فهرست مطالب

نشریه پژوهش هنر
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/07/16
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-16
عناصر نوشتاری در آثار تجسمی ایران از دیرباز تاکنون سرگذشتی پیچیده و جذاب دارد. هدف این نوشتار اما مطالعه تاثیر «روابط معنی» در میدانهای گفتمانی بر سوژه و متعاقبا شکلگیری جریانهای متفاوت در آثار تجسمی نوشتارمحور است. از آنجایی که در روش تحلیل گفتمان لاکلاو و موفه، گفتمان نظامی از «هستارهای افتراقی» تعریف شده است که پیرامون تولید معنا شکل میگیرد؛ پرداختن به «تفاوت ها» میتواند بیانگر چرایی چرخشهای گفتمان فرهنگی و خلق سامانه های معنایی نو در آثار هنری باشد. معنای یک نشانه در جریان شکل گیریاش به غیریت سازی نیاز دارد. این «غیر» یا «عناصر در حاشیه» همان تفاوتها هستند که در چارچوب تولید اجتماعی معنا به یک «نشانه» تقلیل پیدا نکرده اند و از راه فروپاشی زنجیره های همارزی موجود و مفصلبندی دگرباره این عناصر در نظمهای جدید عمل میکنند. پرسش اصلی پژوهش این است که چگونه عناصر نوشتاری در هنرهای تجسمی معاصر از سامانه معنایی غالب فاصله گرفته و با قرارگرفتن در نظام معنایی جدید موجب خلق آثار متفاوت میگردند؟ روش تحقیق در مقاله پیش رو، تحلیل گفتمان است و شیوه جمع آوری داده ها، به صورت میدانی و کتابخانهای و مراجعه به اسناد آرشیوی بصورت فیشبرداری انجام شده است. با تحلیل گفتمانهای فرهنگی موردنظر و بررسی آثار هر دوره، درمییابیم که با هژمونی شدن دال مرکزی «اسلامی» در دهه اول پس از انقلاب، عناصری مانند فرمالیسم حروف، وجوه ملیگرایانه، جهانی شدن، روایتهای شخصی، امر روزمره و دغدغه های معاصریت از سیاست فرهنگی ایرانی-اسلامی غیریت سازی شدند. با «ازجاشدگی» و بی قراری دال مرکزی اسلامی در دهه 70 و امکان سرریزشدن سایر معناها به درون کلیت گفتمان، تفاوتها و آثار متفاوت رو به فزونی گرفته است. با آنکه مجددا در دهه 80 دال مرکزی اسلامی با هدف بازگشت به سیاستگذاری فرهنگی گذشته بازمفصلبندی شد، اما آفرینش آثار متفاوت همچنان به قوت خود باقی ماند. گرچه غیریت سازیها در کلیه گفتمانهای پس از انقلاب از طریق مرزبندی منفی در سیاستگذاری فرهنگی صورت گرفته، اما اثر آن در افزایش آثار متفاوت مثبت و مولد بوده است.
کلیدواژگان: تحلیل گفتمان لاکلاو و موفه، تفاوت، هنرهای تصویری نوشتارمحور، انقلاب 57 ایران -
صفحات 17-32
توجه به پژوهش های انجام شده در حوزه فرش دستباف و تجاری کردن آن ها، مسئله ای است که باید در اولویت برنامه ریزان آموزشی قرار بگیرد. رویکرد آینده پژوهی می تواند زمینه ساز این امر مهم باشد. این پژوهش سعی دارد به شناسایی آینده مطلوبی که در اثر تجاری سازی پژوهش ها در سطح جامعه برای دانشگاه و صنعت فرش دستباف در بازارهای هدف به وجود می آید، بپردازد. در راستای دستیابی به این هدف، این پرسش اصلی مطرح می شود که آینده مطلوب در جهت تجاری سازی و پیاده سازی پژوهش های مقطع کارشناسی ارشد فرش دانشگاه هنر اصفهان چیست و چه کمکی می تواند به صنعت فرش دستباف در بازارهای هدف بکند؟ پژوهش حاضر به لحاظ هدف، توسعه ای و به لحاظ روش آینده نگاری از نوع تحلیل روند و سناریونویسی است که در انتخاب پیشران های اصلی از روش عدم قطعیت استفاده شده است. جامعه موردمطالعه در این پژوهش، خبرگان، دانشجویان، و فارغ التحصیلان در دانشگاه هنر اصفهان بین سال های 1394 لغایت 1398 است. این پژوهش جزو پژوهش های آمیخته یا ترکیبی است که نمونه های انتخابی بخش کمی، به صورت احتمالی برمبنای جدول کرجسی و مورگان 40 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری در مباحث کیفی، به صورت هدفمند موردی نمونه شاخص و به بر مبنای اشباع نظری 15 نفر از خبرگان آموزش عالی فرش بوده اند. اطلاعات و داده های موردنیاز این پژوهش به کمک ابزار پرسش نامه و مصاحبه غیرسازمان یافته جمع آوری شده است. نتایج این پژوهش منجر به شناسایی چهار پیشران مهم و کلیدی، شامل پرورش نیروی متخصص در حوزه تجاری سازی، به کارگیری یک تیم حرفه ای در دانشگاه به امر تجاری سازی، ایجاد هسته های علمی در جهت تجاری سازی پژوهش ها، ارتقاء دانش فنی ارکان دانشگاهی در حوزه تجاری سازی پژوهش ها و ارائه سناریو آرمانی در ارتباط با تجاری سازی و کاربردی کردن پژوهش های تجاری نوشته شده در این حوزه، در سطح جامعه شد، به طوری که راه ها و روش های پربازده و آسانی برای تجاری سازی این پژوهش ها پیشنهاد شد، تا با اجرایی سازی آن ها آینده ای مطلوب برای این هنر-صنعت رقم بخورد.
کلیدواژگان: آینده پژوهی، تجاری سازی، پایان نامه کارشناسی ارشد فرش، دانشگاه هنر اصفهان -
صفحات 33-52
دیوارنگاری یکی از هنرهای برجسته و فاخر دوره قاجار بوده که در قالب نقاشی بر زمینه هایی چون کاشی، گچ و چوب شکل گرفته است. توجه به باستان گرایی و موضوعات مذهبی در این دوره، باعث شکل گیری آثاری شد که در آن نقش اهریمن و دیو بیش از همه مورد توجه هنرمندان و حاکمان وقت قرار گرفت. نقوشی که علاوه بر جنبه روایتی از نظر ریخت شناسی نیز قابل بررسی هستند. هدف از این پژوهش بررسی ریخت و کالبد تصاویر دیوها در هنر عمومی دیوارنگاری های دوره قاجار است. نگارندگان با بررسی 14 نمونه گزینشی از خلال دیوارنگاری های قاجاری و داده های اسنادی و میدانی به شیوه کیفی و بر مبنای تجزیه و تحلیل توصیفی-تحلیلی و منابع تصویری، در تلاش برای پاسخ گویی بدین پرسش هستند که ریخت و کالبد دیو در هنر عمومی دوره قاجار بر پایه چه تفکراتی از ذهن هنرمند تراوش کرده است؟ یافته ها نشان می دهد، نقوشی که در عصر قاجار زینت بخش بناهای عمومی چون سردرها، حمام ها و بناهای مذهبی بودند، تصاویری مخوف و تیره وتار ندارند. به عبارت دیگر تصوری که از دیو در اذهان مردم موجودی مهیب، هولناک و مخوف تجسم می شد، ناگهان تغییر کرد و به موجودی لطیف، کم آزار، شایان شفقت، طنزآمیز، خندان و گاه با اندام های اروتیک زنانه و حتی آراسته دیده شد؛ موجوداتی خوش لباس که مزین به رنگ های زیبا بودند و حتی زیورآلاتی نیز به خود آویخته اند. این امر بیانگر عرفی گرایی در زندگی اجتماعی زنانه در این دوره بود. یافته های پژوهش بیانگر آن هستند که چهار مفهوم زن، طبیعت، باورهای ماورایی اولیه و بیگانه در ذهن و اندیشه ایرانی ها در دوره قاجار دچار تغییراتی ژرف شده بود.
کلیدواژگان: قاجار، فضای عمومی شهری، دیوارنگاری، ریخت شناسی، دیونگاری -
صفحات 53-72
بلوچ ها یکی از اقوام اصیل و شناخته شده ایرانی هستند که دارای بافت اجتماعی طایفه ای و قبیله ای بوده و در نواحی شرقی و جنوب شرقی ایران زندگی می کنند. قالی بافی به عنوان یکی از مهم ترین تولیدات سنتی در میان برخی طوایف بلوچ، رایج بوده و توسط زنان صورت می گیرد. زنان قالیباف با الهام از محیط پیرامون و متناسب با شرایط اجتماعی و فرهنگی حاکم برجامعه ردپای حضور خود را در قالی ها برجای می گذارند. پژوهشگران اجتماعی عقیده دارند که هنرها همواره نشانه هایی از فرهنگ و سنت های تولیدکنندگان را به نمایش می گذارند که با مطالعه و تحلیل این نشانه ها می توان به اطلاعات زیادی در مورد جامعه دست یافت. مسئله اصلی پژوهش حاضر، ناشناخته بودن چگونگی حضور زنان در ساختار محتوایی و بصری قالی های تصویری بلوچی است. از این رو سوال اصلی پژوهش عبارت است از: بازتاب نقش زنان در ساختار بصری و محتوایی قالی های تصویری بلوچی چگونه است؟ هدف از پژوهش نیز شناسایی نقش زنان به عنوان پدیدآورندگان اصلی قالی های بلوچ در شکل گیری عناصر فنی، بصری و مضامین شکل گرفته در پیرامون قالی ها هست. بدین منظور، پژوهش با استفاده از داده های حاصل از منابع کتابخانه ای و مصاحبه های میدانی با 3 نفر از کارشناسان و خبرگان قالی بلوچ به شیوه توصیفی-تحلیلی به انجام رسید. به لحاظ نوع مواجهه با داده ها، پژوهش از نوع کیفی است و با تحلیل 22 نمونه از قالی های بلوچی که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند به انجام رسید. نتایج نشان دادند، حضور زنان در ساختار محتوایی و بصری قالی های بلوچی، در سه حوزه مشخص قابل مطالعه و دسته بندی است. این سه حوزه عبارت هستند از، الف: نام گذاری قالی ها با اسامی زنانه ب: نام گذاری نقوش با اسامی زنانه ج: بازنمایی زنان در قالب نقوش تصویری زنانه در قالی ها.
کلیدواژگان: قالی بلوچ، زن در فرش بلوچ، اسامی زنانه، رویکرد بازتاب -
صفحات 73-82
راهبرد اصلی دریدا، واکاوی بنیادی گفتمان متفکرانی چون افلاطون است که متافیزیک حضور شالوده اصلی نظریاتشان بوده و یا متفکری چون هوسرل که سعی داشته اند از متافیزیک حضور گذر کنند. در این پژوهش بخشی از پدیدارشناسی هوسرل متقدم که مورد اهتمام برنامه واسازی دریدا بوده مطرح می شود؛ ابتدا نقد دریدا به مفاهیم آگاهی و معنا در اندیشه هوسرل ارزیابی شده و سپس در بخش دوم مبتنی بر واسازی دریدا، از مفاهیم آگاهی و معنا در پدیدارشناسی و به کارگیری مفاهیمی چون ردپا و تعویق دو اثر منتخب نقاشی از آثار علیرضا اسپهبد و نیکزاد نجومی بررسی و تحلیل می شوند. ارزیابی تمایز میان دو رویکرد پدیدارشناسی و واسازی به منظور دستیابی به دلالت های تازه و به طور کلی روش نقد جدید برای تحلیل متن یا هنرهای تجسمی هدف این پژوهش است. روش جمع آوری اطلاعات، برگرفته از داده های کتابخانه ای و اینترنتی و روش نگارش، به صورت کیفی و توصیفی-تحلیلی مبتنی بر به کارگیری راهبرد واسازی است. در اینجا پیوند نظریه های فلسفی با تحلیل آثار تجسمی، مواجهه ای نوین را مطرح می سازد. با واسازی دو مفهوم آگاهی و معنا در رویکرد پدیدارشناسی و تحلیل دو اثر منتخب از نقاشان معاصر ایران، درمی یابیم که معنای عناصر در اثر هنری نه بر اساس آگاهی کلی و دربرگیرنده و دلالت های قطعی است که به ماهیات و ذوات در پدیده ها می رسد؛ بل بر اساس معانی تازه ای است که از دگرگون سازی سلسله مراتب مشخص به دلالت های نامتعین به صورت ردپایی زنجیرواریایایای در تفسیر مکرر اثر تجسمی با تعویق به دست می آید و از این رهگذر دریچه ای تازه برای نقد و بررسی هنرهای تجسمی میسر می شود.
کلیدواژگان: آگاهی و معنا، پدیدارشناسی هوسرل، هنرهای تجسمی، واسازی دریدا -
صفحات 83-99
موزه در جایگاه نهادی چندوجهی و چند کارکردی، دارای مفهومی اجتماعی و فرهنگی در سطح جامعه بوده که با قدرت، ایدئولوژی و گفتمان های حاکم، در ارتباط است. در این بین، ناسیونالیسم یکی از گفتمان های اصلی است که می تواند نهاد موزه را به طور کامل در بر گیرد و نشان دهد که چگونه از موزه ها برای خدمت به آن استفاده می شود. بر این اساس تاسیس و دگرگونی موزه ها با توجه به ایدئولوژی دولت پهلوی در برساخت هویت ملی و به عنوان بازنمودی از تغییرات سیاسی- فرهنگی در مقطع حساس جامعه ایران قابل بررسی است؛ لذا در پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش گفتمان ناسیونالیسم پهلوی در نهاد موزه، سه موزه «ایران باستان»، «فرش ایران» و «هنرهای معاصر تهران» مورد مطالعه قرار گرفته است و به دنبال پاسخ به این سوال است که تحولات گفتمان ناسیونالیسم در دوره پهلوی چه نقشی در نهاد موزه داشته است؟ رویکرد پژوهش کیفی و از روش تحلیل گفتمان با تاکید بر نظریه لاکلا و موف استفاده شده است. حاصل آن که مفصل بندی متفاوت از گفتمان ناسیونالیسم در دوره پهلوی اول ذیل دال مرکزی «باستان گرایی» و در دوره پهلوی دوم با دال مرکزی «اصالت گرایی؛ بازگشت به خویشتن»، در ابعاد و کردارهای گفتمانی مختلف چون نام گذاری، معماری، موقعیت شهری و مجموعه های به نمایش گذاشته شده در موزه های موردنظر، قابل رویت است. درواقع نهاد موزه به مثابه نمادی دولتی، درگیر در گفتمان مذکور بوده که عمیقا جزئیاتش را تعیین کرده است؛ بنابراین موزه ها دارای کارکردی گفتمانی و نسبتی خاص با گفتمان بوده اند.
کلیدواژگان: ناسیونالیسم پهلوی، لاکلا و موف، موزه ایران باستان، موزه فرش ایران، موزه هنرهای معاصر تهران
-
Pages 1-16
The literary elements in Iranian visual arts have had a complex and alluring history from ancient times to the present. The aim of this paper, however, is to draw attention to aspects of this history shaped by elements on the fields of discursively, which have led to the emergence of different types of literary elements in contemporary visual arts. Even a cursory review indicates that the use of letters in visual arts has undergone such transformations that it challenges the fixed beliefs and deterministic propositions of traditional approaches such as calligraphy in the cultural discourse since Iran’s’ revolution in 1979. This research, relying on the discourse analysis method of Laclau and Mouffe, intends to analyze artistic flows to show the conflicts over the definition and stabilization of meaning in this field. Conflicts whose social effects lead to different formulations of the presence of written elements in visual arts. The special prominence of the upcoming research is to reveal the marginalized elements that appear in the moments of unrest and instability of the discourse and challenge the hegemony of the central discourse. The discourse analysis provides us with the opportunity of examining the differing positions of actors within a discursive space and to explore the contexts of text production. Such artworks meaningfully diverge from collective identities such as religion, revolution, war, and social contradictions and discuss them in a personal and critical manner. Before sending any messages, such artworks include a kind of over-connotation that could be summarized in this phrase: The subject’s effort to position signs within a new chain of equivalence for creating a novel semantic system. These artists play the role of agents in the reproduction and transformation of the power circumstances, with their distinctive creativity. This research endeavors to reflect on how and under what discursive conditions the artist, by creating a new semantic system, emphasizes the agency of the subject in such a way that it generates a new discourse. The methodology of investigation in the present research is discourse analysis, and the method of information collection is library-based, including the review of archival documents and observational
Keywords: Discourse Analysis Of Laclau, Mouffe, Difference, Writing-Oriented Visual Arts, 1979 Revolution Of Iran -
Pages 17-32
Paying attention to the research conducted in the field of handwoven carpets and their commercialization is an issue that should be a priority for educational planners. The future research approach can be the foundation of this important issue. This study intends to identify the favorable future that will arise as a result of the commercialization of research at the community level for the university and the handwoven carpet industry in the target markets. In order to achieve this goal, the main question is raised, what is the ideal future for the commercialization and implementation of research conducted by graduate students in the field of carpet at the Art University of Isfahan, and how can it help the handwoven carpet industry in the target markets? The current research is developmental in terms of its purpose and in terms of prediction, it follows trend analysis and scenario writing, and the uncertainty method was used in the selection of the main factors. The sample under investigation in this research were experts, students, and graduates at the Art University of Isfahan between 2014 and 2018. This research follows a mixed-method design in which the selected samples for the quantitative section were calculated probabilistically based on the Karjesi and Morgan’s table which were 40 people. As for the sampling method in the qualitative section, targeted case-based sample was adopted and based on the theoretical saturation,15 experts in carpet from the higher education were selected. The information and data required for this research were collected using questionnaires and unstructured interviews. The results of this research led to the identification of four important and key factors. Cultivating an expert force in the field of commercialization, employing a professional team in the university for commercialization, creating scientific cores in the direction of commercialization of researches, promoting the technical knowledge of academic institutions in the field of commercialization of researches and presenting an ideal scenario in connection with commercialization and application of commercial research written in this field, at the community level, so that productive and easy ways and methods for the commercialization of these research were suggested. As such, with their implementation, a favorable future for this art-industry will be established.
Keywords: Futures Studies, Commercialization, Graduate Research In Carpet, Art University Of Isfahan -
Pages 33-52
Mural painting is one of the prominent and noble arts of the Qajar period, which was formed in the form of painting on surfaces such as tiles, plaster and wood. Attention to antiquarianism and religious issues in this period led to the creation of works in which the role of Ahriman and Demon drew most of the attention of artists and rulers of the time. Patterns that can be investigated not only in regards to their narrative aspect but also in terms of morphology. The purpose of this research is to investigate the shape and anatomy of the images of demons in the public art of wall paintings of the Qajar period. By examining 14 selected samples from Qajar wall paintings through documentaries and field data in a qualitative manner, based on a descriptive-analytical approach and visual sources, the authors intend to answer the following question: What kind of thoughts and beliefs is the cast and body of the demon in the general art of the Qajar period based on? The findings show that the motifs that adorned public buildings such as shrines, baths, and religious buildings in the Qajar era did not have a scary and dark image. In other words, the idea of a demon in people’s minds being imagined as a formidable, terrifying and scary creature, suddenly changed and it was seen as a gentle, harmless, compassionate, humorous, smiling creature, sometimes with female erotic organs and even being well-dressed beings who were decorated with beautiful colors and even hung ornaments on themselves. This was an expression of traditionalism in women’s social life in this period. The findings of the research show that the four concepts of women, nature, primitive and alien transcendental beliefs underwent deep changes in the mind and thought of Iranians during the Qajar period.
Keywords: Qajar, Urban Public Space, Wall Painting, Morphology, Demon Painting -
Pages 53-72
Baluch are one of the ancient and well-known Iranian ethnic groups, whose social structure is often tribal and familial. They live in the eastern and south-eastern regions of Iran. Carpets are one of the most important traditional products among some Baluch tribes and is mostly woven by women. Inspired by their environment and in accordance with the social and cultural conditions of the society, female carpet weavers leave an impact on the carpets. Social researchers believe that art always shows signs of culture and traditions of the producers, and by studying and analyzing these signs, much information about the society can be obtained. The main concern of the current research is the uncertainty of women’s portrayal in the thematic and visual structure of Baluchi carpets. Therefore, the main question of the research is: How does women’s role reflect in the visual and thematic structure of Baluchi carpets? The purpose of the research is to identify the role of women as the main creators of Baluchi carpets, in forming technical and visual elements and themes revolving around the carpets. To achieve this, the research was carried out using data from library sources and field interviews with 3 Baluch carpet experts under a descriptive and analytical method. Regarding how the data was analyzed, the research is of a qualitative type and was carried out by analyzing 22 samples of Baluchi carpets that were selected using a targeted sampling method. The results indicate that the role and presence of women in thematic and visual structures of Baluchi carpets can be classified and studied in three distinct areas: A: Naming the carpets by female names, B: Naming patterns by female names, and C: Representation of women in the form of female patterns in the carpets.
Keywords: Baluchi Carpet, Women In Baluchi Carpet, Female Names, Reflection Theory -
Pages 73-82
Derrida’s main strategy is the fundamental analysis of the discourse of thinkers like Plato, whose metaphysics of presence was the main foundation of their theories, or thinkers like Husserl, who tried to go beyond the metaphysics of presence. In this research, a part of Husserl’s advanced phenomenology, which was the focus of Derrida’s deconstruction program, is presented. First, Derrida’s critical viewpoints of the concepts of consciousness and meaning in Husserl’s thought is evaluated, and then, in the second part, based on Derrida’s deconstruction of the concepts of consciousness and meaning in phenomenology and the application of concepts like the trace and postponement of two selected works of painting from the works of Alireza Espahbod and Nikzad Nodjoomi are analyzed. The aim of this research is to evaluate the distinction between the two approaches of phenomenology and deconstruction in order to achieve new meanings and in general a new critical method for analyzing text/visual arts. The method of collecting information is derived from library research and internet data, and the writing method is qualitative and descriptive-analytical based on the use of deconstruction strategy. Here, the connection of philosophical theories with the analysis of visual works brings up a new encounter. By deconstructing the two concepts of consciousness and meaning in the phenomenological approach and analyzing two selected works of contemporary Iranian painters, we find out that the meaning of the elements in the work of art is not based on the general and inclusive awareness and definite implications that reach the essences and essences in the phenomena, but based on new meanings that are obtained from the transformation of certain hierarchies into indeterminate meanings in the form of chain traces in the repeated reading of a visual work with postponement, and through this passage a new window becomes available for the review of visual arts. .
Keywords: Consciousness, Meaning, Visual Arts, Derrida’S Deconstruction, Husserl’S Phenomenology -
Pages 83-99
Museum as a multi-faceted and multi-functional institution, has a social and cultural concept at the community level, which is related to power, ideology and dominant discourses. Meanwhile, nationalism is one of the main discourses that can fully encompass the museum institution and show how museums are used to serve it. Based on this, the establishment and transformation of museums can be examined according to the ideology of the Pahlavi government in the construction of national identity and as a representation of political-cultural changes at a critical stage of Iranian society. Therefore, in the current study, in order to analyze the relationship between the museum institution and the discourse of nationalism in the Pahlavi period, three museums including: “Museum of Ancient Iran, Carpet Museum of Iran, and Tehran Museum of Contemporary Art” have been studied. The main question is: What effect did the evolution of nationalism discourse have on museum as an institution in Iran during the Pahlavi period? The qualitative research approach and discourse analysis method have been used with an emphasis on the theory of Laclau and Mouffe. The data was collected qualitatively through library research. Sampling was conducted purposefully and with a “type” strategy (in the case of Iranian museums). The purpose of case sampling is to select obvious examples and average cases of the subject and phenomenon to provide a detailed description of it. As a result, different articulations of nationalism discourse in the first Pahlavi period under the central sign of archaism and the second Pahlavi period with the central sign of originalism, back to yourself can be seen in various dimensions and discourse acts such as naming, architecture, urban location, and the collections exhibited in the museums. The museum institution, as a government symbol, was involved in the discourse, which has deeply determined its details; Therefore, museums have had a discourse function and a special relationship with discourse.
Keywords: Pahlavi Nationalism, Laclau, Mouffe, Museum Of Ancient Iran, Carpet Museum Of Iran, Tehran Museum Of Contemporary Art