فهرست مطالب

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 43، بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سالم کرم پور، مجتبی انصاریان*، شهید شاطری پور صفحات 1-15
    سابقه و هدف

    تعرض افراد بومی به جنگل های غرب کشور موجب ارتکاب جرائم زیست محیطی می شود. شناسایی تعرض و عوامل انسانی تخریب جنگل باعث ارائه راهکارهای درست مدیریتی برای پیشگیری و کاهش وقوع جرائم زیست محیطی می گردد. تصویب و اجرای قوانین موثر توسط حاکمیت و تبعیت شهروندان از قانون، جرائم حوزه محیط زیست و منابع طبیعی را کاهش می دهد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه پیش رو عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر تغییر کاربری جنگل های استان کرمانشاه با توجه به 87 پرونده حقوقی متعلق به 76 روستای حاشیه نشین جنگل های زاگرس طی سال های 1398 تا 1400 با استفاده از مدل سازی خطی و تحلیل مسیر بررسی شد. با توجه به اطلاعات سطح و محل تخریب موجود در پرونده ها، ویژگی های اقتصادی و اجتماعی به عنوان متغیر های مستقل یا علت و سطح جنگلی تخریب یافته به عنوان متغیر وابسته با استفاده از تجزیه همبستگی رتبه ای اسپیرمن، رابطه رگرسیونی چندگانه خطی و تجزیه مسیر در قالب یک مدل ساختاری بررسی شد. با توجه به محدود بودن جامعه آماری، بدون نمونه برداری همه پرونده ها بررسی شد. با توجه به ماهیت حقوقی پرونده ها فقط سطح تخریب شده و روستای محل تخریب از این پرونده ها استخراج شد. گزارش توصیفی برای اطلاعات مدیریتی دریافتی از نهادهای اقتصادی و اجرایی استان ارائه نشد و تنها روابط بین این اطلاعات با جرم انجام شده، بررسی گردید.

    نتایج و یافته ها

    همبستگی متغیرها نشان داد، افزایش فاصله روستا تا شهر، نسبت دام سبک به جمعیت و نسبت دام به مساحت زمین های کشاورزی و عرصه منابع طبیعی، کمبود امکانات زیربنایی، کم بودن فعالیت اقتصادی غیر کشاورزی، کاهش نسبت سرانه زمین به جمعیت، کاهش نسبت کشاورزی آبی به دیم و کاهش نسبت دام سنگین به جمعیت سبب افزایش تخریب جنگل بوده است. رابطه رگرسیونی خطی معنی داری بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته مشاهده شد و متغیرهای نسبت دام به زمین های کشاورزی، فعالیت اقتصادی غیر کشاورزی، امکانات زیربنایی، نسبت تعداد دام به عرصه منابع طبیعی و فاصله روستا تا شهر وارد مدل شدند. می توان گفت، با افزایش فعالیت های اقتصادی غیر کشاورزی از نسبت دام به مساحت زمین های کشاورزی کم شده و سبب کاهش تخریب جنگل ها شده است. از سوی دیگر، اثر غیر مستقیم مثبت نسبت دام به زمین های کشاورزی از طریق فعالیت اقتصادی غیر کشاورزی بر تخریب جنگل نیز مشاهده شد. به نظر می رسد در تدوین برنامه های اقتصادی ملاحظات زیست محیطی شرط اصلی حفاظت از منابع طبیعی است و نتایج این پژوهش نیز نشان داد، افزایش و توسعه فعالیت های اقتصادی غیر کشاورزی جنگل نشینان عامل مهمی در حفظ اراضی جنگلی در استان کرمانشاه است. توسعه امکانات زیر بنایی روستا نقش مهمی در کاهش تبدیل عرصه های جنگلی به اراضی کشاورزی داشت و به نظر می رسد که گازرسانی، توسعه شبکه برق و گسترش امکانات رفاهی می تواند در کاهش تخریب جنگل نقش داشته باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از تجزیه مسیر، می توان گفت نگهداری دام سنگین بیشتر و کاهش تعداد دام سبک، سبب کاهش تخریب جنگل ها در استان کرمانشاه می شود. همچنین، توسعه امکانات زیر بنایی روستا و فعالیت های اقتصادی غیر کشاورزی نقش مهمی در کاهش تخریب عرصه های جنگلی داشت. بنابراین، برای کاهش پرونده های حقوقی تخریب جنگل ها و پیشگیری از رفتارهای مجرمانه در این حوزه، بهتر است نسبت به گسترش زیرساخت ها و افزایش درآمد روستاییان از طریق فعالیت های اقتصادی غیر کشاورزی و تغییر شیوه دامپروری از سنتی به نیمه صنعتی یا صنعتی اقدام کرد تا شاهد کاهش ورودی چنین پرونده هایی در سطح استان باشیم.

    کلیدواژگان: منابع طبیعی، جرائم محیطی، تخریب جنگل، اقتصاد روستایی
  • حامد آقاجانی*، محمدعلی تاجیک قنبری، حمید جلیلوند صفحات 16-29
    سابقه و هدف

    گرادیان ارتفاعی یکی از مهمترین فاکتورهای بوم شناختی در پراکنش انواع گونه های گیاهی مختلف در بوم سازگان جنگل است و مبدا ارتفاع از سطح دریا در ارتباط با اختلاف ارتفاع با آب های آزاد مطرح می شود. تغییر ارتفاع از سطح دریا با تغییر پوشش گیاهی می تواند در فراوانی قارچ های چوب زی تاثیرگذار باشد. این پژوهش با هدف اثر بوم شناختی گرادیان ارتفاعی بر فراوانی قارچ های چوب زی روی گونه راش در ارتفاعات مختلف انجام شد.

    مواد و روش‏ها:

     در مجموع در راشستان خالص، به صورت تصادفی پانزده اصله خشک دار افتاده راش در سه گرادیان ارتفاعی (اول) 550 تا 650، (دوم) 650 تا 750 و (سوم) 750 تا 850 متر از سطح دریا در جنگل آموزشی و پژوهشی دارابکلا ساری انتخاب شد. به منظور جمع آوری نمونه قارچ های ماکروسکوپی چوب زی در هر مورد به دنبال مشاهده نمونه قارچی، هرنمونه به شکل سالم، کامل و مناسب برای شناسایی براساس خصوصیات مرفولوژیکی یا ریخت شناسی برداشت شد. مشخصات ارتفاع از سطح دریا و خشک دار با دستگاه موقعیت یاب ثبت شد و نمونه ها برای شناسایی به آزمایشگاه قارچ شناسی منتقل گردید. به منظور اندازه گیری اندام های میکروسکوپی از هریک از این اندام ها 20 عدد با استفاده از میکروسکوپ دارای عدسی مدرج اندازه گیری شد. در نهایت به منظور تشخیص آرایه های مختلف قارچی، با در نظر گرفتن هر دو ویژگی ماکروسکوپی و میکروسکوپی و با استفاده از منابع مختلف شناسایی شد. برای دسته بندی فراوانی قارچ ها در گرادیان های ارتفاعی مختلف، محاسبات آماری و تجزیه خوشه در نرم افزار PAST به روش وارد و با استفاده از کمترین فاصله اقلیدسی انجام شد و تجزیه به مولفه های اصلی برای ارتفاعات مختلف، گونه و فراوانی، فراوانی نسبی و شاخص استاندارد در نرم افزار PAST با مقایسه دو گروه بندی قارچ ها بررسی شد. همچنین برای بررسی اختلاف ارتفاع تجزیه چندگانه و رسم پلات دوگانه در نرم افزار Minitab انجام شد تا از لحاظ ابر نقاط و پراکنش قارچ های چوب زی گروه بندی ها آشکار شوند.

    نتایج و یافته ‏ها:

     نتایج به دست آمده نشان داد، به ترتیب در کلاسه های ارتفاعی اول، 13 درصد، دوم 30 درصد و سوم 57 درصد از کل قارچ ها را شامل می شود. در کلاسه ارتفاعی اول قارچ Hypholoma fasciculare، در کلاسه دوم Trametes versicolor و در سوم Schizophyllum commune بیشترین فراوانی را داشتند. همچنین خانواده Polyporaceae، Xylariaceae، Ganodermataceae، Pleurotaceae و Schizophyllaceae بیشترین فراوانی و خانواده Pezizaceae و Hericiaceae کمترین فراوانی را داشته اند. نتایج نشان داد، در طبقه ارتفاعی 550 تا 650 متر از سطح دریا تعداد 10 گونه پراکنش و در طبقه ارتفاعی 650 تا 750 متر از سطح دریا 15 گونه و در طبقه ارتفاعی 750 تا 850 متر از سطح دریا 22 گونه پراکنش داشتند. همچنین، بیشترین خانواده قارچ ها در طبقات ارتفاعی اول خانواده Meruliaceae و طبقه دوم و سوم Polyporacea بوده است. نتیجه آنالیز با Minitab نشان داد، پراکنش قارچ های چوب زی بین طبقه سوم و دوم با طبقه اول ارتفاعی تفاوت معنی داری داشت. نتیجه پژوهش اثر بوم شناسی گرادیان ارتفاعی، نشان داد، تجزیه با مولفه ها، تفاوت قارچ ها برای ارتفاعات مختلف ارتفاع از سطح دریا را نشان داد. این نتایج نشان داد، قارچ های Fomes fomentarius، Ganoderma lucidum، Stereum hirsutum، Daldinia concentrica، Pleurotus ostreatus، Trametes versicolor، Trichaptum biforme و Schizophyllum commune جزو گروه های مشابه بود که در هر سه کلاسه ارتفاعی پراکنش داشته اند و بیشتر از خانواده Polyporacae و راسته Polyporales بوده اند.

    نتیجه‏ گیری:

     قارچ های ماکروسکوپی چوب زی جنگل در گرادیان های مختلف، پاسخ متفاوتی می دهند. نتایج این مطالعه نشان داد، گرادیان ارتفاعی با اختلاف ارتفاع 300 متر، فراوانی قارچ های چوب زی را تحت تاثیر قرار می دهد و با افزایش ارتفاع از سطح دریا، فراوانی گونه های قارچ افزایش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، بوم شناسی، حفاظت، ماکروسکوپی
  • فاطمه درگاهیان*، یاسر قاسمی آریان، سمیه حیدرنژاد صفحات 30-46
    سابقه و هدف

    اکوسیستم جنگلی زاگرس در دو دهه اخیر مورد هجوم آفات و بیماری ها بوده است. یکی از موثرترین اثرهای تغییر اقلیم، کاهش روزهای یخ بندان به ویژه در اکوسیستم های جنگلی می باشد. کاهش فراوانی شدت و مدت پدیده یخ بندان، زمستان گذرانی آفات را تسهیل، تلفات و مرگ ومیر را کم و طغیان آنها را تشدید می کند. هدف این تحقیق، آشکارسازی تغییرات شاخص های سرد در محدوده جنگل های زاگرس شمالی (مطالعه موردی آذربایجان غربی) است. آگاهی از میزان تغییرات روزهای یخ بندان، مدیران و برنامه ریزان اکوسیستم جنگلی را به سمت راهکارهای بهتر سازگاری با تغییرات اقلیمی رهنمون می کند.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق به منظور بررسی روند تغییرات شاخص های یخ بندان از بسته نرم افزار ClimPACT در محیطR  استفاده شده است. شاخص های مورد استفاده در این تحقیق توسط سازمان جهانی هواشناسی (WMO) و کمیسیون اقلیم شناسی (CCL) و تیم متخصص در مورد خطر آب و هوا و شاخص های خاص اقلیمی (ETCRSCI) تهیه شده است که برای پایش، ارزیابی و آشکارسازی تغییر اقلیم در یک مکان یا منطقه کاربرد دارد. داده های روزانه دمای حداقل، دمای حداکثر و بارش برای دوره آماری 1986 تا 2019 در ایستگاه پیرانشهر و دوره آماری 1988 تا 2019 در ایستگاه سردشت از سازمان هواشناسی کشور گرفته شد. داده ها به فرمت مورد نیاز برای ورود به مدلClimPACT  آماده شد. بسته نرم افزاریClimPACT  در محیط R اجرا و شاخص های آشکارکننده تغییر اقلیم به عنوان خروجی مدل غربالگری شدند. شاخص های سرد آشکارکننده رخداد تغییر اقلیم در محدوده سایت های پایش زوال بلوط پیرانشهر و سردشت در استان آذربایجان غربی در زاگرس شمالی تفکیک شد. از بین آنها چهار شاخص دمایی سرد انتخاب شد، برای شاخص روزهای همراه با یخ بندان، یخ بندان شدید، یخ بندان بسیار شدید و روز یخی تغییرات خط شیب روند، خطای شیب روند و معنی داری در محدوده آماری p-value=0.05 محاسبه و تغییرات برای تمام شاخص ها در محیط نرم افزار R ترسیم و تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج و یافته ها

    بررسی شیب خط روند، خطای شیب روند و معنی داری تغییرات شاخص روزهای همراه با یخ بندان در محدوده سایت پایش بلوط در پیرانشهر و سردشت نشان داد، این شاخص روند کاهشی و معنی دار داشته است. این شاخص در طول دوره آماری مورد مطالعه در پیرانشهر 48 روز و در سردشت 63 روز کاهش را نشان داد. تغییرات روند و معنی داری شاخص روزهای یخ بندان شدید در محدوده سایت های پایش در پیرانشهر و سردشت نشان داد، این شاخص روند کاهشی و معنی دار داشته است. این شاخص در طول دوره آماری مورد مطالعه در پیرانشهر 38 روز و در سردشت 56 روز کاهش داشته است. بررسی شیب خط روند، خطای شیب روند و معنی داری تغییرات شاخص روزهای یخ بندان بسیار شدید در محدوده سایت های پایش در پیرانشهر روند کاهشی و معنی دار و در سردشت روند افزایشی و معنی داری را نشان داد. تغییرات روند و معنی داری شاخص روزهای یخی در محدوده سایت های پایش در پیرانشهر روند کاهشی و غیرمعنی دار و در محدوده سایت های پایش سردشت روند کاهشی و معنی دار را نشان داد.

    نتیجه گیری

    امروزه، یکی از مهمترین چالش های محیط های طبیعی ایران، زوال جنگل های بلوط زاگرس است، عوامل متعددی در زوال این بوم سازگان طبیعی موثر بوده و هست، اما عوامل اقلیمی را به دلیل مساعد کردن سایر عوامل و شرایط زوال، می توان به عنوان مهمترین عامل در نظر گرفت. شاخص های سرد اقلیمی در منطقه جنگل های پیرانشهر و سردشت دارای روند کاهشی و معنی دار بود. این روند کاهشی نشان می دهد که محدودیت زمستان گذرانی بسیاری از آفات و بیماری ها کم و زمینه برای رشد آفات و بیماری ها همزمان با فراهم بودن سایر شرایط، مهیا شده است. با توجه به روند افزایش دما در سال های آینده این روند کاهشی ادامه خواهد داشت و زمینه برای تنش های دمایی و رطوبتی و رشد و طغیان بیشتر آفات و بیماری ها فراهم خواهد شد. جنگل های زاگرس به ویژه درختان بلوط اهمیت بسزایی در پوشش منابع طبیعی، ذخیره آب زیرزمینی، کاهش اثرها و کند شدن تغییرات اقلیمی دارد، بنابراین باید با استفاده از همه توان علمی، فنی، مدیریتی و اجرایی برای حفظ این منابع طبیعی تلاش کرد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، روز یخی، زمستان گذرانی، طغیان آفات و بیماری ها، یخ بندان
  • فرشاد حقیقیان، شهریار جعفری*، محمدابراهیم فرآشیانی، مریم نگهبان، جهانشیر شاکرمی صفحات 47-62
    سابقه و هدف

    شپشه قرمز آردTribolium castaneum (Herbst) (Tenebrionidae)  یکی از آفات مهم محصولات انباری مختلف، به ویژه غلات در سراسر جهان می باشد. در سال های اخیر برای کاهش استفاده از آفت کش های شیمیایی، اسانس های گیاهی مورد توجه قرار گرفته اند. اما اسانس ها با وجود ظرفیت مناسب، دوام کمی دارند و سمیت آنها در زمان کوتاهی پس از کاربرد کاهش می یابد. تهیه فرمولاسیون های نانوکپسول اسانس های گیاهی می توانند کارایی آنها را در کنترل آفات انباری با افزایش سمیت و دوام آنها افزایش دهند. این پژوهش با هدف تهیه فرمولاسیون نانوکپسول اسانس دو گونه اکالیپتوس Eucalyptus camaldulensis Dehnh. و Eucalyptus globulus Labill. و مقایسه میزان کشندگی تنفسی این فرمولاسیون و اسانس معمولی آنها روی افراد بالغ T. castaneum انجام شد.

    مواد و روش ها

    برگ های هر دو گونه اکالیپتوس از ایستگاه تحقیقات زاغمرز در جنوب شهرستان بهشهر استان مازندران در مردادماه 1397 جمع آوری شدند. اسانس گیری برگ های خشک به روش تقطیر با آب و شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس با استفاده از دستگاه GC-MS انجام شد. نانوکپسول از نوع آلژینات سدیم با استفاده از سورفکتانت های پایه آب دوست تهیه شد. بررسی سطح و شکل شناسی دیواره نانوکپسول ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری انجام شد. همچنین، توزیع اندازه ذرات نانوکپسول نیز تعیین گردید. آزمایش های سمیت تنفسی به صورت جداگانه برای اسانس و نانوکپسول اسانس هر دو گونه اکالیپتوس در چهار غلظت و در زمان های 24، 48 و 72 ساعت پس از اعمال تیمارها همراه با شاهد در دمای 25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 65 درصد در تاریکی انجام شد. برای محاسبه LC10 ، 25 LC، LC50 و 95 LC از نرم افزار Poloplus استفاده شد.

    نتایج و یافته ها

    نتایج نشان داد، تعداد ترکیبات موجود در اسانس های گونه E. globulus بیشتر بود. مهمترین ترکیبات اسانس دو گونه اکالیپتوس متعلق به ترپن ها بود و به ترتیب 1,8-cineole، Limonene وpinene -α مهمترین ترپن های موجود در اسانس E. globulus وE. camadulensis  بودند. نتایج به دست آمده در تصویر میکروسکوپ الکترونی عبوری نشان داد، نانوکپسول های حاوی اسانس اکالیپتوس دارای ابعادی در مقیاس نانو هستند. میانگین توزیع اندازه ذرات برای نانوکپسول اسانسE. globulus  و  E. camadulensis به ترتیب حدود 150 و 100 نانومتر تعیین شد. اسانس گونه E. globulus دارای سمیت بیشتری نسبت به اسانس گونه E.camadulensis بود. میزان  LC50 در زمان های 24، 48 و 72 ساعت پس از تیمار برای نانوکپسول اسانس E. globulus، نانوکپسول اسانس E. camaldulensis، اسانس E. globulus و اسانس  E. camaldulensisبه ترتیب 9/5، 60/4، 8/3 میکرولیتر بر لیتر، 5/9، 67/8، 7/6 میکرولیتر بر لیتر، 93/10، 63/9، 7/5 میکرولیتر بر لیتر و 09/15، 86/12، 2/8 میکرولیتر بر لیتر بود. براساس نتایج در فرمولاسیون نانوکپسول اسانس هر دو گونه در مقایسه با اسانس خام، میزان LC50 کاهش یافت و دوام اسانس کپسوله شده نیز افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، نانوکپسول کردن اسانس هر دو گونه اکالیپتوس، سمیت تنفسی اسانس را از طریق افزایش سمیت و رهایش کنترل شده ترکیبات موثره اسانس در کنترل این آفت افزایش داد، بنابراین این فرمولاسیون نانوکپسول برای آزمایش های سمیت بیشتر و در نهایت استفاده از آن در انبار پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آفات انباری، فرمولاسیون نانوکپسول، اکالیپتوس، سمیت حاد، اسانس
  • مازیار حیدری*، یعقوب ایرانمنش، مهدی پورهاشمی صفحات 63-78
    سابقه و هدف

    جنگل های ناحیه رویشی زاگرس با مساحتی بیش از 5 میلیون هکتار و تامین بیش از 40 درصد آب کشور، از نظر اکولوژیکی دارای اهمیت بالایی هستند. 256 هزار هکتار از سطح استان کردستان را جنگل (8/8 درصد استان) پوشش داده است و سهم چشمگیری از ترسیب کربن استان را به خود اختصاص می دهد. دی اکسیدکربن اتمسفر در دهه های اخیر افزایش قابل توجهی داشته است. زی توده گیاهی و خاک تحت آن، در کاهش دی اکسید کربن جو، نقش بسیار مهمی دارند. اندام های هوایی درختان (لایه روی زمینی) سهم زیادی را در تولید زی توده و ذخیره کربن دارد. هدف از این پژوهش، بررسی ذخیره کربن لایه درختی در دو منطقه گاران (توده قرق و حفاظت شده) و دوله ناو (تیپیک جنگل های استان) بود.

    مواد و روش ها

    برای اجرای این پژوهش، دو قطعه نمونه گاران و دوله ناو در شهرستان مریوان انتخاب شدند. در هر منطقه، یک قطعه نمونه مربعی شکل یک هکتاری پیاده شد و با روش آماربرداری صد در صد، مشخصه های کمی شامل گونه درختی، قطر برابر سینه، قطر یقه، ارتفاع کل درخت، ارتفاع تاج، قطر بزرگ تاج و قطر عمود بر آن اندازه گیری گردید. در هر دو قطعه نمونه از تنه و سرشاخه درختان نمونه برداری شد و برای این منظور، برای هر گونه درختی در هر قطعه نمونه سه درخت انتخاب و از تنه، سرشاخه های اصلی و فرعی درختان نمونه گیری شد. در آزمایشگاه وزن تر، وزن خشک و درصد کربن نمونه های چوب به روش سوزاندن نمونه های خشک شده در کوره الکتریکی محاسبه شد. سپس، زی توده روی زمینی درختان با استفاده معادلات آلومتریک محاسبه و در نهایت اندوخته کربن تمام درختان برآورد شد و پارامترهای کمی و میانگین زی توده روی زمینی و ذخیره کربن مقایسه شدند. از آزمون تی مستقل برای مقایسه پارامترهای کمی و ذخیره کربن در دو قطعه نمونه گاران و دوله ناو استفاده شد.

    نتایج و یافته‏ ها:

     یافته های پژوهش نشان داد، مقدار زی توده روی زمینی در قطعه نمونه دوله ناو و گاران به ترتیب 3/45 و 4/41 تن در هکتار بود. در قطعه نمونه دوله ناو، دو گونه برودار و مازودار با مجموع 68/24 تن در هکتار، 5/54 درصد زی توده روی زمینی را به خود اختصاص داده بودند. اندوخته کربن روی زمینی در قطعه نمونه های دوله ناو و گاران به ترتیب 4/22 و 3/20 تن در هکتار محاسبه شد. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد، بین مشخصه های کمی قطر برابر سینه، ارتفاع کل، سطح تاج درختان، زیر توده روی زمینی و ذخیره کربن در دو قطعه نمونه اختلاف معنی دار وجود داشت. از سویی، سهم گونه مازودار از ترسیب کربن در قطعه نمونه های دوله ناو و گاران به ترتیب 48/6 و 13/9 تن در هکتار به دست آمد. از سوی دیگر، میانگین مشخصه های کمی شامل ارتفاع درخت (7/3 متر)، قطر برابر سینه (79/15 سانتی متر) و سطح تاج (77/6 مترمربع) درختان قطعه نمونه دوله ناو، بیشتر از قطعه نمونه گاران بود.

    نتیجه گیری

    یافته های کلی پژوهش نشان داد، ذخیره کربن رویشگاه دوله ناو بیشتر از رویشگاه گاران بود. برای مدیریت بهینه این جنگل ها و افزایش ترسیب دی اکسیدکربن، پیشنهاد می گردد که عوامل تخریب جنگل (مانند توسعه زراعت زیراشکوب جنگل، چرای شدید و مازاد ظرفیت دام، مدیریت و کنترل آتش سوزی، زغال گیری و دیگر موارد) مدیریت و کنترل شوند. همچنین پیشنهاد می گردد، در مناطق تخریب شده اقدام به احیا و توسعه جنگل با استفاده از گونه های بومی (مازودار، برودار، وی ول و بنه) و مثمر دیم (بادام، سماق و سنجد) شود.

    کلیدواژگان: زی توده روی زمینی، معادله آلومتری، مازودار، لایه درختی
  • وحید کریمیان*، عادل سپهری، حسین بارانی صفحات 79-91
    سابقه و هدف

    استفاده از گیاهان دارویی در کشورهای توسعه یافته رشد زیادی داشته است، به طوری که بیشتر جمعیت جهان برای مراقبت های بهداشتی اولیه از گیاهان دارویی استفاده می کنند. روند رو به رشد تقاضای بازارهای جهانی، توجه بیشتر در زمینه شناسایی و حفظ گیاهان دارویی را اجتناب ناپذیر کرده است. عدم شناخت کافی در مورد بهره برداری پایدار گیاهان دارویی تعداد بسیاری از آنها را در معرض انقراض قرار داده است. آنغوزه (Ferula assa-foetida) از گونه های بومی و با ارزش دارویی مراتع ایران است که صمغ تولیده شده توسط آن از جمله محصولات صادراتی کشور است. با توجه به افزایش قیمت آنغوزه در سال های اخیر، متاسفانه برداشت بی رویه و غیر اصولی شیرابه آنغوزه به لحاظ سنین مناسب بهره برداری، تعداد برداشت سالیانه و شیوه بهره برداری باعث کاهش تراکم بوته های آنغوزه در مراتع شده و نسل این گیاه مفید در معرض خطر انقراض قرار گرفته است. بنابراین، هدف از مطالعه پیش رو، تعیین بهترین شیوه های بهره برداری آنغوزه برای استمرار رویش آن در عرصه های طبیعی است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق در مراتع تنگ سرخ شهرستان بویراحمد انجام شد. پس از شناسایی منطقه، قسمت هایی که به لحاظ درصد شیب، پوشش و خصوصیات ظاهری خاک وضعیت مشابهی داشتند و به تعداد کافی پایه گیاه آنغوزه در سنین مختلف در آنها وجود داشت، به عنوان محدوده انجام تحقیق انتخاب شدند. تاثیر فاکتورهای سن برش (سه تیمار: پایه های 6-5 ساله، 8-7 ساله و 10-9 ساله)، روش برش (سه تیمار: یک طرفه، دوطرفه و روش برش سنتی) و تعداد برش (سه تیمار: 10، 15 و 20 بار برش) با 10 تکرار بر درصد زنده مانی آنغوزه بررسی شد. همچنین، در پایان دوره رویشی در سال دوم ویژگی های مرفولوژیک آنغوزه اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل زنده مانی گیاه در شیوه های مختلف برداشت، با استفاده از روش رگرسیون لجستیک با نرم افزار SPSS نسخه21 انجام شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد، همه تیمارهای سن، روش و تعداد برش بر میزان زنده مانی تاثیر معنی داری دارند (05/0=p). هر چه سن گیاه افزایش یابد شانس زنده مانی کاهش می یابد. در سنین 6-5 ساله، 8-7 ساله و 10-9 ساله به ترتیب 51، 50 و 34 پایه گیاهی رویش دوباره داشتند و 39، 40 و 56 پایه گیاهی از بین رفتند. در روش های برش یک طرفه و دوطرفه به ترتیب 71 و 64 پایه گیاهی رویش دوباره داشتند و در روش برش سنتی هیچ پایه گیاهی رویش دوباره نداشت. نتایج زنده مانی آنغوزه در تعداد مختلف برش نشان داد، در تیمارهای 10، 15 و 20 بار برش، به ترتیب 51، 44 و 40 پایه گیاهی رویش دوباره داشتند و 39، 46 و 50 پایه گیاهی از بین رفتند. میانگین طول برگ 88/39 سانتی متر، میانگین عرض برگ 77/12سانتی متر، میانگین ارتفاع 88/36 سانتی متر و میانگین تعداد برگ 27/7 و قطر ریشه 18/9 سانتی متر ثبت شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه آنغوزه یک گیاه بومی مهم و باارزش اقتصادی بالایی است که معیشت عده زیادی از بهره برداران به محصول این گیاه بستگی دارد، پیشنهاد می شود از نتایج این تحقیق در منطقه مورد مطالعه و سایر مناطق با شرایط اکولوژیک مشابه برای مدیریت رویشگاه های آنغوزه استفاده شود.

    کلیدواژگان: بویراحمد، آنغوزه، زنده مانی، مرفولوژی، بهره برداری پایدار
  • مریم مولایی، اردوان قربانی*، مهدی معمری، جواد معتمدی، زینب حزباوی صفحات 92-108
    سابقه و هدف

    تعیین پراکنش و توزیع گونه ها و رویشگاه های تحت اشغال آنها از اهمیت بسزایی در برنامه های حفاظتی و مدیریت گونه ها برخوردار است. استفاده از روش های مدل سازی برای پیش بینی پراکنش گونه ها در سال های اخیر افزایش یافته است. به این منظور، طیف گسترده ای از تکنیک های مدل سازی ابداع شده است. در این رابطه، تحقیق پیش رو با هدف ارزیابی قابلیت روش رگرسیون لجستیک و آنتروپی بیشینه در تهیه نقشه پیش بینی گسترش رویشگاه گونه درمنه بابونه ای (Artemisia chamaemelifolia) و تعیین عوامل موثر بر انتشاز آن در سطح استان اردبیل انجام شد.

    مواد و روش ها

    در سطح مراتع استان اردبیل 449 مکان مطالعاتی شامل 102 مکان حضور و 347 مکان عدم حضور گونه طی سال های 1397 تا 1400 ثبت شد. دو دسته عوامل محیطی شامل 19 متغیر زیست اقلیمی، 3 شاخص اولیه توپوگرافیکی ارتفاع از سطح دریا، درصد شیب و جهت جغرافیایی و 5 شاخص ثانویه توپوگرافیکی شامل شاخص های رطوبت توپوگرافیکی، موقعیت توپوگرافیکی، زبری توپوگرافیکی، قدرت جریان و انحنای توپوگرافیکی در ارتباط با حضور گونه بررسی شدند. متغیرهای زیست اقلیمی با قدرت تفکیک مکانی 5/2 دقیقه برابر 5 کیلومتر مربع از سایت worldclim.org دانلود شد. نقشه متغیرهای توپوگرافیکی با استفاده از نقشه مدل رقومی ارتفاع در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی تولید شد. نقشه تمامی عوامل محیطی با 70 درصد داده ها تهیه و هم پوشان شدند. اطلاعات محیطی برای نقاط نمونه استخراج شد. هم خطی بین متغیرهای مستقل بررسی گردید. در مرحله بعد، رابطه رگرسیونی بین حضور گونه و عوامل محیطی در نرم افزار SPSS استخراج شد. سپس از تلفیق نقشه های عوامل تاثیرگذار بر توزیع گونه و اعمال رابطه رگرسیونی مربوطه، نقشه پراکنش از طریق روش رگرسیون لجستیک پیش بینی شد. سپس برای تهیه نقشه پیش بینی رویشگاه A. chamaemelifola از طریق روش آنتروپی بیشینه در محیط نرم افزار MaxEnt، لایه های محیطی به فرمت ASCII و نقاط حضور گونه به فرمت CSV تبدیل شدند. نقشه های تهیه شده در هر دو مدل براساس آستانه بهینه حضور گونه در دو کلاس حضور و عدم حضور گونه طبقه بندی شد. برای بررسی صحت نقشه های تهیه شده و مقایسه عملکرد آنها از شاخص کاپا استفاده گردید.

    نتایج و یافته ها

    نتایج مدل سازی ها نشان داد، متغیر ارتفاع از سطح دریا موثرترین عامل محیطی در انتشار گونه بود. دامنه ارتفاعی حضور گونه A. chamaemelifolia در استان اردبیل، 2100 تا 2900 متری به دست آمد. ضریب کاپای حاصل از مقایسه نقشه های پیش بینی و واقعی برای مدل رگرسیون لجستیک 962/0 و برای مدل آنتروپی بیشینه 871/0 به دست آمد که در سطح خیلی خوب تا عالی قرار دارند. مدل رگرسیون لجستیک به عنوان مدل برتر، درصد شیب، بارندگی سردترین فصل، بارندگی خشک ترین ماه و میانگین دامنه دمای روزانه را به عنوان متغیرهای تاثیرگذار در حضور گونه در سطح استان اردبیل معرفی کرد. براساس آزمون جک نایف حاصل از اجرای آنتروپی بیشینه در محیط MaxEnt نیز مهمترین متغیرهای موثر بر مطلوبیت رویشگاه A. chamaemelifolia بارندگی فصلی و ارتفاع از سطح دریا به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش پیش رو اطلاعات کلیدی و مهمی را درباره دامنه تحمل پذیری گونه A. chamaemelifolia نسبت به متغیرهای محیطی تاثیرگذار فراهم کرده است. با تکیه به نتایج پژوهش جاری می توان ترتیبات حفاظت و احیای رویشگاه های دارای پراکنش فعلی یا بالقوه گونه A. chamaemelifolia را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: اردبیل، آنتروپی بیشینه، درمنه، رگرسیون لجستیک، مدل سازی توزیع گونه
  • آزاده صالحی*، محمد متینی زاده، الهام نوری صفحات 109-126
    سابقه و هدف

    گونه های مختلف جنس صنوبر به دلیل رشد سریع، تولید زی توده بالا و سازگاری خوب با مناطق اقلیمی مختلف، گونه های درختی مهمی در برنامه های زراعت چوب هستند. از سوی دیگر، قارچ های میکوریز آربسکولار می توانند همزیستی خوبی با گونه های مختلف صنوبر برقرار کنند که در نتیجه این همزیستی متغیرهای رشد، تولید زی توده، جذب آب و عناصر غذایی و مقاومت صنوبرها نسبت به تنش های محیطی افزایش می یابد. بنابراین، بررسی فعل وانفعالات بین درختان صنوبر و جامعه میکروبی خاک، همچنین بررسی تاثیر همزیستی میکوریزی در مراحل اولیه رشد صنوبرها، می تواند زمینه ای برای تولید نهال های قوی تر و سالم تر با پیامدهای مطلوب احتمالی برای رشد آنها در سال های آینده را فراهم کند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، ابتدا درصد کلونیزاسیون میکوریزی ریشه برخی گونه های صنوبر (موجود در کلکسیون تحقیقاتی صنوبر در ایستگاه تحقیقاتی البرز) با قارچ های میکوریز آربسکولار در شرایط طبیعی بررسی شد. با توجه به درصد بالای همزیستی میکوریزی صنوبر تبریزی- رقم سالاری و اهمیت این رقم به عنوان یک صنوبر پرمحصول در برنامه زراعت چوب مناطق خارج از شمال، قارچ های همزیست با این رقم صنوبر از طریق ویژگی های مورفولوژیکی اسپورهای موجود در خاک ریزوسفر شناسایی و قارچ های شناسایی شده برای تولید نهال های میکوریزی استفاده شد. در مرحله بعد، قلمه های این رقم صنوبر در گلدان های پرشده با خاکی با بافت لومی- رسی کاشته شدند. در زمان کاشت قلمه ها، مایه تلقیح میکوریزی در اطراف هر قلمه اضافه شد. پس از یک دوره رویش، زنده مانی و ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی (متغیرهای رشد و تولید زی توده و متغیرهای فیزیولوژیکی برگ) و بیوشیمیایی (عناصر غذایی اصلی و کمیاب اندام های ریشه، ساقه و برگ) نهال های یکساله میکوریزی و غیرمیکوریزی صنوبر مقایسه و بررسی گردید.

    نتایج و یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد، درصد کلونیزاسیون میکوریزی ریشه گونه و کلن های مختلف صنوبر با قارچ های میکوریز آربسکولار متفاوت و بیشترین درصد کلونیزاسیون میکوریزی ریشه مربوط به گونه های تبریزی- رقم سالاری (Populus nigra “62/154”) و پده (P. euphratica) و کمترین درصد مربوط به گونه P. deltoides “69/55” بود. در نمونه های جمع آوری شده از ناحیه ریزوسفر درختان صنوبر تبریزی- رقم سالاری، پنج گونه قارچ میکوریز آربسکولار شامل Glomus aggregatum،Diversispora tortuosa، Scutellospora heterogama،  Septoglomus constrictumو  Claroideoglomus luteumشناسایی شد. نتایج تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان داد، تیمار میکوریزی تاثیر مثبت معنی داری (01/0> P) بر متغیرهای رشد (قطر و طول ساقه)، تولید زی توده (زی توده خشک ریشه و اندام هوایی و زی توده خشک کل)، محتوای نسبی آب برگ و غلظت عناصر غذایی (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی و مس) برخی اندام های گیاهی نهال های صنوبر داشت. همچنین، در نهال های میکوریزی صنوبر، افزایش معنی دار میزان پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی برگ نسبت به نهال های غیرمیکوریزی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    درصد بالای همزیستی میکوریزی گونه های مختلف صنوبر با قارچ های میکوریزی در شرایط طبیعی و تاثیر مثبت همزیستی میکوریزی بر نهال های یکساله صنوبر تبریزی نشان می دهد، با توجه به اهمیت نقش جوامع میکروبی خاک بر تغذیه، رشد و حفاظت گیاه در برابر تنش های محیطی، با بررسی فعل وانفعالات زیستی بین میکروارگانیسم های خاک و صنوبرها به ویژه در مراحل اولیه رشد، می توان برای تولید نهال های سالم و قوی در راستای برنامه های زراعت چوب بهره برد.

    کلیدواژگان: رشد، عناصر غذایی، کلونیزاسیون میکوریزی، متغیرهای فیزیولوژیکی
  • رضا سیاه منصور*، نادیا کمالی، علی محمدیان صفحات 127-141
    سابقه و هدف

    آتش سوزی یکی از پدیده های مخرب عرصه های طبیعی است که هر ساله بخش وسیعی از جنگل ها و مراتع را با اثرهای کمی و کیفی دربرمی گیرد. یکی از مهمترین تبعات آن، تاثیر منفی در حفاظت خاک حداقل در کوتاه مدت است. میانگین سطح حریق سالانه در جنگل های جهان، چهار میلیون کیلومتر مربع تخمین زده شده است و این آتش سوزی ها به نابودی پوشش گیاهی، گرم شدن کره زمین، آلودگی هوا، نابودی تنوع زیست محیطی و تشدید پدیده بیابان زایی می انجامد.

    مواد و روش ها

    با توجه به اهمیت موضوع، برای تعیین اثرهای آتش بر پوشش سطح خاک، گون زار فراکش در استان لرستان طی سالهای 1397، 1398 و 1399 بررسی شد. این سایت با مختصات جغرافیایی 33 درجه و 29 دقیقه و 33 ثانیه تا 33 درجه و 30 دقیقه و 12 ثانیه عرض شمالی و 48 درجه و 38 دقیقه و 57 ثانیه تا 48 درجه و 40 دقیقه و 56 ثانیه طول شرقی و به مساحت 500 هکتار، با ارتفاع متوسط 2050 متر از سطح دریا واقع شده است. جامعه آماری در این پژوهش، مشتمل بر 4 عدد ترانسکت 200 متری با 10 پلات 1 مترمربعی با فاصله 20 متر بر روی آن و تعداد کل 40 پلات در منطقه تیمار و تکرار آن عینا در عرصه شاهد می باشد. با احتساب 2 تیمار و 3 تکرار، در نهایت 240 پلات مطالعه شد. در این پلاتها تاج پوشش با تصویر عمودی گونه بر روی زمین، مقادیر خاک لخت، لاشبرگ و سنگ و سنگریزه با درصد اشغال شده از سطح پلات، وضعیت مرتع با روش چهارفاکتوره پیشنهادی پارکر (مناسب با مراتع مناطق نیمه خشک) و گرایش وضعیت با استفاده از روش امتیاز دهی به چگونگی وضعیت خاک و پوشش گیاهی با جمع جبری امتیازات کسب شده تعیین گردید. سپس با استفاده از آزمون T مقایسات زوجی و مقایسه میانگین داده های چند متغیره با استفاده از آزمون یکطرفه (ANOVA) آنالیز و روش مقایسهDuncan  انجام شد.

    نتایج و یافته ها

    مقایسات میانگین مقادیر تاج پوشش گیاهی، لاشبرگ و خاک لخت در عرصه های شاهد و آتش سوزی نشان داد در سطح 1% اختلاف معنی داری وجود دارد (P≤ 0.01). در اثر حریق، پوشش گیاهی و لاشبرگ در عرصه سوخته به طور قابل ملاحظه ای کاهش و درصد خاک لخت افزایش یافته است. این اثر آنقدر شدید است که مجموع تاج پوشش گیاهان را از 52/54 به 41/44 کاهش داده و با بیش از 10 درصد نزول تاج پوشش زنده باعث وجود شیب منفی در عرصه سوخته نسبت به عرصه شاهد تا 9 سال پس از رخداد حریق در رویشگاه شده است. آتش سوزی با کاهش بوته ها و افزایش گندمیان باعث شد، تیپ از Astragalus adscendens - Daphne mucronata - Agropyron trichophorum به Agropyron trichophorum- Annual grasses تغییر یابد. در واقع آتش سوزی در گراسلند های مراتع ییلاقی و بوته زارها به نفع گندمیان تمام می شود. هرچند، نمی توان نقش گیاهان همراه در بوته زارها را نادیده گرفت. نتایج بیان می کنند که آتش باعث افزایش خاک لخت و افزایش فرسایش می شود. این تخریب با سازوکار تغییرات کمی، مانند کاهش تاج پوشش، لاشبرگ و مالچ طبیعی و تغییرات کیفی از قبیل تغییرات ترکیب گیاهی، فرم رویشی، حجم گیاهان متاثر از تغییر فرماسیون، تغییر ساختار طبقات سنی گیاهان، تغییرات بانک بذر خاک، تغییر در فنولوژی، تغییر رنگ خاک و تغییرات حرارتی و رطوبتی آن می شود. در مجموع با تغییر تیپ گیاهی باعث افزایش سرعت هدررفت خاک از طریق اثرگذاری بر مراحل فرسایش خاک می شود.

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن مجموع شرایط موجود حاکم بر وضعیت مناطق سوخته، اجرای قرق های کوتاه مدت و میان مدت، تعیین میزان دام گذاری مناسب و بذرپاشی و کپه کاری با گونه های مرتعی مقاوم به آتش سوزی و سازگار با شرایط اقلیمی در عرصه سوخته را می توان راهکاری مناسب برای کمک به حفظ و احیاء پوشش گیاهی و جلوگیری از فرسایش پس از وقوع آتش سوزی در نظر گرفت. درنهایت با توجه به نحوه مالکیت اغلب مشاعی در عرصه های طبیعی ایران و نبود برنامه منسجم برای احیای مناطق سوخته، موکدا آتش سوزی حتی به شکل کنترل شده در این عرصه ها توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، منابع طبیعی، وضعیت، خاک، گرایش، فرسایش
  • فرهاد آژیر* صفحات 142-151
    سابقه و هدف

    شناخت زیستگاه و چرخه حیات آفات، مبانی دانش کنترل جمعیت آفات را تشکیل می دهد و کاربرد آن در عملیات مبارزه با آفات دستاورد های مطلوب زیست محیطی و اقتصادی را برای جامعه به همراه دارد. در سال هایی که شرایط اقلیمی مساعد است فرصتی بهینه برای پوشش گیاهی و جمعیت حشرات گیاه خوار فراهم می شود، تا در افزایش جمعیت و پراکنش گسترده تر گونه خود بکوشند. بررسی دامنه کوه های البرز مرکزی در استان تهران در مناطق امامزاده هاشم و شمشک از سال 1380 تا 1400 نشان داد، گونه مرتعی Ferula ovina، در نواحی یادشده می روید و مهمترین آفت این گیاه، شب پره Malacosm castrensis می باشد که در مراحل لاروی آفت از این گیاه تغذیه می کند. حشرات ماده تخم های خود را بیشتر به طور گروهی در یک حلقه روی سطح به دور ساقه و شاخه های گیاه و درخت میزبان قرار می دهند و از این نظر به شب پره های تخم انگشتری نیز مشهورند.

    مواد و روش‏ها: 

    انبوهی جمعیت گونه  M. castrensisدر رویشگاه های گیاهی دامنه البرز جنوبی، به طور ویژه، در دو رویشگاه Ferula ovina واقع در دامنه های کوهستانی در مناطق امامزاده هاشم و شمشک مشاهده و بررسی شد. برای انجام این تحقیق، جمعیت لاروها به روش نمونه گیری سیستماتیک- تصادفی برآورد گردید. روش کار بدین شرح بود که در سه نوار فرضی موازی به فاصله 50 متر از هم، به طول سیصد متر به سبک منظم تصادفی با فاصله 10 متر، لاروهای M. castrensis روی گیاه میزبان انتخاب شد. پس از تهیه عکس، شمارش لاروها انجام شد و با تلفیق تراکم این گیاه در واحد سطح (گونه غالب دو زیستگاه مورد بررسی بود)، جمعیت لاروهای این گونه برآورد شد.

    نتایج و یافته‏ ها:

     نتایج نشان داد، لارو شب پره ای با نام علمی M. castrensis، مهمترین آفت گیاه  F. ovinaدر مناطق یاد شده است. لاروها در طبقه ارتفاعی 2000 تا 3200 متر زیست و تغذیه می کنند و تغییرات میزان درصد شیب و جهت شیب محدودیتی برای حضور لارو این گونه شب پره ایجاد نمی کند. جمعیت متوسط این لاروها 1171600 عدد در هکتار در منطقه امامزاده هاشم و 691200 عدد در منطقه شمشک بود. مشاهدات رفتار تغذیه ای لاروها در دو منطقه یکسان و گیاه F. ovina، غذای انحصاری آنها بود و درصد پوشش و تراکم گیاه میزبان در دو منطقه یکسان ارزیابی شد.

    نتیجه‏ گیری: 

    نتایج نشان داد، میزان فراوانی غذا نمی تواند عامل تفاوت جمعیت لاروهای M. castrensis در دو منطقه باشد. با توجه به مشابهت نمودارهای آمبروترمیک در دو منطقه، شاخص های کلان آب و هوایی نیز در دو منطقه یکسان ارزیابی شد. مشاهدات میدانی نیز در دو منطقه نشان داد، ذوب برف در منطقه امامزاده هاشم هفت تا ده روز نسبت به شمشک وقوع می یابد. بنابراین رویداد، انتساب تفاوت جمعیت در دو منطقه تحت بررسی را می توان به تفاوت های خرد دمایی در طول یک شبانه روز و طول دوره دوام یخ بندان در بهار نسبت داد. بنابراین، برای مهار جمعیت شب پره M. castrensis به وسیله پارازیتوئیدها، می توان دانش لازم برای کنترل خسارت این گونه را با روش های بدون کاربرد سموم فراهم نمود. بدین ترتیب با تحقیقات بیشتر درباره دو عامل مرتبط با بوم سازگان و اقلیم، می توان روش های مدیریت تلفیقی این شب پره را تکمیل کرد.

    کلیدواژگان: آفت، Ferula Ovina، حشرات مراتع، لارو برگ خوار
  • منصور سارانی*، ابراهیم فرآشیانی، مرتضی شهریاری صفحات 152-158
    سابقه و هدف

    پایش منظم و هوشمند آفات و بیماری های گیاهی در گیاهان جنگلی و مرتعی، یکی از اصول تدوین برنامه های جامع منابع طبیعی است. جمع آوری اطلاعات و مطالعه وضعیت قبلی و شرایط فعلی آفات و بیماری های گیاهی و محدودیت کنترل آنها در برنامه پایش ما را به سمت اطلاعات کاربردی در رابطه با وجود، زمان ظهور در طی سال، چگونگی میزان کنترل، روش استفاده شده و تاثیر روش های کنترل استفاده شده آفات و بیماری های گیاهی سوق می دهد. شرایط محیطی خاص منطقه سیستان (گرم و خشک) و همجواری با کشورهای افغانستان و پاکستان، ضرورت پایش آفات و بیماری های گیاهی درختان جنگلی و گیاهان مرتعی را در این منطقه دوچندان می کند.

    مواد و روش ها

    برای تعیین ایستگاه های نمونه برداری، با توجه به بررسی اولیه متناسب با سطح منطقه سیستان و مناطق اکولوژیک، پنج ایستگاه نمونه برداری انتخاب و نمونه برداری در این ایستگاه ها انجام شد. این نمونه برداری ها بر اساس زمان فعالیت هریک از عوامل خسارت زا انجام گردید. نمونه برداری بر اساس یک برنامه منظم و به طور مستقیم بر اساس نوع و میزان آلودگی انجام شد. همچنین به روش های معمول و رایج (تور حشره گیری، پنس و آسپیراتور) نسبت به جمع آوری آفات اقدام شد. نمونه های جمع آوری شده به آزمایشگاه منتقل شدند. در نمونه برداری ها نوع و میزان آلودگی یا درصد تخمینی خسارت به عوامل خسارت زا نیز ثبت شد. نمونه ها پس از آماده شدن و ثبت اطلاعات، به موسسه تحقیقات گیاه پزشکی ارسال شده و توسط متخصصان بخش رده بندی حشرات شناسایی و تعیین نام شدند.
    نتایج و

    یافته ها

    بیشترین جمعیت گونه های مرتعی در منطقه سیستان به دلیل شور بودن خاک منطقه مربوط به گیاهان خانواده اسفناجیان  Chenopodiaceae است. یک گونه پروانه با نام Epiparthia simplicialus (Lep.: Pyralidae) روی گیاهانی مانند ترات، تاغ و به ویژه اشنان فعالیت دارد که لارو آن با تغذیه از برگ و ساقه این گیاهان به شدت به آنها خسارت وارد می کند. لارو یک سخت بالپوش با نام Bruchidius dilutes (Col.: Bruchidae) به شدت از میوه و بذر گیاه مرتعی و بسیار مهم این منطقه یعنی خارشتر، تغذیه می کند. گونه ای شپشک به نام Trabutina serpentine (Hemiptera: Pseudococcidae) روی گز فعالیت می کند. لارو یک پروانه با نام Nephopterygia austeritella (Lep.: Pyralidae) روی میوه گیاه مرتعی کهورک مشاهده شد. حشرات کامل سخت بالپوشی با نامPhyllotreta lativitata (Col.: Chrysomelidae)  و نیم بالپوشی با نام Nezara viridula (Hemiptera: Pentatomidae) به برگ و ساقه علف مار و لارو دو گونه پروانه ای با نام های Thyridophora furia (Lep.: Crambidae) وGypsonoma minutana (Lep.: Tortricidae)  (به میوه آن) به شدت خسارت وارد می نمایند. علاوه بر این، در نمونه های پرورش داده شده در آزمایشگاه یک گونه زنبور پارازیتوئید از جنس Brachon sp. جمع آوری شد که در بخش رده بندی حشرات موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور در حال شناسایی است.

    نتیجه گیری

    پایش، شناسایی و ثبت طغیان آفات و برنامه ریزی برای مدیریت آنها با توجه به گسترش روزافزون جمعیت و خسارت آنها موضوعی اجتناب ناپذیر است. از این رو، نیاز است تا با پایش دقیق، به موقع و منظم عوامل خسارت زا در جوامع مرتعی و جنگلی این منطقه، از بروز و طغیان آفات جلوگیری به عمل آید.

    کلیدواژگان: پایش، مرتع، آفت، سیستان
  • سیده معصومه زمانی*، نرگس سپاسی، یزدانفر آهنگران، حسین لزربنی، ابراهیم زرقانی صفحات 159-166
    مقدمه

    جنس لور (Carpinus orientalis Mill) یکی از درختان بومی ایران است که در جنگل های شمال کشور می روید. این گیاه درختی تا درختچه ای در مقایسه با دیگر گونه گیاهی هم جنس خود به نام ممرز (Carpinus betulus L.)، دارای تنه کوتاه تر و بسیار منشعب تر بوده و در مناطق رو به آفتاب و صخره ای رشد می کند. گونه های قارچی جنس سیتوسپورا (Cytospora spp.) به عنوان یکی از عوامل اصلی ایجاد کننده شانکر شناخته می شوند و در درختان ضعیف، یا درختانی که تحت تاثیر عوامل تنش زا مانند تنش رطوبت، تنش یخ بندان، آفتاب سوختگی، یا صدمات مکانیکی (ناشی از عوامل غیرزنده یا زنده مانند حشرات) قرار گرفته اند، خسارت ایجاد می کنند. وقوع بیماری توسط گونه های مختلف جنس سیتوسپورا در طیف وسیعی از میزبان ها، از جمله گونه های جنس صنوبر، بید، افرا، نارون، توسکا، زبان گنجشک، درختان میوه هسته دار، بارانک، درختان میوه دانه دار، زالزالک و بسیاری دیگر گزارش شده است.

    مواد و روش ها

    به منظور شناسایی علت سرخشکیدگی درختان لور در استان مازندران، طی نمونه برداری از مناطق مختلف، نمونه هایی از درختان دارای علائم سرخشکیدگی جمع آوری و ضمن ثبت مختصات جغرافیایی، به آزمایشگاه بیماری شناسی منتقل شد. شاخص ترین علامت بیماری از فواصل دورتر، شاخه های سرخشکیده، مرده یا در حال مرگ بود. شانکرها در هوای مرطوب صمغی بوده و در این شرایط رزین کهربایی شفاف از شانکر تراوش شده بود و در نهایت پوسته سفید آشکار روی شاخه ها قابل مشاهده بود. در نهال های جوان برگ های خشک شده روی شاخه ها باقی مانده و نهال ها به طور کامل خشک شده بود که نشانگر شدت بالای بیماری در این درختان بود. با استفاده از کشت مستقیم توده اسپوری کنیدیوماتا از محل تراوشات شانکر، ضدعفونی و کشت بافت های آلوده درخت روی محیط سیب زمینی دکستروز آگار، سه جدایه قارچی حاصل شد که پس از خالص سازی، در دمای 2±23 درجه سلسیوس و تاریکی نگه داری گردید. پس از خالص سازی جدایه ها به روش تک اسپور، بررسی برخی خصوصیات ریخت شناسی جدایه های قارچی شامل شکل و اندازه اسپور، قطر پرگنه، سرعت رشد و میزان حضور رنگدانه ها روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار انجام شد.

    نتایج

    نتایج بررسی ها نشان داد، رشد قارچ روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار سریع بوده و میسلیوم های هوایی کرم مایل به سفید، شفاف، توده نسبتا پنبه ای، کنیدی های شفاف، تک سلولی، با دیواره نازک و بدون سپتا تشکیل داد، همچنین برش عرضی بافت آلوده به علائم شانکر کنیدیوفورهای بلند را درون لوکول های استروماتای قارچی نشان داد. بر اساس خصوصیات مرفولوژیکی، قارچ تحت عنوان Cytospora sp. شناسایی و شباهت این گونه با گونه C. decipiens تایید شد. این اولین گزارش از زوال درختان لور در اثر قارچ Cytospora از ایران است.

    نتیجه گیری

    بررسی اپیدمیولوژی و مدیریت بیماری شانکر سیتوسپورایی اهمیت ویژه ای دارد، زیرا در شرایط خشک سالی و تنش های پیش بینی شده پیشرو، توسعه آن بسیار شدید خواهد بود. در حال حاضر، با توجه به افزایش گزارش های ناشی از زوال درختان ناشی از قارچ Cytospora sp. به ویژه در گونه های جنس ممرز، اطلاعات کم در مورد دامنه میزبانی قارچ عامل بیماری و اپیدمیولوژی آن، همچنین نقش احتمالی تغییرات آب و هوایی در گسترش زوال این گونه های جنگلی، مدیریت این بیماری مستلزم مطالعات بیشتری است.

    کلیدواژگان: زوال، سیتوسپورا، لور، Carpinus Orientalis
|
  • Salem Karam Poor, Mojtaba Ansarian *, Shhid Shateri Poor Pages 1-15
    Background and purpose

    Native people's attack on the forests of the west of the country causes environmental crimes to be committed. Identifying the encroachment and human factors of forest destruction will provide correct management solutions to prevent and reduce the occurrence of environmental crimes. The approval and implementation of effective laws by the government and citizens' compliance with the law will reduce environmental and natural resource crimes.

    Methodology

    In the prospective study, the economic and social factors affecting the change of forest use in Kermanshah province were investigated with respect to 87 legal cases belonging to 76 villages on the outskirts of the Zagros forests during the years 2018 to 2019 using linear modeling and path analysis. According to the level and place of destruction information available in the files, economic and social characteristics as independent variables, or causes, and the level of degraded forest as a dependent variable were investigated using Spearman's rank correlation analysis, multiple linear regression relationship, and path analysis in the form of a structural model. Due to the limited statistical population, all cases were examined without sampling. Due to the legal nature of the cases, only the destroyed surface area and the village where the destruction took place were extracted from these cases. A descriptive report was not provided for the management information received from the economic and executive institutions of the province, and only the relationship between this information and the committed crime was investigated.

    Results

    The correlation of variables showed an increase in the distance between the village and the city, the ratio of light livestock to the population, and the ratio of livestock to the area of agricultural land and natural resources, lack of infrastructure facilities, low non-agricultural economic activity, and a decrease in the per capita ratio of land to population. The decrease in the ratio of irrigated to rainfed agriculture and the decrease in the ratio of heavy livestock to the population has caused the increase in forest destruction. A significant linear regression relationship was observed between the independent variables and the dependent variable, and the variables of the ratio of livestock to agricultural land, non-agricultural economic activity, infrastructure facilities, the ratio of the number of livestock to the area of natural resources, and the distance from the village to the city were entered into the model. It can be said that with the increase of non-agricultural economic activities, the ratio of livestock to the area of agricultural land has decreased and caused the reduction of forest destruction. On the other hand, the positive indirect effect of the ratio of livestock to agricultural land through non-agricultural economic activity on forest destruction was also observed. It seems that in formulating economic plans, environmental considerations are the main condition for protecting natural resources, and the results of this research also showed that the increase and development of non-agricultural economic activities of forest dwellers are important factors in preserving forest lands in Kermanshah province. The development of infrastructure facilities in the village played an important role in reducing the conversion of forest areas to agricultural lands, and it seems that gas supply, development of the electricity network, and the expansion of amenities can play a role in reducing forest destruction.

    Conclusion

    Finally, according to the results obtained from the path analysis, it can be said that keeping more heavy livestock and reducing the number of light livestock will reduce the destruction of forests in Kermanshah province. Also, the development of village infrastructure facilities and non-agricultural economic activities played an important role in reducing the destruction of forest areas. Therefore, in order to reduce the legal cases of forest destruction and prevent criminal behavior in this area, it is better to expand the infrastructure and increase the income of the villagers through non-agricultural economic activities and change the animal husbandry method from traditional to semi-industrial or industrial in order to see a decrease in the entry of such cases at the provincial level.

    Keywords: Natural Resources, Forest Protection, Forest Use Change, Forest Dwellers
  • Hamed Aghajani *, Mohammadali Tajick, Hamid Jalilvand Pages 16-29
    Background and objectives

    The altitude gradient is one of the important ecological factors in the distribution of different types of plant species in forest ecosystems, and the origin of altitude from sea level is related to the difference in altitude from open waters. The change in height from sea level, along with the change in vegetation, can affect the abundance of wood fungi. This research was conducted with the aim of studying the ecological effect of the altitude gradient on the abundance of wood fungi on beech species at different altitudes.

    Methodology

    In total, 15 pure beech logs were randomly selected in three altitude gradients: (first) 550 to 650, (second) 650 to 750, and (third) 750 to 850 meters above sea level, in the educational and research forest of Darabkala Sari. To collect samples of wood macroscopic fungi, after observing the fungal samples, each sample was taken in a healthy, complete, and suitable form for identification based on morphological characteristics. Height characteristics from sea level and dry land were recorded with a positioning device, and the samples were transferred to the mycology laboratory for identification. To measure the microscopic organs, 20 samples of each of these organs were measured using a microscope with a graduated lens. Finally, to identify different fungal arrays, identification was based on both macroscopic and microscopic features, using various sources. To categorize the abundance of fungi in different altitude gradients, statistical calculations and cluster analysis were carried out in PAST software, using the Ward and Lesser Eghlidis distance, and analysis of principal components for different altitudes, species, abundance, relative frequency, and standard index were checked in PAST software by comparing two groups of fungi. Additionally, to check for height differences, multiple analyses and double plotting were done in Minitab software to reveal the groupings in terms of cloud points and distribution of wood fungi.

    Results

    The obtained results showed that in the first height class, 13%, in the second 30%, and in the third 57% of all fungi were included. In the first height class, Hypholoma fasciculare was the most abundant, while Trametes versicolor dominated the second class, and Schizophyllum commune was the most abundant in the third class. Furthermore, the Polyporaceae, Xylariaceae, Ganodermataceae, Pleurotaceae, and Schizophyllaceae families had the highest frequency, while the Pezizaceae and Hericiaceae families had the lowest frequency. The results indicated that 10 species were distributed in the altitude class of 550 to 650 meters above sea level, 15 species were distributed in the altitude class of 650 to 750 meters above sea level, and 22 species were distributed in the altitude class of 750 to 850 meters above sea level. In addition, the most fungi families in the first altitudinal class were from the Meruliaceae family, whereas the second and third classes were primarily Polyporaceae. The analysis with Minitab showed that there is a significant difference in the distribution of wood fungi between the third and second floors, as well as between the first floor and the others. The findings regarding the ecological effect of the altitude gradient indicated that decomposition components reveal differences in fungi at different altitudes above sea level. These results showed that Fomes fomentarius, Ganoderma lucidum, Stereum hirsutum, Daldinia concentrica, Pleurotus ostreatus, Trametes versicolor, Trichaptum biforme, and Schizophyllum commune were among similar groups that were distributed across all three altitude classes, primarily within the Polyporaceae family and the Polyporales order.

    Conclusion

    The macroscopic wood fungi of the forest exhibit different responses across various gradients. The results of this study showed that the altitude gradient affects the abundance of wood fungi; the abundance of fungal species increases with elevation above sea level.

    Keywords: Above Sea Level, Ecology, Conservation, Macroscopic
  • Fatemeh Dargahian *, Yaser Ghasemiaryan, Somayeh Heydarnejad Pages 30-46
    Background and objectives

    The forest ecosystem of Zagros has been attacked by pests and diseases in the last two decades. One of the most significant effects of climate change has been the reduction of frost days, especially in forest ecosystems. Reducing the frequency, intensity, and duration of the frost phenomenon facilitates the wintering of pests and reduces losses and deaths, intensifying their outbreaks. Northern Zagros forests (case study of Azerbaijan). Knowledge of the amount of changes in frost days leads managers and planners of the forest ecosystem toward better solutions to adapt to climate change.

    Methodology

     In this research, the ClimPACT software package was used in the R environment to investigate the changes in glacier indices. The indicators used in this research have been prepared by the World Meteorological Organization (WMO), the Climatology Commission (CCL), and the expert team on climate risk and specific climate indicators (ETCRSCI) to monitor, evaluate, and detect climate change in a place or region. The daily data of minimum temperature, maximum temperature, and precipitation for the statistical period of 1986 to 2019 at Piranshahr station and the statistical period of 1988 to 2019 at Sardasht station were obtained from the National Meteorological Organization. The data was prepared in the required format for entry into the ClimPACT model. The ClimPACT software package was implemented in the R environment, and the climate change-revealing indicators were screened as the output of the model. The cold indicators revealing the occurrence of climate change were separated in the limits of the Piranshahr and Sardasht deterioration monitoring sites in West Azerbaijan province in North Zagros: four cold temperature indicators were selected from among them. For the index of days with frost, severe frost, very severe frost, and icy days, changes in trend line, trend slope error, and significance in the statistical range of p-value = 0.05 were calculated, and changes for all indicators in the R software environment, drawing, and case analysis were conducted.

    Results

     Examining the linear trend slope, slope, and the significance of changes (p-value) in the index of days with frost in oak decay monitoring sites in Piranshahr and Sardasht showed that this index had a significant decreasing trend. This index showed a decrease of 48 days in Piranshahr and 63 days in Sardasht during the studied statistical period. Changes in the trend and significance of the extreme frost days index within the monitoring sites in Piranshahr and Sardasht showed that this index had a significant decreasing trend. This index decreased by 38 days in Piranshahr and 56 days in Sardasht during the studied statistical period. Examining the slope of the trend line, the error of the trend slope, and the significance of the changes in the index of extreme frost days in the range of monitoring sites in Piranshahr showed a significant decreasing trend, while in Sardasht, a significant increasing trend was observed. Changes in the trend and significance of the ice days index in the range of monitoring sites in Piranshahr showed a decreasing and non-significant trend, while in the range of monitoring sites in Sardasht, it showed a decreasing and significant trend.

    Conclusion

    One of the most critical challenges facing Iran’s natural environment today is the decline of Zagros oak forests. Various factors have contributed to the deterioration of these ecosystems, but climatic conditions stand out as the most significant. Cold climate indicators in the Piranshahr and Sardasht forests have shown a notable decreasing trend. This decline indicates that the wintering range for many pests and diseases has shrunk, creating favorable conditions for their growth. Considering other factors, this trend is likely to continue due to increasing temperatures in the coming years. Consequently, there will be increased stress related to temperature and humidity, leading to more outbreaks of pests and diseases. Zagros forests, particularly oak trees, play a vital role in maintaining natural resources, storing underground water, and mitigating the effects of climate change. Therefore, it is essential to preserve these valuable resources by leveraging scientific, technical, managerial, and executive approaches.

    Keywords: Climate Change, Ice Day, Wintering, Outbreak Of Pests, Diseases, Frost
  • Farshad Haghighian, Shahriar Jafari *, Mohamadebrahim Farashiani, Maryam Negahban, Jahanshir Shakarami Pages 47-62
    Background and objectives

    The red flour beetle (Tribolium castaneum (Herbst)) (Tenebrionidae) is one of the main pests of stored products, especially cereal crops, all over the world. In recent years, to reduce the use of chemical pesticides, plant essential oils have gained attention. But despite their good potential, essential oils are unstable, and their toxicity decreases in a short time after use. Nanocapsule formulations can improve the efficiency of plant essential oils on stored product pests by increasing their toxicity and durability. This study was carried out with the aim of preparing nanocapsule formulations of essential oils of Eucalyptus camaldulensis Dehnh. and Eucalyptus globulus Labill. and comparing their fumigant toxicity effects and non-formulated essential oils on T. castaneum adults.

    Methodology

     Eucalyptus leaves were collected from the Zaghmarz Eucalyptus research station in the south of Behshahr city, Mazandran Province, in July 2018. The collected dried leaves of Eucalyptus were hydrodistilled using a Clevenger-type apparatus. Identification of the constituents of essential oils was performed using GC-MS. Sodium alginate nanocapsules were prepared using basic hydrophilic surfactants. The survey of the surface and wall morphology of nanocapsules was conducted using a transmission electron microscope. The particle size distribution of nanocapsules was also determined. Fumigant toxicity testing was performed separately for each essential oil and nano-capsulated essential oil in four concentrations and at 24, 48, and 72 hours after applying the treatments, along with the control at 25°C and a relative humidity of 65% in darkness. PoloPlus software was used to estimate the LC10, LC25, LC50, and LC95.

    Results

     According to the results, the number of compounds in the essential oils of E. globulus was higher. The most important compounds of the essential oils of the two Eucalyptus species were terpenes, and 1,8-cineole, limonene, and pinene-α were the most important terpenes in the essential oils of E. globulus and E. camaldulensis, respectively. The results obtained from the transmission electron microscope images showed that nanocapsules containing Eucalyptus essential oil have nanoscale dimensions. The average particle size distribution for E. globulus and E. camaldulensis essential oil nanocapsules was determined to be about 150 and 100 nm, respectively. The essential oil of E. globulus was more toxic than the essential oil of E. camaldulensis. The values of LC50 at 24, 48, and 72 hours after treatment for essential oil nanocapsules of E. globulus and E. camaldulensis were 5.9, 4.63, 3.8, and 9.5, 8.67, 6.7, respectively, and LC50 for raw essential oils of E. globulus and E. camaldulensis were 10.93, 9.63, 5.7, and 15.09, 12.86, 8.2 ml per liter of air, respectively. Based on the results, the nanocapsule formulation of the essential oils of both species, compared to the raw essential oil, showed a decrease in LC50, and the durability of the encapsulated essential oil also increased.

    Conclusion

     Based on our results, nanoencapsulation of Eucalyptus essential oil increased the fumigant toxicity of the essential oils by enhancing toxicity and the controlled release of effective compounds in controlling this pest. Therefore, this nanocapsule formulation is recommended for further toxicity tests and eventually its use in storage.

    Keywords: Stored Pests, Nanocapsul, Eucalyptus, Acute Toxicity, Essential Oil
  • Maziar Heidari *, Yaghoub Iranmanesh, Mehdi Pourhashemi Pages 63-78
    Background and objectives

    The Zagros forests vegetation area, with an area of more than 5 million hectares and providing more than 40% of the country's water, is ecologically very important. The forest covers 256,000 hectares of Kurdistan province (8.8% of the province) and makes a significant contribution to carbon sequestration. Atmospheric carbon dioxide has increased significantly in recent decades. In reducing atmospheric carbon dioxide, vegetation and the soil beneath it play a very important role. The aerial parts of trees (the ground layer) contribute greatly to biomass production and carbon sequestration. The purpose of this research was to investigate the carbon sequestration of the tree layer in two sample plots: Garan (Gargh and protected stands) and Dolah Naw (typical forests of the province).

    Methodology

     In order to carry out this research, two samples from Garan and Dolah Naw in Marivan County were selected. In each region, a square sample plot of one hectare was established, and with 100% statistical inventory, quantitative characteristics, including tree species, breast diameter, tree height, crown height, and crown area, were recorded. In both sample plots, the trunks and top branches of the trees were sampled, and for this purpose, three trees were selected for each species in each plot. Samples were taken from the trunk, main branches, and secondary branches of the trees. In the laboratory, the wet weight, dry weight, and carbon percentage of wood samples were calculated by burning the dried samples in an electric furnace. Then, the above-ground biomass of trees was calculated using allometric equations, and finally, the carbon stock of all trees was estimated. The quantitative parameters and the average of the above-ground biomass and carbon stock were compared. An independent t-test was used to compare quantitative parameters and carbon storage in the two sample plots of Garan and Dolah Naw.

    Results

     The findings of the research showed that the amount of biomass on the ground in Dolah Naw and Garan sample plots was 45.3 and 41.4 tons per hectare, respectively. In the Dolah Naw sample plot, two species, Quercus brantii and Q. infectoria, with a total of 24.68 tons per hectare, accounted for 54.5% of the biomass of the tree layer. The carbon stock of the tree layer in Dolah Naw and Garan samples was calculated as 22.4 and 20.3 tons per hectare, respectively, and the results of the independent t-test showed a significant difference between the quantitative characteristics of diameter at breast height, total height, tree crown area, biomass, and carbon storage in the two sample plots. The contribution of the Q. infectoria species to carbon sequestration in Dolah Naw and Garan samples was 6.48 and 9.13 tons per hectare, respectively. On the other hand, the averages of quantitative characteristics, including tree height (3.7 meters), diameter at breast height (15.79 cm), and crown area (6.77 square meters), in the Dolah Naw sample plot were greater than those in the Garan sample plot.

    Conclusion

     The general results showed that the carbon storage of Dolah Naw stands (wood biomass with slightly higher forest characteristics) was greater than that of Garan forest. To optimally manage these forests and increase carbon dioxide storage, it is essential to manage and control the factors of forest destruction (such as the development of agriculture under the forest canopy, intensive grazing, excess livestock capacity, fire management and control, coal mining, and other factors) and take action in degraded areas to promote reforestation and afforestation using native species (Quercus brantii, Quercus infectoria, Quercus libani, and Pistacia atlantica) in the destroyed stands.

    Keywords: Above-Ground Biomassss, Allometric Equation, Quercus Infectoria, Tree Layer
  • Vahid Karimian *, Adel Sepehry, Hossien Barani Pages 79-91
    Background and purpose

    The use of medicinal plants has grown greatly in developed countries, so that most of the world's population uses medicinal plants for primary health care. With the increasing demand of global markets, more attention is needed in the field of identifying and preserving medicinal plants. Not having enough knowledge about the sustainable exploitation of medicinal plants has put many of them at risk of extinction. Ferula assa-foetida is one of the endemic and medicinal species of Iran's rangeland, and the oleo-gum resin produced by it is one of the country's export products. According to the increase in the price of F. assa-foetida in recent years, unfortunately, the improper harvesting and oleo-resin of F. assa-foetida resin in terms of suitable age for exploitation have diminished. The number of annual harvests, as well as the method of exploitation, has reduced the density of F. assa-foetida plants in pastures, and the generation of this useful plant is at risk of extinction. Therefore, the purpose of the present study is to determine the best methods of exploitation for F. assa-foetida in order to continue its growth in natural areas.

    Methodology

    This research was carried out in Tangsarakh rangeland, Boyer-Ahmad County. After the detection of the region, areas were selected for the research, which were similar to each other in terms of slope percentage, vegetation, and soil appearance, and had a sufficient number of F. assa-foetida plants at different ages. The effect of cutting age factors (three treatments: 5-6 years old, 7-8 years old, and 9-10 years old), cutting method (three treatments: one-sided, two-sided, and traditional cutting methods), and cutting number (three treatments: cutting 10, 15, and 20 times) was checked with 10 repetitions on survival percentage. Also, at the end of the vegetative period in the second year, the morphological characteristics of F. assa-foetida were measured. Analysis of plant survival in different harvesting methods was done using the logistic regression method with SPSS software version 21.

    Results

    The results of logistic regression analysis showed that all treatments had a significant effect on the survival of the plant (p = 0.05). With increasing age of the plant, the survival rate decreases. At the ages of 5-6 years, 7-8 years, and 9-10 years, respectively, 51, 50, and 34 plant bases were regrown, and 39, 40, and 56 plant bases were lost. In one-sided and two-sided cutting methods, 71 and 64 plant bases re-grew, respectively, and in the traditional cutting method, no plant base re-grew. The results of the survival of F. assa-foetida in different numbers of cuts showed that in the treatments of 10, 15, and 20 times of cutting, 51, 44, and 40 plant bases were regrown and 39, 46, and 50 plant bases were lost. The mean leaf length was 39.88 cm, the mean leaf width was 12.77 cm, the mean leaf height was 36.88 cm, the mean number of leaves was 7.27, and the root diameter was 9.18 cm.

    Conclusion

    Considering that F. assa-foetida is an important endemic plant with high economic value, the livelihood of a large number of users depends on the product of this plant. Therefore, it is suggested to use the results of this research in the study area and other areas with similar ecological conditions to manage F. assa-foetida habitats.

    Keywords: Boyer Ahmad, Ferula Assa-Foetida, Survival, Morphology, SUSTAINABLE EXPLOITATION
  • Maryam Molaei, Ardavan Ghorbani *, Mehdi Moameri, Javad Motamedi, Zeynab Hazbavi Pages 92-108
    Background and objectives

    Determining the state of distribution of species and the habitats occupied by them is very important in species protection and management programs. The use of modeling to predict the distribution of species has increased in recent years. For this purpose, a wide range of modeling techniques has been developed. In this regard, the present research was conducted with the aim of evaluating the capability of logistic regression and the maximum entropy method in preparing a prediction map of the habitat expansion of Artemisia chamaemelifolia species and determining the factors affecting its distribution in Ardabil province.

    Methodology

     In the rangelands of Ardabil province, 449 study sites, including 102 sites of presence and 347 sites of non-presence of the species, were recorded from 2018 to 2021. Two categories of environmental factors, including bioclimatic variables (19 cases), three primary topographic indices (elevation, slope, and aspect), and five secondary topographic indices (topographic wetness index, topographic position index, topographic roughness index, stream power index, and plan curvature index), were investigated in relation to the presence of the species. Bioclimatic variables with a spatial resolution of 2.5 minutes, equivalent to 5 km², were downloaded from worldclim.org. The maps of topographical variables were produced using the maps of the digital elevation model in a geographic information system environment. Maps of all environmental factors were prepared and overlapped with 70% of the data. Environmental information was extracted for sample points. Collinearity between independent variables was checked. In the next step, the regression relationship between species presence and independent variables was extracted in SPSS software. Then, by combining the maps of factors affecting species distribution and applying the relevant regression relationship, the distribution map was predicted through the logistic regression method. To prepare the prediction map of A. chamaemelifolia habitat through the maximum entropy method in the MaxEnt software environment, the environmental layers were converted to ASCII format, and the species presence points were converted to CSV format. The maps prepared in both models were classified based on the optimal threshold of species presence into two classes: species presence and non-presence. The Kappa index was used to check the accuracy of prepared maps and compare their performance.

    Results

     The results of the modeling showed that elevation was the most effective environmental factor in the distribution of the species. The altitude range of presence of A. chamaemelifolia in Ardabil province was found to be from 2100 to 2900 meters. The Kappa coefficient obtained from the comparison of the predicted and real maps for the logistic regression model was 0.962, and for the maximum entropy model, it was 0.871, which are at a very good to excellent level. The logistic regression model identified slope percentage, precipitation of the coldest season, precipitation of the driest month, and the average range of daily temperature as influencing variables in the occurrence of the species in Ardabil province. Based on the jackknife test resulting from the implementation of maximum entropy in the MaxEnt environment, the most important variables affecting the suitability of A. chamaemelifolia habitat were seasonal precipitation and elevation.

    Conclusion

     The results of the present study have provided key and important information about the range of tolerance of the A. chamaemelifolia species to the influencing environmental variables. Relying on the results of the current study, arrangements can be made to protect and restore habitats with current or potential distribution of A. chamaemelifolia species.

    Keywords: Ardabil, Maximum Entropy, Artemisia, Logistic Regression, Species Distribution Model
  • Azadeh Salehi *, Mohammad Matinizadeh, Elham Nouri Pages 109-126
    Background and objectives

    Poplars are important tree species in poplar plantations and agroforestry programs due to their fast growth, high biomass production, and ecological adaptation. On the other hand, arbuscular mycorrhizal fungi can have a good symbiosis with different poplar species. With this symbiosis, growth parameters, biomass production, absorption of water and nutrients, as well as the resistance of poplars to environmental stress, will be increased. Understanding the relationship between mycorrhizas and poplars and how mycorrhizas affect the growth and nutrition of such species may contribute to producing stronger and healthier plants and more sustainable practices in the future.

    Methodology

     In this study, first of all, the root mycorrhizal colonization percentage of some poplar species (available in the poplar research collection of Alborz Research Center) with arbuscular mycorrhizal fungi was investigated. Then, considering the high percentage of mycorrhizal symbiosis of Populus nigra “62/154” trees and the importance of this clone as a high-yielding poplar clone, widely used in poplar plantations in different parts of the country, symbiotic fungi with this clone were identified through the morphological properties of spores in the rhizosphere soil, and then the identified mycorrhizal fungi were used to produce mycorrhizal plants. Then, poplar cuttings were collected from the Alborz Research Center and planted in pots filled with clay-loam soil. The pots were kept outdoors during the experiment. At the time of planting, mycorrhizal inoculum was applied around each cutting. After that, under an experimental layout consisting of a completely randomized design, some morphophysiological (growth parameters, biomass production, and physiological parameters of leaves) and biochemical (macro and micro nutrients of root, stem, and leaf) responses of one-year-old mycorrhizal and non-mycorrhizal poplar plants were investigated.

    Results

     The results showed that the percentage of root mycorrhizal colonization of different poplar species was different. The highest percentage of root mycorrhizal colonization was observed in P. nigra “62/154” and P. euphratica, and the lowest percentage in P. deltoides “69/55”. In the soil samples collected from the rhizosphere of P. nigra “62/154”, five species of arbuscular mycorrhizal fungi, including Claroideoglomus luteum, Diversispora tortuosa, Glomus aggregatum, Septoglomus constrictum, and Scutellospora heterogama, were identified. The results demonstrated that mycorrhizal treatment had a significant positive effect (P < 0.01) on growth parameters (diameter and stem length), biomass production (root and shoot dry weight and total dry weight), relative water content of leaves, and nutrient concentrations (nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, iron, zinc, and copper) of some plant tissues. Likewise, the content of proline and soluble sugars and the activity of antioxidant enzymes in leaves of mycorrhizal plants increased compared to non-mycorrhizal plants.

    Conclusion

     The high symbiosis percentage of different poplar species with arbuscular mycorrhizal fungi in natural conditions and the positive effect of mycorrhizal symbiosis on one-year-old poplar plants show that, considering the importance of the role of soil microbial communities in plant nutrition, growth, and protection against environmental stresses, investigating the biological interactions between soil microorganisms and poplars, especially in the early stages of growth, can be used to produce healthy and strong plants for poplar plantations.

    Keywords: Growth, Mycorrhizal Colonization, Nutrients, Physiological Parameters
  • Reza Siahmansour *, Nadia Kamali, Ali Mohammadian Pages 127-141
    Background and Objectives

    Fire is a destructive phenomenon in natural areas, affecting large parts of forests and rangelands annually with both quantitative and qualitative impacts. One of the most significant consequences is its negative impact on soil conservation, at least in the short term. The average annual area affected by fire in the world’s forests is estimated at four million square kilometers, leading to the destruction of vegetation, global warming, air pollution, loss of biodiversity, and intensified desertification.

    Methodology

    Given the importance of this issue, the effects of fire on soil surface cover were studied in the Farakash shrubland habitat in Lorestan province in 2017, 2018, and 2019. This site is located at geographical coordinates 33° 29’ 33” to 33° 30’ 12” N latitude and 48° 38’ 57” to 48° 40’ 56” E longitude, covering an area of 500 hectares, with an average elevation of 2050 meters above sea level. The statistical population consisted of 4 transects of 200 meters, each with 10 plots of 1 square meter spaced every 20 meters, totaling 40 plots in the treatment area. This was repeated exactly in the control field, resulting in a total of 240 plots studied. In these plots, the canopy cover was assessed using vertical images of species on the ground, along with amounts of bare soil, litter, and stones. The range condition was determined using Parker’s four-factor method, suitable for rangelands in semi-arid areas, and the condition trend was assessed by scoring the condition of the soil and vegetation. Pairwise comparisons and multivariate data averages were analyzed using a T-test, one-way ANOVA, and Duncan’s comparison method.

    Results

    The results showed a significant difference at the one percent level (P≤0.01) between the average values of the canopy, litter, and soil in the two areas over the statistical years. The percentage of vegetation and litter in the burnt field decreased significantly, while bare soil increased. This effect was so strong that it reduced the total plant canopy from 52.54% to 41.44%, causing a negative slope in the burned area compared to the control up to nine years after the fire. It was also found that fire led to the reduction of woody plants and the increase of grasses, changing the vegetation type from Astragalus adscendens-Daphne mucronata-Agropyron trichophorum to Agropyron trichophorum-Annual grasses. The results indicate that fire increases bare soil and erosion. This destruction is caused by quantitative changes such as the reduction of canopy, litter, and natural mulch, and qualitative changes such as alterations in plant composition, vegetative form, structure, age classes, soil seed bank, phenology, and moisture levels. Overall, fire influences the stages of soil erosion by changing vegetation type.

    Conclusion

    Given the current conditions in fire-affected areas, management programs such as implementing short and medium-term enclosures, determining appropriate stocking rates, seeding, and mulching with fire-resistant species compatible with the climatic and edaphic conditions of these areas can help preserve and restore vegetation and prevent erosion. Finally, due to the common ownership of Iran’s natural areas and the lack of a coherent reclamation plan for burnt areas, controlled fires are not recommended in these regions.

    Keywords: Fire, Natural Resources, Condition, Soil, Trend, Erosion
  • Farhad Azhir * Pages 142-151
    Background and objectives

    Knowing the habitat and life cycle of pests forms the basis of the knowledge of pest population control, and its application in pest control operations brings favorable environmental and economic achievements for society. In the years when the climatic conditions are favorable, an optimal opportunity is provided for the vegetation and the population of herbivorous insects to try to increase their population and spread their species more widely. A survey conducted in the central Alborz mountains in Tehran province, specifically in the Imamzadeh Hashem and Shamshak areas, from 1380 to 1400 revealed that the pasture species Ferula ovina grows in these regions. The most significant pest of this plant is the moth Malacosoma castrensis, whose larval stages feed on it. Female moths typically lay their eggs in groups, forming rings on the surface around the stems and branches of the host plant.

    Methodology

    The outbreak of M. castrensis species in the plant habitats of the southern Alborz slopes, in particular, in two F. ovina habitats located in the mountain slopes in the Emamzade Hashem and Shemshek regions, was observed and investigated. To carry out this research, the population of larvae was estimated using a systematic-random sampling method. The working method was as follows: in three imaginary parallel strips, 50 meters apart and 300 meters long, in a regular random style with a distance of 10 meters, the larvae of M. castrensis were counted on the selected host plant. After taking photos and combining the density of this plant per surface unit, which was the dominant species of the two investigated habitats, the larval population of this species was estimated.

    Results

    The conclusion is that the most important pest of the F. ovina plant is moth larvae with the scientific name M. castrensis. It lives at an altitude of 2000 to 3200 meters, and the percentage of slope and the direction of the slope do not create a limit for the presence of this type of moth. The average population of these larvae was 1,171,600 per hectare in the Emamzadeh Hashem region and 691,200 in the Shemshak region. Since the observations of the feeding behavior of the larvae were the same in the two regions, and the Ferula ovina plant was their exclusive food, the percentage of coverage and density of the host plant was evaluated as the same in the two regions.

    Conclusion

    The abundance of food cannot be the reason for the difference in the population of Malacosma larvae in the two regions. Due to the similarity of the ambrothermic diagrams in the two regions, the macro weather indicators were also evaluated the same in both areas. Field observations in the two regions showed that snow melting occurs seven to ten days earlier in the Emamzade Hashem region compared to Shemshek. According to this event, the population difference in the two regions can be attributed to the micro-temperature differences during day and night, as well as the duration of the freezing period in spring. It is concluded that controlling the population of the moth M. castrensis through parasitoids is feasible. By providing the necessary knowledge and methods that do not involve poisons, the damage caused by this species can be managed. Therefore, further research on ecosystem-related and climatic factors is needed to develop integrated management methods for this moth.

    Keywords: Pest, Ferula Ovina, Rangeland Insects, Food Plant
  • Mansoor Sarani *, Ebrahim Farashiani, Morteza Shahriari Pages 152-158
    Background and objectives

    Regular and intelligent monitoring of pests and plant diseases in forest and pasture plants is essential for developing comprehensive natural resource management programs. Collecting information and studying the previous and current conditions of pests and plant diseases, as well as their control limits, provide practical information regarding the existence, time of appearance during the year, control levels, methods used, and the effectiveness of control measures. Due to the unique environmental conditions of the Sistan region (warm and dry) and its proximity to Afghanistan and Pakistan, the necessity of monitoring pests and plant diseases in forest trees and pasture plants in this region is particularly critical.

    Methodology

    To determine the sampling stations, a preliminary survey was conducted based on the area of the Sistan region and its ecological zones. Five sampling stations were selected, and sampling was conducted at these stations according to the activity periods of each damaging factor. Sampling followed a regular schedule and was directly based on the type and degree of contamination. Collected samples were taken to the laboratory, where the type and extent of infestation or the estimated percentage of damage were recorded. After data preparation and recording, the samples were sent to the Iranian Research Institute of Plant Protection for identification and naming by experts in the insect classification department.

    Results

    Due to soil salinity in the region, the largest infestation of pasture species was observed in the Chenopodiaceae family. A butterfly species, Epiparthia simpliciella (Lep.: Pyralidae), was active on plants such as Hamada griffithii and Haloxylon sp., particularly Seidlitzia rosmarinus. The larvae of this species severely damaged these plants by feeding on their leaves and stems. The larvae of Bruchidius dilutus (Col.: Bruchidae) heavily fed on the fruits and seeds of the important pasture plant Alhagi camelorum. Tamarix plants were infested by the scale insect Trabutina serpentina (Hem.: Pseudococcidae). The larvae of the moth Nephopterygia austeritella (Lep.: Pyralidae) affected the fruit of the mesquite pasture plant. On the leaves and stems of Capparis spinosa, two adult insects, Phyllotreta lativittata (Col.: Chrysomelidae) and Nezara viridula (Hemiptera: Pentatomidae), caused damage. Additionally, two butterfly larvae, Thyridophora furia (Lep.: Crambidae) and Gypsonoma minutana (Lep.: Tortricidae), caused severe damage to its fruit. A species of parasitoid wasp of the genus Brachon sp. was also collected from the samples grown in the laboratory and is being identified at the Iranian Research Institute of Plant Protection.

    Conclusion

    Monitoring, identifying, and recording pest outbreaks and planning for their management is imperative due to the increasing population expansion and associated damage. Therefore, careful, timely, and regular monitoring of damaging factors in the pasture and forest communities of this region is essential to prevent the occurrence and outbreak of pests.

    Keywords: Monitoring, Pasture, Pest, Sistan
  • Seyedeh Masoomeh Zamani *, Narges Sepasi, Yazdanfar Ahangaran, Hossein Lazarboni, Ebrahim Zarghani Pages 159-166
    Background and objectives

    Carpinus orientalis Mill is a native tree growing in the forests of northern Iran. This tree-shrub plant is shorter and more branched compared to hornbeam (Carpinus betulus L.) and thrives in sunny and rocky areas. The Cytospora genus is known as a primary agent of canker, causing damage to trees affected by stress factors such as water stress, frost stress, sunburn, or mechanical damage (caused by non-living and living agents such as insects). Disease occurrence by different species of Cytospora spp. has been reported in a wide range of hosts, including species from the genera Populus, Salix, Acer, Ulmus, Alnus, Fraxinus, Prunus, Sorbus, Cydonia, Amelanchier, and many others.

    Methodology

    To identify the causes of Oriental hornbeam decline in Mazandaran province, samples from infected tissue were collected and transferred to the laboratory for fungal isolation. The most prominent symptoms of the disease were shoot dieback and dead or dying branches visible from a distance. In humid weather, cankers exuded clear amber resin, which eventually formed a clear white crust on the branches. In young seedlings, dried leaves remained on the branches, and the seedlings were completely desiccated, indicating the high severity of the disease. Fungal isolates were obtained by removing a mucoid spore mass from conidiomata (from the canker areas) and by disinfecting and culturing infected tissue on Potato-Dextrose-Agar (PDA) medium, incubated at 23±2°C in darkness. After purification of the fungal isolate by single spore, various morphological characteristics including spore shape and size, colony diameter, growth rate, and pigment production were evaluated on PDA medium.

    Results

     The fungus grew rapidly on PDA and produced cream-white to hyaline, moderate to profusely cottony aerial hyphae. Conidia were hyaline, unicellular, with thin walls and no septa. A transverse section of the infected tissues showed long conidiophores inside the fungal stromata. Based on morphological characteristics, the fungus was identified as Cytospora sp. The morphological results indicated a similarity between this isolate and C. decipiens species. This is the first report of ‘Carpinus orientalis decline’ caused by Cytospora species in Iran.

    Conclusion

     Investigating the epidemiology and management of cytosporic canker disease is of particular importance because its development is expected to intensify under future drought and climate stress conditions. Currently, due to increasing reports of decline caused by Cytospora, especially in Hornbeam species, the lack of information about the host range and epidemiology of the fungus, and the possible role of climate change in disease development, it is clear that this disease warrants further study.

    Keywords: Carpinus Orientalis, Cytospora, Decline, Oriental Hornbeam