فهرست مطالب
نشریه جغرافیا و برنامه ریزی محیطی
سال سی و پنجم شماره 3 (پیاپی 95، پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/07/01
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-33
سیستم پویای شهر پیوسته در حال تغییر و تحول است و در این میان، با گذشت زمان مشکلاتی مانند مسائل اجتماعی و... چهره برخی نقاط شهر را دگرگون کرده است و رنگ و بویی متفاوت از گذشته را که نشانه هایی از افول و زوال را در بر دارد، بر آنها نشانده است. مسئله ای که امروزه با آن روبه رو هستیم، شناسایی اینگونه بافت های شهری است که از چرخه متصل با شهر خارج و تبدیل به بافت هایی نا کارآمد شده است؛ بنابراین شناسایی شاخص ها باید به گونه ای تنظیم شوند که با ارائه میزانی برای سنجش، ابهام های ممکن را به حداقل رسانند. هدف از پژوهش حاضر بررسی شاخص های معرفی شده برای شناسایی بافت های نا کارآمد و تدوین شاخص هایی قابل استفاده (حس تعلق اجتماعی، انسجام اجتماعی، همیاری اجتماعی، امنیت اجتماعی و اعتماد اجتماعی) برای انواع بافت های ناکارآمد در راستای جبران نقصان های موجود در شناسه های به کار رفته در سه محله علوی، نهضت آباد و فاطمیه در کلانشهر اهواز است. نوع پژوهش کاربردی و روش تحقیق، پیمایشی با تاکید بر پرسشنامه است. جامعه آماری شهروندان ساکن سه محله و حجم نمونه برحسب فرمول کوکران 377 نفر است. برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کلموگروف-اسمینروف و نیز برای بررسی وضعیت متغیرهای پژوهش از آزمون علامت استفاده شده است. همچنین، وزن دهی متغیرها با مدل آنتروپی شانون و رتبه بندی محله ها نیز با استفاده از تکنیک ماباک انجام شده است. یافته های پژوهش حاصل از نتایج آزمون علامت نشان می دهد که محله فاطمیه با میانگین ضریب تاثیر 02/3 در مجموع پنج مولفه انتخابی پژوهش به نسبت دو محله دیگر بیشتر بوده است. همچنین، نتایج حاصل از رتبه بندی مولفه های اجتماعی انتخاب شده پژوهش در محله های سه گانه با استفاده از تکنیک ماباک نشان می دهد که محله فاطمیه با مقدار Si (مقدار تاثیر گذاری مولفه و شاخص ها) 221/0 در رتبه اول و به ترتیب محله نهضت آباد با 127/0 و محله علوی با 187/0- در رتبه های دوم و سوم قرار گرفته است.
کلیدواژگان: شاخص های اجتماعی، بافت فرسوده و ناکارآمد، تکنیک ماباک، محله های شهری، کلانشهر اهواز -
صفحات 35-64
تغییرات محیطی ناشی از تغییرات طبیعی و فعالیت های انسانی می تواند در میزان رطوبت خاک تاثیر بگذارد و زمینه کاهش آب خاک را فراهم آورد؛ از این رو در پژوهش حاضر برای ارزیابی تغییرات زمانی و مکانی رطوبت سطحی (2 تا 5 سانتی متری) خاک در عراق داده های رطوبت حجمی خاک با تفکیک 25/0 درجه ای و بازه زمانی روزانه در یک دوره سی ساله (1991-2020) از پایگاه داده های اقلیمی کوپرنیکوس برداشت شد. در این مطالعه برای ارزیابی روندهای زمانی و مکانی از آزمون های روند رگرسیون خطی و مان-کندال استفاده شد. بررسی ها نشان داد که رطوبت حجمی خاک در ماه های گرم کاهش و در ماه های سرد افزایش یافته است؛ به طوری که مقدار های رطوبت خاک در ماه های سرد بیش از دو برابر ماه های گرم است. ارزیابی روند سری زمانی ماهانه رطوبت حجمی خاک در عراق نشان داد که ماه های دوره سرد روند کاهشی داشته است. میانگین مکانی سالانه رطوبت حجمی خاک در عراق 164/0m3/m-3 برآورد شد. کمترین مقدار رطوبت حجمی خاک در جنوب عراق در مرز کویت (093/0m3/m-3) و بیشترین رطوبت حجمی خاک در منطقه پایکوهی شمال شرق عراق (24/0m3/m-3) است. مقدار رطوبت خاک در عراق از شمال به جنوب کاسته می شود. بررسی نقشه های روند نشان داد که بیشترین روندهای کاهشی به ترتیب در ماه های دی، بهمن و اسفند بوده است که در ماه های دوره گرم سال از وسعت پهنه های با روند کاهشی کاسته می شود. گستره جغرافیایی روندهای کاهشی روند شمال غرب-جنوب شرق داشته است و بیشتر در امتداد رودهای دجله و فرات و در اطراف دریاچه الرزازه و الثرثار مشاهده می شود. استان دیالی، میسان و به ویژه استان واسط در بیشتر ماه ها در معرض روندهای کاهشی رطوبت خاک قرار داشتند که این حکایت از در معرض خطر قرار داشتن این مناطق دارد. مناطقی که در معرض کاهش رطوبت خاک قرار داشته اند، بیشتر در معرض خطر تبدیل شدن به کانون های تولید گرد و غبار هستند. در پایان پژوهش به پژوهشگران پیشنهاد می شود که اقدام های حفاظتی مانند کاشت درختان خشکی پسند (نیاز آبی اندکی دارند) انجام شود تا از کاهش بیشتر رطوبت خاک جلوگیری شود.
کلیدواژگان: رطوبت حجمی خاک، تحلیل روند، پایگاه داده کوپرنیکوس -
صفحات 65-93
پدیده زمین لغزش از انواع حرکت های دامنه ای است که همواره خسارت های مالی و جانی زیادی را در پی دارد. در این میان، برای کاهش خسارت های ناشی از چنین حرکاتی، شناخت دقیق مکان های در معرض خطر بسیار موثر است. حوضه آبخیز قرنقوچای با توجه به شرایط زمین شناسی، فیزیوگرافی، لیتولوژی، اقلیمی و انسانی از دیرباز تحت تاثیر وقوع خطر زمین لغزش بوده است. بر این اساس، محققان در پژوهش حاضر به دنبال ارزیابی و پهنه بندی خطر زمین لغزش در سطح این حوضه هستند. در این راستا، ابتدا نقشه پراکنش زمین لغزش ها و متغیرهای تاثیرگذار (شیب، جهت شیب، ارتفاع، لیتولوژی، کاربری اراضی، بارش، فاصله از راه ارتباطی، فاصله از آبراهه و فاصله از گسل) فراهم و در مرحله بعدی با استفاده از تابع عضویت فازی، درجه عضویت پارامترها و با استفاده از روش کریتیک، مقدار های وزنی معیارها تعیین و در نهایت، نقشه حساسیت زمین لغزش با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره ARAS استخراج شد. با توجه به نتایج به دست آمده شیب، لیتولوژی و کاربری اراضی به ترتیب با مقدار های 162/0، 152/0 و 147/0بیشترین وزن را از بین عوامل موثر بر وقوع زمین لغزش داشتند. همچنین، نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که به ترتیب 86/12 و 42/25 درصد از مساحت حوضه در طبقه بسیار پرخطر و پرخطر قرار دارد. به طور عمده، مناطق بسیار پرخطر و پرخطر در قسمت های کوهستانی شمالی، جنوبی و بخش مرکزی حوضه واقع شده است که این پهنه ها از لحاظ کارهای مدیریتی و اجرای پروژه های حفاظتی باید در اولویت قرار گیرند. همچنین، با نظر به بهره گیری از روش منحنی راک و با سطح زیرمنحنی (89/0) دقت روش ARAS در شناسایی و پهنه بندی مناطق مستعد وقوع خطر زمین لغزش حوضه قرنقوچای در سطح عالی است.
کلیدواژگان: مخاطره، حرکت دامنه ای، حوضه قرنقوچای، MCDM -
صفحات 95-112
مناطق کارستیک به دلیل نقش مهمی که در تامین منابع آب لازم دارند، بسیار حائز اهمیت هستند. یکی از مسائل مهم مناطق کارستیک پتانسیل بالای آلودگی این منابع است. با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش مناطق مستعد آلودگی در حوزه آبریز تکاب شناسایی شده است. در پژوهش حاضر برای دستیابی به هدف های مدنظر از نقشه های توپوگرافی 1:50000، نقشه زمین شناسی 1:100000، مدل رقومی ارتفاعی 5/12 متر و تصاویر ماهواره لندست به عنوان داده های پژوهش استفاده شد. ابزارهای مهم استفاده شده در این مطالعه شامل ArcGIS و ENVI است. این پژوهش در دو مرحله کلی انجام شده است. در مرحله اول با استفاده از روش COP مناطق آسیب پذیر در برابر آلودگی شناسایی و در مرحله دوم نیز روند توسعه نواحی سکونتگاهی به سمت این مناطق شناسایی شد. بر اساس نتایج مدل COP حدود 33 درصد از منطقه که بیشتر شامل مناطق شمال غربی و جنوبی حوضه است، به دلیل نوع لیتولوژی، نوع پوشش زمین، وضعیت هیدرواقلیمی و وضعیت ژئومورفولوژی پتانسیل آسیب پذیری زیاد و خیلی زیادی دارند. همچنین، نتایج حاصل شده از ارزیابی روند تغییرات کاربری اراضی بیانگر این است که کاربری نواحی انسان ساخت در سال 1990 حدود 8 کیلومتر مربع بوده که این میزان در سال 2019 به حدود 19 کیلومتر مربع افزایش یافته است. با توجه به موارد مذکور بخش های جنوبی و شمال غربی حوزه آبریز تکاب به دلیل روند توسعه نواحی انسان ساخت پتانسیل آسیب پذیری زیادی در برابر آلودگی دارند.
کلیدواژگان: آلودگی، تغییرات کاربری اراضی، مناطق کارستیک، COP -
صفحات 113-128
پژوهش حاضر با هدف پایش تغییرات زمانی و مکانی گرد و غبار معلق جو در قسمت هایی از نیمه غرب ایران در محیط گوگل ارث انجین با استفاده از کارآمدترین محصولات سنجنده مودیس در بازه زمانی (2012-2021) و تصاویر سنتینل-5 برای دوره (2018-2021) انجام شد. برای این منظور روند تغییرات زمانی و مکانی غلظت هواویز با استفاده از تصاویر شاخص عمق نوری (AOD) و شاخص جذب آئروسل (AI) پایش و سپس شاخص بهینه پوشش گیاهی (EVI) و شاخص خاک لخت (BSI) حاصل از تصاویر MOD13Q1 برای بازه زمانی (2012-2021) محاسبه شد ودرنهایت، میانگین تغییرات آنها به دست آمد. تغییرات غلظت گرد و غبار معلق در جو با استفاده از شاخص AOD روند نزولی را در ماه ژانویه و روند صعودی را در ماه جولای نشان می دهد؛ درحالی که این غلظت در ژانویه سال 2021 کمترین و در ماه های جولای و سپتامبر سال 2021 بیشترین میزان آئروسل را با استفاده از شاخص AI داشته است. گروه بندی غلظت آئروسل ها در سه طبقه برای پهنه مطالعه شده نشان داد که مناطق با غلظت زیاد آئروسل بر اساس تصاویر مودیس و سنتینل شامل خوزستان و ایلام است که این طبقه بندی ها در تصاویر مودیس به صورت مداوم است؛ ولی در تصاویر سنتینل به صورت پراکنده است. هم پوشانی میزان غلظت گرد و غبار در تصاویر مودیس با شاخص های EVI و BSI نشان داد که بیشترین تمرکز آئروسل ها در مناطق فاقد پوشش گیاهی و خاک های لخت قرار دارد. نتایج این پژوهش به مدیران و برنامه ریزان کمک می کند تا با مدیریت اصولی پوشش گیاهی و کاهش خاک بدون پوشش گامی در راستای کاهش آلودگی های ناشی از گرد و غبار معلق در جو در این نواحی بردارند.
کلیدواژگان: نیمه غرب ایران، گردوغبار، شاخص AOD، شاخص AI، شاخص پوشش گیاهی بهبود یافته، شاخص خاک لخت -
صفحات 129-160
گردشگری از راهبردهای اصلی توسعه است و می تواند با برنامه ریزی هدفمند و مبتنی بر شناخت توانمندی ها و تنگناها بر توسعه اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی هر منطقه اثرگذار باشد. شهرستان لنجان از لحاظ منابع و جاذبه های طبیعت محور و تاریخی-فرهنگی ظرفیت متنوع و غنی دارد؛ اما با محدودیت هایی نیز روبه روست. محققان در پژوهش حاضر به دنبال شناخت توانمندی ها و تنگناهای توسعه گردشگری و نیز ارائه راهبردهای مناسب هستند. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری متشکل از صاحب نظران گردشگری به تعداد 15 نفر و گردشگران به تعداد 45 نفر است. از گروه اول برای تحلیل توانمندی ها و محدودیت های گردشگری با استفاده از مدل AHP پرسش و از نظر های گروه دوم در چهارچوب مدل SWOT برای دستیابی به راهبردها و راهکارهای مناسب توسعه گردشگری استفاده شده است. نتایج مدل AHP نشان داد که معیارهای «غنای جاذبه های اکوتوریستی» با وزن 492/0، «روستاهای تاریخی و امکان توسعه فعالیت های بومگردی» با وزن 448/0 و «میراث ملموس و ناملموس تاریخی-فرهنگی ثبت ملی» با وزن 330/0 به عنوان مهم ترین توانمندی های گردشگری منطقه است. معیارهای «کمبود امکانات رفاهی و خدمات اقامتی در برخی جاذبه های تاریخی-فرهنگی» با وزن 544/0 و «آسیب دیدگی اکوسیستم با وزن 427/0 به عنوان جدی ترین تنگناهای گردشگری شناخته شده است. با توجه به نتایج مدل SWOT 10 نقطه قوت و فرصت با امتیاز نهایی 53/3 به عنوان مزیت ها و 8 نقطه ضعف و تهدید با امتیاز نهایی 20/3 به عنوان محدودیت های موثر بر توسعه گردشگری شهرستان مشخص شد. در این میان، راهبرد مناسب توسعه گردشگری نیز «راهبرد فعال» است.
کلیدواژگان: گردشگری، توسعه گردشگری، توانمندی گردشگری، تنگناهای گردشگری، لنجان -
صفحات 161-188
خشکسالی های متوالی سال های اخیر در ایران اهمیت تحلیل ساختارهای جوی و اثر آن را بر الگوهای بارش و خشکسالی افزایش داده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی موقعیت و تغییرات مکانی اجزای کلیدی گردش جو و سامانه های همدید منطقه از جمله پشته ها و ناوه های جوی در ارتباط با گستره خشکسالی های ماهانه ایران است. در این مطالعه از داده های ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال و بارش داده های ERA5 با دقت 25/0 درجه از سال 1979 تا 2021 استفاده شد. درصد مساحت خشکسالی های ماهانه (سپتامبر تا می) با شاخص RAI در پنج طبقه محاسبه و موقعیت محور و حد جنوبی و شمالی ناوه ها و پشته ها در گستره ای از غرب ایران تا شرق اقیانوس اطلس استخراج و ترسیم شد. نتایج نشان داد که محور ناوه در خشکسالی های فراگیر از 30 درجه شرقی در سپتامبر و می به 10 درجه شرقی در سایر ماه ها و محور پشته در تمام ماه ها در محدوده مرکز تا غرب ایران و در مقابل، محور ناوه ها در ماه های فاقد خشکسالی بین 30 تا 40 درجه شرقی و محور پشته ها در ماه های فاقد خشکسالی از 0 تا 20 درجه شرقی مستقر بوده است. حد جنوبی ناوه ها در خشکسالی های فراگیر در شمال آفریقا و حد شمالی پشته ها در محدوده روسیه تا آسیای میانه مشاهده شد. میزان جابه جایی محور پشته ها بین ماه های خشکسالی فراگیر و فاقد خشکسالی (حدود 50 درجه) بسیار بیشتر از تغییر موقعیت محور ناوه ها بوده است. جابه جایی حد جنوبی ناوه ها و به خصوص حد شمالی پشته ها، کاهش بارش و افزایش خشکسالی را در ماه های دسامبر، ژانویه و مارس (در پژوهش های قبلی به طور مشخص به آن اشاره شده است) توجیه می کند؛ به طوری که در این ماه ها به ترتیب پشته ها و ناوه ها جابه جایی شرق و غرب سو داشته است. این شاید نمایانگر تغییر رژیم بارش ایران متاثر از تغییر اجزای گردش جو منطقه در بستر گردش جو سیاره ای باشد.
کلیدواژگان: پشته، ناوه، سامانه های همدید، بادهای غربی، خشکسالی، ایران
-
Pages 1-33
Dynamic urban systems undergo constant change and as a result, certain areas of a city acquire a different appearance over time, bearing the marks of decline and decay. The present challenge lies in identifying these disconnected urban areas that have become inefficient. Therefore, the design of indicators for identification purposes should aim to minimize potential ambiguities by providing a robust assessment measure. This article primarily focused on investigating the introduced indicators for identifying different types of inefficient areas in the neighborhoods of Alavi, Nahzat Abad, and Fatemiyeh in Ahvaz Metropolis and developing applicable indicators (social belonging, social cohesion, social cooperation, social security, and social trust) for them. This research adopted an applied approach and employed a survey research method with a particular emphasis on questionnaires. The statistical population comprised residents of the three mentioned neighborhoods and the sample size was determined to be 377 individuals according to the Cochran formula. The Kolmogorov-Smirnov test was utilized to examine the normality of data distribution, while the sign test was employed to assess the status of research variables. Furthermore, the variables were weighted using the Shannon entropy model and the neighborhoods were ranked using the MABAK technique. The findings derived from the results of the sign test indicated that the neighborhood of Fatemiyeh exhibited a higher average impact coefficient of 0.23 across the five selected research components compared to the other two neighborhoods. Additionally, the results of ranking the selected social components in the three neighborhoods using the MABAK technique revealed that Fatemiyeh Neighborhood secured the top position with an Si value (component and indicator impact value) of 0.221 followed by Nahzat Abad Neighborhood with 0.127 and Alavi Neighborhood with 0.187 ranking second and third, respectively.
Keywords: Social Indicators, Distressed, Inefficient Areas, MABAK Technique, Urban Neighborhoods, Ahvaz Metropolitan -
Pages 35-64
This study aimed to evaluate the temporal and spatial variations in surface soil moisture in Iraq, taking into account the influence of both natural fluctuations and human activities on environmental changes. Volumetric soil moisture data with a resolution of 0.25 degrees and daily intervals covering a thirty-year period (1991-2020) were obtained from the Copernicus climate database. Trend analysis was conducted to examine temporal and spatial trends in soil moisture levels. The results indicated a decrease in volumetric soil moisture during warm months and an increase during cold months, with the latter period exhibiting soil moisture values more than twice as high as the former. Furthermore, a declining trend in volumetric soil moisture during the cold months in Iraq was observed based on the evaluation of monthly time series. The average annual volumetric soil moisture in the country was estimated to be 0.164 m3/m3. The lowest soil moisture value was found in southern Iraq near the border with Kuwait (0.093 m3/m3), while the highest value was recorded in the northeastern mountainous region of Iraq (0.240 m3/m3). Notably, there was a gradual decrease in soil moisture from north to south in Iraq. The analysis of maps revealed that the most substantial decreasing trends occurred in January, February, and March, progressively diminishing as the warm season approached. These decreasing trends were predominantly observed along the rivers of Tigris and Euphrates, as well as around the Razazah Lake and the Tharthar Lake extending from northwest to southeast. The provinces of Diyala, Maysan, and Wasit, particularly Wasit, consistently exhibited decreasing trends in soil moisture in most months, indicating their vulnerability to soil moisture reduction.
Keywords: Volumetric Soil Moisture, Trend Tests, Climate Database, Iraq -
Pages 65-93
Landslides are a type of mass movement that often result in significant financial and human losses. Effectively mitigating these losses requires identifying high-risk areas. The Qaranqoochay Basin has long been susceptible to landslides due to its geological, physiographic, lithological, climatic, and anthropogenic conditions. This study aimed to assess and zone the landslide risk within this basin. First, a distribution map was created depicting landslides and relevant variables, including slope, aspect, Digital Elevation Model (DEM), lithology, land use, rainfall, and distance from roads, rivers, and faults. The degree of membership for each parameter was then determined using fuzzy membership functions, and the criteria weights were calculated using the CRITIC method. Finally, a landslide susceptibility map was generated using the ARAS multi-criteria decision analysis approach. The results indicated that slope, lithology, and land use were the most influential factors with weights of 0.162, 0.152, and 0.147, respectively. Approximately 12.86 and 25.42% of the basin area were classified as high-risk and very high-risk, respectively. These high-risk zones were primarily located in the northern, southern, and central parts of the basin, warranting prioritized management and protection efforts. The use of the rock curve method and sub-curve level (0.89) demonstrated the excellent accuracy of the ARAS method in identifying and zoning landslide-prone areas within the Qaranqoochay Basin.
Keywords: Hazard, Mass Movement, Qaranqoochay Watershed, MCDM -
Pages 95-112
Karst landscapes are of great importance due to their role in providing vital water resources. However, these areas face a high risk of resource pollution, which is a significant concern. This study aimed to identify pollution-prone zones within the Tekab Catchment. The research utilized topographic maps (1:50,000 scale), a 1:100,000 geological map, and a 12.5-m digital elevation model derived from Landsat satellite imagery. Key analytical tools included ArcGIS and ENVI software. The study was conducted in two stages. First, the (Concentration, Overlapping, and Protection (COP) method was employed to delineate areas vulnerable to pollution. Second, the trend of residential expansion towards these vulnerable zones was assessed. The COP model results indicated that approximately 33% of the catchment area, primarily the northwestern and southern regions, exhibited high to very high pollution vulnerability. This was attributed to the underlying lithology, land cover type, hydroclimatic conditions, and geomorphological characteristics. Furthermore, evaluation of land use changes revealed that the built-up area had increased from 8 km2 in 1990 to 19 km2in 2019. Consequently, the southern and northwestern parts of the Tekab Catchment were facing heightened vulnerability due to both their inherent pollution potential and the ongoing expansion of human settlements. These findings underscored the critical need for targeted management strategies to protect the valuable water resources within the Tekab Catchment, particularly in the identified high-risk zones, and ensure the long-term sustainability of this important karst landscape.
Keywords: Pollution, Landuse Changes, Karst Areas, COP -
Pages 113-128
Dust is a significant global challenge. This study aimed to monitor the temporal and spatial changes of suspended atmospheric dust in the western half of Iran, specifically in the provinces of Ilam, Khuzestan, Kermanshah, Kurdistan, and Lorestan. We utilized MODIS sensor products from 2012 to 2021 and Sentinel-5 imagery from 2018 to 2021 within the Google Earth Engine framework. These sensor products are invaluable for managing and addressing dust-related issues. Using Aerosol Optical Depth (AOD) and Absorbing Aerosol Index (AAI) data, we tracked the trends in aerosol concentration over time and across the selected regions. Additionally, we calculated the Enhanced Vegetation Index (EVI) and Bare Soil Index (BSI) from MOD13Q1 images for the same period to assess their average changes. The analysis revealed a downward trend in AOD during January and an upward trend in July. The AAI indicated that January 2021 recorded the lowest aerosol levels, while July and September 2021 experienced the highest concentrations. Classifying aerosol concentrations into three categories highlighted that regions with high aerosol levels, as indicated by MODIS data, were consistently found in Khuzestan and Ilam provinces, while Sentinel data showed sporadic occurrences. Furthermore, the correlation between dust concentration from MODIS imagery and EVI and BSI indices revealed that the highest aerosol concentrations were located in areas with little vegetation and bare soils.
Keywords: Western Half Of Iran, Dust, Aerosol Optical Depth (AOD), Absorbing Aerosol Index (AAI), Enhanced Vegetation Index (EVI), Bare Soil Index (BSI) -
Pages 129-160
Tourism is a leading development strategy in various societies, influencing economic, social, and environmental growth through targeted planning that recognizes both potentials and challenges. Lenjan County, despite facing certain limitations in tourism development, boasts diverse and significant resources related to nature and historical culture. This research aimed to identify these strengths and obstacles, proposing solutions to enhance capacities and mitigate tourism bottlenecks in Lenjan County. This study was applied in purpose and descriptive in nature and methodology. The research population consisted of tourism experts and visitors to the region with a statistical sample of 15 experts and 45 tourists. The first group analyzed tourism capabilities and limitations using the Analytical Hierarchy Process (AHP) model, while insights from the second group were utilized within a SWOT framework to identify suitable solutions for tourism development based on the AHP findings. The results from the hierarchical analysis revealed that ecotourism attractions with a weight of 0.492, historical villages, and the potential for ecotourism activities (0.448), along with tangible and intangible historical-cultural heritage recognized nationally (0.330), represented the most significant tourism capabilities. Conversely, the lack of amenities and accommodation services at some historical-cultural sites (0.544) and damage to the local ecosystem due to river depletion and industrial pollution (0.427) were identified as the most critical bottlenecks. Additionally, the SWOT analysis identified 10 strengths and opportunities, yielding a final score of 3.53, while 8 weaknesses and threats scored 3.20, highlighting practical limitations on tourism development from the tourists’ perspectives. The recommended strategy for tourism development was an "active strategy".
Keywords: Tourism, Tourism Development, Tourism Potentials, Tourism Bottlenecks, Lenjan -
Pages 161-188
The consecutive droughts experienced in Iran over recent years have highlighted the need to analyze atmospheric structures and their effects on precipitation patterns and drought conditions. This study investigated the location and spatial variations of key atmospheric circulation components, particularly synoptic systems, such as ridges and troughs, in relation to the extent of monthly droughts across Iran. Using ERA5 data, which included 500 hPa geopotential heights and precipitation data with a spatial resolution of 0.25°, the analysis covered the period from 1979 to 2021. Monthly drought extent percentages (September to May) were calculated using the Rainfall Anomaly Index (RAI) and categorized into 5 levels. The axes, as well as the southern and northern limits of ridges and troughs, were extracted and mapped from western Iran to the eastern Atlantic. The results indicated that during periods of widespread drought, the trough axis shifted from 30°E in September and May to 10°E in other months, while the ridge axis remained centered over central to western Iran throughout the year. Conversely, in months without drought, the trough axis was located between 30° and 40°E and the ridge axis spanned from 0° to 20°E. Notably, during widespread droughts, the southern limit of troughs was observed over North Africa, while the northern limit of ridges extended from Russia to Central Asia. The displacement of ridge axes between drought and non-drought months (approximately 50°) was significantly greater than the shifts observed in the trough axes. This displacement, particularly of the southern trough limit and the northern ridge limit, accounted for the decreased precipitation and increased drought conditions observed in December, January, and March. The eastward and westward shifts of ridges and troughs might indicate a change in Iran’s precipitation regime influenced by variations in regional atmospheric circulation within the broader context of planetary circulation.
Keywords: Ridge, Trough, Synoptic Systems, Westerly Winds, Drought, Iran