فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علل شکل گیری جنبش امامیه در عمان داخلی و فرایند تقابل با دستگاه سیاسی سلطنت(50م/30ش)
    محمدجعفر چمنکار* صفحات 0-0
    با مرگ امام محمد بن عبدالله الخلیلی در سال 1954 و افزایش قدرت سلطان تیمور بن سعید از سلسله سلاطین ابوسعیدی در نتیجه حمایت همه جانبه  سیاسی و نظامی بریتانیا ،ساختار امامت سنتی به عنوان یک نیروی مستقل انتخابی ساکنان عمان داخلی پس از 1200 سال حیات پر فراز و نشیب اضمحلال یافت. شورشهای امام غالب بن علی بن هلال و برادرش طالب بن علی به منظور تجدید حیات سنت امامت در سال 1955، واکنشی در برابر این فرایند فروپاشی بود. نبرد اصلی چند ساله بنام جنگ ٱلجبل ٱلاخضر(کوه سبز) یا جنگ عمان، سرنوشت این  قیام سیاسی دینی را تعیین نمود که هدف اصلی این نوشتار می باشد. عملکرد استعمار بریتانیا در ایجاد عقب ماندگی و تشدید بحران های اجتماعی و وابستگی دولتهای مرکزی همواره یکی از عوامل اصلی اعتراضات مردم در سرزمین عمان و مسقط بوده است. به طور رسمی سلطان نشین عمان یک کشور مستقل  محسوب می شد، اما در حقیقت مستعمره بالفعل بریتانیا بود.به این ترتیب،دولت های متوالی بریتانیا مسئول شرایط اسفبار سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بودند که رعایای سلطان متحمل  می شدند و در انتها شورش مردمی را ایجاد کرد و به آن دامن زد. در جریان قیام مردم عمان به رهبری دستگاه امامت در دهه 50 میلادی، سربازان انگلیسی در تمامی عملیات سرکوبگرانه حضوری چشمگیر داشتند و در حقیقت با مداخله مستقیم آنان بود که مبارزات جبهه انقلاب عمان داخلی به شکست انجامید. بخشی از ادوات و نیروهای زبده انگلیسی از پایگاه های خارجی و مستعمرات بریتانیا تامین گشت و در یک نبرد نابرابر  زمینی و هوایی،  قیام جبل الاخضر با وجود مقاومت شدید هوادران امام غالب بن علی الهنائی به ناکامی انجامید. شکست در نبرد جبل الاخضر، تبعات سیاسی و فرهنگی عمیقی را بر نهاد امامت گذارد و تدریجا نقش آفرینی عملی آن در عمان، محدود و بسیار کم رنگ گردید.
    کلیدواژگان: عمان و مسقط، نهاد امامت، خاندان ابوسعیدی، بریتانیا، جنگ عمان
  • تحلیل رقابت و همکاری منطقه ایی ج.ا. ایران و عربستان با تاکید بر احیای روابط دیپلماتیک در سال 2023
    رئوف رحیمی* صفحات 0-0
    از سال 1357، رقابت های کمی به اندازه رقابت بین عربستان و ایران بر سیاست خاورمیانه تاثیر گذاشته و معمولا روابط دو کشور با رقابت و سوءظن همراه بوده است. هدف پژوهش حاضر  بررسی ماهیت رقابت و همکاری ایران و عربستان و چگونگی تغییر آن به همکاری است. براین اساس مقاله حاضر در چارچوب نظریه جامعه شناسی پیربوردیو درصدد است به این پرسش پاسخ دهد که ماهیت رقابت میان ایران و عربستان چیست و چگونه این رقابت می تواند جای خود را به گسترش همکاری بدهد؟ در پاسخ این فرضیه مطرح شد که  رقابت دو کشور ماهیت سیاسی دارد و درعین حال در لفاظی اسلامی بیان شده است که ناشی از تمایل دو طرف به تضمین امنیت و مشروعیت اسلامی همراه با افزایش نفوذ در سراسر خاورمیانه مشروط به شرایط منطقه ایی است.  نتایج تحقیق حاکی از آن است، از ابتدای انقلاب دوره هایی از خصومت آشکار و نزدیکی آشکار مشروط به تحولات در سطح داخلی، سیاست منطقه ای و بین المللی در روابط  ج.ا.ایران و عربستان شکل گرفته است. درنهایت تحولات به گونه ای بود که در سال 2023 به کنترل رقابت و افزایش همکاری منجر شد. لازمه کاهش رقابت و تداوم و گسترش همکاری اعتمادسازی، رعایت حسن هم جواری و ایجاد موازنه قدرت با حسن نیت و رعایت اصل بی طرفی قدرت های بزرگ است. روش پژوهش، بررسی تطبیقی و روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای و اسنادی است.
    کلیدواژگان: همکاری، رقابت، موازنه قدرت، نفوذ منطقه ایی، توافق
  • رویکرد حقوق بشر بین المللی در قبال نفرت پراکنی مذهبی و اهانت به کتب و نمودهای مذهبی با تاکید بر قرآن سوزی
    محسن لعل علیزاده* صفحات 0-0
    در دهه های اخیر، اهانت به مقدسات دینی در کشورهای غربی به اشکال گوناگون رخ داده است. در این میان در رسانه ها بیشتر از سایر اشکال اهانت و نفرت پراکنی مذهبی، به درج کاریکاتورهای اسلام ستیزانه، سوزاندن و پاره کردن قرآن، پرداخته شده است. واکنش های عمومی ناشی از عدم تحمل و بردباری در سراسر جهان رو به افزایش است.این گونه رفتارها در زمان تنش های سیاسی گسترش بیشتری می یابد. با وجود اینکه، ادیان توحیدی معتقدند باید حرمت دیگران را رعایت کرد؛ اما نگاه های انسان محورانه (اومانیستی) و توحیدگریز حاکم بربرخی کشورهای غربی، به نحوی است که رویکردی منفعت طلبانه به ارزش ها داشته و آنچه که برای آنها منفعت دارد، واجد اصالت تلقی می شود. موازین و اسناد حقوق بشر بین المللی از منشور سازمان ملل متحد تا طرح اقدام رباط(2012) و اعلامیه بیروت(2017)؛ نه تنها در محکوم کردن هرگونه تبلیغ برانگیزاننده تنفر مذهبی صراحت داشته بلکه دولت ها را به محدود کردن آزادی بیان درقبال چنین اقدامات و تبلیغاتی، متعهد کرده است. بنیادی ترین و ساده ترین شکل بردباری یا تساهل مذهبی، به رسمیت شناختن حقوق دیگران و احترام گذاردن به آن ها به خاطر شخصیت و هویتشان است. آزادی بیان یک حق جمعی است که باید متضمن احترام به حقوق، حیثیت و آبروی دیگران، نظم عمومی و اخلاق حسنه باشد. نادیده گرفتن این شروط می تواند صلح و امنیت جوامع را به خطر اندازد. رفتارهای مشوق تنفر و جنایات ناشی از آن، جوامع را با تهدید حقوق فردی، کرامت و برابری انسانی مواجه ساخته و تقویت تنش بین گروه های اجتماعی، برهم زدن آرامش و نظم عمومی و به خطر انداختن همزیستی مسالمت آمیز را درپی خواهد داشت. پاسخ به این اعمال باید قویا در چارچوب قواعد بین المللی حقوق بشر، تثبیت شود. نتایج گزارش های بین المللی و تحلیل آنها نشان می دهد که در برخورد با اقدامات ضد مذهبی، گفتمان بهره مند از اطلاعات، باعث ایجاد دانش می شود و دانش و درک، می تواند با ترس و تعصب مقابله کند.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، اسناد بین المللی، آزادی بیان، آزادی های مذهبی، نفرت پراکنی، قرآن کریم
  • سید علی مرتضوی امامی زواره* صفحات 1-24

    تحریم جزیی از دیپلماسی بین المللی حاکم بر جهان کنونی است که از سوی کشورهای تحریم کننده به عنوان ابزاری غیرنظامی برای اجبار دولتهای کشورهای هدف جهت انجام واکنش مورد نظر اعمال می شود. در شرایط کنونی بحران بین المللی تحریم اقتصادی در کشور ایران، طبقه متوسط جدید از اصلی ترین اقشار آسیب پذیر جامعه شناخته شده است. هدف از این پژوهش مطالعه اثرات تحریم بر طبقات اجتماعی با عنوان تحریم اقتصادی علیه ایران و تاثیر آن بر وضعیت اقتصادی-اجتماعی [1] متوسط جدید در جامعه پرستاران می باشد. با در نظر گرفتن ویژگی های مشترک طبقه گروه های مختلف تشکیل دهنده طبقه متوسط، یکی از آنها یعنی پرستاران به عنوان نمونه قابل تحقیق بررسی شده است. بنابراین سئوال اصلی پژوهش این است که تحریم های اقتصادی چه تاثیری بر طبقه اقتصادی و اجتماعی جدید و در اینجا پرستاران چه تاثیری داشته است؟ روش پژوهش توصیفی همبستگی است و جامعه مورد مطالعه طبقه شغلی پرستاران بیمارستان شهرستان اردستان می باشد.نتایج نشان داد تحریم های اقتصادی بر میزان درآمد پرستاران برابر (397/0) و تاثیر معناداری داشته است. همچنین میزان تاثیرگذاری تحریم علیه ایران بر وضعیت اقتصادی - اجتماعی پرستاران برابر (344/0) و دارای تاثیر مثبت میباشد. و در نهایت تحریم های اقتصادی علیه ایران بر وضعیت مسکن پرستاران برابر (011/0) تاثیر معناداری نداشته است.

    کلیدواژگان: تحریم علیه ایران، وضعیت اقتصادی- اجتماعی، رفاه و معیشت، طبقه متوسط، پرستاران
  • طاهره شریف، ابراهیم برزگر*، محمدباقر خرمشاد، نفیسه السادات قادری صفحات 25-51

    سیاست دوستی مستقیما از بحث درباره شرایط زیست انسان ها با یکدیگر سرچشمه می گیرد.زندگی و ارتباط با دیگران بر اساس سرشت اجتماعی انسان امری مهم و غیر قابل انکار است.امروزه با گسترش فضای خصوصی ،در مقابل تنگ شدن دایره فضای مشترک انسان ها ،دوستی ها رفته رفته کمرنگ شده اند. مسئله وارگی خشونت و دشمنی در جهان اسلام  با سربرآوردن گروه های تکفیری جهادی وجه خاصی پیدا کرده است ،به طوریکه اغلب پژوهش های علمی و دانشگاهی آن را تئوریزه کرده و بسط داده اند.امابه  مسئله دوستی که وجه دیگر امر سیاسی از نظر اشمیت است،کمتر پرداخته شده است.بویژه این مقوله در پژوهش های داخلی و به طور خاص تردر فلسفه سیاسی متفکران مسلمان معاصر پیگیری نشده است.لذا پژوهش حاضر در صدد کشف شاخص های دوستی دراندیشه سیاسی امام خمینی به عنوان متفکر مسلمان معاصر و رهبر انقلاب اسلامی بر اساس نظریات هانا آرنت و ژاک دریدا (با جرح و تعدیل) است.این نوشتار از رویکرد هرمنوتیکی شلایرماخر ،روش تحلیل محتوای کیفی، تحلیل محتوای رندانه و روش استنطاق بهره برده است.بر این مبنا سوال اصلی پژوهش این است که « مفهوم دوستی در  اندیشه امام خمینی در سیاست داخلی و سیاست جهان اسلام چگونه سیاست سازی و سیاست فهمی می کند؟» وفرضیه آن است که شاخصه هایی مانند عهد و پیمان،قدرت،پذیرش تفاوت ها،پذیرش دیگری ،بخشش ، دوستی مسئولانه و نفی خود منفی درصورتنبدی سیاست دوستی درمنظومه فکری ایشان تعیین کننده است.

    کلیدواژگان: دوستی، دریدا، آرنت، امام خمینی، سیاست فهمی، سیاست سازی، هویت، مدارا
  • احمد شوهانی* صفحات 53-70

    در سال های ابتدایی روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه، ترکیه در مسیر رشد اقتصادی، اداری سیاسی و رویکرد صفر کردن مشکلات در روابط خارجی بود. اما بعد از کودتای نافرجام 2016  و اتخاذ سیاست های توسعه طلبانه رجب طیب اردوغان به ویژه در مسایل منطقه ای، و همین طور سیاست دوری از غرب ،اکنون بحران در اقتصاد و سیاست داخلی این کشور وارد مرحله ی حساسی شده است.دولت اردوغان برای مقابله با بحران های داخلی و خارجی ، راه حل اقتدارطلبانه ای را در پیش گرفته است.  در این مقاله، ابتدا رویکرد  اردوغان در روابط خارجی را بررسی کرده ،سپس به دنبال بررسی تاثیر سیاست های توسعه طلبانه اردوغان بر تشدید بحران داخلی خواهیم بود . این مقاله بر پایه روش توصیفی - تحلیلی، با گردآوری داده های کتابخانه ای و  در چارچوب نظریه سازه انگاری تدوین گردیده است. در این راستا سوال اصلی تحقیق  این است که سیاست های توسعه طلبانه اردوغان چه تاثیری بر تشدید بحران داخلی در ترکیه داشته است؟ در پاسخ به سوال فوق ، این فرضیه مورد آزمون قرار گرفت که تداوم سیاست های توسعه طلبانه  و یکجانبه گرایانه  حزب حاکم ،به تشدید مشکلات داخلی به ویژه اقتصادی در این کشور منجر شده است. یافته های تحقیق نشانگر ان است ،  سیاست های اقتدارطلبانه ، توسعه طلبانه ی و یکجانبه گرایانه اردوغان (در داخل وخارج)باعث تعمیق و تشدید بحران های داخلی (سیاسی-اقتصادی و..) گردیده است.

    کلیدواژگان: بحران مشروعیت، کودتا، ژئوپلتیک، حزب عدالت و توسعه
|
  • The causes of the formation of the Imamiya movement in internal Oman and the confrontation process with the political system of the Sultanate (50 AD/30 SH)
    Mohammad Jafar Chamankar* Pages 0-0
    With the death of Imam Muhammad bin Abdullah al-Khalili in 1954 and the increase in power of Sultan Timur bin Saeed from the Abu Saidi dynasty as a result of the comprehensive political and military support of Britain, the structure of the traditional Imamate as an independent force elected by the residents of Oman after 1200 years of high life And he found decline. The revolts of Imam Ghalib bin Ali bin Hilal and his brother Talib bin Ali in order to revive the tradition of Imamate in 1955 were a reaction against this process of collapse. The main battle of several years, called the Battle of Jabal Akhzar (Green Mountain) or the War of Oman, determined the fate of this political and religious uprising, which is the main purpose of this article. The performance of British colonialism in creating backwardness and aggravating social crises and dependency of central governments has always been one of the main factors of people's protests in the land of Oman and Muscat. Officially, the Sultanate of Oman was considered an independent country, but in fact it was a de facto British colony. In this way, the successive British governments were responsible for the miserable political, social and economic conditions that the Sultan's subjects suffered, and in the end, a popular uprising. created and fueled it. During the uprising of the Omani people led by the Imamate in the 1950s, British soldiers had a significant presence in all repressive operations, and in fact, it was with their direct intervention that the struggles of the internal Omani Revolutionary Front were defeated. Part of the equipment and British elite forces were supplied from foreign bases and British colonies, and in an unequal land and air battle, the Jabal Al-Akhdar uprising failed despite the strong resistance of the supporters of Imam Ghalib bin Ali al-Hana'i. The defeat in the Battle of Jabal Al-Akhdar left deep political and cultural consequences on the institution of Imamate and gradually its practical role in Oman became limited and very dim.
    Keywords: Oman, Muscat, Nihad Imamate, Abu Saidi Dynasty, Britain, Oman War
  • Regional competition and cooperation between Iran and Saudi Arabia, emphasizing the restoration of diplomatic relations in 2023
    Rauf Rahimi* Pages 0-0
    Since 1979, few rivalries have influenced Middle East politics as much as the one between Saudi Arabia and Iran, and usually the relations between the two countries accompanied by competition and suspicion. The aim of the current research is to evaluate different theories about the nature of competition and cooperation between Iran and Saudi Arabia and how it can be changed to cooperation. Therefore, in the framework of Pierre Bourdieu's sociological theory, this paper is trying to answer the question of what is the nature of the competition between Iran and Saudi Arabia and how can this competition replace with expansion of cooperation now? In response to this hypothesis, it was proposed that the competition between the two countries is political in nature, and at the same time, it is expressed in Islamic rhetoric, which is due to the desire of both sides to guarantee Islamic security and legitimacy, along with increasing influence throughout the Middle East conditioned to regional conditions. The results of the research indicate that, since the beginning of the revolution, there have been periods of open hostility and open closeness, conditioned to developments at the domestic level, regional and international politics in the relations between Iran and Saudi Arabia. Finally, the developments were in a way that in the year2023, led to the control of competition and increased cooperation.
    Keywords: Cooperation, Competition, Balance Of Power, Regional Influence, Agreement
  • International human rights approach to spreading religious hatred and insulting religious books and images With an emphasis on burning the Quran
    Mohsen Lalalizadeh* Pages 0-0
    In recent decades, insults to religious sanctities have occurred in various forms in Western countries. Meanwhile, in the media, more than other forms of religious insult and hatred, anti-Islamic cartoons, burning and tearing of the Quran have been included. Public reactions caused by intolerance and tolerance are increasing all over the world. Such behaviors are more widespread in times of political tensions. Although monotheistic religions believe that respect for others should be respected; However, the humanistic and non-monotheistic views of most of the western countries have a utilitarian approach to values ​​and what is beneficial to them is considered authentic. International human rights standards and documents from the United Nations Charter to the Rabat Action Plan (2012) and the Beirut Declaration (2017); Not only has it been clear in condemning any propaganda inciting religious hatred, but it has also committed governments to limit freedom of expression in response to such actions and propaganda. The most basic and simplest form of tolerance or religious tolerance is recognizing the rights of others and respecting them because of their personality and identity. Freedom of speech is a collective right that must include respect for the rights, dignity and honor of others, public order and good morals. Ignoring these conditions can endanger the peace and security of societies. Behaviors that encourage hatred and the crimes that result from it, confront societies with threats to individual rights, dignity and human equality, and will result in strengthening the tension between social groups, disrupting peace and public order, and jeopardizing peaceful coexistence. The response to these actions must be firmly established within the framework of international human rights norms. The results of international reports and their analysis show that in dealing with anti-religious actions, discourse benefiting from information creates knowledge, and knowledge and understanding can deal with fear and prejudice.
    Keywords: Human Rights, International Documents, Freedom Of Speech, Religious Freedoms, Hate Speech, Holy Quran
  • Seyedali Mortazavi Emami Zavareh* Pages 1-24

    Sanctions are a part of the international diplomacy governing the current world, which is applied by the sanctioning countries as a civilian tool to force the governments of the target countries to perform the desired response. In the current situation of the international economic sanctions crisis in Iran, the new middle class is known as one of the most vulnerable sections of the society. The purpose of this research is to study the effects of sanctions on social classes, with the title of economic sanctions against Iran, and its impact on the new average socio-economic status in the nursing community. Considering the common features of different groups that make up the middle class, one of them, nurses, has been investigated as a researchable sample. Therefore, the main question of the research is what effect did the economic sanctions have on the new economic and social class, and what effect did it have on the nurses here? The descriptive research method is correlational and the studied population is the occupational class of nurses in Ardestan city hospital. The results showed that economic sanctions had a significant effect on the income of nurses (0.397). Also, the impact of sanctions against Iran on the social-economic status of nurses is equal to (0.344) and has a positive effect. And finally, economic sanctions against Iran have not had a significant effect on the housing situation of nurses (0.011).

    Keywords: Sanctions Against Iran, And Economic-Social Situation, Welfare, Livelihood, Middle Class, Nurses
  • Tahereh Sharif, Ebrahim Barzegar*, Mohamadbagher Khoramshad, Nafiseh Sadat Ghaderi Pages 25-51

    The politics of friendship comes directly from discussing the conditions of human beings with one another.Living and communicating with others is important and undeniable based on human social nature.Now a day,with the expansion of private space, as opposed to the narrowing of the circle of human common space, friendships have faded. The issue of violence and enmity in the Islamic world has gained particular prominence with the rise of jihadi takfiri groups, as often theorized and elaborated by scientific and academic research.However, the issue of friendship, which is otherwise a political issue from Schmidt's point of view, has been less addressed, especially in domestic research and especially in political philosophy. Contemporary Muslims have not been followed.Therefore, the present study seeks to discover indicators of friendship in the political thought of Imam Khomeini as a contemporary Muslim thinker and leader of the Islamic Revolution based on the theories of Hanna Arendt and Jacques Derrida (with emphasis and adjustment). To accomplish this, it is important to use the approach Schleiermacher's hermeneutics used qualitative content analysis, indentation and inference method. On this basis, the main question of the research is “How does the concept of friendship in Imam Khomeini's thought make sense of politics and politics in the Islamic world?” and its hypothesis is that categories such as vows and covenants, power, acceptance of differences, acceptance of differences, acceptance The other is that forgiveness, responsible friendship, and negative self-negation are decisive in the form of friendship politics in their thinking system.

    Keywords: Friendship Politics, Derrida, Arendt, Imam Khomeini, Policy Making, Identity, Tolerance
  • Ahmad Shohani* Pages 53-70

    In the early years of the AKP, Turkey was on the path to economic growth, political tolerance, and a zero-sum approach to foreign relations. But after the failed coup of 2016 and the choice of Recep Tayyip Erdogan's expansionist policies, the crisis in the country's economy and domestic politics has now reached a critical stage, he has taken an authoritarian solution in the face of internal security and economic fragility. In this study, the researcher first examines Erdogan's foreign policy approach and then seeks to examine the impact of Erdogan's expansionist policies on the escalation of the internal crisis in Turkey. Which is based on the descriptive-analytical method by collecting library data in the framework of the theoretical foundations of the crisis of legitimacy. In this regard, the main question of the research is what effect do Erdogan's expansionist policies have on the escalation of the internal crisis in Turkey? In response to this question, the hypothesis was tested that the reason for the formation of such dissatisfaction was the way Erdogan governed and his adoption of development-oriented policies, which ultimately led to the escalation of the internal crisis in this country. The findings of the study show that on the one hand, Erdogan's authoritarian and expansionist policies outside its borders, such as Syria, Iraq, Afghanistan, Azerbaijan, etc., on the other hand, the economic crisis has created many problems for Erdogan and the AKP. This internal crisis, the possibility of re-dissatisfaction and widespread protests against Erdogan.

    Keywords: Erdogan, Crisis Of Legitimacy, Internal Crisis, Developmentalism, Authoritarianism