فهرست مطالب

مجله علمی شیلات ایران
سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 142، خرداد و تیر 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نیما پورنگ*، محمدعلی افرائی بندپی، حسن نصرالله زاده ساروی، فاطمه سادات تهامی، مهدی نادری جلودار صفحات 1-20

    در تحقیق کنونی برای نخستین بار در سطح ملی به منظور بررسی مطلوبیت یک رودخانه از دیدگاه رهاسازی بچه ماهیان واجد ارزش شیلاتی، از شاخص مطلوبیت زیستگاهی (HSI) استفاده گردید. هدف اصلی از اجرای این تحقیق، تعیین مطلوبیت زیستگاهی رودخانه تجن از دیدگاه رهاسازی بچه ماهیان سفید با استفاده از شاخص مطلوبیت زیستگاهی بود. نظر به این که در حال حاضر، تنها گزینه موجود سازمان شیلات ایران برای رهاسازی بچه ماهیان در رودخانه تجن، در منطقه مصب این رودخانه است، لذا در تحقیق کنونی این منطقه جهت نمونه برداری بچه ماهی ها و بررسی پارامترهای مختلف زیستی (فیتوپلانکتون و زئوپلانکتون) و غیرزیستی (دمای آب، pH ، شوری، اکسیژن محلول، کدورت، کل مواد معلق، مواد جامد محلول، هدایت الکتریکی، سختی کل، ازت آمونیومی، گاز آمونیاک، اکسیژن خواهی بیوشیمیایی، اکسیژن خواهی شیمیایی، ازت نیتریتی، ازت نیتراتی، ازت کل و فسفر کل)، انتخاب گردید. بررسی و ثبت پارامترهای مختلف زیستی و غیرزیستی طی ماه های تیر، مرداد و شهریور سال 1401 و مرداد و شهریور 1402 انجام شد. بیشترین مقادیر شاخص انتخاب (SI) برای بچه ماهیان سفید مربوط به گاز آمونیاک بود.  مقادیر HSI  مصب رودخانه تجن برای بچه ماهیان سفید 592/0 محاسبه گردید. لذا،  بر این مبنا، منطقه مطالعاتی برای بچه ماهیان سفید، زیستگاهی مناسب بوده است. با وجود این، مقایسه دامنه تغییرات متغیرهای زیستگاهی اندازه گیری شده در این تحقیق و دامنه های مجاز مربوطه نشان داد که شرایط محل رهاسازی بچه ماهیان در بازه زمانی مورد نظر از منظر دامنه تغییرات برخی پارامترها (کل مواد معلق، ازت کل، فسفرکل، ازت آمونیومی، هدایت الکتریکی و کدورت)، مناسب نبوده است.

    کلیدواژگان: مطلوبیت زیستگاه، رهاسازی بچه ماهی، بازسازی ذخایر، رودخانه تجن، Rutilus Frisii
  • افشین عادلی*، عباس مختاری آبکناری صفحات 21-32

    سال 2022 تجارت جهانی تون ماهیان 3/42 میلیارد دلار بود که پیش بینی شده است که در سال 2028 به 85/52 میلیارد دلار برسد. سه کشور تایلند، تایوان، اسپانیا از نظر مقداری و سه کشور تایلند، اسپانیا و اکوادور به ترتیب از لحاظ ارزشی 40 درصد تجارت جهانی این ماهیان را برعهده دارند. ماهی تازه (672 میلیون دلار)، فیله منجمد (1650 میلیون دلار)، ماهی کامل منجمد (4116 میلیون دلار) و آماده و بسته بندی (6765 میلیون دلار) در تجارت جهانی مبادله شده اند. در واقع، 6/58 درصد به صورت آماده و بسته بندی، 6/35 درصد کامل و منجمد و 4/2 درصد کامل و تازه در جهان مبادله می شود. در دوازده ساله منتهی به 1401 نیز میزان بهره برداری از ذخایر تون ماهیان در ایران با 8/4 درصد رشد به 289 هزار تن رسیده است. میزان صادرات تون ماهیان ایران با وجود رتبه اول صید در غرب اقیانوس هند و رتبه دوم در کل اقیانوس هند از 104 تن به ارزش حدود 425 هزار دلار به 2604 تن و ارزش 3/2 میلیون دلار رسیده و به ترتیب 8/30 و 15 درصد رشد مقداری و ارزشی داشته است. واردات نیز از 8/66 هزار تن به ارزش حدود 4/59 میلیون دلار به حدود 2/10 هزار تن و ارزش 9/20 میلیون دلار رسیده و به ترتیب 5/14 و 3/8 درصد رشد منفی مقداری و ارزشی داشته است. سهم این ماهیان از کل صید ایران 5/38 درصد و صادرات آن 4/1 درصد از صادرات آبزیان کل کشور است. افزایش قیمت داخلی 33 درصدی تون ماهیان در این دوره و تفاوت قیمت آن با نرخ وارداتی در سال جاری شرایط ویژه ای را در ایران رقم زده است. حال، مقاله با بررسی نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدات کشور، بهبود کیفیت صید، ارتقاء ناوگان و حمل و نقل، کاهش ضایعات در حلقه های مفقوده صنعت، تنوع دهی به محصولات فرآوری شده، تعامل سازنده با نهادها و سازمان های بین المللی، حضور و پایش مستمر در بازار جهانی و داشتن برنامه جامع و نقشه راه توسعه صنعت تون ماهیان در ایران را پیشنهاد می نماید.

    کلیدواژگان: تجارت آبزیان، تون ماهیان، شیلات، بازار غذاهای دریایی، خلیج فارس و دریای عمان
  • اسماعیل عبدالله زاده*، امید جعفری، محمد حسن زاده صابر صفحات 33-43

    Listeriosis یک بیماری مهم با نرخ مرگ ومیر بالاست (تا 30 درصد) که باکتری Listeria monocytogenes آن را ایجاد می کند. امروزه، تحقیقات نشان می دهد، باکتری L. monocytogenes در محصولات شیلاتی شیوع دارد. لذا، بررسی و کنترل بیان ژن های بیماری زا و ژن های عامل چسبندگی سویه های مختلف این باکتری در مواد غذایی حائز اهمیت است. در مطالعه حاضر، میزان بیان ژن های inlA، hly، lmo1634، lmo1847، sigB و prfA در دو سویه مختلف غذایی و بالینی L. monocytogenes تحت تاثیر نمک طعام و آبلیمو در آبگوشت میگو مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون t مستقل نشان داد که میزان بیان prfA در تیمارهای مرتبط با سویه بالینی به صورت معنی داری بیشتر از میزان بیان در سویه غذایی بود (05/0<p). به طور مشابه، میانگین بیان هر دو ژن عامل چسبندگی (lmo1847 و lmo1634) و ژن عامل استرس (sigB) برای سویه بالینی به صورت معنی داری بیشتر از سویه غذایی بود. نقش آبلیمو در افزایش بیان ژن های بیماری زایی و چسبندگی در دو جدایه غذایی و بالینی به صورت معنی داری بیشتر از سطوح مختلف نمک طعام بود (05/0<p). در مجموع، می توان اظهار داشت که میزان بیان ژن های کلیدی چسبندگی و بیماری زایی تحت تاثیر نگهدارنده ها و استرس های محیطی در سویه های مختلف L. monocytogenes متفاوت است.

    کلیدواژگان: Listeria Monocytogenes، تنظیم رونویسی ژن، میگو، بیماری زایی
  • سید احمدرضا هاشمی*، مسطوره دوستدار صفحات 45-59

    در این تحقیق، خصوصیات جمعیتی و نسبت پتانسیل مولدین براساس طول (LBSPR) ماهی هوور (Thunnus tonggol) بررسی شد. برای این منظور، اطلاعات از 4 منطقه تخلیه صید در سواحل استان سیستان و بلوچستان شامل بریس، پسابندر، پزم و کنارک جمع آوری شد. در مجموع، بیش از 700 عدد ماهی در ایستگاه های تحقیق (مناطق تخلیه صید)، مورد زیست سنجی قرار گرفت و شاخص های رشد به ترتیب شامل طول بی نهایت (سانتی متر) 132 =L∞، ضریب رشد سالانه 39/0=K، مرگ ومیر طبیعی سالانه 61/0=M، مرگ ومیر صیادی سالانه 88/0=F، مرگ ومیر کل سالانه 49/1=Z، ضریب بهره برداری سالانه 59= /0E، سن در طول صفر 28/0- =to  سال و میزان شاخص عمکرد رشد (فایم پریم مونرو) 84/3 Φ'=به دست آمد. نسبت پتانسیل مولدین براساس طول در سال 1401 برای این گونه (27/0- 16/0) 21/0LBSPR= بود. این تحقیق نشان داد که این گونه دارای آسیب پذیری متوسط و وضعیت ذخیره متوسط بوده و میزان برداشت سالانه از ذخیره این گونه، در مرحله صید بی رویه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: استان سیستان و بلوچستان، ماهی هوور، خصوصیات جمعیتی، نسبت پتانسیل مولدین
  • سیامک یوسفی سیاه کلرودی*، وحید مرشدی، پرستو محبی درخش، مهیار یوسفی سیاه کلرودی، شمری اصیل قاسم محمد صفحات 61-75

    این تحقیق با هدف اندازه گیری و بررسی ارتباط بین فلزات سنگین (جیوه و روی) با برخی شاخص های بیوشیمیایی خونی و بافت آبشش ماهی سی باس پرورش یافته در قفس در پاییز 1401 واقع در بندر کنگان انجام گرفته است. نمونه ها پس از تثبیت با الکل، به آزمایشگاه منتقل شدند. شاخص های زیست سنجی ماهیان شامل وزن گرم  به وسیله ترازو و طول کل سانتی متر به وسیله تخته زیست سنجی اندازه گیری شدند. سپس از آبشش هر ماهی نمونه تهیه و به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی شعله، میزان غلظت هر فلز به دست آمد. برای ارزیابی تجزیه وتحلیل بافتی، نمونه بافت آبشش جداسازی و به وسیله دستگاه پاساژ بافت تهیه شده و به روش هموتوکسین ائوزین رنگ آمیزی شدند. سنجش شاخص های بیوشیمیایی خون نیز براساس دستورالعمل کیت تجاری انجام گردید. نتایج این پژوهش نشان داد، میانگین فلز جیوه و روی به ترتیب 1/0 و 5/7  میکروگرم بر گرم در خون ماهی ها بود. میانگین غلظت کورتیزول، گلوکز، آلبومین، پروتئین کل، کلسترول و تری گلیسرید به ترتیب 5/50 نانوگرم برمیلی لیتر، 33/154میلی گرم بر دسی لیتر، 19/1گرم بردسی لیتر ، 36/3 گرم بر دسی لیتر ،194 میلی گرم بر دسی لیتر و 244 میلی گرم بردسی لیتر به دست آمد. در بررسی نمونه بافت آبشش ماهی سی باس آسیایی عوارضی مانند پرخونی، خونریزی، هیپرپلازی، نکروز سلولی و تخریب لایه اپیتلیوم رشته های اولیه و ثانویه آبشش، مشاهده گردید. غلظت فلزات سنگین جیوه و روی در بافت آبشش ماهی سی باس مورد مطالعه، پایین تر از حداستاندارد تعیین شده از سوی FAO و WHO بود.

    کلیدواژگان: سی باس آسیایی، هیستوپاتولوژی، شاخص های بیوشیمیایی، جیوه، روی
  • رحیم اصولی، پریتا کوچنین، منصور طرفی موزان زاده*، تکاور محمدیان، وحید یاوری صفحات 77-86

    یک مطالعه 70 روزه برای بررسی اثرات مکمل های غذایی اسید بوتیریک و پروبیوتیک Lactobacillus plantarum بر رشد، فعالیت آنزیم های گوارشی و آنتی اکسیدانی در ماهی زردباله عربی (Acanthopagrus arabicus) انجام شد. از اسید بوتیریک (BA) و پروبیوتیک L. plantarum برای طراحی شش خوراک آزمایشی به شرح ذیل استفاده شد: 1-شاهد (جیره بدون مکمل)، 2- نیم درصد اسید بوتیریک (BA 0.5) ، 3-یک درصد اسید بوتیریک (BA 1.0)، 4- پروبیوتیک (CFU/g 1.6 × 108) 5- نیم درصد اسید بوتیریک و پروبیوتیک (PRO+BA0.5)،6- یک درصد اسید بوتیریک و پروبیوتیک (PRO+BA1.0). پانصد و چهل ماهی با وزن اولیه 1/0 ± 7/2 گرم در 18 مخزن پلی اتیلن (300 لیتر) توزیع شدند. ماهی ها با جیره های آزمایشی سه بار در روز تا حد سیری تغذیه شدند و مطمئن می شدند که هیچ خوراکی در کف مخازن باقی نمی ماند. دمای آب و شوری آب به ترتیب 3/31 درجه سانتی گراد و 46 گرم در لیتر بود. ماهی های تغذیه شده با جیره های شاهد و پروبیوتیک نسبت به سایر گروه ها سرعت رشد و ضریب تبدیل غذایی بالاتری داشتند. ماهیان گروه PRO-BA1 طول کل بیشتری نسبت به سایر گروه ها داشتند. سطح گلوتاتیون در کبد ماهیان تغذیه شده با شاهد و PRO-BA0.5 بیشتر از سایر تیمارها بود. فعالیت سوپراکسید دیسموتاز در ماهیان تغذیه شده با جیره BA 1.0 کمتر از سایر تیمارها بود. فعالیت کاتالاز در ماهیان تغذیه شده با مخلوط پروبیوتیک و بوتیریک اسید بیشتر از سایر گروه ها بود. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که گنجاندن بوتیریک اسید در رژیم غذایی به تنهایی ممکن است رشد را در A. arabicus کاهش دهد، اما استفاده از مخلوط پروبیوتیک و اسید بوتیریک در هر دو سطح 5/0 و 1 درصد می تواند ظرفیت آنتی اکسیدانی را در این گونه بهبود بخشد. به نظر می رسد، مقدار اسید بوتیریک مورد استفاده در این مطالعه بالاتر از مقادیر مذکور برای ماهیان گوشتخوار است.

    کلیدواژگان: اسید بوتیریک، شاخص های رشد، شانک زردباله عربی، Lactobacillus Plantarum
  • محمدحسین مددی، مهرداد سرخیل*، سعید زاهدی، حسین آروئی صفحات 87-100

    در این پژوهش اثرات سطوح مختلف کود زیستی حاوی باکتری های حل کننده فسفات بر فرایند هضم هوازی پسماند جامد ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) در شرایط آزمایشگاهی در قالب یک طرح کاملا تصادفی بررسی شد. تیمارهای آزمایش در سه تکرار شامل هضم هوازی پسماند جامد ماهی تیلاپیای نیل بدون افزودن کود زیستی (تیمار شاهد) و هضم هوازی پسماند جامد ماهی با افزودن 1/0 و 2/0 درصد کود زیستی حاوی باکتری های حل کننده فسفات (Pseudomonas putida strain P13 و agglomerans strain P5 Pantoea) بود. ظروف هضم هوازی یک لیتری (9 ظرف) در داخل انکوباتور شیکردار در درجه حرارت 30 درجه سانتی گراد به مدت 28 روز نگهداری شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که غلظت عناصر مغذی فسفات، پتاسیم و آهن در روز چهاردهم آزمایش در تیمارهای کود زیستی به طور معنی داری بیشتر از تیمار شاهد بوده، اما غلظت آنها در روز بیست و هشتم در تیمار کود زیستی 1/0 درصد به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0<p). غلظت عنصر منگنز در روزهای چهاردهم و بیست و هشتم در تیمار کود زیستی 1/0 درصد در مقایسه با سایر تیمارها بیشتر بود (05/0<p). نتایج این تحقیق نشان داد که هضم هوازی پسماند جامد ماهی تیلاپیای نیل به مدت دو هفته با افزودن کود زیستی حاوی باکتری های حل کننده فسفات  (P. putida strain P13 و agglomerans strain P5 .P) با شمارش 107 از هر باکتری در میلی لیتر (CFU/mL) به میزان 1/0 درصد، آزادسازی و انحلال مواد مغذی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: هضم هوازی، پسماند جامد ماهی، کود زیستی، عناصر مغذی، تیلاپیای نیل
  • سراج بیتا* صفحات 101-112

    در مطالعه حاضر، ارزش غذایی ماهی باس دریایی آسیایی پرورش یافته در قفس بر اساس سنجش ترکیبات تقریبی و مواد معدنی به ترتیب طبق روش استاندارد AOAC و طیف سنجی UV-Vis و شاخص های کیفیت پروتئین بر پایه آنالیز اسیدهای آمینه با استفاده از روش هیدرولیز اسیدی و کروماتوگرافی بررسی شد. طبق نتایج، میزان رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر به ترتیب 78/77، 36/17، 21/3 و 56/1 درصد وزن خشک و محتوای انرژی برابر با 33/98 کیلوکالری در 100 گرم تعیین شد. نتایج مواد معدنی حاکی از محتوای بالای سدیم و پتاسیم با مقدار 98/50 ±41/371 و 23/40± 26/230 میلی گرم در 100 گرم نمونه و منگنز با مقدار 11/0 ± 29/0 میلی گرم در کیلوگرم نمونه دارای کمترین سطح بود. در مجموع، 18 اسید آمینه مورد شناسایی قرار گرفت که از این تعداد 9 اسید آمینه ضروری تشخیص داده شد. اسیدهای آمینه گلوتامیک، آسپارتیک و لیزین در این پروفایل غالب بودند. مقادیر شاخص های کیفیت پروتئین شامل شاخص اسیدهای آمینه ضروری، ارزش زیستی، شاخص تغذیه ای و نسبت کارایی پروتئین در این گونه به ترتیب برابر با 955/58، 53/52، 23/10 و 90/2 به دست آمد.

    کلیدواژگان: کیفیت تغذیه ای، پرورش در قفس، خلیج چابهار، Lates Calcarifer
  • فرحناز کیان ارثی*، محسن مزرعاوی، مینا آهنگرزاده، حسین هوشمند، سید عبدالصاحب مرتضوی زاده، فاطمه حکمت پور، سمیرا ناظم رعایا، جمیل بنی طرفی زادگان، خدیجه صانعی دهکردی، سمانه عبدویس صفحات 113-123

    نظارت و ارزیابی مستمر کیفیت آبهای سطحی برای حفاظت از اکوسیستم جهانی و سلامت انسان ضروری است. یکی از حیاتی ترین راه ها برای تخمین کیفیت آب، روش سنجش شاخص کیفیت آب (WQI) است. به منظور بررسی کیفیت آب دریاچه سد مارون واقع در استان خوزستان (15 کیلومتری شهر بهبهان)، تعداد پنج ایستگاه نمونه برداری در ورودی، خروجی و درون دریاچه انتخاب شد. نمونه برداری جهت سنجش شاخص دمای آب (با فواصل 5 متر به 5 متر از سطح تا کف دریاچه) و سایر شاخص ها (اکسیژن محلول، pH، اکسیژن خواهی بیوشیمایی، فسفر کل، نیتروژن کل) به صورت ماهانه و از سطح تا عمق 60 متری (با فواصل 20 متر به 20 متر) از مهر ماه سال 1399 لغایت شهریور ماه سال 1400 انجام شد و در نهایت شاخص WQI با استفاده از فراسنجه های کیفی محاسبه گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که روند تغییرات شاخص WQI در ماه های مختلف نمونه برداری در ایستگاه های مختلف در طبقه کیفی متوسط الی نسبتا خوب بوده است و دامنه تغییرات این شاخص از 49 در خرداد ماه لغایت 66 در مهر ماه محاسبه شد. اندازه گیری عمقی دما نشان داد که در دریاچه پشت سد لایه بندی حرارتی در فصل بهار (20-0 متری)، تابستان و پاییز (40-0 متری) ایجاد شده است، ولی در زمستان این اختلاف بین سطح و عمق وجود ندارد. با توجه به ارزیابی مقادیر شاخص WQI آب مخزن جهت انواع مصارف شرب حیوانات اهلی، اهداف کشاورزی و پرورش گونه مقاوم ماهیان، مناسب است.

    کلیدواژگان: دریاچه پشت سد مارون، کلی فرم، شاخص WQI، لایه بندی حرارتی
  • عیسی شریف پور*، شاپور کاکولکی، محمدخلیل پذیر، بهروز قره وی، ابوالفضل سپهداری، بابک قائدنیا، محمدعلی نظاری صفحات 125-146

    نظر به این که ویروس بیماری لکه سفید میگو باعث آلودگی همه میگوها در همه سنین و تلفات گسترده در ایران و جهان گردیده و همه گیری جهانی پیش آمده خسارات فراوانی را به پرورش دهندگان میگو وارد کرده، مطالعات زیادی تا کنون پیرامون علت شناسی، شناسایی و تعیین عوامل خطر انجام گرفته است. در مطالعه حاضر، تلاش شده است تا با توجه به اهمیت موضوع و نیز اختلاف نظرهایی که اغلب در نتایج به دست آمده از تحقیقات وجود دارد، بررسی گسترده گذشته نگری بر مطالعات انجام شده در داخل و خارج کشور به ویژه بر بافت های هدف ویروس لکه سفید میگو انجام گیرد تا به طورکلی تمایل بافتی ویروس لکه سفید مشخص گردد. در این بررسی، مطالعات و تحقیقات انجام شده در پژوهشکده میگوی کشور، سایر پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی داخل و خارج گردآوری و مطالعات انجام شده در آنها بر بافت های هپاتوپانکراس، روده، آبشش و سایر بافت ها مورد بررسی لازم قرارگرفت. اکثر بافت های هدف ویروس لکه سفید در میگوی پنائوس وانامی (Penaeus vannamei) با شدت بالا، همولنف، سلول های اپیتلیال روده پسین و اپیدرم سفالوتوراکس هستند. برخی از محققان بافت اپیتلیوم را بیشترین بافت هدف ویروس لکه سفید در میگوهای پا سفید دانسته اند. بیشترین مقادیر میانگین شاخص شدت آلودگی (SI) برای همولنف و اپیدرم سفالوتوراکس و سلول های اپیتلیال روده پسین، یافت شد. این امر می تواند به دلیل سطح تماس بیشتر اپیتلیوم با ویروس و گیرنده های بیشتر برای ویروس یا عملکرد پایین تر ایمنی به خصوص در انتقال افقی بیماری باشد. به نظر می رسد، همولنف محتمل ترین بافت هدف اولیه برای ویروس در انتقال عمودی بیماری است، زیرا تکثیر ویروس در مقایسه با سایربافت ها در سطح بالاتری قرار دارد. به هرحال، اکثر محققان این نکته را در تحقیقات خود ذکر کرده اند که بافت های آبشش، معده، هپاتوپانکراس و روده، مهم ترین بافت ها از نظر آلودگی به ویروس لکه سفید هستند.

    کلیدواژگان: میگو، بیماری های ویروسی، آسیب شناسی بافتی، ویروس لکه سفید، مراکز تکثیر میگو، مزارع پرورش میگو
|
  • Nima Pourang*, M.A. Afraei Bandpei, H. Nasrollahzadeh Saravi, F.S. Tahami, M. Naderi Jolodar Pages 1-20

    Considering the increasing speed of destruction of natural aquatic habitats in the rivers leading to the southern basin of the Caspian Sea and the importance of investigating the habitat conditions of the release sites of juvenile fish with economic value, in this research for the first time (at the national level) in order to investigate the suitability of Tajan River from the point of view of releasing Caspian kutum fingerlings, habitat suitability index (HSI) was used. Considering that currently the only available option of the Iran Fisheries Organization for the release of the fingerlings in the Tajan River is in the estuary of this river, therefore, in the current research, this area was selected to sample the fingerlings and investigate various biotic parameters (phytoplankton and zooplankton) and abiotic (water temperature, pH, salinity, dissolved oxygen, turbidity, total suspended solids, total dissolved solids, electrical conductivity, total hardness, ammonium nitrogen, NH3, biochemical oxygen demand, chemical oxygen demand, nitrite nitrogen, nitrate nitrogen, total nitrogen and total phosphorus). The above-mentioned biotic and abiotic parameters were determined during the months of July, August and September 2022 and August and September 2023. The highest selectivity index values for R. frisii were related to NH3. HSI values of Tajan River estuary for R. frisii fingerlings in the studied time period was calculated as 0.592. Therefore, on this basis, the study area can be classified as "suitable habitat" for the fingerlings. Nevertheless, the comparison of the range of changes of the habitat variables measured in this research with the respective permitted ranges showed that the conditions of the release area of the fingerlings were not suitable from the point of view of the range of changes of some parameters (including total suspended matter, total nitrogen, total phosphorus, ammonium nitrogen, electrical conductivity and turbidity) during the study period.

    Keywords: Habitat Suitability, Release Of Fingerlings, Stock Enhancement, Tajan River, Rutilus Frisii
  • Afshin Adeli*, Abbas Mokhtari Abkenari Pages 21-32

    In 2022, the world trade of tuna fish was 42.63 billion dollars, which is expected to reach 52.85 billion dollars in 2028. The three countries of Thailand, Taiwan, and Spain in terms of quantity and the three countries of Thailand, Spain and Ecuador in terms of value are in charge of 40% of world trade, respectively. Fresh tuna (USD 672 million), frozen fillets (USD 1.65 Billion), whole frozen fish (USD 4.116 Billion) and prepared and packaged fish (USD 6.765 Billion) have been traded in the world trade. In fact, 58.6% are prepared and packed, 35.6% whole and frozen and 2.4% whole and fresh are exchanged in the world. In the twelve years ending in 1401, the amount of exploitation of tuna stocks in Iran has reached 289 thousand tons with a growth of 4.8%. Iran's tuna fish export, despite being the first in the west of the Indian Ocean and the second in the Indian Ocean, has reached 2604 tons with a value of USD 425 thousand to 2604 tons with a value of USD 2.3 million, which is 30.8% and 15% growth in terms of quantity and value, respectively. Imports have also arrived from 66.8 thousand tons with a value of USD 59.4 million to 10.2 thousand tons with a value of USD 20.9 million and have grown by -14.5 and -8.3 percent, respectively. The share of these fish in the total catch of Iran is 38.5% and its export is 1.4% of the country's aquatic exports. The 33% increase in the domestic price of fish tuna in this period and the difference in its price with the imported price in 2024 have created special conditions in Iran. Currently, the article examines the country's strengths and weaknesses, opportunities and threats, quality of fishing, improvement of the fleet and transportation, reduction of waste in the missing links of the industry, diversification of processed products, as well as constructive interaction with international organizations and It suggests continuous presence and monitoring in the world market and having a comprehensive plan and road map for the development of tuna and tuna-like species industry in Iran.

    Keywords: Fish Trade, Tuna Fish, Fisheries, Seafood Market, Persian Gulf, Oman Sea
  • E. Abdollahzadeh*, O. Jafari, M. Hassanzadeh Saber Pages 33-43

    Listeriosis, an important illness with a high mortality rate (up to 30%), is caused by Listeria monocytogenes. Nowadays, there are several reports that display the prevalence of L. monocytogenes in fisheries products. Therefore, it is important to investigate and control the expression of virulence genes and adhesion-related genes in different strains of this bacterium in foodstuffs. In this study, the expression levels of inlA, hly, lmo1634, lmo1847, sigB, and prfA genes in two isolates (food and clinical) were investigated under the influence of NaCl and lime juice in the shrimp broth. The results of the independent t-test for the prfA gene demonstrated that the expression level in the treatments of clinical strain was significantly higher than the food strain (p<0.05). Similarly, the average expression of both adhesion genes (lmo1847 and lmo1634) and stress gene (sigB) in the studied treatments for the clinical strain was significantly higher than the food strain. In both strains, the role of lime juice in increasing the expression of virulence and adhesion genes was significantly higher than in NaCl treatments (p<0.05). Overall, it can be stated that the transcription level of virulence- and adhesion-related genes upon exposure to preservatives may be different in the various L. monocytogenes isolates.

    Keywords: Listeria Monocytogenes, Transcriptional Regulation Of Gene, Shrimp, Pathogenicity
  • Seyed Ahmadreza Hashemi*, Mastooreh Doustdar Pages 45-59

    In this research, population characteristics and length-based spawning potential ratio (LBSPR) of longtail tuna (Thunnus tonggol) were investigated. For this purpose, information was collected from 4 fishing grounds on the coasts of Sistan and Baluchistan Province, including Bris, Pasabandar, Pezam and Kanarak. In total, more than 700 fish were bio-measured in the research stations (catch loading areas), and the growth indices were infinite length L∞=132(cm), annual growth coefficient K=0.39, annual natural mortality M=0.61, the annual fishing mortality F=0.88, the total annual mortality Z=1.49 and the annual exploitation coefficient E=0.59 and the time of zero length to=-0.28 and the amount of growth performance index Φ'=3.84. The ratio of length-based spawning potential ratio (LBSPR) in 2022 for this species was LBSPR=0.21(0.16-0.27). This research showed that this species has medium vulnerability and medium stock status, and also the annual harvest of this species is in the stage of overfishing.

    Keywords: Sistan, Baluchistan Province, Longtail Tuna, Demographic Characteristics, Spawning Potential Ratio
  • Siamak Yousefi Siahkalroodi*, Vahid Morshedi Pages 61-75

    This research was conducted with the aim of measuring and investigating the relationship between heavy metals (mercury and zinc) and some biochemical factors of blood and gill tissue of sea bass (Lates calcarifer) grown in cages in fall of 2022, located in Kangan port. After fixing the samples with alcohol, they were transferred to the laboratory. The biometric indexes of the fish including weight in grams were measured using a scale and total length in centimeters using a biometric board. Then, a sample of the gills of each piece of fish was prepared and the concentration of each metal was obtained by flame atomic absorption spectrophotometry. To evaluate histological analysis, gill tissue samples were separated and stained by hematoxylin and eosin method. Blood biochemical factors were measured according to the instructions of the commercial kit. The results of this research showed that the average metal mercury and zinc were 0.1 and 7.5 microgram/g respectively in the fish blood serum of the samples. which was lower than WHO and FAO standards. The average concentration of cortisol, glucose, albumin, total protein, cholesterol and triglycerides were 50.55 ng/l, 154.33 mg/ dl, 1.19 g/dl, 3.36 g/dl, 194 mg/dl and 244 mg/dl were obtained, respectively. In the examination of the gill tissue sample of Asian seabass, complications such as hyperemia, bleeding, hyperplasia, cell necrosis and destruction of the epithelium layer of the primary and secondary strands of the gill were observed. The concentration of heavy metals mercury and zinc in the gill tissue of the studied seabass was lower than the standard limit determined by FAO and WHO.

    Keywords: Asian Seabass, Histopathology, Biochemical Parameters, Mercury, Zinc
  • Rahim Oosooli, Prita Kochanian, Mansour Torfi Mozanzadeh*, Takavar Mohammadian, Vahid Yavari Pages 77-86

    A 70-day study was conducted to examine the effects of dietary butyric and probiotic (Lactobacillus plantarum) supplementation on growth, digestive and antioxidant enzymes activities in Arabian yellowfin seabream (Acanthopagrus arabicus). In this regards, butyric (BA) and L. plantarum were used to design six experimental feeds as follow: 1-control (diet without supplements), 2- probiotic (1.6 × 108 CFU/g) 3-BA 0.5 (0.5% BA supplementation), 4- BA 1.0 (1% BA supplementation), 5- PRO+BA0.5 (probiotic+0.5% BA), 6- PRO-BA 1.0 (probiotic+1% BA). Five hundred and forty fish with initial weight of 2.7 ± 0.1 g were distributed among 18 polyethylene tanks (300 L). Fish were fed with the experimental diets three times a day up to visual satiation making sure no feed remain at the bottom of the tanks. Water temperature and salinity were 31.3 °C and 46 ppt, respectively. Fish fed control and probiotic diets had higher growth rate and feed efficiency than other groups. Fish in PRO-BA1% group had higher total length than other groups. Alkaline phosphatase and chymotrypsin activities in fish fed mixture of probiotic and BA was higher than the other treatments. Amylase activity in fish fed BA1%, PRO-BA0.5 and PRO-BA1% was higher than other groups (P < 0.05). Protease, trypsin and lipase activities did not affect by dietary treatments. Glutathione level in the liver of fish fed control and PRO-BA0.5% was higher than other treatments. Superoxide dismutase activity in fish fed BA1% diet was lower than the other treatments. Catalase activity in fish fed mixture of probiotic and BA was higher than other groups. The findings of the present study demonstrated that inclusion of dietary BA alone might marginally compromise growth in A. arabicus juveniles, but using a mixture of probiotic and BA in both 0.5 and 1% can improve digestive enzyme activity and antioxidant capacity in this species.

    Keywords: Butyric Acid, Growth Indices, Arabian Yellowfin Seabream, Lactobacillus Plantarum
  • Mohamadhossein Madady, Mehrdad Sarkheil*, Saeed Zahedi, Hossein Arouei Pages 87-100

    In this study, the effects of different levels of biofertilizer containing phosphate solubilizing bacteria on aerobic digestion of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) sludge were investigated in vitro under a completely randomized design. Three experimental treatments including aerobic digestion of Nile tilapia solid sludge without adding biofertilizer (control) and aerobic digestion of solid sludge with adding biofertilizer containing phosphate solubilizing bacteria (Pseudomonas putida strain P13 and Pantoea agglomerans strain P5) at levels of 0.1% and 0.2% were used in triplicate. The aerobic digestion containers with a capacity of 1 L (9 containers) were kept in a shaker incubator at 30ºC for 28 days. The results showed that the concentration of phosphate, potassium, and iron nutrients on the 14th day of the experiment in the biofertilizer treatments were significantly higher than the control, but their concentrations on the 28th day in the biofertilizer-0.1% treatment were significantly higher than other treatments )p<0/05). The manganese concentration on the 14th and 28th days in the biofertilized-0.1% treatment was higher than other treatments (p<0/05). The results of the present study indicated that the aerobic digestion of fish sludge for two weeks with adding biofertilizer containing phosphate solubilizing bacteria (P. putida strain P13 and P .agglomerans strain P5) by counting 107 of each bacteria per mL (CFU/mL) at 0.1% improved the release and dissolution of nutrients.

    Keywords: Aerobic Digestion, Fish Solid Sludge, Biofertilizer, Nutrients, Nile Tilapia
  • Seraj Bita* Pages 101-112

    In the present study, the nutritional value of Asian seabass grown in cages was evaluated based on the measurement of proximate compounds and minerals according to AOAC standard method and UV-Vis spectroscopy, respectively, and protein quality indicators were evaluated based on the amino acid analysis using acid hydrolysis and chromatography. According to the results, the levels of moisture, protein, fat, and ash were determined as 77.78, 17.36, 3.21 and 1.56%, respectively, and the energy content was 98.33 kcal/100 g. The results of minerals indicated a high content of sodium and potassium at 371.41±50.98 and 230.26±40.23 mg/100 g and manganese had the lowest level at 0.29±0.11 mg/kg. A total of 18 amino acids were identified, of which 9 were identified as essential amino acids. Glutamic, aspartic, and lysine amino acids were dominant in this profile. The values ​​of protein quality indices including essential amino acids index, biological value, nutritional index, and protein efficiency ratio in this species were obtained as 58.955, 52.53, 10.23, and 2.90, respectively.

    Keywords: Nutritional Quality, Cage Culture, Chabahar Bay, Lates Calcarifer
  • Farahnaz Kianersi* Pages 113-123

    Continuous monitoring and evaluation of surface water quality is necessary to protect the global ecosystem and human health. One of the most critical ways to estimate water quality is the WQI method. In order to check the water quality of the Maroon Dam lake located in Khuzestan province (15 km from Behbahan city), five sampling stations were selected at the inlet, outlet and inside of the lake. Sampling to measure the water temperature factor (with intervals of five meters by five meters from the surface to the bottom of the lake) and other factors such as dissolved oxygen, pH, biochemical oxygen demand, total phosphorus, total nitrogen monthly and from the surface to a depth of 60 meters (with distances of 20 meters by 20 meters) were carried out from October 2014 to September 2019 and finally the WQI index was calculated using qualitative parameters. The results of this study showed that the trend of changes in WQI index in different months of sampling in different stations in the quality class was medium to relatively good and the range of changes of this index was calculated between 49 in June to 66 in October. The depth measurement of temperature showed that in the lake behind the dam thermal stratification was created in spring (0 to 20 meters), summer and autumn (0 to 40 meters), but in winter, there is no such difference between surface and depth. According to the evaluation of the WQI index values of the reservoir water, it is suitable for all kinds of drinking purposes for domestic animals, agricultural purposes and raising resistant species of fish.

    Keywords: Maroon Reservoir, Coliform, WQI Index, Termal Stratification
  • Issa Sharifpour*, Shapour Kakoolaki, Mohammadkhalil Pazir, Behrooz Gharavi, Abolfazl Sepahdari, Babak Ghaednia, Mohamadali Nazzari Pages 125-146

    Since shrimp white spot virus has infected shrimps of all ages and caused widespread loss of shrimps in Iran and across the world, and the pandemic has caused great loss for shrimp farmers, many studies have been carried outto this day in order to identify the reasons and the risk factors regarding this fact. Regarding the importance of the subject and also the different opinions on the results of the past researches, in this study, we have tried to carry out a retrospective review on past studies in Iran and other countries especially on the target tissues for shrimp white spot virus in order to specify the tendency of the white spot virus generally. In this survey, the accomplished studies and researches in the Shrimp Research Center (Bushehr Province), other research centers, universities and higher education centers in Iran and other countries, were collected and the studies carried out on hepatopancreas, intestine, gill and other tissues were examined. Most of the target tissues for white spot virus in Penaeus vannameiwith high intensity are; hemolymph, posterior intestine epithelial cells and cephalothorax epidermis.Some researchers have claimed that the epithelium tissue is the most targeted tissue for white spot virus in penaeus vannamei. The lowest mean values of severity index (SI) were found to be from hemolymph, posterior intestine epithelial cells and cephalothorax epidermis. This could be due to more contact surface of the epidermis with the virus and also more receivers for the virus or lower operation of the immune system especially in horizontal transmission.It seems that hemolymph is the most probable early target tissue for the virus in vertical transmission because the virus replication is at a higher level compared to the other tissues.The most of researchers have pointed out in their researches that tissue of gill, stomach, hepatopancreas and intestine of shrimp are the most important tissues in relation to the white spot virus infection.

    Keywords: Shrimp, Viral Diseases, Histopathology, White Spot Virus, Shrimp Propagation Centers, Shrimp Rearing Farms