فهرست مطالب
فصلنامه رسانه
سال سی و پنجم شماره 1 (پیاپی 134، بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/02/01
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 7-28
در این مقاله تلاش داریم تا به تحلیل و ارزیابی نقش گفت وگو در ارتباطات میان فرهنگی و پیامدهای آن بر صورت بندی هویت بپردازیم. با نشاندادن وضعیت کنونی جهانی و درهم آمیختگی بیش از پیش فرهنگ ها، نژادها، گروه های قومی و... ، به این موضوع پرداخته ایم که هرگونه ارتباطات بین فرهنگی مبتنی بر پذیرش و فهم دیگری و تفاوت، به ضرورت نیازمند گفت وگو با دیگری است. از سوی دیگر رویکردهای چندفرهنگ گرایی و همچنین بین فرهنگ گرایی به عنوان دو دیدگاه اصلی در زمینه جهانی شدن امروز و اختلاط بیش از پیش فرهنگ ها مورد توجه قرار گرفته است. در خلال این امر و با استفاده از دیدگاه های دو نظریه پرداز اصلی این حوزه، "بوبر" و "باختین"، نشان داده ایم که گفت وگو ذات و ماهیت هرگونه ارتباط بین انسان ها، فرهنگ ها و گروه های مختلف است و چنین وضعیتی نیازمند فهم عمیق تر از دیگری و جایگاه آن در شکل گیری هویت و چیستی خویشتن خواهد بود. همچنین نشان می دهیم که هویت ها، همواره امری رابطه ای بوده و در نسبت ما با دیگری است. نسبت با دیگری تنها در گفت وگویی است که از حالت خصمانه به پذیرش تفاوت منجر می شود. اما آنچه اهمیت دارد مفصل بندی چنین گفت وگویی در زمینه ای جهانی است که تضادها ممکن است جایگزین تفاوت ها شود. بنابراین در کنار مفصل بندی گفت وگو، باید بتوان پیکربندی نوینی از جایگاه "من" و در عین حال "دیگری" ارائه کرد که به واسطه آن گفت وگو امکان پذیر شود. این مقاله اشکال مختلف چنین مفصل بندی را ارزیابی کرده و تلاش دارد تا بر ساخت هویت بر مبنای چنین وضعیتی را تبیین کند.
کلیدواژگان: گفت وگو، ارتباطات میان فرهنگی، چندفرهنگ گرایی، هویت -
صفحات 29-54
متون معرفتی از موقعیت های رسانه ای هستند که در چارچوب آن ها نحوه دسترسی گفتمان ها در رسانه، واکاوی می شود. در این مقاله، با تمرکز بر متون معرفتی تلویزیون جمهوری اسلامی، تلاش شده است، فرایند تثبیت و بازتولید گفتمان مسلط، به شیوه ای نظام مند بررسی شود، تا مشخص شود این گفتمان با چه راهبردی هایی مشروعیت و مقبولیت خود را کسب می کند. بدین منظور، مجله تصویری زاویه که از برنامه های صداوسیما در حوزه علوم انسانی محسوب می شود؛ به عنوان نمونه موردی پژوهش، انتخاب و با روش تحلیل گفتمان انتقادی 44 قسمت از آن، طی سال های 1397 تا شهریور 1400، بررسی شده است. طبق نتایج این پژوهش، این برنامه، در لایه های مستتر، با مرکزیت قرار دادن دال محوری اسلام ناب محمدی، با راهبرد های گفتمانی همچون غیریت مندی، بازتولید "خود" و "دیگری"، مداخله هژمونیک، برچسب زنی، آلوده انگاری و... از نظام فکری گفتمان های معارض، شالوده شکنی می کند. طبق نتایج، این برنامه در لایه های سطحی، داعیه یاری رسانی به حوزه عمومی را مطرح می سازد؛ اما با مطالعه نظام مند مشخص شد منازعات گفتمانی صورت بندی شده؛ نه در جهت تشکیل حوزه عمومی، بلکه فقط در جهت تثبیت گفتمانی است و این برنامه نسخه تقلیل یافته ای از حوزه عمومی را به نمایش می گذارد که در ورای آن، اهداف گفتمانی مستتر است.
کلیدواژگان: تلویزیون، گفتمان هژمونیک، گفتمان معارض، شالوده شکنی، سوژه انقلابی، سوژه در تعلیق، حوزه عمومی -
صفحات 55-81
رسانه های اجتماعی مجازی یکی از مهم ترین و اثرگذارترین رسانه های اجتماعی هستند که امروزه توانسته اند در قالب ابزار روزمره و کاربردی، بر روابط خصوصی شهروندان اثرگذارد. این فضا در کنار مزایای بی شمار، معایبی هم به همراه دارد و به کاربران ناآشنا با فضای مجازی آسیب های جدی وارد می کند. بنابراین اهمیت، شناسایی و بررسی آسیب های رسانه های اجتماعی مجازی مورد توجه قرار گرفته؛ به گونه ای که سالانه مقاله های پژوهشی زیادی در این خصوص نگارش و چاپ شده است. اما، با توجه به اینکه این مقاله ها با جامعه آماری متفاوت، و شرایط متفاوت جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی انجام شده، نتایج متفاوتی داشته است. بر این اساس، پژوهش حاضر تلاش کرد ابعاد این آسیب ها را با استفاده از شیوه فراترکیب شناسایی، طبقه بندی، و در نهایت مدل نهایی ابعاد آسیب های فضای مجازی را طراحی و ارائه کند. لذا، هدف پژوهش شناسایی و طبقه بندی آسیب های فضای مجازی، و طراحی مدلی جدید برای شناخت ابعاد آسیب های رسانه های اجتماعی مجازی است. به همین دلیل، با استفاده از روش فراترکیب نتایج پژوهش های پیشین، در سال های 1390 تا 1400، مورد واکاوی قرار گرفت. با بررسی کیفیت مقاله ها در نهایت 42 مقاله از بین 54 مقاله برای تجزیه وتحلیل انتخاب شد. یافته های تحقیق نشان داد ابعاد فرهنگی، شبکه های اجتماعی، نهاد دین، شخصیت و واقعیت زدایی از مهم ترین ابعاد آسیب پذیر رسانه های اجتماعی مجازی به شمار می روند.
کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، طراحی نظام، آسیب های فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، فراترکیب -
صفحات 83-102رسانه ها نقش موثری در نهادینه سازی ارزش ها و تکوین یا تغییر هویت ملی به عنوان کلان ترین سطح هویتی دارند و به عنوان اهرم متغیر هویت ملی عمل می کنند. هدف از پژوهش حاضر واکاوی نقش رسانه های جمعی و اجتماعی در برساخت هویت ملی بر حسب تجربه زیسته دانش آموزان بود که با رویکرد پدیدارشناسی انجام گرفت. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت داده ها از نوع کیفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دوره متوسطه اول و دوم شهر اردبیل بود. حجم نمونه 17 نفر دانش آموز بود که به روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس اصل اشباع نظری انتخاب و سپس داده ها بر اساس تحلیل مضمون، تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بر اساس تجربه زیسته مشارکت کنندگان، شکاف بین دانش، نگرش و رفتار نسبت به هویت ملی در رسانه های جمعی و اجتماعی مشهود بود؛ به طوری که هویت ملی و ابعاد آن در بین نوجوانانی که رسانه غالب آن ها از نوع رسانه های اجتماعی است کمتر از نوجوانانی است که رسانه غالب آن ها از نوع رسانه های جمعی است. نوجوانان با مصرف غالب رسانه های جمعی سعی در پاسداشت منابع سنتی هویت ملی داشته اند، در مقابل نوجوانان با مصرف غالب رسانه های اجتماعی خود را طرفدار هویت جهانی یا جهان وطنی بازنمایی می کردند.کلیدواژگان: ربه زیسته، رسانه های جمعی، رسانه های اجتماعی، دانشآموزان، هویت ملی
-
صفحات 103-129
هدف این پژوهش، شناسایی آینده های ممکن برای رسانه های استانی در افق زمانی ده ساله است. پژوهش حاضر از نوع تحقیق های کیفی است که از روش دلفی با استفاده از تحلیل تم برای تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه باز و مصاحبه استفاده شده است و از آینده پژوهی و روش شوارتز در سناریونویسی برای ترسیم آینده استفاده شد. جامعه آماری شامل کارشناسان حوزه رسانه ملی و استانی و استادان حوزه آینده پژوهی و مدیران سابق و مدیران فعلی صداوسیمای استان ها است که از طریق نمونه گیری هدفمند و روش گلوله برفی تعداد 26 نفر انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد که روندهای پیش روی صداوسیمای مراکز استان ها عبارت اند از: رقابت رسانه ای، رشد رسانه های اجتماعی، مدل های نوین کسب وکار، اهمیت مخاطب در رسانه، ارتقاء کیفیت برنامه ها و محلی عمل کردن رسانه ها؛ طبق امتیازات ماتریس اهمیت و عدم قطعیت، دو پیشران اصلی تمرکز در مقابل عدم تمرکز تصمیم گیری و استقلال یا مشارکت رسانه ها برای شناسایی سناریوها و ترسیم آینده انتخاب شد و طبق امتیاز خبرگان، اولویت سناریوها و آینده متناظر آن مشخص شد: محلی عمل کردن رسانه ها (توجه به فرهنگ و پوشش محلی)، مخاطب محورشدن رسانه ها، حرکت به سوی رسانه های اجتماعی (فعالیت حداکثری در فضای مجازی)، همگرایی رسانه ها، تاکید بر برنامه سازی و ارتقای کیفیت برنامه ها، تاکید بر ادامه روند فعلی مراکز و حضور رسانه ها در فضای مجازی، مرجعیت رسانه های استانی و بقای آن ها. همچنین آینده های محتمل به ترتیب اهمیت شامل مخاطب گرایی رسانه ها، مشارکت و همکاری رسانه ای، توسعه فعالیت و حفظ اقتدار است.
کلیدواژگان: : آینده پژوهی رسانه، روندهای پیش روی رسانه استانی، سناریوهای آتی رسانه مراکز استانی، مخاطب گرایی رسانه، محلی عملکردن رسانه ها -
صفحات 131-156
با رشد اینترنت، روزنامه ها به عنوان یکی از قدیمی ترین و باثبات ترین اشکال رسانه ها در تطبیق کسب وکار خود با تغییرات محیطی دچار چالش شدند، به طوری که شاهد کاهش چشمگیر در تیراژ و جذب آگهی بودند. در ایران، روزنامه همشهری به عنوان یک موسسه و روزنامه باسابقه و پرتیراژ، متناسب با تغییر بازار رسانه و پلتفرمی شدن آن، هنوز نتوانسته مدل کسب وکار سنتی خود را به صورت کامل متحول کند. هدف اصلی این پژوهش تحلیل کسب وکار و محیط موسسه مطبوعاتی همشهری است. بر این اساس، با 19 نفر از کارشناسان و مدیران رسانه ای و همچنین مدیران و کارشناسان فعلی و سابق تاثیرگذار در تدوین راهبردهای اقتصادی و مدل کسب وکار موسسه همشهری مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. تحلیل مصاحبه ها نیز به روش کدگذاری کیفی و طی دو مرحله کدگذاری باز و محوری انجام شد. برای جمع بندی یافته ها از ماتریس عوامل داخلی و خارجی سوات استفاده شد. یافته ها نشان می دهد موسسه همشهری در بعد داخلی کسب وکار دارای نقاط ضعف بیشتری است. در بعد محیط خارجی کسب وکار، موسسه همشهری نیز با تهدیدات بیشتری مواجه است. بر اساس تقاطع دو بعد محیط داخلی و خارجی،راهبردهای تغییر پارادایم در ماموریت حرفه ای موسسه همشهری از یک عرضه کننده محتوا به ارائه کننده خدمات ارزش افزوده محتوا و لزوم سرمایه گذاری روی دارایی های دیجیتال، پیشنهاد شد.
کلیدواژگان: همشهری، روزنامه، مدل کسب وکار، تحلیل کسب وکار، دیجیتالی شدن -
صفحات 142-157
امروزه با ظهور تکنولوژی های نوین رسانه ای و بروز مشکلات ناشی از محتوای جعلی، فضای رسانه ای با چالشی بزرگ مواجه شده است. این مقاله با بررسی روش های ارائه شده درجهان با هدف دسترسی به الگوهایی است که بتواند محتوای رسانه ای را راستی آزمایی کند. سوال اصلی این است که چه راهکارهایی را می توان برای راستی آزمایی محتوای رسانه ای ارائه کرد؟ این پژوهش فرض را بر این گرفته که راستی آزمایی محتوای رسانه ای در فضای مجازی موجب تامین امنیت روانی جامعه است.در این مقاله موضوع را از دیدگاه فعالان رسانه ای، ارتباطات و استادان دانشگاه های کشور با روش کیفی و مبتنی بر مصاحبه عمیق، مورد مطالعه قرار داده ایم. جامعه آماری این پژوهش، شامل دوازده فعال رسانه ای و دانشگاهی است که تجربه کار یا مدیریت رسانه ای را بر عهده داشته اند. در آغاز لیستی از گروه هدف تهیه شده و با تجربه ترین افراد در زمینه موضوع پژوهش انتخاب شدند. پس از مصاحبه، گزاره های برجسته استخراج و در یک دسته بندی کلی سازماندهی و تجزیه وتحلیل شدند و روش های حاصل در قالب چهار مقوله شامل اقدامات حاکمیتی، فناورانه، فرهنگ سازی و الگوها، معرفی شدند. بنابراین و با استناد به روش های به دست آمده سازمان های خبری ایران و مخاطبان رسانه قادر خواهند بود با اتکا به یافته های این پژوهش، به مقابله با محتوای جعلی بپردازند.
کلیدواژگان: محتوای جعلی رسانه ای، راستی آزمایی محتوای رسانه ای، رسانه های اجتماعی، پدافند غیرعامل -
صفحات 183-208
استفاده فعالانه جوانان از رسانه های اجتماعی باعث رشد مصرف خبرهای این رسانه ها و همزمان کاهش مصرف خبرهای تلویزیونی در بین آن ها شده است. شبکه های خبری برای حفظ جایگاه خود در سبد مصرف خبری مخاطبان جوان رویکرد چند پلتفرمی اتخاذ کرده اند. هدف این پژوهش آن است تا از طریق مطالعه محتواهای تولیدی شبکه های خبری در رسانه های اجتماعی قالب های مختلف تولیدی این شبکه ها و ویژگی های آن ها را احصا کرده تا از این طریق به مدلی پیشنهادی برای حضور موثر سایر شبکه های خبری در پلتفرم های رسانه های اجتماعی دست یابد. از این رو به کمک روش تحلیل محتوای کیفی و با بررسی صفحه های اجتماعی شبکه های خبری بزرگ نظیر سی ان ان، الجزیره، بی بی سی، فرانس 24 و دویچه وله به مجموعه ای از یافته ها رسیدیم. یافته ها نشان می دهد برخی از این شبکه های خبری با حضور فعالانه در رسانه های اجتماعی، از سه دسته قالب "ویدئویی"، "تصویری" و "قالب های خلاقانه خبری" برای تولید محتوا بهره می برند. این شبکه ها، محتوا و برنامه هایی مختص و متناسب با ویژگی های هر پلتفرم رسانه اجتماعی تولید و منتشر می کنند. این محتواها با لحاظ ویژگی هایی چون کپشن، هشتگ، نسبت ابعاد، نریشن، موسیقی، کاور، فراخوان اقدام و واکنش، زیرنویس، منشن و تگ، لینک دهی، زمان انتشار، موضوع و منبع منتشر می شوند.
کلیدواژگان: خبر، تلویزیون، رسانه های اجتماعی، قالبهای خبری، ویدئوی خبری اجتماعی
-
Pages 7-28
In this article, we try to analyze and evaluate the role of dialogue in intercultural communication and its consequences on identity formation. By showing the current global situation and the intermingling of cultures, races, ethnic groups, etc. we have addressed the issue that any intercultural communication based on the acceptance and understanding of others and differences, necessarily requires a conversation with another. On the other hand, the approaches of multiculturalism and interculturalism as two main perspectives in today's globalization and the mixing of cultures have been taken into consideration.In the meantime by using the views of the two main theorists of this field, Buber and Bakhtin, we have shown that dialogue is the essence and nature of any communication between people, cultures and different groups, and such a situation requires a deeper understanding of the other and its place in the formation of one's own identity and essence. We also show that identities are always a relational thing and are in our relationship with others. The relationship with the other is only in dialogue, which leads to the acceptance of difference from a hostile state. But what is important is the articulation of such a dialogue in a global context where contradictions may replace differences. Therefore, in addition to detailing the conversation, it should be possible to present a new configuration of my position and at the same time of another, through which the conversation becomes possible. This article evaluates the different forms of such articulation and tries to explain the construction of identity based on such a situation.
Keywords: Dialogue, Intercultural Communication, Multiculturalism, Identity -
Pages 29-54
Epistemological texts are media situations in which the access of discourses in the media is analyzed. In this article, by focusing on the epistemological texts of the IRI Television, an attempt has been made to examine the process of stabilization and reproduction of the dominant discourse in a systematic way, in order to determine with what strategies this discourse gains its legitimacy and acceptability. For this purpose, Zawiya video magazine, which is considered one of the radio programs in the field of humanities was selected as case sample of the research and 44 parts of the program were selected and analyzed with critical discourse analysis method, during the years 2018 to September 2021. According to the results of this research, this program, in hidden layers, with centralization of the central signifier of pure Muhammadan Islam, with discourse strategies such as alienation, reproduction of "self" and "other", hegemonic intervention, labeling, contamination and... destroys the foundation of the intellectual system of opposing discourses. According to the results, this program raises the demand of helping the public sphere in the superficial layers; But with a systematic study, it became clear that the discursive conflicts are formulated; It is not in the direction of forming a public domain, but simply in the direction of stabilizing the discourse, and this program displays a reduced version of the public domain, behind which the discourse goals are hidden.
Keywords: Television, Hegemonic Discourse, Oppositional Discourse, Foundation-Breaking, Revolutionary Subject, Subject In Suspension, Public Domain -
Pages 55-81
Virtual social media is one of the most important and effective social media that has been able to affect the private relationships of citizens in the form of everyday and practical tools. In addition to countless advantages, this space also brings many disadvantages, which sometimes cause serious harm to users due to the lack of familiarity with the virtual space. Therefore, the importance of identifying and investigating the harms of virtual social media has been taken into consideration; In such a way that many research articles are written and published on this subject every year, but due to the fact that these articles were conducted with different statistical population and different geographical, economic, social and cultural conditions, they have faced different results. On this basis, the current research has tried to identify and classify the dimensions of these damages using the meta-synthesis method, and finally, design and present the final model of the dimensions of cyber space damages; Therefore, the aim of the research is to identify and classify the damages of virtual space, and to design a new model to understand the dimensions of the damages of virtual social media. For this reason, the results of previous researches in the years 1390 to 1400 were analyzed using the meta-synthesis method. By checking the quality of the articles, among the 54 articles, 42 were finally selected for analysis. The findings of the research showed that cultural dimensions, social networks, religious institutions, personality and deality are the most important vulnerable dimensions of virtual social media.
Keywords: Social Media, System Design, Cyberspace Damage, Social Networks, Meta-Synthesis -
Pages 83-102The media plays an effective role in institutionalizing values and forming or changing national identity as the largest level of identity and acts as a variable lever of national identity. The aim of the current research was to analyze the role of mass and social media in the construction of national identity according to the students' lived experience, which was done with a phenomenological approach. The research method was applied in terms of purpose and qualitative in terms of the nature of the data. The statistical population of the research included all students of the first and second secondary courses in Ardabil city. The sample size was 17 students who were selected by purposeful sampling based on the principle of theoretical saturation and then the data were analyzed based on thematic analysis. The findings showed that based on the lived experience of the participants, the gap between knowledge, attitude and behavior towards national identity was evident in mass and social media; So that the national identity and its dimensions among teenagers whose dominant media is social media is less than among teenagers whose dominant media is mass media. Teenagers with the dominant use of mass media have tried to protect the traditional sources of national identity, on the other hand, the teenagers with the dominant use of social media represented themselves in favor of global or cosmopolitan identity.Keywords: Lived Experience, Mass Media, Social Media, Students, National Identity
-
Pages 103-129
The purpose of this research is to identify possible futures for provincial media in a ten-year time horizon. This is a qualitative research, which uses the Delphi method applying theme analysis to study the data obtained from open questionnaires and interviews. Also futurology and Schwartz's method were used in scenario writing to portray the future. The statistical community includes 26 national and provincial media experts, futurology professors, and former and current managers of provincial radio and television stations, who were selected through purposeful sampling and snowball method. The results of the research showed that the trends of radio and television in the centers of the provinces are: media competition, the growth of social media, new business models, the importance of the audience in the media, the improvement of the quality of the programs and the local operation of the media; According to the scores of the ‘importance’ and ‘uncertainty’ matrix, the two main drivers of concentration versus decentralization of decision-making and independence or participation of the media were chosen to identify the scenarios and portray the future. Also based on the experts' scores, the priority of the scenarios and their corresponding future were determined: Making the media (paying attention to local culture and coverage), audience-oriented media, moving towards social media (maximum activity in the virtual space), convergence of media, emphasis on programming and improving the quality of the program; Emphasis on the continuation of the current trend of the centers and the presence of the media in the virtual space, the authority of the provincial media and their survival. The possible futures, in order of importance, include media audience orientation, media participation and cooperation, development of activity and maintaining authority.
Keywords: Futurology Of The Media, Future Trends Of Provincial Media, Future Media Scenarios Of Provincial Centers, Audience Orientation Of Media, Local Functioning Of Media -
Pages 131-156
With the growth of the Internet, newspapers, as one of the oldest and most stable forms of the media, were challenged in adapting their business to environmental changes so that they saw a significant drop in circulation and advertisements. In Iran, Hamshahri daily, as an institution with a history and high circulation, has not yet been able to fully transform its traditional business model in accordance with the change of the media market and its platformization. The main purpose of this research is to analyze the business and environment of the Hamshahri Printing House. On this basis a semi-structured interview was conducted with 19 media experts and managers, as well as current and former managers and experts who were influential in developing the economic strategies and business model of Hamshahri Institution. Analysis of the interviews was also done by qualitative coding method and during two stages of open and axial coding. The matrix of internal and external factors of SWAT was used to summarize the findings. The findings show that the Hamshahri Institution has more weaknesses in the internal dimension of the business. In the dimension of the external business environment also, the Hamshahri Institution is facing more threats. Based on the intersection of the two dimensions of the internal and external environment, paradigm change strategies in the professional mission of Hamshahri Institution from a content supplier to a content value-added service provider and the need to invest in digital assets were proposed.
Keywords: Hamshahri, Newspaper, Business Model, Business Analysis, Digitalization -
Pages 142-157
Today, with the emergence of new media technologies and the emergence of problems caused by fake content, the media space has faced a big challenge. This article examines the methods presented by Daran with the aim of accessing patterns that can verify media content. The main question is, what solutions can be provided to verify media content? This research assumes that the verification of media content in the virtual space ensures the psychological security of the society.In this article, we have studied the issue from the perspective of media activists, communication and professors of the country's universities with a qualitative method based on in-depth interviews. The statistical population of this research includes twelve media activists and academics who have experience working or managing media. At the beginning, a list of the target group was prepared and the most experienced people were selected in the field of the research topic. After the interview, the prominent propositions were extracted and organized and analyzed in a general category, and the resulting methods were introduced in the form of four categories including governance measures, technological measures, culture building and models. Therefore, based on the obtained methods, Iranian news organizations and media audiences will be able to deal with fake content by relying on the findings of this research.
Keywords: Fake Media Content, Media Content Verification, Social Media, Passive Defense -
Pages 183-208
Young people's active use of social media has led to the growth of the news consumption of these media and at the same time the reduction of television news consumption among them. News networks have adopted a multi-platform approach to maintain their position in the news consumption basket of young audiences. The purpose of this research is to calculate the different production formats of these networks and their characteristics through the study of the production contents of news networks in social media in order to achieve a proposed model for the effective presence of other news networks in social media platforms. Therefore, with the help of the qualitative content analysis method and by examining the social pages of major news networks such as CNN, Al Jazeera, BBC, France 24 and Deutsche Welle, we reached a set of findings. The findings show that some of these news networks, with an active presence in social media, use three categories of "video", "image" and "creative news formats" to produce content. These networks produce and publish content and programs specific to the characteristics of each social media platform. These contents are published according to features such as caption, hashtag, aspect ratio, narration, music, cover, call to action and reaction, subtitle, mention and tag, linking, publication time, topic and source.
Keywords: News, Television, Social Media, News Formats, Social News Video