فهرست مطالب

نشریه علم سنجی کاسپین
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه فرجی، سید حمید غفوری، علی نقی زاده، حامد حسین زاده* صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    در تحلیل هم واژگانی فرض بر این است که پربسامدترین واژه ها در مقایسه با واژه های کم بسامد، تاثیر بیشتری بر یک قلمرو موضوعی دارند. هدف از پژوهش حاضر تحلیل هم واژگانی مقالات مروری با موضوع "رایانش ابری" نمایه شده در پایگاه PubMed در بازه زمانی 2009 تا 2022 می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر کاربردی است که از تحلیل هم واژگانی برای انجام آن استفاده شده است. جامعه آماری شامل 169 مقاله ی مروری با موضوع "رایانش ابری" نمایه شده در پایگاه PubMed در بازه زمانی 2009 تا 2022 بود. 57 مقاله فاقد کلیدواژه بودند که از مطالعه خارج شدند. داده های مورد نیاز از پایگاه مذکور با وارد کردن واژه "رایانش ابری" در فیلد موضوع بازیابی و در نرم افزار اکسل وارد شد. برای تحلیل هم واژگانی از نرم افزار Voyant Tools استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس نقشه های حاصل شده از تحلیل واژگان، کلیدواژه های محاسبات مه، محاسبات داده، پایگاه ابری، اینترنت اشیا، داده های ابری، چالش ابر، فناوری ابر، سیستم های ابری سیستم های سلامت و ابر، بیشترین همپوشانی را با واژه رایانش ابری داشته اند. ترسیم نقشه های هم واژگانی در مقاطع زمانی مختلف مورد بررسی، تغییرات و پایداری هایی را در مفاهیم و واژه های مرتبط با حوزه اطلاع سنجی نشان می دهد. مفاهیم جدید به عنوان بازترکیبی از واژه های موجود و در تعامل با تحولات و فناوری های جدید پدید آمدند.

    نتیجه گیری

    پربسامدترین واژه در مقالات مروری رایانش ابری در کلیه ی متون نمایه شده در PubMed از میان واژگان محاسبات مه، محاسبات داده، پایگاه ابری، اینترنت اشیا، داده های ابری، چالش ابر، فناوری ابر، سیستم های ابری سیستم های سلامت و ابر بوده است که واژه های "محاسبات داده" و "محاسبات مه" بیشترین همپوشانی را با رایانش ابری داشته اند.

    کلیدواژگان: مقالات مروری، رایانش ابری، تحلیل هم واژگانی، Voyant Tools
  • اسماعیل مصطفوی*، سارا صراف صفحات 11-22
    سابقه و هدف

    هدف از تولید غذای ارگانیک، حفظ سلامت انسان و تحمیل کمترین خسارت به محیط زیست است. نظر به اهمیت تولید غذای ارگانیک، هدف پژوهش حاضر تحلیل و ارزیابی بروندادهای علمی غذای ارگانیک در پایگاه اطلاعاتی Web of Science است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با رویکرد علم سنجی صورت گرفته است. تولیدات علمی حوزه غذای ارگانیک از پایگاه وب آو ساینس استخراج شده و کلیه حوزه های موضوعی مربوط به غذای ارگانیک مورد بررسی قرار گرفت. داده های استخراج شده، از طریق نرم افزار علم سنجی بیبلیومتریکس (Bibliometrix) و رابط کاربری گرافیکی آن یعنی بیبلیوشاینی (Biblioshiny) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در انجام پژوهش نرم افزار بیبلیومتریکس و همچنین نرم افزارهای آماری SPSS و Excel مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد مطالعات غذای ارگانیک بر اساس میزان توسعه یافتگی (سنجه تراکم) و میزان ربط (سنجه مرکزیت) در 4 ناحیه چارک بندی شده است. چارک اول نشان دهنده ی موضوعات مرکزی و قابل توسعه است؛ که شامل مصرف غذای ارگانیک است. چارک دوم موضوعات خاص این حوزه را که شامل فعالیت آنتی اکسیدانی، عامل تراکم زیستی، لیستریا-مونوسیتوژنز (نام یک باکتری بیماری زا) و اشرشیاکلی (نام یک باکتری) می شود، به تصویر کشیده است؛ نقش مرکزی ندارند، اما خوش توسعه اند. چارک سوم شامل موضوعات در حال ظهور و یا رو به زوال می باشند که موضوع شبکه های کشاورزی را در بر دارد. چارک چهارم بیانگر موضوعات اساسی است، توسعه نیافته و نابالغ اند؛ که شامل موضوعات مدیریت غذا، کیفیت سلامت و نیز کیفیت تغذیه ای سبزیجات است.

    نتیجه گیری

    پژوهش های حوزه غذای ارگانیک بر موضوعاتی همچون نگرش ها، رفتارهای مصرف و تمایل به خرید غذای ارگانیک، و نیز کیفیت محصولات ارگانیک متمرکز بوده است.

    کلیدواژگان: علم سنجی، غذای ارگانیک، وب آو ساینس، ترسیم نقشه علم
  • حسین احمدی، محمد توکلی زاده راوری، مهشید شیردوانی* صفحات 23-37
    سابقه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف ترسیم و تحلیل شبکه همکاری های علمی حوزه حفاظت میراث فرهنگی براساس داده های بازیابی شده از پایگاه AATA (Abstracts of International Conservation Literature) از سال 2020-1800 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی و کاربردی است که با رویکرد علم سنجی انجام گرفته است. جامعه پژوهش شامل تمام مقالات نمایه شده در پایگاه AATA در بازه زمانی 2020-1800 است. مقالات از نظر شاخص های خرد و کلان شبکه های اجتماعی بررسی شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از نرم افزارهای Vosviewer، Microsoft Excel،  Ucinetو Ravar PreMap استفاده شده است.

    یافته ها

    متوسط نرخ رشد مقالات 14/12% و زمان دوبرابر شدن پژوهش ها برابر با 4/96 سال می باشد. متوسط نرخ رشد نویسندگان 16/97% و زمان دوبرابر شدن پژوهشگران 4/12 سال می باشد. بر اساس شاخص های کلان، تراکم شبکه 0/001، انسجام شبکه 0/186 و قطر شبکه 24 است. پژوهش های تک نویسنده رو به کاهش و همکاری نویسندگان در پژوهش ها رو به افزایش است. شاخص همکاری، درجه همکاری و ضریب همکاری افزایش داشته و در سال 2020 به ترتیب 3/93، 0/79 و 0/57 رسیده است.

    نتیجه گیری

    بررسی شاخص های کلان شبکه هم نویسندگی در این حوزه بیانگر انسجام پایین شبکه نویسندگی است و با توجه به مقادیر قطر شبکه و میانگین فاصله، توزیع اطلاعات در این شبکه وضعیت نامطلوبی دارد و پژوهشگران شیمی با مرکزیت بینابینی بالا، نفوذ بیشتری نسبت به سایر پژوهشگران در حوزه حفاظت دارند.

    کلیدواژگان: حفاظت میراث فرهنگی، همکاری های علمی، تحلیل شبکه هم نویسندگی، مرکزیت، ضریب همکاری
  • فرشید دانش، زهرا نعمت الهی*، مریم محمودی صفحات 38-53
    سابقه و هدف

    هم واژگانی روشی جهت مطالعه ی ساختار فکری دانش در موضوعات گوناگون است که برای نگاشت رابطه ی میان مفاهیم، اندیشه ها و مشکلات در علوم پایه و علوم اجتماعی استفاده می گردد. هدف پژوهش حاضر ترسیم شبکه هم ‏رخدادی واژگان کتاب‏ های کتابداری و اطلاع ‏رسانی بر اساس نمایه ‏های استنادی کتاب BKCI است.

    مواد و روش ها

    نوع پژوهش، کاربردی است و از روش تحلیل هم رخدادی واژگان و تحلیل شبکه های اجتماعی استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش، 16499 کتاب‏ نمایه شده در قلمرو موضوعی کتابداری و اطلاع ‏رسانی در وبگاه علم (Web of Science (WoS)) است و به منظور یک دست سازی و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Bibexcel، Ucinet و Net Drow استفاده گردید.

    یافته ها

    زوج ‏های هم ‏واژگانی دارای بیشترین فراوانی «ایزو 9001- سیستم ‏های مدیریت کیفیت با فراوانی 12» «کتابدار- وب 2 با فراوانی 10» است. تحلیل خوشه‏ ای نشان داد که شش خوشه ارتباطات علمی و انتشارات دیجیتالی، مدیریت کتابخانه و مشارکت اجتماعی، سیاست اطلاعات و مدیریت فناوری، آموزش و رهبری در خدمات اطلاعات، مدیریت و حکمرانی، شبکه دیجیتالی و توسعه حرفه کتابداری و اطلاع‏ رسانی در این مطالعه وجود دارد. همچنین کلیدواژه ‏های مشارکت، کتابخانه و سواد اطلاعاتی با 68، 55 و 47 بالاترین مرکزیت درجه و مورد پژوهی، اطلاعات و سیاست با 254، 253 و 252 بالاترین مرکزیت نزدیکی و مشارکت، سواد اطلاعاتی و کتابخانه با 826/582، 518/835 و 512/802 بالاترین شاخص مرکزیت بینابینی را دارند. یافته ها همچنین بیانگر این است که حدود شانزده درصد از کتاب‏ های منتشر شده در قلمرو موضوعی پژوهش حاضر، در راستای هدف چهارم توسعه پایدار یعنی آموزش با کیفیت بوده است.

    نتیجه گیری

    کلیدواژه ‏های «مشارکت»، «کتابخانه»، «سواد اطلاعاتی»، «کتابخانه دانشگاهی» و «کتابدار» در ترسیم نقشه علم، نقش اصلی و تعیین‏ کننده ‏ای در شبکه اجتماعی کتاب‏ های کتابداری و اطلاع رسانی را ایفاء می‏ کنند.

    کلیدواژگان: نمایه استنادی کتاب، کتابداری و اطلاع رسانی، تحلیل هم واژگانی، تحلیل شبکه اجتماعی
  • علی اکبر خاصه، نجمه نوارباف زاده، مصطفی رستمی، زهرا مهری*، اعظم جهانگیری مهر، ددی پرستیادی، حکیمه محمدزاده صفحات 54-64
    سابقه و هدف

    آشنایی و ورود به حیطه پژوهش، جزئی از برنامه های معمول کسب علم و مهارت دانشجویان، به ویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی، تلقی می شود. هدف از انجام این پژوهش تحلیل و ترسیم شبکه هم نویسندگی مقالات کمیته تحقیقات دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و در آن از فنون علم سنجی استفاده شده است. جامعه پژوهش، شامل 2178 مدرک با وابستگی سازمانی کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه های علوم پزشکی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی است که از پایگاه اسکوپوس در بازه زمانی 1985 الی 2023 بازیابی شده است. ابتدا داده ها در نرم افزار اکسل پاک سازی و پس از یکسان سازی داده ها جهت شمارش فراوانی به نرم افزار Bibexcel منتقل شدند. سپس ماتریس همبستگی و مرکزیت با استفاده از نرم افزار UCINET محاسبه شد. همچنین جهت ترسیم نقشه ها از نرم افزار VOSviewer استفاده گردید.

    یافته ها

    در نگارش مقالات کمیته تحقیقات دانشجویی به طورکلی 900 هم نویسندگی رخ داده است که سالاری و محمدی با فراوانی 10، بیشترین هم نویسندگی را داشته اند. یافته ها نشان داد 38 کشور در تولیدات علمی کمیته تحقیقات دانشجویی مشارکت داشته اند. کشور آمریکا و انگلیس به ترتیب با 58 و 14 مدرک علمی بیشترین همکاری را با نویسندگان کمیته های تحقیقات دانشجویی داشته است. یوسفی، نوری و محمدی پرتولیدترین پژوهشگران کمیته تحقیقات دانشجویی هستند. ازنظر شاخص مرکزیت رتبه صادقی بیشترین نمره و کریمی بیشترین امتیاز را از نظر شاخص نزدیکی و بینابینی کسب نمودند. همچنین الگوی پنج نویسندگی با 19/04 درصد بیشترین درصد الگوی هم نویسندگی و الگوی یک نویسندگی با کمتر از یک درصد در بین نویسندگان کمیته های تحقیقات دانشجویی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در پژوهش های کمیته تحقیقات دانشجویی الگوی پنج نویسندگی الگوی غالب در بین مدارک علمی کمیته های تحقیقات دانشجویی بوده است که نشان دهنده همکاری علمی مناسب در بین دانشجویان می باشد.

    کلیدواژگان: دانشجویان، هم نویسندگی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی، اسکوپوس
  • مریم طاوسی، نادر نقشینه*، محمد زره ساز، سیامک محبوب صفحات 65-75
    سابقه و هدف

    یکی از عوامل موثر بر زیبایی شناسی یک وب سایت و در نتیجه جذب تعداد کاربران بیشتر در محیط وب، «پیچیدگی بصری» است. پژوهش حاضر به تحلیل رابطه همبستگی و رگرسیونی میان امتیاز سئو و درجه پیچیدگی بصری وب سایت کتابخانه دانشگاه های برتر ایرانی و بین المللی، ضمن مقایسه دو گروه مذکور پرداخته است.

    مواد و روش ها

    پژوهش از رویکرد ارزیابی تطبیقی استفاده کرده است. تعداد 41 وب سایت کتابخانه دانشگاه های برتر بین المللی از منظر تایمز 2023 و تعداد 41 وب سایت کتابخانه دانشگاه های برتر ایرانی از منظر پایگاه استنادی جهان اسلام 1400 مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفتند. از پایگاه تحلیل سئوی «AIOSEO» و کتابخانه پایتون Athec در راستای استخراج داده ها بهره گرفته شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS انجام و ترسیم نمودار با Excel انجام شد.

    یافته ها

    رابطه همبستگی و رگرسیونی معنادار، میان سئو و پیچیدگی بصری در وب سایت کتابخانه دانشگاه های برتر بین المللی وجود نداشت (0/125p=)، اما در وب سایت کتابخانه های دانشگاهی برتر ایرانی، همبستگی ضعیف (0/362Pearson correlation coefficient=؛ 0/045p=) و نیز رگرسیون (0/045p=) معناداری مشاهده شد. بر اساس آزمون یومان ویتنی (Mann-Whitney U)، میان دو گروه وب سایت کتابخانه دانشگاه های برتر ایرانی و بین المللی، تفاوت معناداری از منظر میزان پیچیدگی بصری رویت شد (0/019p=).

    نتیجه گیری

    وب سایت کتابخانه های دانشگاهی برتر بین المللی دارای برند (Branding)، کافی هستند تا جایی که نیازی به سئو ندارند؛ اما در سطح کشور ایران، سئو و پیچیدگی بصری از یکدیگر اثر می پذیرند. بنابراین، شایسته است، مدیران کتابخانه های دانشگاهی ایران، در راستای اشتراک دانش از تجربیات کتابداران خبره در زمینه های «سئو» و «زیبایی شناسی» بهره جویند.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی محاسباتی، کتابخانه های دانشگاهی، رتبه سئوی گوگل، پیچیدگی، ادراک زیبایی شناسی
  • یاسر محمدی*، زینب اسدپوریان صفحات 76-92
    سابقه و هدف

    این مطالعه یک تحلیل علم سنجی جامع از ادبیات تحقیقاتی در زمینه مدیریت منابع آب در ایران ارائه می دهد که هدف آن، شناسایی روندها، الگوها و تاثیر تحقیقات در این حوزه در یک دوره مشخص بین سال های 2006 تا 2023 است.

    مواد و روش ها

    جهت ترسیم نقشه علمی این حوزه، کلیه مقالات منتشر شده نویسندگان ایرانی در مجلات بین المللی (662 مدرک) با استفاده از پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس در بازه زمانی 2023-2006 جمع آوری و از تکنیک های علم سنجی مانند شبکه های همکاری نویسندگان و نقشه های هم رخدادی کلمات کلیدی برای تحلیل داده ها استفاده گردید. همچنین شاخص های کلیدی مانندh-index ، شمارش استنادات و ضریب تاثیر مجلات در راستای ارزیابی میزان رویت پذیری و تاثیر تحقیقات ایرانی در زمینه مدیریت منابع آب، مورد محاسبه قرار گرفت. تحلیل های آماری نیز با استفاده از نرم‏ افزار R و  VOSviewer انجام شد.

    یافته ها

    یافته‏ ها نشان داد که نرخ رشد مقالات ایرانی در زمینه مدیریت منابع آب، 24/05 درصد بوده و علاوه برکمیت، کیفیت و میزان استناددهی مقالات نیز در طی این سال ها افزایش یافته است. بین تعداد مدارک و تعداد استنادات نویسندگان، رابطه معناداری (0/584r=) مشاهده شد. همچنین با افزایش تعداد نویسندگان هر مقاله، تعداد استنادات به آن مقاله نیز به طور معناداری (0/180r=) افزایش می ‏یابد. تحلیل نقشه علمی مطالعات نیز حاکی از شناسایی یک الگوی شش خوشه ای بود که تغییر اقلیم و پایداری تامین آب به عنوان اولین خوشه، بیشترین تاکید را در بین مطالعات نویسندگان ایرانی به خود اختصاص داده بودند.

    نتیجه گیری

    تغییر اقلیم و پایداری تامین آب از مهم ترین حوزه هایی است که در سال‏ های اخیر مورد توجه پژوهشگران ایرانی بوده که با توجه به روند تغییر اقلیم و وقوع خشکسالی های مکرر در کشور منطقی به نظر می رسد. همچنین با افزایش تعداد مدارک نویسندگان، تعداد استنادات آن‏ ها نیز افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: نقشه علمی، مدیریت منابع آب، تحلیل علم سنجی، پایداری تامین آب، کشور ایران
  • محمد رضائی، رضا اکبرنژاد* صفحات 93-106
    سابقه و هدف
    تحلیل های کتاب سنجی با توصیف وضعیت انتشارات و شناسایی موضوعات نوظهور، نقش مهمی در ارزیابی پژوهش ها دارند. هدف از پژوهش حاضر ترسیم شبکه های همکاری علمی پژوهشگران، سازمان ها و مراکز علمی و هم رخدادی واژگان مقالات حوزه تاریخ محلی آذربایجان در نشریات علمی تاریخی کشور در دوره یازده ساله 1390 تا 1400 است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع کتاب سنجی است. نمونه شامل 111 مدرک علمی حوزه تاریخ محلی آذربایجان از 1390 تا 1400 بود که در نشریات علمی کشور منتشر شده اند. ترسیم شبکه همکاری علمی پژوهشگران، سازمان ها و مراکز علمی و همچنین تحلیل شبکه هم رخدادی واژگان با استفاده از نرم افزار VOSviewer انجام شد.
    یافته ها
    در نگارش مقالات، مراکز علمی شمال غرب بیشترین مشارکت را داشته اند. بین مرتبه علمی پژوهشگران و میزان مشارکت علمی آنها رابطه معناداری وجود دارد (0/021=p). از نظر ادوار تاریخی، عصر قاجار و به لحاظ موضوعی، تاریخ سیاسی بیشترین توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است. همچنین دانشگاه های تبریز، شهید مدنی آذربایجان و پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بیشترین تولیدکننده مقالات بودند. واژه های «آذربایجان» و «تبریز» بیشترین میزان تکرار را در مقالات حوزه تاریخ آذربایجان داشتند. ازلحاظ هم رخدادی واژگان بیشترین تمرکز بر روی دوره قاجار و به ویژه عصر ناصری بوده است.
    نتیجه گیری
    روند انتشار مقالات حوزه تاریخ محلی آذربایجان در بازه موردبررسی به چهار برابر رسیده، باوجوداین روند صعودی، برخی ادوار تاریخی و موضوعات مهم به علت کمبود منابع و برخی چالش ها چندان مورد توجه قرار نگرفته است. به نظر می رسد علت توجه بیشتر اساتید و پژوهشگران به موضوع علاوه بر تمایلات محلی، شناخت بهتر مسائل منطقه بوده است.
    کلیدواژگان: کتاب سنجی، تاریخ محلی، آذربایجان، شبکه همکاری علمی، شبکه هم رخدادی واژگان
|
  • Fateme Faraji, Seyyed Hamid Ghafouri, Ali Naghizadeh, Hamed Hosseinzadeh* Pages 1-10
    Background and aim

    In co-word analysis, it is assumed that the most frequent words have a greater impact on a subject area compared to the less frequent words. The purpose of the current research is co-word analysis of review articles on the subject of "cloud computing" indexed in the PubMed database in 2009-2022 time period.

    Materials and methods

    The current research is applied in terms of nature which utilized co-word analysis to analyze the data. The statistical population included 169 review articles on the topic of "cloud computing" indexed in the PubMed database in 2009 to 2022 period. The total of 57 articles lacked keywords which were excluded from the study. The required data was retrieved from the mentioned database by entering the word "cloud computing" in the subject field which were subsequently added to the Excel software. Voyant Tools software was used for co-word analysis.

    Findings

    Based on the maps obtained from co-word analysis, keywords fog computing, data computing, cloud database, Internet of Things, cloud data, cloud challenge, cloud technology, cloud systems, health systems and cloud overlapped the most with the term cloud computing. Drawing maps of co-word at different time periods under investigation illustrates changes and stability in the concepts and words related to the field of informatics. New concepts emerged as a recombination of existing words interacting with developments and new technologies.

    Conclusion

    The most frequent word in cloud computing review articles in all the texts indexed in PubMed among the words cloud computing, data computing, cloud database, Internet of Things, cloud data, cloud challenge, cloud technology, cloud systems , has been health and cloud systems in which  the terms "data computing" and "fog computing" overlaped the most with cloud computing.

    Keywords: Review Articles, Cloud Computing, Co-Word Analysis, Voyant Tools
  • Ismael Mostafavi*, Sara Sarraf Pages 11-22
    Background and aim

    The purpose of organic food production is to keep human health and impose minimum damage to the environment. Regarding the need for organic food production, the aim of the current research is to analyze and investigate the scientific outputs of the organic food field, which are indexed in the Web of Science (WoS).

    Materials and methods

    The present study is descriptive which was carried out, applying a scientific approach. The scientific productions in the field of organic food were extracted from WoS database and all subject areas related to organic food were investigated. The extracted data were analyzed through Bibliometrix and its graphical user interface, Biblioshiny. Bibliometrics package as well as SPSS and Excel were used.

    Findings

    The findings of the research state that strategic diagram is divided into four regions based on the degree of development (density index) and the degree of connection (centrality index). The first quarter represents the central and developmental topics which include organic food consumption. The second quarter of the graph depicts the special topics of this field, which include antioxidant activity, biological density factor, Listeria monocytogenes (the name of a pathogenic bacterium) and Escherichia coli (the name of a bacterium). The topics in the second area have high density and low centrality. The third quarter covers topics that have low density and centrality. These topics are emerging or declining which includes the issue of agricultural networks is the quarter. The fourth quarter represents basic topics which has low density but high centrality. This area includes food management, health quality and nutritional quality of vegetables.

    Conclusion

    The results state that researches in the field of organic food have focused on topics such as attitudes, consumption behaviors and willingness to buy organic food, as well as the quality of organic products.

    Keywords: Scientometrics, Organic Food, Web Of Science, Scientific Mapping
  • Hossein Ahmadi, Mohammad Tavakolizadeh-Ravari, Mahshid Shirdavani* Pages 23-37
    Background and aim

    The present research aims to draw and analyze the scientific collaboration network in the field of cultural heritage protection based on the data retrieved from the AATA database from 1800 to 2020.

    Materials and methods

    This is a descriptive and applied research which was conducted with a scientometric approach. The research community includes all articles indexed in the AATA database from 1800 to 2020. Articles were reviewed in terms of micro and macro network parameters. Vosviewer, Microsoft Excel, Ucinet and Ravar PreMap were used to analyze the research data.

    Findings

    The mean growth rate of articles is 14.12% and the doubling time of studies is 4.96 years. The mean growth rate of authors is 16.97% and the doubling time of researchers is 4.12 years. Based on macro network parameters, network density is 0.001, network cohesion is 0.186 and network diameter is 24. Single-author researches are decreasing and the collaboration of authors in researches is increasing. Collaboration index, collaboration degree and collaboration coefficient have increased and reached 3.93, 0.79 and 0.57, respectively, in 2020.

    Conclusion

    Examining the macro parameters of the co-authorship network in this field shows the low cohesion of the authorship network and according to the values ​​of network diameter and the average distance, the distribution of information in this network is unfavorable, and chemistry researchers with high betweenness centrality have more influence than other researchers in the field of cultural heritage protection.

    Keywords: Cultural Heritage Protection, Scientific Collaboration, Co-Authorship Network Analysis, Centrality, Collaboration Coefficient
  • Farshid Danesh, Zahra Neamatollahi*, Maryam Mahmoudi Pages 38-53
    Background and aim

    Word co-occurrence is a method for studying the intellectual structure of knowledge in various subjects. Experts in science assessment studies use it to map the relationship between concepts and ideas in basic and social sciences. The main goal of the present research is to draw the intellectual structure of library and information science books based on book citation index.

    Materials and methods

    The present study is an applied research based on word co-occurrence and social network analysis. The statistical population of this research includes 16499 books indexed in the field of librarianship and information in Web of Science. BibExcel, UCINET, and NetDraw were used in this study to homogenize and analyze the data.

    Findings

    The most frequent co-word pairs were "ISO 9001-Quality Management Systems with a frequency of 12" and "Librarian-Web 2 with a frequency of 10." Cluster analysis showed six clusters of "scientific communication and digital publications," "library management and social participation," "information policy and technology management," "education and leadership in information services," "management and governance," and "digital network and development of the library and information science profession" in this study. Also, the keywords participation, library and information literacy had the highest degree centrality with 68, 55 and 47. The keywords research case, information and politics had the highest close centrality with 254, 253 and 252. Finally, the keywords participation, information literacy and library had the highest centrality index with 826/582, 518/835 and 512/802. The findings also indicate that about 16% of the books published in this subject area aligned with the fourth goal of sustainable development, quality education.

    Conclusion

    The keywords "participation," "library," "information literacy," "university library," and "librarian" play a significant and decisive role in social network of librarianship and information books in drawing the map of science.

    Keywords: Book Citation Indexes (BKCI), Library, Information Science (LIS), Co-Word Analysis, Social Network Analysis (SNA)
  • Ali Akbar Khasseh, Najmeh Navarbafzadeh, Mostafa Rostami, Zahra Mehri*, Azam Jahangirimehr, Dedi Prestiadi, Hakimeh Mohmmadzadeh Pages 54-64
    Background and aim

    Engaging in research and familiarizing oneself with the research field are integral aspects of student development programs, particularly at postgraduate level. This study aims to analyze and map the co-authorship network within publications produced by the student research committee of Iran's Ministry of Health and Medical Education.

    Materials and methods

    This is an applied research that utilizes scientometric techniques. The research community includes 2178 documents with the organizational affiliation of the Student Research Committee of Medical Sciences Universities of the Ministry of Health and Medical Education, which were retrieved from the Scopus database from 1985 to 2023. After data cleaning in Excel software and data homogenization, the data were transferred to BibExcel for frequency analysis. Subsequently, UCINET software was employed to calculate the correlation and centrality matrix. Furthermore, VosViewer software was used to visualize the data through network maps.

    Findings

    An analysis of student research committee publications revealed 900 co-authored articles. Salari and Mohammadi exhibited the highest co-authorship frequency, with 10 publications. The findings showed that 38 countries participated in the scientific productions of the student research committee. America and England have cooperated the most with authors of student research committees with 58 and 14 scientific publications, respectively. Yousefi, Nouri, and Mohammadi emerged as the most prolific research committee authors. Sadeghi got the highest score in terms of centrality index and Karimi got the highest score in terms of closeness and intermediateness index. Furthermore, the five-author co-authorship pattern represented the most prevalent format (19.04%), with the single-author format accounting for less than 1% of publications.

    Conclusion

    In studies by student research committee, the five-author co-authorship pattern has been the dominant pattern among the scientific documents of the student research committees, which indicates proper scientific cooperation among students.

    Keywords: Students, Co-Authorship, Student Research Committee, University Of Medical Sciences, Scopus
  • Maryam Tavosi, Nader Naghshineh*, Mohammad Zerehsaz, Siamak Mahboub Pages 65-75
    Background and aim

    One of the factors that affects the aesthetics of a website and attracts more users in the web environment is "visual complexity". The present research analyzed the correlation and regression between the SEO score and the level of visual complexity of the library websites of the top Iranian and international universities.

    Materials and methods

    A comparative evaluation approach was adopted in this research. 41 library websites of top international universities (based on University Ranking 2023) and 41 library websites of top Iranian universities (based on ISC database 2021) were analyzed and compared. AIOSEO Analysis tool and Athec Python library were used for data extraction. SPSS was used for data analysis. Figures were generated using Excel.

    Findings

    There was no significant correlation and regression between SEO and visual complexity on library websites of top international universities (p=0.125). However, on library websites of top Iranian universities, there was a weak correlation (p=0.045; Pearson correlation coefficient=0.362) and a significant regression (p=0.045). According to the Mann-Whitney U test, a significant difference was seen between the two groups of library websites of top Iranian and international universities from the standpoint of visual complexity (p=0.019).

    Conclusion

    While top international academic libraries can rely on their strong branding, Iranian university libraries need to focus on both aesthetics and SEO to improve their visibility. Thus, using the experiences and knowledge of expert librarians in the fields of "SEO" and "aesthetics" is recommended.

    Keywords: Computational Aesthetics, University Libraries, Google SEO, Complexity, Aesthetic Perception
  • Yaser Mohammadi*, Zeinab Asadpourian Pages 76-92
    Background and aim

    This study provides a comprehensive scientometric analysis of research literature in the field of water resources management in Iran, aiming to identify trends, patterns, and the impact of research in this domain between the years 2006 to 2023.

    Materials and methods

    To map the scientific landscape of this field, all published articles by Iranian authors in international journals (662 documents) were collected from the Scopus database within the time frame 2006-2023. Scientometric techniques such as co-authorship networks and co-occurrence maps of keywords were utilized for data analysis. Key indices such as h-index, citation counts, and journal impact factors were calculated to assess the visibility and impact of Iranian research in water resources management. Statistical analyses were conducted using R software and VOSviewer.

    Findings

    The findings revealed that the growth rate of Iranian papers in water resource management was 24.05%. In addition to quantity, the quality and citation rate of the articles have also increased over the years. A significant relationship (r=0.584) was observed between the number of documents and the number of citations of the authors. Furthermore, with an increase in the number of authors for each article, the number of citations for that article also increased significantly (r=0.180). The analysis of the scientific map of the studies revealed the identification of a pattern of six clusters, and climate change and water supply sustainability as the first cluster received the most emphasis in studies by Iranian authors.

    Conclusion

    Climate change and water supply sustainability are among the most important areas that have received attention from Iranian researchers in recent years, which seems reasonable given the trend of climate change and frequent droughts in the country. There has been a significant increase in the number of citations as the number of documents authored by researchers has risen.

    Keywords: Scientific Map, Water Resources Management, Scientometric Analysis, Water Supply Sustainability, Iran
  • Mohammad Rezaei, Reza Akbarnejad* Pages 93-106
    Background and aim
    Bibliographic analysis by describing the status of publications and identifying emerging issues plays an important role in research evaluation. The aim of the present research is to draw the scientific collaboration networks of researchers, organizations, and scientific centers and the co-occurrence of scientific terms in articles related to the local history of Azerbaijan in Iranian Scientific Journals from 2011 to 2021.
    Materials and methods
    This descriptive-analytical research is of bibliometric type. The samples include 111 scientific articles about the local history of Azerbaijan from 2011 to 2021, published in the country's scientific publications. The drawing of the scientific collaboration network of researchers, organizations, and scientific centers, as well as co-occurrence network analysis of scientific terms were done using VOSviewer.
    Findings
    The scientific centers of the Northwest had the most participation in publishing articles. There is a significant relationship between the scientific rank of researchers and their scientific participation (P-value=0.021). In terms of historical periods, the Qajar period and, in terms of subject matter, political history attracted the most attention from researchers. Moreover, the universities of Tabriz, Azerbaijan Shahid Madani, and the Institute for Humanities and Cultural Studies produced the most articles. The words "Azerbaijan" and "Tabriz" had the highest frequency of repetitions in the articles on the history of Azerbaijan. In terms of the co-occurrence of terms, the focus has been mostly on the Qajar period and especially the Nasrid period.
    Conclusion
    The trend of publishing articles about the local history of Azerbaijan has quadrupled in the studied period. Despite this upward trend, some historical periods and important topics have not been given much attention due to the lack of resources and certain challenges. It seems that the reason why professors and researchers paid more attention to the subject, in addition to local tendencies, was a better understanding of regional issues.
    Keywords: Bibliometrics, Local History, Azerbaijan, Scientific Collaboration Network, Co-Occurrence Network Of Terms