فهرست مطالب
نشریه اصول بهداشت روانی
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 120، May-Jun 2024)
- تاریخ انتشار: 1403/03/01
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 141-148مقدمه
مجموعه رو به رشدی از مرورهای سیستماتیک متمرکز بر مداخلاتی که به کارگران برای غلبه بر فرسودگی شغلی کمک می کند. هدف این بررسی اجمالی ترکیب نتایج مداخلات فرسودگی شغلی بود.
روش کارمرورهای سیستماتیک در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Web of Science، CINAHL، Embase، Google Scholar و Scopus) از ابتدا تا سال 2023 جستجو شدند و در صورت ذکر نتایج حداقل یک مداخله، جزئیات مربوط به مقالات بررسی شده، نمرات بالایی در مرحله ارزیابی کیفی دریافت کرده و متن کامل آنها به زبان انگلیسی موجود بود.
یافته هاده مرور سیستماتیک شناسایی شد که حدود 303 مقاله منحصر به فرد را بررسی کردند. حداقل 29 نوع مداخله با استفاده از روش سنتز روایی و تحلیل موضوعی شناسایی و دسته بندی شد. مداخلات را می توان در سه موضوع اصلی طبقه بندی کرد: مداخله متمرکز بر تسریع، تمرکز بر حالت عاطفی و مداخله متمرکز بر پیامد. هر موضوع بیشتر به مداخلات مبتنی بر تغییر یا پذیرش تقسیم می شود.
نتیجه گیرییافته ها نشان می دهد که اغلب مداخلات بر تغییر موقعیت هایی که باعث فرسودگی شغلی می شوند یا منجر به فرسودگی شغلی می شوند، متمرکز بوده اند. با این حال، مداخلاتی که بر پذیرش جنبه های عاطفی فرسودگی شغلی متمرکز بودند، موثرترین برنامه ها بودند. هنوز نتایج غیرقطعی در مورد چندین مداخله وجود دارد و برخی از شکاف های تحقیقاتی که نیاز به توجه دارند مورد بحث قرار گرفت.
کلیدواژگان: استرس شغلی، سلامت روان، فرسودگی شغلی، مرور سیستماتیک -
صفحات 149-155مقدمه
این مطالعه به بررسی اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر ویژگی های خصمانه و رفتارهای پرخطر در نوجوانان پرداخت.
روش کاردر پژوهش حاضر، 20 نوجوان با رفتارهای پرخطر و مدارک خصمانه که در سال تحصیلی 1400-1399 به موسسه روان شناسی هنر مشهد مراجعه کرده بودند، به طور تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. رفتاردرمانی دیالکتیکی به مدت 16 جلسه 90 دقیقه ای در هفته انجام شد. ابزار مورد استفاده در این مطالعه پرسشنامه رفتارهای پرخطر، اسناد خصمانه و مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلالات بالینی بود. این پرسشنامه ها توسط افراد در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه تکمیل شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، تحلیل واریانس مکرر و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شدند.
یافته هابر اساس یافته ها، میانگین نمرات ویژگی های خصمانه و رفتارهای پرخطر در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری داشت (05/0> P).
نتیجه گیریبا توجه به نتایج، رفتار درمانی دیالکتیکی تاثیر مثبتی بر ویژگی های خصمانه و رفتار پرخطر نوجوانان دارد.
کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، رفتارهای پرخطر، خصومت -
صفحات 157-164مقدمه
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی خودکارآمدی در رابطه بین هیجان خواهی و عاطفه منفی در گرایش دانشجویان به اعتیاد انجام شد.
روش کارجامعه آماری را دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1402-1401تشکیل می دهند. تعداد 384 نفر انتخاب و مقیاس خودکارآمدی عمومی، برنامه تاثیر مثبت و منفی (PANAS)، مقیاس جستجوی احساسات زاکرمن و مقیاس آمادگی ایرانیان برای اعتیاد را تکمیل کردند. تحلیل توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS و داده های تحلیلی با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS مورد بررسی قرار گرفت.
یافته هارابطه مثبت بین هیجان خواهی و تاثیرپذیری منفی با گرایش به مصرف مواد و همچنین رابطه غیرمستقیم بین هیجان خواهی و تاثیرپذیری منفی از طریق خودکارآمدی و گرایش به مصرف مواد تایید شد (001/0=P).
نتیجه گیریاحساس خواهی و تاثیرپذیری منفی، سوء مصرف مواد را افزایش می دهد در حالی که خودکارآمدی آن را کاهش می دهد. کارشناسان باید آموزش هایی را برای جلوگیری از احساسات جویی و افزایش خودکارآمدی در بین دانشجویان برگزار کنند.
کلیدواژگان: رفتار، خودکارآمدی، سوء مصرف مواد، منفی گرایی -
صفحات 165-172مقدمه
با توجه به اهمیت بررسی رابطه سبک های دلبستگی ناایمن با علائم وسواس رابطه ای (ROC)، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی علائم ROC ناشی از دلبستگی ناایمن از نوع اضطراب و اجتناب در جامعه دانشجویی انجام شد.
روش کاردر این پژوهش توصیفی و همبستگی، جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه های تهران در سال تحصیلی 1401-1400 می باشد. ابزار پژوهش پرسشنامه علائم وسواس اجباری مرتبط با شریک جدید (PROCSI)، پرسشنامه علایم وسواسی-اجباری رابطه جدید بود (ROCI) و تجارب در روابط نزدیک بازنگری شده (ECR-R) بود. پس از حذف پرسشنامه های ناقص، داده های مربوط به 111 نفر (17 مرد و 94 زن) تحلیل شدند. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی و رگرسیون همزمان استفاده شد.
یافته هادلبستگی ناایمن مضطرب و اجتنابی می تواند به طور معنی داری 27 درصد از واریانس نمرات PROCSI را پیش بینی کند (001/0=P). دلبستگی ناایمن مضطرب و اجتنابی می تواند 29 درصد از واریانس نمرات ROCI را به طور معنی داری پیش بینی کند (001/0= P). دلبستگی ناایمن اجتنابی و به خصوص مضطرب در مدلی معنادار توانست نشانه های وسواس در رابطه با همسر را پیش بینی کند (01/0> P).
نتیجه گیریدلبستگی ناایمن در ایجاد اختلال وسواس فکری-اجباری رابطه (ROCD) مهم است. ما یک رابطه بین ادراک خود و دیگران - ادراک و علائم ROCD پیدا کردیم.
کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری-اجباری رابطه ای، اضطراب، دلبستگی -
صفحات 173-184مقدمه
سنجش مهارت های زندگی در کودکان یک رویکرد پیشگیرانه برای ارتقای سلامت روان و کیفیت زندگی آنهاست. با توجه به نبود ابزار مناسب، این پژوهش با هدف تدوین و اعتبارسنجی پرسشنامه مهارت های زندگی کودکان (LSQ) انجام شد.
روش کاردر این مطالعه مقطعی در سال تحصیلی 1402-1401 جامعه مورد نظر کلیه کودکان هفت ساله شهر کرمان بود. ابتدا سوالات اولیه پرسشنامه از طریق مصاحبه تهیه شد. سپس با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 1140 کودک هفت ساله از مدارس مختلف شهر کرمان انتخاب شدند. روایی پرسشنامه را با استفاده از روایی صوری، روایی محتوایی و روایی سازه تعیین کردیم. همچنین پایایی پرسشنامه را با استفاده از روش های همسانی درونی و آزمون مجدد تعیین کردیم. تجزیه و تحلیل منحنی مشخصه عملیاتی گیرنده (ROC) و شاخص یودن به نقطه برش بهینه کمک می کند.
یافته هاپرسشنامه LSQ برای کودکان از روایی صوری و محتوایی قابل قبولی از نظر کیفی و کمی برخوردار بود، اگرچه برخی از سوالات نیاز به بازنگری داشتند. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که پرسشنامه شامل 29 سوال و 6 عامل است. تحلیل عاملی تاییدی نیز مدل شش عاملی را تایید کرد. آلفای کرونباخ برای این مقیاس 0.86 بود و ابعاد آن از 0.71 تا 0.92 متغیر بود. نقطه برش 100 با شاخص یودن 82.10 درصد بالاترین دقت را دارد.
نتیجه گیریبر اساس یافته ها، پرسشنامه مهارت های زندگی می تواند مهارت های زندگی کودکان هفت ساله را ارزیابی کند.
کلیدواژگان: پرسشنامه، روان سنجی، کودک، مهارت های زندگی -
صفحات 185-193مقدمه
رفتار مجرمانه یکی از موضوعاتی است که از دیرباز مورد توجه محققان و متخصصان علوم رفتاری بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی علل رفتار مجرمانه در زندانیان مرد استان های کرمانشاه و کردستان انجام شده است.
روش کارپژوهش حاضر یک مطالعه کیفی و از نوع تحلیل محتوا بود. مقوله ها با مصاحبه با 26 زندانی مرد و 10 کارشناس و بررسی 50 مقاله به دست آمد. علاوه بر مصاحبه، داده ها و پرونده بالینی زندانی نیز برای شناسایی عوامل موثر در رفتار مجرمانه در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری در این پژوهش هدفمند است. تجزیه و تحلیل داده ها در 3 مرحله کدگذاری باز، مرکزی و انتخابی انجام شد. اعتبار مولفه ها با محاسبه شاخص تحلیل محتوا بررسی شد.
یافته هاعوامل اصلی موثر بر رفتار مجرمانه شامل مولفه های روان شناختی، خانوادگی، فرهنگی- اجتماعی و معنوی است.
نتیجه گیرینتایج حاکی از آن است که عوامل مختلفی در بروز رفتار مجرمانه نقش دارند و شناسایی آنها در فرهنگ های مختلف امکان توسعه یک مداخله آموزشی یا درمانی را فراهم می کند.
کلیدواژگان: رفتار مجرمانه، زندانی، خشونت -
صفحات 195-203مقدمه
ذهن آگاهی گرایشی هنوز در رابطه با شاخص های ناسازگاری مورد بررسی قرار نگرفته است.
روش کاراین مطالعه ارتباط بین ذهن آگاهی تمایلی، خصومت صفت، پرخاشگری در طول زندگی و شاخص های ناسازگاری اضافی را در یک دانشگاه (N=945) و یک نمونه ملی (N=239) برقرار کرد. ما نمونه ها را از طریق یک نظرسنجی الکترونیکی ارزیابی کردیم. نمونه کالج از طریق گروه روانشناسی اعتبار اضافی در دانشگاه ایالتی داکوتای شمالی جمع آوری شد. یک نظرسنجی مختصر در نمونه ملی با استفاده از انگیزه مالی برای مشارکت انجام شد.
یافته هادر 19 شاخص از 31 شاخص ناسازگاری، بین کمترین (زیر صدک 20) پاسخ دهندگان و باقی مانده ها تفاوت معنی داری مشاهده شد. اندازه اثر گروهی معنی دار (d) به طور میانگین 0.49 با بالاترین 0.94 (درمان روانپزشکی قبلی در نمونه ملی) بود (P<0.001).
نتیجه گیریذهن آگاهی با گرایش به پرخاشگری فیزیکی همراه بود که توسط شاخص های متعدد نشان داده شد. این نتایج نشان می دهد که نگرانی اصلی ناشی از ذهن آگاهی پایین، نگرش های خصمانه نسبت به دیگران است که به اعمال خشونت آمیز در میان زیرمجموعه کوچک تری از این گروه پرخطر گسترش می یابد.
کلیدواژگان: پرخاشگری، ذهن آگاهی، خصومت -
صفحات 205-211مقدمه
سوء مصرف مواد با تاثیرات منفی بر فرآیندهای ذهنی، جسمی و سیستم عصبی مرکزی در انسان همراه است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیرانه در برابر سوء مصرف مواد در دانش آموزان پسر انجام شد.
روش کاراین مطالعه بر روی 260 دانش آموز پسر مقطع متوسطه شهر خرمشهر در سال 1397 انجام شد. دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. آنها پرسشنامه مسعودی بروجنی را بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی تکمیل کردند. برنامه آموزشی در پنج جلسه بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی و پس آزمون سه ماه پس از مداخله برگزار شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون مجذور خی، تحلیل کوواریانس، SPSS نسخه 20 تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون، با کنترل تاثیر نمرات پیش آزمون، تاثیر تمرین بر متغیرهای حساسیت درک شده (001/0>P)، شدت درک شده (001/0p<)، فواید درک شده (P 001/0<) و سرنخ هایی برای اقدام (001/0>P) موثر بود.
نتیجه گیریبه نظر می رسد اجرای یک مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی می تواند تهدید ادراک شده را افزایش داده و از رفتارهای سوء مصرف مواد در دانش آموزان دبیرستانی پیشگیری کند.
کلیدواژگان: پیشگیری، دانش آموزان، سوء مصرف مواد، مدل اعتقاد بهداشتی
-
Pages 141-148Introduction
A growing body of systematic reviews focused on interventions that help workers to overcome job burnout. This overview aimed to synthesize the results of the job burnout interventions.
Materials and MethodsSystematic reviews were searched in databases) PubMed, Web of Science, CINAHL, Embase, Google Scholar, and Scopus) from inception to 2023, and included if they mentioned the results of at least one intervention, provided the details of the reviewed articles, received high scores in the quality assessment stage, and their full-text in English were available.
ResultsTen systematic reviews were identified that reviewed around 303 unique articles. At least 29 types of interventions were identified and categorized using narrative synthesis and thematic analysis methods. The interventions could be categorized into three main themes: precipitating-focused, emotional state-focused, and consequence-focused intervention. Each theme is further divided into change or acceptance-based interventions.
ConclusionFindings show that most interventions focused on changing the situations that cause or lead to job burnout. However, the interventions that focused on accepting emotional aspects of job burnout were the most effective programs. There are still some inconclusive results about several interventions, and some research gaps that need attention were discussed.
Keywords: Burnout, Mental Health, Occupational Stress, Systematic Review -
Pages 149-155Introduction
This study investigated the effectiveness of dialectical behavior therapy on hostile attributes and high-risk behaviors in adolescents.
Materials and MethodsIn the present study, 20 adolescents with high-risk behaviors and hostile documents who were referred to the Institute of Art Psychology in Mashhad, Iran, in the academic year 2020-2021, were randomly divided into experimental and control groups. Dialectical behavioral therapy was performed for 16 ninety-minute weekly sessions. The instruments used in this study were the high-risk behaviors questionnaire, hostile documents, and structured clinical interviews for clinical disorders. These questionnaires were completed by individuals in pre-test, post-test, and one month follow-up. The data were analyzed using descriptive statistics, repeated analysis of variance, and Tukey's post hoc test.
ResultsBased on the findings, the mean scores of hostile attributes and high-risk behaviors in the experimental group were reduced significantly compared to the controls (P< 0.05).
ConclusionRegarding the results, dialectical behavior therapy has positive effects on hostile attributes and high-risk behavior in adolescents.
Keywords: Dialectical Behavior Therapy, High-Risk Behaviors, Hostility -
Pages 157-164Introduction
The study aimed to investigate the mediating role of self-efficacy in the relationship between sensation seeking and negative affectivity in students' tendencies towards addiction.
Materials and MethodsThe statistical population consisted of the students of Lorestan University, Iran, in the 2022-2023 academic year. We selected 384 individuals, and they fulfilled the General Self-Efficacy Scale, The Positive and Negative Affect Schedule (PANAS), Zuckerman's Sensation Seeking Scale, and the Iranian Addiction Preparedness Scale. Descriptive analysis was conducted using SPSS software, while analytical data was examined through the structural equation modeling approach with AMOS software.
ResultsThe positive relationship between sensation seeking and negative affectivity with the tendency to use substances, as well as the indirect relationship between sensation seeking and negative affectivity through self-efficacy and the tendency to use substances, was confirmed (P= 0.001).
ConclusionSensation-seeking and negative affectivity increase substance use, while self-efficacy reduces it. Experts should conduct training to discourage sensation-seeking and enhance self-efficacy among university students.
Keywords: Behavior, Negativism, Self-Efficacy, Substance Use -
Pages 165-172Introduction
Regarding the importance of investigating the relationship between insecure attachment styles and Relationship Obsessive-Compulsive (ROC) symptoms, the present study aimed to predict ROC symptoms due to insecure attachment of the anxiety and avoidance type in the student population.
Materials and MethodsIn this descriptive and correlational research, the statistical population included all married students of Tehran universities in the academic year of 2022. The research instruments were the New Partner-Related Obsessive-Compulsive Symptoms Inventory (PROCSI), New Relationship Obsessive-Compulsive Inventory (ROCI), and Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R). After removing the incomplete questionnaires, the data related to 111 people (17 men and 94 women) were analyzed. Simultaneous correlation and regression methods were used to analyze the data.
ResultsAnxious and avoidant insecure attachment can predict significantly 27% of the variance of PROCSI scores (P= 0.001). Anxious and avoidant insecure attachment can predict 29% of the variance of ROCI scores significantly (P= 0.001). Avoidant and especially anxious insecure attachment in a meaningful model was able to predict the signs of obsession with the relationship with the spouse (P< 0.01).
ConclusionInsecure attachment is important in creating Relationship Obsessive Compulsive Disorder (ROCD). We found a relationship between self-perception and others-perception and symptoms of ROCD.
Keywords: Anxiety, Attachment, Relationship Obsessive Compulsive Disorder -
Pages 173-184Introduction
Assessing life skills in children is a preventive approach to promoting their mental health and quality of life. Regarding the lack of appropriate tools, this study aimed to develop and validate a children's Life Skills Questionnaire (LSQ).
Materials and MethodsIn this cross-sectional study in the academic year of 2022-2023, the target population included all seven-year-old children in Kerman City, Iran. Initially, the preliminary questions of the questionnaire were prepared through interviews. Then, using a cluster sampling method, 1140 seven-year-old children from different schools in Kerman were selected. We determined the validity of the questionnaire using face validity, content validity, and construct validity methods. Also, we determined the reliability of the questionnaire using internal consistency and test-retest methods. We identified the optimal cut-off point aiding Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis and the Youden Index.
ResultsThe LSQ for children had acceptable face and content validity, qualitatively and quantitatively, although some questions needed revision. The confirmatory factor analysis revealed that the questionnaire comprised 29 questions and six factors. Confirmatory factor analysis also confirmed the six-factor model. Cronbach's alpha for the scale was 0.86, and its dimensions ranged from 0.71 to 0.92. The cut-off point 100 with a Youden Index of 82.10% has the highest accuracy.
ConclusionBased on the findings, the life skills questionnaire can assess the life skills of seven-year-old children.
Keywords: Child, Life Skills, Psychometrics, Questionnaire -
Pages 185-193Introduction
Criminal behavior is one of the topics that has long been the focus of researchers and specialists in behavioral sciences. The present study aims to investigate the causes of criminal behavior in male prisoners of Kermanshah and Kurdistan provinces, Iran.
Materials and MethodsThe present research was a qualitative study with a content analysis type. The categories were obtained by interviewing 26 male prisoners and 10 experts and reviewing 50 articles. In addition to the interview, data and the clinical dossier of the prisoner were also considered to identify the factors contributing to criminal behavior. The sampling method in this research is purposive. Data analysis was done in 3 steps: open, central, and selective coding. The validity of the components was checked by calculating the content analysis index.
ResultsThe main factors influencing criminal behavior include psychological, family, cultural-social, and spiritual components.
ConclusionThe results indicate that various factors play a role in the occurrence of criminal behavior, and their identification in different cultures provides the possibility of developing an educational or therapeutic intervention.
Keywords: Criminal Behavior, Prisoner, Violence -
Pages 195-203Introduction
Dispositional mindfulness has yet to be examined in relation to maladjustment indicators.
Materials and MethodsThis study established associations between dispositional mindfulness, trait hostility, lifetime aggression, and additional maladjustment indicators in a college (N= 945) and a national (N= 239) sample. We assessed the samples through an electronic survey. The college sample was collected through the Psychology Department extra credit participant pool at North Dakota State University. An abbreviated survey was administered in the national sample using a financial incentive for participation.
ResultsSignificant differences were found between the least (below 20th percentile) mindful and remaining respondents on 19 of 31 maladjustment indices. Significant group effect sizes (d) averaged 0.49 with a high of 0.94 (prior psychiatric treatment in national sample) (P< 0.001).
ConclusionMindfulness was associated with propensities toward physical aggression, as indicated by multiple indicators. These results suggested that a primary concern posed by low dispositional mindfulness was hostile attitudes toward others that extended to violent acts among a smaller subset of this high-risk cohort.
Keywords: Aggression, Hostility, Mindfulness -
Pages 205-211Introduction
Substance abuse is associated with negative impacts on mental, physical, and central nervous system processes in humans. This study aimed to investigate the effect of education based on the health belief model on preventive behavior against substance use among male students.
Materials and MethodsThis study was conducted on 260 male high school students in Khorramshahr City, Iran, in 2018. The students were selected through the random cluster sampling method and they were divided into the experimental and the control groups. They completed the Masoudi Boroujeni's questionnaire based on health belief model. The training program was held in five sessions based on the health belief model, and the post-test was held three months after the intervention. We analyzed the data using descriptive statistics, Chi-square test, covariance analysis, SPSS version 20.
ResultsThe results showed that in the post-test stage, by controlling the effect of pre-test scores, the effect of training in variables of perceived sensitivity (P< 0.001), perceived severity (P< 0.001), perceived benefits (P< 0.001) and cues to action (P< 0.001) was effective.
ConclusionIt seems that implementing an educational intervention based on the health belief model can increase the perceived threat and prevent substance use behaviors in high school students.
Keywords: Health Belief Model, Prevention, Students, Substance Use