فهرست مطالب
نشریه زبان و فرهنگ ملل
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1403/07/29
- تعداد عناوین: 12
-
صفحات 11-38
این اثر برای پاسخ به این پرسش است که مهم ترین مولفه های نظری تمدن اسلامی چیست و رابطه بین آنها چگونه است؟ روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی و مبتنی بر تحقیقات کتابخانه ای است. فرضیه تحقیق این است که برای ساختن تمدن اسلامی بر اساس آموزه های اسلام، در منظر حداکثری باید این تمدن را به عنوان نظامی در نظر گرفت که اجزای آن از اصول اساسی اسلامی است که بدون آن تمدن به طور کامل تثبیت نمی شود. این مولفه های نظری عبارتند از: عقلانیت اسلامی، معنویت اسلامی، عدالت اسلامی و نظم اجتماعی اسلامی. هر آنچه برای ساختن تمدن اسلامی لازم است باید به عنوان ورودی در این نظام وارد شود تا پردازش، ارزیابی و اصلاح شود. ویژگی های این مولفه ها متعدد و جامع است و نقش اساسی آنها را در شکل گیری سیستم نشان می دهد. این مولفه ها و به دنبال آنها، ویژگی های آنها شبکه ای معنایی را می سازد که تمام چارچوب نظری و ایدئولوژیک تمدن اسلامی را تشکیل می دهد. با توجه به عواملی مانند الزامات مکانی و زمانی و به منظور پویایی سیستم، خروجی های سیستم باید همیشه به عنوان بازخورد به سیستم بازگردد. این تحلیل نشان می دهد که ظرفیت های پررنگ در مبانی اسلامی، توانایی آن ها را در ساختن تمدن اسلامی به طور نظری اثبات می کند و همچنین روابط آنها را به عنوان یک نظام نشان می دهد.
کلیدواژگان: مولفه های نظری، تمدن اسلامی، نظام، عقلانیت، معنویت، عدالت، نظم اجتماعی -
صفحات 39-81
شعر بستری مناسب برای بیان ذهنیات، تجلی اندیشه ها و نگرش های انقلابی است. شاعران همیشه سعی کرده اند تا با به کارگیری عناصر ادبی، اندیشه ها و مفاهیم مورد نظر خویش را به شکلی موثر و آراسته به مخاطبین برسانند. در پژوهش حاضر، اشعار اقبال با تاکید بر جامعه آرمانی اقبال به عنوان ظرفیت مناسب فرهنگی - دینی جهان اسلام مورد بررسی قرار گرفته است. اقبال از شاعران انقلابی به حساب می آید. توجه ویژه به موسیقی درونی، برجسته سازی مفاهیم و مضامین جامعه آرمانی، استفاده از واژگان انقلابی، دینی و جنگ، استفاده هدفمند و هنرمندانه از عناصر زبانی و ادبی (تشبیه استعاره و مجاز و...) تاکید بر تثبیت مضامین دینی، انقلابی، اجتماعی و به خصوص آرمانی از خصوصیات بارز اشعار وی به شمار می رود. شیوه این پژوهش توصیفی-تحلیلی بر مبنای داده ها و تحقیقات ادبی و کتابخانه ای است. بر اساس یافت های این پژوهش، اقبال اشعار خویش را فقط همچون یک شاعر نگفته است، بلکه وی به عنوان یک مصلح و متفکر اسلامی مضامین انقلابی، دینی و آرمانی را در قالب شعر به مردم مسلمان القا کرده است.
کلیدواژگان: اقبال لاهوری، جامعه آرمانی، ظرفیت فرهنگی- دینی -
صفحات 83-94روابط بین الملل همواره از یک سو صحنه چالش ها و درگیری ها و زورآزمایی های اصحاب زر و زور و تزویر با طرف های کم بهره از توان مقابله با آنها یا قدرت های هم عرض آنها، و از سوی دیگر همکاری و همدلی بین برخی دولت ها یا ملت ها بوده است. در مواردی، طرفین درگیری، هر دو باطل بوده اند و گاه یکی برحق و دیگری باطل بوده است و زمانی هر یک از جهاتی ذیحق و از جهاتی باطل بوده است. مبارزان عالم دریافتند که تمام دغدغه اسلام و رهبران آن خوشبختی، رفاه، آسایش، آرامش و پیشرفت معنوی و مادی آن هاست، بی کوچک ترین چشمداشتی به ذخائر آن ها. هرچند روشن است که در نهایت حق پیروز می شود و باطل سرکوب، ولی در آینده نه چندان دور آیا ما همچنان شاهد سلطه زورمدارانه چند کشور غربی بر سراسر عالم خواهیم بود یا زوال این قدرت ها و برآمدن ملل مستضعف را خواهیم دید؟ فرضیه این مقاله وجه اخیر است و روش تحقیق مقاله نیز توصیفی تحلیلی است.کلیدواژگان: روابط بین الملل، مستضعفان، نظام سلطه، مقاومت، ایثار
-
صفحات 95-120
تحولات گفتمانی در دوره معاصر مسائل و مفاهیم چالشی جدیدی را در عرصه بین ا لملل ایجاد نموده است که تئوریها و نظریات جدیدی را در جهت حل و تبیین این مسائل طلب می کند. صلح عادلانه، تروریسم و امنیت جهانی، گفتگوی ادیان از جمله مفاهیم نویی است که در عصرجهانی شدن تحولات گفتمانی جدیدی در روابط بین الملل ایجاد نموده است. حاصل تحولات مذکور این است که در جهان امروز مفهوم قدرت از صورت متمرکز آن خارج شده و بر همین اساس نماد قدرت و بنا بر آن ابزار حفظ و نقض امنیت در سطح جهانی از صورت های نظامی و تسلیحات پیچیده اتمی فراتر رفته است. در چنین شرایطی دو ضرورت آشکار شده است: نخست آنکه ابعاد ترتیبات امنیتی از حد دولت ها فراتر دیده شود و در این زمینه بازیگران فروتر از دولت ها مانند نهادهای مدنی و غیر دولتی، دانشمندان و متفکران و مراکز ونهادهای علمی و فرهنگی در ساماندهی امنیت جهانی دخالت یابند. دوم آنکه در ترتیبات جدید امنیتی به نظر می رسد ابعاد فرهنگی و اجتماعی اهمیت بیشتری یافته است. براساس نظریه گفتمان، تمامی تحولات اجتماعی حاصل منازعات معنایی میان گفتمان هاست گفتمان ها همواره در تلاش برای حفظ معنای "خودی"وطرد معنای "دیگری می باشد. از این رو سلطه معنایی بر افکار عمومی بهترین و موثرترین شیوه اعمال قدرت است . گفتمان ها همواره به واسطه سازو کارهای معنایی برسر تصاحب افکار عمومی باهم در حال رقابتند و بقیه تحولات اجتماعی تابع منازعات معنایی هستند.گفتمان ترور، گفتمان جنگ وگفتمان امنیت جهانی و گفتمان صلح عادلانه، از گفتمان های تاثیر گذار بر روابط بین الملل وجهان معاصر می باشد.این که این گفتمانها در چه بستری می تواند شکل بگیرد و آیا می توان در گفتمان دین به گفتمان صلح عادلانه رسید؟ دین چه نقشی در تقویت ویا تضعیف گفتمان صلح دارد؟
کلیدواژگان: دین، گفتمان، صلح، تروریسم، سازه انگاری، امنیت، کارکرد -
صفحات 121-145
جریان فکری انریکه دوسل در آمریکای لاتین، با نقد امپریالیسم و استعمار و نژادپرستی و هر گونه تبعیض و بی عدالتی، مدعی است که ظلم و استعمار مدرن زاییده فلسفه مدرن غرب است و راه برون رفت از بی عدالتی های موجود تمسک به فلسفه آزادی بخش است. اما از آنجا که در آثار او ردپایی از ارائه فلسفه منسجمی که بتوان فلسفه آزادیبخش را بر آن بنا کرد، دیده نمیشود، جا دارد که در تبیین تحقق آرمانهای آزادی خواهانه چنین فلاسفهای، به واکاوی واقعگرایی اخلاقی در ادیان توحیدی جهان بپردازیم. لذا از آنجا که رفتارهای اختیاری انسان منشا نیاز او به احکام اخلاقی است، التزام به یک نظام اخلاقی واقعگرای دینی میتواند انسان و جامعه را به انتخابهایی درست و عقلانی هدایت کند. کنترل و ساماندهی رفتارهای اختیاری انسان به قدری اهمیت دارد که هر چند بشر عصر حاضر بهسوی دینگریزی حرکت میکند، هیچگاه از تدوین معیارهای الزام آور برای افعال اخلاقی بینیاز نبوده و چه بسا در فلسفه های الحادی و مادی، اخلاقگرایی از حمایت بیشتری برخوردار است. به همین جهت امروزه اخلاق به عنوان دانشی که میتوان آن را جدای از دین مورد مطالعه قرار داد شناخته میشود. به همین جهت، اثبات واقعی بودن گزاره ها و احکام اخلاقی دینی در عصر حاضر اهمیت چندانی دارد.
کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، ادیان توحیدی، فعل اخلاقی، خیر، خوب و بد، فلسفه رهایی بخش -
صفحات 147-191اخلاق ژرف ساخت همه دینهای الهی به ویژه اسلام و مسیحیت است و در زندگی فردی و اجتماعی انسان نقش بسزایی دارد. آموزه های اخلاقی بر مبانی و اصول اساسی متکی است. پرسش اصلی این تحقیق این است: مبانی آموزه های اخلاقی در اسلام و مسیحیت چیست و آیا این دو دین الهی در این موضوع اشترکات و اختصاصاتی دارد یا نه؟ این نوشتار تحت عنوان «واکاوی تطبیقی شناخت مبانی اخلاق در اسلام و مسیحیت» به این پرسش به صورت تطبیقی و مقایسهای پرداخته است. پس از واکاوی در این موضوع یافته های ذیل حاصل گردید؛ «وحی (ایمان)»، «عقل»، «فطرت»، «نیت و انگیزه نفس» از جمله مبانی آموزه های اخلاقی در اسلام است. آموزه های اخلاقی در آیین مسیحیت بر اساس مبانی و اصول «محبت»، «بخشش»، «ایمان»، «امید»، «گناه»، «لطف الهی»، «رستگاری»، و «امید» استوار است. این دو آیین آسمانی در برخی از این مبانی، اشتراک و تشابه، و در برخی دیگر با هم تمایز دارد. آموزه های اخلاقی این دو آیین الهی نشات گرفته از این مبانی نیز برخی مشترک، و برخی دیگر با هم تفاوت دارد. هدف اصلی این تحقیق، تحلیل و بررسی وجوه اشتراک و افتراق مبانی نظام اخلاقی و به تبع آن آموزه های اخلاقی در این دو آیین الهی است. این پژوهش، به روش «توصیفی- تحلیلی» در گام اول به تعریف و توضیح مفاهیم کلیدی و اصلی موضوع، و سپس به واکاوی و تحقیق تطبیقی مبانی اخلاقی در این دو دین آسمانی پرداخته است.کلیدواژگان: مبانی، اخلاق، اسلام، مسیحیت
-
صفحات 193-225
ادبیات اسلامی یا ادبیات ملل اسلامی، به دلیل فراوانی آثار ادبی برجسته در حوزه شعر و نثر، از غنی ترین ادبیات جهان به شمار می رود. از آنجا که ملت های اسلامی در اهداف، تمدن ها، فرهنگ ها و ارزش های اخلاقی خود به هم نزدیک هستند، عوامل مشترکی وجود دارد که ادبیات، شاعران و اندیشمندان آن را گرد هم می-آورد و این امر در روابط ادبی و تعامل بین آنها و تاثیر دو جانبه میان ادبیات آن ملت ها بازتاب می یابد. از آنجا که وجوه مشترک بین ادبیات عربی و فارسی در حال گسترش و تنوع است، لازم بود پژوهشگران این وجوه مشترک را در قالب ها، مضامین و گونه های خاص ادبی بررسی کنند .گرچه علاقه مندان به ادبیات تطبیقی به تبیین وتحلیل و اظهار نظر درمورد اکثر وجوه مشترک ادبیات عربی و فارسی پرداخته ند،اما این پژوهش به بررسی جنبه حماسی بررسی می گردد و شاهنامه فردوسی توسی،بزرگترین شاهکار حماسی فارسی، با دیوان شعر ابن هانی اندلسی از دیدگاه اندیشه و لحن حماسی به شیوه توصیفی- تحلیلی و تطبیقی بررسی می-گردد. از بررسی انجام شده نتجه گرفته می شود که هر دو شاعر توانایی برتر در به تصویر کشیدن، انتقال صحنه ها به شیوه ای هیجان انگیز دارند. زبردستی آنان از قلمرو خیال و تصور فراتر می رود و به قلمرو بیان و الفاظ می رسد، از این رو کلماتی را انتخاب می کنند که در آن زنگ و لحنی خاصی تکرار می شود. در شاهنامه حماسه بر مباحث دینی غلبه دارد و در اشعار ابن هانی برعکس است.
کلیدواژگان: فردوسی، ابن هانی اندلسی، شاهنامه، حماسه، لحن حماسی، ادبیات حماسی -
صفحات 227-257
در فرهنگ اسلامی بر تفکر درباره بعد غیر مادی انسان تاکید فراوانی شده ، تا جایی که پیامبر اکرم و امیر مومنان معرفت نفس را کلید معرفت رب معرفی کرده اند. از این رو موضوع «نفس» در دانش های گوناگون از زوایای مختلف بررسی شده است که در این میان، سیمای آن در حوزه عرفان و تصوف برجستگی ویژه ای دارد. نجم الدین کبری و عز الدین کاشانی از جمله کسانی اند که در کتب خود با زاویه دید عرفانی به مداقه درباره نفس و شناساندن آن پرداخته اند. پژوهش حاضر که با روش تحلیلی ، توصیفی و مقایسه ای فراهم شده، در پی رسیدن به تعریف نفس نزد این صاحب نظران است و به این نتیجه می رسد که ایشان در بیان ماهیت و مراتب نفس تقریبا باهم موافق اند ولی گاه در برخی جزئیات، به ویژه رابطه نفس و اخلاق و نیز ارتباط آن با دل و روح با هم تفاوت هایی دارند از قبیل اینکه رازی بر آن است که دل و نفس، با تعلق روح به جسم پدید می آیند، ولی کاشانی، دل یا قلب را نتیجه ازدواج روح و نفس می داند یا اینکه رازی به نفوس اماره، لوامه، ملهمه و مطمئنه اشاره دارد، ولی نفس ملهمه درتقسیم بندی کاشانی نیامده است.
کلیدواژگان: نفس، دل، عرفان، مرصاد العباد، مصباح الهدایه -
صفحات 259-282
زبان و فرهنگ و قدرت نرم آن عوامل ارتباط تمدنی بین دو کشور می باشد که باعث تاثیرگذاری بر یکدیگر می گردند. شناخت فرهنگ یکی از عناصر اصلی شناخت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ملت ها است. بدون شک ایدئولوژی یکی از عناصر تاثیرگذار بر سیاست گذاری خارجی دو کشور جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران بشمار می آید. در حالی که ایدئولوژی مارکسیسم دارای ماهیت اقتصادی می باشد که به مسائل دینی و ماوراءالطبیعه اعتقادی ندارد، اما ایدئولوژی انقلاب اسلامی ایران به جهت ریشه داشتن در فرهنگ ملی و مذهبی از ابعاد ماوراءالطبیعه و مذهبی برخوردار می باشد. ایرانی ها به دلیل شباهت های فرهنگی، تاریخی و تمدنی که با یکدیگر دارند بسیار شبیه چینی ها هستند. جاده ابریشم نقطه عطفی در تاریخ هر دو کشور بوده است و نقش بسزایی در افزایش همکاری بین چین و ایران داشته است. در واقع از دوران باستان تا امروز تاثیر تمدن های ایران و چین در هر حوزه ای احساس می شود. آثار به دست آمده و پژوهش های انجام شده موید این موضوع است که علاوه بر زبان سانسکریت، زبان فارسی تاثیرات عمیقی در فرهنگ چینی به ویژه در فرهنگ اقلیت قومی مسلمان این کشور به جا گذاشته که تاثیرات آن تا به امروز باقی است. از این رو، در مقاله حاضر تلاش شده است تا با روش گردآوری اطلاعات از میان داده های باستان شناختی، فرهنگی و ایدئولوژیکی به صورت کتابخانه ای از معتبرترین متون چینی به بررسی مناسبات این دو تمدن و همچنین زبان که دو عامل ارتباط تمدنی بین دو کشور هست پرداخته شود.
کلیدواژگان: زبان، فرهنگ، فرهنگ ایران و چین، ایدئولوژی، تفاوتها -
صفحات 283-306
قرن بیستم شاهد تغییرات اساسی در دیدگاه فرهنگ غرب به فرهنگ و ادیان شرقی بوده است. «کالین کمبل» در کتاب خود با عنوان شرقی شدن غرب تفاوت های دینی، فرهنگی و حتی ادبی هنری میان شرق و غرب را به خوبی تبیین می کند و معتقد است برخی مفاهیم فرهنگ و ادبیات هندی مانند توجه به طبیعت و احیای آن، بر فرهنگ و ادبیات غرب تاثیر بسزایی گذارده است. با این حال، باید نظر خود هندیان را نیز که به زبان انگلیسی تسلط کافی دارند، بررسی نمود. این مقاله مروری، با توجه به نظر کمبل و ترجمه متنی از پوروشوتمه لعل که خود یکی از شاعران و نویسندگان هندی است، به بررسی این تاثیرات بر ادبیات انگلیسی می پردازد و نتیجه می گیرد که ادبیات غرب، هرچند از ادبیات و فرهنگ هند واژه ها و مفاهیمی را وام گرفته، اما آن ها را با پیش زمینه فرهنگی خود ترکیب کرده و معنای تازه ای به آن ها بخشیده که مشابهتی با معنای آن ها در فرهنگ هند ندارد.
کلیدواژگان: هند، غرب، فرهنگ، واژه، ادبیات -
صفحات 307-330صوفیه عموما در غرب افریقا به ویژه در کشور بورکینافاسو، به دلیل سابقه آنان در خدمت به علما و مبارزه ایشان با استعمار و عواملش، جایگاه مناسبی در بدنه جامعه یافته و یکی از فرصت های مهم این منطقه، قدرت یا تاثیر اجتماعی صوفیه است. هدف این بحث، آشنایی بیشتر با ظرفیت های صوفیه در بورکینافاسو است تا با آنان به ویژه در زمینه های فرهنگی و اجتماعی همکاری های مفید و موثری داشته باشیم. هم اکنون ظرفیت های بسیاری در این کشور وجود دارد؛ ازجمله ظرفیت های دینی، فرهنگی و مذهبی که عبارت است از وجود مشترکات بسیار بین مسلمانان خصوصا بین شیعه و صوفیه. از موضوعات مشترک بین مسلمانان می توان به قرآن کریم، شخصیت نبی مکرم اسلام، جایگاه و منزلت اهل بیت در قرآن و روایات، و تاریخ و قبله واحد اشاره کرد. البته با توجه به اهمیت دعا، توسل، ذکر و زیارت نزد صوفیه، این موضوعات از مشترکات بین شیعه و صوفیه است و می تواند بر اساس همین نقاط مشترک، برنامه های خوبی تنظیم کرد. اما درباره ظرفیت های اجتماعی این منطقه و مردم آن باید گفت که مردم بورکینافاسو به طور طبیعی برای شیخ یا عالم دینی و امام جمعه یا جماعت احترام بسیاری قائل اند. آنان برای حل مشکلات مادی و معنوی خود به علما مراجعه می کنند و بنابراین، هم علمای شیعه و هم بزرگان صوفیه می توانند نقش مهمی در جامعه ایفا کنند و با هماهنگی بیشتر علمای شیعه و صوفیه و فعال کردن این ظرفیت، می شود به تعامل فرهنگی و اجتماعی خوب و موثری دست یافت؛ ولی تا کنون بخش اندکی از ظرفیت های موجود بین شیعه و صوفیه فعال شده است که لازم است به حداکثر ممکن برسد.این پژوهش به صورت میدانی تحلیلی و با مکاتبه با برخی از علمای منطقه انجام شده است. در این مقاله در صددیم به این موضوعات بپردازیم:کلیدواژگان: شخصیت ها و علمای صوفی، بورکینافاسو، تعامل اجتماعی، _ تعامل فرهنگی
-
صفحات 331-354
گروه تروریستی تکفیری داعش دستاویز استعمار غرب برای ایجاد بحران در منطقه خاورمیانه و گسترش موج شیعه ستیزی بود و بخصوص این گروه بیشتر توسط استعمار غرب و برخی کشورهای عربی منطقه به وجود آمد. از این رو؛ تحلیل گفتمان داعش نشان می دهد دال مرکزی گفتمان داعش مفهوم خلافت است. به علاوه؛ دال های شناور گفتمان داعش حول دال اصلی خلافت عبارتند از خشونت گرایی، ایده محتمل بودن جنگ بین تمدن ها، رسانه محوری، ورود نیروهای خارجی به جهان اسلام، تضعیف اسرائیل ستیزی در جهان اسلام، فرصت سازی برای رژیم صهیونیستی، تضعیف عمق راهبردی و توانمندی ایدئولوژیکی ایران، تخریب الگوی مردم سالاری دینی جمهوری اسلامی ایران، هجرت و شهادت. همچنین؛ به لحاظ مفصل بندی گفتمانی؛ نشانه های گفتمان مربوط به ساختار تبلیغاتی داعش شامل موضوعات تکفیر، شیعه ستیزی، ارتداد،- جهاد، توحید، جذب اعضا، منازعه و خصومت، زنجیره هم عرضی گفتمان، زنجیره تفاوت گفتمان، استعاری سازی،- هویت در ساختار داعش و قابلیت دسترسی گفتمان داعش به عنوان اصلی ترین نشانه های این گفتمان هستند.
کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، گروه تروریستی داعش، شیعه هراسی
-
Pages 11-38
This work addresses the question: What are the most important theoretical components of Islamic civilization, and how are they interrelated? The research method is descriptive-analytical, based on library studies. The hypothesis suggests that in order to construct an Islamic civilization based on Islamic teachings, the civilization must be viewed as a system, with its components rooted in fundamental Islamic principles, without which the civilization cannot be fully established. These theoretical components include Islamic rationality, Islamic spirituality, Islamic justice, and Islamic social order.Anything necessary for the construction of Islamic civilization must be introduced into this system as input, where it is processed, evaluated, and refined. The features of these components are comprehensive and highlight their essential role in shaping the system. These components, along with their characteristics, form a semantic network that constitutes the entire theoretical and ideological framework of Islamic civilization. Considering factors such as spatial and temporal requirements and to ensure the system’s dynamism, the system’s outputs must be continuously returned into the system as feedback. This analysis demonstrates that the profound foundations of Islamic principles theoretically prove their capacity to construct Islamic civilization and also reveals the interrelations of these components as part of a cohesive system.
Keywords: Theoretical Components, Islamic Civilization, System, Rationality, Spirituality, Justice, Social Order -
Pages 39-81
Poetry provides a suitable medium for expressing inner thoughts and revolutionary ideas. Poets have always sought to effectively convey their intended ideas and concepts to their audience through the use of literary elements. This study examines the poetry of Iqbal, focusing on his vision of an ideal society as a cultural-religious capacity for the Islamic world. Iqbal is considered a revolutionary poet. His poetry is characterized by a special attention to internal rhythm, the emphasis on themes of an ideal society, the use of revolutionary, religious, and war-related vocabulary, and the artistic and purposeful use of linguistic and literary elements (such as simile, metaphor, and metonymy). His focus on reinforcing religious, revolutionary, social, and especially idealistic themes is a distinctive feature of his work. The research method is descriptive-analytical, based on literary and library data. According to the findings, Iqbal's poetry goes beyond mere poetic expression; he, as a reformer and Islamic thinker, conveys revolutionary, religious, and idealistic themes to the Muslim community through his poetry.
Keywords: Iqbal Lahori, Ideal Society, Cultural-Religious Capacity -
Pages 83-94International relations have consistently represented both a stage of challenges, conflicts, and power struggles among the powerful and the less capable or similarly powerful parties, as well as a platform for cooperation and solidarity between certain states or nations. At times, both parties in a conflict have been unjust, while at other times, one has been just and the other unjust, and occasionally, each has been just in some respects and unjust in others. Scholars have recognized that the primary concern of Islam and its leaders is the happiness, welfare, comfort, peace, and both spiritual and material advancement of their followers, regardless of their own gains. While it is clear that ultimately justice prevails and injustice is subdued, the question remains whether we will continue to witness the dominance of a few Western powers over the entire world in the near future, or whether we will see the decline of these powers and the rise of oppressed nations. This article hypothesizes the latter scenario and employs a descriptive-analytical research methodology.Keywords: International Relations, The Oppressed, Hegemonic System, Resistance, Self-Sacrifice
-
Pages 95-120
Contemporary discursive transformations have introduced new challenging issues and concepts in the international arena, necessitating new theories and perspectives for their resolution and interpretation. Concepts such as just peace, terrorism, global security, and interfaith dialogue have emerged as novel elements in the context of globalization, leading to new discursive transformations in international relations. The result of these transformations is that the concept of power today has moved beyond its centralized form, and thus, the symbols of power and the tools for maintaining or violating global security have evolved beyond military forms and complicated nuclear weapons.In such a context, two apparent necessities have emerged: Firstly, the dimensions of security arrangements must be considered beyond the state level, involving non-state actors such as civil and non-governmental organizations, scholars and thinkers, and scientific and cultural institutions in the organizing global security. Secondly, in the new security arrangements, cultural and social dimensions appear to have gained greater importance. According to discourse theory, all social transformations result from semantic conflicts between discourses, which are continually striving to preserve the meaning of "self" and reject the meaning of "other." Thus, semantic dominance over public opinion is the best and most effective way to exert power. Discourses constantly compete for the control of public opinion through semantic mechanisms, and other social transformations are subject to these semantic conflicts. The discourses of terrorism, war, global security, and just peace are influential in contemporary international relations. This study explores the contexts in which these discourses can be shaped and examines whether religious discourse can lead to the discourse of just peace. It also investigates the role of religion in strengthening or weakening the discourse of peace.
Keywords: Religion, Discourse, Peace, Terrorism, Constructivism, Security, Function -
Pages 121-145
Enrique Dussel’s intellectual movement in Latin America, through its critique of imperialism, colonialism, racism, and all forms of discrimination and injustice, claims that modern oppression and colonialism are products of Western modern philosophy. He argues that the solution to contemporary injustices lies in embracing a philosophy of liberation. However, since Dussel’s works lack a coherent philosophical foundation upon which to build such a philosophy, it is necessary to examine moral realism within the world’s monotheistic religions to clarify the realization of the liberation ideals proposed by such philosophers.Given that human voluntary actions necessitate moral judgments, adherence to a religiously-based moral realist system can guide individuals and societies toward rational and ethical choices. The regulation and management of human voluntary actions are so crucial that, despite the modern trend of secularization, humanity has never been without the need for binding criteria for moral actions. Indeed, in atheistic and materialistic philosophies, moralism often receives even greater emphasis. As a result, today, ethics is recognized as a field that can be studied independently of religion. Therefore, the validation of moral propositions and religious ethical rulings has significant relevance in the modern era.
Keywords: Moral Philosophy, Monotheistic Religions, Moral Action, Good, Evil, Philosophy Of Liberation -
Pages 147-191Ethics is a profound aspect of all divine religions, especially Islam and Christianity, and plays a significant role in both individual and social life. Ethical teachings are based on fundamental principles and foundations. The primary research question is: What are the foundations of ethical teachings in Islam and Christianity, and do these two divine religions share commonalities or distinctions in this regard? This study, titled "Comparative Analysis of the Foundations of Ethics in Islam and Christianity," addresses this question in a comparative and analytical manner. The findings indicate that "revelation (faith)," "reason," "nature," and "intention and motive of the soul" are among the foundations of ethical teachings in Islam. In Christianity, ethical teachings are based on the principles of "love," "forgiveness," "faith," "hope," "sin," "divine grace," "salvation," and "hope." The two heavenly religions exhibit both similarities and distinctions in these fundamental principles. The ethical teachings derived from these foundations also show both commonalities and differences. The primary objective of this research is to analyze and examine the similarities and differences in the ethical systems and teachings of these two divine religions. This study uses a "descriptive-analytical" method, first defining and explaining key concepts and then conducting a comparative analysis of the ethical foundations in these two religions.Keywords: Foundations, Ethics, İslam, Christianity
-
Pages 193-225
Islamic literature, or the literature of Islamic nations, is considered one of the richest literary traditions in the world due to the abundance of significant works in both poetry and prose. Given that Islamic nations share similarities in their goals, civilizations, cultures, and ethical values, there are common factors that unite their literature, poets, and intellectuals. This commonality is reflected in their literary relationships, interactions, and the reciprocal influences between their literary traditions. As the shared features between Arabic and Persian literature continue to expand and diversify, it becomes necessary for scholars to examine these commonalities through specific literary forms, themes, and genres.While scholars of comparative literature have largely analyzed and commented on most of the shared aspects between Arabic and Persian literature, this study focuses on the epic dimension. It offers a comparative analysis of Ferdowsi Tusi's Shahnameh, the greatest Persian epic masterpiece, and the poetry of Ibn Hani Al-Andalusi, from the perspective of epic thought and tone, using descriptive-analytical and comparative methods. The findings suggest that both poets demonstrate exceptional ability in vividly depicting scenes in an emotionally stirring manner. Their mastery extends beyond the realm of imagination and imagery to the realm of expression and language, as they carefully select words with a distinctive resonance and tone. In Shahnameh, epic themes dominate over religious discussions, while in Ibn Hani’s poetry, the reverse is true.
Keywords: Ferdowsi, Ibn Hani Al-Andalusi, Shahnameh, Epic, Epic Tone, Epic Literature -
Pages 227-257
Islamic culture places significant emphasis on reflection upon the non-material aspects of human existence. Prophet Muhammad (PBUH&HP) and Amir al-Mu’minin (PBUH) have both identified self-knowledge as the key to knowing God. Consequently, the concept of the soul has been explored from various perspectives across different disciplines, with particular prominence in the fields of mysticism and Sufism. Najm al-Din Kubra and 'Izz al-Din Kashani are among the scholars who, in their writings, have examined and elucidated the soul from a mystical standpoint.This study, employing analytical, descriptive, and comparative methods, aims to explore the definitions of the soul according to these two thinkers. The research concludes that while Kubra and Kashani generally agree on the nature and stages of the soul, they differ in some specific details, particularly concerning the relationship between the soul and morality, as well as its connection with the heart and spirit. For instance, Razi holds that the heart and soul emerge when the spirit becomes attached to the body, whereas Kashani views the heart as the product of the union and marriage between the spirit and the soul. Additionally, Razi mentions four types of souls—ammara (the commanding soul), lawwama (the reproachful soul), mulhama (the inspired soul), and mutma'inna (the tranquil soul)—while Kashani's classification does not include the inspired soul (mulhama).
Keywords: Soul, Heart, Mysticism, Mersad Al-'Ibad, Misbah Al-Hidaya -
Pages 259-282
Language and culture, as well as their soft power, are key factors in the civilizational interactions between Iran and China, leading to mutual influence. Understanding culture is one of the main elements in recognizing the political, economic, and social dynamics of nations. Undoubtedly, ideology plays a significant role in the foreign policy strategies of both the People's Republic of China and the Islamic Republic of Iran. While Marxist ideology has an economic nature and rejects religious and metaphysical matters, the ideology of the Iranian Islamic Revolution, rooted in national and religious culture, incorporates metaphysical and religious dimensions.Iranians and Chinese share many cultural, historical, and civilizational similarities. The Silk Road stands as a pivotal historical point for both nations, significantly enhancing their cooperation. In fact, from ancient times to the present, the influence of Iranian and Chinese civilizations has been felt in various fields. Research and archaeological findings confirm that, alongside Sanskrit, the Persian language has had a profound impact on Chinese culture, especially among the country's Muslim ethnic minority, with traces of this influence still evident today. This article seeks to examine the relationship between these two civilizations and the role of language as a bridge between them, using a library-based research method that draws on archaeological, cultural, and ideological data from the most reliable Chinese texts.
Keywords: Language, Culture, Iranian, Chinese Culture, Ideology, Differences -
Pages 283-306
The 20th century witnessed significant shifts in the Western cultural perspective towards Eastern cultures and religions. In his book The Easternization of the West, Colin Campbell clearly outlines the religious, cultural, and even literary-artistic differences between the East and the West. He argues that certain concepts from Indian culture and literature, such as an emphasis on nature and its revival, have greatly influenced Western culture and literature. However, it is also important to examine the views of Indians themselves, particularly those proficient in English.This review article, drawing on Campbell’s perspective and a translated text by Purushottama Lal—an Indian poet and writer—analyzes these influences on English literature. The findings indicate that although Western literature has borrowed words and concepts from Indian culture and literature, it has reinterpreted them through its own cultural lens, giving them new meanings that differ from their original significance in Indian culture.
Keywords: India, West, Culture, Word, Literature -
Pages 307-330Sufism has generally secured a prominent place in West Africa, especially in Burkina Faso, due to its historical service to scholars and its struggle against colonialism and its agents. The social power or influence of Sufism represents a significant opportunity in this region. The aim of this study is to provide a deeper understanding of the capacities of Sufism in Burkina Faso to facilitate meaningful and effective collaboration, particularly in cultural and social domains. Currently, there are numerous capacities in this country, including religious, cultural, and spiritual resources, highlighted by the commonalities between Muslims, particularly between Shia and Sufi communities. Common subjects among Muslims include the Holy Quran, the esteemed Prophet, the status and respect of the Ahl al-Bayt in the Quran and Hadith, and shared historical and directional elements. Additionally, due to the importance placed on prayer, intercession, remembrance, and pilgrimage among Sufis, these topics serve as common grounds between Shia and Sufi traditions, which could be leveraged to design beneficial programs. However, regarding the social capacities of this region and its people, it is noted that the people of Burkina Faso naturally hold great respect for religious leaders, scholars, and congregational leaders. They turn to scholars for both material and spiritual issues. Consequently, both Shia scholars and Sufi leaders can play important roles in society. Enhanced coordination between Shia scholars and Sufi leaders, along with the activation of these capacities, could lead to effective cultural and social interaction. Yet, only a small fraction of the existing potential between Shia and Sufi communities has been utilized so far, which needs to be maximized.
This research was conducted using a field-based analytical approach and correspondence with some regional scholars.Keywords: Sufi Figures, Scholars, Burkina Faso, Social Interaction, Cultural Interaction -
Pages 331-354
The Takfiri terrorist group ISIS served as a tool for Western colonialism to create crises in the Middle East and expand the wave of anti-Shi'ism. This group, largely supported by Western colonial powers and some Arab countries in the region, was established to advance these agendas. A discourse analysis of ISIS reveals that the central node of its discourse is the concept of the caliphate. Additionally, the floating signifiers within ISIS's discourse, which revolve around the core concept of the caliphate, include violence, the idea of a potential clash of civilizations, media centrality, the involvement of foreign forces in the Islamic world, the weakening of anti-Israel sentiment in the Islamic world, opportunities created for the Zionist regime, the weakening of Iran's strategic depth and ideological power, the destruction of the Islamic Republic of Iran's model of religious democracy, migration, and martyrdom.In terms of discursive articulation, the key elements in ISIS’s propaganda structure include topics such as Takfir (excommunication), anti-Shi'ism, apostasy, jihad, monotheism, member recruitment, conflict and hostility, the chain of equivalence in discourse, the chain of difference in discourse, metaphorization, identity within ISIS’s structure, and the accessibility of ISIS's discourse as its primary features.
Keywords: Discourse Analysis, ISIS Terrorist Group, Anti-Shi'ism