فهرست مطالب
نشریه صنعت لاستیک ایران
پیاپی 113 (بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/04/01
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 3-23
امروزه، با توجه به شرایط متغیر و پیچیدگی موجود در محیط کسب وکار، مدیران برای داشتن یک عملکرد قابل قبول باید شایستگی ها و صلاحیت های خود را توسعه دهند. از این رو، هدف پژوهش حاضر ارائه الگوی ارتقای شایستگی های مدیران کلیدی در شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و در زمره تحقیقات آمیخته اکتشافی محسوب می شود. در مرحله کیفی تحقیق از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و تکنیک تحلیل تم استفاده شد. بدین منظور، مصاحبه ها با 22 نفر از خبرگان که به روش نمونه گیری هدفمند و قضاوتی و با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند، انجام گرفت. در مرحله کمی نیز برای تایید اعتبار مدل ایجاد شده، از مدیران و متخصصان در شرکت های ایرانی با پرسشنامه نظرخواهی شد و داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار smart PLS تحلیل گردید. حجم نمونه تعداد 106 نفر با فرمول کوکران محاسبه شد و افراد نمونه آماری به روش تصادفی ساده انتخاب گردیدند. براساس نتایج تحلیل تم، شایستگی های مدیران کلیدی در 6 بعد و 17 مولفه تعیین شد که شامل صلاحیت دانشی، صلاحیت نگرشی، صلاحیت مهارتی، صلاحیت مدیریتی، صلاحیت رهبری و صلاحیت ارزشی است. همچنین، چهار دسته متغیر شامل صلاحیت حرفه ای مدیران کلیدی، پیش آیندها، عوامل تعدیل گر و پیامدها شناسایی شدند و بر این اساس مدل تحقیق طراحی شد. براساس نتایج مرحله کمی، مدل تحقیق مورد تایید قرار گرفت. شایستگی های مدیران کلیدی ساختاری چندبعدی و پیچیده دارد که توسعه آن می تواند نتایج ارزشمندی در داخل و خارج سازمان ایجاد کند.
کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی حرفه ای، مدیران کلیدی، شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران، تحلیل تم -
صفحات 24-33
این پژوهش با هدف بررسی رابطه خودکارآمدی با رضایت شغلی با نقش میانجیگری سخت رویی کارکنان یک شرکت لاستیک سازی انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان یک شرکت لاستیک سازی تشکیل دادند که از این تعداد 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اجرای پژوهش ابتدا با مراجعه به کارکنان شرکت لاستیک سازی، پرسشنامه های پژوهش (خودکارآمدی، سخت رویی و رضایت شغلی) بین آنها توزیع شد و بعد از گرد آوری، پرسشنامه ها مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضرایب همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که اثر مستقیم خودکارآمدی بر رضایت شغلی و اثر مستقیم خودکارآمدی بر سخت رویی مورد تایید است. همچنین اثر غیر مستقیم خودکارآمدی بر رضایت شغلی با میانجی گری سخت رویی مورد تایید قرار گرفت. خودکارآمدی یک منبع شخصی ضروری برای کارکنان، جهت افزایش رضایت شغلی و ارتقای سازگاری انطباقی است. از آنجایی که خودکارآمدی و عوامل مرتبط با آن به عنوان یک مهارت قابل یادگیری و آموزش است، مدیران شرکت های لاستیک سازی، با برگزاری کارگاه های آموزش خودکارآمدی به بهبود رضایت شغلی کارکنان کمک کنند.
کلیدواژگان: خودکارآمدی، سخت رویی، رضایت شغلی، کارکنان -
صفحات 34-48
بازار بیمه یکی از مهم ترین بازارهای مالی محسوب می شود. شرکت های بیمه از طریق پذیرش ریسک های متنوع و تقویت منابع مالی برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه، سهم بسزایی در رشد و توسعه هر کشور دارند. شرکت های بیمه با توجه به ماهیت فعالیت خود، اگر به اندازه کافی توانمند نباشند، در ایفای تعهدات آتی خود با شکست روبرو می شوند. تاکید بر نسبت های مالی شرکت های بیمه به عنوان شاخص شفافی از عملکرد شرکت های بیمه، سبب شده است تا بررسی رابطه ی نسبت های مالی و نسبت توانگری مالی شرکت های بیمه با تاکید بر بیمه لاستیک خودرو هدف اساسی این پژوهش قرار گیرد. در این پژوهش، چهار دسته از نسبت های مالی تحت عنوان نسبت های اهرمی و کفایت سرمایه، نسبت های سودآوری، نسبت های نقدینگی و نسبت های عملیاتی برای 21 شرکت بیمه در دوره زمانی 1392-1390 متغیرهای مستقل در نظرگرفته شده اند و رابطه این نسبت های مالی با نسبت توانگری مالی شرکت های بیمه در این دوره زمانی مورد بررسی قرار گرفته است. براساس نتایج این پژوهش، نسبت های سودآوری و نسبت های نقدینگی همبستگی بالایی با نسبت توانگری مالی دارند و نسبت های ضریب خسارت، سودآوری عملیات بیمه ای، سود خالص به حقوق صاحبان سهام از مجموعه ی نسبت های سودآوری و نسبت جاری از مجموعه ی نسبت های نقدینگی، موثرترین نسبت های مالی در ارزیابی توانگری مالی هستند. مطلوب بودن نسبت های مالی بیانگر سلامت مالی شرکت های بیمه است و این که شرکت های بیمه توان ایفای تعهدات خود را خواهند داشت و می توان نسبت های مالی را به عنوان مولفه ای کارا برای ارزیابی سلامت و توانگری مالی شرکت های بیمه معرفی کرد و برای بررسی توانگری مالی از آن ها کمک گرفت.
کلیدواژگان: ارزیابی توانگری مالی، توانگری مالی، نسبت توانگری مالی، نسبت های مالی، نظارت بر توانگری مالی -
صفحات 49-67
در دنیای امروز ارتباط با مشتری و جلب رضایت او سرلوحه فعالیت همه سازمان ها قرار گرفته است. به خصوص بازاریابان در بخش خدمات ارزش بالقوه مرتبط با توسعه روابط بین ارائه دهندگان خدمت و مشتری را روشن کرده اند. امروزه خواست شرکت ها نه تنها جذب مشتری است، بلکه حفظ و نگهداری آنها برای تمام عمر است. بانک ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند، با تلاش های فراوانی که بانک ها به منظور ارائه خدمات باکیفیت انجام می دهند، ارائه خدماتی که تهی از عیب و نقص باشد غیرواقع بینانه است و از طرفی نارضایتی مشتریان ممکن است ناشی از نواقص موجود در خدمات ارائه شده باشد. به همین منظور، در این مطالعه به بررسی نقش بازیابی ناشی از شکست خدماتی بر ادراک عدالت و وفاداری نگرشی و وفاداری رفتاری، می پردازیم. تحقیق حاضر، کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری آن کلیه شهروندان مراجعه کننده به شعبه مرکزی سه بانک دولتی (ملی، کشاورزی، سپه)؛ سه بانک نیمه دولتی (تجارت، رفاه، ملت) و سه بانک خصوصی (اقتصاد نوین، پاسارگاد، آینده) در استان خوزستان، شهر دزفول می باشد که تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده گردید و روایی سازه ها نیز با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد و ضریب آلفای کرونباخ بزرگتر از 7/0 برای سازه های مختلف پرسشنامه، پایایی آن را مورد تایید قرار داد. برای آزمون فرضیه ها از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد که، شکست خدماتی اثر مثبت و معناداری بر بازیابی خدمات دارد.
کلیدواژگان: شکست خدمات، بازیابی خدمات، وفاداری نگرشی، وفاداری رفتاری، بانک -
صفحات 68-83هدف
تجارت الکترونیکی نشان دهنده حرکت کسب و کار سنتی به سمت کسب وکار دیجیتالی در اقتصاد جهانی است. مفهوم تجارت الکترونیکی به روشی اشاره دارد که در آن، سازمان ها بصورت الکترونیکی تجارت کرده و از گروهی از فناوری ها برای برقراری روابط با مصرف کنندگان و دیگر شرکت ها، یا انجام مبادلات تجاری بهره می برند. از این رو در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر بکارگیری تجارت الکترونیک و ریاکاری اخلاقی بر عملکرد شرکت با نقش میانجی مدیریت دانش و تعدیلگری مدیریت دانش پرداخته می شود.
روش شناسی:
این تحقیق از نوع توصیفی و همچنین همبستگی بوده است. جامعه مورد مطالعه نیز شامل کارکنانی می باشد که در شرکت های کوچک و متوسط صنعت لاستیک استان تهران فعالیت دارند. از بین این کارکنان تعداد 161 نفر بصورت کاملا تصادفی انتخاب شدند و به سوالات پاسخ دادند. داده های بدست آمده نیز با نرم افزار اس پی اس اس و پی ال اس تحلیل شد.
نتایجنتیجه حاصله نشان داد که بکارگیری تجارت الکترونیک، ریاکاری اخلاقی، مدیریت دانش و شایستگی کارآفرینی به طور مثبت بر عملکرد شرکت تاثیر می گذارد، همچنین در رابطه غیرمستقیمی مدیریت دانش رابطه بین بکارگیری تجارت الکترونیک و عملکرد شرکت را میانجی گری می کند. علاوه برآن نتایج نشان داد شایستگی کارآفرینی نتوانست رابطه بین بکارگیری تجارت الکترونیک و عملکرد شرکت را تعدیل نماید.
کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، مدیریت دانش، شایستگی کارآفرینی، ریاکاری اخلاقی، عملکرد شرکت -
صفحات 84-105
این پژوهش با هدف ارائه مدل مفهومی زنجیره تامین پایدار مبتنی بر مزیت رقابتی برای شرکت پالایش نفت آبادان انجام شده است. برای دستیابی به این هدف از روش تحقیق آمیخته در دو فاز کیفی و کمی با رویکرد اکتشافی استفاده گردید. در فاز کیفی داده ها از طریق مصاحبه با 12 نفر با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و هدفمند و به کمک نظریه داده بنیاد طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شدند. در تحلیل داده های فاز کیفی از نرم افزار اطلس تی استفاده گردید. در فاز کمی، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با روایی و پایایی در سطح مطلوب، به تعداد 284 پرسشنامه سالم گردآوری و به کمک روش معادلات ساختاری با نرم افزار PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پاسخ دهندگان فاز کمی شامل پرسنل بخش تدارکات و خرید در شرکت پلایش نفت آبادان هستند. این افراد با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و مورد نظرسنجی قرار گرفتند. یافته های فاز کیفی شامل ارائه مدل مفهومی زنجیره تامین پایدار مبتنی بر مزیت رقابتی است که اجزای این مدل از 339 کد باز، 62 مفهوم و 22 مقوله تشکیل می شود. یافته های فاز کمی نشان داد که اجزای مدل ارائه شده با هم در ارتباط بوده و علاوه بر معنی داری روابط شاخص های نیکویی برازش مدل در سطح مطلوب خود قرار دارند.
کلیدواژگان: زنجیره تامین پایدار، مزیت رقابتی، نظریه داده بنیاد، معادلات ساختاری -
صفحات 106-134
دست یافتن به سطح یکسانی از اکتشاف و بهره برداری در سازمان آسان نیست، اما می توان مدت زمان رسیدن به آن را کوتاه تر کرد. سازمان هایی که اکتشاف را ترجیح میدهند و استخراج را کنار میگذارند، دچار هزینههای آزمایش کردن میشوند، بدون اینکه مزایای چندانی از آن به دست آورند. این شرکت ها سرشار از ایدههای ارائه نشده و قابلیت های غیرمتمایز هستند. در مقابل، سازمان هایی که اکتشاف را کنار میگذارند و درگیر استخراج میشوند، احتمالا در دام توازن ثابت میافتند، یعنی پیشرفتی نمیکنند و فقط بازدهی دارند. ایجاد یک توازن مناسب بین اکتشاف و استخراج فاکتور اصلی در شکوفایی سیستم هر شرکت است. ازاین رو هدف این پژوهش طراحی و تبیین مدل دوسوتوانی سازمانی در هلدینگ های چندمنظوره بوده است. روش تحقیق این پژوهش آمیخته از نوع اکتشافی است. ابتدا با استفاده از روش دلفی مدل دوسوتوانی سازمانی در هلدینگ های چندمنظوره شکل گرفت. بر اساس روش دلفی، 16 مقوله فرعی در قالب 2 مقوله اصلی (اکتشاف و بهره برداری) اجزای مدل را تشکیل می دهند. سپس با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری مدل اندازه گیری اجزای مدل و مدل ساختاری کل مدل در سطح هلدینگ های چندمنظوره اعتبارسنجی شد. بر اساس یافته های روش مدل سازی معادلات ساختاری، در سطح هلدینگ های چندمنظوره موردبررسی، عامل «اکتشاف» از طریق زیر بعدهای «ارتباطات»، «استراتژی»، «انعطاف پذیری»، «توانمندی»، «چشم انداز»، «ساختار»، «فرهنگ سازمانی»، «گرایش کارآفرینی» و «مدیریت کاوشگر» و عامل «بهره برداری» از طریق زیر بعدهای «استراتژی»، «انطباق»، «توانمندی»، «چشم انداز»، «ساختار»، «فرهنگ سازمانی» و «مدیریت»، متغیر مکنون مرتبه ی بالاتر «دوسوتوانی سازمانی» را تبیین می کنند.
کلیدواژگان: دوسوتوانی سازمانی، هلدینگ های چندمنظوره، روش دلفی، مدل سازی معادلات ساختاری
-
Pages 3-23
Today, according to the changing conditions and complexity in the business environment, managers must develop their competencies and qualifications in order to have an acceptable performance. Therefore, the aim of the current research is to provide a model for improving the competencies of key managers in Iran's Marine Engineering and Construction Company. This research is applied in terms of its purpose and is considered as an exploratory mixed research. In the qualitative phase of the research, semi-structured interview method with experts and theme analysis technique were used. For this purpose, interviews were conducted with 22 experts who were selected by purposeful and judgmental sampling and using the snowball technique. In the quantitative stage, in order to validate the created model, managers and experts in the Iran Marine Engineering and Construction Company were asked for their opinions with a questionnaire and the data were analyzed using the structural equation modeling method and smart PLS software. The sample size of 106 people was calculated by Cochran's formula and the statistical sample was selected by simple random method. Based on the results of theme analysis, the competencies of key managers were determined in 6 dimensions and 17 components, which include knowledge competency, attitudinal competency, skill competency, managerial competency, leadership competency, and value competency. Also, four categories of variables including the professional qualification of key managers, antecedents, moderating factors and consequences were identified and based on this, the research model was designed. Based on the results of the quantitative stage, the research model was approved. The competencies of key managers have a multidimensional and complex structure, the development of which can create valuable results inside and outside the organization.
Keywords: Competence, Professional Competence, Key Managers, The Engineering, Construction Of Marinefacilities Company, Theme Analysis -
Pages 24-33
This research was conducted with the aim of investigating the relationship between self-efficacy and job satisfaction with the mediating role of hard-working employees of a rubber company. The current research is descriptive of the correlation type. The statistical population of the research was made up of the employees of a rubber company, of which 200 people were selected by available sampling method. To carry out the research, first by referring to the employees of the rubber company, research questionnaires (self-efficacy, hard work and job satisfaction) were distributed among them, and after collecting, the questionnaires were analyzed. Statistical methods of correlation coefficients and regression analysis were used to analyze the data. The results of the research showed that the direct effect of self-efficacy on job satisfaction and the direct effect of self-efficacy on hardiness are confirmed. Also, the indirect effect of self-efficacy on job satisfaction was confirmed through the mediation of hardiness. Self-efficacy is an essential personal resource for employees to increase job satisfaction and promote adaptive adjustment. Since self-efficacy and factors related to it can be learned and taught as a skill, managers of rubber companies should help improve employee job satisfaction by holding self-efficacy training workshops.
Keywords: Transformational Leadership, Innovative Work Behavior, Trust In The Leader, Involvement In Work Andempowerment -
Pages 34-48
The insurance market is one of the most important financial markets. Insurance companies play a significant role in the growth and development of any country by accepting various risks and strengthening financial resources for investment in the capital market. According to the nature of their activity, insurance companies will fail in fulfilling their future obligations if they are not capable enough. Emphasizing the financial ratios of insurance companies as a clear indicator of the performance of insurance companies has caused the investigation of the relationship between financial ratios and the ratio of financial wealth of insurance companies with an emphasis on car tire insurance to be the main goal of this research. In this research, four categories of financial ratios under the title of leverage ratios and capital adequacy, profitability ratios, liquidity ratios and operating ratios are considered as independent variables for 21 insurance companies in the period of 2010-2012 and the relationship of these financial ratios with the financial strength ratio of the companies Insurance has been reviewed during this time period. Based on the results of this research, profitability ratios and liquidity ratios have a high correlation with financial prosperity ratio, and the ratios of loss ratio, profitability of insurance operations, net profit to equity from the set of profitability ratios and current ratio from the set of liquidity ratios are the most effective financial ratios in the evaluation of prosperity. are financial The desirability of financial ratios indicates the financial health of insurance companies and that insurance companies will be able to fulfill their obligations, and financial ratios can be introduced as an effective component to evaluate the health and financial strength of insurance companies and get help from them to check their financial strength.
Keywords: Financial Strength Assessment, Financial Strength, Financial Strength Ratio, Financial Ratios, Monitoringof Financial Strength -
Pages 49-67
In today's world, communication with the customer and customer satisfaction is the top priority of all organizations. In particular, marketers in the service sector have highlighted the potential value associated with developing relationships between service providers and the customer. Today, companies want not only to attract customers, but also to maintain them for a lifetime. Banks are no exception to this rule. With the many efforts that banks make to provide quality services, providing services that are free of defects is unrealistic. On the other hand, customer dissatisfaction may be due to shortcomings in the services provided. Therefore, in this study, we examine the role of recovery due to service failure on the perception of justice and attitudinal loyalty and behavioral loyalty. The present research is applied and descriptive-survey. The statistical population is all citizens referring to the central branch of three state-owned banks (Melli, keshavarzi, Sepah); There are three semi-governmental banks (Trade, Welfare, Nation) and three private banks (Eghtesad-e-Novin, Pasargad, Ayandeh) in Khuzestan province, Shahrdaz-e-Fool, where 384 people were selected as a statistical sample. A questionnaire was used to collect data and the validity of the structures was assessed using confirmatory factor analysis. And Cronbach's alpha coefficient greater than 0.7 for different constructs of the questionnaire confirmed its reliability. Structural equation modeling technique was used to test the hypotheses. Findings showed that service failure has a positive and significant effect on service recovery. In addition, service recovery as a mediating role has a significant and positive effect on perceived perceptions, attitudinal and behavioral loyalty.
Keywords: Service Failure, Service Recovery, Attitudinal Loyalty, Behavioral Loyalty, Bank -
Pages 68-83Purpose
E-commerce represents the movement of traditional business towards digital business in the global economy. The concept of electronic commerce refers to a method in which organizations do business electronically and use a group of technologies to establish relationships with consumers and other companies, or to conduct commercial transactions. Therefore, in current research, the impact of using e-commerce and ethical hypocrisy on the performance of the company is investigated with the mediating role of knowledge management and the moderating role of knowledge management.
MethodologyThis research was descriptive and correlational. The studied community also includes employees who work in small and medium-sized companies in the rubber industry in Tehran province. Among these employees, 161 people were selected completely randomly and answered the questions. The obtained data was also analyzed with SPSS and PLS software.
ResultsThe results showed that the use of e-commerce, ethical hypocrisy, knowledge management and entrepreneurial competence positively affect the company's performance, and knowledge management indirectly mediates the relationship between the use of e-commerce and the company's performance. In addition, the results showed that entrepreneurial competence could not moderate the relationship between the use of e-commerce and company performance.
Keywords: E-Commerce, Knowledge Management, Entrepreneurial Competence, Moral Hypocrisy, Companyperformance, Digital Business -
Pages 84-105
This research was done with the aim of providing a conceptual model of sustainable supply chain based on competitive advantage for Abadan Oil Refining Company. To achieve this goal, a mixed research method was used in two qualitative and quantitative phases with an exploratory approach. In the qualitative phase, the data were analyzed through interviews with 12 people using the purposeful and snowball sampling method and with the help of the Foundation's data theory in three stages of open, central and selective coding. Atlas T software was used in qualitative phase data analysis. In the quantitative phase, using a researcher-made questionnaire with optimal validity and reliability, a total of 284 valid questionnaires. It was collected and analyzed with the help of structural equation method with PLS software. Quantitative phase respondents include procurement and purchasing department personnel in Abadan Oil Company. These people were selected and surveyed using available sampling method. The findings of the qualitative phase include the presentation of a conceptual model of sustainable supply chain based on competitive advantage, the components of this model consist of 339 open codes, 62 concepts and 22 categories. The findings of the quantitative phase showed that the components of the presented model are related to each other and in addition to the significance of the relationships, the goodness of fit indicators of the model are at their desired level.
Keywords: Sustainable Supply Chain, Competitive Advantage, Foundation Data Theory, Structural Equations -
Pages 106-134
It is not easy to achieve the same level of exploration and exploitation in the organization, but the time to reach it can be shortened. Organizations that prefer discovery and abandon exploration incur the costs of experimentation without gaining much benefit from it. These companies are full of untapped ideas and undifferentiated capabilities. In contrast, organizations that abandon exploration and engage in extraction are likely to fall into the trap of steady equilibrium. Creating a proper balance between exploration and exploitation is the main factor in the prosperity of any company's system. Therefore, the aim of this research was to design and explain the organizational ambidexterity model in multi-purpose holdings. The research method of this mixed research is exploratory. First, using the Delphi method, the organizational ambidexterity model was formed in multipurpose holdings. Based on the Delphi method, 16 subcategories in the form of 2 main categories constitute the components of the model. Then, using the structural equation modeling method, the measurement model components and the structural model of the whole model were validated at the level of multi-purpose holdings. Based on the findings of the structural equation modeling method, at the level of multi-purpose holdings under investigation, the "exploration" factor through the sub-dimensions of "communications", "strategy", "flexibility", "capability", "vision", "structure", "organizational culture" , "Entrepreneurial tendency" and "exploratory management" and "exploitation" factor through the sub-dimensions of "strategy", "adaptation", "capability", "vision", "structure", "organizational culture" and "management", the latent variable They explain the higher ."order of "organizational ambidexterity.
Keywords: Organizational Ambidexterity, Exploration, Exploitation, Multipurpose Holdings, Delphi Method, Structural Equation Modeling