فهرست مطالب

پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت - شماره 71 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت
شماره 71 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نادیا سلیمانی*، ندا ابراهیمی مقدم، کورش فتحی واجارگاه، محمدعلی حسینی صفحات 5-13

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی کاربرد گیمیفیکیشن در آموزش و توسعه منابع انسانی کارکنان بخش تعمیر و نگهداری اطفا حریق بازار بزرگ ایرانمال به روش شبه تجربی با استفاده از طرح پس آزمون با گروه کنترل صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان تیم تعمیر و نگهداری اطفا حریق بازار بزرگ ایرانمال به تعداد 24 نفر بود که به روش تمام شماری به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) جای داده شدند. آموزش موقعیت یابی کد جعبه های اطفا حریق در گروه تجربی به روش گیمیفای شده و در گروه کنترل به روش معمول انجام شد. در انتهای دوره آموزشی عملکرد گروه تجربی و گروه کنترل با پس آزمون متشکل از 20 سوال سنجیده شد و  نظرات اعضای گروه تجربی در خصوص دوره گیمیفای شده از طریق اجرای پرسشنامه رضایت سنجی 18 گویه ای (متشکل از پنج بعد سهولت ادراک شده، سودمندی ادراک شده، نگرش، مهارت و تعامل) گردآوری شد. نتایج آزمون عملکرد و پرسشنامه میزان پذیرش گیمیفیکیشن با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون های توصیفی و همچنین آزمون استنباطی یومن ویتنی مربوط به پس آزمون نشان داد که نمره عملکرد گروه تجربی بالاتر از گروه کنترل بوده است. یافته های توصیفی حاصل از پرسشنامه میزان پذیرش نیز نشان داد که مشارکت کنندگان در دوره آموزشی از اجرای دوره به شیوه گیمیفای شده در تمامی ابعاد پنجگانه رضایت نسبتا بالایی داشته اند.

    کلیدواژگان: گیمیفیکیشن، آموزش و توسعه، اثربخشی
  • علی عسکری دشت بیاض*، مسعود صادقی، اکبر رضایی فرد، پروانه نظرپورصمصامی صفحات 15-26
    هدف

    هدف از این پژوهش مقایسه احساس تعلق به مدرسه، ادراک از جو مدرسه و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی مدارس عادی و غیرانتفاعی شهر قاین بود.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان ابتدایی مدارس عادی و غیرانتفاعی شهر قاین در سال تحصیلی 1403-1402 بود. از میان جامعه آماری، تعداد 114 دانش آموز (57 دانش آموز عادی و 57 دانش آموز پسر مدارس غیرانتفاعی) به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه بری، بتی و وات (2004)، پرسشنامه ادراک از جو مدرسه وی، ردی و رودز (2007) و پرسشنامه سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (2008) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) استفاده شد.
     

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان داد که بین متغیرهای احساس تعلق به مدرسه، ادراک از جو مدرسه و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان مدارس غیرانتفاعی و عادی تفاوت معناداری وجود دارد (005/0p<). به عبارت دیگر میزان احساس تعلق به مدرسه، ادراک از جو مدرسه و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان غیر انتفاعی بیشتر از دانش آموزان مدارس عادی است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که نمرات دانش آموزان عادی در متغیرهای مورد مطالعه نسبت به دانش آموزان غیرانتفاعی پایین تر است، بنابراین مدارس عادی باید آموزش هایی را در جهت تقویت متغیرهای تحصیلی چون: احساس تعلق، ادراک جومدرسه، سرزندگی تحصیلی برای دانش آموزان خود در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: احساس تعلق، ادراک جومدرسه، سرزندگی تحصیلی، دانش آموزان عادی و غیرانتفاعی
  • هادی پردل* صفحات 27-38
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی آموزش مهارت خود کنترلی مبتنی بر مدرسه بر  سرسختی و خودکار آمدی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر قم بود که 30 نفر از دانش آموزان یکی از مدارس ناحیه یک شهر قم  با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه 15نفری به صورت کاملا تصادفی دسته بندی شدند. دانش آموزان گروه آزمایش در 8 جلسه 80 دقیقه ای برنامه آموزش خود کنترلی مبتنی بر مدرسه شرکت کردند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. قبل و بعد از اجرای مداخله  و در مرحله پیگیری، هر دو گروه با استفاده از مقیاس سرسختی روانشناختی لانگ و گولت (2003)  و  مقیاس  خودکار آمدی کودک و نوجوان ((SEQ-C  مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار spss-22 و از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که آموزش مهارت خود کنترلی مبتنی بر مدرسه تاثیر معناداری بر افزایش سرسختی روانشناختی و خود کار آمدی دانش آموزان دارد (P<0.01). .

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش مهارت خود کنترلی مبتنی بر مدرسه می تواند به عنوان مداخله ای موثر در افزایش سرسختی روانشناختی و  خود کار آمدی در دانش آموزان باشد

    کلیدواژگان: مهارت خود کنترلی، سرسختی روانشناختی، خود کار آمدی، دانش آموزان
  • سهیلا هاشمی*، سید ابوالقاسم سیدان، فرشته باعزت، علی اصغر فروزجائیان صفحات 39-49

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش یادگیری زایشی بر اساس جو روانی- اجتماعی، مهارتهای فراشناختی و  الگوی بار شناختی بر یادداری ریاضی دانش آموزان پایه هفتم در سال تحصیلی 401-1400 بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه کنترل و دو گروه آزمایش بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر پایه هفتم منطقه 2 شهر مشهد بودند که تعداد 112 نفر نمونه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای انتخاب شدند. افراد گروه آزمایش طی 16 جلسه تحت آموزش یادگیری زایشی بر اساس بار شناختی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل آزمون محقق ساخته 20 سوالی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آموزش یادگیری زایشی بر اساس جو روانی- اجتماعی، مهارتهای فراشناختی و الگوی بار شناختی تاثیر مثبت و معناداری بر یادداری ریاضی دانش آموزان پایه هفتم دارد. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که یکی از آموزش های موثر بر یادداری ریاضی دانش آموزان، استفاده از روش یادگیری زایشی بر اساس جو روانی- اجتماعی، مهارتهای فراشناختی و الگوی بار شناختی است.

    کلیدواژگان: یادگیری زایشی، جو روانی- اجتماعی، مهارت های اجتماعی، بار شناختی، یادداری ریاضی
  • علی زارع مقدم، محسن آیتی*، محمد اکبری، یوسف ادیب صفحات 51-72

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی شایستگی های اشتغال دانش آموختگان علوم تربیتی از دیدگاه کارفرمایان انجام شد. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و در زمره پژوهش های کیفی و از نوع برخاسته از داده ها بود. شرکت کنندگان این پژوهش شامل 24 نفر از کارفرمایان حوزه علوم تربیتی (مصاحبه کنندگان پذیرش ماده 28 آموزش وپرورش، مدیران آموزشگاه های آزاد علمی، مدیران و مسئولین جذب مدارس غیردولتی، مدیران مهدکودک ها و پیش دبستانی ها) در شهر بیرجند بود. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و به روش استراوس و کربین و با استفاده از نرم افزار MAXQDA-2020تحلیل شد. به منظور اعتبار یابی (اعتباربخشی) پژوهش دو روش کنترل اعضا و مرور یا بازخورد همتایان به کار گرفته شد. مرور و مقایسه متوالی داده ها به استخراج 28 مقوله و 6 مضمون منتج شد. تحلیل داده ها منجر به شکل گیری یک خرده نظریه شد. الگوی به دست آمده نشان می دهد، پدیده اصلی در فرایند مهارت تربیت و آموزشگری است. پدیده اصلی، تحت تاثیر شرایط زمینه ای و واسطه ای، منجر به شکل گیری راهبردهای «یادگیرنده مادام العمر بودن»، «مهارت پژوهش»، «مهارت برنامه ریزی»، «کلاس داری و مدیریت کلاس»، «هدفمندی» و «مهارت های حل مسئله» گردید. درنهایت «افزایش توان اشتغال پذیری» به عنوان پیامد حاصل از این فرآیند بود.

    کلیدواژگان: شایستگی اشتغال، اشتغال پذیری، دانش آموختگان، علوم تربیتی، کارفرما
  • صباح عبدی*، رشید احمدی فر، اسماعیل سربخش راد صفحات 73-94

    هدف از این پژوهش طراح مدلی برای سنجش شایستگی های عمومی دانش آموزان ابتدایی با توجه به تربیت تمام ساحتی و بررسی این شایستگی ها در دانش آموزان ابتدایی از دیدگاه مدیران و معاونین مدارس بود. پژوهش حاضر از نوع طرح های آمیخته اکتشافی بوده و داده های پژوهش به دو روش کیفی (تحلیل محتوای قیاسی و مصاحبه با خبرگان) و کمی (پرسشنامه محقق ساخته بر پایه مدل پژوهش) گردآوری شد. در بخش کیفی در ابتدا با استفاده از تحلیل محتوای قیاسی با روش مایرینگ و بر اساس سند تحول بنیادین و سایر اسناد بالا دستی 5 عنصر اصلی شامل 1- شایستگی های معنوی 2- شایستگی های درون فردی- اخلاقی 3- شایستگی های فرهنگی- اجتماعی 4-شایستگی های یادگیری و 5- شایستگی های روانشناختی- جسمانی، استخراج شد و متن مصاحبه بر پایه این عناصر و در نظر گرفتن تربیت تمام ساحتی در اختیار 8 نفر از خبرگان آموزش ابتدایی قرار گرفت که به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. نتایج مصاحبه های نیمه استاندارد نشان داد که شایستگی های عمومی دانش آموزان ابتدایی دارای 8 مضمون مشترک و 182 زیرمضمون بود. در بخش کمی نیز پرسشنامه ای محقق ساخته بر پایه مدل پژوهش ساخته شد و پس از اعتباریابی آن در اختیار 70 نفر از معاونین و مدیران (از میان 205 نفر) مدارس شهرستان بوکان در سالتحصیلی 1402-1401 که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند، قرار گرفت. در نهایت نتایج آزمون فریدمن نشان داد که عملکرد دانش آموزان در شایستگی های معنوی و درون فردی- اخلاقی مطلوب، در شایستگی های یادگیری ضعیف و در شایستگی های روانشناختی- جسمانی و فرهنگی- اجتماعی بسیار نامطلوب است.

    کلیدواژگان: شایستگی های عمومی، ابتدایی، تربیت تمام ساحتی
  • وحید سلیمی*، محبوبه فدوی صفحات 95-109

    قرآن حاوی ارزش های دینی برای تعالی انسان به سعادت است. مدعا این است که آموزه های قرآنی همچنانکه بن مایه ارزش های دینی است؛ با بهترگزینی از آن می توان روش اثبات عقاید دینی را استخراج نمود. این پژوهش می کوشد با روش توصیفی تحلیلی و با بهترگزینی از آموزه های قرآنی، روش اثبات عقاید دینی را با رویکرد تجارت و با بهره گیری از قالب های هنری استخراج نماید. بر مبنای آیات، سیر روش بدین صورت تعریف شد که پیش مقدمه نهادینه سازی ارزش های دینی در تاجر 1- کسب معرفت نفس(شناخت استعداد، ظرفیت ها، ابعاد وجودی و موقعیت انسان در جهان هستی)؛2-کسب بینش توحیدی(شناخت مبدا و نسبت خود با خالق هستی)؛ 3-معادباوری(شناخت مقصد و ترسیم مسیر سعادت در جهان هستی) است. پس از تحقق این سه مرحله، اعتقادات باید از طریق استدلال عقلی و علمی اثبات شود و رسوخ پیدا کند که در این حالت زمینه پذیرش صفات حسنه در تاجر تسهیل می شود.

    کلیدواژگان: بهترگزینی، تجارت، اثبات عقاید دینی، آموزه های قرآنی، قالب هنری
  • مهری صالحی*، علیرضا ملازاده، آبت سعادت طلب صفحات 111-126
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین خلاقیت بر اساس خودمدیریتی و خودکارآمدی خلاق با میانجیگری درگیری تحصیلی در دانش آموزان دبستانی دارای مشکلات یادگیری صورت پذیرفت.

    روش

    از نوع توصیفی همبستگی با طرح تحلیل مسیر در قالب معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دچار مشکلات یادگیری دبستان های شهر اراک در سالتحصیلی 1401-1400 بودند که از بین آنها 200 دانش آموز دختر و پسر (هر جنس100 نفر) با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های کلورادو، خلاقیت، خودمدیریتی هاوتون و نک، خودکارآمدی خلاق، و درگیری تحصیلی بود که توسط معلمان و والدین دانش آموزان دچار مشکلات یادگیری تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون، و تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS و AMOS آنالیز گردید. از روش مدل یابی معادلات ساختاری برای بررسی برازش مدل پژوهش استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. همچنین ضرایب بیانگر اثر معنادار خودکارآمدی خلاق به همراه ابعاد خودمدیریتی بر درگیری تحصیلی و خلاقیت معنادار بود. به این معنی که با افزایش خودکارآمدی خلاق و خودمدیریتی تغییر مثبتی در میزان درگیری تحصیلی و خلاقیت دانش آموزان دارای مشکلات یادگیری بوجود می آید. لذا روابط بین متغیرهای مدل ترسیم شده در این پژوهش، مورد تایید قرار گرفت. 

    بحث و نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که خودکارآمدی خلاق و ابعاد خودمدیریتی از طریق افزایش درگیری تحصیلی اثر مثبتی بر افزایش خلاقیت دارند.

    کلیدواژگان: ابعاد خودمدیریتی، خودکارآمدی خلاق، درگیری تحصیلی، دانش آموز
  • رحیم بدری* صفحات 127-138

    بسیاری از آسیب های اجتماعی می تواند دانش آموزان را درگیر کند؛ در این میان نوجوانان قشری آسیب پذیر هستند که دوران بحرانی بلوغ را می‎گذرانند؛  جهت تلاش برای  شناسایی عوامل کاهش‎دهنده خطرات ناشی از آسیب‎های اجتماعی برای این قشر، با توجه به بستر ایرانی- اسلامی نوجوانان، می‎توان نقش سبک زندگی اسلامی را بررسی کرد؛ هدف این پژوهش بررسی رابطه سبک زندگی اسلامی با آسیب های اجتماعی در دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه است. جامعه آماری این تحقیق دانش آموزان دختر پایه هشتم مدارس دولتی ناحیه 4 تبریز در سال تحصیلی 1400-1399 می‎باشد که تعداد افراد جامعه 1896 نفر می باشد. تعداد افراد نمونه  313 نفر و با استفاده از جدول مورگان محاسبه شده است؛ روش نمونه‎گیری تصادفی چند مرحله ای است؛ 5 مدرسه ناحیه 4 از هر مدرسه 3 کلاس به طور تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه آسیب های اجتماعی و سبک زندگی اسلامی بود ، طرح تحقیق توصیفی- همبستگی و هدف آن کاربردی است. برای بررسی فرضیه تحقیق از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می ‎دهد که بین سبک زندگی اسلامی و آسیب‎های اجتماعی همبستگی منفی وجود دارد؛ یعنی با افزایش میزان استفاده از سبک زندگی اسلامی در ابعاد مختلف اجتماعی، علم و..  میزان آسیب‎های اجتماعی از جمله سرقت،خودکشی و... کمتر می‎شود.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، سرقت، نوجوان، شیوه زیستن
  • خاطره ولی خانی، اکبر صالحی*، سید مهدی سجادی صفحات 139-152

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل انتقادی گفتمان صلح جهانی در کتب درسی نظام آموزشی ایران با تکیه بر نظریه ی هویت یابی لاکلا و موف است. به همین منظور، کتب درسی میان سال های 1357-1392 (دوره ی ابتدایی و دبیرستان دوره ی اول) مورد تحلیل قرار گرفته است. این مقاله، با روش ترکیبی تحلیل گفتمان فرکلاف، لاکلا و موف و با محوریت سوال های ذیل، انجام شده است: جایگاه گفتمان صلح جهانی در اسناد آموزشی این دوران، چه وضعیتی داشته است؟ مواد آموزشی مذبور، درصدد خلق چه سوژه هایی هستند؟ گفتمان های سیاسی غالب در این دوران، چه نقشی در شکل دهی هویت در این سوژه ها داشته اند؟ یافته ها، نشان می دهد که گفتمان صلح جهانی در کتب و اسناد آموزشی، به دلیل مرزبندی میان اسلامی و غیر اسلامی، داخلی و خارجی، طرد شده است. فرایندهای قدرت، درصدد خلق سوژه هایی مبارز و منتقم با هویت نظامی مآب بوده اند. عامل اقناع سوژه ها، بدیهی سازی ایدئولوژی های انقلاب با ماهیت اسلامی است. همچنین محتوای آموزشی با القای ایدئولوژی های خاص دفاعی، هویت هایی صلح گریز در تمام ابعاد فردی، میان فردی، اجتماعی و بین المللی را شکل داده است.

    کلیدواژگان: گفتمان صلح جهانی، تحلیل گفتمان، هویت، کتب درسی، گفتمان های سیاسی
  • شیرین داوری فیض پور آذر، محمود مهرمحمدی*، ابراهیم طلایی، محسن ایمانی صفحات 153-176

    هدف مطالعه حاضر طراحی برنامه درسی به منظور آموزش سالمندان براساس رویکرد گفت و شنودی است. واضع این رویکرد جین کاترین ولا می باشد و مهمترین ویژگی این رویکرد را میتوان توجه آن به مخاطبان و نیازهای ویژه آن ها دانست. روش انجام این پژوهش کاربست توصیه های رویکرد گفت و شنودی است. نمونه گیری از میان سالمندان مشارکت کننده در دوره، داوطلبانه و از طریق ارسال دعوت نامه بود و در ارسال دعوتنامه تلاش شده بود که تنوع حداکثری تحصیلی، جنسیتی و موقعیت اجتماعی را تحت پوشش قرار گیرد. به منظور انتخاب محتوا براساس نیازهای مشارکت کنندگان، فهرست نیازهای آموزشی سالمندان ایرانی به منظور گزینش در اختیار شش سالمندی که در نشست های آموزشی حاضر شدند، قرار داده شد. پس از انتخاب محتوا، عناصر برنامه درسی گفت وشنودی برای هر نشست تعیین شد. در مرحله اجرا نیز تغییراتی جهت انطباق با بافت، در روند طراحی و اجرا داده شد و کلیه مراحل اجرا و طراحی به روش زاویه سازی توسط ولا و اعضای تیم اعتباربخشی شدند. با توجه به ویژگی های خاص سالمندان از جمله داشتن تجربه، استقلال، انتخابگری و خودهدایتگری برنامه درسی مورد استفاده برای ایشان باید قادر به لحاظ نمودن این ویژگی ها باشد و با توجه به انعطاف بالای رویکرد گفت و شنودی و همچنین دستیابی کلیه فراگیران به اهداف هر نشست، رویکرد فوق به منظور طراحی دوره های آموزشی در مراکزی که مخاطبان آن ها سالمندان می باشند، میتواند بر اثربخشی و جذابیت دوره های بیفزاید.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، سالمندان، تعلیم و تربیت، برنامه ریزی درسی، رویکرد گفت و شنودی
  • رشید شکری، ذکریا احمدیان*، علی مصطفایی، امیر همتی صفحات 177-187

    هدف این پژوهش تعیین رابطه هوش اخلاقی و خودکارآمدی تحصیلی با میانجیگری درگیری تحصیلی دانش آموزان شهر مهاباد می باشد. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی و جامعه آماری نیز کلیه  دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر مهاباد به تعداد 2831 نفر بود که از بین آنان با استفاده از جدول مورگان تعداد 338 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد شده هوش اخلاقی لنیک و هیل(2005)، خودکارآمدی تحصیلی جینکز و مورگان (1999) و درگیری تحصیلی فریدیکس و همکاران (2006) بود. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها توسط نرم افزار  spssو pls  و با استفاده از  آزمون های همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد که هوش اخلاقی بر خودکارآمدی تحصیلی با میانجیگری درگیری تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری دارد(31/0). همچنین نتایج حاکی از این بود بین هوش اخلاقی با مولفه های خودکارآمدی تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد(52/0). رابطه هوش اخلاقی با مولفه های درگیری تحصیلی مثبت و معنی دار بود(76/0) و در نهایت درگیری تحصیلی با خودکارآمدی تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری دارد(41/0). بنابراین با افزایش هوش اخلاقی و به تبع آن افزایش درگیری تحصیلی می توان زمینه افزایش خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر مهاباد را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، خودکارآمدی تحصیلی، درگیری تحصیلی، دانش آموزان
  • سیروس محمودی* صفحات 189-206

    در پژوهش حاضر وضعیت مولفه های سواد گردشگری در کتاب های درسی دوره متوسطه دوم رشته علوم انسانی بررسی شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کتاب های درسی دوره دوم متوسطه رشته علوم انسانی(چاپ 1402) بوده است که با نمونه گیری هدفمند 20 جلد از کتاب های درسی این دوره به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش، سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته بود که برای تعیین روایی از روش روایی صوری و محتوایی و برای تعیین پایایی از روش بازآزمایی استفاده شده است و برای تحلیل داده ها از روش آنتروپی شانون استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که در کتاب های دوره دوم متوسطه رشته علوم انسانی، به مولفه های «جاذبه های تاریخی، باستانی، هنری و فرهنگی» با 366 فراوانی(5/51درصد) و «جاذبه های طبیعی» با 90 فروانی(6/12درصد)  توجه بیشتر و به مولفه های «وسایل حمل و نقل مسافرتی» با 11فراوانی(5/1درصد) و «تعاریف و مفاهیم گردشگری» با 10 فراوانی(4/1درصد) توجه کمتری شده بود و به مولفه «تاثیر سیر و سفر بر رشد شخصیت و بلوغ فکری گردشگر» هیچ اشاره ای نشده بود. همچنین مولفه های «آثار و نتایج اجتماعی و فرهنگی گردشگری» با ضریب اهمیت106/0 و «هویت گردشگر(داخلی و خارجی)» با ضریب اهمیت105/0 دارای بیشترین ضریب اهمیت و مولفه های «اماکن پذیرایی و اقامتی» با ضریب اهمیت023/0 و «رعایت اصول زیست محیطی در هنگام گردشگری» با ضریب اهمیت021/0 دارای ضریب اهمیت کمتری بوده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، کتاب های درسی، تحلیل محتوا، آنتروپی شانون
  • اکرم حمیدی نصرآباد*، خاتون عزتی صفحات 207-239

    این پژوهش به منظور آسیب شناسی آموزش مهارت های حرفه ای در دوره کارشناسی پیوسته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان و ارائه الگوی مطلوب انجام شد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی است و از نظر روش جمع آوری داده ها، روش این مطالعه از نوع توصیفی اکتشافی می باشد. جامعه تحقیق در بخش کیفی را اسناد فرادست دانشگاه فرهنگیان از جمله اساسنامه دانشگاه فرهنگیان؛ سند تحول آموزش و پرورش؛ سند ملی برنامه درسی؛ نقشه جامع علمی کشور و اساتید دانشگاه های فرهنگیان کرمانشاه رشته علوم تربیتی و دانشجویان ترم آخر رشته آموزش ابتدایی تشکیل داد. روش نمونه گیری از اسناد نمونه گیری هدفمند بود و در ارتباط با اساتید و دانشجویان مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه داشت. جامعه آماری پژوهش شامل اسانید دانشگاه فرهنگیان شهرستان کرمانشاه (15 نفر) و دانشجویان ترم آخر رشته آموزش ابتدایی (186نفر) است. روش نمونه گیری از اساتید تمام شماری و در ارتباط با دانشجویان نمونه گیری به شیوه ی تصادفی ساده انجام پذیرفت (جمع کل 148 نفر:  109 نفر مرد و 39 نفر زن). ابزار جمع آوری داده ها فیش و پرسشنامه بود که روایی و پایایی ابزار دراین پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفته و تایید شدند. نتایج مشخص گردید بیشترین بعد آسیب زا بر آموزش مهارت های حرفه ای در دوره کارشناسی پیوسته دانشگاه فرهنگیان، در حیطه بعد ساختاری است. همچنین خروجی بخش دوم پژوهش یعنی الگو و ارزیابی آن منجر به شناسایی عوامل پیشگیری کننده آسیب های ساختاری، رفتاری و محیطی گردید.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مهارتهای حرفه ای، الگوی مطلوب
|
  • Nadia Soleimani*, Neda Erahimi Moghadam, Koroush Fathi Vajargah, Mohamadali Hoseini Pages 5-13
    Purpose

    The purpose of this applied research is to study the effectiveness of gamification on corporate training.  

    Methodology

    A gamified course was designed and implemented to train the location of Fire Hosing Cabinet for 24 employees of a firefighting maintenance company in Iran Mall shopping Center in Tehran. Using a quantitative quasi-experimental research plan (post-test only control group design) the participants of the study were randomly assigned to treatment (12) and control (12) groups and trained for a week.  

    Conclusion

    The descriptive and interpretive result of the posttest analyses indicated the effectiveness of gamification of the training performed for the employees of the firefighting maintenance company in Iran Mall shopping Center in Tehran. Moreover, the descriptive result of Gamification Acceptance Questionnaire answered by the members of the experimental group after gamified training indicated that all the participants in the experimental group were satisfied with the gamified training course.

    Keywords: Gamification, Effectiveness, Training, Development
  • Ali Askari Dashte Bayaz*, Masoud Sadeghi, Akbar Rezaee Fard, Parvaneh Nzzarpour Samsami Pages 15-26
    Purpose

    The purpose of this research was to compare the sense of belonging to the school, the perception of the school atmosphere and the academic vitality of elementary school boys in non-profit and normal schools in Qain city.

    Method

    The method of this research was descriptive and comparative. The statistical population of this research included all elementary students of non-profit and normal schools in Qain city in the academic year of 2023-2024. From among the statistical population, 114 students (57 regular students and 57 male students from non-profit schools) were selected as the research sample using available sampling method. In order to collect research data, Barry, Betty and Watt (2004) School Belonging Questionnaire, Reddy and Rhodes (2007) Perception of School Atmosphere Questionnaire and Martin and Marsh (2008) Academic Vitality Questionnaire were used. In order to analyze the research data, multivariate analysis of variance (MANOVA) was used.

    Findings

    The results of the research data analysis showed that there is a significant difference between the variables of feeling of belonging to school, perception of school atmosphere and academic vitality in non-profit and normal school students (p<0.005). In other words, the sense of belonging to the school, the perception of the school atmosphere, and the academic vitality of non-profit students are more than the students of normal schools.

    Conclusion

    The results of this research showed that the scores of normal students in the studied variables are lower than those of non-profit students, so normal schools should provide training to strengthen academic variables

    Keywords: Sense Of Belonging, Perception Of School Climate, Academic Vitality, Normal, Non-Profit Students
  • Hadi Pordel* Pages 27-38
    Objective

    The present study was conducted with the aim of effective school-based self-control skill training on increasing psychological hardiness and self-efficacy of male students of the first secondary level.

    Method

    This research is a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the present study included male students of the first secondary school in Qom city, 30 students were selected using the available sampling method and divided into two groups of 15 people completely randomly. Students in the experimental group participated in 8 sessions of the school-based self-control training program, and the control group did not receive training. Before and after the implementation of the intervention, both groups were evaluated using the psychological hardiness scale of Lang and Goulet (2003) and the self-efficacy scale of children and adolescents (SEQ-C). The data was analyzed using spss-22 software and through repeated measures analysis of variance test.

    Findings

    The results showed that school-based self-control skill training has a significant effect on increasing students' psychological hardiness and self-efficacy (P<0.01).

    Conclusion

    The findings of the present study indicated that school-based self-control skill training can be an effective intervention in increasing psychological hardiness and self-efficacy in students.

    Keywords: Self-Control Skill, Psychological Hardiness, Self-Efficacy, Students
  • Soheila Hashemi*, Seyyed Abolqasem Seyedan, Fereshteh Baezzat, Ali Asghar Firouzjaeian Pages 39-49

    The purpose of the present study was to investigate the effect of generative learning teaching based to pattern cognitive Load on the memorization math of 7th grade students of in the academic year of 2021- 2022. The research method is quasi-experimental with pre-test and post-test with four groups: two control group and two experimental groups. The statistical population of the study consisted of all 7th grade male and female students of District 2 of Mashhad city that 112 person sample was selected by single stage cluster sampling method. The subjects in the experimental group involved in generative learning based to cognitive Load in 16 sessions and the control group did not receive any interventions. The research instrument consisted of a 20-questions researcher-made test. To analyze the obtained data, Multivariate analysis of covariance and SPSS version 24 software were used. The results showed that generative learning teaching based to approach cognitive Load have a positive and significant effect on 7th grade students' memorization math. Based on the findings, it can be concluded that one of the effective training on math memorization students is the use of generative learning on the based load cognitive pattern.

    Keywords: Generative Learning, Psycho-Social Climate, Social Skills, Cognitive Load, Math Memorization
  • Mohsen Ayati*, Mohammad Akbari, Yousef Adib Pages 51-72

    The current research was conducted with the aim of identifying the employment competencies of educational graduates from the perspective of view of employers. This research was applied in terms of purpose and was among the qualitative researches of Grounded Theory type. The participants of this research included 24 employers in the field of educational (interviewers for the Education recruitment exam, directors of non-state educational institutes, directors and recruitment officers of non-state schools, directors of kindergartens and preschools) in Birjand city. Data were collected using semi-structured interview and analyzed by Strauss and Corbin method and using MAXQDA-2020 software. In order to validate the research, two methods of member control and peer review or feedback were used. Consecutive review and comparison of data resulted in the extraction of 28 categories and 6 themes. Data analysis led to the formation of a sub-theory. The model shows that the focal variable is the process of education and teaching skills. The focal variable, under the influence of contextual and intermediate conditions, leads to the formation of the strategies of "being a lifelong learner", "research skills", "planning skills", "classroom skills and classroom management", "purposefulness" and "problem solving skills". became Finally, "increasing employability" was the consequence of this process.

    Keywords: Employment Competency, Employability, Graduate, Educational, Employer
  • Sabah Abdi*, Rashid Ahmadifar, Esmail Sarbakhsh Rad Pages 73-94

    The purpose of this research was to design a model to measure the general competencies of elementary school students with regard to regard to all domains education and to examine these competencies in elementary school students from the perspective of school principals and assistants. The present one is of the type of exploratory mixed research projects, and the researchers conducted have been collected using two qualitative methods (comparative analysis and interviews with experts) and quantitative methods (researcher's questionnaire based on the research model). In the qualitative part, at first, using comparative content analysis with Meiring's method and based on the fundamental reform doc ument of Education and other high-level documents, 5 main were extracted and the text of the interview based on these elements and considering all domains education was provided to 8 primary education experts who were selected by purposeful and snowball sampling. The results of semi-structured interviews showed that the general competencies of primary school students had 8 common themes and 182 sub-themes. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire was created based on the research model, and after validating it, it was given to 70 vice-principals and managers (out of 205 people) of schools in Bukan city in the academic year of 1402-1401, who were selected by multi-stage cluster sampling method, it placed. Finally, the results of Friedman's test showed that the performance of students in spiritual and intrapersonal-ethical competencies is favorable, in learning competencies is weak and in psychological-physical and cultural-social competencies is very unfavorable.

    Keywords: General Competencies, Elementary, Training, All Domains
  • Vahid Salimi*, Mahbobeh Fadavi Pages 95-109

    The Qur'an contains religious values ​​for the advancement of man to happiness. The claim is that Quranic teachings are the basis of religious values; By choosing it better, the method of proving religious beliefs can be extracted. This research tries to extract the method of proving religious beliefs with a business approach and by using artistic forms with a descriptive and analytical method and with a better selection of Quranic teachings. Based on the verses, the process was defined as the introduction to the institutionalization of religious values ​​in the businessman 1- Gaining self-knowledge (knowing the talents, capacities, existential dimensions and position of man in the universe); 2- Gaining monotheistic insight (knowing the origin and your relationship with the Creator); 3- Reciprocity is (knowing the destination and drawing the path of happiness in the universe). After the realization of these three stages, the beliefs must be proven through rational and scientific reasoning and penetrate, in this case, the acceptance of good qualities in the businessman will be facilitated.

    Keywords: Best Choice, Business, Proof Of Religious Beliefs, Quranic Teachings, Artistic Format
  • Mehri Salehi*, Alireaa Mollazadeh, Ayat Saadattaab Pages 111-126
    Purpose

    The present research was conducted to explain creativity, based on self-management and creative self-efficacy by mediating of educational engagement in elementary school students with learning Difficult.

    Method

    The research method was a descriptive-correlation method with a path analysis design in the form of structural equations. The statistics society was included of students in 4th to 6th grads with learning problems that were engaged to educate in primary schools of Arak city in the academic year of 1400-1401, which were selected 200 boys’ and girls’ students (100 each gender) with learning problems as the research sample by using the purposeful sampling method. Data gathering tools were include Colorado Questionnaire, Shaffer's creativity questionnaire, Karwowski creative self-efficacy, Houghton and Neck's self-management, and Wilborn's educational engagement, which were completed by teachers and parents of students with learning Difficult. The collected data were analyzed by using Pearson's correlation coefficients and path way analysis in SPSS and AMOS software. From structural equations modeling method was used to investigate the research model fitness.
     

    Results

    The findings showed that the research model have an agreeable fitness. Also acquired coefficients between variables parameters showed that meaningful direct effect of self-management dimensions and creative self-efficacy on educational engagement and creativity. In this means, by increasing the self -management and creative self-efficacy, there is a positive change in the degree of educational engagement and creativity in students with learning problems. So, the relationships between the variables of the model drawn in this research were confirmed.

    Keywords: Self-Management Dimension, Creative Self-Efficacy, Educational Engagement, Students
  • Khatere Valikhani, Akbar Salehi*, Seyed Mahdi Sajadi Pages 139-152

    current research is to critically analyze the discourse of world peace in the textbooks of the Iranian educational system based on the theory of identification by L& M. For this purpose, the textbooks between the years 1357-1392 (primary period and first period high school) have been analyzed. This article has been done with the combined method of analyzing the discourse of Fairclough, L &M and focusing on the following questions: What was the status of the world peace discourse in the educational documents of this era? What subjects are these educational materials trying to create? What role have the dominant political discourses in this era played in shaping the identity of these subjects? The findings show that the discourse of world peace in educational books and documents has been rejected due to the demarcation between Islamic and non-Islamic, internal and external. Power processes have tried to create militant and vengeful subjects with a military identity. The factor of persuasion of the subjects is the axiomatization of the ideologies of the revolution with an Islamic nature. Also, the educational content by inducing specific defense ideologies has formed pacifist identities in all individual, interpersonal, social and international dimensions.

    Keywords: World Peace Discourse, Discourse Analysis, Identity, Textbooks, Political Discourses
  • Shirin Davary Feize Pour Azar, Mahmood * Pages 153-176

    The purpose of the study was to design a curriculum for the elderly education based on dialogue education approach. Jane K. Vella is the setter of this approach and the most important feature of this approach can be considered its attention to the audience and their special needs. The method of conducting this research is the application of the recommendations of the dialogue education approach. Sampling among the elderly participating in the course was voluntary and by sending an invitation. In sending the invitation, an effort was made to cover the maximum diversity of education, gender, and social status. In order to select the content based on the participants' needs, the list of Iranian elderly's educational needs was given to the six elderly who attended the educational meetings for selection. After selecting the content, the elements of the dialogical curriculum were determined. In the implementation phase, changes were made to adapt to the context, in the design and implementation process, and all the implementation and design phases were validated by Vella and the team members. Considering the special characteristics of the elderly, such as having experience, independence and self-directedness, the curriculum used for them should be able to take into account these characteristics, and considering the high flexibility of the dialogue and listening approach, as well as the achievement of all learners to the goals of each meeting, the approach to design educational courses in centers whose audience is the elderly, can increase the effectiveness and attractiveness of the courses.

    Keywords: Curriculum, Elderly, Education, Curriculum Design, Dialogue Approach
  • RASHID SHOKRI, ZAKARIYA AHMADIYAN*, ALI MOSTAFAYI, AMIR HEMATI Pages 177-187

    The purpose of this research is to determine the relationship between moral intelligence and academic self-efficacy with the mediation of academic engagement of students in Mahabad city. The method of descriptive-survey research was of the correlation type and the statistical population was all 2831 secondary school female students of Mahabad city, of which 338 were selected by cluster sampling using Morgan's table. Data collection tools were standardized questionnaires of moral intelligence of Lenik and Hill (2005), academic self-efficacy of Jinks and Morgan (1999) and academic engagement of Fridix et al. (2006). The results of hypothesis testing were analyzed by spss and pls software and using correlation tests and structural equation modeling. The results showed that moral intelligence has a positive and significant relationship on academic self-efficacy with the mediation of academic conflict (0.31). Also, the results indicated that there is a positive and significant relationship between moral intelligence and academic self-efficacy components (0.52). The relationship between moral intelligence and academic engagement components was positive and significant (0.76) and finally, academic engagement has a positive and significant relationship with academic self-efficacy (0.41). Therefore, by increasing moral intelligence and consequently increasing academic engagement, it is possible to provide the basis for increasing academic self-efficacy in secondary school female students of Mahabad city.

    Keywords: Moral Intelligence, Academic Self-Efficacy, Academic Engagement, Students