار» دارد، چگونه قابل تییین است؟ برای پاسخ به این سوال، ویژگی های این مفهوم جدید از قدرت موردواکاوی قرار گرفت و مشخص شد که ارز قدرت در قالب سه وجه درخشندگی، شفقت و زیبایی قابل بازنمایی بوده و هر یک از آن ها یک بخشی از ارزنده بودن قدرت را نشان می دهند. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است که برای گرداوری داده ها از منابع کتابخانه ای و اسناد استفاده گردید. برمبنای این روش تلاش شد ابتدا مفهوم ارز قدرت به عنوان چارچوب نظری مورد تدقیق قرار گفته تا بتوان با استنتاج محورهای این مفهوم، آن را در مورد قدرت جمهوری اسلامی ایران کاربست داد. نتایج تحقیق نشان داد قدرت جمهوری اسلامی ایران در 4 بعد سیاسی، فرهنگی- اجتماعی، دفاعی- نظامی و اقتصادی و 19 مولفه (6 مولفه بعد سیاسی، 5 مولفه بعد فرهنگی- اجتماعی، 4 مولفه بعد دفاعی- نظامی و 4 مولفه بعد اقتصادی) و 28 شاخص (ارز قدرت) در سه وجه درخشندگی، شفقت و زیبایی قابل تبیین است.

  • سید روح الله حاج زرگرباشی، میلاد لطفی صفحات 99-124

    با شروع خیزش های عربی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، تنش، رقابت و منازعه میان قدرت های منطقه ای در این منطقه نیز روند صعودی به خود گرفت. ایران و عربستان از مهم ترین قدرت های منطقه ای در خاورمیانه هستند که تنش و رقابت میان آنها در سال های بعد از 2011 به اوج خود رسید. درحقیقت، در طول سال های 2011-2023، این دو قدرت منطقه ای با استفاده از ابزارهای اقتصادی، سیاسی و نظامی در عرصه های مختلف منطقه ای به رقابت با یکدیگر پرداختند. نکته مهم این است که رقابت میان تهران و ریاض منحصر و محدود به مرزهای جغرافیایی خاورمیانه نشد، بلکه رقابت و تنش میان آنها فراتر از منطقه و به مناطق مجاور ازجمله منطقه شاخ آفریقا نیز سرایت کرد. باتوجه به مسئله فوق، سوال پژوهش حاضر این است که چه انگیزه ها، علل و عواملی موجب کنشگری ایران و عربستان در شاخ آفریقا شده و متعاقبا زمینه سرایت انتقال رقابت آنها به این منطقه راهبردی را فراهم آورده است؟ نگارندگان با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی این فرضیه را مورد بررسی و مداقه قرار دادند که «ایران و عربستان باتوجه به راهبردی بودن منطقه شاخ آفریقا، اقتصاد درحال توسعه و وجود ناامنی و خلا قدرت در آن به جهت کسب نوعی «منزلت» و «اعتبار» اقدام به کنشگری در صحنه قدرت در شاخ آفریقا کرده اند». فلذا، به نظر می آید که سرایت رقابت های تهران و ریاض به شاخ آفریقا محصول بستر موجود در شاخ آفریقا و انگیزه ها و مشوق های روانی آنها به جهت کسب اعتبار و منزلت در سطح منطقه ای و بینامنطقه ای بوده است.

  • رئوف رحیمی، بهاره سازمند صفحات 125-148

    نقش چین به عنوان میانجیگر بین عربستان و ایران برای بسیاری از ناظران غافلگیرکننده بود؛ زیرا تا همین اواخر، پکن از دخالت در رویدادهای برجسته درصحنه جهانی اجتناب می کرد. چین ترجیح می داد تا مسئولیت کنترل تهدیدات علیه ثبات را بر عهده نگیرد و به سازمان ملل نقش ناظر در حوادث جهانی بدهد. میانجیگری چین شاهد جدید و واضحی بود که نشان می دهد، پکن از اصل دیپلماسی دنگ شیائوپینگ مبنی بر «در پس زمینه ماندن» به دیپلماسی فعال تر یک قدرت بزرگ روی آورده است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش چین در میانجیگری بین ایران و عربستان بر اساس نظریه تصمیم گیری مرتبط با مدیریت ریسک سایمون است. بر این اساس سوال پژوهش حاضر این است که چرا ایران و عربستان چین را به عنوان میانجی مورد اعتماد و موثر انتخاب کردند؟ در پاسخ این فرضیه مطرح می شود که مزیت چین برای ایران و عربستان در پارادایم دیپلماتیک آن که شامل اجتناب از جانب داری؛ تلاش برای نزدیک کردن هر دو طرف به یکدیگر؛ توانایی استفاده از نفوذ فزاینده ژئواکونومیکی چین و خودداری این کشور در استفاده از زور در امور منطقه، نهفته است. هدف این رویکرد ارائه روش جدید برای مشارکت چین در امور صلح منطقه است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که موفقیت میانجیگری چین را می توان به رویکرد دیپلماتیک پکن در عدم تعهد و عدم مداخله نسبت داد که بر تصویر بی طرف چین در میان ایران و عربستان و انباشت طولانی مدت پیوندهای اقتصادی آن بنا شده است. این رویکرد چین به عنوان «توانایی عدم استفاده از قدرت» در نظر گرفته شده است. روش پژوهش، کیفی و روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای و اسنادی است.

  • رضا مقیسه، عبدالرحیم پدرام، علی اصغر فلاح شیخلری، محمد جمشیدی صفحات 149-175

    در نبردها و جنگ ‏ها به خصوص جنگ اراده‏ ها و عزم ‏ها، درک زودتر نیات، طرح ‏ها و نقشه ‏های دشمن عامل مهم پیروزی است. شناخت درک نیات دشمن، نیازمند مدل و ساختار است؛ در این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع اسنادی وکتابخانه ‏ای، مدل سنتوس برای درک نیات راهبردی آمریکا علیه ایران ارائه شده است. بعد از گری همل، بیشترین ادبیات نیات راهبردی، متعلق به اوژن سنتوس است. اجزای مدل درک نیات سنتوس از لحاظ جامعیت و عمق نسبت به سایر مدل‏ های رقیب خصوصا برای سطوح راهبردی برتری دارد. در این مدل، کیفیت و نوع نگاه دشمن درباره ایران را می‏توان مشاهده کرد. اجزای مدل او شامل «عقاید و مفروضات بنیادین ایران درباره خودش»، «عقاید ایران درباره ایالات متحده»، «اهداف اساسی ایران در قبال آمریکا» و «اقدامات اساسی ایران در قبال آمریکا» است؛ مدل او درمقایسه با یافته ‏هایش درباره ایران، ارزش بیشتری دارد. یافته‏ های دو جزء اول او منطقی ‏تر و یافته ‏های دو جزء بعدی او ناقص و غلوآمیز است. مدل‏ها و فرایندهای درک نیات راهبردی از فردمحوری به سمت سیستم ‏های همجوشی نیت تغییر یافته ‏اند و این سیستم‏ها با اتصال به انواع حسگرهای رفتاری در هوا (ماهواره، هواپیما و پهپاد)، زمین، دریا و شبکه‏ های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، صنعتی و زیرساختی و با کمک پایگاه‏ های دانش، هوش مصنوعی و سیستم ‏های نرم ‎افزاری در آستانه دست‏یابی به داده ‏های بزرگ، فراتحلیل‏ها و دانش ‏های اجتماعی واقعی ‏تر هستند. جمهوری اسلامی ایران و نهادهای آن بایستی به طور منطقی و سیستمی، مدل ‏ها و فرایندهای درک نیات راهبردی دشمنان را در ساختار و بافتارهای خود طراحی کنند.

  • نسا زاهدی، روح الله قاسمیان صفحات 176-200

    ماهیت تحولات ساختاری و دگرگونی اقتصاد سیاسی خاورمیانه و شمال آفریقا بدون فهم جریان مدرن سازی وسیاست های نولیبرالیستی در این منطقه ممکن نیست.شواهدگویای آن است که خروجی سیاست های نولیبرالی در منطقه، برهم خوردن مدل های انباشت سرمایه به شکل ناموزون، شکل گرفتن آرایش طبقاتی جدید و پیدایی سرمایه داری گلخانه ای در داخل است مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی، در صدد پاسخ به این سوال اصلی است که نولیبرالیسم و اهداف و شاخص های آن در خاورمیانه چه تاثیری بر ماهیت اقتصاد سیاسی منطقه و شکل گیری طبقات جدید به نفع حاکمیت های موجود داشته است؟مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی، در صدد پاسخ به این سوال اصلی است که نولیبرالیسم و اهداف و شاخص های آن در خاورمیانه چه تاثیری بر ماهیت اقتصاد سیاسی منطقه و شکل گیری طبقات جدید به نفع حاکمیت های موجود داشته است؟یافته های پژوهش در قالب فرضیه بر این باور است که اعمال سیاست های نولیبرالیستی بعنوان پروژه ای به شدت دولت محور، موجب بین المللی شدن سرمایه به نفع دولت های اقتدارگرا بعنوان مدیران منظم سرمایه داری در داخل، شکل گیری سرمایه داری وطن گریز و همسوبا سرمایه داری جهانی، تعدیل ساختاری شدید و ایجاد نظام نابرابرمالکیت زمین و نابودی کشاورزی وابسته به بازارهای جهانی، خصوصی سازی تحت هدایت موسسات مالی بین المللی ، واردات فزاینده و بازاری شدن از طریق ادغام ناموزون در مدارهای انباشت سرمایه داری جهانی بویژه در کرانه باختری شده است.

  • حسن نورعلی، سحر السادات موسوی نسب رابری صفحات 201-238

    کد ژئوپلیتیکی یک کشور اولویت های راهبردی و راه های دستیابی به آنها را مشخص می کند. این کدها، شامل تعریفی از منافع یک دولت، شناسایی تهدیدهای خارجی برای آن منافع، پاسخ برنامه ریزی شده به چنین تهدیداتی و بازنمایی های ژئوپلیتیکی برای آن پاسخ است. پروژه های سرزمینی اتصال، جزء لاینفک کدهای ژئوپلیتیکی سیاست خارجی قدرت های بزرگ را تشکیل می دهند که اقتصاد سیاسی را در لایه های سرزمینی تزریق می کنند. نظم جهانی قرن بیست و یکم، متاثر از راهروهای حمل و نقل و شبکه های اتصال بندری و زیرساختی از طریق تعریف پروژه های ژئوپلیتیکی است. پروژه عظیم یک کمربند یک جاده چین، کانون ژئوپلیتیکی شبکه های اتصال جهانی است که قدرت های دیگر، کدهای خود را با توجه به آن در سطوح گفتمانی و فیزیکی تعیین می کنند. ما در این مقاله نشان می دهیم که کدهای ژئوپلیتیک اتصال، از سطوح محلی تا جهانی امتداد می یابند تا رقابت نوین را در گذار ژئوپلیتیکی قرن بیست و یکم به سمت یک نظم نوین شکل دهند. از این رو، در پاسخ به ابتکار بلندپروازانه چین، کدهای ژئوپلیتیک قدرت های بزرگ را که به صورت جداگانه، پویا و یا هماهنگ تنظیم شده اند بررسی می کنیم. در پایان راهکارهایی را برای سیاست خارجی ایران در راستای ایفای نقش ژئوپلیتیکی «اتصال» در نظم جهانی پیش رو ارائه می کنیم.

  • قدیر نظامی پور، محمدباقر مکرمی پور، مهدیه شادمانی صفحات 239-266

    پایان جنگ سرد و پس از آن حملات 11 سپتامبر به ایالات متحده را می توان مهم ترین نقاط عطفی دانست که ترتیبات نظم بین المللی را در قرن 21 متاثر ساخت. رویداد 11 سپتامبر باعث شد تا ایالات متحده رویکرد تهاجمی و مداخله گرایانه را با هدف نظم سازی جدید بین المللی در پیش بگیرد. حضور جدی تر در منطقه غرب آسیا، زمینه سازی ایجاد گروه های تروریستی از قبیل داعش و گسترش آن در برخی کشورهای خاورمیانه و غرب آسیا از مهم ترین تلاش های ایالات متحده آمریکا در جهت بسط و تحکیم موقعیت خویش بر منطقه استراتژیکی و پرتنش خاورمیانه بوده است. پس از سقوط و شکست داعش در منطقه و همچنین رویکرد دونالد ترامپ نسبت به هم پیمانان منطقه ای، خروج بخشی از نیروهای ایالات متحده آمریکا از خاورمیانه و افول قدرت این کشور در منطقه و جهان، همچنین ظهور قدرت های جدید منطقه ای باتوجه به این که نظام بین الملل در حال گذار به سمت وسوی چندجانبه گرایی است و بدون تردید علاوه بر بسط قدرت های بزرگی چون روسیه و چین، نظم آینده بین المللی شاهد ظهور قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای ازجمله ایران، ترکیه، هند و قدرت های نوظهور دیگر خواهد بود. بر همین اساس، در این پژوهش در پی پاسخ به این سوال هستیم که نقش جمهوری اسلامی ایران در آینده نظم منطقه ای و بین المللی چگونه خواهد بود؟ در پاسخ به این پرسش و با رویکرد توصیفی -تحلیلی، این فرضیه طرح می شود که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت نوظهور منطقه ای در عرصه های متعدد و با تکیه بر ظرفیت ها و توانمندی های سیاسی، هویتی، گفتمان سازی، نظامی و امنیتی خویش توانسته به عنوان یک بازیگر مهم در معادلات منطقه ای نقش ایفا نماید.

  • مصطفی اسماعیلی، امیرعباس رکنی، سید رضا حسینی صفحات 267-296

    ایالات متحده آمریکا برای مدت طولانی،نزدیک به دو دهه به عنوان اصلی ترین بازیگر در شکل دهی به هنجارهای حقوق بین الملل سایبری و چارچوب های حکمرانی جهانی بر فضای سایبر اقدام به کنشگری نموده است؛اما در سال های اخیر چین در مقام یکی از بازیگران کلیدی حوزه سایبری و فناوری،تغییرات چشم گیری در چشم انداز بین المللی به وجود آورده و در نتیجه،به نظر می رسد قدرت اثرگذاری آمریکا در این زمینه به چالش کشیده شده و گفتمان آمریکایی در حوزه حکمرانی بر فضای سایبری رو به افول گذاشته است.سوال اصلی پژوهش حاضر بررسی این موضوع است که کاهش قدرت کنشگری فعال ایالات متحده در نظام حقوق بین الملل،در تقابل با افزایش قدرت روزافزون چین، چه پیامدهایی برای ژئوپلیتیک سایبری جهانی و تغییر شیوه حکمرانی بر اینترنت خواهد داشت؟ در این راستا، تلاش داریم تا عواملی که در کاهش قدرت سایبری آمریکا، از جمله افت اعتماد و اعتبار، تغییرات سیاست ها و چالش های شکل گیری و اجرای هنجارها نقش دارند را بررسی کنیم. به همین منظور، از رویکرد توصیفی-تحلیلی برای بررسی افزایش قدرت چین در حقوق بین الملل سایبری با استفاده از تحلیل جامع توانمندی های سایبری رو به رشد این کشور، قاطعیت دیپلماتیک و رویکردهای جایگزین برای حکمرانی سایبری استفاده می شود. نتایج نشان می دهد که گسترش قابلیت های سایبری چین، از جمله جاسوسی سایبری، عملیات تهاجمی و پیشرفت های تکنولوژیک، این کشور را به یک رقیب سرسخت برای آمریکا تبدیل کرده است.قاطعیت دیپلماتیک نیز چین را قادر به کنشگری فعالانه در شکل دهی چارچوب های حکمرانی سایبری جهانی و دفاع از هنجارهای جایگزین مورد تایید حزب کمونیست ساخته و با ایجاد هنجارهای جدید توانسته است تا اقدام به ارائه رویکرد استقلال ملی در چشم انداز حکمرانی سایبری بین المللی نماید.

|
  • Pages 1-34

    China's rise in the world order has made discussions about the relationship of this government with the international order left by Bretton Woods and its future among China scholars and policy makers. One of the important aspects of this discussion is the explanation of China's approach to the global institutional order. While acknowledging China's dissatisfaction with international financial institutions and this country's efforts to gradually rebuild an alternative to this system, the establishment and operation of the Asian Infrastructure Investment Bank is in line with China's efforts, which can be considered within the framework of the institutional power. Based on this, this article aims to recognize the capacities of this bank in realizing China's institutional power in the international order by posing the question, what opportunities and challenges does this bank pose to China for the transfer of power in the international order? As a hypothesis, the article argues, the playing the role of this bank in the direction of advancing and strengthening China's institutional power can be analyzed in the light of identifying the capacities and challenges of this institution. , the research findings show that this bank, as one of the tools of institutional power, brings opportunities such as the internationalization of the yuan, the promotion of Asian values, and the introduction of China as a responsible great power for China., there are challenges such as the institutionalization of the Bretton Woods system, the challenges of playing the role of the yuan as a global currency, and the perception of a threat to China's economic rise.

  • Pages 35-68

    Contemporary or new terrorism is one of the new phenomena that has caused various effects on human life in the 21st century. On the other hand, states are trying to reduce the scope of the negative effects of contemporary terrorism on human life by using defensive and offensive counterterrorist measures. The main goal of this research is to investigate the role of diplomacy in dealing with contemporary or new terrorism against the Islamic Republic of Iran. diplomacy in Islamic Republic of Iran is done by institutions such as the SHOAM(Supreme National Security Council), SHAAK(the National Security Council), VAJA(the Ministry of Intelligence and Security (MOIS)), the Intelligence Organization of the Islamic Revolutionary Guard Corps, VACH(the Ministry of Foreign Affairs), etc... In this regard, the mainstream terrorism studies and the opinions of thinkers such as Wilkinson, Jackson, Kurtulus, Smelser & Mitchell, Hoffman, Rogers, etc. have been chosen as the theoretical framework of the current research in order to be able to answer the main question of research. Therefore, this research seeks to answer the main question, "What is the role of diplomacy in dealing with contemporary terrorism against the people and the state of Iran?" It presents the hypothesis that "by using diplomacy, the Islamic Republic of Iran can carry out 9 basic counterterrorist measures in dealing with contemporary terrorism:

  • Pages 69-98

    Understandig power in the Islamic Republic of Iran is difficult both in terms of conceptual complexity and due to the multi-layered nature of the policy-making process. Looking at power as “resource” or “behavior” can help to understand it. In fact, this research seeks to answer the question that how can power in the Islamic Republic of Iran be explained on the “Power currency” concept? For answer the question, the characteristics of this new concept of power were analyzed and it was found that the power currency can be represented in three aspects of brilliance, benignity and beauty (3B), and each of them shows a part of the preciousness of power. The descriptive-analytical research method was used to collect data from library sources and documents. Based on this method, first, the concept of power currency was examined as a theoretical framework so that it can be applied to the power of the Islamic Republic of Iran by deducing the axes of this concept. The results of the research showed the power of the Islamic Republic of Iran in 4 political, cultural-social, defense-military and economic dimensions (4) and components (19) and indicators (28) (power currency) can be explained in three aspects of brightness, benignity and beauty.

  • Pages 99-124

    With the beginning of the Arab uprisings in the Middle East and North Africa region, the tension, competition, and conflict between the regional powers in this region also took an upward trend. Iran and Saudi Arabia are among the most important regional powers in the Middle East, and the tension and competition between them reached its peak in the years after 2011. In fact, during the years 2011-2023, these two regional powers competed with each other in various regional arenas using economic, political, and military tools. The important point is that the rivalry between Tehran and Riyadh was not limited to the geographical borders of the Middle East, but the rivalry and tension between them spread beyond the region and to neighboring regions, including the Horn of Africa region. According to the above issue, the question of the current research is, what motives, causes, and factors have caused the activism of Iran and Saudi Arabia in the Horn of Africa and provided the ground for the transfer of their competition to this strategic region? Using the Descriptive-Analytical method, the authors examined the hypothesis that Iran and Saudi Arabia competed in the Horn of Africa due to the strategic nature of the Horn of Africa region, the developing economy, and the existence of insecurity and power vacuum in it, and to gain some kind of dignity and prestige.

  • Pages 125-148

    China's role as a mediator between Saudi Arabia and Iran was surprising to many observers, because until recently, Beijing avoided from interference in prominent events on the world stage. China would prefer not to assume the responsibility of controlling threats to stability and give the UN an observer role in global events. Chinese mediation was new and clear evidence that Beijing has turned from Deng Xiaoping's principle of staying in the background diplomacy to the more active diplomacy of a great power. The aim of the current research is to investigate the role of China in mediating between Iran and Saudi Arabia based on Simon's decision-making theory related to risk management. Therefore, the basis of the questions of the current research is that why did Iran and Saudi Arabia choose China as a trusted and effective mediator? In response, this hypothesis is proposed that China's advantage for Iran and Saudi Arabia lies in its diplomatic paradigm, which includes avoiding taking one side and trying to bring both sides closer to each other, ability to take advantage of China's growing geo-economic influence and this country refrains from using force in regional affairs. The aim of this approach is to provide a new method for China's participation in regional peace affairs.The results of the research indicate that the success of China's mediation can be attributed to Beijing's diplomatic approach of non-commitment and non-intervention, which is based on China's neutral image between Iran and Saudi Arabia and its long-term accumulation of economic ties.

  • Pages 149-175

    In all of battles and wars, especially wars of will and determination, early understanding the enemy's intentions, plans and maps is an important factor in victory. Knowing the general plan or understanding the intentions of the enemy requires model and framework; In this article, by descriptive and analytical method and using documentary and library sources, the Sentos model is presented to understand the strategic intentions of the United States against Iran. Almost after Gary Hamel, most of the literature for understanding strategic intentions, especially with adverserial approach, belongs to Eugene Sentos. The components of the Santos intentions model to terms of comprehensiveness and depth are superior than other models in, especially for strategic levels. The components of her model include "Iran's fundamental beliefs and assumptions about itself", "Iran's beliefs about the United States", "Iran's basic goals toward the United States", and "Iran's basic actions toward the United States". His model is more valuable than his findings about Iran. Understanding strategic intentions have shifted from person-centered to intent fusion systems, this systems connect to a variety of behavioral sensors in the air (satellite, aircraft, and UAV), land, sea, and political, Social, economic, industrial and infrastructure networks and this systems with the help of knowledge bases, artificial intelligence and software systems are on the verge of accessing big data, meta-analyzes and social knowledge are more real. The IRI and its institutions must logically and systematically design models and processes for understanding the strategic intentions of the enemies in their structure and contexts.

  • Pages 176-200

    is not possible to understand the nature of structural changes and the transformation of the political economy of the Middle East and North Africa without understanding the current of modernization and neoliberal policies in this region. The evidence is that the output of neoliberal policies in the region is the collapse of models of capital accumulation in an unbalanced way, the formation of The new class and the emergence of capitalism is a greenhouse inside, which has had no result except the expansion of inequalities, ecological crises, exploitation of women, increase in informal work and class gap, rising debt and food crisisThe present article, with descriptive and analytical method, aims to answer the main question that neoliberalism and its goals and indicators in the Middle East have had an effect on the nature of the political economy of the region and the formation of new classes for the benefit of the existing governments. The hypothesis is that the application of neoliberal policies as a strongly government-oriented project will cause the internationalization of capital in favor of authoritarian governments as regular managers of capitalism inside, the formation of emigrant capitalism and global capitalism, structural adjustment.

  • Pages 201-238

    The concept of the geopolitical code was originally expressed by Gaddis (1982) in his analysis of post-war security policy in the United States. However, Taylor and Flint have been the main contributors to the development and strengthening of this idea in the geopolitical literature. Geopolitical code is defined as the operating code of a government’s foreign policy that evaluates places beyond its boundaries. ‘It is a set of strategic assumptions that a government makes about other states in forming its foreign policy. The geography of transportation is to study the geographical areas in which transportation is done and includes water-based and land-based strips as the main routes; furthermore, ports are the connection between these two geographical areas. Ports, as geoeconomic components, because they are at the heart of global trade, are clearly an issue in the geography of transportation. In such a way these effective components play an important role in the geography of transportation, in important and key crossings, shipping control points, and global corridors. In the twentieth century, the key role of geographical spaces in the competition of world powers had attracted the attention of geopolitical thinkers to transportation technology.

  • Pages 239-266

    The end of the Cold War and then the September 11 attacks on the United States can be considered the most important milestones that affected the international order in the 21st century. The event of September 11 caused the United States to adopt an aggressive and interventionist approach with the aim of establishing a new international order. A more serious presence in the West Asian region, laying the foundation for the creation of terrorist groups such as ISIS and its expansion in some countries of the Middle East and West Asia has been one of the most important efforts of the United States of America to expand and consolidate its position in the strategic and tense region of the Middle East.. After the fall and defeat of ISIS in the region, as well as Donald Trump's approach towards regional allies, the withdrawal of part of the United States of America forces from the Middle East, the decline of this country's power in the region and the world, and the emergence of new regional powers that the international system is The transition is towards multilateralism and without a doubt, in addition to the expansion of great powers such as Russia and China, the future international order will witness the emergence of regional and extra-regional powers such as Iran, Turkey, India and other emerging powers.. Based on this, in this research, we are looking for an answer to the question, what will the role of the Islamic Republic of Iran be in the future of regional and international order? In response to this question and with a descriptive and analytical approach, the hypothesis is proposed that the Islamic Republic of Iran as an emerging regional power in many fields and relying on its political, identity, discourse-making, military and security capacities and capabilities has been able to play a role as an important actor in regional equations.

  • Pages 267-296

    The United States of America has long been the primary actor in shaping international cyber law norms and global cyberspace governance frameworks, actively engaging in this domain for nearly two decades. However, China's emergence as a key player in the cyber and technology realm has significantly changed the international landscape in recent years. Consequently, America's influence in this sphere appears to be challenged, and its discourse on cyberspace governance is seemingly declining. This profound investigation seeks to elucidate the far-reaching repercussions of the United States' waning assertive power within the intricate tapestry of international law, juxtaposed against the meteoric rise of China's global influence, on the complicated dynamics of global cyber-geopolitics and the evolving paradigm of internet governance. Therefore, This research delves into the factors contributing to the erosion of US cyber power, including the decline of trust and credibility, policy shifts, and challenges in norm creation and enforcement. To this end, a descriptive-analytical approach examines China's growing influence in international cyber law. This entails a comprehensive analysis of its expanding cyber capabilities (espionage, offensive operations, technological advancements), diplomatic assertiveness in shaping global cyber governance frameworks and promoting alternative, state-centric norms aligned with the Communist Party's vision. Our analysis reveals that China's burgeoning cyber capabilities position it as a formidable competitor to the United States. Additionally, its diplomatic assertiveness enables China to advocate for alternative norms and establish itself as a proponent of national independence in cyberspace governance.