فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین در آموزش و پرورش
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/25
  • تعداد عناوین: 25
|
  • سعدالله قادرزاده * صفحات 1-11

    فرآیندهای ذهنی شخص خلاق بسیار سیال تر و انعطاف پذیرتر از کسانی است که بهره چندانی از این نعمت ندارند. او در هر لحظه نظرات بیشتری دارد و ایده های او سطح وسیع تری از تجارب بشری را نسبت به اشخاصی که از این تجارب تقریبا بی بهره هستند، در برمی گیرد. آمادگی و در نتیجه توانایی اش در ذخیره سازی آنی، یا مدت دار، یا خودداری از اظهار نظر در خصوص ترکیبات تازه ای است که می سازد. او اجازه می دهد عقایدش بی هیچ قید و بندی به طور کامل جاری گردند، با علم به اینکه، هر زمان که این جریان متوقف گردد او زمان کافی برای قضاوت بعدی و تجزیه و تحلیل خواهد داشت. آنهایی که سعی می کنند به هنگام خلق کلام آن را تجزیه و تحلیل نیز نمایند، آن را کاری بس دشوار خواهند یافت، البته اگر ارائه عقاید تازه برای آنان غیرممکن نگردد. انعطاف پذیری به طور آشکار با داشتن ترفندهای بسیار همراه است که با آگاهی از روش های متنوع و داشتن تجارب بسیار آسان خواهد شد، اما احتمالا از همه مهم تر این است که معنای آن داشتن یک بینش دوگانه است، بدین ترتیب که نه تنها باید در خلق عمل شرکت داشت بلکه به طور همزمان به عنوان یک شاهد عمل خود نیز باشد. به این معنی که شخص می تواند روی یک تپه تصادفا از خواب بیدار شود و ببیند که چه کار می کند و در نتیجه آن عبور از دره های تاریک و توانایی دیدن مشکلات خود، به صورت یک سیستم در داخل سیستم و فعل و انفعالات آنها بر همدیگر را پیش بینی می کند..

    کلیدواژگان: هوش تحصیلی، یادگیری فعال، رویکردهای اکتشاف و پژوهش، طرح کلر
  • سمیه سینائی فرد * صفحات 12-17

    قرن بیست و یکم، قرن دانایی است. به عبارت دیگر، قرن تغییر از جامعه ی صنعتی به جامعه ی فراصنعتی یا جامعه ی اطلاعاتی است. با رشد و گسترش فناوری اطلاعات، دارائی های ناملموس به ویژه دانش و دانایی، نقش خود را پر رنگ تر کرده و باعث ایجاد ارزش افزوده می گردد. اگر فرهنگ یاددهی- یادگیری در نظام آموزشی تحول نپذیرد نه تنها ورود فناوری اطلاعات به این نظام ، هیچ گونه تغییر و تحولی را ایجاد نخواهد کرد؛ بلکه به تقویت سنت های محافظه کارانه ی آموزش خواهد انجامید زیرا این فناوری اطلاعات نیست که به تنهایی موجب تغییر می شود بلکه این انسان ها هستند که عامل اصلی تحول، تلقی می گردند. پژوهش حاضر با هدف بررسی فرصت ها و چالش های آموزش مجازی با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات پرداخته و در پایان راهکارهایی برای رفع چالش ها ارائه نموده است. نتیجه حاصل از پژوهش حاکی از آن بود که توسعه ی فناوری اطلاعات در نظام آموزشی کارآمد، نه فقط یک انتخاب؛ بلکه یک ضرورت غیر قابل انکار است و گام مهمی در اصلاحات نظام های آموزشی محسوب می گردد. با توسعه و پیشرفت فناوری های نوین در کشورهای مختلف، به خصوص در کشورهای پیشرفته و همچنین انفجار اطلاعات در تمام بخش های مختلف جوامع، پاسخگویی با شیوه های سنتی، دیگر جوابگوی انسان ها در زمینه انتقال سریع اطلاعات نبوده و لذا نیاز به شیوه های جدیدتر به شدت احساس می شد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش مجازی، فناوری، یادگیری الکترونیکی
  • اصغر سعیدی * صفحات 18-23

    هدف از این مقاله بررسی تاثیر فضای مجازی بر روی دانش آموزان می باشد.دانش آموزان در دوران تحصیلی خود با مسائل زیادی روبرو هستند.این مشکلات و مسائل می تواند روی پیشرفت تحصیلی آنها تاثیر بگذارد.شناخت این مسائل تاثیرگذار و اقدام در جهت کاهش تاثیرات کافی آنها،می تواند در جهت پیشرفت تحصیلی دانش آموزان موثر باشد.مشکلات اقتصادی،ویژگی های فردی،مشکلات ناشی از عوامل محیطی و باورهای فرهنگی- اجتماعی دانش آموزان و همچنین وجود تکنولوژی های مجازی و مدرن عصر اخیر از جمله عواملی است که می تواند در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تاثیر منفی بگذارد،اینترنت و فضای مجازی منابع شگفت انگیز اگاهی و دانش هستند. با تغییرات اساسی که در اثر رشد و گسترش فناوریهای نوین ارتباطی در عرصه های مختلف زندگی انسانها رخ داده است، تعلیم و تربیت نیز از این قاعده ی تغییرات مستثنی نیست. در عصر ما دانش و فناوری با یکدیگر هم مسیر شده اند و نمی توان یکی از این دو را بدون دیگری به راحتی به دست آورد.فضای مجازی با منابع و امکانات شگفت و عظیمی که در زمینه علم و دانش در اختیار کاربرانش قرار می دهد و با ویژگیهایی چون بی زمانی و بی مکانی، تعاملی بودن و... قابلیتهای زیادی در زمینه آموزش و تعلیم و تربیت در اختیار کاربران خود قرار می دهد.اصطلاحاتی چون کلاس بدون دیوار ، مدارس هوشمند، دانشگاه مجازی و... اشاره به نوع جدید و شاید غیر معمولی از آموزش الکترونیک دارد که در مقابل آموزش سنتی و معمول امروزه در حال جایگیری در سیستمهای آموزشی کشورهای مختلف است. در آموزش سنتی به خاطر حضور فیزیکی در زمان و مکان،دانشجو، استاد و محتوا و منابع درسی،‏‏‏‏ مشارکت و تعاملی چهره به چهره با یکدیگر قرار دارند و ویژگی اصلی آموزش نیز همین تعاملات است که از طریق آن دانش و اطلاعات بین افراد رد و بدل می شود و به حجم و محتوای دانش اضافه می شود و یا در آن تغییراتی ایجاد می شود.این ویژگی آموزش در صورت جدید آموزش که آموزش الکترونیک یا از راه دور است نیز حضور بارز و روشن دارد و بر حسب محیطی که در ان عمل می کند، از ویژگیهای و قابلیتهای فضای مجازی برای عملکردش استفاده می کند. در این پژوهش نقش تکنولوژی های مجازی و تاثیراتشان بر روی دانش آموزان ابتدایی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: دانش اموزان، ابتدایی، مجازی
  • وحید رحمانی دغارونی * صفحات 24-30

    مطالعه حاضر با هدف بررسی کارکردهای خاص راهبردهای ارتباطی مورد استفاده معلمان ایرانی زبان انگلیسی در محیط کلاس درس انجام شد. تعداد 10 معلم زبان انگلیسی به همراه دانش آموزان کلاس های خود در این مطالعه شرکت کردند. صدای یک درس از هر معلم و در مجموع 15 ساعت داده های کلاسی ضبط شد. بررسی داده های کلاسی در مجموع منجر به شناسایی 112 راهبرد ارتباطی شد. پس از تجزیه و تحلیل این راهبردهای ارتباطی، سه کارکرد شناسایی شد که عبارتند از: آموزشی، غیرآموزشی و فراآموزشی. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بررسی تعاملات بین انواع راهبردهای ارتباطی و انواع کارکردهای آنها منجر به درک بهتری از راهبردهای ارتباطی می شود.

    کلیدواژگان: راهبردهای ارتباطی، کارکردهای راهبردهای ارتباطی، معلمان ایرانی زبان انگلیسی، محیط کلاس درس
  • اسماعیل کرمی باغ *، سروه کرمی باغ، ابراهیم کرمی باغ صفحات 31-35

    در این مقاله سعی بر آن است که در گام نخست درک و هیجان و اینکه چه ارتباطی در زندگی ما دارد بحث شود و سپس موضوع هوش هیجانی و ارتباط آن با میزان شادی و رضایت از رندگی تشریح شده است و درگام بعدی مبحث موفقیت تحصیلی و تعاریف عنوان شده برای آن بیان شده است و سپس اهمیت آن در رابطه با موفقیت در زندگی و علی الخصوص در دانش آموزان محصل برای موفقیت عنوان شده است. و در گام آخر سعی شده تحقیقات و پژوهش هایی که در این خصوص انجام گرفته، آورده شود. امیدواریم این مقاله بتواند برای محققان در این زمینه کمک بکند تا بتوانند درک درست تری از این موضوع داشته باشند و همچنین مقدمه ای برای تحقیقاتی که توسط پژوهشگرانی که تمایل دارند در این حیطه کار کنند ، باشد.

    کلیدواژگان: یادگیری، هوش هیجانی، دانش آموزان، موفقیت تحصیلی، مرور کتابخانه ای
  • مریم فرج پور، بهرام صالح نیا * صفحات 36-46

    هدف کلی پژوهش حاضر بررسی تاثیرمهارت فنی ،امنیت وبهداشت اماکن تاسیسات ورزشی بر توسعه مهارتهای پیشرفته دانش آموزان ورزشکاراز دیدگاه معلمین و مربیان تربیت بدنی بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری است و از لحاظ هدف نیز جزء تحقیقات کاربردی محسوب می شود. داده های این تحقیق به صورت میدانی و با استفاده از پرسش نامه گردآوری شد. جامعه آماری این تحقیق تمام معلمین و مربیان تربیت بدنی مدارس راهنمایی و دبیرستان شرق استان تهران بود که تعداد آن ها 2100 نفر می باشد و نمونه آماری براساس جدول مورگان 301نفر و به صورت در دسترس در نظر گرفته شد. در این تحقیق از پرسشنامه های محقق ساخته استفاده شد که روایی سازه، واگرا و همگرا مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه نیز بررسی و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده های آماری از روش آماری توصیفی استفاده شد و از این طریق فراوانی، درصد، میانگین داده ها، انحراف استاندارد، کمترین، بیشترین محاسبه و نتایج در جداول ارایه شد. جهت تعیین طبیعی بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنف استفاده شد. یافته های این تحقیق نشان داد که: بین مهارت فنی با توسعه مهارتهای پیشرفته دانش آموزان ورزشکار از دیدگاه معلمین و مربیان تربیت بدنی مدارس راهنمایی و دبیرستان شرق استان تهران رابطه مثبت معنادار وجود دارد.وبین وضیعت امنیت با توسعه مهارتهای پیشرفته دانش آموزان ورزشکار از دیدگاه معلمین و مربیان تربیت بدنی مدارس راهنمایی و دبیرستان شرق استان تهران رابطه مثبت معنادار وجود دارد. همچنین وضیعت بهداشتی در رابطه بین وضعیت ایمنی با توسعه مهارتهای پیشرفته دانش آموزان ورزشکار از دیدگاه معلمین و مربیان تربیت بدنی مدارس راهنمایی و دبیرستان شرق استان تهران نقش میانجی معنادار دارد.

    کلیدواژگان: مهارت فنی، امنیت بهداشت، مهارتهای پیشرفته
  • یحیی نورالدینی اقدم، سیدغلامرضا غیبی، معصومه باغبان کریمی * صفحات 47-56

    شعر، بستر مناسبی برای آموزه های دینی، علمی، فلسفی و تربیتی است. در این میان، مقوله تربیت آن هم از نوع تربیت اخلاقی چنان مهم است که هدف بعثت انبیاء الهی دانسته شده است. تربیت عبارت است از پرورش دادن؛ یعنی استعدادهای درونی ای را که بالقوه در یک شیء موجود است، به فعلیت درآوردن و ایجاد تعادل و هماهنگی میان آنها، تا از این راه، متربی به حد اعلای کمال خود برسد. از نظر اسلام، تربیت باید تربیت دینی - اخلاقی باشد.بدیهی است که تربیت بطور عام و تربیت اخلاقی بطور خاص به عنوان یک فرایند، اصولی داشته باشد. اصل، عبارت است از قاعده ای کلی که به صورت قضایای املایی یا انشایی و بر اساس مبانی تربیتی به عنوان راهنمای عمل مربی، در جهت نیل به اهداف تربیتی شکل گرفته و در عین کلیت، خاصیت کاربردی نیز دارد و بر همین اساس، عمل تربیت را کنترل می کنند. این که اصول تربیت اخلاقی چند مورد است هرگز اتفاق نظری وجود نداشته است؛ ولی می توان گفت که مهم ترین اصول تربیت اخلاقی عبارتند از اصل تربیت خویشتن، اصل سازگاری وسیله با هدف، اصل تساوی، اصل اغییر ظاهر، اصل تدریج، اصل رعاایت تفاوت های فردی، اصل انگیزش و اصل کنترل. پژوهش پیش روکه با روش توصیفی- تحلیلی در بستر مطالعات کتابخانه ای انجام گرفته در صدد پاسخگویی به این پرسش است که اصول تربیت اخلاقی و بطور مشخص اصل تربیت خویشتن در اشعار ناصر خسرو چیست.

    کلیدواژگان: شعر فارسی، تربیت، اخلاق، اصول اخلاقی، شعر ناصر خسرو
  • حامد اسماعیلی، سعید شهرکی کمک *، راحله شهرکی کمک، زهرا شیخ نوری، زهرا حدادی صفحات 57-67

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی های شناختی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دچار اختلال نارسانویسی انجام شد. این مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه پژوهش دانش آموزان مقطع ابتدایی مبتلا به نارسانویسی مراجعه کننده به مراکز اختلالات یادگیری شهر زاهدان در سال 1401-1400 بودند. نمونه پژوهش 50 نفر بودند (25 نفر در هر گروه) که پس از بررسی معیارهای ورود به مطالعه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. گروه آزمایش به تفکیک 20 جلسه 30 الی 45 دقیقه ای (3 بار در هفته) تحت آموزش بازی های شناختی به کمک نرم افزار شناختی ساند اسمارت قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه مقیاس کارکردهای اجرایی (‎5) بودند. داده ها با آزمون های خی دو و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که آموزش بازی های شناختی باعث بهبود کارکردهای اجرایی در گروه دانش آموزان دچار اختلال نارسانویسی در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0>P). نتایج نشان دهنده اثربخشی بازی های شناختی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دچار اختلال نارسانویسی بود، بنابراین برنامه ریزی توسط متخصصان و درمانگران برای بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان دچار اختلال نارسانویسی از طریق بازی های شناختی ضروری است.

    کلیدواژگان: بازی های شناختی کارکردهای اجرایی، نارسانویس
  • بهرام بهرامی * صفحات 68-77

    نقش ورزش در یادگیری و تاثیرات مثبت آن بر سلامت جسم، ذهن، روح، حافظه، تمرکز و انگیزه برای همه ناشناخته مانده است. استفاده از فواید ورزش فقط به مدرسه و تحصیل محدود نمی شود، همه افراد باید آن را در زندگی روزمره خود بگنجانند تا از نتایج مثبت ورزش بهره مند شوند، زیرا اثرات مفید و موثر آن در شغل و زندگی افراد نیز می تواند مفید باشد و دستاوردهای زیادی برای مردم به ارمغان آورد روش پژوهش حاضر ازنوع کتابخانه ای می باشد. تاثیر ورزش صبحگاهی بر اضطراب اجتماعی دانش اموزان اضطراب یکی از مشکلات روحی و روانی در جوامع امروزی است. ورزش به عنوان یک فعالیت بدنی می تواند تاثیرات مثبتی بر کاهش اضطراب داشته باشد. در این مقاله، به بررسی علل اضطراب، نقش ورزش در بهبود روانی، مکانیزم های عملکردی این تاثیر و راه های استفاده بهینه از ورزش به منظور کاهش اضطراب پرداخته خواهد شد. اضطراب به عنوان یک واکنش طبیعی در برابر تنش ها و نگرانی های روزمره وجود دارد. با این حال، اگر به شدت و به صورت مداوم پایدار باشد، می تواند به مشکلی جدی تبدیل شود. در جوامع پرتنش امروزی، به دنبال راهکارهایی برای مدیریت و کاهش این اضطراب هستیم. یکی از راه های موثر برای بهبود وضعیت روانیدانش آموزان ، انجام ورزش و فعالیت های بدنی منظم

    کلیدواژگان: اضطراب، ورزش صبحگاهی، دانش آموزان
  • فائزه محمدی * صفحات 78-82

    آموزش هوشمند با استفاده از فناوری های جدید انقلابی در آموزش ابتدایی و نظام تعلیم و تربیت ایجاد کرده است. در واقع این فناوری ها کیفیت تعامل ، رشد شناختی و روابط اجتماعی را در بین دانش آموزان افزایش می دهد. مطالعات نشان داده که برد های هوشمند به طور قابل توجهی تجربیات یادگیری دانش اموزان را بهبود می بخشند . همچنین در بررسی و مطالعات دیگری بدست امده است که کلاس های درس هوشمند در پیشرفت تحصیلی دانش اموزان بهتر از کلاس های درس سنتی عمل میکندد در واقع در این کلاس ها خلاقیت دانش اوزان تقویت و شکوفا شده و تسهیل یادگیری را در پی دارد . از انجا که به طور طبیعی انسان هر انچه را که میبیند و لمس میکند بهتر به خاطر میسپارد نگارنده پژوهش پیش رو تلاش نموده با روش توصیفی تحلیلی با رویکرد کتابخانه ای به فرایند یادگیری و اموزش با استفاده از تکنولوژی های جدید پرداخته و روش های بصری موفیت امیز را بررسی نموده است .

    کلیدواژگان: اموزش هوشمند، تکنولوژی، نرم افزار ها، تخته هوشمند، کتاب گویا، مدارس ابتدایی
  • مجید سفید *، اصغر محمدی صفحات 83-99

    هدف پژوهش حاضر که به روش توصیفی همبستگی صورت پذیرفت، بررسی نقش و اهمیت سازمان آموزش و پرورش و تربیت دینی بود. پژوهش حاضر به توصیف تربیت دینی پرداخت که در برگیرنده مباحثی در مورد ابعاد وجودی انسان و تربیت دینی و همچنین رابطه بین دین، تربیت و تربیت دینی است. در پژوهش حاضر نظریه ها و رویکرد های مختلف در این زمینه مورد توجه قرارگرفت و در ادامه به بحث تربیت دینی و فطرت پرداخته شد و اهداف هدف تربیت دینی مورد توجه قرار گرفت. در ادامه روش های مستقیم و غیر مستقیم در تربیت دینی مورد بحث قرار گرفت و اصول اساسی تربیت دینی و مولفه های تربیت دینی نیز تشریح شد. آموزه های دینی و تربیت نیز یکی دیگر از مباحثی بود که مورد توجه محققان بود. در این بحث به هدف آموزش و پرورش در راستای تربیت دینی پرداخته شد و به نقد نظر مخالفان تربیت دینی و دلایل موافقان تربیت دینی پرداخته شد. پژوهشگران مشکلات ساختاری در آموزش و پرورش برای تربیت دینی و رابطه بین غایات و روش ها در تربیت دینی و همچنین ساحت های تربیت دینی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تربیت دینی، سازمان آموزش و پرورش، اهداف، اصول اساسی تربیت دینی
  • مجید سفید *، اصغر محمدی صفحات 100-114
    زمینه و هدف

    دین گریزی از جمله مسائل مهمی است که بشریت از آغاز آفرینش با آن دست به گریبان بوده است. شاید بتوان گفت این مشکل در قرن های اخیر به شیوه های جدیدی سازمان یافته و از شکل سنتی به صورت مکتب های گوناگون همانند «لیبرالیسم» و «سکولاریسم» و «اومانیسم» در غرب ظهور پیدا کرده است؛ از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی پدیده دین گریزی، و بررسی ابعاد، نظریه ها و راهکارهای مرتبط با آن می باشد.

    روش تحقیق: 

    روش انجام این تحقیق به لحاظ ماهیت، از نوع توصیفی و کتابخانه ای هست. ابزار گرد آوری در روش کتابخانه ای فیش برداری و تهیه و خلاصه از پژوهش های گذشته و تفسیر و نتیجه گیری از ان ها بود.

    یافته ها

    پژوهش حاضر تعاریف و ابعاد دین و اشکال و انواع دین گریزی را مورد توجه قرار دارد و در ادامه عوامل موثر بر دین گریزی را مورد توجه قرار داد که شامل عوامل درون دینی، عوامل برون دینی، عوامل جامعه شناختی، عوامل روان شناختی، عوامل سیاسی و مدیریتی بودند. در ادامه نیز ارکان و مولفه های پدیده دین گریزی؛ پیامدهای پدیده دین گریزی و نتایج و راهکارهای حل پدیده دین گریزی مورد توجه قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    از آنچه گفته شد می توان دریافت: 1- دین گرایی یا دین گریزی مقوله تک علتی نیست و علل متعددی در تحقق آن موثر است 2- برخی از علل و عوامل مذکور معرفتی و از سنخ دانش بوده و برخی غیر معرفتی است.3- علل دین گریزی به علل داخلی و خارجی (درونی و بیرونی) قابل تقسیم است به این معنی که برخی علل به متن جامعه دینی و پیروان آن دین مربوط است. ولی برخی دیگر زمینه خارجی دارند 4- هرچه از عقلانیت فاصله گرفته شود به همان نسبت با دین و دین داری نیز فاصله خواهد افتاد 5- اختلاط و آمیزش حق و باطل که از عوامل دین گریزی است امری است تقریبا پایدار همواره چنین بوده و خواهد بود 6- فضایل و رذایل اخلاقی آدمیان در دین گرایی و دین گریزی آن ها موثر است.

    کلیدواژگان: دین گریزی، پیامدها، نظریه ها، راهکارها
  • الناز اخلاقی امینی *، لیلا بخشی صفحات 115-119

    این تحقیق از جهت هدف بررسی یادگیری مشارکتی بر پیشرفت تحصیلی دانش اموزان میباشد،روش در این تحقیق به صورت مطالعه کتابخانه ای بوده است و از مطالعه در مقاله ها و تحقیق های چاپ شده و همچنین مطالب دیجتالی استفاده شده است و نتیجه این بود که یادگیری مشارکتی و پیشرفت تحصیلی دانش اموزان باهم مرتبط هستند وباعث پیشرفت و انگیزه و خود کارامدی دانش اموزان میشود،یادگیری مشارکتی هدفش اسان تر شدن هرچه بهتر یادگیری میباشد و این یادگیری یکی از شاخص های مهم ارزشیابی در اموزش و پرورش میباشد.

    کلیدواژگان: یادگیری، مشارکت، پیشرفت، دانش آموز، تحصیل
  • محمدرضا اسدی یونسی *، عفت یاسی صفحات 120-125

    هدف تحقیق حاضر رابطه انگیزه تحصیلی و ادراک از محیط کلاس با پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر بیرجند بودند که در این پژوهش 200 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این پژوهش، پرسشنامه انگیزه تحصیلی والرند و همکاران (1992)، پرسشنامه ادراک از محیط یادگیری کلاس جنتری و همکاران (2002) و نمره معدل تحصیلی را تکمیل نمودند. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود و نتایج نشان داد که بین انگیزه تحصیلی با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان متوسطه دوم رابطه وجود دارد و نیز بین ادراک از محیط یادگیری کلاس با پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان رابطه وجود دارد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داده که متغیرهای ادراک از محیط یادگیری کلاس و انگیزه تحصیلی به ترتیب پیش بین کننده پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان بوده اند و روی هم رفته 9 درصد پیشرفت تحصیلی را پیش بینی کرده اند. از این تحقیق می توان برای مدارس و موسسات آموزشی کاربرد زیادی با علم دارند استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، ادراک از محیط یادگیری کلاس، پیشرفت تحصیلی
  • زهرا حمیدی* صفحات 126-133

    دوران تحصیلی ابتدایی مهمترین مرحله در زندگی کودکان است که ضرورت توجه به عواطف آن ها بیش از پیش باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا این دوره در راستای شکل گیری شخصیت دانش آموزان و از حساس ترین مقاطع سنی محسوب می شود. از نظر کارشناسان، این دوران بهترین زمان برای انس بیشتر دانش آموزان با متون دینی و قرآنی است. با توجه با اهمیت ایجاد علاقه در دانش آموزان، آموزش کامل مفاهیم و بهبود عملکرد آن ها این پژوهش با هدف بهبود روخوانی قرآن و ایجاد علاقه نسبت به این درس با استفاده از روش اقدام پژوهش در یکی از مدارس چندپایه ی شهرستان پاسارگاد انجام شد. در این پژوهش ضعف آموزشی و ناتوانی در روخوانی به عنوان یکی از عوامل بی علاقگی به درس قرآن شناخته شد و پس از آموزش مجدد و موفقیت بچه ها در خواندن از روی آیات درس علاقه و انگیزه دانش آموزان نسبت به درس قرآن و حفظ سوره های کوتاه افزایش چشمگیری پیدا کرد.

    کلیدواژگان: درس قرآن، علاقه، خواندن قرآن
  • ناصر محمدی احمدآبادی *، حمید آبدار، امیرحسین چاکرالحسینی ابرقوئی صفحات 134-140

    این درس پژوهی با هدف به کارگیری روش تدریس درس آزاد فارسی پایه پنجم ابتدایی در سال 1403-1402 انجام شده است. جامعه ی آماری این درس پژوهی می تواند تمامی دانش آموزان پایه ی پنجم ابتدایی را شامل شود و نمونه ی آماری ما در این پژوهش، دانش آموزان دختر و پسر دبستان خیام روستای ببروئیه می باشند. روشی که در این پژوهش استفاده شده، روش کیفی و به صورت بررسی و مشاهده ی فعالیت های کلاسی رخ داده شده با توجه به برنامه ی درسی به کار گرفته شده و نظارت بر تاثیر آموزش و یادگیری دانش آموزان می باشد. نتایج این پژوهش پس از اجرای طرح های درسی مد نظر و بررسی ها و مشاهدات صورت گرفته، نشان می دهد که با روش آموزشی عنوان شده می توانیم چالش هایی را، که در هنگام تدریس درس آزاد پایه پنجم در یک کلاس چند پایه بوجود می آیند حل کنیم.

    کلیدواژگان: درس پژوهی، درس آزاد، کلاس چند پایه، فارسی پنجم ابتدایی
  • یوسف رضا رضایی * صفحات 141-150

    مقاله حاضر به تحلیل ظهور و کاربرد فناوری هوش مصنوعی در حوزه آموزش و پرورش می پردازد. این تحقیق، تاثیرات فناوری های جدید بر روش های یادگیری و تدریس و همچنین تکامل آن ها را مورد بررسی قرار می دهد. با توجه به پیشرفت های اخیر در تکنولوژی و افزایش سرعت استقبال از فناوری های نوین در بخش آموزش، این مطالعه به پیش بینی چشم انداز آینده آموزش در دنیایی که هوش مصنوعی جزئی از آن است، پرداخته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که هوش مصنوعی به طور فزاینده ای در موسسات آموزشی و به شکل های متنوع به کار گرفته شده است. از کامپیوترها و فناوری های مرتبط با آن ها گرفته تا سیستم های آموزشی هوشمند مبتنی بر وب، ربات های انسان نما و چت بات ها، همگی در این راستا به کار رفته اند. این فناوری ها به مربیان امکان داده اند تا وظایفی چون بررسی و ارزیابی تکالیف را به شیوه ای موثرتر و کارآمدتر انجام دهند و به این ترتیب، کیفیت فعالیت های آموزشی خود را ارتقا بخشند. علاوه بر این، با بهره گیری از یادگیری ماشینی و قابلیت سازگاری، محتوای آموزشی به گونه ای سفارشی سازی و شخصی سازی شده که به تقویت جذب و حفظ دانش در دانش آموزان منجر شده و در نهایت، تجربه یادگیری و کیفیت کلی آموزش را بهبود بخشیده است. روش تحقیق به کار رفته در این مطالعه، توصیفی و کتابخانه ای است و هدف اصلی آن، بررسی کاربردهای متنوع هوش مصنوعی در زمینه آموزش و یادگیری می باشد. نتایج حاکی از آن است که هوش مصنوعی توانسته است عملکرد دانش آموزان و معلمان را بهبود بخشیده و سطح کیفی آموزش را ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، آموزش، یادگیری، تدریس
  • علی اکبر صابری * صفحات 151-161
    اهداف

    تحولات در ایران و در انواع سرمایه ها از جمله سرمایه های فرهنگی، دینداری را نیز دستخوش تغییر کرده است. به خصوص در نهادی مانند آموزش و پرورش و در بین دانش آموزان، این نسل جوان و پرسشگر جامعه ی ایرانی. هدف ما در این پژوهش بررسی رابطه بین اشکال دین ورزی با توجه به ابعاد سرمایه فرهنگی با اشکال دین ورزی دانش آموزان متوسطه دوم شهر شاهرود است.

    روش مطالعه

    پژوهش کیفی حاضر، با استفاده از چارچوب مفهومی بوردیو و به روش داده بنیاد (نسخه سیستماتیک)، با استفاده از چارچوب نمونه-گیری هدفمند، به انجام رسیده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق شامل مقولات منتخب است که در قالب مدل پارادایمی تنظیم و تعریف شده اند..

    نتیجه گیری

    محتوای مدل پارادایمی نشان دهنده ی این است که وضعیت سرمایه های فرهنگی، مسائلی در دگرگونی و تکثر امر دینی، به وجود آورده است. به بیانی، بررسی این وضعیت، دگرگونی دینداری و تکثر دینی، تحت تاثیر زمان و مکان سرمایه های فرهنگی جامعه است.

    کلیدواژگان: تکثر دینی، سرمایه ی فرهنگی، تئوری داده بنیاد، حساسیت نظری، دینداری
  • میترا بهرامی *، سادات حسینی صفحات 162-170

    ترویج خشونت در فضای مجازی یکی از موانعی است که نقش مهمی در انحراف دانش آموزان کاربر دارد. جذابیت خیره کننده به همراه کارایی بالا در همین فضا، باعث شده که این فضا یکی از محیط هایی باشد که کاربران برای گذران اوقات خود، به آن پناه ببرند. هدف پژوهش مطالعه پدیدارشناختی لوازم خشونت طلبی در فضای مجازی کاربران دانش آموز است.روش پژوهش کیفی با رویکرد هفت مرحله ای کلایزی از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساخت یافته با دانش آموزان به شیوه نظری انتخاب شدند. پس از مصاحبه طی سه مرحله کدگزاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند که نتایج آن ها شامل نه مضمون اصلی شد.

    کلیدواژگان: زامبی، خشونت، خودمحوری، قانون گریزی، فضای مجازی
  • مهدی المی * صفحات 171-178

    دستیابی به اهداف واقعی دوره های آموزش ضمن خدمت معلمان یکی از معضلات اساسی نظام های تربیتی است. در ایران نیز با وجود اقدامات انجام شده، شواهد مستقیم و غیرمستقیم درباره اثربخشی آموزش های ضمن خدمت معلمان، نتایج چندان کارآمد و خشنودکننده ای را نشان نمی دهند. به طوریکه انتظار اصالحات و اقدامات تخصصی در این زمینه از سوی مسئوالن و کارشناسان رو به افزایش است. هدف این پژوهش اجرای دوره های ضمن خدمت مجازی و تاثیر آن بر کیفیت آموزش و دانش افزایی معلمان است.برای این منظور 5 شاخص نیازسنجی آموزشی, تدوین اهداف و محتوای آموزشی, راهبردهای یاددهی- یادگیری, شرایط و امکانات آموزشی, و ارزشیابی, و مولفه های آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تمامی مولفه های آموزش ضمن خدمت مجازی (ارتقاء فرایند یاددهی- یادگیری، ارتقاء تعاملات انسانی، ارتقاء استفاده از اینترنت و آشنایی با رایانه، صرفه جویی از زمان، مهارت فنی و عملی، استفاده از روش ها و الگوهای جدید آموزشی، گرایش به تربیت بدنی)توانایی پیش بینی عملکرد شغلی معلمان تربیت بدنی را دارا می باشد.

    نتیجه گیری

    در دسترس بودن اینترنت باعث دستیابی به اطلاعات جدید در زمان کمتر می شود و این در زمینه استفاده معلمان از روش ها و الگوهای جدید باعث افزایش عملکرد شغلی آنان می شود.

    کلیدواژگان: ضمن خدمت، مجازی، آموزش، دانش افزایی، پیشرفت
  • فاطمه کریمی * صفحات 179-188

    اعتماد به نفس یعنی خود را باور داشتن و به نیروی خویشتن تکیه و اعتماد کردن و داشتن باور به توانایی خود در عمل. از طرفی کمبود اعتماد به نفس شدید می تواند باعث ایجاد اختالل شخصیت شود. در موارد بسیار متعددی مشاهده و گزارش شده است دانش آموزانی که از اعتماد به نفس ضعیفی برخوردارند، پیشرفت تحصیلی خوبی ندارند. نداشتن اعتماد به نفس باعث می شود دانش-آموزان در کلاس درس گوشه گیر باشند و در بازی ها و فعالیت های گروهی شرکت نکنند و نتوانند به اهداف آموزشی دست پیدا کنند. از آنجایی که معلم نقش کلیدی و محوری در تربیت دانش آموزان دارد و می تواند خلاها و کمبودهای خانواده را جبران کند، ازاین رو توجه کافی مربیان و معلمان به موضوع اعتماد به نفس دانش آموزان اهمیت زیادی دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر که به روش اقدام پژوهی انجام شده است، بهبود اعتماد به نفس غزل دانش آموز کلاس اول است. در این پژوهش با مطالعه پیشینه و تحقیقات مرتبط و بهره گیری از ابزارهای مشاهده، مصاحبه، پرسشنامه، عوامل تاثیرگذار بر اعتماد به نفس، راهکارهای مناسب جهت افزایش اعتماد به نفس شناسایی و توضیح داده شده است. با تشخیص این مسئله که غزل دانش آموز کلاس اول اعتماد به نفس پایینی دارد، بهترین راهکارهای قابل اجرا و تحت اختیار محقق با توجه به بیشترین تاثیر و تضمینی که در بهبود وضعیت داشت)به استناد تحقیقات پیشین) انتخاب و در سال تحصیلی 1401-1400 اجرا گردید. نتایج تحقیق نشان داد که راه حل های انتخاب و اجرا شده اثربخش بوده و توانسته است میزان اعتماد به نفس غزل را به نحو قابل توجهی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اعتماد به نفس، پایه اول، دانش آموزان، کلاس درس
  • سید میثم میرحسینی *، زکیه نوروزی، سید محمود حسینی امیری، احسان گل زاده صفحات 189-200

    تحقیق حاضر به بررسی تاثیر خرد سازمانی بر خلاقیت کارکنان با نقش میانجی معناداری کار در آموزش و پرورش استان گلستان پرداخته است. جامعه آماری تحقیق حاضر، کلیه کارکنان اداری آموزش و پرورش استان گلستان به تعداد 055 نفر می باشند. حجم نمونه مطابق جدول کرجسی و مورگان 226 نفر می باشد . برای تعیین پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و برای تعیین روایی پرسشنامه، از روایی محتوایی و سازه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها ، از روش معادلات ساختاری با نرم افزار smart-pls استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که خرد سازمانی بر معناداری کار در آموزش و پرورش استان گلستان تاثیر معنی داری دارد.معناداری کار بر خلاقیت کارکنان در آموزش و پرورش استان گلستان تاثیر معنی داری دارد.خرد سازمانی بر خلاقیت کارکنان در آموزش و پرورش استان گلستان تاثیر معنی داری دارد.خرد سازمانی بر خلاقیت کارکنان با نقش میانجی معناداری کار در آموزش و پرورش استان گلستان تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: خرد سازمانی، خلاقیت کارکنان، معناداری کار
  • علی پور قصاب امیری *، مجید علوی تبار صفحات 201-210

    حقوق بشر را می توان به تعبیری همزاد انسان دانست که مفاهیم آن با پیدایش جوامع مدنی ظهور می یابد، درعصر ارتباطات و با جهش تکنولوژی بویژه فراگیری فناوری های فضای مجازی این مفاهیم توسعه یافته و تخطی از آن می تواند پیامدهای منفی برای جوامع ایجاد کند. تحول در هوش مصنوعی که آن را شبیه سازی هوش انسان در ماشین هایی گفته می شود که به گونه ای برنامه ریزی شده اند که مانند انسان ها فکر و از اعمال آن ها تقلید کنند. و در حوزه های مختلف علوم مورد بهره برداری قرار گیرد. با این حال گسترش آن می تواند پیامدهای سازنده و مخربی برای حقوق بشر داشته و زندگی افراد بسیاری را تحت تاثیر قرار دهد، مثلا یکی از کاربرد های آن، در ماشین های خودران می باشد که به گونه ای برنامه ریزی می شود که در مواجه با خطر، کمترین خسارت را وارد کند. حال این سوال مطرح می شود که این ماشین در مواجه با خطر برخورد با حیوان و انسان کدام را انتخاب خواهدکرد؟ درحالیکه حق حیات یکی از مفاهیم اصلی حقوق بشر می باشد. در این مقاله در پرتو روش توصیفی- تحلیلی، ابتدا مبانی و چارچوب های حقوقی تاثیر پیشرفت هوش مصنوعی بر تحول مفاهیم حقوقی به طور مختصر بیان شده و پس از اشاره به وضعیت مفاهیم حقوق بشر در تحولات هوش مصنوعی به آثار مخرب تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، هوش مصنوعی، بازیگران غیردولتی، آسیب پذیری، ماشین های خودران
  • سید محمد قلمکاریان *، طاهره خاندل صفحات 211-216

    این تحقیق با عنوان رابطه نظام رتبه بندی معلمان با توانمند سازی روانشناختی و انگیزش شغلی معلمان انجام شد. با توجه به هدف مورد بررسی، جامعه تحقیق کلیه معلمین دوره ابتدایی شهرستان منوجان است)111(. با استفاده از جدول مورگان نمونه آماری 09 نفر تعیین شد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه انگیزش شغلی بخشی و همکاران)1131(و پرسشنامه رتبه بندی معلمان نورمحمدی)1101(استفاده شد. به منظور بررسی فرضیه های تحقیق از نرم افزار spss26 استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد بین نظام رتبه بندی معلمان با میزان انگیزش شغلی معلمان با توجه به میزان تحصیلات مختلف، سابقه کاری متفاوت و بین معلمان رتبه بندی شده و نشده تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، رتبه بندی معلمان، معلمان دوره ابتدایی
  • رخساره بنی صفر * صفحات 217-230

    در تاریخ معاصر آموزش و پرورش ایران، نوزایی اندیشه دینی از یکسو و هجوم همه جانبه تفکر سکولار پراگماتیستی از سوی دیگر، این دو رویکرد را به نگرش های اصلی رقیب مبدل کرده است. به نظر می رسد که در اینجا با نوعی پارادوکس روبرو هستیم، زیرا از سوی دیگر از رابطه مکملیت بین این دو رقیب سخن می گوییم. متاسفانه، هم اکنون ملغمه ای از مبانی و روش ها و محتوای درسی در آموزش و پرورش ایران وجود دارد که بخشی از آنها بومی و برخی دیگر حاصل انتقال مفاهیم و نظریات غربی به نظام آموزشی این کشور هستند. اما باید متوجه این نکته بود که بررسی موردی مسائل تربیتی بدون داشتن یک نظام یا الگوی وحدت بخش تعلیم و تربیتی، چندان کارآمد و نتیجه بخش نخواهد بود. از آنجا که تاکنون کمتر به گونه ای سیستماتیک و اصولی و همه جانبه بین دو نظام آموزش و پرورش اسلامی و پراگماتیستی مقایسه ای صورت گرفته است، لذا هدف این تحقیق بررسی و مقایسه سیستماتیک مبانی هستی شناسی ،انسان شناسی و ارزش شناسی مکتب آموزش و تربیت اسلامی با پراگماتیستی غربی می باشد. تا مشخص گردد در کدامیک از نواحی این پیوستار هماهنگی و همپوشانی میان مکتب اسلامی آموزش و پرورش و مکتب پراگماتیسم مشاهده می شود و نحوه تعامل و بهره گیری نگرش اسلامی از یافته ها و دریافته های نظری و عملی پراگماتیسم چگونه خواهد بود.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، انسان شناسی و ارزش شناسی، آموزش و تربیت اسلامی، پراگماتیستی غربی