فهرست مطالب

پژوهشنامه بختیاری شناسی و اقوام ایرانی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا زارع * صفحات 5-42

    نماد قوچ به عنوان یکی از نمادهای بنیادین در فرهنگ ایرانی، همواره در اسطوره ها، قصه ها، هنرهای گوناگون، و نیز آداب و رسوم و آیین های ایرانی حضوری چشمگیر داشته است. مفهوم قوچ را بر سفال های تپه سیلک و مارلیک، مفرغ های لرستان، جام حسنلو و مهرهای هخامنشی و سکه ها و گل مهرها و مدالیون های عصر ساسانی تا قوچ های سنگی بر روی مقابر بزرگان می توان دید.با عنایت به این گستره عظیم تاریخی و فرهنگی کاربرد نماد قوچ و با نظر به اینکه این نماد، علیرغم مغفول ماندن آن از نگاه پژوهشگران، همچنان در فرهنگ بختیاری از جایگاه ویژه ای برخوردار است و امروزه در بسیاری از مظاهر فرهنگی این قوم نمود جدی دارد، این پژوهش می کوشد که با روش توصیفی-تحلیلی بر پایه مطالعات اسنادی و انجام مصاحبه با تنی چند از محققان حوزه مطالعات بختیاری و از نظرگاه نمادشناسی و با رویکردی هرمنوتیکی بازتولید این رمز پیشااسلامی را در قالب آداب و رسوم و آیین های قوم بختیاری بکاود و به بررسی زمینه های فکری این سنت ها همت گمارد.از وجوه نوآوری تحقیق پیش رو آن است که با رویکردی تطبیقی و هرمنوتیکی و با الهام گرفتن از روش انسان شناسی تفسیری می کوشد با در نظر داشتن میراث فرهنگی قوم بختیاری به تجزیه و تحلیل نظرگاه های فلسفی این نماد در نزد آنان بپردازد. یافته های تحقیق نشانگر آن است که این نماد در نزد بختیاری ها کاملا با مفهوم اسطوره ای و نیز اوستایی آن مرتبط بوده و در مظاهر مختلف فرهنگی قوم بختیاری تجلی یافته است.

    کلیدواژگان: رویکرد هرمنوتیکی، نماد قوچ، قوم بختیاری، قوچ سنگی، انسان شناسی تفسیری
  • فریبا آهنگ هفشجانی*، جهانگیر صفری صفحات 46-68

    ادبیات آیینی و اساطیری از گونه های ادبی مهم و پر بسامد در شعر شاعران دوزبانه است، داراب رئیسی یکی از شاعران معاصر دوزبانه است که در سطح ملی نیز با سروده های فارسی و بختیاری ابراز وجود شاعری کرده و انتظار میرود شعرش از چنین ویژگی هایی برخوردار باشد بنابراین، واکاوی شعر او از چشمانداز ادبیات آیینی و اسطورهای با توجه به دوزبانگی شاعر و خال پژوهش در این زمینه، حائز اهمیت است. پژوهش حاضر، دو دفتر شعری فارسی او با نامهای »آوای ایل« و »خون نامه علیداد« و یک دفتر شعری بختیاری او به نام »گلبانگ بختیاری« را به عنوان شاخصهای شاعرانگی وی، انتخاب کرده و بنا دارد به روش توصیفی تحلیلی، به این پرسشها پاسخ دهد که: ادبیات آیینی و اساطیری در شعر این شاعر دوزبانه چه بازتابی دارد، رهیافت شاعر به این مقوله ها در سروده های فارسی و بختیاری چگونه است، پرکاربردترین مضمونهای این نوع ادبیات در شعر او کدامند؟نتایج تحقیق نشان داد: شعر فارسی و بختیاری رئیسی، آیینمند است. در هرسه دفتر شعری، مطابق سبک پیشینیان، تحمیدیه دینی و آیننی، به عنوان سرآغاز، وجود دارد. بسامد آیینپردازی مذهبی او در سروده های فارسی و غلبه آیینهای برون دینی و اسطوره مندی وی غالبا در سروده های بختیاری اوست. نظام اندیشگی او را سهجریان فرهنگی ایران پیشااسالم، فرهنگ قومی بختیاری و جریان فرهنگی پسااسالم، سامان داده است. در فارسیسروده های او؛ آیینها و اساطیر دینی مذهبی و در سروده های بختیاری او؛ آیینها و اساطیر ملی و قومی مایه ور و بنآور است.  

    کلیدواژگان: جریان های فرهنگی، ادبیات آیینی، شعر بختیاری، داراب رئیسی
  • مجید طهرانی* صفحات 69-83

    با توجه به ویژگی های نمدهای پشمی از جمله امکان شکل پذیری، یکسان بودن خواص مکانیکی در راستاهای مختلف، عایق بودن در برابر حرارت و صوت، مقاومت شیمیایی مطلوب و صرفه اقتصادی، استفاده از این منسوج در صنایع مختلف از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در کنار مزایای اشاره شده، کالاهای نمد پشمی دارای معایبی نیز می باشند. در این پژوهش آسیب پذیر بودن کالاهای نمد پشمی در برابر میکروب ها، باکتری ها، قارچ ها و حشره ها بررسی شده و روش هایی تکمیلی با استفاده از رنگزاهای طبیعی برای رفع این نواقص ارائه گردیده است. بررسی ها نشان می دهد گرم کردن و سرد کردن متوالی کالاهای نمدی به عنوان یک روش طبیعی می تواند باعث ضد بید شدن این منسوج شود. همچنین استفاده از رنگزاهای گیاهی طبیعی که هم ارزان و با ثبات بوده و هم قدرت ضد میکروب، ضد باکتری و ضد قارچی طبیعی دارند می تواند تا حد زیادی باعث استریلیزه شدن و دوام کالاهای نمدی شود.

    کلیدواژگان: نمد پشمی، تکمیل نمد، ضد باکتری، ضد بید، رنگزاهای طبیعی
  • ستار صادقی* صفحات 85-106

    باورها و اعتقادات مذهبی، حضور در اماکن مذهبی (عبادت، مراسم و آیین ها، گردشگری مذهبی و...) یکی از منابع پاک برای تولید ارزش های اخلاقی در جامعه است. بختیاری ها، به لحاظ مذهبی،عموما شیعه 12 امامی بوده و در اماکن مقدس و مذهبی حضور پیدا می کنند. این مقاله به بررسی تاثیر حضور در مسجد و اماکن مذهبی و ارتباط آن با ارزش های اخلاقی بر نمونه ای از قوم بختیاری (فارسان و کوهرنگ) پرداخته است. روش انجام این تحقیق، اسنادی و تحلیل ثانوی بوده است. نتایج به طور کلی نشان داد که مسجد در طراحی های سکونتگاه های مسلمانان و مدل های زندگی در دوره اسلامی از اهمیت خاصی برخوردار شده است.در بخش پیمایشی نیزمشخص شدکه 4/30 درصد در حد بسیار زیاد و 9/30 درصد از پاسخگویان، درحدزیاد به مسجد و اماکن مذهبی رفت وآمد دارند. حدود 8/ درصد یعنی نزدیک به یک درصد آنان در حد بسیار زیاد و 7/14 در حد زیاد نسبت به مذاهب دیگر آشنایی داشته اند. بررسی های مربوط به نگرش آنان نشان داد که گرچه نگرش افرادنسبت به نمادهای مذهبی، تحت الشعاع دیگر عوامل اجتماعی و فرهنگی و سیاسی قرار می گیرد با اینحال میزان نگرش نسبت به مولفه های دینی و مذهبی، مثبت و بالاتر از میانگین بوده است، هرچه میزان دینداری افراد و حضور در مسجد و اماکن مذهبی بیشتر شده، نگرش آنان نسبت به ارزش های اخلاقی نیز بیشتر شده است.

    کلیدواژگان: مسجد، نگرش، بختیاری، نمادهای دینی، مدل های مذهبی سکونتگاه
  • آرزو نجفی* صفحات 107-117

    دانش سنتی و محلی، بومیان را نسل به نسل قادر به تامین نیازمندی های خود از منابع طبیعی کرده است بدون آن که اصل منابع را از بین ببرند. افراد بومی به خوبی از شرایط بوم شناختی منطقه شان آگاه اند و این مهم برای کمک به دانش رسمی متخصصان برای حفاظت و مدیریت مراتع، ضروری است. روستای شمس آباد در استان چهارمحال و بختیاری از تنوع بالای گیاهان مرتعی برخوردار است. یکی از مهم ترین گیاهانی که به صورت سنتی مورد توجه اهالی این روستا قرارگرفته است، گیاه کنگر است که به صورت خودرو در منطقه رشد می کند. مردم محلی از این گیاه در مراحل اولیه رشد، برای مصارف خوراکی و در زمانی که به بار می نشیند، به صورت خشک شده برای علوفه ی دام ها استفاده می کنند. در این مطالعه مروری، از پایگاه های اطلاعاتی Civilica ، Google Scholar، SID وکلید واژه های دانش سنتی، گیاهان مرتعی، گیاه کنگر، اطلاعات افراد بومی به علاوه اطلاعات تجربی برخی افراد بومی و محلی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: افراد بومی، دانش سنتی، روستای شمس آباد، گیاه کنگر، مدیریت مراتع
  • مهناز نظامی* صفحات 119-148

    ضرب ‎المثل‎ها از مهمترین گونه ‎های ادبی در ادبیات شفاهی هستند که گوینده مشخصی ندارند و می‎توان آن‎ها را در گفتگو مردم جوامع مختلف جست‎وجو کرد، آن‎ها اجتماع و فرهنگ و آداب و رسوم جوامع خود را به خوبی نمایان می‎کنند. ضرب‎ المثل‎ها علاوه بر ابعاد هنری و جذابیت و شیرینی خاص خود، سرشار از اطلاعات جامعه‎ شناختی نیز هستند. با بررسی آن‎ها می‎توان به اندیشه‎ ها و باورهای مردمی که آن را بیان می‎کنند پی برد. بنابراین در این پژوهش ضرب ‎المثل‎ های زبان تالشی شمالی که در کناره‎ های دریای کاسپین جاری است را با موضوعاتی اجتماعی نظیر: اصلاحات و مفاهیم قرآنی، پیری، خانواده و خانه، خدا، درد، دعا و نفرین، دنیاگریزی، شکایت از بخت و اقبال، مرگ، نصایح، نعمت، نمک را بررسی کرده ‎است. تاکنون در هیچ پژوهشی اجتماعیات در ضرب‎ المثل‎های تالشی شمالی مورد بررسی قرار نگرفته ‎است. انجام این پژوهش می‎تواند در راستای انتقال بخشی از فرهنگ و ادب زبان تالشی شمالی به نسل‎های آینده سهم بسزایی را ایفا کند. لذا نگارنده که خود از گویشوران زبان تالشی هست، در این پژوهش پس از جمع ‎آوری میدانی ضرب‎ المثل‎های زبان تالشی شمالی آن‎ها را در دسته ‎های مجزا مورد بررسی و پژوهش قرار داده‎، و بعد از آوانویسی ، به ترجمه و کاربرد آن‎ها پرداخته ‎است.

    کلیدواژگان: تالشی شمالی، ادبیات عامه، ضرب&Lrm، المثل&Lrm، ها، اجتماعیات
  • طوبی اورک*، اسماعیل صادقی صفحات 143-167

    قوم بختیاری با تاریخ، فرهنگ و ادبیات خاص خود یکی از اقوام ایرانی در بخش زاگرس میانی است. ادبیات بختیاری، چون سایر اقوام ایران ریشه در فرهنگ و آداب و رسوم این قوم داشته و برای شناخت باید با فرهنگ و تمدن این قوم آشنا شد. فرهنگ و آداب و رسوم قوم بختیاری نمودی آشکار در اشعار شاعران این قوم دارد. در شعر شاعران همواره نشان از صداقت، صمیمیت، مهمان نوازی، عشق، جنگ ها و فداکاری های مردمان بختیاری است.

    روش تحقیق:

     این پژوهش به صورت تحلیلی و توصیفی است. گام نخست جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای وتهیه منابع اصیل و قابل اعتماد با موضوع اشعار حماسی بختیاری است. گام دوم به مصاحبه با برخی از شاعران و نویسندگان بختیاری پرداخته شد و سپس در گام سوم با تحقیق در مجلات، مقالات، سایت ها و وبلاگ های اینترنتی به جمع آوری اشعار بختیاری مبادرت ورزید. در پایان به طبقه بندی مطالب جمع آوری شده پرداخته و نقد و داوری مطالب گردآوری شده توسط محقق انجام شد. نتیجه با مطالعه اشعار بختیاری می توان نگرش، باورها و ارزشهای این قوم را به تصویر کشید. اغلب شاعران بختیاری زمان معاصر در تمام اشعارشان از آداب، رسوم و فرهنگ عامه استفاده کرده اند. آداب و آیین هایی قوم بختیاری جهت یادآوری برای نسل آینده و جوانانی است که با فرهنگ و آداب و رسوم کهن سرزمین شان بیگانه هستند.

    کلیدواژگان: قوم بختیاری، تاریخ، فرهنگ، ادبیات، آداب و رسوم
  • ابراهیم ظاهری عبدوند*، سعادت بابامیر، مهران نجفی حاجیور صفحات 169-195

    هدف در این پژوهش، بررسی ارزش ها و معیارهای مربوط به ازدواج در اشعار عروسی رایج در فرهنگ بختیاری با تاکید بر منطقه لردگان است. برای جمع آوری اشعار عروسی، از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده و پس از جمع آوری اشعار، مسائل مربوط به ارزش ها و معیارهای مربوط به ازدواج در آن ها استخراج شده است و سپس مفاهیم استخراج شده در مقوله ها و زیر مقوله هایی تقسیم بندی و با روش اسنادی و رویکرد توصیفی تحلیل گردیده-اند. یافته ها و نتایج پژوهش نشان دهنده این است که در اشعار عروسی، ارزش ها و ملاک های مختلفی بازتاب یافته است؛ چنان که از خداوند، برای حل مشکلات عروسی و موفقیت عروس و داماد یاری می جویند، انتظار دارند که عروس، اعتبار اجتماعی خانواده را حفظ کند؛ به اصالت و ریشه دار بودن عروس و داماد و در انتخاب همسر، به سواد داشتن او توجه می شود؛ حجاب عروس، رسمی است که باید رعایت شود؛ داماد باید سوارکار و فردی با غیرت باشد و زیبایی نیز صفتی که به زوجین نسبت داده می شود و مایه فخر خانواده هاست . در مجموع باید گفت محتوای این اشعار، مربوط به مطلوب هایی است که عروس و داماد باید از آن برخوردار باشند و در واقع از طریق این اشعار، خواسته ها و انتظارات در زمینه ازدواج، در فرهنگ بختیاری نهادینه می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ بختیاری، اشعار عروسی، ارزش ها، ازدواج، اعتقادات دینی
  • محمدجواد سلطانی* صفحات 197-211

    تغییرات آب و هوایی یک تهدید بالقوه و موضوع درحال پذیرش است که به آرامی رخ می نماید و مناطق کوهستانی با کاهش سطح برف و یخچال های طبیعی شاهد کاهش میزان آب، افزایش گرمای محیطی، تغییر الگوی بارش، ناهنجاری دما و تاخیر فصلی قرار می گیرند. دانش سنتی زیست محیطی به عنوان آموخته های گذشته و ناشی از تجربه انسان در زندگی و استفاده از طبیعت معرفی می شود و باعث بهره برداری پایدار از منابع می گردد. در این تحقیق دانش بومی زیست محیطی به کارگرفته شده در قوم بختیاری در دو بخش زمان و میزان برداشت از منابع زیست محیطی مورد توجه است که بدنبال شناخت اجزاء محیط زیست نمودی مشهود دارد. زمان کوچ و ورود به مراتع برای چرای دامها از نظر بهره برداران بومی در اولویت بالایی قراردارد و تاب آوری بالای این ذخیره طبیعی را در پی دارد. تنوع در مصرف منابع مورد استفاده در بخش تامین انرژی برای زندگی مردم محلی یک ضرورت بوده است. استفاده بهینه از ذخایر در دسترس از راهکارهای عملی جامعه مورد مطالعه بوده که لازم است در بخش ترویج و آموزش مورد توجه قرارگیرد. بررسی بهینه مصرف و تنوع در استفاده در بین نمونه ها نشان می دهد که بیش از 70 درصد دانش بومی زیستی زنان بر این موضوع تمرکز دارد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، کالای عمومی، دانش سنتی بوم شناسی، مصرف بهینه از محیط زیست، قوم بختیاری
  • حمیدرضا سوداگر*، روح الله لایق، حمیده رضایی صفحات 213-226

    قدرت بخشی به جامعه محلی از طریق بومی سازی و بر پایه دانش بومی یکی از گفتمان هایی است که در عرصه پارادایم های جدید توسعه مطرح و مورد توجه زیادی قرار گرفته است. بومی سازی در ارتباط با برخورد جامعه با روند دگرگونی از سنتی به مدرن و نحوه برخورد یا تعامل جامعه درون مدار با جامعه بیرونی مفهوم پیدا می کند. روش تحقیق پژوهش توصیفی - تحلیلی است که با بررسی منابع، مقالات و مطالعات کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری انجام شده است. به ودیعه گرفتن روش ها و تجارب دیگران بدون در نظر گرفتن تفاوت های بین جوامع، فرهنگ ها و فضاها نمی تواند منجر به توسعه پایا و بادوامی در این جوامع شود. تجربه روشن ساخته است که بسیاری از تکنیک ها و روش های سنتی در عرصه تولید، فرهنگ و اجتماع در جامعه محلی بومی به دلیل سازگاری و تطابق با زیست بوم این جوامع همان روش هایی هستند که امروزه معرف روش های رسیدن به توسعه پایدار می باشند. بنابراین یکی از راه حل های توسعه پایدار استفاده از دانش بومی بر اساس تجربه است که غالبا در طول زمان آزموده شده و با فرهنگ محلی و محیط زیست سازگار گردیده و لذا پویایی و کارآیی لازم را کسب نموده است. در این مقاله به بررسی روش های سنتی (برف اندیل، موسیقی اصیل، سیاه چادر، طبیعت درمانی) که در جوامع بومی محلی استان خراسان شمالی بکار گرفته می شود خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: دانش سنتی، جوامع بومی محلی، برف اندیل
  • مرجانه نادری گرزالدینی* صفحات 227-247

    اعتقاد به رازوارگی و تقدس درخت نزد پیشینیان و نیز پیوند دیرین و ناگسستنی آن با اسطوره های ایرانی تاثیر شگرفی در فرهنگ عامیانه مردم داشته و به صورت گسترده در اعتقادات و باورها، آداب و رسوم، آیین ها و ادبیات شفاهی متجلی شده است. هدف پژوهش حاضر، چگونگی بازنمایی درخت در فرهنگ عامه اقوام ایرانی بوده که به روش توصیفی- تحلیلی و از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته است. یافته ها نشان می دهد، باورها و آیین های پیرامون درخت در فرهنگ عامیانه اقوام ایرانی عبارتند از: باور به کمک در بهبود و ازدیاد محصول، باروری زنان نازا، تسهیل در زایمان، دفع چشم زخم و خواص درمانی، تهدید نمایشی درخت و گرفتن تضمین ثمردهی ازآن، آیین باران خواهی و قطع باران، نخل گردانی، پل برون، چاله گرم کنان و قربانی نخل. به نظر می رسد، ویژگی های ذاتی درخت و ارتباط آن با مفاهیمی چون آفرینش، تجدید حیات، باروری و رستاخیز نقش موثری در حضور فراگیر آن در فرهنگ عامه داشته، به طوری که در بسیاری از باورهای مردمی، درخت در جنبه های مختلفی از زندگی آنان از تولد تا مرگ ظهور و بروز یافته است.

    کلیدواژگان: اسطوره، اقوام ایرانی، درخت، فرهنگ عامه، مراسم آیینی
  • افشین خانبابازاده* صفحات 249-274

    فرهنگ عامه یا ادبیات شفاهی شامل قصه‎ ها، افسانه ‎ها، ترانه‎ ها، مثل‎ها، کنایات،زبانزدها، و لالایی‎ها می شود. این ادبیات از کار و فعالیت و زندگی مردم عادی و اجتماع‎شان سرچشمه می‎گیرد و چنان خروشان است که می‎تواند ادبیات رسمی و اشعار شاعران را تحت تاثیر خود قرار دهد، شاعران نیز با استفاده از اجزای گوناگون آن، غنی‎ترین اشعار و گنجینه های زبانی را سروده اند، و این غنایی از حیث درون‎مایه متنوع است و جسارت خود را در بیان حقایق نشان می‎دهد، که در آثار نظامی، مولوی، سعدی شیرازی، حافظ شیرازی، عبدالرحمن جامی، و... بیشتر به چشم می‎آید. در این نوشتار کارکردهای گوناگون عناصر فرهنگ و ادبیات عامه در اشعار محمد اسرافیلی بررسی شده‎است. اسرافیلی شاعری است تالشی زبان، که شعر تالشی را با فرهنگ اصیل تالشی در آمیخته است و اشکال مختلف فولکلور را از ادبیات عامه گرفته و با مهارتی بی‎نظیر در کتابش به نام لن صدو «lǝna sadō» به کارگرفته است، به بعضی از این بن‎مایه‎ ها عقیده‎ای عمیق دارد و بعضی ‎ها را برای باروری شعر خود به کار برده و بصورت ماهرانه‎ای شعر خودش را در دل افراد جامعه خود چه باسواد و چه بی‎سواد جای داده است تا از این راه بتواند به ماندگاری اشعار خود و همچنین حفظ فرهنگ بومی سرزمین خویش کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، ادبیات شفاهی، اشعار تالشی، لن صدو، محمد اسرافیلی
|
  • Zahra Zare * Pages 5-42

    The symbol of the ram as one of the fundamental symbols in Iranian culture is always in myths, stories, in various arts, as well as in Iranian customs and rituals It has had an impressive presence.The ram, which is the embodiment of the Kayan Khwarnah in Avesta, can be seen on ancient pottery and bronzes, Achaemenid seals, coins and medallions of the Sassanid era, to stone rams on the tombs of prominent people.This symbol still has a special place in Bakhtiari culture and today it is seen in many cultural manifestations of this people.This research tries to analyze this pre-Islamic symbol in the rituals and crafts of the Bakhtiari people with a descriptive-analytical method based on documentary studies and conducting interviews with some researchers in the field of Bakhtiari studies and from the point of view of symbology and with a hermeneutic approach. The findings of the research indicate that this symbol for the Bakhtiari people is completely related to its ancient and Avestan concept and has been reproduced in the Islamic tradition and manifested in various cultural manifestations.

    Keywords: The Hermeneutic Approach, The Symbol Of Ram, Bakhtiari Tribe, Stony Statues Of Ram, Interpretive Anthropology
  • FARIBA AHANG HAFSHEJANI *, Jahangir Safari Pages 46-68

    Darab Raisi is one of the contemporary bilingual poets who has expressed himself as a poet at the national level with his Persian and Bakhtiari poems, and it is expected that his poetry will have such characteristics. Analyzing his poetry from the perspective of ritual and mythological literature is important considering the poet's bilingualism and the lack of research in this field. The present research has chosen his two Persian poetry notebooks named "Awai Il" and "Khunnameh Alidad" and one of his Bakhtiari poetry notebooks named "Golbang Bakhtiari" as indicators of his poetry and based on the descriptive-analytical method, These questions should be answered: What is the reflection of ritual and mythological literature in the poetry of this bilingual poet, how does the poet approach these categories in Persian and Bakhtiari poems, what are the most used themes of this type of literature in his poetry? The results of the research showed: Persian poetry by Bakhtiari Raisi is ritualistic. In all three poetry books, according to the style of the predecessors, there is a religious and formal initiation as the beginning. The frequency of his religious rituals in his Persian poems and the dominance of extra-religious rituals and his mythicism are often in his Bakhtiari poems. His thought system is organized by three cultural currents of pre-Islamic Iran, Bakhtiari ethnic culture and post-Islamic cultural current. In his Persian poems; Rituals and religious myths in his Bakhtiari poems; Rituals and national and ethnic myths are fascinating.

    Keywords: Cultural Currents, Ritual Literature, Bakhtiari', S Poetry, Darab Raisi
  • Majid Tehrani * Pages 69-83

    Considering the characteristics of the woolen felts , including the possibility of forming , the same mechanical properties in different directions , insulation against heat , and sound , appropriate chemical resistance , and economic efficiency , the use of this textile in various industries was important . In addition to the mentioned advantages , wool felt have some defects . In this research , the vulnerability of wool felt against microbes , bacteria , fungi and insects are studied and complementary methods using natural dyes to solve these defects are presented . Some researches show that successive heating and cooling of woolen felt products as a natural method can make them anti- beetle eaten. Also, the use of natural plant colorant , which are both cheap and stable and have natural anti- microbial, anti-bacterial and antifungal properties , can greatly increase the sterilization and durability of wool felt .

    Keywords: Woolen Felt, Felt Finishing, Antibactrial, Anti-Beetle Eaten, Natural Colorant
  • Sattar Sadeghi Dehcheshmeh * Pages 85-106

     Religious beliefs and convictions, presence in religious places (worship, ceremonies and rituals, religious tourism, etc.) is one of the pure sources for producing moral values in the society. Bakhtiaris, in terms of religion, are generally 12 Imami Shiites and are present in holy and religious places. This article examines the impact of attending mosques and religious places and its relationship with moral values on a sample of Bakhtiari people (Farsan and Kohrang). The method of conducting this research was documentary and secondary analysis. The results generally showed that the mosque has been of special importance in the designs of Muslim settlements and life models in the Islamic era. In the survey section, it was also determined that 30.4 percent and 30.9 percent of the Respondents visit the mosque and religious places a lot. About 8.8 percent, that is, nearly 1 percent of them were very familiar with other religions and 14.7 were very familiar with other religions. Investigations related to their attitude showed that although people's attitude towards religious symbols is overshadowed by other social, cultural and political factors, however, the level of attitude towards religious and religious components was positive and higher than the average. People's religiosity and attendance at mosques and religious places have increased, their attitude towards moral values has also increased.

    Keywords: Mosque, Attitude, Bakhtiari, Religious Symbols, Religious Models Of Settlement
  • Arezou Najafi * Pages 107-117

    Traditional and local knowledge has enabled the natives from generation to generation to meet their needs from natural resources without destroying the original resources. Indigenous people are well aware of the ecological conditions of their area and this is important to contribute to the formal knowledge of experts for rangeland conservation and management. Shamsabad village in Chaharmahal and Bakhtiari province has a high variety of pasture plants. One of the most important plants that has traditionally attracted the attention of the people of this village is the artichoke plant, which grows as a car in the region. Local people use this plant in the early stages of growth for edible purposes, and when it is ripe, it is used in dried form for animal fodder. In this review study, the databases of Civilica, Google Scholar, SID and the keywords of traditional knowledge, pasture plants, artichoke plant, information of native people as well as the experimental information of some native and local people have been used.

    Keywords: Native People, Traditional Knowledge, Shamsabad Village, Artichoke Plant, Pasture Management
  • Mahnaz Nezamianbaran * Pages 119-148

    Proverbs are one of the most important literary genres in oral literature that do not have a specific speaker and can be found in the conversations of people of different societies, they represent the society, culture and customs of their societies They show well. Proverbs are full of sociological information in addition to their artistic dimensions and their special charm and sweetness. By examining them, one can understand the thoughts and beliefs of the people who express them. Therefore, in this research, the proverbs of the Northern Talashi language, which is current on the shores of the Caspian Sea, are compared with social issues such as: reforms and Quranic concepts, old age, family and home, God, pain, prayer and curse, worldliness, complaining about He has examined fortune, death, advice, blessing, and salt.So far, no research has investigated the social aspects of Northern Taalshi proverbs. Carrying out this research can play a significant role in transferring part of the culture and literature of the Northern Talashi language to the future generations. Therefore, the writer, who is a speaker of the Talashi language, in this research, after collecting the proverbs of the Northern Talashi language in the field, investigated and researched them in separate categories, and after transliteration, Their translation and application has been discussed.

    Keywords: Talashi North, Popular Literature, Proverbs, Societies
  • Tooba Orak *, Esmael Sadeghi Pages 143-167

    The Bakhtiari tribe is one of the Iranian tribes in the Middle Zagros region with its own history, culture and literature. Bakhtiari literature, like other ethnic groups of Iran, has its roots in the culture and customs of this people, and to understand it, one must get acquainted with the culture and civilization of this people. The culture and customs of the Bakhtiari people have a clear expression in the poems of the poets of this people. In the poems of poets, honesty, sincerity, hospitality, love, wars and sacrifices of Bakhtiari people are always shown.

    Research method

    This research is analytical and descriptive. The first step is to collect information using a library method and provide authentic and reliable sources on the subject of Bakhtiari's epic poems. The second step was to interview some of Bakhtiari's poets and writers, and then in the third step, he tried to collect Bakhtiari's poems by researching magazines, articles, websites, and internet blogs. In the end, the collected materials were classified and the researcher criticized and judged the collected materials.

    Result

    By studying Bakhtiari's poems, the attitude, beliefs and values of this people can be depicted. Most contemporary Bakhtiari poets have used customs, traditions and popular culture in all their poems. Customs and rituals of the Bakhtiari people are a reminder for the future generation and young people who are alien to the ancient culture and customs of their land.

    Keywords: Bakhtiari People, History, Culture, Literature, Customs
  • Ebrahim Zaheri *, Saadat Babamir, Mehran Najafi Pages 169-195

    The purpose of this research is to investigate the values and criteria related to marriage in the common wedding poems in Bakhtiari culture with an emphasis on Lordegan region. To collect wedding poems, library and field methods were used, and after collecting the poems, issues related to values and criteria related to marriage were extracted from them, and then the extracted concepts were divided into categories and subcategories. They have been divided and analyzed with documentary method and descriptive approach. The findings and results of the research show that different values and criteria are reflected in the wedding poems; As they seek help from God to solve wedding problems and the success of the bride and groom, they expect the bride to maintain the family's social prestige; Attention is paid to the originality and roots of the bride and groom, and in choosing a spouse, their literacy; The bride's hijab is a formality that must be observed; The groom must be a rider and a person with zeal, and beauty is also an attribute that is attributed to couples and is a source of pride for families. In general, it should be said that the content of these poems is related to the wishes that the bride and groom should have, and in fact, through these poems, the wishes and expectations in the field of marriage are institutionalized in the Bakhtiari culture.

    Keywords: Bakhtiari Culture, Wedding Poems, Values, Marriage, Religious Beliefs
  • Mohammadjavad Soltani Ghaleh * Pages 197-211

    Climate change is a potential threat and an embracing issue that has gradually emerged. Mountain regions experience reduced snow and natural glacier levels, leading to decreased water availability, increased ambient heat, changes in precipitation patterns, temperature anomalies, and seasonal shifts. Traditional environmental knowledge (TEK), derived from past learning and human experiences in living with and utilizing nature, promotes sustainable resource utilization. This study focuses on the TEK used by the Bakhtiari tribe, particularly concerning the timing and harvesting of resource extraction, which is crucial for understanding the components of the environment. The time of migration and entry into livestock grazing is a priority for traditional users, ensuring the high resilience of this natural reserve. Diversity in resource usage for energy provision between traditional people is a priority. The community under study has effectively utilized available reserves as practical strategies that need attention in promotion and education. An examination of optimal and diverse usage among the samples indicates that over 70% of women's traditional knowledge concentrates on this aspect.

    Keywords: Climate Change, Public Good, Traditional Ecological Knowledge, Optimal Environmental Usage, Bakhtiari&Rsquo, S Tribe
  • Hamidreza Sodagar *, Rohollah Layegh, Hamideh Rezaei Pages 213-226

    Empowering the local community through localization and on the basis of local knowledge is one of the discourses that have been raised and received a lot of attention in the field of new development paradigms. Localization is understood in relation to the society's dealings with the process of transformation from traditional to modern and how the insider society interacts with the outside society. The research method is a descriptive-analytical research that was done by reviewing sources, articles and library studies and using phishing tools. Depositing the methods and experiences of others without considering the differences between societies, cultures and spaces cannot lead to stable and durable development in these societies. Experience has made it clear that many traditional techniques and methods in the field of production, culture and society in the native local community are the same methods that today represent the methods of achieving sustainable development. Therefore, one of the solutions for sustainable development is the use of indigenous knowledge based on experience, which has often been tested over time and adapted to the local culture and environment, and therefore has acquired the necessary dynamics and efficiency. In this article, we will examine the traditional methods (Andil snow, authentic music, black tent, nature therapy) that are used in the local indigenous communities of North Khorasan province.

    Keywords: Traditional Knowledge, Local Indigenous Communities, Andil Snow
  • Marjaneh Naderigorzoddini * Pages 227-247

    Believing the mystery and sanctity of the tree among the ancients, as well as its ancient and unbreakable connection with Iranian myths, has had a tremendous impact on the folk culture of the people and has been widely manifested in beliefs, customs, rituals and oral literature. The purpose of the present research is how to represent the tree in the popular culture of Iranian peoples, which was done through descriptive-analytical method and through documentary and library studies. The findings show that the beliefs and rituals surrounding the tree in the folk culture of Iranian peoples include: belief in helping to improve and increase the crop, fertility of barren women, facilitating childbirth, warding off disaster and healing properties, dramatic threat tree and obtaining a guarantee of fruitfulness from it, the ritual of asking for rain and stopping rain and PaL Baroun. It seems that the inherent characteristics of the tree and its connection with concepts such as creation, regeneration, fertility and resurrection have played an effective role in its pervasive presence in folk culture, so that in many popular beliefs, the tree is in Various aspects of their lives which have emerged from birth to death.

    Keywords: Tree, Myth, Folk Culture, Iranian Peoples
  • Afshin Khanbabazadeh * Pages 249-274

    Popular culture or oral literature includes stories, legends, songs, parables, allusions, proverbs, and lullabies. This literature originates from the work, activity and life of ordinary people and their community, and it is so powerful that it can influence official literature and poets' poems. Poets have also written the richest poems and linguistic treasures by using its various components, and this poetry is diverse in terms of content and shows its courage in stating the truths, which in military works, Maulvi, Saadi Shirazi, Hafez Shirazi, Abdurrahman Jami, and.... are seen more. In this article, the various functions of the elements of popular culture and literature in the poems of Mohammad Esrafili have been investigated. Esrafili is a Talshi-speaking poet, who has mixed Talshi poetry with the original Talshi culture and has taken various forms of folklore from popular literature and used them with unique skill in his book called "lǝna sadō". He has a deep belief in some of these principles and has used some of them for the fruitfulness of his poetry and skillfully placed his poetry in the hearts of the people of his society, both literate and illiterate, so that In this way, he can contribute greatly to the longevity of his poems and also to the preservation of the native culture of his land.

    Keywords: Popular Culture :Oral Literature, Taalshi', S Poems, Len Sedu, Mohammad Esrafili