فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 102 (زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/12/01
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 7-32پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل زمینه های مرتبط با تعادل بین کار و زندگی زنان شاغل متاهل شهر سنندج و با روش کیفی انجام شده است. مشارکت کنندگان پژوهش شامل 20 نفر از زنان شاغل متاهل شهر سنندج هستند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده با حداکثر تنوع از مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق استفاده شد و در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش براون و کلارک صورت گرفت و زمینه های مرتبط با تعادل بین کار و زندگی در قالب 4 مضمون اصلی (بهره مندی از آرامش فکری، برخورداری از پایگاه اجتماعی، دریافت حمایت اجتماعی، رضایت مندی شغلی) و 16 مضمون فرعی (رابطه عاطفی با همسر، احساس امنیت، رفاه مالی، منزلت اجتماعی، شغل مناسب، تحصیلات، حمایت همسر، حمایت فرزندان، حمایت اطرافیان، انگیزه شغلی، دستمزد مناسب، امنیت شغلی، حمایت سازمانی، انعطاف پذیری کاری، فرصت به کارگیری توانمندی ها، رضایتمندی از مجموعه) دسته بندی گردید. نتایج نشان داد که زنان جوامع محلی در کنار موقعیت انتسابی و جنسیتی، هم زمان با تغییرات اجتماعی و فرهنگی دهه های اخیر، با تلاش خود و حمایت خانواده و دستیابی به تحصیلات دانشگاهی قدم در مسیر پیشرفت نهاده و با ورود به صحنه اشتغال و فعالیت های اقتصادی مدرن کوشش مضاعفی برای افزایش رفاه مادی و گردش چرخه تولید از خود نشان داده که منجر به ارتقای منزلت و پایگاه اجتماعی آنان شده است.کلیدواژگان: آرامش فکری، پایگاه اجتماعی، تعادل کار و زندگی، حمایت اجتماعی، زنان شاغل متاهل
-
صفحات 33-63یکی از چالش هایی که بانوان تحصیل کرده پس از ازدواج و مادر شدن با آن درگیر هستند، چگونگی جمع بین کنشگری اجتماعی و نقش های خانوادگی آنان است. امروزه این دغدغه در میان دین داران که ازیک طرف کنشگری اجتماعی را تکلیف دینی خود می دانند و از طرف دیگر برای نقش خود در خانواده اولویت قائل اند، اهمیت ویژه یافته است. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناخت پدیده ناکنشگری اجتماعی مادران تحصیل کرده مذهبی و ابعاد مختلف آن، با روش کیفی انجام شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش را 10 نفر از مادران دانش آموخته زن دانشگاه شریف که در دوره حوزه دانشجویی دانشگاه شریف شرکت کرده و در زمان گردآوری و تحلیل داده های پژوهش دارای فرزند بودند، تشکیل می دهند که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع متجانس انتخاب شدند. گردآوری داده ها در این پژوهش با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و تا زمان رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. یافته های پژوهش در راستای اکتشاف و درک عمیق وجوه مختلف مسئله ناکنشگری اجتماعی مادران، به مجموعه ای از پیامدها و عوامل مرتبط دست یافت. نتایج نشان داد که مسئله ناکنشگری اجتماعی مادران می تواند با استفاده از چارچوب نظری ارائه شده در این پژوهش در ارتباط با تعارض کنشگری-خانواده به صورت عمیق تری درک شود. اصلاح ساختارهای مردانه اشتغال و تحصیل در کنار توسعه بسترهای جدید و نوآورانه کنشگری برای مادران را می توان یکی از دلالت های سیاستی مهم این پژوهش برشمرد.کلیدواژگان: سیاست آموزش عالی، مادری، خانواده، کنشگری اجتماعی، نخبگان
-
صفحات 65-92
مقاله حاضربه بررسی وضعیت به زیستن اجتماعی زنان شهر ایلام و اثر پذیری این وضعیت از فشارهای ناشی از مراقبت خانگی از والدین سالمند را مورد بررسی قرار داده است. این پژوهش به شیوه پیمایشی، بر اساس طرح مقطعی انجام و اطلاعات مورد نیاز به وسیله ی توزیع پرسشنامه به شیوه خوشه ای در بین 593 نفر از زنان 49-30 ساله شهر ایلام گردآوری شده است. نتایج حاکی از به زیستن اجتماعی متوسط و فشار مراقبتی پایین در بین افراد مورد بررسی است. همچنین میانگین نمره به زیستن اجتماعی پاسخگویان بر حسب متغیرهای سن، شغل، سطح تحصیلات و تعلق ذهنی طبقاتی از تفاوت معنی دار برخوردار است و فرضیه های مربوط به تفاوت میانگین به زیستن اجتماعی بر حسب این متغیرها تایید شد. بررسی رابطه متغیر فشار های مراقبتی با به زیستن اجتماعی بیانگر وجود همبستگی معکوس و تایید فرضیه ی مربوطه است. نتایج این پژوهش نشان می دهد هرچه فشار مراقبتی ناشی از مراقبت خانگی از والدین سالمند بیشتر باشد، به زیستن اجتماعی زنان بزرگسال کمتر است که می تواند حساسیت و نگرانی مسئولان را در مورد به زیستن اجتماعی زنان و نیز مراقبت خانگی از سالمندان بیشتر کند. سازمان ها و ارگان های ذیربط می توانند در راستای حفظ و ارتقای سلامت فردی و به زیستن اجتماعی که در نهایت، منجر به عملکرد بهتر زنان در جامعه می شود گام های موثری بردارند و به مداخلات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مناسب دست بزنند تا در سایه سلامت جامعه، مشکلات اجتماعی کاهش یافته و روابط در لوای تصحیح شیوه های رفتاری بهبود یابد.
کلیدواژگان: به زیستن اجتماعی، فشار مراقبتی، مراقبت از والدین سالمند، زنان شهر ایلام -
صفحات 93-123
در سال های اخیر، نگرش به ازدواج و همسرگزینی در میان جوانان ایران متاثر از تغییرات در سبک زندگی دچار تحول شده است. در میان عوامل متعدد برای توضیح این تغییر نمی توان نقش رسانه های جمعی و جهت دهی به علائق و گرایش های جوانان را نادیده گرفت. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر مصرف رسانه ای بر گرایش به زندگی مجردی جوانان است. به این منظور با استفاده از روش فراتحلیل، مقاله های علمی-پژوهشی که در دهه 1390 -1400 با موضوع رابطه بین مصرف رسانه ای بر نگرش جوانان نسبت به ازدواج و زندگی مجردی در نشریات معتبر کشور ایران منتشر شده بودند، گردآوری شدند. برای این کار، از کلیدواژه های مرتبط استفاده شد و جستجو در سایت ها و پایان نامه های تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها صورت پذیرفت و مطالعاتی که با معیارهای ورود به فراتحلیل همخوانی داشتند گزینش شدند و اطلاعات مورد نظر برای آزمون فرضیه ها استخراج شد. از 30 مطالعه مورد نظر به 11 مطالعه رسیدیم، آماره های مناسب برای محاسبه اندازه اثر و اطلاعات مورد نیاز دیگر ثبت شده و با نرم افزار CMA2 تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد که در مجموع مقدار اندازه اثرمصرف رسانه ای بر گرایش به زندگی مجردی498/. بوده و تاثیر بسزایی در تبیین تغییرات متغیر وابسته دارد.
کلیدواژگان: ازدواج، مجردگزینی، نگرش به ازدواج، مصرف رسانه ای، مدرنیزاسیون -
صفحات 125-155
شهر اهواز به دلیل پویایی فرهنگی و اجتماعی منحصربه فرد آن که ممکن است دلایل متفاوتی برای طلاق نسبت به سایر مناطق ایران داشته باشد، به عنوان محور این پژوهش انتخاب شد. با بررسی دیدگاه افراد در آستانه طلاق، مشاوران خانواده و قضات می توان به درک جامعی از عوامل موثر بر طلاق در این زمینه خاص دست پیدا کرد. داده ها از طریق مصاحبه عمیق با 13 فرد در آستانه طلاق، 5 قاضی و 2 مشاور خانواده جمع آوری و با استفاده از تحلیل موضوعی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. پایایی پژوهش از طریق معیارهای ارزیابی داده های کیفی تایید شد. مضامین و مضامین فرعی متفاوت در زمینه بافت های ساختاری تاریخی زیستگاه زنان از جمله ازدواج خویشاوندی، تفاوت سنی و تاکید زیاد بر ازدواج و همچنین فرهنگ مردسالاری، خشونت و کمبود منابع برای زندگی مستقل و عوامل فردی از مصاحبه ها بیرون آمد. همچنین نتایج این مطالعه موارد جدیدی از طلاق را به دلیل مرزی بودن استان خوزستان و طلاق مصلحت اندیشانه را برجسته می کند که به دلیل موقعیت جغرافیایی استان خوزستان و تورم اقتصادی، نوعی منحصر به فرد است. سخت گیری در ازدواج به جای طلاق، اعمال مجازات برای اتباع خارجی که به طور غیرقانونی با زنان ازدواج می کنند، آموزش مهارت های زندگی زناشویی، ترویج برابری در ازدواج، افزایش نظارت بر مشاوره ها، و تشکیل جلسات مشترک بین افراد متاهل داوطلب و کسانی که در شرف ازدواج هستند را برای کسب تجربه در قالب انجمن های مردم نهاد به عنوان راهکارهای کاهش طلاق پیشنهاد می شوند.
کلیدواژگان: طلاق، افراد در آستانه طلاق، مشاوران خانوده، قضات، اهواز -
صفحات 157-178
عوامل مداخله گر می توانند منجر به کاهش یا افزایش آسیب پذیری زنان پس از طلاق شوند. این پژوهش با هدف واکاوی عوامل مداخله گر در آسیب پذیری زنان پس از طلاق، در قالب طرح کیفی، مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی، رهیافت تحلیل محتوای قراردادی، از طریق نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع، با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با 35 زن انجام شد. مثلث سازی داده ها به سه روش مختلف مشاهده، مصاحبه و مطالعه ادبیات طلاق انجام شد. طبق یافته ها 2 تم اصلی، 5 مقوله و 25 زیر مقوله شناسایی شد. نتایج نشان داد که به طور کلی عوامل مداخله گر فردی و فرا فردی در آسیب پذیری زنان پس از طلاق اثر گذارند. اگرچه امکان مداخله در همه عوامل شناخته شده وجود ندارد، یکی از عوامل شناخته شده امکان پذیر جهت مداخله روانشناختی، افزون بر خود فرد، خانواده زنان است که می توان با آگاهی بخشی در مورد شرایط استرس زا طلاق و ایجاد فرهنگ سازی مراجعه والدین به مشاور جهت یادگیری نحوه برخورد مناسب با دخترشان پس از طلاق، شدت آسیب پذیری زنان را کاهش داد.
کلیدواژگان: طلاق، زنان، خانواده، جامعه، تحلیل محتوا کیفی -
صفحات 179-204
رفتار باروری در جامعه به عنوان یکی از عوامل اصلی جمعیتی، تحت تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است به گونه ای که تحول و دگرگونی در هر کدام از این عوامل، بر تغییرات باروری تاثیر مستقیم و غیر مستقیمی خواهد گذاشت. در این پژوهش رفتار باروری در ارتباط با متغیرهای فردگرایی، استقلال زنان، میزان ارزش فرزندان، اشتغال زنان و میزان درآمد خانواده به روش پیمایشی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر زنان متاهل 15-49 ساله شهر تبریز هستند که بر اساس سرشماری سال 1395، تعداد آنها حدود 338220 نفر اعلام شده و 498 نفر از آنان با استفاده از فرمول کوکران برآورد شده است. شیوه نمونه گیری به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای بوده است. برای سنجش متغیر ها، جمع آوری داده ها و بررسی فرضیه ها، از پرسش نامه استفاده شده و گویه های آن بر اساس بنیان های نظری و تعاریف مفهومی، تدوین شده است. نتایج یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد بین متغیرهای اشتغال زنان، میزان فردگرایی زنان و نگرش به ارزش فرزند با رفتار باروری زنان رابطه معناداری وجود دارد. در حالیکه بین متغیرهای استقلال زنان و میزان درآمد با رفتار باروری زنان رابطه معنارداری مشاهده نگردید.
کلیدواژگان: رفتار باروری، فردگرایی، استقلال زنان، اشتغال زنان
-
Pages 7-32PurposeThe research was conducted with the aim of discovering and analyzing the conditions and contexts related to the balance between work and life of women in Sanandaj.MethodThe research is a qualitative study, and in its implementation method, the grounded theory approach is used. The research objectives were obtained through exploration and understanding, the statistical population, the married working women of Sanandaj city, 20 of them were investigated through theoretical saturation by means of purposeful and snowball sampling. Semi-structured and in-depth interviews were used to collect data with maximum diversity, the duration of each interview was one hour and the data collection process took one month, which were analyzed with open, central and selective coding methods.FindingsData analysis showed that the conditions and contexts related to the balance between work and life in the form of 53 concepts and 16 subcategories (emotional relationship with spouse, sense of security, financial well-being, social status, suitable job, education, support of spouse, support of children, support of those around you, job motivation, suitable salary, job security, organizational support, work flexibility, opportunity to use capabilities, satisfaction with the group) and 4 main categories (peace of mind, social base, receiving social support, satisfaction) occupation) and a core category (satisfactory effort) were obtained and summarized.ConclusionThis study showed that establishing a balance between work and life improves the quality of work, maternal duties, and the quality of life of working women, and the themes obtained in the findings are effective in improving them.Keywords: Peace Of Mind, Social Base, Work-Life Balance, Social Support, Married Working Women
-
Pages 33-63One of the challenges that educated women face after marriage and motherhood is how to gain social activism and their family roles. Therefore, the purpose of this study is to understand the phenomenon of social inactivity of educated religious mothers and its various dimensions. This qualitative research was carried out within the framework of the basic qualitative research project and its community was female graduates of Sharif University who participated in the Sharif University Student Course during the years 2011 to 2013 and at the time of collection and analysis of research data ie 1397- 1400 had children. The sample was formed by 10 of these mothers selected by the target sampling method. The data collection tool was a semi -structural deep interview. Data analysis was performed using the content analysis method. The study's findings achieved a set of relevant consequences and factors in line with the discovery and deep understanding of the various aspects of the problem of mothers' social unrest. This study showed that we can understand the issue of mothers 'social unknowingness within the framework of social activity conflicts and mothers' family roles. Accordingly, modifying the masculine structures of employment and education and developing new and innovative activism platforms for mothers can be one of the important policy implications of this study.Keywords: Higher Education Politics, Motherhood, Family, Social Activity, Elite
-
Pages 65-92
In this regard and considering the importance of the issue as well as the social and cultural conditions of women, this article examines the social welfare of women in Ilam city. Also, the effectiveness of this situation from the pressures caused by caring for elderly parents at home has been investigated in detail. Method This research has been done by survey method, based on a cross-sectional plan and the required information has been collected by distributing a questionnaire in a cluster manner among 593 women aged 30-49 in Ilam. The results indicate moderate social well-being and low caregiving among women. Findings showed that the average of women's social well-being in terms of age, occupation, level of education and class mental belonging has a significant difference and the hypotheses about the difference in the average of social well-being in terms of these variables were confirmed. Also, the study of the relationship between the variable of caregiving and social well-being indicates Inverse correlation and confirmation of the relevant hypothesis.The results of this research show that the greater the care pressure caused by home care of elderly parents, the lower the social well-being of adult women that can increase the sensitivity and concern of the officials regarding the social well-being of women and home care of the elderly. Related organizations can take effective steps in order to maintain and promote individual health and social well-being, which ultimately leads to better performance of women in society, and cultural, social and economic interventions.
Keywords: Social Well-Being, Caregiving, Home Care, Ilam Womans -
Pages 125-155
The city of Ahvaz was chosen as the focus of this research because of its unique cultural and social dynamics, which may have different reasons for divorce than other regions of Iran. By examining the views of people on the verge of divorce, family counselors and judges, a comprehensive understanding of the factors affecting divorce in this particular field can be achieved. Data were collected through in-depth interviews with 13 people on the verge of divorce, 5 judges and 2 family counselors and analyzed using thematic analysis. The reliability of the research was confirmed through qualitative data evaluation criteria. Different themes and sub-themes in the field of historical structural contexts of women's habitat, such as consanguineous marriage, age difference and high emphasis on marriage, as well as patriarchal culture, violence and lack of resources for independent life and individual factors emerged from the interviews. Also, the results of this study highlight new cases of divorce due to the border of Khuzestan province and expedient divorce, which is a unique type due to the geographical location of Khuzestan province and economic inflation. Strictness in marriage instead of divorce, punishment for foreign nationals who marry women illegally, training in marital life skills, promoting equality in marriage, increasing supervision of counseling, and holding joint meetings between married people. Volunteers and those who are about to get married are suggested to gain experience in the form of non-governmental organizations as solutions to reduce divorce.
Keywords: Divorce, People On The Verge Of Divorce, Family Counselors, Judges, Ahvaz -
Pages 157-178
Intervening factors can lead to a decrease or increase in the vulnerability of women after divorce. This study aims to know the intervening factors in the vulnerability of women after divorce. Using a qualitative method, based on a content analysis approach, conventional content analysis, and heterogeneous purposive sampling, were conducted through semi-structured interviews with 35 divorced women. Triangulation was done by three different methods observation, interview, and study of divorce literature. According to the findings, 2 main themes, 5 categories and 25 subcategories were identified. The results showed that, in general, individual and extra-individual intervening factors have an effect on the vulnerability of women after divorce. While it may not be possible to address all contributing factors, one significant aspect that can be addressed through psychological intervention is the role of the woman's family. By raising awareness about the stressful impact of divorce and promoting a culture where parents seek counseling to better support their daughter post-divorce, the severity of women's vulnerability can be reduced.
Keywords: Divorce, Women, Family, Society, Qualitative Content Analysis -
Pages 179-204
Fertility behavior in society as one of the main population factors, is influenced by economic, social and cultural factors in such a way that the transformation in each of these factors will have a direct and indirect effect on fertility changes. In this research, Fertility behavior in relation to the variables of individualism, women's independence, the value of children, women's employment and the family income have been investigated through a survey method. The statistical population of the current research is married women aged 15-49 in Tabriz city, whose number is 338,220 according to the 2015 census, and 498 of them are estimated using Cochran's formula. The sampling method was multi-stage cluster sampling. A questionnaire was used to measure variables, collect data and examine hypotheses, and its items were compiled based on theoretical foundations and conceptual definitions. The results of the findings of the present study show that there is a significant relationship between the variables of women's employment, the degree of individualism of women and the attitude towards the value of children with women's Fertility behavior. While there was no significant relationship between the variables of women's independence and the amount of income with women's Fertility behavior.
Keywords: Fertility Behavior, Individualism, S Independence, Women', S Employment