فهرست مطالب

نشریه نوآوری و ارزش آفرینی
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نفیسه انصاری، مهدی شریفی*، مجید مختاریان پور، بی بی مرجان فیاضی صفحات 1-24

    در محافل علمی به هنگام بحث درباره رسانه ها، تصمیم گیری درباره خلاق یا فرهنگی بودن آنها همواره مورد تردید بوده است؛ تا جایی که برخی آنها را صنایع خلاق نامیده و برخی عنوان صنایع فرهنگی را مناسب دانسته اند؛ گاهی نیز آنها را صنایع خلاق فرهنگی یا صنایع فرهنگی خلاق نامیده اند؛ بی آنکه درباره نقاط اشتراک و افتراق این مفایم جستاری داشته و دلایل خود را برای استفاده یا عدم استفاده از اصطلاحی خاص بیان دارند. مطالعه حاضر با تکیه بر روش مقایسه تطبیقی به بررسی مهم ترین رویکردها و مدل های صنایع خلاق و فرهنگی – مشتمل بر 19 مدل- که با جستجو در منابع معتبر علمی (مقالات، کتاب ها و گزارش های بین المللی) گردآوری شده اند، پرداخته است تا قابلیت هر یک از مفاهیم «صنایع خلاق»، «صنایع فرهنگی»، «صنایع خلاق فرهنگی» و«صنایع فرهنگی خلاق» را در توصیف مفهوم «رسانه ها» مورد ارزیابی قرار دهد و امکان یا عدم امکان استفاده از این عناوین را به جای یکدیگر و در رابطه با رسانه ها مشخص سازد. مطابق نتایج، صنایع فرهنگی همواره خلاق اند اما صنایع خلاق گاهی به سختی فرهنگی و گاهی کاملا فرهنگی به شمار می آیند. لذا استفاده از عنوان صنایع فرهنگی برای تمام صنایع خلاق و یکی پنداشتن صنایع فرهنگی و صنایع خلاق درست نیست. با این همه می توان رسانه ها را که بخش لاینفک صنایع فرهنگی هستند «صنایع خلاق» و «صنایع فرهنگی و خلاق» نامید و این عناوین را به جای یکدیگر در رابطه با رسانه ها به کار برد. از طرفی عناوین «صنایع خلاق فرهنگی» و «صنایع فرهنگی خلاق» یکسان نبوده و استفاده از هر یک بار معنایی خاصی ایجاد خواهد کرد.

    کلیدواژگان: صنایع خلاق، صنایع فرهنگی، رسانه، صنعت فرهنگ، مقایسه تطبیقی
  • محمدجواد گل زاده، صابر خندان علمداری*، ندا فرح بخش صفحات 25-48

    پژوهش حاضر با هدف ، تحلیل تاثیر نوآوری و نقش میانجی فرهنگ سازمانی بر استراتژی سازمان و همچنین تعیین روابط بین این عوامل می باشد که از نظر هدف کاربردی و روش آن توصیفی و از نوع همبستگی علی می باشد. نمونه آماری این تحقیق 266 نفر از کارکنان و کارمندان بخش ستادی سازمان بنادر و دریانوردی جمهوری اسلامی ایران بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پایایی پرسشنامه توسط آلفای کرونباخ برای پرسشنامه (95/0) تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و آمار استنباطی انجام شد. مدل معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزار ایموس برای بررسی روابط میان سازه های این تحقیق به کار گرفته شد. هدف آرمانی این پژوهش: ارائه راهکارهای مناسب برای راهنمایی مدیران و برنامه ریزان و طراحان سازمان ها، جهت انتخاب متناسب فرهنگ سازمانی که به وسیله آن، فضای مناسبی جهت بروز استعدادها و خلاقیت افراد در سازمان فراهم آید و در نهایت منجر به تدوین استراتژی های مناسب برای رسیدن به اهداف سازمان گردد. یافته های تحقیق بیان می دارند : 1. فرهنگ سازمانی بر نوآوری سازمانی تاثیرمستقیمی دارد. 2. نوآوری سازمانی و فرهنگ سازمانی تاثیر مستقیمی بر موفقیت استراتژی سازمان دارد. 3. فرهنگ سازمانی بر موفقیت استراتژی سازمان تاثیرگذار است. 4. ظرفیت های سخت افزاری و نرم افزاری بر سرمایه دانش ، سرمایه تخصص و سرمایه مهارت تاثیر دارند. 5 . سرمایه های مذکور نیز بر دیده بانی اثر گذاشته و به نوآوری خدمات و نوآوری فرایندی منجر می شوند. 6 . مولفه های مذکور به نوآوری سازمانی منجر شده و نوآوری سازمانی نیز بر عملکرد وظیفه ای ، عملکرد انسانی ، عملکرد نوآورانه و عملکرد کیفی تاثیر می گذارد . 7 . در نهایت مولفه های مذکور به ارتقای عملکرد سازمانی منجر می شوند.

    کلیدواژگان: موفقیت استراتژی سازمان، فرهنگ سازمانی، نوآوری سازمانی، سازمان بنادر و دریانوردی
  • زهرا غلامزاده، عباس خمسه*، محمدرضا پارسانژاد صفحات 49-78

    با توجه به جهت گیری روندها به سوی فناوری های صنعت 5.0، مفهومی جدید به نام تحول دیجیتال ظهور کرده که حوزه های مختلف جوامع را تحت تاثیر خود قرار داده است. از آنجا که رسیدن به سطح مطلوب کاربرد صنعت 5.0، نیازمند تربیت نیروی انسانی دارای مهارت در به کارگیری و توسعه فناوری های این حوزه است، استفاده گسترده آن در آموزش و پرورش به سرعت در بسیاری از کشورها دنبال گردید. تلفیق نوآورانه این فناوری ها در آموزش توانسته شیوه های سنتی آموزش را منقرض کرده که منجر به تحولی جدی در فرایند یادگیری در مدارس و دانشگاه ها شده است. شناسایی ابعاد و مولفه های تحول دیجیتال در آموزش می تواند به سیاستگذاران در تسهیل این فرایند کمک نموده و منجر به تسریع دستیابی به اهداف دیجیتالی شدن گردد. این پژوهش با هدف شناسایی این ابعاد و مولفه ها، در ابتدا با روش فراترکیب، 47 مقاله مرتبط را مورد بررسی قرارداده است. سپس در بخش کمی، جهت تعیین ترتیب اهمیت ابعاد و ضریب وزنی آنها به شیوه سوارا رتبه بندی صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که در بین شش بعد شناسایی شده، تحول سازمانی با ضریب وزنی 0.217 اولویت اول و تحول زیرساختی با ضریب وزنی 0.201 اولویت دوم را دارا است. نتایج کلی تحقیق نیز اهمیت اتخاذ رویکرد اکوسیستمی در پیاده سازی تحول دیجیتال در مدارس را نشان داده است.

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، صنعت 5.0، تحول دیجیتال آموزشی، نوآوری
  • زهرا ملابابایی، بی بی سادات میراسماعیلی*، حمیدرضا حسینی دانا، علیرضا تلخابی علیشاه صفحات 79-106

    این مقاله با هدف طراحی الگوی سیاست گذاری رسانه ملی بر محتوای صوتی و تصویری فضای مجازی با تاکید بر اینترنت نسل پنجم انجام گرفت. مقاله حاضر از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی-توسعه ای است و از منظر روش گردآوری داده ها، یک پژوهش های پیمایشی-مقطعی است. جامعه مشارکت کنندگان در بخش کیفی شامل مدیران با سابقه شورای عالی فضای مجازی و در بخش کمی نیز شامل فعالان رسانه کشور است . برای تحلیل مصاحبه های تخصصی از روش تحلیل کیفی مضمون و داده های حاصل از پرسشنامه نیز با روش حداقل مربعات جزئی تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد مضامین فراگیر مدل عبارتند از: عوامل بسترساز، عوامل فنی و عوامل مرتبط با رسانه. عوامل بسترساز خود شامل عوامل مدیریتی، قانونی و فرهنگی؛ عوامل فنی شامل عوامل فناوری و اینترنت نسل پنجم و در نهایت عوامل مرتبط با رسانه نیز عبارتند از: تعامل با رسانه های جدید، سیاست گذاری رسانه ملی، مسئولیت اجتماعی رسانه ملی و محتوای چندرسانه ای فضای مجازی. همچنین یافته های پژوهشی نشان داد، براساس مدل پژوهش، عوامل مدیریتی، قانونی، دانشی و فرهنگی بر سیاست گذاری رسانه ملی تاثیر دارند. از سوی دیگر اینترنت نسل پنج شرایط زمینه ای را فراهم می سازد و مسئولیت اجتماعی رسانه ملی نیز یک عامل مداخله گر است که بر تعامل با رسانه های جدید اثرگذارند. در نهایت با تعامل با رسانه های جدید می توان به توسعه محتوای چندرسانه ای فضای مجازی دست یافت.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، محتوای چندرسانه ای، فضای مجازی، اینترنت نسل پنج، سیاست گذاری رسانه ملی، مسئولیت اجتماعی رسانه ملی
  • فاطمه سرخه دهی*، اباذر اشتری مهرجردی صفحات 107-130

    رشد صنعتی به عنوان یک هدف در کشورهای در حال توسعه بوده و عوامل بسیاری در آن دخیل است. مطالعات در مورد اثر زیرساخت ها و نوآوری بر رشد صنعتی در کشورهای مختلف نتایج متفاوتی داشته است و تا کنون اثر آن در ایران مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف این مقاله بررسی پویایی ها و روابط بلندمدت و کوتاه مدت بین نوآوری های فناورانه، زیرساخت ها و رشد صنعتی در ایران در دوره 1359-1399 است. روش مورد استفاده آزمون کرانه های ARDL است. نتایج به دست آمده وجود رابطه بلندمدت و کوتاه مدت بین سه متغیر نوآوری فناورانه، زیرساخت و رشد صنعتی در ایران را تایید می کند. نوآوری فناورانه و زیرساخت ها دارای اثرات مثبت و معنادار بر رشد صنعتی ایران هستند اما این اثرات کوچک بوده است. نتایج به دست آمده از این تحلیل، پیامدهای سیاستی مهمی برای ایران دارد. افزایش سرمایه گذاری های تحقیق و توسعه، سرمایه گذاری در تحقیقات دانشگاهی، زیرساخت های فناوری های اطلاعات و ارتباطات ICT، فناوری های سبز، اهمیت به حقوق مالکیت فکری و تدوین سیاست یکپارچه برای تاثیر بیشتر نوآوری های فناورانه و زیرساخت ها بر رشد صنعتی در افزایش اثر نوآوری های فناورانه و زیرساخت ها بر رشد صنعتی ایران موثر خواهد بود

    کلیدواژگان: نوآوری فناورانه، زیرساخت، رشد صنعتی، آزمون کرانه های ARDL
  • سید عطالله سینائی، مهناز جلیلی*، محمد شیری صفحات 131-150

    جامعه پذیری سیاسی، به عنوان فرآیند تحول یک فرد، از بدو تولد تا هنگامی که به عنوان یک شهروند در نظام اجتماعی مورد پذیرش قرار می گیرد، برای هر جامعه مهم و ضروری تلقی می شود. در این امر عوامل متعددی همچون سواد رسانه ای افراد، موثر است. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه سواد رسانه ای با وضعیت جامعه پذیری دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر ماهنشان در سال 0211است که از نظریه شناختی سواد رسانه ای پاتر استفاده شده است. روش پژوهش، پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر مقطع شهر ماهنشان در سال 0211 است، 051 نفر به عنوان نمونه اصلی پژوهش با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند تا بررسی شود که آیا بین سواد رسانه ای با وضعیت جامعه پذیری دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر ماهنشان،رابطه ای وجود دارد. یافته های تحقیق نشان می دهد، ضرایب همبستگی درک محتوای پیام های رسانه ای با ،1/001 گزینش آگاهانه پیام های رسانه ای با ،1/882 نگاه انتقادی به پیام های رسان ه ای با ،1/250 تجزیه و تحلیل پیام های رسان ه ای با ،1/771 آگاهی از اهداف پنهان با 1/500 و متغیرهای زمینه ای با 1/726 بر جامعه پذیری دانش آموزان دبیرستانی پسر شهر ماهنشان تاثیر دارد. نتایج بیانگر آن است که میان سواد رسانه ای جامعه آماری شامل، درک محتوای پیام های رسانه ای، گزینش آگاهانه پیام های رسان ه ای، نگاه انتقادی به پیام های رسانه ای، تجزیه و تحلیل پیام های رسانه ای، آگاهی از اهداف پنهان و متغیرهای زمینه ای با وضعیت جامعه پذیری دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر ماهنشان، رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، جامعه پذیری سیاسی، پیام های رسانه ای
  • کریم دلاویز *، همام مویدفر، قمر کیانی صفحات 151-172

    سواد تربیتی والدین یک الگوی جدید در علوم تربیتی و مدیریت آموزشی است که والدین با ارتقاء سطح دانش و مهارت خود می توانند فرزندان خود را در امور مختلف، حمایت نمایند و والدین بیشترین تاثیرات اجتماعی را حتی فراتر از معلمان و مدرسه بر فرزندان خود دارند. این مطالعه به بررسی رابطه بین سوادتربیتی والدین و تاب آوری و پیشرفت تحصیلی با میانجیگری مسئولیت پذیری دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر کرج می پردازد. روش این پژوهش همبستگی چند متغیره و از نوع معادلات ساختاری است در مجموع 389 نفر شرکت کننده یعنی دانش آموز و 389 نفر مادران آنها در سال تحصیلی 1400 - 1401به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی بر اساس جنسیت انتخاب شدند و به پرسشنامه های سوادتربیتی والدین آلاباما، فریک (1996)، مسئولیت پذیری نوجوانان نعمتی (1378) و تاب آوری تحصیلی ساموئلز (2008) و پرسشنامه پیشرفت تحصیلی صالحی (1394) پاسخ دادند. یافته ها نشان داد سوادتربیتی والدین و مولفه های آن برتاب آوری تحصیلی و مسئولیت پذیری اثر مستقیم دارد (05/0>p). مسئولیت پذیری بر تاب اوری تحصیلی اثر مستقیم دارد (05/0>p). سواد تربیتی والدین بر تاب آوری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی با میانجیگری مسئولیت پذیری اثر غیرمستقیم دارد (05/0>p)، بنابراین می توان نتیجه گرقت که سوادتربیتی والدین و مولفه های آن می تواند مسئولیت پذیری را در دانش آموزان افزایش دهد

    کلیدواژگان: سوادتربیتی والدین، مسئولیت پذیری، تاب آوری تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، والدین.
  • لیلا قرائیان، اصغر زمانی * صفحات 173-192

    این پژوهش با هدف اولویت بندی مولفه های ارزیابی آموزشی- رفتاری معلمان و دبیران مدارس طلوع انجام شد. بر همین اساس، تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر اجرا، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان و دبیران مدارس طلوع تهران (150 نفر بود) که به روش تمام شماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت تعیین روایی محتوایی از نظر استاتید دانشگاه و خبرگان آموزش و پرورش (معلمان و دبیران مدارس طلوع) استفاده و نسبت روایی محتوایی مورد تایید قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ جهت پایایی 875/0 محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. جهت تحلیل داده های بدست آمده، از آزمون تی تک - نمونه ای با نرم افزار SPSS24 جهت تعیین رتبه بندی شاخص ها از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP با نرم افزار ExpertChoiceاستفاده شده است. با توجه به نتایج رتبه بندی مشخص شد از بین مولفه های ارزیابی آموزشی- رفتاری معلمان و دبیران مدارس طلوع تعیین تکالیف یا ارائه موضوعات تحقیقی، در حدتوان دانش آموزان و کنترل و نظارت بر انجام آنها توسط معلمان و دبیران مدارس طلوع در اولویت اول قرار دارند و از بین ملاک های ارزیابی صلاحیت و توانمندی های حرفه ای و عمومی معلمان و دبیران مدارس طلوع، در حین استخدام اهمیت وتوجه به تفاوت های فردی دانش آموزان در هنگام تدریس به عنوان مهمترین ملاک ارزیابی شناسایی شد

    کلیدواژگان: آموزش، رفتار، ارزیابی معلمان، ارزیابی آموزشی-رفتاری، دبیران مدارس طلوع
  • حجت وحدتی، محمد جلالی * صفحات 193-222

    پژوهش پیش رو با هدف تعیین میزان اثرات مدل شخصیتی هگزاکو بر رفتار شهروندی سازمانی (سندرم سرباز خوب) با نقش میانجی نگرش شغلی پروتئین انجام شد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی، روش اجرا توصیفی از شاخه پیمایشی و از نوع مقطعی است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کارکنان کمیته امداد امام خمینی (ره) استان کردستان به حجم 401 نفر می باشد. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بوده و تعداد 310 نفر از کارکنان براساس نظر خبرگان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه ی محقق ساخته با اقتباس از پرسشنامه های استاندارد مرتبط، استفاده شد. پایایی مدل اندازه گیری با استفاده از بارهای عاملی، پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ، همچنین روایی همگرا با معیار AVE و روایی واگرا  با ماتریس فورنل و لارکر توسط نرم افزار پی.ال.اس بررسی و تایید شدند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری توسط نرم افزار پی.ال.اس نشان داد که مدل شخصیتی هگزاکو هم به صورت مستقیم و هم از طریق متغیر میانجی نگرش شغلی پروتئین بر رفتار شهروندی سازمانی اثرگذار است، به طوری که 2/56 درصد از تغییرات متغیر رفتار شهروندی سازمانی را به صورت مستقیم و 26 درصد از تغییرات آن را  به طور غیرمستقیم و از مسیر میانجی نگرش شغلی پروتئین تبیین می کند. همچنین، نتایج آزمون تحلیل واریانس با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس نشان داد که بین میانگین نظرات پاسخ دهندگان محترم از لحاظ متغیرهای جنسیت، تجربه و سن تفاوت معنی دار وجود دارد. درخصوص سایر متغیرها تفاوتی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: مدل شخصیتی هگزاکو، رفتار شهروندی سازمانی، نگرش شغلی پروتئین، کمیته امداد امام خمینی(ره)، کردستان
  • حبیب الله اصغری*، فاطمه مستاجر خیرخواه صفحات 223-246

    فناوری های زبانی یکی از مولفه های اقتدار ملی در فضای مجازی است که حفظ و ارتقاء آن از وظایف اصلی دولت هاست. در  چشم انداز رو به توسعه و تحول فضای مجازی، نقش سیاست های حمایتی دولت ها در این حوزه، ضرورتی انکارناپذیر می نماید. کشورهای مختلف برنامه های متعددی با هدف صیانت از خط و زبان خود تدوین نموده اند. این سیاستگذاری های حمایتی، غالبا با هدف توسعه ابزارهای کاربردی در زمینه های مختلف مانند گردشگری، سلامت، آموزش و یا دیگر حوزه های عمومی تبیین و تدوین شده اند. در این مقاله به بررسی رویکردهای نوآورانه اتخاذ شده توسط دولت ها جهت حمایت از فناوری های زبانی در فضای مجازی می پردازیم. در این راستا ابتدا نقشه راه و اسناد منتشر شده و شیوه های توسعه ابزارهای زیرساختی و محصولات کاربردی در حوزه حمایت از خط و زبان در کشورهای هند، ایالات متحده آمریکا، ولز ، اسپانیا و اتحادیه اروپا از جوانب مختلف در یک مطالعه محک زنی مورد بررسی قرار گرفته اند. در نهایت از دستاوردهای حاصل از این مطالعه، با بررسی نقاط مشترک و مواردی که قابلیت اجرا در مورد زبان فارسی را دارند جهت ارائه راهکارهای مناسب برای تدوین یک سند راهبردی ملی در حمایت از خط و زبان فارسی استفاده گردیده است.

    کلیدواژگان: پردازش زبان طبیعی، فناوری های زبانی، توسعه خط و زبان فارسی، ابزارهای سیاستی حمایت از خط و زبان
  • مهدی آزموده، آرش هادی زاده*، امیر محمدزاده صفحات 247-268
    زمینه و هدف

    در کشور ایران تا به امروز موضوع مالیات بر داراییهای معنوی (فکری) از سمت دولت و سازمان امور مالیاتی مطرح نبوده است. اما بدلیل حجم قابل توجه این داراییها در اقتصاد ایران و همچنین داد و ستد و تجارت آنها مالیات بر آنها امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. بر همین اساس است که در محافل کارشناسی و علمی موضوع مالیات بر حقوق مالکیت معنوی به طور گسترده در حال بحث و بررسی است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر ظرفیت درآمدهای مالیاتی ناشی از حقوق مالکیت معنوی با استفاده از نظریه داده بنیاد چندوجهی است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که عوامل سیاسی، عملکردی، سازمانی به عنوان عوامل علی؛ توانایی سازمانی، سازمانها و ارگان ها، مدیریتی، بعنوان مقوله ها؛ عوامل سیستمی، انسانی، ساختاری، ملی، بعنوان عوامل زمینه ای؛ عوامل سازمانی، فرآیندی، اقتصادی، بعنوان عوامل مداخله گر؛ عوامل فنی و جامعه، بعنوان راهبردها و پیامدهای سازمانی و ملی بعنوان پیامدهای عوامل موثر بر ظرفیت درآمدهای مالیاتی ناشی از حقوق مالکیت معنوی شناسایی و استخراج گردید .

    نتیجه گیری

    نقش منحصر به فرد تحقیق و توسعه در امر تولید، توسعه و رشد اقتصادی کشورها غیرقابل انکار است. در همه کشورهای توسعه یافته سرمایه گذاری های قابل توجهی به حوزه تحقیق و توسعه اختصاص داده می شود که منتج به منفعت های اجتماعی بسیار زیادی برای این کشورها شده است.

    کلیدواژگان: درآمدهای مالیاتی، حقوق مالکیت معنوی، سازمان امور مالیاتی، گراندد تئوری
  • فرحناز کریمی نژاد*، غلامرضا یاوری، مهدی کاظم نژاد صفحات 269-288

    این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه بندی استانداردهای لازم برای معامله در بازارهای آتی در محصولات کشاورزی با روش ترکیبی (کیفی-کمی) انجام گرفته است. کلیدواژه های حاصل از  تحقیقات پیشین و مصاحبه با خبرگان، با استفاده از روش کدگذاری (کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی) مورد تحلیل قرار گرفت. این داده ها که از مصاحبه عمیق با 17 نفر استخراج گردیده بودند طی سه مرحله تحلیل شد و 40 کلیدواژه استخراج شده، پس از اعمال تغییرات (حذف و ادغام)، در نهایت تصمیم بر آن شد کلیه استاندارها بر شش گروه دسته بندی شود. استانداردهای لازم برای پذیرش در بازارهای آتی شامل: ریسک درآمدی محصولات، اندازه بازار نقدی، هزینه سیالیت، درجه همگنی، درجه تجاری بودن و فساد پذیری می‌باشد.  همچنین نتایج حاصل از رتبه بندی استانداردها با استفاده از روش تاپسیس فازی نشان داد که؛ ریسک درآمدی محصولات، نوسانات قیمتهای نقدی، هزینه سیالیت، درجه همگنی درجه، تجاری بودن و فساد پذیری به ترتیب دارای اهمیت هستند.

    کلیدواژگان: بازار آتی، محصولات کشاورزی، شناسایی استاندارد، تئوری داده بنیاد، تاپسیس فازی
|
  • Nafiseh Ansari, Mahdi Sharifi*, Majid Mokhtarianpour, Marjan Fayazi Pages 1-24

    The classification of media as either creative or cultural industries has long been a subject of contention. Some advocate for labeling them as creative, while others insist on their categorization as cultural. Additionally, there are those who opt for the term "creative and cultural industries," and others who advocate for "creative cultural industries." Often, these designations are made without a comprehensive understanding of the commonalities and distinctions between these concepts. Using a comparative method, this study aims to explore the principal approaches and models of creative and cultural industries - encompassing 19 models - to assess the suitability of each of these concepts - "creative industries," "cultural industries," "cultural creative industries," and "creative cultural industries" - in elucidating the concept of "media." These approaches are synthesized through an examination of reliable scientific sources such as articles, books, and international reports. The findings indicate that cultural industries invariably entail creativity, whereas the converse is not always true; that is, creative industries may occasionally exhibit considerable cultural elements, while at other times they may lack such attributes. Therefore, it is inaccurate to universally apply the label of cultural industries to all creative industries and to equate cultural industries with creative ones. However, media, being an integral component of cultural industries, can be aptly referred to as "creative industries" and "cultural and creative industries," with these terms being interchangeable in the context of media

    Keywords: Creative Industries, Cultural Industries, Media, Culture Industry, Comparative Study
  • Mohammadjavad Golzadeh, Saber Khandan Alamdari *, Neda Farahbakhsh Pages 25-48

    The purpose of this research is to analyze the impact of innovation and the mediating role of organizational culture on the organization's strategy, as well as to determine the relationships between these factors, which is descriptive in terms of its practical purpose and method, and of the causal correlation type. The statistical sample of this research was 266 employees and employees of the headquarters department of the Ports and Maritime Organization of the Islamic Republic of Iran, who were selected using a simple random sampling method. The reliability of the questionnaire was determined by Cronbach's alpha (0.95). Data analysis was done through descriptive statistics and inferential statistics. The Structural Equation Model (SEM) was used to examine the relationships between the constructs of this research using Emus software. The ideal goal of this research is to provide suitable solutions to guide managers and planners and designers of organizations, in order to choose the appropriate organizational culture that will provide a suitable environment for the development of talents and creativity of people in the organization. and finally lead to formulating appropriate strategies to achieve the goals of the organization. The findings of the research state: 1 . Organizational culture has a direct effect on organizational innovation. 2. Organizational innovation and organizational culture have a direct impact on the success of the organization's strategy. 3 . Organizational culture affects the success of the organization's strategy. 4 . Hardware and software capacities have an effect on knowledge capital, expertise capital and skill capital. 5 . The aforementioned funds also affect surveillance and lead to service innovation and process innovation. 6. The mentioned components lead to organizational innovation and organizational innovation also affects task performance, human performance, innovative performance and quality performance. 7. Finally, the mentioned components lead to the improvement of organizational performance

    Keywords: Successfulness Of An Organization’S Strategies, Organizational Culture, Organizational Innovation
  • Zahra Gholamzadeh, Abbas Khamseh*, Mohammadreza Parsanejad Pages 49-78

    Due to the direction of trends toward 5.0 industry technologies, a new concept called digital transformation has emerged, which has affected various areas of society. Since reaching the desired level of application of Industry 5.0 requires the training of skilled human resources in the application and development of technologies in this field, its widespread use in education was quickly followed in many countries. The innovative integration of these technologies in education has made the traditional methods of education extinct, which has led to a serious transformation in the learning process in schools and universities. Identifying the dimensions and components of digital transformation in education can help policymakers facilitate this process and lead to accelerating the achievement of digitalization goals. Intending to identify these dimensions and components, this research has examined 47 related articles with the meta synthesis method. Then, in the quantitative section, to determine the order of importance of the dimensions and their weighting factor, a ranking has been done. The results of the research showed that among the six identified dimensions, organizational transformation with a weighting factor of 0.217 has the highest priority and infrastructural transformation with a weighting factor of 0.201 has the second priority. The general results of the research have also shown the importance of adopting an ecosystem approach in the implementation of digital transformation in schools

    Keywords: Digital Transformation, Industry 5.0, Educational Digital Transformation, Innovation
  • Zahra Molla Babaei, Bibi Sadat Miresmaeili *, Hamidreza Hoseini Dana, Alireza Talkhabi Alishah Pages 79-106

    This article was done with the aim of designing a national media policy model on the audio and video content of virtual space with an emphasis on the fifth generation internet. The current article is an applied-developmental research in terms of its purpose, and it is a survey-cross-sectional research from the point of view of the data collection method. The community of participants in the qualitative section includes managers with experience of the Supreme Council of Virtual Space and in the quantitative section it also includes media activists of the country. To analyze the expert interviews, the qualitative analysis of the theme and the data from the questionnaire were also analyzed with the partial least squares method. The results showed that the overarching themes of the model are: foundational factors, technical factors, and media-related factors. The foundational factors include managerial, legal and cultural factors; Technical factors include technology factors and fifth generation internet and finally media-related factors include: interaction with new media, national media policy, social responsibility of national media and multimedia content of virtual space. Also, the research findings showed that, based on the research model, managerial, legal, scientific and cultural factors have an impact on national media policy making. On the other hand, the 5th generation internet provides basic conditions and the social responsibility of the national media is also an intervening factor that affects the interaction with new media. Finally, by interacting with new media, it is possible to develop the multimedia content of virtual space

    Keywords: Policy Making, Multimedia Content, Virtual Space, Fifth Generation Internet, National Media Policy, Social Responsibility Of National Media
  • Fateme Sorkhe Dehi*, Abazar Ashtari Mehrjardi Pages 107-130

    Industrial growth is a goal in developing countries and many factors are involved in it. Studies on the effect of infrastructure and innovation on industrial growth in different countries have had different results and so far its effect has not been investigated in Iran. In this study, we examined the empirical cointegration, long and short-run dynamics and relationships between technological innovation, infrastructure and industrial growth in Bangladesh over the period of of 2020 1980-. The ARDL Bounds Test methodology and ECM framework were applied. The obtained results confirmed the long-run relationship between the three variables of technological innovation, infrastructure and industrial growth in Iran. Technological innovation and infrastructure have positive and significant effects on Iran's industrial growth in the short and long term, but these effects have been small. The results obtained from this empirical analysis have important policy implications for Iran. Increasing research and development investments, investing in academic research, information and communication technology infrastructure, green technologies, importance to intellectual property rights and formulating an integrated policy for greater impact of technological innovations and infrastructure on industrial growth in increasing the effect of innovations. Technology and infrastructure will be effective on Iran's industrial growth.

    Keywords: Technological Innovation, Infrastructure, Industrial Growth, ARDL Model
  • Sayyed Atollah Sinaee, Mahnaz Jalili *, Mohamad Shiri Pages 131-150

    Socialization, as a process that makes a person familiar with the way of life in his society, is considered important and necessary for every society. Several factors such as media literacy of people are effective in this matter. The purpose of this research is to investigate the relationship between media literacy and the socialization status of high school male students in Mahenshan city in 1400, using Potter's cognitive theory of media literacy. The research method was a survey and the data collection tool was a questionnaire. The statistical population includes male high school students in Mahenshan city in 1400, 150 people were selected as the main sample of the study using a multi-stage cluster random sampling method to check whether there is a relationship between media literacy and the socialization status of high school male high school students in Mahenshan city. has it. The research findings show that the correlation coefficients of understanding the content of media messages with 0.910, conscious selection of media messages with 0.886, critical look at media messages with 0.653, analysis of media messages with 0.770, awareness of goals Hidden with 0.511 and contextual variables with 0.742 have an effect on the sociability of male high school students in Mahenshan city. The results show that there is a direct and significant relationship between the media literacy of the statistical population and the socialization status of male high school students in Mahenshan city
     

    Keywords: Edia Literacy, Socialization, Media Messages
  • Karim Dekaviz*, Homam Moayedfar, Ghamar Kiyani Pages 151-172

    parenting literacy is a new model in upbringing sciences and educational management that parents can support their children in various matters by improving their knowledge and skills, and parents have the greatest social influence on their children even beyond teachers and schools. This study examines the relationship between parental literacy and academic resilience with the mediation of responsibility among secondary school students in Karaj city. The method of this research is multivariate correlation and structural equation type. In total, 389 participants, students and 389 of their mothers, were selected by random stratified cluster sampling method based on gender in the academic year of 1401-1400, and they were asked to fill in the Alabama Parents' Literacy Questionnaires (Frick,1996), the responsibility of Nemati teenagers (1378), academic resilience of Samuels (2008) and the Saleh i’s academic progress questionnaire (2014) answered. The findings showed that parental literacy and its components have a direct effect on academic reflection and responsibility(p<0.05). Responsibility has a direct effect on academic resilience(p<0.05). parenting literacy has an indirect effect on academic resilience and academic progress through the mediation of responsibility(p<0.05), so it can be concluded that parenting literacy and its components can increase responsibility in students

    Keywords: Parenting Literacy, Responsibility, Academic Resilience, Academic Progress, Parents, Abstract :
  • Leila Ghoraeian, Asghar Zamani * Pages 173-192

    This research was conducted with the Purpose of prioritizing the components of educational-behavioral evaluation of teachers and principals of Tollou schools. Based on this, the current research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of implementation. The statistical population includes all teachers and principals of Tehran's Tollou schools (150 people) who were selected by the full number method. The research tool was a researcher-made questionnaire. In order to determine content validity from the point of view of university professors and education experts (teachers and principals of Tollou schools), the content validity ratio was approved. Cronbach's alpha coefficient for reliability was calculated and confirmed as 0.875. To analyze the obtained data, independent t-test and Friedman's test were used with SPSS24 software. According to the ranking results, it was determined that among the components of educational-behavioral evaluation of teachers and principals of Tollou schools, setting tasks or presenting research topics within the students' ability and controlling and supervising their performance by teachers and principals of Tollou schools are in the first priority and out of The criteria for evaluating the qualifications and professional and general abilities of teachers and principals of Tollou schools, during recruitment, the importance and attention to individual differences of students during teaching was identified as the most important evaluation criteria. It is suggested to prepare and implement a suitable model based on school-oriented, program-oriented, participation and self-evaluation approach

    Keywords: Education, Behavior, Teacher Evaluation, Educational-Behavioral Evaluation, Tollou School Teachers
  • Hojjat Vahdati, Mohammad Jalali * Pages 193-222

    The present research was conducted with the aim of determining the effect of HEXACO's personality model (HPM) on organizational citizenship behavior (OCB or good soldier syndrome) with the mediating role of protean career attitude (PCA). In terms of purpose, the research is applied, the implementation method is descriptive of the survey branch and of cross-sectional type. The statistical population of the research includes all the employees of the Imam Khomeini's (RA) Relief Committee of Kurdistan Province, totaling 401 people. The sampling method was stratified random and 310 employees were selected as a statistical sample based on the opinion of experts. A researcher-made questionnaire adapted from related standard questionnaires was used to collect data. The reliability of the measurement model using factor loadings, composite reliability and Cronbach's alpha, as well as convergent validity with the AVE criterion and divergent validity with the Fornell and Larcker matrix were checked and confirmed by Smart PLS software. The results of data analysis by structural equation model with PLS software showed that HPM has a direct effect as well as an indirect effect through PCA mediating variable on OCB. so that HPM explains about 56.2% of the changes in the OCB variable directly and 26% of it indirectly through the path of the PCA mediating variable. Also, the results of analysis of variance using SPSS software showed that there is a significant difference between the average opinions of respected respondents in terms of gender, experience and age variables. No difference was observed in other variables

    Keywords: HEXACO's Personality Model, Organizational Citizenship Behavior, Protean Career Attitude, Imam Khomeini's (RA) Relief Committee, Kurdistan
  • Habibollah Asghari *, Fatemeh Mostajer Kheirkhah Pages 223-246

    Language technologies are one of the important components of national authority in the cyberspace, and its promotion are the main duties of governments. The importance of language technologies makes the role of government support policies in this field an undeniable necessity. These support policies are often explained and compiled with the aim of developing practical tools in various fields such as tourism, health, education or other public areas. In this article, the innovative approaches adopted by governments to support language technologies and writing practices in cyberspace have been investigated. In this regard, the road map and documents have been published and the development methods of infrastructure tools and practical products in the field of script and language support in the countries of India, the United States of America, Wales, Spain, and the European Union have been examined and reviewed from different aspects. Finally, the achievements of this study have been used by examining the common points and the cases that have the ability to be implemented in the case of the Persian language to provide suitable solutions for developing a national strategic document in support of the Persian language

    Keywords: Natural Language Processing, Language Technologies, Persian Language Development, Policy Tools
  • Mahdi Azmoodeh, Arash Hadizade*, Amir Mohammadzadeh Pages 247-268

    In Iran, the subject of taxation on intellectual property (IP) has not yet been introduced by the government or the Tax Administration. However, due to the significant volume of these assets in the Iranian economy and their trade and transactions, taxation on them is an inevitable necessity. As a result, the issue of taxation on intellectual property rights is being extensively discussed in academic and professional circles. Intellectual creations and social credits, such as inventions and trademarks, although difficult to create, are easily imitated, reproduced, and distributed with industrial and mechanical means. Consequently, the financial and economic benefits of intellectual property are often enjoyed by imitators and duplicators. Without proper support for creators, they may be unwilling to share their knowledge and assets. Therefore, intellectual property rights are recognized in most countries

    Keywords: Tax Revenues, Intellectual Property Rights, Tax Administration
  • Farahnaz Kariminejad*, Gholamreza Yavari, Mehdi Kazemnejad Pages 269-288

    This research has been done with the aim of identifying and ranking the necessary standards for trading in future markets in agricultural products with a combined (qualitative-quantitative) method. The keywords obtained from previous research and interviews with experts were analyzed using the coding method (open coding, central coding and selective coding). These data, which were extracted from in-depth interviews with 17 people, were analyzed in three stages and 40 keywords were extracted, after applying changes (deletion and integration), it was finally decided to categorize all standards into six groups. The necessary standards for acceptance in the future markets include: income risk of products, cash market size, liquidity cost, degree of homogeneity, degree of commerciality and perishability. Also, the results of the ranking of the standards using the fuzzy TOPSIS method showed that; Product revenue risk, cash price fluctuations, liquidity cost, grade homogeneity, commerciality and perishability are important respectively.

    Keywords: Future Market, Agricultural Products, Standard Identification, Data Base Theory, Fuzzy TOPSIS