فهرست مطالب

اخلاق پزشکی - پیاپی 49 (بهار 1403)

نشریه اخلاق پزشکی
پیاپی 49 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محمدپور، سارا کاظمی، فاطمه صفری، علیرضا محمدزاده، سمانه نجفی * صفحه 1
    زمینه و هدف

     مدرسین دانشگاهی یکی از گروه های اصلی پژوهشگران هستند و دانشجویان نیز در این راه نوپا محسوب می شوند. بنابراین بررسی دیدگاه و رعایت اخلاق در پژوهش توسط آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است، بدین ترتیب این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در ارتباط با موانع و تسهیل کننده های رعایت اخلاق در پژوهش در سال 1399 انجام شد.

    روش

     در این مطالعه توصیفی مقطعی، 66 عضو هیات علمی با روش سرشماری و 144 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی گناباد به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه کدهای اخلاقی و موانع و تسهیل کننده های اخلاق در پژوهش ساخته شده توسط خسروان و همکاران بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و به کمک آمار توصیفی و تحلیلی تحلیل شد. برای بررسی تبعیت داده ها از توزیع نرمال از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد. در تحلیل داده ها از آزمون کای اسکوئر استفاده شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 لحاظ شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     66 نفر (5/31 درصد) شرکت کنندگان عضو هیات علمی و 144 نفر (5/68 درصد) دانشجو بودند. مهم ترین موانع رعایت اخلاق در تحقیق از دیدگاه دانشجویان (84 درصد)، در مرحله انتخاب موضوع مربوط به «آگاهی ناکافی پژوهشگر در مورد اخلاق در پژوهش» و از دیدگاه اعضای هیات علمی (50 درصد)، در مرحله بازنگری مدارک موجود مربوط به «نداشتن مهارت در بازنگری مدارک موجود اعم از مهارت جستجو» بود. مهم ترین تسهیل کننده رعایت اخلاق در پژوهش از دیدگاه اعضای هیات علمی (2/68 درصد)، «تاکید بیشتر به موضوع اخلاق در پژوهش در زمان ارائه درس روش تحقیق» و از دیدگاه دانشجویان (5/37 درصد)، «برگزاری کارگاه های آموزشی اخلاق حرفه ای و پژوهشی» بود. نتایج در مورد موافق بودن با رعایت کدهای اخلاق در پژوهش از دیدگاه دانشجویان و مدرسین در سه مرحله انتخاب موضوع تحقیق و بیان مساله، بازنگری مدارک موجود و تجزیه و تحلیل، گزارش و انتشار نتایج اختلاف آماری معنی داری (به ترتیب 001/0>P، 007/0= P و 01/0=P) را نشان داد.

    نتیجه گیری

     علیرغم وضعیت خوب رعایت اصول اخلاقی و عملکرد مناسب کمیته اخلاق در پژوهش، هنوز هم موانعی بر سر راه رعایت بهتر موازین اخلاقی در پژوهش وجود دارد. برگزاری کارگاه های آموزشی ادواری، پایش دقیق طرح های پژوهشی و فراهم کردن زیرساخت های لازم، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اخلاق، پژوهش، موانع و تسهیل کننده ها، دانشجویان، اعضای هیات علمی
  • طاهره گیلوری، فرحناز محمدی شاهبلاغی *، حمیدرضا خانکه، کیان نوروزی تبریزی صفحه 2
    زمینه و هدف

     مفهوم فاصله گذاری اجتماعی، با شروع همه گیری جهانی ناشی از ویروس کووید-19 مورد توجه زیادی واقع شد و در بسیاری از اطلاعیه های سلامت عمومی مورد استفاده قرار گرفت، اما این مفهوم مبهم و نارسا است و در ادبیات علمی اتفاق نظری درباره آنچه فاصله گذاری اجتماعی نامیده می شود، وجود ندارد. با توجه به دیدگاه چندبعدی و ابهام در ابعاد مختلف این مفهوم، نیاز به توسعه بیشتر و تلاش برای دستیابی به درک عمیقی از آن احساس می شود، لذا این پژوهش با هدف تحلیل مفهوم فاصله گذاری اجتماعی و تعیین ابعاد و ویژگی های آن انجام شد.

    روش

     آنالیز مفهوم فاصله گذاری اجتماعی، بر اساس رویکرد Walker & Avant، در هشت گام: انتخاب مفهوم، اهداف تحلیل، شناسایی کاربردهای مفهوم، پیشایندها، ویژگی ها و پیامدهای مفهوم، معرفی موارد مدل، مخالف و مرزی و در نهایت ارجاعات تجربی مفهوم انجام شد. جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، ProQuest، CINAHL، Irandoc، SID و موتور جستجوگر Google Scholer با واژگان کلیدی فاصله گذاری اجتماعی، فاصله اجتماعی و Social Distancing & Social Distance در محدوده زمانی 2019 تا سال 2022 صورت گرفت.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در پژوهش حاضر جنبه های اخلاقی مطالعات مروری مانند اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     نتیجه جستجو 480 مقاله بود که با توجه به معیارهای پژوهش مورد غربالگری قرار گرفتند و در نهایت 23 مقاله که به طور مکرر برای تعریف یا توصیف پیشایندها، ویژگی ها و پیامدهای مفهوم مورد نظر استفاده شده بود، تحلیل شدند. بعد از تجزیه و تحلیل مطالعات، ویژگی های ممانعت از انتقال بیماری مسری، توصیه به در خانه ماندن و قرنطینه شدن، فرهنگ مداری و گذشت زمان برای مفهوم فاصله گذاری اجتماعی به دست آمد.

    نتیجه گیری

     در این مطالعه، تعریفی از فاصله گذاری اجتماعی که توسط متون نیز حمایت شده است، به دست آمد. فاصله گذاری اجتماعی: یک اقدام محافظتی بهداشتی و پیشگیرانه است که در زمان شیوع بیماری های واگیردار با توصیه به رعایت کردن فاصله فیزیکی از دیگران، در خانه ماندن و قرنطینه شدن، باعث ممانعت یا کاهش انتقال بیماری های مسری می شود. مطالعات آتی می توانند از این تعریف، در طراحی مداخلات پیشگیرانه در ارتباط با پیامدهای نامطلوب این مفهوم استفاده نمایند. همچنین این تعریف می تواند مبنای آموزش بهتر این پدیده به دانشجویان باشد. از آنجایی که مفاهیمی مانند فاصله گذاری اجتماعی همواره با مسائلی نظیر تغییر مناسبات اجتماعی و چالش های اخلاقی همراه است، نیاز به تامل بیشتری در کاربرد این مفهوم با توجه به عدم احترام به استقلال افراد احساس می شود.

    کلیدواژگان: فاصله گذاری اجتماعی، فاصله اجتماعی، تحلیل مفهوم، رویکرد واکر و آوانت
  • سارا رحمتی رودسری، علیرضا زالی، سمیه نیک نظر * صفحه 3

    سردبیر محترم
    تحقیقات سلول های بنیادی برای درک مکانیسم های اساسی رشد و تمایز و همچنین امید به درمان های جدید برای بیماری هایی مانند دیابت، آسیب نخاعی، بیماری پارکینسون و انفارکتوس میوکارد، بسیار نویدبخش است و محققان بر این باورند که در آینده، سلول درمانی جایگزین مناسبی برای دارو درمانی خواهد شد (1). پیشرفت سریع در زمینه بیوتکنولوژی مجموعه ای از مسائل اخلاقی را در رابطه با تحقیقات سلول های بنیادی مطرح کرده است. مهم ترین مسائل اخلاقی مطرح در تحقیقات و درمان سلول های بنیادی، مشابه مواردی هستند که در سایر بیوتکنولوژی های جدید بروز می کنند. از آنجایی که تحقیقات سلول های بنیادی هم از نظر علمی امیدوارکننده و هم از نظر اخلاقی چالش برانگیز است، در نظرگرفتن دقیق پیامدهای اخلاقی با پیشرفت این حوزه گسترده و متنوع، ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه، مهم ترین مسائلی که جامعه تحقیقاتی سلول های بنیادی باید با آن ها آشنا باشد، ارائه می شود.
    ملاحظات اخلاق زیستی مرتبط با تحقیقات سلول های بنیادی به بسیاری از موارد مشترک در بیوتکنولوژی های جدید مانند کاهش آسیب، حفاظت از اطلاعات بیماران، کسب رضایت آگاهانه، مدیریت انتظارات درمانی غیر واقع بینانه و مواجهه با فشار از سوی بخش های پزشکی و تجاری به منظور انتقال سریع سلول درمانی از مرحله آزمایشگاهی به مرحله بالینی می پردازد (2، 3).
    انواع مختلفی از سلول های بنیادی، از جمله سلول های بنیادی جنینی، سلول های بنیادی پرتوان القایی و سلول های بنیادی چندتوان در تحقیقات سلول درمانی استفاده می شود که هر یک از آن ها با چالش های اخلاقی خاصی رو به رو هستند (2). زمانی که به استفاده از سلول های بنیادی جنینی اشاره می شود، مسائل اخلاقی مرتبط با تخریب جنین پس از لانه گزینی، باروری برای سقط عمدی جنین، صرفا برای تولید جنین انسانی، سوءاستفاده از زنان فقیر به وسیله روش های هورمونی برای تحریک تخمک گذاری وجود دارد (4، 5). تبدیل سلول های سوماتیک به سلول های بنیادی پرتوان القایی از معضلات اخلاقی مرتبط با تحقیقات سلول های بنیادی جنینی جلوگیری می کند. سلول های بنیادی پرتوان القایی از خود فرد گرفته می شوند و پتانسیل درمانی بسیار خوبی دارند، اما برای اطمینان از ایمنی آن ها در آزمایشات بالینی، توجه ویژه لازم است، مثلا از آنجایی که برای تزریق دوباره از ناقل ویروسی استفاده می شود که برای بدن مضر است، استفاده از آن با مشکل اخلاقی مواجه است (6).
    یک نوع دیگر از سلول های بنیادی استفاده شده در تحقیقات سلول درمانی، سلول های بنیادی چند توان است که شامل سلول های بنیادی مزانشیمی/ استرومایی و سلول های بنیادی مشتق از مایع آمنیوتیک، خون بند ناف و بافت چربی می شوند. این نوع از سلول های بنیادی، فرصتی برای بانکداری زیستی گسترده و دسترسی بهتر بدون نگرانی های اخلاقی فراهم می کنند، اما استفاده از آن ها در افراد دیگر نیاز به ملاحظات اخلاقی برای نگهداری صحیح و اطمینان از سلامت سلولی و جلوگیری از آلودگی ویروسی و باکتریایی دارد. افزایش این فرصت ها باعث بروز نگرانی های مربوط به رضایت، کنترل و مدیریت هزینه ها می شود.
    علاوه بر این، برخی از سلول های بنیادی دارای خصوصیت تومورزایی هستند. افزودن عوامل رشد و مواد به سلول ها نیز می تواند عواقب نامطلوبی برای انسان داشته باشد. تنوع ژنتیکی بین اهداکننده (جنین) و گیرنده سلول بنیادی باعث نگرانی در مورد رد پیوند می شود، در حالی که شبیه سازی درمانی می تواند رد پیوند را برطرف کند، اما با مسائل و معضلات اخلاقی متعددی نیز همراه است (7). نگرانی های اخلاقی در تمام انواع تحقیقات سلول های بنیادی انسانی، از جمله نیاز به رضایت برای اهدای سلول، انجام آزمایش های بالینی اولیه بر روی افراد، نظارت دقیق بر تحقیقات و ارائه پیگیری طولانی مدت درمان پس از سلول درمانی مطرح می باشد (8).
    پژوهش با استفاده از سلول های بنیادی، امیدهای زیادی برای درمان بیماری ها به وجود آورده است، اما همچنین دارای توجه و نگرش اخلاقی منحصر به فرد خود است. بدون شک، استفاده صحیح و پایدار از مزایا و فواید این نوع تحقیقات بستگی به رعایت الزامات و ملاحظات اخلاقی دارد.

  • مهدی خاقانی اصفهانی صفحه 4
    زمینه و هدف

     آگاهی از مداخلات درمانگر، شامل اطلاع بیمار از ماهیت تصمیم پزشکی، روش های درمانی، خطرات و مزایای درمان پیشنهادی و عوارض احتمالی هر روش درمانی است. نقص درک هر یک از عناصر ضایت و برائت کسب شده از بیمار را مخدوش می کند، نقض اخلاق پزشکی است و موجب مسئولیت مدنی و کیفری برای درمانگر نیز می گردد. در فوریت های پزشکی، آگاه سازی بیمار یا نماینده قانونی وی از از پیچیدگی ها و خطرات درمان، ناممکن یا دشوار و وقت گیر است و اصلاح استانداردهای قانونی مداخلات پزشکی اورژانسی در حقوق سلامت ایران به ویژه در مورد بیماران مبتلا به اختلالات روان شناختی را می طلبد.

    روش

     پژوهش حاضر، از نوع مروری و با رویکرد «مطالعات انتقادی حقوق» است، بدین جهت کتب و مقالات مرتبط از پایگاه های اطلاعاتی با زبان فارسی شامل SID و Magiran و پایگاه داده های Science Direct، PubMed و موتور جستجوی Google Scholar استخراج شد. جستجو بدون محدودیت زمانی تا ژوئن 2024 و با استفاده از واژگان کلیدی Criminal Law, EMS, Mental Disorders, Patient Rights, Victimization انجام شد. پس از مطالعه و انتخاب 25 منبع از میان 61 کتاب و مقاله (فارسی و انگلیسی)، مقاله با تمرکز بر ارائه تحلیل حقوقی انتقادی و عدم اکتفا به مرور پژوهش های مذکور تالیف یافت.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     «آیین نامه اجرایی نحوه نگهداری و درمان مجانین» (مصوب 1398 ش.) و «لایحه حمایت از حقوق افراد مبتلا به اختلالات روانی» (تدوین شده، 1399 ش.) ایرادهای قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری در مورد رضایت و برائت کادر درمان از بیمار را رفع نکرده و چالش بزهکاری/ بزه دیدگی بیماران روانی دارای اختلالات روان شناختی در فرایند انتقال به اورژانس همچنان فاقد مقررات شایسته است.

    نتیجه گیری

     مقررات تصدی حرفه های پزشکی و مشاغل مرتبط از یک سیاست کیفری هماهنگ و منسجم به ویژه در مورد شرایط، قلمرو و ضمانت اجراهای حقوقی رضایت و برائت درمانی پیروی نمی کند. میان ماده 492 قانون مجازات اسلامی (مصوب 1392 ش.) و تبصره 1 ماده 496 این قانون در مورد ماهیت رضایت و برائت پزشکی و بار اثبات حقوقی آن و اجتماع سبب و مباشر قصور پزشکی (پزشک و دیگر عضو کادر درمان) تعارض وجود دارد. همچنین اصلاح لایحه حقوق افراد مبتلا به اختلالات روانی، قبل از تصویب در مجلس شورای اسلامی، به ویژه از حیث ضرورت شفاف سازی مواد این لایحه در مقوله دستور بستری بیماران مبتلا به اختلالات روان شناختی، ضروری و تعیین مدت و نحوه اجرای آن نیز لازم است، زیرا تاکنون مغفول قانونگذار بوده است.

    کلیدواژگان: حقوق کیفری، اورژانس، اختلالات روانی، حقوق بیمار، بزه دیدگی
  • ارغوان افرا، مسعود فروتن *، محمد نجفی، ناصر کامیاری صفحه 5
    زمینه و هدف

     اخلاق پژوهش بر کیفیت تحقیقات تاثیرگذاراست. از آنجا که بخش زیادی از تحقیقات توسط اساتید و دانشجویان انجام می شود، رعایت اصول علمی و اخلاقی پژوهش در دانشگاه ضرورت می یابد. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان رعایت اخلاق پژوهش توسط اساتید و دانشجویان پزشکی می باشد.

    روش

     این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال تحصیلی 02-1401 بر روی 130 دانشجوی پزشکی و 98 استاد در دانشگاه علوم پزشکی آبادان انجام شد. نمونه گیری از دانشجویان به روش تصادفی ساده و از اساتید به شیوه سرشماری صورت گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های دموگرافیک و اخلاق پژوهش استفاده شد، سپس آنالیز داده ها با کمک نرم افزار SPSS 18 و آزمون مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون در سطح معنی داری کمتر از P<0/05 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی:

     این مطالعه با در نظرگرفتن اصول اخلاق در انجام و انتشار انجام گردید.

    یافته ها

     نمره کل اخلاق پژوهش و تمامی ابعاد آن به جز بعد عدالت در اساتید (148) بالاتر از دانشجویان (101) بود. نمره اخلاق پژوهش در اساتید ارتباط مستقیم و معناداری با نمره اخلاق پژوهش در دانشجویان داشت و این ارتباط در تمامی ابعاد مورد بررسی نیز مشاهده شد (001/0 P<). همچنین در اساتید و دانشجویان بین ابعاد صلاحیت تخصصی (762/0 r= و 001/0 P<)، پایبندی به جستجوی حقیقت (767/0 r= و 001/0 P<)، منفعت (786/0 r= و 001/0 P<)، احترام به پاسخگویان (769/0r= و 004/0P<)، فعالیت های پژوهشی (803/0 r= و 001/0 P<)، عدالت (730/0 r= و 001/0 P<) و نمره کل اخلاق پژوهش (804/0r= و 001/0P<) همبستگی معنی دار آماری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     میزان رعایت اخلاق پژوهش در اساتید بالاتر از دانشجویان بود، اما این نمره در اساتید نیز در حد متوسط به دست آمد، لذا پیشنهاد می گردد رعایت اصول اخلاق پژوهش به عنوان یکی از ارکان مهم و ضروری تحقیقات و در راستای ارتقای کیفیت تولید و انتشار دانش مورد تاکید بیشتر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق پژوهش، پژوهش، اخلاق، دانشجوی پزشکی
  • سمانه دهقان ابنوی، افشین کرمی، مصطفی روشن زاده، مسعود لطفی زاده، فاطمه کاظمی نجف آبادی * صفحه 6
    زمینه و هدف

     آموزش اصول اخلاقی می تواند باعث تغییر الگوهای رفتاری پرستاران، از جمله کنترل خشم شود. با توجه به مشغله کاری پرستاران بایستی به رویکردهای غیر حضوری و مجازی در آموزش اخلاق توجه شود، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مجازی اخلاق حرفه ای بر کنترل خشم پرستاران اتاق عمل بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شد.

    روش

     مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح تک گروهی قبل و بعد است که در سال 1399 بر روی 35 نفر از کارکنان اتاق عمل که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه کنترل خشم استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون های آمارهای توصیفی (درصد و میانگین و فراوانی) و استنباطی (تی تست، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون) در سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    جهت شرکت در مطالعه از مشارکت کنندگان رضایت آگاهانه کتبی اخذ شد. در زمینه محرمانه بودن اطلاعات و امکان ترک آزادانه مطالعه در روند اجرای مطالعه به آن ها اطلاع رسانی شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که میانگین سنی مشارکت کنندگان 17/8 ± 77/30 بود. بر اساس نتایج، میانگین کنترل خشم بعد از مداخله (97/7±54/49) نسبت به قبل از مداخله (37/21±43/104) تفاوت معنی داری داشته است (001/0P<). بین کنترل خشم با متغیرهای سن (62/0P=)، سابقه خدمت (92/0P=) و تعداد ساعات کاری (74/0P=) ارتباط معنی داری گزارش نشد. همچنین میانگین کنترل خشم بر حسب جنس (12/0P=) تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

     یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مجازی اخلاق حرفه ای می تواند باعث بهبود کنترل خشم شود. به مدیران و مسئولان توصیه می شود آموزش های دوره ای اصول اخلاق حرفه ای به روش مجازی را در دستور کار قرار داده تا با افزایش آگاهی نسبت به اصول اخلاق حرفه ای در کارکنان اتاق عمل بتوانند سبب ارتقای روابط بین فردی و کنترل خشم در آن ها شوند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، کنترل خشم، آموزش مجازی، پرستار، اتاق عمل
  • محمدرضا موسوی، سروه حبیبی فر، عاطفه زاهدی، زهرا مالمیر، الهه عزتی، معصومه رستمی * صفحه 7
    زمینه و هدف

     آگاهی از حقوق بیماران و رعایت آن یک وظیفه مهم و اساسی جهت کادر درمان به ویژه پرستاران می باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی پرستاران از منشور حقوق بیمار و ارتباط آن با میزان رعایت آن از دیدگاه بیماران بستری در بیمارستان انجام شد.

    روش

     این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1401 بر روی 168 پرستار و 383 بیمار بستری در بیمارستان قائم شهر اسدآباد همدان انجام شد. شرکت کنندگان در مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه «آگاهی از منشور حقوق بیمار» روئین تن و همکاران و پرسشنامه «میزان رعایت منشور حقوق بیماران» بصیری مقدم و همکاران بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و با سطح معنی داری کمتر از 05/0 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل انجام این پژوهش اصول اخلاقی و اصل محرمانگی رعایت شده و پرسشنامه ها با کسب رضایت نامه آگاهانه و توضیح اهداف پژوهش به شرکت کنندگان تکمیل شده است.

    یافته ها

     بین میزان آگاهی پرستاران از منشور حقوق بیمار با میزان رعایت آن از دیدگاه بیماران، همبستگی مثبت و غیر معنی داری مشاهده شد (61/0= p، 04/0= r). میانگین و انحراف معیار آگاهی پرستاران از منشور حقوق بیماران 34/4±44/9 بود که در سطح متوسطی قرار داشت. میانگین و انحراف معیار میزان رعایت منشور حقوق بیمار در بیمارستان از دیدگاه بیماران 73/7±90/32 بود که در حد مطلوب بود. میانگین نمره آگاهی پرستاران از منشور حقوق بیمار در پرستاران سنین 40-31 سال بیشتر بود و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (01/0= p). میانگین نمره میزان رعایت منشور حقوق بیمار در بیمارستان از دیدگاه بیماران بر اساس گروه های سنی تفاوت معنی داری داشت، به این صورت که بیشترین نمره میانگین، توسط بیماران بالای 40 سال و کمترین نمره میانگین توسط بیماران 30-20 سال داده شده بود (005/0=p).

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه نشان داد که بین آگاهی پرستاران از منشور حقوق بیمار با میزان رعایت آن از دیدگاه بیماران همبستگی وجود دارد. ضروری است برنامه ریزان و سیاستگذاران نظام سلامت مداخلاتی در زمینه طراحی و اجرای برنامه های آموزشی ضمن خدمت مستمر، اجرای برنامه های انگیزشی جهت بالابردن انگیزه کارکنان و وضع قوانین سخت گیرانه جهت رعایت هرچه بهتر منشور حقوق بیمار در بیمارستان ها در نظر بگیرند. جهت بررسی نقش عواملی به غیر از آگاهی، در میزان رعایت منشور حقوق بیمار در بیمارستان ها، انجام مطالعات مداخله ای و کیفی در آینده توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، منشور حقوق بیمار، پرستاران
|
  • Ali Mohammadpour, Sara Kazemi, Fateme Safari, Alireza Mohammadzadeh, Samane Najafi * Page 1
    Background and Aim

     Considering that university professors are one of the main groups of researchers and as students tend to be novices in this regard, it is of particular importance to examine their perspective and compliance with ethics in research. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the perspectives of the students and the faculty members of Gonabad University of Medical Sciences towards the inhibitors and the facilitators of ethical compliance in research in 2019.

    Methods

     In this cross-sectional descriptive study, 66 faculty members and 144 students of Gonabad University of Medical Sciences were selected through census and stratified random sampling, respectively. The research tools included a demographic information form as well as the questionnaire of ethical codes and inhibitors and facilitators of ethical compliance in research. The data were analyzed through SPSS version 18, using descriptive and analytical statistics. The Kolmogorov-Smirnov test was used to investigate the compliance of the data with the normal distribution. The chi-square test was used in data analysis, with a P-value<0/05.

    Ethical Considerations: 

    In all the stages of writing the present research, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness has been observed.

    Results

     Sixty-six participants (31.5%) were faculty members and 144 of them (68.5%) were students.  The most important inhibitor of ethical compliance in research from the students' point of view (84%), in the stage of choosing the topic, was the researcher’s insufficient awareness of ethics in research. From the faculty members' point of view (50%), the most important inhibitor of ethical compliance in research in the stage of reviewing the existing documents was the lack of skill in reviewing the existing documents including search skills. The most important facilitator of ethical compliance in research was placing more emphasis on the issue of ethics in research while presenting the course of research methods, from the faculty members' point of view (68%) and holding educational workshops on professional and research ethics, from students' point of view (37.5%). The results regarding the agreement to use ethical codes in research from the perspectives of the students and the professors in the three stages of choosing the research topic and stating the problem, reviewing the available documents and analyzing and reporting and publishing the results of statistical differences, showed the significance levels of P<0.001, P=0.007 and P=0.01, respectively.

    Conclusion

     Despite the good state of ethical compliance and the appropriate performance of the ethics committee in research, there are still obstacles on the way to reaching better ethical compliance. The need to hold periodic training workshops, monitor research projects closely and provide the necessary infrastructure is felt.

    Keywords: Ethics, Research, Inhibitors, Facilitators, Students, Faculty Members
  • Tahereh Gilvari, Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi *, Hamid Reza Khankeh, Kian Norouzi Tabrizi Page 2
    Background and Aim

     With the beginning of the pandemic caused by the COVID-19 virus, the concept of social distancing received a lot of attention and was used in many public health announcements. However, this concept is vague and inexpressive and in the scientific literature, there is no consensus about what is called social distancing. Considering the multi-dimensional view and the ambiguity in different dimensions of social distancing, the need for further development and efforts to achieve a deep perception of this concept is felt. Therefore, this study was conducted with the aim of analyzing the concept of social distancing and determining its dimensions and characteristics.

    Methods

     The analysis of the concept of social distancing, based on Walker and Avant's approach, was done in eight steps: Choosing a concept; determining the purpose of analysis; identifying the uses of the concept; defining attributes, antecedents and consequences; identifying model, borderline and contrary cases and finally, empirical referents. The articles within the time span of 2019-22 were searched in electronic databases PubMed, ProQuest, CINAHL, Irandoc, SID and Google Scholar search engine, using the keywords social distancing and social distance.

    Ethical Considerations:

     In the current research, the ethical aspects of the review study have been observed, including the originality of the texts, honesty and trustworthiness.

    Results

     The result of the search was 480 articles, which were screened according to the research criteria and finally, 23 articles that had repeatedly been used to define or describe the antecedents, characteristics and consequences of the desired concept were analyzed. After analyzing the studies, the concept of social distancing was found to have certain qualities: Preventing the transmission of infectious diseases, recommending staying at home and being quarantined, being culture-oriented and the passage of time.

    Conclusion

     In this study, a definition of social distancing was obtained, which is also supported by the literature. According to this definition, social distancing is a health protection and preventive measure, which prevents or reduces the transmission of contagious diseases through recommending keeping physical distance from others, staying at home and being quarantined during the outbreak of infectious diseases. Future studies can use this definition in designing preventive interventions related to the adverse consequences of this concept. Furthermore, this definition can be the basis for better teaching this phenomenon to students. Since concepts such as social distancing are always associated with issues like changing social relations and ethical challenges, the need for more reflection on the application of this concept is felt, due to the lack of respect for individuals’ independence.

    Keywords: Social Distancing, Social Distance, Concept Analysis, Walker & Avant’S Approach
  • Sara Rahmati Roodsari, Alireza Zali, Somayeh Niknazar * Page 3

    Stem cell research holds outstanding promise for both understanding fundamental mechanisms of human development and differentiation, and for developing new therapies for diseases such as diabetes, spinal cord injury, Parkinson's disease, and myocardial infarction. Stem cell research continues to be seen as a potential alternative to conventional medications. The rapid advancements in biotechnology have brought to light numerous pressing ethical and policy concerns related to stem cell research. The most significant ethical considerations surrounding stem cell and stem cell-derived product therapies are similar to those arising in other emerging biotechnologies. Given the scientific promise and ethical dilemmas of stem cell research, it is crucial to carefully consider the ethical controversies as this rapidly expanding field progresses. This essay provides an overview of the most important issues that the stem cell research community needs to address

    Keywords: Cell Therapy, Ethical Challenges, Stem Cell Research
  • Mahdi Khaghani Esfahani Page 4
    Background and Aim

     Awareness of the therapist's interventions includes informing the patient of the nature of the medical decision, treatment methods, the risks and benefits of the proposed treatment and the possible side effects of each treatment method. Failure to understand these elements distorts the consent and acquittal obtained from the patient; it is considered a violation of medical ethics and causes civil and criminal liability for the therapist. In medical emergencies, it is either impossible or difficult and time-consuming to inform the patient or his/her legal representative of the complications and risks of treatment, necessitating the modification of the legal standards of emergency medical interventions in Iranian health law, especially in the case of patients with mental disorders.

    Methods

     The present study is a narrative review with a Critical Legal Studies (CLS) approach. To this purpose, relevant books and articles were extracted using Farsi databases such as SID and Magiran and international databases including Science Direct, PubMed, and Google Scholar motor engine. The search was conducted without the limitation of   until June 2024, using the keywords criminal law, EMS, mental disorders, patient rights, victimization. The present study is conducted after reviewing 25 references out of a total of 61 Farsi and English books and articles, focusing on presenting a critical legal analysis and not limited to reviewing the mentioned studies.

    Ethical Considerations: 

    Throughout all the stages of conducting this research, authenticity of sources, honesty and integrity have been observed.

    Results

     The "Executive Regulations on the Maintenance and Treatment of Individuals with Mental Health Conditions" (approved in 2019) and the "Bill for the Protection of the Rights of Individuals with Mental Disorders" (drafted in 2020) have not addressed issues related to healthcare providers’ consent and acquittal of the patients, as outlined in the Islamic Penal Code and the Criminal Procedure Code. The challenge of criminality/victimization of patients with mental disorders during the transfer to the emergency department is still not adequately regulated.

    Conclusion

     The regulations governing the practice of medical professions and related occupations do not adhere to a coordinated and consistent criminal policy, especially regarding the conditions, scope, legal enforcement guarantees for medical acquittal and consent. Between article 492 of the Islamic Penal Code (approved in 2013) and Note 1 of Article 496 of the same Code contain contradictions regarding the nature of medical consent and acquittal, the related legal burden of proof and the concurrence of causation and agency in cases of medical malpractice (involving the physician and other members of the medical staff). Furthermore, it is necessary to amend the Bill of Rights of Individuals with Mental Disorders, before it is approved by the Islamic Consultative Assembly (Iranian Parliament), especially regarding the need to clarify the provisions of this bill concerning hospitalization orders for patients with psychological disorders. It is also essential to determine the duration and manner of its implementation, since it has been overlooked by the legislator thus far.

    Keywords: Criminal Law, EMS, Patient Rights, Victimization
  • Arghavan Afra, Masoud Foroutan *, Mohammad Najafi, Naser Kamyari Page 5
    Background and Aim

     Research ethics effectively influences the quality of research. Since a significant portion of research is conducted by faculty members and students, it is essential that academic institutions uphold scientific and ethical research standards. This study aimed to assess the extent to which research ethics is adhered to by medical faculty members and students.

    Methods

     This descriptive-analytical study was carried out during the 2022-23 academic year on 130 medical students and 98 faculty members at Abadan University of Medical Sciences. Students were selected through simple random sampling, while faculty members were included through the census method. Data were collected using demographic and research ethics questionnaires and then analyzed using SPSS 18. Statistical tests, including the independent t-test, one-way ANOVA and Pearson correlation, were applied at a significance level of Lees than P<0.05.

    Ethical Considerations: 

    The study was conducted and published in full compliance with ethical principles.

    Results

     The overall research ethics score and all of its dimensions, except for the justice dimension, were higher among faculty members (148) compared to students (101). There was a significant and direct correlation between the research ethics scores of faculty members and students, observed across all evaluated dimensions (P<0.001). Additionally, significant correlations were found between faculty members and students in the dimensions of professional competence (r=0.762, P<0.001), commitment to truth-seeking (r=0.767, P<0.001), benefit (r=0.786, P<0.001), respect for respondents (r=0.769, P<0.004), research activities (r=0.803, P<0.001), justice (r=0.730, P<0.001) and the overall research ethics score (r=0.804, P<0.001).

    Conclusion

     The adherence to research ethics was higher among faculty members compared to students; however, the score among faculty members was still average. Hence, it is recommended that greater emphasis be placed on adhering to research ethics principles as a vital and essential component of research, with the aim of enhancing the quality of knowledge production and dissemination.

    Keywords: Research Ethics, Research, Ethics, Medical Student
  • Samaneh Dehghan Abnavi, Afshin Karami, Mostafa Roshanzadeh, Masoud Lotfizadeh, Fatemeh Kazemi Najafabadi * Page 6
    Background and Aim

    Ethical principle trainingcan lead to changes in nurses’ behavioral patterns, including anger control. Given the high workload of nurses, more emphasis should be put on virtual and remote approaches to ethical training. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the effect of virtual training of professional ethics on anger control among operating room nurses working in the teaching hospital of Shahrekord University of Medical Sciences.

    Methods

    The present study was a Quasi-experimental study with single-group before-after design conducted in 2019 on 35 operating room personnel who were selected by convenience sampling. Demographic information and standard anger control questionnaires were used to collect data. Data analysis was performed using SPSS version 16, with descriptive statistics such as percentage, mean, and frequency, and inferential tests including Independent TTest, ANOVA and Pearson correlation test at a significance level less than 0.05.

    Ethical Considerations: 

    Written informed consent was obtained from the participants. They were also assured of data confidentiality and their right to withdraw during the research.

    Results

    Based on the results the mean age of the participants was 30.77±8.17 years. Results showed a significant difference between the mean score of anger control after the intervention (49.54±7.97) and before the intervention stage (104.43±21.37, p <0.001). No significant relationship was reported between anger control and the variables of age (P=0.62), service history (P=0.92) and number of working hours (P=0.74). Also, the mean of anger control was not significantly different according to gender (P=0.12).

    Conclusion

    The research findings showed that virtual training on professional ethics can enhance anger control. It is recommended that managers and authorities provide virtual courses on professional ethics so that operating room staff can improve interpersonal relations and anger control by increasing their awareness of professional ethics principles.

    Keywords: Professional Ethics, Anger Control, Virtual Training, Nurse, Operating Room
  • Mohammad Reza Mosavi, Serve Habibifar, Atefeh Zahedi, Zahra Malmir, Elahe Ezati, Masoumeh Rostami * Page 7
    Background and Aim

     Awareness of patient rights and respecting them are both an important and a fundamental duty of healthcare staff. This study aimed to assess nurses' awareness of the patient bill of rights and their adherence to it from the perspective of hospitalized patients.

    Methods

     This cross-sectional descriptive study was conducted in 2022 on 168 nurses and 383 patients admitted to Qa’em Hospital, in the city of Asadabad, Hamadan. The participants were selected using convenience sampling. The questionnaires "The Awareness of the Patient Bill of Rights" by Ruintan et al and "The Level of Compliance with Patient Bill of Rights" by Basiri Moghadam were used in this study. Data analysis was done using SPSS 18, considering a significance level of less than 0.05.

    Ethical Considerations: 

    In all the stages of this study, ethical principles and data confidentiality were observed and the questionnaires were completed after obtaining informed consent and explaining the research objectives to the participants.

    Results

    A positive but non-significant correlation was observed between the nurses' awareness of the patient bill of rights and the level of compliance with it from the patients' perspective at a significance level of 0.05 (r=0.04, p=0.61). The mean and standard deviation of nurses' awareness of the patient bill of rights were 9.44±4.34, indicating an average level. The mean and standard deviation of compliance with the patient bill of rights in the hospital from patients' perspective were 32.90±7.73, which was considered optimal. The mean score of nurses' awareness of the patient bill of rights was higher in nurses aged 31-40 years, and this difference was statistically significant (p=0.01). There was a significant difference in the mean score of compliance with the patient bill of rights in the hospital from the perspective of patients across different age groups; the highest mean score was reported by patients over 40 years of age and the lowest, by patients aged 20-30 years (p=0.005).

    Conclusion

     The results of the study showed a correlation between nurses' awareness of the patient bill of rights and the level of compliance with it from patients' perspective. It is necessary for the healthcare planners and policymakers to consider interventions in developing and implementing in-service training programs, providing incentives to motivate employees, and establishing strict rules to improve compliance with the patient bill of rights in hospitals. To examine the impact of factors, other than awareness, on the level of compliance with the patient bill of rights in hospitals, it is recommended that interventional and qualitative studies be conducted in the futur.

    Keywords: Awareness, Patient Bill Of Rights, Nurses