فهرست مطالب

مطالعات جنسیت و خانواده - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1403)

نشریه مطالعات جنسیت و خانواده
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاور عیوضی* صفحات 11-44
    نگاهی جامعه شناختی به تغییر و تحولات جوامع بیانگر آن است که هیچ نیاز و قوه انسانی بیش از قوه جنسی در کانون توجه فرهنگ با هدف مهار، نظارت و هدایت نبوده است؛ امری که در جوامع دینی نمود بیشتری نیز داشته است؛ ازاین رو مدل سازی تربیت جنسی متناسب با اقتضائات و ملاحظات فرهنگی و از سوی دیگر آسیب شناسی الگوهای رایج تربیت جنسی، ضرورتی بی همتاست. با درنظرگرفتن چنین ضرورتی، نوشتار حاضر سعی دارد با بهره گیری از روش تحلیلی لایه به لایه علی و با اتکا به ظرفیت های پژوهشی و نخبگانی، ضمن آسیب شناسی، گره اصلی و راهبردهای اولویت دار را شناسایی و عرضه کند. در این راستا 62 سند پژوهشی و 8 مصاحبه انجام و واکاوی شده اند. مهم ترین ابزارهای گرد آوری اطلاعات نیز فرم استخراج مطالب و پرسشنامه نیمه ساخت یافته است.در این نوشتار، فضای علی و راهبردی ابتدا در چهار لایه لیتانی، سیستمی، گفتمانی و اسطوره ای بررسی شده اند و سپس تجویزهای راهبردی، همسو با هرکدام از لایه ها، طرح و صورت بندی شده اند.
    کلیدواژگان: تربیت جنسی، تحلیل لایه به لایه علی، راهبردی
  • زهرا شریف* صفحات 45-74
    الهیات به مثابه جامعه شناسی را در دو معنا می توان استعمال کرد؛ معنای نخست به معنای توازی الهیات و جامعه شناسی در هسته معنایی رهایی بخشی است؛ بدین معنا که الهیات فمینیستی به عنوان الهیات رهایی از ظلم، طبقه، مردسالاری و تبعیض، نوعی جامعه شناسی انتقادی با رسالت رهایی بخشی محسوب می گردد که از دریچه الهیات به دنبال رهایی جامعه و بخش طردشده آن یعنی زنان می باشد. معنای دوم، اشاره به رویکرد انتقادی الهیات فمینسیتی نسبت به الهیات کلاسیک از مسیر نقد ساز و کار برآمدن آن است. الهیات فمینیستی در این نقادی به زمینه مندی الهیات سنتی اشاره می نماید و به بررسی تاثیر بافتار معرفتی و ساختار تاریخی در شکل گیری امری تکینه می پردازد تا نشان دهد چگونه با فاصله گرفتن از زمینه ها و بافت ها، امر تاریخی، فراموش شده اما امر انتزاعی همچنان باقی می ماند. الهیات فمینیستی به دنبال آنست تا نشان دهد این روند در خصوص بسیاری از باورها و آموزه های دینی رخ داده است و آن را بر حوزه جنسیت تطبیق می دهد. فهم یک الهیات و نقد آن بر اساس زمینه های آن نوعی چرخش از الهیات به جامعه شناسی خواهد بود.روتر الهیات خود را به معنای دوم و نوعی جامعه شناسی معرفی می کند و به دنیال آن است تا با استخراج مکانیسم ساخت قدرت، ساز و کارهای طرد زنان در الهیات را به دست آورد. او در تفاوت با مری دیلی الهی دان رادیکال پسامسیحی، متن و تاریخ روایت شده مسیحی را معتبر اما دستخوش تاریخ و بافت می داند. روتر با اشاره به سیر تاریخی و اجتماعی برآمدن این تراث و توضیح شکل گیری فهم و باور بر اساس آنها، بیان می کند هرچند این امور در ساخت الهیات سنتی موثر بوده است، اما اصالت نداشته و قابل اصلاح و بازسازی است. او برای این اصلاح به قرائنی از مسیحیت دست نخورده اشاره می کند و با دوگانه ای به نام "مسیحیت اولیه" و "مسیحیت پیروان بعد عیسی"، سعی در پاکسازی اراده الهی و روح نبوی مسیح از این انحرافات دارد.
    کلیدواژگان: روتر، الهیات کلاسیک، جامعه شناسی الهیات، الهیات فمینیستی
  • حامد محمدی*، ریحانه باطنی نوش آبادی، مریم محسنی صفحات 75-112

    از دهه 1390 شاهد ساخت فیلم و سریال هایی هستیم که بستر خود را سینمای خانگی قرار داده اند. ازآنجاکه بازنمایی زنان در قالب های رسانه تصویری مانند سینمای خانگی، بر نگرش مخاطبان و جامعه تاثیرگذار است، پرداختن به شیوه بازنمایی زنان در سینمای خانگی نیز اهمیت می یابد. یکی از بازنمایی های رسانه مربوط به مسائل زنان در سریال شهرزاد است و نویسندگان نحوه بازنمایی زنان در سه فصل سریال شهرزاد را با بهره گیری از روش تحلیل روایت و با رویکرد حل مسئله احصا کرده اند. کدگذاری در سه سطح، نویسندگان را به پنج مضمون در سطح سوم، هجده مفهوم در سطح دوم و 124 طبقه در سطح اول رساند. یافته ها بیانگر آن است که ضمن توجه به جایگاه زنان، بازنمایی زنان و هویت جنسیتی آنان در سریال شهرزاد، نشان دهنده الگوریتم شناختی - رفتاری آنان در دوران پهلوی دوم به مثابه نمادی از مواجهه سنت با مدرنیته است؛ بدین معنا که زنان در این فضا، در موقعیتی فرودست، درون حوزه خصوصی و وابسته به مردان قرار داشتند؛ اما همان طور که در فصل دوم سریال برجسته شده، در تلاش بودند جایگاهی اجتماعی در عرصه عمومی به دست آورند. درعین حال مشاهده می شود نظام اشرافیت توانسته بر نقش های عرصه عمومی و خصوصی افراد موثر باشد. به طورکلی مواجهه زنان با مدرنیته در ایران، تجربه ای با ادراک مدرنیته در کلیت خود بوده و کارکردهای مشخص سنت، تعادل خود را از دست داده بود و تاثیر مدرنیته پیامدهای بسیاری را برای آنان به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: زنان، زنانگی، تحلیل روایت، بازنمایی، سریال شهرزاد، سنت، مدرنیته
  • ناهید سلیمی*، زینب اعلمی صفحات 113-150

    حجاب یکی از موضوعات مهم جمهوری اسلامی ایران در عرصه فرهنگی و اجتماعی بوده است که در طول سال های پس از انقلاب تلاش شده با سیاست گذاری و قانون گذاری ، به ترویج آن پرداخته شود و چالش های این موضوع به حداقل برسد. با توجه به پویایی تحولات در حوزه حجاب ، خط مشی گذاران و تصمیم گیران برای درپیش گرفتن موفق ترین سیاست ها و برنامه ها ، نیازمند کاراترین پژوهش ها هستند . بدین منظور ریشه یابی و شناخت علل شکست سیاست های ترویج حجاب و بحث در خصوص راهکارهای برون رفت از وضع موجود ، دو هدف پژوهش حاضر است. دستیابی به این دو هدف با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون در دو مرحله اصلی گنجانده شد: در مرحله نخست، علل شکست سیاست های حجاب در مقالات و قوانین موجود واکاوی شد و در مرحله دوم، مصاحبه با سیزده تن از خبرگان پس از رسیدن به اشباع نظری مبنای جمع آوری داده ها قرار گرفت. منطبق با یافته های پژوهش، علل نا کارآمدی سیاست های حجاب به دو مضمون فراگیر ناشی از «مختصات حکمرانی» و «مختصات فرهنگی و اجتماعی» خلاصه شد. همچنین عوامل موثر بر کارآمدی سیاست های حجاب ذیل سه بستر پارادایمی، کنشی و ساختاری و در پنج مضمون فراگیر «مدیریت تحولات پارادایمی حاکمیتی» ، «مدیریت تحولات پارادایمی فرهنگی و اجتماعی» ، «تدوین سیاست ها» ، «انتخاب ابزارها» و «شناسایی محیط و امکانات» صورت بندی شد. ازجمله دلالت های این پژوهش توصیه به پویایی و تصلب نداشتن در سیاست های حجاب ، رفع شکاف میان حوزه های دانشی و سیاست گذاری و درنهایت مردمی سازی و به رسمیت شناختن بازیگران عرصه عمومی به منظور سیاست گذاری های آتی است.

    کلیدواژگان: حجاب، سیاست گذاری، قانون گذاری، ناکارآمدی، راهکار
  • زینب تاجیک* صفحات 151-186
    جامعه ایران در عصر قاجار وارد مرحله جدیدی از تغییر و تحول شد که با دوره های گذشته، تفاوت چشمگیری داشت. مواجهه با تجدد، نظام های آموزشی پیشین ایران را به چالش کشید و زمینه ورود آموزش مدرن به ایران را نیز فراهم کرد. اگرچه تاریخ تحولات تعلیم و تربیت دختران در ایران از زوایای گوناگونی بررسی شده است، ما در این تحقیق با توصیف گزارش های رسمی، اسناد حقوقی، جراید، نامه ها و با تحلیل داده های تاریخی به روش تاریخ مفهومی به دنبال بررسی تطورات مفهوم تعلیم و تربیت و اثرات آن بر نظام آموزش دختران هستیم تا داوری منصفانه تری نیز درباره مقاومت ها در برابر مدارس نوین دخترانه داشته باشیم. تا پیش از ورود تجدد به ایران، منظور از تعلیم و تربیت، برنامه ریزی و فعالیت محاسبه شده به منظور کشف استعدادهای فرد در راستای رسیدن به سعادت و کمال دنیوی و اخروی بوده است؛ اما در زمان تاسیس مدارس نوین، تعلیم و تربیت به معنای تجددگرایی، مدرنیزاسیون، دین زدگی و سنت گریزی دچار تطور معنایی شده است. طبق این دگردیسی معنایی، مدارس نوین دخترانه به دنبال ایجاد هویت غربی در دختران ایرانی بوده اند. بررسی تاریخ مفهومی تعلیم و تربیت نشان دهنده این واقعیت است که مخالفان مدارس نوین دخترانه با وجود اینکه عزم و تلاشی برای اصلاح تعلیم و تربیت دختران نداشتند، نه با علم آموزی دختران مشکلی داشتند و نه به دلیل منافع شخصی با این مدارس مخالفت کرده اند؛ بلکه با توجه و حساسیت به تغییر مفهومی تعلیم و تربیت، در برابر تاسیس و گسترش مدارس نوین دخترانه مقاومت می کردند و از اهداف بانیان مدارس نوین دخترانه آگاه بودند. این مقاومت ها نشان دهنده این نکته است که مخالفان و علمای دین نگران دین زدایی، سنت ستیزی و ایجاد هویت کاملا غربی در مدارس نوین دخترانه بوده اند.
    کلیدواژگان: تاریخ مفهومی تعلیم و تربیت، مدارس نوین، دختران، تاریخ مفهومی، مقاومت، آموزش
  • حامد حاجی حیدری* صفحات 187-213
    از میانه دهه 1990 با گسترش عملکرد هوش های مصنوعی (که به طورمشخص در گسترش نمایان گوگل آشکار می شد)، با تحول گسترده ای در زیست اجتماعی، با پدیده ای روبه رو شدیم که مانوئل کستلز با مماشات به آن «جامعه شبکه ای» اطلاق کرد و اکنون اطمینان داریم باید عنوان «جامعه» را از آن برداریم و خالصانه به آن «شبکه» بگوییم. ویژگی این ریخت جدید آن است که شریکان تقسیم کار اجتماعی ما به نحو غالب و فائقی، ماشین ها و به ویژه ماشین های هوشمند هستند و این پدیده جامعه را که محصول تقسیم کار انسانی بود، به شبکه که محصول تقسیم کار میان عملگرها و تقسیم فراغت میان انسان هاست، متحول کرده است. بروز کووید 19 گسترش ماشین ها را در تقسیم کار شبکه ای به نحو انفجاری به پیش برد و حالا تمام نهادهای اجتماعی در برابر اوضاع زیروروکننده ای قرار گرفته اند و ازجمله این نهادها، نهاد پایه یعنی نهاد خانواده است.مهم ترین خصلت اوضاع جدید آن است که تمایز و مرز میان فضای اشتغال، محیط خانواده و اوقات فراغت، کم رنگ و کم رنگ تر می شود. این تحقیق با بهره برداری از شیوه تحلیلی زیملی، مدلل می کند خانواده ای که به خوبی موفق به آمایش متناسب فراغت شده باشد و بتواند درون خود، محیط مناسبی برای تلفیق فعالیت های شغلی اعضا، فعالیت های فراغتی و فعالیت های خانوادگی و خویشاوندی اعم از ارتباطی و تربیتی و همکاری های دیگر پدید آورد، به واحد شبکه ای صمیمی تبدیل می شود که در دنیای امروز و آتی، هیچ سازمان شبکه دیگری نمی تواند جای آن را بگیرد.
    کلیدواژگان: کارکردهای خانواده، ریخت شبکه ای زندگی، پسا کووید 19، هوش مصنوعی، صمیمیت مسئولانه، تقسیم فراغت، پسازوال خانواده
|
  • Yavar Eivazy * Pages 11-44
    Sociological studies regarding changes and evolutions in societies indicate that no human need and force has been in the focus of culture’s attention more than sexual force with the aim to be controlled, monitored and guided; the foresaid issue is more evident in religious communities. Therefore, sex education model making according to cultural requirements and considerations as well as the pathology of the common existing models of sex education, is a unique necessity. Considering the necessity, this study aims to identify the main dilemma and present prioritized strategies by applying the causal layer by layer analytical approach and relying on academic as well as outstanding research capacities. Accordingly, the study was carried out based on analyzing 62 research documents and 8 interviews. The most important data collection tools applied here are content extraction form and semi-structured questionnaire.In this study, the causal and strategic space was first examined based on four layers of litany, system, discourse, and mythology, and then strategic recommendations were designed and formulated in line with each of the foresaid layers.
    Keywords: Sex Education, Causal Layer By Layer Analysis, Strategy.
  • Zahra Sharif * Pages 45-74
    Theology as sociology can be applied in two senses. The first meaning considers the parallelism of theology and sociology in the semantic core of liberation. This means that feminist theology as the theology of liberation from oppression, class, patriarchy and discrimination is considered a type of critical sociology with a liberating mission, which seeks the liberation of society as well as its rejected part, i.e. women, through the lens of theology.The second meaning refers to the critical approach of feminist theology regarding classical theology by criticizing its mechanism and emergence. Feminist theology in this critique points to the contextuality of classical theology and investigates the effect of the epistemological context and historical structure in the formation of singular issue. It indicates that how by distancing from contexts and backgrounds, the historical issue is forgotten, but the abstract issue still remains. Feminist theology seeks to prove that this process has occurred for many religious beliefs and teachings therefore it applies this outlook for the field of gender. Understanding a theology and criticizing it based on its context is regarded as a kind of turning point from theology to sociologyReuther introduces her theology as a kind of sociology applying the second meaning. She aims to obtain the mechanisms of exclusion of women in theology by analyzing and extracting the mechanism of power construction in society. Unlike Mary Daly, a radical post-Christian theologian, Reuther considers the text and narrated Christian history to be authentic but subject to history and context. Pointing to the historical and social context in the emergence of Christian tradition and explaining their role in the formation of understanding and belief, Reuther states that although these foresaid issues have been effective in the construction of classical theology, they are not original and can be modified and reconstructed. Hence, to accomplish the reconstruction, she points to evidences of intact Christianity and tries to purify the divine will and the prophetic spirit of Christ from these deviations with emphasizing the distinction between “early Christianity" and "Christianity of the followers of Jesus"..
    Keywords: Reuther, Classical Theology, Sociology Of Theology, Feminist Theology
  • Hamed Mohammadi *, Reyhaneh Bateni Nooshabadi, Maryam Mohseni Pages 75-112

    Since the 2010s, the production of movies and series based on home cinema has emerged in our country. Since the representation of women in media such as home cinema is effective on the attitude of the audience as well the society, it is important to address the way women are represented in home cinema. One of the representations of the media considering women's issues is observable in Shahrezad series; therefore, the authors in this study have analyzed the representation of women in three seasons of the Shahrezad series by applying narrative analysis as well as problem solving approach. Coding at three levels led the authors to five themes at the third level, eighteen concepts at the second level, and 124 categories at the first level. The findings indicate that while paying attention to the position of women, the representation of women and their gender identity in Shahrazad series shows their cognitive-behavioral algorithm during the second Pahlavi period as a symbol of the confrontation between tradition and modernity. This means that women in the foresaid era were acting in a subordinate position in the private domain and were dependent on men; however, as highlighted in the second season of the series, they were trying to gain a social status in the public arena. Meanwhile, it can be seen that the aristocracy system was able to affect the public and private roles of people. In general, women's encounter with modernity in Iran was experienced with the perception of modernity in its general entirety, and the specific functions of tradition had lost its balance, and the impact of modernity has brought many consequences for them.

    Keywords: Women, Femininity, Narrative Analysis, Representation, Shahrazad Series, Tradition, Modernity.
  • Nahid Salimi *, Zeinab Aalami Pages 113-150

    Hijab has been regarded as one of the important issues of the Islamic Republic of Iran in the cultural and social arena; hence, during the years after the revolution, efforts have been made to promote it through policy and legislation in order to minimize the challenges considering this issue. According to the dynamics of developments regarding the field of hijab, policy makers and decision makers need the most efficient studies to implement the most successful policies and programs. For this purpose, finding the roots and identifying the reasons for the failure of the hijab promotion policies as well as discussing solutions to overcome the current situation are the two goals of the present study. These two goals were achieved through a qualitative approach and thematic analysis method was included in two main stages: In the first stage, the reasons for the failure of hijab policies in the existing articles and laws were analyzed. In the second stage, interviews with thirteen members of leadership experts were applied as the basis for data collection after reaching theoretical integration. According to the findings of the research, the causes of inefficiency of hijab policy were summarized into two overarching themes arising from "governance coordinates" and "cultural and social coordinates". Also, the effective factors on the effectiveness of hijab policies were formulated under three paradigmatic, functional and structural contexts and in five overarching themes: "management of governance paradigmatic changes", "management of cultural and social paradigmatic changes", "development of policies", "choice of tools" and "identification of the environment and facilities". Among the implications of this research is the recommendation for dynamism and not rigidity in hijab policies, closing the gap between the fields of knowledge and policymaking, and finally popularizing and recognizing the actors of the public arena for the purpose of future policies.

    Keywords: Hijab, Policy Making, Legislation, Inefficiency, Strategy
  • Zeinab Tajik * Pages 151-186
    During the Qajar era, Iranian society entered a new phase of change and transformation, which was significantly different from the previous periods. Modernity challenged Iran's previous educational systems and provided the context for modern education to enter Iran. Although the history of girls' education in Iran has been studied from different aspects, in this research, by describing official reports, legal documents, newspapers, letters and by analyzing historical data applying the method of conceptual history, we seek to examine the evolution of the concept of education and its effects on the girls' education system in order to make a fair judgment. We should also have more information about the resistance against new schools for girls. Before the entrance of modernity in Iran, the meaning of education included calculated planning and activity in order to discover individual talents for achieving worldly and hereafter happiness and perfection. However, at the time of the establishment of new schools, education encountered a semantic change in the sense of modernism, modernization, being against religion and tradition. According to this semantic transformation, modern schools for girls sought to create a western identity for Iranian girls. Examining the conceptual history of education shows the fact that the opponents of modern schools for girls, despite having no determination and effort to reform girls' education, neither had a problem with girls' education, nor did they oppose these schools because of personal interests. Rather, with attention and sensitivity to the conceptual change of education, they resisted the establishment and expansion of new schools for girls and were aware of the goals of the founders of new schools for girls. Their resistance shows that opponents and religious scholars were worried about anti-religious, anti-traditionalism aspects of these modern schools which aimed to create a completely western identity for girls.
    Keywords: Conceptual History Of Education, Modern Schools, Girls, Conceptual History, Resistance, Education
  • Hamed Hajiheidari * Pages 187-213
    From the middle of the 1990s, with the expansion of the performance of artificial intelligences (which was clearly manifested in the expansion of Google's visibility), with a wide transformation in the bio-social life, we faced a phenomenon that Manuel Castells called "the networked society" and now we are confident that we should honestly remove "society" from it and call it merely as a "network". The characteristic of this new form is that machines, especially intelligent machines, rather than individuals are predominantly the partners of our social division of labor. Moreover, this phenomenon has transformed society from the product of the division of human labor to a network, which is the product of the division of labor among operators and the division of leisure among humans. The outbreak of Covid-19 explosively promoted the spread of machines in network oriented division of work, and now all social institutions are faced with a subversive situation, and among these institutions, the basic institution is family.The most important feature of the new situation is that the distinction and border between the work place, family environment and leisure time is getting more blurred. This study, applying Zimel's analytical method, indicates that if family can successfully manage leisure time and can create a suitable environment for consolidation of members' work activities, leisure activities, and family and kinship activities, including communication and educational activities, and other collaborations, it turns out to act as a singular intimate network unit that no other network organization can replace it in today's and future world.
    Keywords: Family Functions, Network Oriented Structure Of Life, Post-Covid 19, Artificial Intelligence, Responsible Intimacy, Division Of Leisure, Post- Decline Family