فهرست مطالب

نشریه نامه انجمن جمعیت شناسی ایران
پیاپی 37 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میلاد بگی*، سعید خانی، هیرش رضایی صفحات 9-53

    برخلاف سیاست گذاری و تلاش های دولت جهت افزایش باروری در کشور، میزان باروری کل طی دو دهه گذشته روندی کاهشی داشته است. تحقیق حاضر با هدف مشخص نمودن وزن تعیین کننده های باروری در استان های ایران و ارائه پیشنهادهای سیاستی مرتبط با آن انجام شد. برای این منظور از روش ریاضی آنتروپی شانون و خوشه بندی - K میانگین استفاده شد. نتایج نشان داد که سرانه تولید ناخالص استان ها بالاترین ضریب وزنی را در بین تعیین کننده های باروری دارد. تاثیرگذاری شاخص های اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی بر باروری در بین استان ها متفاوت است. استان هایی که ضرایب بالاتری را در شاخص های اجتماعی و جمعیتی کسب کرده بودند، از میزان باروری بالاتری نیز برخوردار هستند. نکته مهم اینکه استان هایی مانند سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و خراسان جنوبی که در تابع اقتصادی مقادیر پایینی را کسب نمودند، دارای میزان های باروری بالای سطح جایگزینی هستند. این یافته ها آشکار می سازد که سیاست گذاران برای افزایش باروری در هر استان، بایستی بر شاخص هایی متمرکز شوند که در آن استان بالاترین تاثیر را داشته اند. لذا سیاست گذاری منطقه ای بایستی به طور جدی مورد توجه قرار گیرد. در ضمن استان های البرز، سمنان، گیلان، کرمانشاه، ایلام و اصفهان، نمرات پایینی در تابع  کلی کسب کرده اند و باید در اولویت سیاست گذاری جمعیتی قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: کاهش باروری، فرزندآوری، میزان باروری کل، آنتروپی شانون، خوشه بندی K- میانگین
  • محسن ابراهیم پور میر*، سید محمدرضا حاج سیدجوادی صفحات 55-100

    در این مقاله به ارائه تحلیل و تبیین وجهه نظر و رفتار فرزندآوری با استفاده از مدل های خطی و غیرخطی در 1900 واحد نمونه ای و به روش پیمایشی پرداخته شده است. در ساحت نظری، غنای چشم انداز شناختی نسبت به نگرش ها و رفتارهای باروری، با تاکید بر مفاهیم و معرف هایی مانند "معنای زیست جهان"، "سایه مبهم آینده"، "گسترش نااطمینانی وجودی و اقتصادی"، "کردارشناسی تغییر سلیقه و ترجیح" تقویت گردیده است. در تحلیل داده ها، به منظور فراهم شدن امکان تحلیل های چندلایه، تعداد واحدهای نمونه ای به روش تصادفی و در فرایندی چندمرحله ای با استفاده از مدل های هیبریدی، مانند مدل جنگل تصادفی و سطح تعمیم 99 درصدی انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفتند. براساس یافته ها، بیش از 60 درصد افراد در نمونه مورد بررسی، در دهه چهارم زندگی با نمای تحصیلات دانشگاهی قرار داشتند و فرایند های همسان همسری به طور فزاینده ای در حال افزایش است. در ایران، تمایل به فرزندآوری، بیش از رفتار محقق بچه آوری است. همچنین، تمایل زنان به فرزند بیشتر، کمتر از مردان است و در اقشار فقیرتر نیز کمتر از سطح جانشینی است. تمایل به داشتن سه فرزند کمتر از  پنج درصد؛ و چهار فرزند و بیشتر، در بین افراد متاهل کمتر از دو درصد برآورد و پیش بینی گردید. در شرایط کنونی، افزایش تحصیلات زنان به درک واقع بینانه تر و آگاهانه تر آنان در تصمیم گیری های باروری همبسته شده است. امنیت پایدار شغلی، اطمینان از تامین مالی فرزندان در آینده و کیفیت مناسب مسکن از مولفه های مهم در راستای افزایش سطح باروری در کشور به  شمار می رود.

    کلیدواژگان: باروری، سایه ابهام، تحصیلات زنان، رفتار فرزندآوری، امنیت اقتصادی- اجتماعی
  • فاطمه ترابی*، زهرا عابدینی صفحات 101-131

    الگوهای ازدواج در بستر های فرهنگی مختلف به اشکال متفاوتی بروز می یابند. پژوهش حاضر در پی آن است که نقش قومیت را بر نحوه انتخاب همسر در ایران بررسی کند. بدین منظور از داده های «پیمایش ازدواج» سازمان ثبت احوال کشور (1396-1397) استفاده شد که شامل 9458 نفر مراجعه کننده به آزمایشگاه های انجام آزمایش های قبل از ازدواج مراکز استان ها (به جز تهران) می باشد. یافته ها نشان داد که 85 درصد از ازدواج ها به صورت نیمه ترتیب یافته (انتخاب همسر توسط فرد و تایید خانواده) بوده است. نتایج آزمون رگرسیون لجستیک چندجمله ای نشان داد که پس از کنترل تمام متغیرها، قومیت رابطه خود با نحوه انتخاب همسر هر دو جنس را حفظ کرد. این یافته بر اهمیت رویکرد نظری هنجاری- قومی در مقابل رویکرد نظری همانندی مشخصه ها در نحوه انتخاب همسر تاکید می کند. این مطالعه یافته های مطالعات پیشین مبنی بر نقش قومیت در الگوهای ازدواج در کشور را تایید می کند و بر اهمیت توجه به آن به عنوان یک عامل فرهنگی مرتبط با ارزش ها، هنجارها و آداب و رسوم خاص در طراحی سیاست ها و برنامه های تسهیل کننده و تحکیم کننده ازدواج تاکید می کند.

    کلیدواژگان: الگوهای ازدواج، ازدواج نیمه ترتیب یافته، ایران، جنسیت، قومیت، نحوه انتخاب همسر
  • طاها عشایری*، طاهره جهان پرور، اباذر اشتری مهرجردی صفحات 133-178

    ازدواج های زیر 18 سال را کودک همسری یا ازدواج زودهنگام می گویند. هدف اصلی پژوهش حاضر، مطالعه عوامل موثر بر گرایش به ازدواج زودهنگام و پیامدهای چندگانه آن است. روش پژوهش از نوع استقرایی فراترکیب کیفی در بازه زمانی 1389 الی 1402 است که به روش نمونه گیری غیراحتمالی (تعمدی) از 96 اسناد علمی (استخراج شده از پایگاه علمی نورمگز، مگ ایران و ایران داک)، بعد از غربالگری و گزینش، 55 سند علمی به عنوان حجم نمونه انتخاب و وارد فاز تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان می دهد که عوامل فرهنگی (فقر فرهنگی؛ منزلت پایین دانش؛ فشار فرهنگی؛ هنجارها و باورها)؛ اجتماعی (خشونت خانوادگی؛ فروپاشی سرمایه اجتماعی؛ فروپاشی نهاد خانواده؛ سبک زندگی پرخطر؛ فشارهای اجتماعی)؛ اقتصادی (فشار زندگی فقیرانه؛ محرومیت نسبی؛ آینده شغلی ناامن؛ نگاه مادی به ازدواج)؛ روانی (ترس روانی؛ عزت نفس پایین؛ برچسب منفی؛ فشارهای روانی) و عوامل زمینه ای-جمعیتی در ظهور و شیوع ازدواج زودهنگام نقش موثری داشته است. ازدواج های زودهنگام منجر به بحران کانون زناشویی؛ رفتارهای پرخطر زناشویی؛ فقر فرهنگی؛ افزایش بارتکفل و فشار اقتصادی؛ بحران هویتی؛ احساس ناامنی؛ خشونت طلبی؛ کاهش سلامت جسمانی و سبک زندگی ناایمن شده است.

    کلیدواژگان: ازدواج زودهنگام، تله محرومیتی، داغ ننگ تجرد، فرهنگ مردسالارانه، ارزش های مادیگرایانه
  • الهام فرنام، مصطفی دهپهلوان*، رسول صادقی صفحات 179-215

    دیرین جمعیت شناسی، شناسایی شاخصه های جمعیت شناختی جوامع گذشته براساس یافته های باستان شناختی است. فرض نخست بازسازی های دیرین جمعیت شناختی این است که تعداد، سن و جنس به دست آمده از بقایای انسانی به طور دقیق نشان دهنده میزان مرگ و میر جمعیت زنده گذشته است. براساس اصل یکنواخت گرایی، فرض می شود که ابعاد زیست شناختی مرگ ومیر و باروری انسان ها در گذشته، مانند حال حاضر بوده است. جدا از اهمیت تعداد و میزان رشد جمعیت،تحلیل ساختار جمعیت می تواند بینش قابل توجهی در مورد شیوه زندگی و فرآیندهای جمعیتی گذشته ارائه دهد. ساختار جمعیتی یک جمعیت به نوبه خود تحت تاثیر اثر تجمعی تجربه تاریخی سلامت و بیماری آن جمعیت است. در برخی شرایط، داده های جمعیت شناختی ممکن است شواهدی از علت خاصی از مرگ ارائه دهند. مرگ و میر فاجعه بار که در نتیجه یک بلای طبیعی یا شیوع یک بیماری با مرگ ومیر بالا رخ می دهد، مشخصات مرگ ومیری ایجاد می کند که ساختار سنی کل جمعیت در معرض خطر را منعکس می کند. گرچه مهاجرت تاثیر عمیقی بر توزیع جهانی بیماری ها و پیامدهایی برای بسیاری از جمعیت های بومی دارد، علل فرهنگی دیگر از جمله جنگ نیز می توانند ساختار جمعیتی را تغییر دهند. این نوشتار برآن است تا با استفاده از رویکرد دیرین جمعیت شناسی، مروری بر عوامل موثر در ایجاد و تغییر ساختار جمعیتی جوامع گذشته داشته باشد.

    کلیدواژگان: دیرین جمعیت شناسی، ساختار جمعیتی، ساختار سنی، ترکیب جنسی، جمعیت پایا
  • محبوبه اعلائی*، فاطمه عطاطلب صفحات 217-248

    شرکت های بیمه برای محاسبه حق بیمه انواع محصولات بیمه عمر، به مفروضات متعددی نیاز دارند. یکی از این مفروضات، جدول عمری است که مبتنی بر داده های جمعیتی آن کشور باشد. از سال 1400، شرکت های بیمه ملزم شدند جدول عمر ایران را که براساس اطلاعات جمعیتی کشور طراحی شده است، برای محاسبه حق بیمه محصولات بیمه زندگی به کار بگیرند. قبل از تدوین این جدول، از جدول عمر فرانسه برای محاسبات بیمه ای انواع محصولات بیمه زندگی استفاده می شد. در این مقاله با استفاده از شبیه سازی متغیرهای مختلف، تاثیر تغییر جدول عمر از جدول عمر فرانسه به جدول عمر ایران بر ارزش فعلی زیان آتی پورتفوی محصولات بیمه زندگی بررسی می شود. علاوه بر این، محاسبات هم برای بیمه شدگان دارای ریسک سلامتی استاندارد و هم برای افرادی که از نظر سلامتی دارای مشکلاتی هستند محاسبه و تحلیل خواهد شد. براساس یافته های مقاله، به طور کلی، شرکت بیمه با ارائه پورتفوی بیمه نامه های استاندارد سود و با ارائه پورتفوی بیمه نامه های غیراستاندارد زیان می کند. اگر شرکت بیمه از جدول عمر فرانسه استفاده کند، آنگاه نسبت به جدول عمر ایران سود بیشتری برای بیمه نامه های استاندارد و زیان کمتری برای بیمه نامه های غیراستاندارد خواهد داشت.

    کلیدواژگان: جدول عمر، ضرایب تعدیل، ارزش فعلی، زیان آتی، بیمه زندگی
  • فاطمه جعفری نعیمی، ملیحه علی مندگاری*، علی روحانی صفحات 249-291

    تغییرات هویتی و چگونگی این تغییرات، از مسائل مهم در مسیر مهاجرت است. پژوهش حاضر، کاوشی زمینه مند از برهمکنش هویت و مهاجرت در بین زنان مهاجر است. روش پژوهش، کیفی و از نظریه زمینه ای بهره گرفته شده است. مشارکت کنندگان، 21 نفر از زنان مهاجر به شهر یزد از استان های مختلف کشور بوده اند که به صورت هدفمند و به شیوه نمونه گیری نظری انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و تحلیل داده ها به شیوه کدکذاری باز، محوری و گزینشی صورت گرفت. برپایه یافته ها، چگونگی واکنش های هویتی زنان مهاجر و نیز تجربه پیامدهای آن در بستر جامعه در حال گذار مقصد، متاثر از عواملی چون سطح دسترسی به امکانات و سطح تبعیض های جنسیتی در جامعه مبدا تفاوت می پذیرد. زنان مهاجر از مبداهای پیشرو، با داشتن هویت قوی فردی-اجتماعی و سطح مهارتی مناسب با پاسخ به تقاضای شغلی سطح بالای شهر یزد به جایگاه مطلوب اجتماعی دست می یابند. برعکس، زنان مهاجر از مبداهایی با فرهنگ ایستا و محرومیت وسیع، بدون پشتوانه مهارتی لازم، به بازاندیشی در هویت فردی-اجتماعی دست می زنند. در نتیجه شهر در حال گذار یزد، بستر بسیار مناسب اجتماعی- شغلی برای زنان مهاجر از مبداهای پیشرو و چالش های هویتی، اجتماعی و اقتصادی فراوان برای زنان مهاجر از مبداهای ایستا به همراه دارد.

    کلیدواژگان: زنان مهاجر، مبدا و مقصد مهاجرت، گذار هویتی، مطالعه کیفی، شهریزد
  • علی بدوی، مسلم سواری، سید محمدجواد سبحانی* صفحات 293-324

    خشکسالی، به عنوان یکی از رویدادهای شدید آب و هوایی، تاثیرات عمیقی بر جوامع روستایی دارد که اغلب موجب تغییرات قابل توجهی در الگوهای مهاجرت شده و زیست پذیری این مناطق را به چالش می کشد. مطالعه حاضر بر روی خانوارهای ساکن در دهستان های شهرستان باوی، منطقه ای که واقعیت های سخت شرایط خشکسالی طولانی را تجربه کرده است، تمرکز دارد تا تغییرات حاصله در زیست پذیری و رفتارهای مهاجرت خانوارهای روستایی آن را تحلیل کند. نمونه مورد مطالعه شامل 347 نفر از کشاورزان سرپرست خانوار ساکن در شهرستان باوی هستند که به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب گردیده اند. با استفاده از روش تاپسیس، ابعاد اقتصادی، اجتماعی و محیطی سطح زیست پذیری خانوارهای روستایی شهرستان باوی محاسبه و اولویت بندی شده است. نتایج نشان می دهد که بیشتر خانوارهای روستایی در تمام ابعاد از سطح زیست پذیری کم و متوسط برخوردارند. یافته ها نشان می دهد که تفاوت معنی‏داری در بین دهستان ها از نظر وضعیت زیست ‏پذیری خانوارهای روستایی در شرایط خشکسالی وجود دارد. براساس نتایج، ارتباط بین متغیرهای سن، تحصیلات و مشارکت در دوره های ترویجی با وضعیت زیست‏ پذیری خانوارها، معنی دار است. علاوه بر این، نتایج بیانگر وجود ارتباط منفی و معنی ‏دار بین تمام ابعاد زیست‏پ ذیری و تعداد افراد مهاجرت کرده در خانوار آنان است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، خشکسالی، تاپسیس، کشاورزی، مهاجرت
  • سیده فاطمه صفوی میرمحله، حجت الله رشید کلویر*، حمید عباداللهی چنذانق، محمدامین کنعانی صفحات 325-374

    مهاجرت معکوس، مهاجرت شهر به روستا است که بنابر شرایط محیطی و مکانی، می تواند عوامل گوناگونی با درجه اهمیت متفاوت در رخداد آن دخیل باشد. روستاهای بخش مرکزی شهرستان ماسال به عنوان محدوده مورد مطالعه، از جمله مناطق با مهاجرت معکوس بالاست. از همین رو، در تحقیق پیش رو سعی شد تا مهم ترین علل مهاجرت به آنها شناسایی شده و دسته بندی گردد. در این تحقیق آمیخته، ابتدا عوامل استخراج شده از مطالعه  اسنادی به همراه عوامل احصاء شده از 20 مصاحبه ساختاریافته؛ توسط 10 کارشناس مورد اعتبار محتوایی  قرار گرفته و نهایتا عوامل نهایی در قالب پرسشنامه که توسط 330 مهاجر پاسخ داده شده، ارزیابی شده است. یافته ها نشان  می دهد که تعداد 31 علت برای مهاجرت معکوس به دست آمده است که 9 عامل آن، جزو دافعه های شهری و 22 عامل دیگر، جزو جاذبه های روستایی می باشد و اینکه این عوامل در 8 عامل اصلی دسته بندی شده بیش از 83 درصد از واریانس علل مهاجرت را توجیه می کنند. نتیجه اینکه، جاذبه هایی روستایی به مراتب، تاثیر بیشتری نسبت به دافعه های شهری در مهاجرت به محدوده مورد مطالعه دارند.

    کلیدواژگان: مهاجرت معکوس، مهاجرت شهر به روستا، علل مهاجرت، جاذبه شهری و دافعه روستایی، روستاهای ماسال
  • نصیبه اسمعیلی، حسین محمودیان* صفحات 375-416

    منابع انسانی ارزشمند نظیر افراد نخبه و کارآمد علمی در یک جامعه در عرصه های مختلف ملی نقش حیاتی ایفا کرده و از اینرو، مدیریت مطلوب و هدفمند این سرمایه های ارزشمند امری مهم به شمار می آید. با توجه به اهمیت مهاجرت نخبگان علمی و تاثیر منفی آن بر فرآیند توسعه در کشور، مطالعه حاضر به بررسی و شناسایی عوامل موثر بر مهاجرت نخبگان علمی در کشور ایران می پردازد. در این مطالعه از مدل ارزیابی مبتنی بر فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به منظور رتبه بندی عوامل موثر بر مهاجرت نخبگان علمی به عنوان ابزاری کارآمد استفاده شده است. در همین راستا، ابتدا پرسشنامه خبره طراحی و در ادامه توسط خبرگان دانشگاهی تکمیل شده است. نتایج مطالعه حاضر مبین این مهم است که براساس دیدگاه خبرگان شاخص جهانی شدن بیشترین اثر گذاری را بر مهاجرت نخبگان علمی ایرانی دارد. مقاله حاضر ایجاد شبکه هایی متشکل از متخصصان ایرانی در خارج از کشور به منظور همکاری به صورت پاره وقت با مراکز علمی داخلی به عنوان راهکار کوتاه مدت و ایجاد فضای مناسب در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای حفظ متخصصان کشور و جلوگیری از مهاجرت آن ها به خارج از کشور را به عنوان یک راهکار بلند مدت پیشنهاد می نماید.

    کلیدواژگان: مهاجرت نخبگان علمی، ایران، جهانی شدن، پرسشنامه خبره، تحلیل سلسله مراتبی
  • یعقوب فروتن*، فرشته سلطانی صفحات 417-448

    این تحقیق با رویکردی جمعیت شناختی به مطالعه مسئولیت پذیری اجتماعی به عنوان یکی از مهم ترین جلوه های تغییرات اجتماعی فرهنگی در جهان معاصر می پردازد که مطابق نظریه گذار جمعیت شناختی دوم، عنصر تعیین کننده ای در تحولات خانواده و باروری تلقی می گردد. داده های تحقیق با اجرای پیمایشی در نقاط شهری روستایی گرگان گردآوری و تحلیل شد. سطح مسئولیت پذیری اجتماعی حدود یک سوم افراد نمونه تحقیق در حد بالا و بسیار بالا، و دو سوم باقیمانده نیز در حد پایین و متوسط قرار داشت. مسئولیت پذیری اجتماعی در زنان بیش از مردان بود و به موازات افزایش سن، مسئولیت پذیری اجتماعی نیز فزونی می یابد. مطابق نتایج، هرچه تحصیلات و درآمد افزایش می یابد، مسئولیت پذیری اجتماعی نیز رو به افزایش می گذارد.در مجموع، موفقیت پایدار سیاست های رسمی افزایش بعد خانواده و فرزندآوری مستلزم اقدامات مسئولانه و متعهدانه حکومت و دولت به منظور تامین نیازهای همه جانبه مردم است که موجبات تقویت رفتارهای مسئولانه و همراهی متعهدانه آنان را فراهم خواهد آورد.

    کلیدواژگان: ملاحظات جمعیت شناختی، مسئولیت پذیری اجتماعی، نظریه گذار جمعیت شناختی دوم، ایران، گرگان
  • فاطمه مدیری*، فاطمه تنها صفحات 449-482

    با توجه به اهمیت روابط نسلی و جنسیتی، در این مقاله به تحلیل جنسیتی حمایت عاطفی میان فرزندان بزرگسال و والدین پرداخته ایم. جامعه آماری پیمایش، افراد 18 سال و بالاتر شهر تهران بوده و 1000 نفر از 30 حوزه به شیوه خوشه ای چندمرحله ای، انتخاب شده اند. یافته ها نشان داده که در حمایت عاطفی والدین و فرزندان بزرگسال از یکدیگر، تفاوت های جنسیتی وجود دارد. به طوری که حمایت عاطفی پدران و مادران از دختران بیش از پسران و حمایت عاطفی مادران از دختران بیش از حمایت عاطفی پدران از دختران بوده است. در صورت طلاق والدین، حمایت عاطفی پدران از فرزندان کمتر از حمایت عاطفی مادران گزارش شده است. همچنین حمایت عاطفی دختران از پدران و مادران بیش از حمایت عاطفی پسران از پدران و مادران و حمایت عاطفی دختران از مادران بیش از پدران بوده است. حمایت عاطفی دختران و پسران از پدران در صورت طلاق و تضاد والدین، کاهش می یابد. به طور کلی می توان گفت که مادران پیوندهای عاطفی بیشتری با فرزندان خود و به ویژه با دختران خود دارند و در طلاق و تضاد والدین، روابط فرزندان بزرگسال با والدین و به ویژه با پدر، تضعیف می گردد. تقویت پیوندهای عاطفی پدران با فرزندان و تلاش والدین در راستای پایداری زندگی زناشویی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: حمایت عاطفی، والدین، فرزندان بزرگسال، جنسیت، نسل
|
  • Milad Bagi *, Saeed Khani, Herish Rezaei Pages 9-53

    Despite the government's policies and efforts to boost fertility rates in Iran, the total fertility rate has been declining over the past two decades. This research aims to identify the weight of determinants of fertility in Iran's provinces and provide relevant policy recommendations. The study utilizes the mathematical methods of Shannon entropy and K-means clustering. The findings reveal that per capita gross product holds the highest weight coefficient among fertility determinants across the provinces. Furthermore, the influence of economic, social, and demographic indicators on fertility varies among provinces. Provinces with higher coefficients in social and demographic indicators tend to exhibit higher fertility rates. Notably, provinces such as Sistan and Baluchistan, North Khorasan, and South Khorasan, despite low economic indicators, maintain fertility levels above replacement level. In conclusion, this research emphasizes the significance of understanding localized determinants of fertility and advocating for tailored policy interventions at the provincial level. Hence, a nuanced approach to regional politics becomes imperative. Furthermore, provinces like Alborz, Semnan, Gilan, Kermanshah, Ilam, and Isfahan, which score low on the overall index, should be prioritized for targeted population policies.

    Keywords: Fertility, Fertility Decline, Total Fertility Rate, Shannon Entropy, K-Means Clustering
  • Mohsen Ebrahimpour Mir *, Seyd Mohammdreza Haj Seyedjavadi Pages 55-100

    This research analyzes fertility attitudes and childbearing behaviors in Iran using both linear and non-linear models on a sample of 1,900 units collected through a survey method. The study enriches the cognitive perspective beyond structuralist and rationalist critiques by emphasizing indicators such as "the meaning of life," "the vague shadow of the future," "existential and economic uncertainty," and "behavioral changes in taste and preference." The study utilizes multi-layer analysis and hybrid models like the random forest model. The sample predominantly consists of individuals in their 30s with a university education. Findings reveal a higher desire for children compared to actual childbearing behavior, with women showing less desire than men, particularly in poorer classes where fertility rates are below replacement level. The desire to have four or more children among married individuals is predicted to be less than two percent. The study highlights the increasing correlation between women's education and realistic awareness of fertility dynamics.

    Keywords: Fertility, Shadow Of Ambiguity, Women’S Education, Childbearing Behaviour, Socio-Economic Security
  • Fatemeh Torabi *, Zahra Abedini Pages 101-131

    Marriage patterns occur in various forms across different cultural settings. This study seeks to investigate the role of ethnicity in mate selection in Iran. Data from the "Marriage Survey" of the National Organization for Civil Registration of Iran (2016-2017) was used, which includes 9458 individuals who referred to the pre-marital testing laboratories in all provincial centers (except Tehran). The findings showed that 85% of the marriages were semi-arranged (spouse selected by the individual and approved by the family). The multinomial logistic regression test results showed that after controlling all the covariates, ethnicity retains its association with mate selection of both sexes. This finding emphasizes the importance of the normative-ethnic theoretical approach in explaining mate selection in Iran, contrasting with the theoretical approach of the similarity of characteristics. This study confirms the findings of previous studies on the role of ethnicity in marriage patterns in Iran. It emphasizes the importance of considering it as a cultural factor associated with specific values, norms, and customs in designing policies and programs that facilitate and consolidate marriage.

    Keywords: Marriage, Mate Selection, Ethnicity, Gender, Iran
  • Taha Ashayeri *, Tahereh Jahanparvar, Abazar Ashtari-Mehrjerdi Pages 133-178

    Marriages under the age of 18 are known as child marriages. The main objective of this research is to study the factors influencing child marriage and its multiple consequences. The research method is a qualitative meta-synthesis inductive type covering the period from 2010 to 2023. Using non-probability (purposive) sampling, 96 scientific documents were extracted from NoorMags, Magiran, and IranDoc scientific databases. After screening and selection, 55 documents were chosen as the sample size and entered the analysis phase. The findings indicate that cultural factors (cultural poverty, low status of knowledge, cultural pressure, norms, and beliefs); social factors (family violence, collapse of social capital, collapse of the family institution, risky lifestyle, social pressures); economic factors (pressure of poor life, relative deprivation, insecure job future, materialistic view of marriage); psychological factors (psychological fear, low self-esteem, negative label, psychological pressures); and contextual-demographic factors have significantly contributed to the emergence and prevalence of child marriage.  Child marriages have also had consequences that lead to marital crises, high-risk marital behaviors, cultural poverty, increasing economic burden, identity crises, feelings of insecurity, violence, decreased physical health, and unsafe lifestyles.

    Keywords: Child Marriage, Stigma Of Single, Patriarchal Culture, Materialistic Values Of Marriage
  • Elham Farnam, Mostafa Dehpahlavan *, Rasoul Sadeghi Pages 179-215

    Paleodemography seeks to discern the demographic parameters of ancient populations through archaeological evidence. The foundational assumption in paleodemographic reconstructions is that the age and sex distribution of unearthed mortality samples accurately represent the death rates of the populations they belonged to. Under the principle of uniformitarianism, it is assumed the biological processes related to mortality and fertility in human populations have remained constant over time. Apart from the importance of overall numbers and rates of population growth, analyzing population structure offers deep insights into historical demographic processes and societal behaviors. The structure of a population in turn is shaped by the aggregate impact of health and disease experiences over time within a population. In certain cases, demographic data may provide evidence of a specific cause of death. Catastrophic events, whether natural mass disasters or high-mortality disease epidemics yield mortality distributions that reflect the age structure of the population at risk. Moreover, human migration significantly affects disease distribution globally, impacting indigenous populations, while other societal factors like war can also change the population structures. This paper reviews the determinants that shape and change the demographic structures of ancient populations by using the paleo-demographic approach.

    Keywords: Paleodemography, Population Age Structure, Sex Composition, Demographic Analysis, Stable Population
  • Mahboubeh Aalaei *, Fatemeh Atatalab Pages 217-248

    Insurance companies need several assumptions to calculate premiums for life insurance products. One of these assumptions is a life table. Since 1400, insurance companies were required to use Iran’s life table for calculating life insurance premiums, which was designed based on Iran's demographic information. B, and before that, the French life table was used for this purpose. In this article, using various variables, the impact of changing the life table from the France life table to the Iran life table on the current value of the future loss of the life insurance products portfolio is carried out, analyzed, and compared. In addition, the calculations will be calculated and analyzed both for insureds with standard health risk and for insureds who have substandard health status. According to the findings of the article, in general, the insurance company makes a profit from providing a portfolio of standard insurance policies and a loss from providing a portfolio of substandard insurance policies. If the insurance company uses the France life table, then it will have more profit for standard policies and less loss for substandard policies compared to the Iran life table.

    Keywords: Life Table, Adjustment Multiplier, Present Value, Future Loss, Life Insurance
  • Fatemeh Jafari Naeimi, Maliheh Alimondegari *, Ali Ruhani Pages 249-291

    Identity changes and how to change them are important issues in the migration path. The current research is a contextual exploration of the interaction of identity and migration among immigrant women. The research method is qualitative and grounded theory is used. The participants were 21 women who immigrated to Yazd city from different provinces of the country and were selected purposefully and by theoretical sampling. The data collection tool was a semi-structured interview, and the data analysis was done using open, central, and selective coding. Based on the findings, the identity reactions of immigrant women and the experience of its consequences in the context of the transitioning society of the destination are influenced by factors such as the level of access to facilities and the level of gender discrimination in the source society. Immigrant women from progressive origins, with a strong individual-social identity and a suitable skill level, by responding to the high-level job demand of Yazd city, achieve a favorable social position. On the contrary, immigrant women from origins with a static culture and extensive deprivation, without the necessary skill support, start rethinking their individual-social identity. As a result, the transitioning city of Yazd is a very suitable socio-occupational platform for immigrant women from leading origins. While it brings a lot of identity, social and economic challenges for immigrant women from static origins.

    Keywords: Immigrant Women, Origin, Destination Of Migration, Identity Transition, Qualitative Study, Yazd City
  • Ali Badvi, Moslem Savari, Seyed Mohammadjavad Sobhani * Pages 293-324

    Droughts, as extreme climatic events, have profound impacts on rural communities, often triggering significant shifts in migration patterns and challenging the livability of these areas. This study focuses on Bavi City, a region that has experienced the harsh realities of prolonged drought conditions, to analyze the resultant changes in the livability and migration behaviors of its rural households. The study sample includes 347 farmers who are heads of households living in the villages of Bavi city and were selected by systematic random sampling. Using the TOPSIS method, the economic, social, and environmental aspects of the livability level of rural households in Bavi City were calculated and prioritized. The results showed that most of the rural households have a low and medium livability level in all dimensions. The findings showed that there is a significant difference between the villages in terms of the livability of rural households in drought conditions. Also, based on the results, the relationship between the variables of age, education, and the number of promotional courses attended in one year with the living conditions of households is significant. In addition, the results showed that there is a negative and significant relationship between all dimensions of livability and the number of people who have migrated into their households.

    Keywords: Livability, Drought, TOPSIS, Agriculture, Migration
  • Seyyedeh Fatemeh Safavi Mirmahalleh, Hojjatollah Rashid Kolvir *, Hamid Ebadollahi Chanzanaq, Mohammadamin Kanani Pages 325-374

    Reverse migration is city-to-rural migration, which can be caused by various factors with different degrees of importance, depending on the environmental and spatial conditions. The villages of the central part of Masal City as the study area are among the areas with high reverse migration. Therefore, in the previous research, it was tried to identify and categorize the most important causes of migration to them. In this mixed research, first, the factors extracted from the documentary study along with the factors calculated from 20 structured interviews; It has been content validated by 10 experts and finally the final factors have been evaluated in the form of a questionnaire answered by 330 immigrants. The findings show that 31 reasons for reverse migration have been obtained, of which 9 factors are among urban repulsions and 22 factors are among rural attractions, and that these factors, categorized into 8 main factors, explain more than 83% of the variance of the causes of migration. As a result, rural attractions have far more impact than urban repulsions in migration to the studied area.

    Keywords: Reverse Migration, Migration From City To Village, Causes Of Migration, Urban Attraction, Rural Repulsion, Masal Villages
  • Nasibeh Esmaeili, Hossein Mahmoudian * Pages 375-416

    Human resources, particularly elite and competent individuals, play a vital role in various national domains. Therefore, effective and purposeful management of these valuable assets is crucial. When a society lacks elites, its development process can stagnate. Iran has been experiencing elite migration for some time, which poses significant challenges to the country's development. This study aims to examine and identify the factors influencing elite migration in Iran. A hierarchical process analysis-based evaluation model has been employed to rank these influential factors. In this regard, an expert-designed questionnaire was first created and then completed by experts. The results indicate that, according to experts, globalization has the most significant impact on the migration of Iranian elites. This paper proposes creating networks of Iranian professionals abroad for part-time collaboration with domestic scientific centers as a short-term solution. For a long-term solution, it suggests the creation of a suitable environment across various economic, social, and cultural dimensions to retain the country’s experts and mitigate their migration abroad.

    Keywords: Elite Migration, Iran, Globalization, Expert Questionnaire, Hierarchical Analysis
  • Yaghoob Foroutan *, Fereshteh Soltani Pages 417-448

    From a demographic perspective, this study focuses on social responsibility as an indication of socio-cultural changes in the contemporary world, which has also been recognized in the second demographic transition theory as the most significant determinant of the changes in family and fertility. The research data is based on a survey conducted in urban-rural areas of Gorgan and has been analyzed by SPSS24 and AMOS25. The results obtained for Cronbach’s alpha, Kaiser-Meyer-Oklin, and Bartlett's test of sphericity are 0.954, 0.787, and 10702.896 respectively. According to the results, about one-third of the respondeants hold a high or very high level of social responsibility, and the remaining two-thirds hold a low level and middle level of social responsibility. The fFemale population has a higher level of social responsibility than the male population. Also, age and responsibility are correlated: the older the age, the higher the level of social responsibislity. The multivariate results confirmed that the higher levels of education and income lead to a higher level of social responbislity. In sum, the sustainable success of the higher childbearing-oriented policies rests upon the government’s comprehensive programs in order to meet responsibly a wide range of the needs in society that will also improve the individuals’ responsible behaviours and committed cooperation.

    Keywords: Demographic Considerations, Social Responsibility, Second Demographic Transition, Iran, Gorgan
  • Fateme Modiri *, Fateme Tanha Pages 449-482

    Considering the importance of generational and gender relations, in this article, we have investigated the gender analysis of emotional support between adult children and parents. The statistical population of this research is people aged 18 years and above in Tehran and were selected 1000 people from 30 districts in a multi-stage cluster method. The findings show that there are gender differences in the emotional support of parents and adult children to each other. So the fathers and mothers supported girls more than boys, and mothers’s emotional support from girls was more than fathers’. In the case of parents' divorce, fathers' emotional support was reported to be less than that of mothers. In addition, girls' emotional support from fathers and mothers was more than boys' emotional support from fathers and mothers, and girls' emotional support from mothers was more than that from fathers. Girls' and boys' emotional support from their fathers decreased in the case of parents’ divorce and conflict. In general, it can be said that mothers have more emotional ties with their children, especially with their daughters, and in divorce and parental conflict, adult children's relationships with their parents, especially with their father, are weakened. It is suggested to strengthen the emotional ties of fathers with their children and the efforts of parents in order to maintain the stability of married life.

    Keywords: Emotional Support, Parents, Adult Children, Gender, Generation