فهرست مطالب

محیط شناسی راهبردی جمهوری اسلامی ایران - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1403)

نشریه محیط شناسی راهبردی جمهوری اسلامی ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید سلطانیان، علیرضا گلشنی*، ابراهیم متقی صفحات 9-31

    عملیات روانی از شیوه های اعمال قدرت در عصر کنش های نوین بین المللی است که کاربست آن در برساخت موضوع ات متعدد بویژه برنامه هسته ای ایران، مسئله حیاتی در محیط شناسی راهبردی انقلاب اسلامی و روندهای ناامن ساز مرتبط با آن قلمداد می گردد . این پژوهش در صدد شناخت راهکنش های عملیات روانی در قبال برنامه هسته ای ج.ا.ا ، توسط نهادهای آمریکا محور بوده است. همچنی ن پژوهش از نظر هدف ، کاربردی و از نظر نوع تحقیق ، توصیفی - تحلیلی است که اطلاعات آن با تکیه بر جمع آوری اسنادی و کتابخانه ای و با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی با تکنیک کیوسرت تدوین یافته است . سوال اصلی مقاله حاضر اینست که آمریکا از چه سازوکارهای و راهکنش های عملیات روانی در قبال برنامه هسته ایران استفاده کرده است؟ برای پاسخ به سوال فوق، فرضیه مقاله اینگونه تدوین یافته است که راهکنش های عملیات روانی آمریکا در مورد برنامه هسته ای ایران، سازوکارهای اعتبارسازی، متقاعدسازی، متهم سازی (سوژه سازی) از ج.ا.ایران و خنثی سازی (بی اثرسازی) بوده است . یافته های مقاله حکایت از آن دارد که نهادهای جنگ نرم ایالات متحده آمریکا با بهره گیری از راهکنش های متقاعدسازی و اعتبارسازی در دوران تصویب توافق های هسته ای و راهکنش های متهم سازی (سوژه سازی) و خنثی سازی (بی اثرسازی) در پسا مذاکرات نقش زیادی در تصاعد تهدیدات نرم و ساخت روندهای امنیتی در موضوع فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران داشته است .

    کلیدواژگان: بی اثرسازی، راهکنش های، عملیات روانی، سوژه سازی، نهادهای جنگ نرم
  • محمدرضا حسینی*، علی حسینی صفحات 33-69

    در حقوق بین الملل، حق بر مقاومت ارتباط تنگاتنگی با حق تعیین سرنوشت و حقوق اشغال سرزمینی دارد. حق تعیین سرنوشت مردم از طریق مبارزه با سلطه استعمار، اشغال سرزمین و رژیم های نژادپرست عینیت می یابد. از طرف دیگر، «حق مقاومت» یک حق بشری و حق ذاتی دفاع از خود در برابر تجاوز و اشغال نظامی است که ریشه در مذهب، فلسفه و تاریخ دارد. در دوران کنونی «حق مقاومت در برابر اشغال، انقیاد، سلطه و استثمار بیگانگان» توسط منشور ملل متحد و در قطعنامه های مختلف مجمع عمومی سازمان ملل به رسمیت شناخته شده است. تحقیق حاضر که با رویکرد کیفی و با روش توصیفی انجام شده است در پی این پرسش است که؛ حق بر مقاومت در برابر اشغال چه رابطه ای با حق تعیین سرنوشت دارد و استیفای این حقوق در سرزمین های اشغالی فلسطین چگونه مصداق پیدا می کند؟ نتایج این تحقیق نشان می دهد قطعنامه های متعدد سازمان ملل متحد، رویه قضایی بین المللی و کنوانسیون های چهارگانه ژنو، مردم تحت اشغال حق دارند برای تعیین سرنوشت خود با تمام ابزارهایی که در اختیار دارند، ازجمله توسل به سلاح در قالب «حق بر مقاومت» مبارزه کنند، بنابراین گروه های مقاومت و جنبش های آزادیبخش به نمایندگی از مردم تحت اشغال در فلسطین (کرانه باختری رود اردن و نوار غزه)، حق دارند در چارچوب حقوق اشغال و حقوق بشردوستانه بین المللی علیه رژیم غاصب صهیونیستی از نیروی نظامی استفاده کنند؛ اما در مقابل این رژیم بعنوان قدرت اشغالگر صرفا تکالیف حمایتی بردوش دارد و در برابر اقدامات مسلحانه جنبش های آزادیبخش از حق دفاع مشروع برخوردار نیست.

    کلیدواژگان: حق بر مقاومت مسلحانه، حق تعیین سرنوشت، حقوق بشردوستانه بین المللی، حقوق ناظر بر اشغال، جنبش های آزادیبخش
  • میترا راه نجات* صفحات 71-111

    هند از جمله قدرت های نوظهور جهان است که در یک دهه گذشته روابط خود را با کشورهای منطقه غرب آسیا به شدت توسعه بخشیده است.تحولات غرب آسیا از 2010 به بعد هند را با معضلات مهم و جدی در فرمول بندی سیاست خارجی اش در منطقه غرب آسیا بر حسب انتخاب های استراتژیک منسجم از طریق پلکان پیچیده رقابت های قدرت های منطقه ایی و برگشت مداخله جویانه قدرت های بزرگ و سایه افکنی بر بازی قدرت در منطقه مواجه ساخت. قسمت اعظم روابط هند با کشورهای عربی منطقه غرب آسیا برمبنای منفعت اقتصادی گسترش یافته است،به گونه ایی که بیش از 10 میلیون هندی در کشورهای عرب خلیج فارس زندگی و کار می کنند و سالانه بالغ بر 40 میلیارد دلار به هند ارسال می کنند.از سوی دیگر کشورهای عرب منطقه بزرگترین تامین کننده انرژی مورد نیاز هند هستند.هند اگرچه بزرگترین دمکراسی جهان است اما نظام پادشاهی را در کشورهای عرب منطقه به عنوان اصل ثبات سیاسی پذیرفته است.با وجود بعضی اصول خاص سیاست خارجی هند،شاهد تحرک سیاست خارجی این کشور در طول 9 سال گذشته در قبال غرب آسیا هستیم. لذا این پرسش مطرح می شود که قطب عربی غرب آسیا از چه جایگاهی در سیاست خارجی دولت نارندرا مودی برخوردار است؟ سیاست خارجی هند بر مبنای دو برنامه دیپلماتیک - استراتژیک حول منطق و منفعت اقتصادی دو سویه با قطب عربی غرب آسیا شکل گرفته است که هدف غایی آن ایجاد ثبات در کل منطقه غرب آسیا است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی هند، نارندرا مودی، غرب آسیا، امارات، عربستان، قطر
  • علیرضا دمیرچی*، روح الامین سعیدی صفحات 113-151

    عراق جامعه ای پیچیده و چندوجهی دارد. تحلیل گران عموما در زمینه تحلیل این جامعه با دشواری های بسیاری روبرو هستند. رفتارهای بعضا متناقض و غیرقابل پیش بینی از این جامعه به کرات دیده شده است. پژوهش حاضر به دنبال احصا منابع و مبادی شناختی جامعه عراق در حوزه سیاسی- اجتماعی است. پرسش اصلی پژوهش این است که منابع و منطق شناختی جامعه عراق در قالب چه مولفه ها و شاخص هایی قابل شناسایی و مفصل بندی است و آیا می توان چارچوبی را برای تحلیل این منطقه و ساختار روان-جامعه شناختی ارائه نمود؟ از دید نگارندگان، مبانی و منابع شناختی-ادراکی جامعه عراق در پنج حوزه به هم تنیده قابل تحلیل است: اسلامی؛ ناسیونالیسم عراقی؛ سوسیالیستی؛ (پست) مدرنیستی؛ و تاریخی. برای درک و یا حتی آینده پژوهی هر پدیده و روند سیاسی- اجتماعی در عراق ناگزیر باید به سراغ این مبادی رفته و در نسبت با آن ها به تحلیل مقولات پرداخت. به عنوان یک مطالعه موردی در این جستار مساله اشغال عراق، کیفیت برخورد جامعه عراقی با این موضوع و نیز نتایج و برایندهای آن برای جامعه عراق اعم از نخبگان، جامعه مدنی و توده ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: منطق شناختی- ادراکی، ریچارد ندلیبو، برساخت گرایی اجتماعی، اشغال عراق، عراق جدید
  • سجاد امیدپور، رحمان نجفی سیار* صفحات 153-183

    طی سال های اخیر، افغانستان با وجود حضور نیروهای خارجی، با چالشهای بسیاری دست به گریبان بوده است؛ افزایش اقدامات تروریستی، گسترش فقر و بیکاری و فقدان یک دولت قوی مرکزی، تنها بخشی از مشکلات افغانستان هستند که زمینه‎ها و بسترهای مناسبی را برای قدرت‎یابی مجدد طالبان ایجاد کرده اند. در این راستا، مقاله حاضر تلاش می کند عوامل بسترساز ظهور مجدد طالبان را با روش تحلیل مضمون به بحث بگذارد. روش گردآوری داده ها نیز مطالعات اسنادی و مصاحبه عمیق با اساتید و کارشناسان صاحب نظر در این حوزه است. تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق نشان می دهد که در زمینه قدرت یابی مجدد طالبان دو دسته مضمون کلان و سازمان دهنده عوامل خارجی و داخلی وجود دارند که هر کدام دارای مضامین پایه مختص خود هستند. از جمله عوامل یا مضامین خارجی می‎توان به نقش متناقض آمریکا در فرایند دولت_ملت سازی، رقابت‎های هند و پاکستان در افغانستان، منازعه مرزی افغانستان با پاکستان، رقابت‎های استعماری و جنگ سرد اشاره نمود. همچنین عوامل یا مضامین داخلی از قبیل تضاد و کشمکش قومی، چالش‎های اقتصادی، چالش‎های آموزشیو فرهنگی، ضعف دولت مرکزی و نیروهای امنیتی و نظامی نامنسجم شناسایی شد. در پایان الزمات مواجهه با این گروه از جهات نظامی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و زیست‎محیطی به بحث گذاشته شد.

    کلیدواژگان: طالبان، الزامات مواجهه ج.ا. ایران، دولت‎ ملت‎سازی، کشمکش قومی، مضامین سازماندهنده
  • اشکان گل افشان*، محسن محمدی الموتی صفحات 185-210
    پس از جنگ جهانی دوم بسیاری از اندیشمندان و سیاست مداران به واسطه هزینه های سنگین ناشی از جنگ در پی ارائه راهکاری با هدف پیشگیری از وقوع مجدد چنین حوادثی بودند که در اثر آن بسیاری از صاحب نظران گذار از وفاداری های ملی به سوی وفاداری های فراملی و تشکیل نهادهای فراملی کارآمد را به عنوان راه حل پیشنهاد دادند. بر همین اساس اهتمام دولت ها در جهت تقویت همکاری های فراملی در قالب سطوح منطقه ای و بین المللی گسترش یافت. موفقیت روند همگرایی در بین کشورهای اروپایی سایر کشورهای جهان ازجمله کشورهای صادرکننده نفت را برای گسترش همکاری های متقابل به تکاپو انداخت. با این وجود سازمان اوپک با طی بیش از شش دهه فعالیت در دستیابی به اهداف خود با چالش های متعددی مواجه بوده و در مراحل اولیه همگرایی متوقف شده است. این پژوهش با استفاده از روش کیفی و کاربست نظریه کردارگرایی سعی دارد به این پرسش اساسی بپردازد که مهم ترین موانع در مسیر همگرایی در سازمان اوپک کدامند و در جهت رفع موانع مذکور چه راه حل هایی متصور می باشد؟ یافته های پژوهش موید این واقعیت است که چالش هایی مثل ناهمگونی در ساختار سیاسی، حقوقی و ایدئولوژیک کشورهای عضو، ناهمگونی در ذخایر نفتی و جمعیتی اعضا، اقدامات خودسرانه و خارج از قواعد اوپک و... ازجمله علل عدم موفقیت اوپک می باشد و با فرض وجود تمایل به تقویت همگرایی بین اعضای سازمان اوپک مواردی مثل ایجاد تغییرات ساختاری در اساسنامه سازمان اوپک، رفع فضای تشنج و اختلافات سیاسی و ایدئولوژیک اعضا، ایجاد مراکز دانشگاهی با محوریت گسترش صنعت نفت بین اعضای اوپک، افزایش همکاری های اقتصادی و حرکت به سمت تاسیس بانک اوپک با واحد ارزی مستقل از دلار، افزایش همکاری اعضای سازمان در موارد مهمی مثل بیمه، حمل و نقل و امنیت خطوط انتقال نفت با تاسیس سازمان هایی مثل سازمان بیمه اوپک، شرکت فراملی نفتکش و... برای رفع موانع موجود پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: واگرایی، همگرایی، سازمان اوپک، نظریه کردارگرایی
|
  • Hamid Soltanian, Alireza Golshani *, Ebrahim Mottaghi Pages 9-31

    Psychological operations are the practices of power in the age of modern international actions, which are used in the construction of numerous issues, especially Iran's nuclear program, a critical issue in the strategic environment of the Islamic Revolution and its related unnecessary trends. The study seeks to identify psychological operations for the Nuclear program by US -based institutions. Also, the research is applied, and in terms of the type of research, descriptive -analytical whose information has been developed by relying on documentary and library collection and using quantitative content analysis method with kiosque technique. The main question of the present article is what mechanisms and mental operations have used Iran's nuclear program? To answer the above question, the paper hypothesis has been formulated that the US psychological operations for Iran's nuclear program were validation, persuasion, accusation (subject -making) of Iran and neutralization (ineffective). Is . The findings of the article suggest that the US soft war institutions utilize persuasion and validation systems during the approval of nuclear agreements and accusation (subject) and neutralization (ineffective) (ineffective). It has had the progress of soft threats and security processes on the issue of nuclear activities of the Islamic Republic of iran.

    Keywords: Ineffective, Psychological, Operations, Subjects, Soft War Institutions
  • Ali Hosseini Pages 33-69

    In international law, the right to resistance is closely related to the right to self-determination and the right to occupy territory. The right to self-determination of the people is objectified through the struggle against colonialism, land occupation and racist regimes. On the other hand, the "Right to Resistance" is a human right and an inherent right to defend oneself against military aggression and occupation, which is rooted in religion, philosophy, and history. The current research, which was conducted with a qualitative approach and a descriptive method, seeks the question that; what is the relationship between the right to resist occupation and the right to self-determination, and how is the realization of these rights in the occupied Palestinian territories? The results of this research show that according to the numerous resolutions of the United Nations, international legal practice and the four Geneva conventions, people under occupation have the right to fight to determine their destiny with all the tools at their disposal, including the use of weapons in the form of "right to resistance". Therefore, the resistance groups on behalf of the people under occupation in Palestine (the West Bank and the Gaza Strip) have the right to use military force against the Zionist usurping regime within the framework of the occupation rights and international humanitarian law; However, in contrast to this regime, as an occupying power, it only has support duties and does not have the right to legitimate defense against the armed actions of the liberation movements.

    Keywords: The Right To Armed Resistance, The Right To Self-Determination, International Humanitarian Law, The Law Of Occupation, Liberation Movements
  • Mitra Rahnejat * Pages 71-111

    India is one of the emerging powers of the world, which in the past decade has developed its relations with the countries of the West Asian region. The developments in West Asia since 2010 have presented India with important and serious problems in the formulation of its foreign policy in the Western region. In terms of coherent strategic choices, Asia faced the complex staircase of regional power competitions and the interventionist return of great powers and casting a shadow on the power game in the region.Most of India's relations with the Arab countries of the West Asian region have been expanded based on economic benefit, in such a way that more than 10 million Indians live and work in the Arab countries of the Persian Gulf and send more than 40 billion dollars to India annually. On the other hand, the Arab countries of the region are the biggest suppliers of energy needed by India.Although India is the largest democracy in the world, it has accepted the monarchy system in the Arab countries of the region as the principle of political stability. Despite some special principles of India's foreign policy, we have witnessed the movement of this country's foreign policy towards West Asia in the past 9 years.Therefore, the question arises, what position does the Arab pole of West Asia have in the foreign policy of the Narendra Moodi government? India's foreign policy is based on two diplomatic-strategic programs based on logic and bilateral economic benefits with the Arab pole of West Asia, whose ultimate goal is to establish stability in the entire West Asian region.

    Keywords: Indian Foreign Policy, Narendra Modi, West Asia, UAE, Arabia, Qatar
  • Alireza Damirchi *, Rooholamin Saeidi Pages 113-151

    Iraq has a complex and multifaceted society. Analysts generally face many difficulties in analyzing this society. The sometimes contradictory and unpredictable behavior of this society has been seen many times. The current research seeks to estimate the sources and cognitive foundations of Iraqi society in the political-social field. The main question of the research is that the resources and cognitive logic of the Iraqi society can be identified and articulated in the form of what components and indicators, and is it possible to provide a framework for the analysis of this region and the psycho-social cognitive structure? From the perspective of the authors, the foundations and cognitive-perceptual resources of Iraqi society can be analyzed in five interwoven areas: Islamic; Iraqi nationalism; socialist; (post) modernist; and historical In order to understand or even future study any political-social phenomenon and process in Iraq, one must go to these principles and analyze categories in relation to them. As a case study in this investigation of the occupation of Iraq, the quality of the Iraqi society's approach to this issue, as well as its results and ideas for the Iraqi society, including the elites, civil society, and the masses, will be examined.

    Keywords: Cognitive-Perceptual Logic, Richard Nedlebow, Social Constructionism, Occupation Of Iraq, New Iraq
  • Sajjad Omidoiur, Rahman Najafi Sayar * Pages 153-183

    In recent years, despite the presence of foreign forces, Afghanistan has faced many challenges; The increase in terrorist activities, the spread of poverty and unemployment, and the lack of a strong central government are only part of Afghanistan's problems, which have created suitable grounds for the Taliban's re-establishment of power. In this regard, this article tries to discuss the factors behind the re-emergence of the Taliban with thematic analysis method. The method of data collection is document studies and in-depth interviews with professors and experts in this field. The analysis of the research findings shows that in the field of re-establishing the power of the Taliban, there are two categories of macro and organizing themes of external and internal factors, each of which has its own basic themes. Among the foreign factors or themes, we can mention the contradictory role of America in the nation-state-building process, the rivalry between India and Pakistan in Afghanistan, the border conflict between Afghanistan and Pakistan, colonial rivalry and the Cold War. Also, internal factors or themes such as ethnic conflict and conflict, economic challenges, educational and cultural challenges, weakness of the central government and inconsistent security and military forces were identified. At the end, the necessity of dealing with this group from military, political, social, economic and environmental aspects was discussed.

    Keywords: The Taliban, Requirements For Facing The Islamic Republic Of Iran, State, Nation Building, Ethnic Conflict, Organizing Themes
  • Ashkan Golafshan *, Mohsen Mohammadi Alamooti Pages 185-210
    After the Second World War, many thinkers and politicians, due to the heavy costs caused by the war, sought to provide a solution with the aim of preventing the recurrence of such incidents, as a result of which many experts shifted from national loyalties to transnational loyalties and formed efficient transnational institutions. suggested as a solution. However, the OPEC organization has faced many challenges in achieving its goals during more than six decades of activity and has stopped in the early stages of convergence.Using the qualitative method and the application of the theory of action, this research tries to address the basic question of what are the most important obstacles in the path of convergence in the OPEC organization and what solutions are envisioned in order to remove the said obstacles? The findings of the research confirm the fact that challenges such as heterogeneity in the political, legal and ideological structure of the member countries, heterogeneity in the oil reserves and population of the members, arbitrary actions outside the rules of OPEC and so on.Among the causes of OPEC's failure, assuming the desire to strengthen convergence among OPEC members, there are things such as creating structural changes in the OPEC organization's statutes, removing tension and political and ideological differences among members, and establishing academic centers focusing on the expansion of the oil industry among members. OPEC, increasing economic cooperation and moving towards the establishment of an OPEC bank with a currency unit independent of the dollar, increasing the cooperation of the members of the organization in important matters such as insurance, transportation and security of oil transmission lines by establishing organizations such as the OPEC Insurance Organization, the transnational oil tanker company And. It is recommended to remove the existing obstacles
    Keywords: Convergence, Divergence, OPEC Organization, Oil Market, Practice Theory