فهرست مطالب

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:13 Issue: 2, Summer-Autumn 2022

  • تاریخ انتشار: 1403/07/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه محمد حسن*، کیهان برزگر صفحات 289-310

    در مقاله حاضر ابتدا به بررسی دیدگاه های ذهنی اردوغان با پس زمینه های اخوان المسلمینی وی پرداخته و سپس علل تغییر راهبردهای ترکیه در خاورمیانه واکاوی شده است. خاورمیانه در راهبردهای سیاسی امنیتی منطقه ای ترکیه و دولت اردوغان همواره حائز اهمیت بوده است. طی دو دهه اخیر، ماهیت ادراکی روان شناختی خاص اردوغان و همچنین شخصیت و بلندپروازی های وی به ارتقای جایگاه ترکیه در منطقه خاورمیانه منجر شده است. طی سال های 2021 تا 2023، ترکیه با چالش های جدید اقتصادی، امنیتی و سیاست داخلی مواجه بوده که نیازمند بررسی است. در این مقاله به روش تبیینی تحلیلی با استفاده از داده های ثانویه به بررسی این موضوع پرداخته ایم. پرسش اصلی این است که دیدگاه های اخوان المسلمینی اردوغان چه تاثیری بر سیاست های راهبردی ترکیه در منطقه خاورمیانه دارد؟یافته های تحقیق نشان می دهد که کیش شخصیت و تمایل اخوان المسلمینی اردوغان در رهبری جهان اسلام در سطوح انتزاعی به ارتقای جایگاه ترکیه در منطقه خاورمیانه منجر شده؛ درحالی که در سطوح انضمامی منجر به وضعیت نابسامان سیاسی و اقتصادی داخلی و همچنین بحران های امنیت ملی شده که وی را مجاب کرده سیاست های جدید درقبال کشورهای خاورمیانه به ویژه سوریه، مصر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی را برگزیند. سیاست های جدید اردوغان برخلاف سیاست های وی پس از تحولات جهان عرب بوده است. تحول در دیدگاه های اردوغان در خاورمیانه، بازگشت به اصل «به صفر رساندن مشکلات با همسایگان» را نوید می دهد.کلیدواژه ها: اردوغان، ترکیه، خاورمیانه، حزب عدالت و توسعه، اخوان المسلمین و سیاست خارجی.

  • محمدرضا رضا محمدی*، محمدرضا بدرگرمی صفحات 311-330
  • محمدرضا مجیدی، راج دیپ سینگ * صفحات 331-352

    در پی خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران یا برجام و اعمال مجدد تحریم ها، سیاست گذاران ایرانی به تدریج از همکاری با شرق، ازجمله چین، حمایت کردند که با امضای 25 ساله ایران و چین به اوج خود رسید. با توجه به تغییر جریان دیپلماسی ایران به سمت همکاری‎های منطقه ای و نزدیکی روزافزون روابط چین و ایران، سوال اصلی این پژوهش در مورد تاثیر نزدیکی چین و ایران بر روابط یا هند، یکی از بزرگ ترین شرکای تجاری آسیایی ایران است. فرضیه اصلی بیان می کند که نزدیکی چین و ایران هند را به گسترش دامنه پروژه های ارتباطی خود از طریق ایران سوق داده است که در جهت مقابله با طرح کمربند و جاده چین در جنوب آسیا و آسیای مرکزی است.. نهادگرایی سازه انگاری توسعه یافته توسط هی به عنوان چارچوب نظری این پژوهش در نظر گرفته شده است. روش پژوهش نیز مبتنی بر روش کیفی و تحلیل گفتمان است تا بر روابط ایران و هند در چارچوب استراتژی نگاه به شرق ایران تمرکز کند. یافته های پژوهش نشان می دهند که سیاست گذاران هندی از اصل واسودوا کوتومباکام در تعامل خود با ایران پیروی می کنند و به دنبال افزایش روابط ایران و هند در رقابت با چین از طریق انعقاد قرارداد استراتژیک و امنیتی بلندمدت هستند. با توجه به نقش تمدنی هند در آسیای مرکزی و پاسخ به حضور فزاینده چین در منطقه، هند اقدامات ملموسی مانند نهادینه کردن اجلاس هند و آسیای مرکزی در چارچوب چندجانبه و گنجاندن بندر چابهار ایران در راهگذر بین المللی شمال-جنوب را در پیش گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهند که بخش خصوصی همچنان حلقه ضعیف در زنجیره مجموعه دولتی-معبد-شرکتی حزب حاکم ملی گرای بی جی پی در رابطه با ایران است. هند همچنین در تلاش است تا از طریق قرارداد راهبردی بلندمدت، نهادینه سازی همکاری های امنیتی و تقویت مشارکت بخش خصوصی در پروژه چابهار، همکاری درازمدت دو کشور را تضمین کند.

  • مجید بزرگمهری*، فرزانه مویدی زاده صفحات 353-374
  • علی غمیلو*، محمدرضا دوستی زاده صفحات 375-396

    ایران‏شناسی به ‏مثابه شاخه ‏ای از شرق‏ شناسی، همواره مورد توجه محافل علمی غربی بوده است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین فعالیت‏های پژوهشی موسسه ایرانشناسی اتریش و نظریات پسااستعماری ادوارد سعید انجام شده است. پرسش اصلی پژوهش این است که آیا فعالیت‏های پژوهشی این موسسه با نظریات سعید مبنی بر استعماری ‏بودن شرق‏شناسی هم‏خوانی دارد یا خیر. فرضیه پژوهش این است که فعالیت‏های پژوهشی موسسه ایرانشناسی اتریش، لزوما جهت‏گیری استعماری نداشته و با نظریات سعید هم‏خوانی ندارد. برای آزمون این فرضیه، 4 کتاب منتخب موسسه به شیوه «تحلیل محتوای هدایت‏شده» بر پایه ساخت «ماتریس مقوله‏های پژوهش» که از نظریه پسااستعماری (شرق شناسی) سعید استخراج شده است، تحلیل شده‏اند. در ستون‎های این ماتریس، چهار حیطه بازنمایی «سیاست»، «جامعه»، «فرهنگ» و «مذهب» و در ردیف های آن، شش مقوله دووجهی (مثبت و منفی) «تشابه-تفاوت»؛ «همسانی-فروتری»؛ «همگرایی-واگرایی درونی»؛ «همگرایی-واگرایی بیرونی»؛ «پیشرفت-عقب ماندگی» و «آزادی-استبداد» از یکدیگر متمایز شده‏اند. یافته ها نشان می دهد که ایران در آثار منتخب موسسه ایران‏شناسی اتریش در هر چهار حوزه سیاست، جامعه، فرهنگ و مذهب به‏شکل مثبت بازنمایی شده است. بنابراین به‏نظر می رسد که فعالیت های علمی-پژوهشی موسسه ایران شناسی اتریش در سده بیست ویکم با گفتمان پسااستعماری ادوارد سعید در نقد شرق شناسی هم خوانی زیادی نداشته و تفاوت های مهمی در نگرش ها و رویکردها مشاهده می شود. با این همه، از آنجاکه نظریه سعید عمدتا بر پایه تحلیل آثار شرق‏شناسان تبعه قدرت‏های استعماری -که عمدتا انگلیسی‏زبان بودند- بنا شده است، نتایج پژوهش حاضر را نمی‏توان در تضاد با نظریه وی دانست. از این رو بهتر است عنوان داشت که نظریه سعید به آثار مستشرقین آلمانی‏زبان یا دست‏کم آثار پژوهشی موسسه ایران‏شناسی اتریش، قابل‏تعمیم نیست.

  • حسین رضایی صفحات 397-420

    خلاصه. عدم قطعیت، ناامنی و پیچیدگی برخی از اصطلاحاتی است که در حال حاضر و در آینده روند توسعه گونه های انسانی را در سیاره زمین تعریف می کند. شواهد زیادی برای اثبات این نظر وجود دارد. با این حال، هر بیماری همه گیر دارای ویژگی های تعیین کننده، بزرگی و تاثیر قابل تشخیص خود است. جوامع به گونه ای متفاوت تحت تاثیر قرار می گیرند. نشان داده شده است که وقایع ناشی از همه گیری کووید-19 که «کرونا بحران» نامیده می شود، مستقیما بر حوزه اقتصاد جهانی (همه گیری) و تضادهای سیاسی از جمله مسائل امنیتی تاثیر می گذارد. خاطرنشان می شود که عامل همه گیر باعث تسریع تقابل بین بازیگران جهانی شد و نقش نهاد دولت ملی را تقویت کرد. در چارچوب جهانی زدایی در سطح فرامنطقه ای، تحت شعارهای «آسیب پذیری راهبردی» و «حاکمیت اقتصادی»، ناسیونالیسم و «حفاظت گرایی 2.0» به رشد خود ادامه می دهند و نهادهای بین المللی چندجانبه به تضعیف ادامه می دهند. در مقابل این پس زمینه، اتحادیه اروپا به دنبال دستیابی به مزیت های رقابتی از طریق حذف تولید، سیاست صنعتی و قرارداد سبز است. این مقاله به وخامت اوضاع بین روسیه، چین، ایالات متحده و اتحادیه اروپا اشاره می کند. این مقاله روندهای بیشتر در جداسازی استراتژیک ایالات متحده و متحدان اروپایی آن را نشان می دهد، و توجه را به انگیزه های اجرای اصل "استقلال استراتژیک" بروکسل جلب می کند.

  • صفحات 421-434

    تحریم های آمریکا علیه ایران از حیث تنوع و گستردگی، یکی از وسیع ترین تحریم های تصویب شده یک جانبه علیه یک کشور است. در حالی که تحریم های یک جانبه اقتصادی به صورت فراسرزمینی نقض حاکمیت کشورهای دیگر محسوب می شود در این راستا. این پژوهش از طریق روش تحلیلی توصیفی و بهره گیری از پژوهش های موثق با استناد به مدارک معتبر کتابخانه ای و رویه های قضایی حقوق بین الملل به بررسی حقوقی تحریم سرمایه گذاری خارجی ایران توسط ایالات متحده آمریکا پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد محدودیت های ناشی از تحریم های یک جانبه آمریکا علیه ایران و بالا رفتن هزینه های سرمایه گذاری را می توان مانع جدی در برابر سرمایه گذاری خارجی در ایران عنوان کرد. این درحالی است که در سال 1991 مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از دولت ها قویا خواست که فشارهای یکجانبه را در حق یکدیگر ملغی نمایند. همچنین در قطعنامه دیگری در سال،1996 تحت عنوان «حذف تدابیر فشار اقتصادی به عنوان وسیله اجبار سیاسی و اقتصادی» خواستار حذف اینگونه اعمال گردید. اقدامات یک جانبه ی آمریکا در تحریم ایران، ناقض اصل همزیستی مسالمت آمیز در میان دولت ها است که مستلزم احترام به اصول سیاسی حقوق بین الملل یعنی تساوی حقوقی دولت ها، عدم مداخله، همکاری و دوستی، احترام به استقلال و تمامیت ارضی دولت ها در میان اعضای جامعه ی بین المللی است. این نوع اقدامات به علت عدم برخورداری از مشروعیت، فاقد وجاهت قانونی و بین المللی است.

  • صفحات 435-464

    نظام قانون گذاری ایران، با عنایت به اینکه کشور ایران، هم دارای نفت بوده و هم دارای آب های دریایی که مسیر تردد نفتکش ها نیز می باشد پرداخته و مقررات مربوط به پیشگیری و مقابله با آلودگی ناشی از کشتی های نفتکش و مقررات مربوط به نحوه ی جبران خسارت ناشی از آلودگی های نفتی، طرح دعوا و چگونگی دریافت غرامت ناشی از خسارات وارده با مقایسه با حقوق آمریکا مورد بررسی قرار می گیرد. در مورد حقوق ایران می توان گفت این کشور در زمینه ی داخلی به صورت مستقل مقررات پیشرفته به تصویب نرسانده لکن با توجه به جنبه بین المللی این حوادث، کنوانسیون هایی توسط سازمان های بین المللی تدوین گردیده که کشور ایران با ملحق شدن به آنها با جامعه جهانی در این زمینه هم راستا شده است؛ لیکن کشور آمریکا به دلیل احاطه شدن بیشتر ایالت های آن در دریا و حمل و نقل زیاد نفت در بنادر آن، قبل از جامعه ی جهانی در این زمینه اقدام به قانون گذاری نموده، به طوری که سابقه قانون گذاری آن به سال 1924 بر می گردد، با توجه به داشتن قوانین داخلی قوی به این کنوانسیون ها ملحق نشده است و همچنان قوانین ملی خود را حاکم بر این دسته از موضوعات می داند و عمکلرد این کشور و قوانین آن، می تواند به عنوان الگویی برای کشورهای دیگر که با این مسائل دست و پنجه نرم می کنند قرار گیرد.

  • صفحات 465-482

    هویت ملی بالاترین سطح از هویت جمعی در یک جامعه و نوعی احساس پایبندی، دلبستگی و تعهد به اجتماع ملی است. از آنجایی که هویت ملی نقش تعیین کننده ای دروحدت ملی و مشروعیت سیاسی دارد لذا پرداختن به این موضوع ازاهمیت زیادی برخورداراست. قاسم سلیمانی به عنوان چهره شاخص مقاومت و نماد هویت ایرانی- اسلامی و مقابله با تروریسم درجهان، با برپایی مکتبی نوین دست به همبستگی ملی و ترویج هویت شیعی و بسیج منابع زد وهمین موضوع زمینه ساز باز تولید هویت ملی در ایران شد. براین اساس هدف تحقیق حاضر تبیین نقش عملکرد قاسم سلیمانی در باز تولید هویت ملی جمهوری اسلامی و پاسخ به این سوال بود که عملکرد قاسم سلیمانی چه نقشی در باز تولید هویت ملی در ابعاد سیاسی، دینی و سرزمینی داشته است.روش تحقیق حاضر از لحاظ هدف بنیادی و از لحاظ نحوه جمع آوری داده ها توصیفی وتحلیلی بود. نتایج تحقیق نشان داد که قاسم سلیمانی با ایجاد مکتبی نوین، از طریق هژمونیک کردن گفتمان مقاومت و مذهب شیعی، فعال سازی اعتراضی مسلمانان وایجاد هارتلند فرهنگی میان شیعیان به مثابه یک راهبرد مبارزاتی، موجب باز تولید هویت ملی درجمهوری اسلامی شد.

  • صفحات 483-500

    روابط چین و ایالات متحده امریکا در خلیج فارس در دوره ریاست جمهوری باراک اباما چکیده: خلیج فارس یکی از مهمترین مناطق استراتژیک جهان است که نه تنها بخاطر منابع انرژی اش بلکه بخاطر موقعیت استراتیژیک ان از گذشته های دور مورد توجه خاص قدرت های بزرگ بوده است. بعد از خروج بریتانیا از این منطقه در سال 1971 ایالات متحده امریکا خلاء قدرت در منطقه را بر کرده کوشش نمود وضعیت موجود را در دوران جنگ سرد حفظ نماید. از دهه 1980 میلادی چین نیز بخاطر منابع انرژی و بازار گسترده منطقه خلیج فارس متوجه این منطقه شد. اما در قرن بیست و یکم و خیزش چین بعنوان دومین قدرت اقتصادی جهان به منظور تامین انرژی مورد نیاز این اقتصاد در حال رشد سریع و منافع تجاری سود او و همچنین امکان سرمایه گذاری های متقابل با کشور های منطقه اهمیت خلیج فارس برای چینی ها دو چندان شد. این مقاله در صدد است روابط دو کشور چین بعنوان قدرت در حال ظهور و ایالات متحده امریکا بعنوان قدرت مستقر را در دوران ریاست جمهوری باراک اباما بررسی نماید. با استفاده از نظریه "گردش قدرت" نتیجه گیری شده است که ایالات متحده "موقعیت چین بعنوان یک قدرت در حال ظهوردر منطقه خلیج فارس را قبول نموده" و روابط دو کشور مبتنی برهمکاری و رقابت است و نه تقابل و دشمنی که بنظر میرسد در اینده قابل بیشبینی نیز ادامه یابد. کلید واژه ها: خلیج فارس- چین- ایالات متحده امریکا- همکاری-رقابت- تقابل- دشمنی.

  • صفحات 501-520

    شروع قرن بیست و یکم با همه گیر شدن جنگ هیبریدی بین بازیگران که درگیر در تعارضات نامتقارن با کاربرد اشکال گوناگونی از جنگ، منطبق با هدف و زمان بودند، شناخته می شود. بنابراین، پیچیدگی، تنوع، شکل، ماهیت و دینامیک تعارضات نوین، متفاوت از تعارضات و درگیری های کلاسیک است. این پژوهش سعی در بررسی آسیب پذیری بازیگران در جنگ های هیبریدی دارد. بر این اساس سوال پژوهش این می باشد که جنگ هیبریدی چه الزاماتی بر بازیگران بین الملل تحمیل و ایران به عنوان یک مطالعه موردی تبیین می شود؟ گردآوری داده ها به روش کتاب خانه ای و تحلیل داده ها با رویکرد توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. یافته های پژوهش بیانگر این می باشد که با توجه به مفروض تغییر در ماهیت جنگ و پیدایش جنگ هیبریدی با توجه به ترکیبی بودن تهدیدات درسیستم پیچیده بین الملل، جنگ هیبریدی بزرگترین چالش بازیگران بویژه بازیگران ناراضی در تقابل با قطب های قدرت سیستم بین الملل بویژه هژمون می باشد و شامل همه انواع جنگ با ابزارهای متعارف، نامتعارف، توسط نظامیان و غیرنظامیان در زمان ها و مکان های مختلف و با شدت و درجات مختلفی می باشد. ایران، نیز به عنوان یک بازیگر دارای نیازها و خواسته های منطقه ای و بین المللی متنوع و متفاوت به شدت از ناحیه قدرتهای مخالف درگیر در این نوع از جنگ به منظور دور شدن از این خواسته ها می باشد.

  • صفحات 521-542

    با پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1979، جنبش های سیاسی-اجتماعی انقلابی در سراسر منطقه ظهور کرد که تشکیل گروه های مقاومت علیه امپریالیسم را تسهیل کرد. هدف این پژوهش شناخت روند شکل گیری و تحول گروه های مقاومت در سیاست منطقه ای جمهوری اسلامی ایران است. سوال اصلی پژوهش این است که «جایگاه گروه های مقاومت در استراتژی سیاسی منطقه ای جمهوری اسلامی ایران چیست؟» فرضیه پژوهش از این قرار است: «جمهوری اسلامی ایران با همکاری گروه های مقاومت در برابر امپریالیسم و مداخله، نقشی ثبات بخش در منطقه ایفا می کند، واقعیتی که در خدمت منافع ملی کشورهای اسلامی منطقه است». بر اساس یافته های پژوهش، حمایت از گروه های مقاومت منطقه ای موجب ثبات و تقویت گفتمان مقاومت در برابر مداخله آمریکا و اسرائیل می شود که منجر به تثبیت امنیت هم برای ایران و هم برای سایر کشورهای منطقه می شود. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و چارچوب نظری آن رئالیسم نئوکلاسیک است.

|
  • Fatemeh Mohammadhasan, Keyhan Barzegar Pages 289-310

    SummaryThis article first examines Erdogan's intellectual views against the background of his Muslim Brotherhood and then analyses the reasons for the change in Turkish strategies in the Middle East. The Middle East has always played an important role in the regional security strategies of Turkey and the Erdogan government. In the last two decades, Erdogan's special perceptual psychological characteristics as well as his personality and ambitions have led to the strengthening of Turkey's position in the Middle East region. In 2021-2023, Turkey faces new economic, security and domestic challenges that need to be analyzed. In this article, we have analyzed this topic using secondary data in an explanatory-analytical way. The main question is: What influence does Erdogan's Muslim Brotherhood have on Turkey's strategic policy in the Middle East region?The results of the study show that Erdogan's personality cult and the Muslim Brotherhood's desire to lead the Islamic world have led to the promotion of Turkey's position in the Middle East region on an abstract level. On a concrete level, this has led to a chaotic domestic political and economic situation as well as national security crises that have forced him to adopt a new policy towards Middle Eastern countries, particularly Syria, Egypt, Saudi Arabia and the United Arab Emirates. Erdogan's new policy is in contrast to his policy following the developments in the Arab world. The evolution of Erdogan's views in the Middle East promises a return to the principle of "zero problems with neighbors".Keywords: Erdogan, Turkey, Middle East, Justice and Development Party, Muslim Brotherhood and foreign policy.

    Keywords: Erdogan, Turkey, Middle East, Justice, Development Party, Muslim Brotherhood, Foreign Policy
  • Mohammad Reza Mohammadi Pages 311-330

    There is no doubt that with the normalization of relations between Iran and Saudi Arabia after a long period of tension, one of the most key results of this agreement, that is, its impact on the security relations between Iran and the Arab world, and at the center of it, Iran and the Persian Gulf, is of particular importance. will be. Yemen, Lebanon, Syria and Iraq, during the past years, have always been the scene of indirect confrontation between these two regional powers. But the question is, what is the reason for these tensions? What effect has the agreement between Iran and Saudi Arabia had on the continuation of this cold war, and more importantly, what effect will this informal understanding have on the economic, political and security-military dimensions of Iran and other Persian Gulf countries? Some believe that the tensions between the two countries are caused by the endangerment of the oil-economic interests of these countries, some believe that this fear is caused by the possible increase of Iran's influence in the region, and in the opinion of others, the Arabs are worried about America's tendency towards Iran and perhaps attention less the United States to them. But perhaps these reactions can be explained in the form of defensive realism and according to "Taliaferro" one of its four main assumptions, i.e., the "security enigma", by means of which, every action of a government to increase its security, on the part of governments The competitor is considered as a hostile action. The following article tries to answer this question by assuming that the agreement between Iran and Saudi Arabia, as a factor that caused the security puzzle in the relations between the Arab world and Iran, both before and after it was achieved.

  • Mohamad Reza Majidi, Rajdeep Singh Pages 331-352

    In the wake of US withdrawal of Iran nuclear deal, or JCPOA, and re-imposition of sanctions, Iranian policymakers came down gradually in favor of cooperation with the East, chief among them China, culminating in the signing of 25-year Iran-China and the adoption of Iran’s Look East Strategy in 2021. Considering the changing flux in Iran’s diplomacy toward the regional cooperation and ever-increasing Sino-Iranian rapprochement, the main question of this contribution is about the effect of Sino-Iranian rapprochement on India, one of Iran’s biggest Asian trading partners. The main hypothesis states that Sino-Iranian rapprochement has led India to expand the scope of its connectivity projects through Iran, throwing spoke in the wheel of China’s Belt and Road Initiative in South and Central Asia. Constructivist Institutionalism (CI) developed by Hay was adopted as the theoretical framework. The methodology used for this research is based upon qualitative methodology and discourse analysis to focus on Iran and India relations in the context of Iran’s Look East strategy. Our findings indicate that Indian policy makers are following the Vasudhaiva Kutumbakam principle in their engagement with Iran, seeking to increase Iran-India ties in the face of Chinese competition with long-term strategic and security deal. As part of India’s civilizational role in the Central Asia and a response to growing Chinese footprints in the region, India has undertaken certain concrete measures such as institutionalization of India-Central Asia summit on a multi-lateral framework and inclusion of Iran’s Chabahar port in the International North-South Corridor. The research findings reveal that the corporate remains the weak link in the chain of the state-temple-corporate complex of the Hindu nationalist BJP in relation to Iran. India is also set to lock in cooperation with Iran through long-term strategic deal, institutionalizing security cooperation, and strengthening the private sector participation in Chabahar project.

  • Farzaneh Moayedi Zadeh Pages 353-374

    The Rohingya people are the native inhabitants of Arakan (Rakhine) land in Myanmar, who have faced a series of crimes by the Myanmar army and government. Based on the norms and regulations of international and customary international law and the principles of international criminal law and considering the incidents that occurred against the religious minority group of Rohingya Muslims, the continuous violation of human rights and the occurrence of the crime of genocide by the Myanmar government are a matter of fact. There are numerous examples of deliberate actions, which prove the governmental steps to eliminate the Rohingya group, and deliberate measures, which cause the international responsibility of the Myanmar government. Iran has raised three specific positions regarding the Rohingya Muslim crisis.The major question of the research is to evaluate the occurrence or non-occurrence of violations of international criminal law, the crimes of genocide, and crimes against humanity by the Myanmar army and government against the Muslim minority in Rakhine state.The hypothesis emphasizes the definite occurrence of violations of humanitarian law and international criminal law, especially committing crimes of genocide and crimes against humanity. The purpose of the research is to examine one of the important cases of violation of Muslim rights in today's world, which has not been noticed by international legal societies. It tries to discuss briefly the Iranian positions on the Issue. The analytical-descriptive research method is based on official docs and undeniable facts, especially the documents issued by the International Criminal Court.

  • Ali Ghamiloo, Mohammadreza Dousti Zadeh Pages 375-396

    Iranian Studies, a facet of Orientalism, has long intrigued Western academia. This research explores the alignment of the Institute of Iranian Studies (IFI) of the Austrian Academy of Sciences (ÖAW) with Edward Said's Postcolonial Theory, questioning if IFI's work mirrors Said's views on the colonial roots of Orientalism. The research posits that the IFI's undertakings neither manifest a colonial inclination nor align seamlessly with Said's theoretical framework. To substantiate this claim, four seminal publications from the IFI were subjected to a directed content analysis based on constructing a research categories matrix, influenced by Said's postcolonial paradigm (Orientalism). Within this matrix, columns demarcate four representational domains: Politics, Society, Culture, and Religion, while rows differentiate six dichotomous concepts, including Similarity-Difference; Equality-Inferiority; Internal Convergence-Divergence; External Convergence-Divergence; Progress-Backwardness; and Freedom-Despotism. The findings suggest that the IFI's selected works portray Iran in a predominantly positive light across all domains. Thus, it appears that the IFI's 21st-century scholarly contributions diverge from Edward Said's postcolonial critique of Orientalism, with distinct differences in approach and perspective. However, considering Said's critique primarily targets works of English-speaking Orientalists from colonial powers, the conclusions of this research don't necessarily counter his theory. It suggests caution in generalizing Said's framework to German-speaking Orientalists, or more specifically, to the outputs of the IFI.

  • Hossein Rezai Pages 397-420

    Abstract. Uncertainty, insecurity and complexity are some of the terms defining, now and in the future, the development process of the human species on planet Earth. There is plethora of evidence to substantiate this view. However, each epidemic has its own defining features, magnitude, and discernible impact. Societies are affected differently. It is shown that the events caused by the COVID-19 pandemic, called the "coronacrisis", directly affect the sphere of global economic (pandenomics) and political contradictions, including security issues. It is noted that the pandemic factor provoked an acceleration of confrontation between global players, strengthened the role of the institution of the nation state. In the context of deglobalization at the transregional level, under the slogans of "strategic vulnerability" and "economic sovereignty", nationalism and "protectionism 2.0" continue to grow, and multilateral international institutions continue to weaken. Against this background, the European Union seeks to achieve competitive advantages through the deoffshorization of production, industrial policy and the Green Deal. The article notes the deterioration of the state of affairs between Russia, China, the US and the EU. The article reveals further trends in the strategic decoupling of the United States and its European allies, draws attention to the incentives to implement the principle of "strategic autonomy" of Brussels.

  • Seyed Amin Askari*, Mohammad Bahmani, Bakhtyar Abasslou Pages 421-434

    American sanctions against Iran are one of the most extensive in terms of variety and extent . The most approved sanctions are unilateral against a country. While unilateral economic sanctions in an extraterritorial manner are considered a violation of the sovereignty of other countries in this regard.This research is done through analytical-descriptive methodGiri has studied the legal analysis of Iran's foreign investment embargo by the United States of America based on reliable research documents and international law jurisprudence. The findings of the research show that the restrictions caused by the unilateral US sanctions against Iran and the increase in investment costs can be considered as a serious obstacle to foreign investment in Iran. However, in 1991, the United Nations General Assembly strongly urged governments to end unilateral pressures. Also in the another one in 1996 called for the removal of such practices under the title "Elimination of economic pressure measures as a means of political and economic coercion".The American side in sanctioning Iran violates the principle of peaceful coexistence among governments, which requires respect for the political principles of international law, i.e. the legal equality of governments, non-interference, cooperation and friendship, respect for the independence and territorial integrity of governments among the members of the international community. This type of actions lacks legal and international validity due to the lack of legitimacy.

  • Peyman Hassani*, Fatemeh Sharifi, Sayyad Khakzad Pages 435-464

    Considering that Iran has both oil and seawater, which is the route of transportation of oil tankers, the legal system of Iran has been discussed in this paper. Also, regulations related to prevention and dealing with pollution caused by oil tankers, regulations on how to compensate for damages caused by oil pollution, filing lawsuits, and how to receive compensation due to damages are examined with comparison to American laws. Regarding Iran's laws, it can be said that this country has not passed advanced regulations domestically and independently. However, due to the international aspect of these incidents, conventions have been formulated by international organizations, and by joining them, Iran has aligned itself with the international community in this field. However, since most of its states are surrounded by the sea and a lot of oil is transported through its ports, the United States enacted legislation in this field before the international community, and the history of its legislation dates back to 1924. With its strong domestic laws, the United States has not acceded to international conventions and still considers its national laws to govern these matters. Hence, the laws of this country and its performance be set as a model for other countries that are struggling with these issues.

  • Yaser Soleimani Pages 465-482

    National identity is the highest level of collective identity in a society and a sense of adherence, attachment, and commitment to the national community, which is considered a part of collective identity. Since national identity plays a crucial role in national unity and political legitimacy, it is crucial to address this issue. As a prominent resistance figure and symbol of Iranian Islamic identity and counterterrorism, Qassem Soleimani founded a new school of national solidarity, promoted Shiite identity, mobilized resources, and became the basis for reproducing national identity in Iran. Therefore, the purpose of the current research was to explain the role of Qassem Soleimani's performance in the reproduction of the national identity of the Islamic Republic and to answer the question of what role Qassem Soleimani's performance had in the reproduction of the national identity in political, religious and territorial dimensions. The current research method was fundamental regarding the purpose and utilized the descriptive-analytical data collection approach. The results of the present study indicated that Qassem Soleimani, by creating a new school of thought, hegemonizing the discourse of resistance and Shiite religion, activating the protest of Muslims, and creating a cultural heartland among Shiites as a campaign strategy, caused the reproduction of national identity in the Islamic Republic.

  • Mahmoud Ghafouri *, Mohammad Davand Pages 483-500

    Sino-US Relations in the Persian Gulf during Obama’s AdministrationAbstract:The Persian Gulf is one of the most important regions of the world that has been vital for the great powers since long time ago, not only for its energy resources but also its strategic location. After the British withdrawal from the region in 1971, the United States filled the vacuum and tried to preserve the status quo during the cold war. Since 1980s China was also attracted by the huge energy resources and the vast market of the region. But in the 21st century and the rise of China as the second largest economy of the world, the importance of the Persian Gulf enhanced in China’s view to manage its energy needs and benefit from its lucrative market and possible bilateral capital investment. This article intends to examine the relationships between China and the United States of America during the Obama’s administration. By using the “Power Cycle Theory” it is concluded that the United States has accepted the Chinese position as the rising power in the Persian Gulf region; and that their relationships were based on collaboration and competition, not confrontation or hostility; which seems to continue in the foreseeable future as well. Key Words: The Persian Gulf, China, The United States, Collaboration, Competition, Confrontation, Hostility.

  • Mohammad Reza Faraji *, Vahid Ranjbar Heydari Pages 501-520

    The 21st century is marked by the proliferation of hybrid warfare among actors involved in asymmetric conflicts, utilizing diverse forms of warfare that are suited to the scenario and context. Therefore, modern conflicts differ from classical conflicts in terms of their complexity, diversity, form, nature, and dynamics. This study examines the susceptibility of actors in hybrid warfare. Thus, the research question is “What requirements does a hybrid war impose on international actors, and how should Iran be explained as a case study?” The data were collected through desk studies and analyzed based on a descriptive-analytical approach. The study findings showed that, given the assumption of changes in the nature of wars and the emergence of hybrid wars as a result of the combined nature of threats in the complex international system, hybrid war is the most difficult challenge for actors, particularly dissatisfied ones, in confrontation with the international system's power poles, particularly the hegemon. This includes a variety of conventional and unconventional wars that are fought at anytime, anywhere, and with varying degrees of intensity by military or civilians. Iran is under pressure from rivals engaged in this type of conflict to give up its demands and needs on the regional and international levels.

  • Farshad Roomi *, Ehsan Kazemi, Zinat Motahari Pages 521-542

    With the victory of the 1979 Islamic Revolution in Iran, revolutionary socio-political movements emerged throughout the region that facilitated the formation of resistance groups against imperialism. The purpose of this research is to understand the process of the formation and evolution of resistance groups in the Islamic Republic of Iran’s regional policy. The main question of the study is “what is the place of resistance groups in the Islamic Republic of Iran’s regional political strategy?”. The hypothesis of the study is: “the Islamic Republic of Iran plays a stabilizing role in the region through collaboration with resistance groups against imperialism and intervention, a reality that serves the national interests of the region’s Islamic countries”. Based on the findings of the study, sponsoring the regional resistance groups provides stability and fosters the resistance discourse against US and Israel intervention, leading to the stabilizing of security for both Iran and other countries of the region. The method of the study is descriptive-analytical and the theoretical framework is neo-classical realism.