فهرست مطالب

نشریه دانش حفاظت و مرمت
سال ششم شماره 4 (پیاپی 18، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه علیمیرزایی، صمد سامانیان* صفحات 2-17

    حفاظت از آثار تاریخی به عنوان حرفه ای که ارتباط مستقیم با تاریخ و فرهنگ جاری در زندگی فردی و اجتماعی افراد جامعه دارد، ماموریت و مسئولیت سنگینی در برابر سازندگان و صاحبان آثار در گذشته، حال و آینده عهده دار است. از سویی علی رغم تعدد تفکرات خواسته ها و رویکردهای گوناگون فعالیتی است که باید در یک چهارچوب علمی و نظری مشخص صورت پذیرد. حفاظت گران ضمن توجه به این چهارچوب مشخص بایستی ملاحظات اخلاقی خاصی را نیز مدنظر قرار دهند. این ملاحظات نه تنها برای حفظ کیفیت و روشن بودن خط مشی فعالیتها برای خود حفاظت گران و جامعه مخاطب ضروری هستند آنها را از پیامدهای اخلاقی اعمال شان و نیز معیارهای اخلاقی که برای ارزیابی آن اعمال استفاده می شوند، آگاه می سازند. این ملاحظات اخلاقی به صورتهای مختلف در نظریه ها و اسناد حوزه حفاظت و مرمت در سیر تکامل این حرفه مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش تلاش شده است تا ضمن ارائه تعاریف و مفاهیم اولیه مرتبط با موضوع مثال هایی از قواعد (کدهای اخلاقی حرفه حفاظت با رویکرد تفسیری ارائه شود. هدف از این پژوهش شناخت جایگاه و کار کرد اخلاق در فرایندهای حفاظت و مرمت و برخی ملاحظات اخلاقی در مواجهه با آثار است. برای این منظور سند رفتار اخلاقی تهیه شده توسط برخی از موسسات حفاظتی همچون موسسه آمریکایی حفاظت (AIC) انجمن کانادایی حفاظت (CAC) کمیته حفاظت از شورای بین المللی موزه ها (ICOM-CC)، کنفدراسیون اروپایی سازمان های حفاظت گر ECCO) موسسه انگلیسی حفاظت (UKIC) به عنوان مطالعات موردی مورد بررسی قرار گرفته اند. بررسی ها نشان داد که این اسناد تلاش دارند مرزهای حفاظت حرفه ای را مشخص کنند و هدف اصلی آنها حفاظت از سرمایه عمومی و به دست آوردن سرمایه و تایید اجتماعی برای این حرفه است. به همین جهت به جای علایق حرفه ای بر منافع بشریت تمرکز دارند و اخلاق حفاظت را مبتنی بر توجه به ارزشهای جهانی و تمرکز بر ارزش های فرهنگی توسعه داده اند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، حرفه حفاظت و مرمت آثار تاریخی، اخلاق حفاظت، قواعد (کدهای) اخلاقی حفاظت
  • مهدی رازانی*، لیلی نعمانی خیاوی صفحات 18-35

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نحوه حفاظت مرمت و استحکام بخشی اثر و پیشنهادهای قابل اجرا برای بهبود شرایط نگهداری و پایدارسازی کتیبه و به تبع آن محوطه تاریخی سقین دل است. کتیبه سقین دل یکی از آثار مهم سنگنوشته های دوران اورارتویی در شمال غرب ایران است که قدمت آن به 2750 سال قبل باز میگردد این کتیبه در سال 1330 ه.ش در جوار روستای سقین دل و در ذیل یک مجموعه محوطه باستانی کشف شده است. کتیبه های سنگی دسته ای از آثار هستند که عموما در محیط باز قرار دارند و مستعد تخریب و فرسودگی هستند. پیش از این در رابطه با این کتیبه مطالعات ساختار شناسی آسیب شناسی و شناخت وضعیت موجود انجام نشده بود. نتایج حاکی از اولویت بخشی به مبحث پایدارسازی و تثبیت اضطراری برای جلوگیری از سقوط کتیبه انجام اقدامات عملی برای تداوم حفاظت از آن و در نهایت انجام حفاظت پیشگیرانه است. با توجه به این که کتیبه در فاصله حدود 2 کیلومتری روستای سقین دل است مواردی از قبیل (1) ایجاد مشارکت مردمی در امر حفاظت (2) بهبود شرایط گردشگری منطقه و کاهش حفاریهای غیر مجاز به سبب افزایش تعداد بازدید کنندگان (3) ساخت جاده از روستا تا نزدیکی محوطه (4 محوطه سازی و تعیین مسیر حرکت تا رسیدن به پای کتیبه (5 اجرای راه پله سنگی طبیعی (6) طراحی و ساخت تابلوهای راهنما و اطلاعات اثر (7) احیاء پوشش گیاهی دره هم جوار کتیبه مهمترین پیشنهادهای اجرایی هستند.

    کلیدواژگان: حفاظت، طرح مرمت، سنگ نوشته، اورارتو، سقین دل
  • سمیه نوغانی، راضیه جعفری*، پرنیا مدرسی صفحات 36-53

    رنگدانه های سرخ معدنی شامل سرنج شنگرف و اخرا از طیفهای رنگی مهم و پرکاربرد در نگارگری تذهیب جدول کشی و علامت آیه ها بوده اند. این طیف رنگی در آثار به جا مانده از سده های پیشین ثبات قابل قبولی داشته و درخشندگی خود را حفظ کرده است. از سوی دیگر تهیه رنگ به عنوان یکی از ابزارهای مهم کار هنرمند از دیرباز مسئله ای حائز اهمیت بوده و به همین دلیل روش های تهیه و آماده سازی رنگ ها در رساله های کتاب آرایی مکتوب شده است. فرآوری رنگ سرنج به عنوان یکی از رنگدانه های سرخ در سه رساله عمده الکتاب بیان الصناعات و قانون الصور، ذکر شده است. در پژوهش حاضر علاوه بر مرور متن این رساله ها مطالعه تطبیقی رنگدانه سرنج شناسایی شده در تعدادی از نسخ مصور دوره صفویه با روش رنگ سنجی انجام شده است. به این منظور در گام نخست رنگدانه سرنج با نسبتهای معینی از رنگدانه شنگرف ترکیب شده و جدولهای رنگ سرخ با پایه سرنج آماده شدند هشت نمونه نگاره های منتخب از نسخ مصور دوره صفویه شامل 5 نسخه مصور از موزه ملی ایران و 17 نمونه رنگی سازی شده با استفاده از اسپکتروفوتومتر انعکاسی تحت تجزیه و تحلیل طیفی و رنگی قرار گرفتند. در پایان مقادیر اختلاف رنگ نمونه های آماده سازی شده با نمونه های نسخ مصور محاسبه شدند. نتایج حاکی از آن است که بین رنگهای آماده سازی شده و نمونه های تاریخی همبستگی قابل قبولی وجود دارد. بنابراین این شیوه میتواند در بازسازی و رنگ همانندی طیف سرخ حاصل از رنگدانه سرنج مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رنگدانه سرنج، رسالات کتاب آرایی، نسخ مصور صفویه، رنگ سنجی، اختلاف رنگ
  • آنیسا شیری*، حمید فدایی، لیلا رضوی، مصطفی رخشنده خو، محمدرضا علیخواه، زینب محتشم صفحات 54-64

    آثار سنگی از زمان ساخت دچار هوازدگی و فرسایش میشوند. اولین مرحله حفاظت شناخت آسیب های وارده به اثر و رفع عوامل آسیب رسان است. در این پژوهش آسیب شناسی آرامگاه خشیارشا واقع در محوطه تاریخی نقش رستم با استفاده از مطالعات کتابخانه ای بررسی های میدانی زمین شناسی و مطالعات آزمایشگاهی انجام شد. نتایج مطالعات پتروگرافی نشان داد که این سنگ ها متعلق به سازند سروک هستند. ردیف رسوبی این سازند توالی لایه های سنگ آهک ضخیم و به رنگ روشن را نشان می دهد با انجام روش ژئوفیزیکی رادار نفوذی زمین GPR دو دسته شکستگی اصلی و بزرگ در محدود آرامگاه خشیارشا شناسایی شد. روند غالب این شکستگی ها شمالی جنوبی و شرقی غربی است. در محل تقاطع شکستگی ها پدیده های انحلالی توسعه بیشتری یافته اند به طوری که حفرات انحلالی و تخلخل غاری بر روی اثر شکل گرفته اند. در این پژوهش حضور انواع گیاهان عالی و گلسنگ ها از نوع سیانوباکتری از طریق مطالعات میدانی مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: نقوش برجسته سنگ آهک آسیب شناسی، آرامگاه خشیارشا، آثار صخره ای
  • حامد یعقوب زاده، یاسر حمزوی* صفحات 65-83

    استحکام بخشی اضطراری آرایه های معماری در بیشتر مواقع در راستای اهداف مرمت بناهای تاریخی صورت می گیرد به همین منظور مرمتگر آرایه های معماری می بایست شرایط ایمن را از جهت حفظ آرایه های موجود در اقدمات مرمت بنا ایجاد کند خانه ارم یزد یکی از بناهای قاجاری شهر یزد بوده و قرار بر احیا و کاربری یافتن دارد؛ این بنا در بخش شاهنشین دارای آرایه های گچی آینه و شیشه ای و همچنین دیوارنگاره با نقوش گیاهی و کتیبه نوشتاری است به دلیل آسیب های موجود در لایه های مختلف آرایه های معماری این بنا امکان استحکام بخشی سازه ای و مرمت قسمت های فرسوده را برای مرمتگران بنا دشوار کرده بود به طوری که در صورت انجام هر گونه اقدامات مرمت سازه ای امکان تخریب آرایه های معماری وجود داشت؛ چرا که ترک هایی که نشان از حرکت سازه دارد موجب جدایش و سست شدن آرایه ها از بخش لایه زیرین خود که شامل تکیه گاه آجر) آستر (کاهگل) و بستر (گچ) شده است که نیازمند استحکام بخشی است؛ کل سطح دیوارها به جز دیوار سقف در خانه ارم یزد دارای اندود گچی الحاقی بوده که باعث پنهان شدن بخش هایی از آرایه های گچی و دیوار نگاره شده است؛ از این رو نیازمند مشخص سازی آرایه های پنهان در بخش های مختلف با انجام سونداژهایی در دیوارهای اتاق شاه نشین خانه ارم یزد است. در برخی از نقاط دیوارها نیازمند استحکام بخشی دقیق از جانب مرمتگران ابنیه است ولی در این نقاط گفته شده دیوارنگاره وجود دارد که امکان هر گونه اقدمات استحکام بخشی را محدود کرده است. برای این منظور دیوارنگاره ها در نقاط ذکر شده می بایست از دیوارها جدا و نگهداری شده و بعد از اقدمات استحکام بخشی سازه ای دوباره به مکان اصلی خود جای گذاری شوند. در این مقاله شرح کامل اقدامات عملی استحکام بخشی اضطراری انجام گرفته بر روی آرایه ای معماری خانه ارم یزد ارائه شده است.

    کلیدواژگان: استحکام بخشی اضطراری، استکو، آرایه های گچی، دیوار نگاره، دوره قاجار، یزد
  • شیبا خدیر*، فتح الله نیازی، کورش کوهستانی صفحات 84-91

    نعلین کعبه موزه فرش ایران یک جفت کفش فلز آلیاژ مس اثر استاد پرویز تناولی در فضای روباز است. این اثر به عنوان جزیی از یادمان کعبه در سبک ساده گرایی مینیمالیسم در محوطه موزه فرش ایران ساخته شده است. اندازه نعلین در مقیاس واقعی خلق شده است. روی سطح نعلین به وسیله شیارهای ریز و ظریفی به منظور القای حس زیبایی شناسانه و جلوی بصری بافت دار شده است. همچنین یک پاتین هنری تیره رنگ بر روی سطح اثر توسط هنرمند ایجاد شده است داخل نعلین محل تجمع گرد و غبار خس و خاشاک فضای سبز محیط پیرامون بوده است. علاوه بر این طی سالیان متمادی و ارتباط با زمین تحت تاثیر شرایط جوی مانند بارندگی های سالیانه اختلاف دمای در فصل مختلف سال و آلاینده های محیط شهری همچون بارانهای اسیدی قرار گرفته است. سطح نعلین با محصولات خوردگی سبز رنگ و رسوبات کربناتی شکل مخدوش شده است. همچنین در رسوبات سبز رنگ یون کلر به عنوان عامل بیماری برنز به حضور نانتوکیت و هیدروکسی کلریدهای مس همچون آتا کامیت پارا تا کامیت کلینو آتاکامیت و بوتالاکیت با خوردگی فعال آلیاژهای مس مرتبط می باشد. هدف از این عملیات حفظ پایداری و جلوگیری از قرارگیری بیشتر در برابر عوامل آسیب رسان محیط شهری تعریف شده است. به منظور ارزیابی و مستندنگاری وضعیت موجود اثر عکس برداری دیجیتال در مقیاس ماکروسکوپی و میکروسکوپی صورت گرفته است. به منظور پاکسازی و حذف رسوبات سطحی از روش های مکانیکی توسط اسکالپ و دستگاه التراسونیک بهره گرفته شده و از روش ضمادگذاری برای حذف رسوبات حجیم از محلول نمک راشل و اسید کلریدریک 2 به صورت موضعی کنترل شده و محدود استفاده شد. به منظور ایجاد بازدارندگی سطح از محلول 3 BTA و به عنوان پوشش دهنده سطحی اثر از محلول اپوکسی پلی آمید استفاده شده است.

    کلیدواژگان: نعلین کعبه، حفاظت، خوردگی، آلیاژهای مس
|
  • Fatemeh Alimirzaei, Samad Samanian* Pages 2-17

    The conservation of historical artifacts, as a profession that closely linked to the prevailing history and culture in individual and social life, carries a heavy mission and responsibility towards the creators and owners of these artifacts in the past, present, and future. On the other hand, despite the diversity of thoughts, desires, and approaches, it is an activity that must be conducted within a specific scientific and theoretical framework. Conservators, while adhering to this specified framework, must also consider particular ethical considerations. These considerations are crucial not only for maintaining the quality and clarity of conservation activities for the conservators and their audience but also for making them aware of the ethical consequences of their actions and the ethical standards used to evaluate those actions. These ethical considerations have been variously addressed in the theories and documents related to the conservation and restoration field as the profession has evolved. In this research, an attempt is made to provide definitions and basic concepts related to the topic, alongside examples of ethical codes in the conservation profession with an interpretive approach. The aim of this research is to understand the role and function of ethics in conservation and restoration processes and some ethical considerations when dealing with artifacts. To this end, To this end, ethical conduct documents prepared by several conservation institutions, such as the American Institute for Conservation (AIC), the Canadian Association for Conservation (CAC), the International Council of Museums Committee for Conservation (ICOM-CC), the European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations (ECCO), and the United Kingdom Institute for Conservation (UKIC), have been examined as case studies. The reviews revealed that these documents strive to define the boundaries of professional conservation, with the primary goal of protecting public assets and gaining public trust and social approval for the profession. Therefore, they focus on the interests of humanity rather than professional interests and develop conservation ethics based on attention to universal values and a focus on cultural values.

    Keywords: Minium Pigment, Art Treatises, Safavid Illustrated Manuscripts, Colorimetry, Color Difference
  • Mehdi Razani*, Leyli Nemani Khiyavi Pages 18-35

    This research investigates methods for conservation, restoration, and reinforcement of the Urartian inscription of Seqindel. It also aims to propose feasible recommendations for improving the preservation and stabilization conditions of the inscription and consequently, the historical site itself. The Seqindel inscription was discovered in 1951 CE near the village of Seqindel, beside a complex archaeological site. It stands as a significant artefact from the Urartian era in northwest Iran, dating back approximately 2750 years. Stone inscriptions are inherently vulnerable to environmental factors that can lead to deterioration. To address this concern, the research incorporates structural studies, pathology assessments, and analyses of the inscription's current condition. The results indicate that priority should be given to emergency stabilization and consolidation to prevent the collapse of the inscription, followed by practical measures for ongoing protection, and finally, preventive conservation. Considering the inscription's location approximately 2 kilometers from the village of Saqindel, the following key recommendations are proposed for its preservation and promotion: 1) Community participation in protection efforts, 2) Tourism enhancement and deterrence of unauthorized excavations, 3) Road construction for improved accessibility,4) Site access and signage development, 5) Natural stone staircase construction, 6) Design and insulation of informative signage, 7) Vegetation revitalization in the adjacent valley.

    Keywords: Conservation, Restoration Plan, Inscription, Urartu, Seqindel
  • Somayeh Noghani, Razieh Jafari*, Parnia Modarresi Pages 36-53

    Red mineral pigments, including minium, vermilion and ocher, have historically been some of the most important and widely used colors ranges in painting, gilding, tabulation and marking verses. This color spectrum in the artworks from previous centuries has shown acceptable stability, with its brightness well-preserved. The preparation of color, as one of the most a significant tools for artists, has long been an important issue, leading to the documentation of  color preparation methods in book design in book design treatises. Minium processing is mentioned as a red pigments in three treatises: Umdeh al-Kottab, Bayan al-Sana, at and Qanun al-Sovar. In the current research the text of these treatises were reviewed, and a comparative study of minium identified in a number of illustrated manuscripts from the Safavid period was carried out using colorimetric method. Initially for this purpose, in the first step, minium was mixed with specific ratios of vermilion to prepare red color tables based on minium. Eight samples of selected miniatures from Safavid period illustrated manuscripts (including 5 illustrated manuscripts from the National Museum of Iran) and 17 prepared color samples were subjected to spectral and color analysis using a spectrophotometer. The color difference values of the prepared samples and the historical samples were then calculated. The results indicate that there is an acceptable color difference between the prepared colors and the historical samples. Therefore, this method can be used in the reconstruction and homogenization of the red spectrum resulting from the minium pigment.

    Keywords: Minium Pigment, Art Treatises, Safavid Illustratedmanuscripts, Colorimetry, Color Difference
  • Anisa Shiri*, Hamid Fadaie, Leila Razavi, Mostafa Rakhshandehkhoo, Mohammadreza Alikhah, Zeinab Mohtasham Pages 54-64

    Stone structures are susceptible to weathering and erosion over time, necessitating the identification and elimination of damaging factors to ensure their preservation. This research focused on diagnosing the damage to the tomb of Xerxes located at the historical site of Naqsh-e Rostam through a multidisciplinary approach encompassing library research, field observations, laboratory analyses, and geological studies. Petrographic studies revealed that the rocks comprising the tomb belong to the Seruk Formation. The sedimentary sequence within this formation exhibited thick and light-colored limestone layers. Utilizing the geophysical technique of Ground Penetrating Radar (GPR), two major fractures were identified along the boundaries of the tomb. These fractures predominantly followed north-south and east-west orientations. The intersection of these fracture sets, combined with the layering surfaces, resulted in the development of dissolution phenomena, leading to the formation of dissolution holes and cavernous porosity on the structure. Additionally, field studies investigated the presence of plants and cyanobacterial lichens on the tomb.

    Keywords: Relief, Limestone, Damage Diagnosis, Tomb Of Xerxes, Rock Artifact
  • Hamed Yaqbzadeh, Yaser Hamzavi* Pages 65-83

    Many projects in the field of Protection, conservation and finally restoration of historical monuments are carried out in the country every year, However, there is unfortunately no suitable platform for sharing the practical experiences in this field within the country, which could significantly enhance the quality of these protection and restoration efforts nationwide. Emergency reinforcement of architectural ornaments is often necessary during the restoration of historical buildings. For this purpose, the restorer of architectural ornaments must create safe conditions to preserve the existing ornaments during the restoration of the building. Eram House in Yazd is one of the Qajar-era buildings in Yazd city that is currently about to be restored and repurposed. This building, in the Central Room, features plasterwork, mirror and glass ornaments, as well as wall paintings with plant motifs and inscriptions. Due to the damage in the various layers of the architectural ornaments restorers faced challenges in reinforcing the structure and restoring the deteriorated parts of the building. Structural restoration measures posed a risk of destroying these ornaments; since the cracks indicating structural movement had caused the ornaments to detach and loosen from their underlying layers, which include: support (brick), scratch coat (straw), and top-layer (fine coat), all of which require reinforcement. The entire surface of walls, except for the ceiling wall in the Eram House, has an additional layer of gypsum plaster coating, which has obscured parts of the gypsum stucco ornaments and murals. Therefore, it is necessary to identify the hidden ornaments in different parts by conducting soundings in the walls of the Central Room of Eram House. In some places, the walls need careful reinforcement by the building restorers. However, the presence of murals in these areas, limits the possibility of any reinforcement measures. Thus, the murals at these points should be separated carefully from the walls and preserved. After completing structural reinforcement, the murals should be reinstalled in their original locations. The main goal of this project was to stabilize the existing arrays in the king's room and also to create suitable conditions for any structural restoration interventions in the building. Therefore, in line with the projectives objectives as the conditions of placement and considering the placement conditions of works and materials, as well as the type and extent of damage in different parts of the room, an emergency strengthening method was selected. Restoration materials were prepared according to each method, as presented in Table 1. This article is not a result of comprehensive research. but rather an account of an emergency intervention experience. The intervention focused on a strengthening approach, to achieve the needed stability, allowing building restorers to carry out structural reinforcement and restoration without concern. In this context, understanding the remaining of architectural arrays is crucial, Subsequently, key the questions were addressed to guide the restorers: what is the type and extent of the damage? Which damages require strengthening at this stage? to what extent should this operation progress? What method should be adopted for each architectural array with various damages? Ultimately, emergency strengthening was carried out on the ceiling and walls of the palace, encompassing plaster arrays, mirror and glass arrays, as well as murals. In several parts of the murals, due to the sever condition of the underlying layers (cause by Saudi humidity), it was decided to separate the mural pieces. This article provides a detailed, description of the practical emergency reinforcement measures undertaken on the architectural arrays of Eram House in Yazd.

    Keywords: Emergency Consolidation, Architectural Ornaments, Muralpainting, Qajar, Yazd
  • Shiba Khadir*, Koroush Kohestani Pages 84-91

    The "Clogs of the Kaaba" at the Iran Carpet Museum is a pair of metal/ copper alloy shoes by Parviz Tanavoli for an outdoor installation. The work is part of a memorial chapel designed minimalist style within the museum’s grounds. The clogs are crafted to a life-size scale, with their surfaces textured with fine and delicate grooves to enhance their aesthetic and visual appeal. The artist has also applied a dark artistic patina to the surface of the clogs. The interior of the clogs has accumulated dust, soot, and debris from the surrounding greenery. Additionally, prolonged exposure to environmental conditions such as annual rainfall, seasonal temperature variations, and urban pollutants such as acid rain has affected their condition on the ground. The surface of the clogs shows green corrosion products and carbonate deposits. the aim of this operation is to stabilize the clogs and prevent further exposure to harmful urban environmental factors. In order to evaluate and document the current condition, digital photography was conducted on both a macroscopic and microscopic scales. Surface sediment removal was carried out using manual mechanical methods with a scalpel and ultrasonic device. The poultice method was applied in a controlled and limited manner to remove thick sediments using Rachel's salt solution and%2 hydrochloric acid. To protect the surface, a %3 BTA (benzotiazol: C6H5N3) solution was used, followed by a coating of epoxy polyamide solution.

    Keywords: Clogs Of The Kaaba, Conservation, Corrosion, Copper Alloys