فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال سی و پنجم شماره 2 (پیاپی 138، تابستان 1403)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال سی و پنجم شماره 2 (پیاپی 138، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رویا امین الرعایا، داریوش مطلبی*، فریبرز خسروی، زهرا اباذری صفحات 7-38
    هدف

    اشاعه اطلاعات از مهم‍ترین خدمات هر کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی است. دلیل اهمیت آن فزونی انفجارگونه اطلاعات، لزوم روزآمد نگاه داشتن دانش متخصصان حوزه های مختلف علمی، توجه به صرفه جویی در وقت و هزینه استفاده کنندگان، تلاش به منظور افزایش تقاضا و بازاریابی برای خدمات اطلاع رسانی و کسب منابع مالی برای کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، افزایش مرغوبیت ارائه خدمات در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، افزایش مهارت کارکنان کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، ارائه خدمات مرجع مدار در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، تغییر مفاهیم کتابخانه و کتابداران از منظر داخلی و خارجی، استفاده خلاقانه و ابتکاری از منابع در دسترس، اشتراک منابع با استفاده از فناوری و ابزارهای اطلاعاتی است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه ها و شاخص های اشاعه اطلاعات دیجیتالی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بود.

    روش

    پژوهش ازنظر نوع داده، کیفی و ازنظر روش اجرا، فرامطالعه و به روش فراترکیب (متاسنتز) و مبتنی بر هفت گام ساندلوسکی و باروسو انجام شده است. این روش یکی از روش های مدرن تحلیل داده های کیفی است که با استفاده از فنون آماری، نتایج چندین مطالعه مرتبط را باهم ترکیب می کند و به ایجاد یک دیدگاه جامع و یکپارچه از موضوع موردمطالعه می‍پردازد. جامعه پژوهش شامل مقالات فارسی و انگلیسی مرتبط با موضوع و منتشرشده در پایگاه های علمی داخلی و خارجی بود که در جستجوی اولیه تعداد 5116 مقاله بازیابی شد و با استفاده از روش برنامه مهارت های ارزیابی حیاتی، تعداد 37 مقاله کاملا مرتبط جهت تحلیل انتخاب شد. سپس با استفاده از تحلیل محتوا و کدگذاری باز و محوری منابع منتخب مورد تحلیل قرار گرفت، جهت بررسی قابلیت اعتبار یافته ها، از طریق توافق بین دو کدگذار استفاده شد که مقدار توافق،77/. به دست آمد که این مقدار نشان دهنده سطح بالای اعتبار و روایی یافته های پژوهش است.

    یافته ها

    براساس یافته های فراترکیب 7 مولفه و 34 شاخص و زیرشاخص درحوزه اشاعه اطلاعات دیجیتالی شناسایی شد. مولفه های اصلی عبارت‍اند از: پرونده پژوهشی، منابع اطلاعاتی، مجموعه سازی، استانداردسازی، خدمات اطلاع رسانی، ابزارهای اشاعه و ارزیابی. پرونده پژوهشی شامل شاخص هایی مانند اطلاعات فردی، علاقه مندی ها و نوع منبع مورد تقاضای پژوهش است. منابع اطلاعاتی شامل شاخص هایی مانند منابع دیجیتالی و منابع دیجیتال شده است. مجموعه سازی شامل شاخص هایی مانند گردآوری، حفظ و نگهداری، سازمان‍دهی، اشتراک منابع و روزآمدسازی منابع اطلاعاتی است. استانداردسازی شامل شاخص هایی مانند استاندارد خدمات، استاندارد نیروی انسانی، استاندارد منابع دیجیتالی، استاندارد کتابخانه های دیجیتالی و استاندارد کتابشناختی است. خدمات اطلاع رسانی شامل شاخص هایی مانند خدمات امانی، خدمات گزینشی اطلاعات، آگاهی رسانی جاری، خدمات مرجع، خدمات اطلاعی، نمایش و نمایشگاه، همایش الکترونیکی، تحویل الکترونیکی منابع دیجیتال و پایگاه های اطلاعاتی است. ابزارهای اطلاع رسانی شامل شاخص هایی مانند پست الکترونیکی، شبکه جهانی وب، ابزارهای تلفن همراه، سرویس ذخیره سازی و بازیابی اطلاعات چندرسانه ای است. ارزیابی شامل شاخص هایی مانند سیاهه وارسی ارزیابی، شیوه نامه ارزیابی، بازخورد، بازنگری، فرم نظرسنجی و امتیازدهی است.

    ن‍تیجه گیری:

     تحلیل مولفه ها و شاخص های شناسایی شده به درک عمیق تر از جوانب مختلف اشاعه اطلاعات دیجیتالی کمک می کند. مهم‍ترین دستاورد این پژوهش ایجاد یک فرهنگ اطلاعاتی جدید که قابل استفاده برای ارزیابی وضعیت خدمات این حوزه است. این اطلاعات به کتابخانه ها امکان می دهد تا سطح کیفی خدمات را بهبود بخشند و ضمن ارتقاء خدمات اطلاعاتی، اشاعه دانش را گسترش دهند. این پژوهش می تواند برای پژوهشگران، کتابداران، مدیران و سیاست‍گذاران حوزه اشاعه اطلاعات دیجیتالی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: اشاعه اطلاعات، خدمات اشاعه اطلاعات، اشاعه دیجیتالی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
  • سمانه غفاریان، فهیمه باب الحوائجی*، مهرداد جلالی، نجلا حریری، مریم خادمی صفحات 39-66
    هدف

    هدف این مطالعه، تحلیل و بررسی کاربرد فن داده کاوی در سامانه توصیه گر (پیشنهاددهنده) کتابخانه های دیجیتالی و مراکز اطلاعاتی بود. رویکرد داده کاوی در این سامانه، از طریق تحلیل الگوهای رفتاری کاربران کتابخانه های دیجیتال و ارائه پیشنهادهای دقیق، آنان را از مرور داده های غیر مرتبط در حین جستجو بی‍نیاز می سازد که منجر به افزایش درخواست های اطلاعاتی کاربران و جلب و جذب رضایتمندی آنان از ارائه خدمات کتابخانه های دیجیتالی می‍شود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیلی از نوع پیمایشی مقطعی و تحلیل محتوا بود. در این روش طی چهار مرحله، داده های موردنیاز، جمع آوری و خروجی آن با استفاده از فن داده کاوی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. در مرحله اول، با تحلیل محتوا، سیا هه ای از تعداد تراکنش درخواست های کاربران از کتاب، شامل شناسه کاربران، عناوین نسخ، شماره کد شناسایی نسخ در سامانه کتابخانه دیجیتال (پایگاه نسخ خطی)، سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی مورد بررسی قرار گرفت و داده ها به صورت ستون کاربر و سطر آیتم (کتاب) مرتب شد. مرحله دوم، داده های خام پیش پردازش شده به ماتریس کاربر-آیتم که همان صفر و یک است، تبدیل شد. مرحله سوم، خروجی داده ها با کمک فناوری داده کاوی و اجرای کاوش قوانین انجمنی و الگوریتم FP-Growth بر روی نرم افزار رپیدماینر پیاده سازی و اجرا شد. خروجی به دست آمده، در این نرم افزار با تغییر درجه پارامترهای پشتیبان (میزان پشتیبانی از تکرار شدن منابع درخواستی) و اطمینان (میزان اعتماد به نتیجه موردنظر) مورد آزمون قرار گرفت. مرحله چهارم، صحت و درستی طرح پیشنهادی سامانه ارائه شد.

    یافته ها

    برونداد این پژوهش نشان داد که قواعد انجمنی با درجه اطمینان بالای 50% بوده و قادر به تعیین الگوهای دسترسی کاربر است که بهترین حالت دسترسی به مجموعه داده‍های تولیدشده با تنظیم درجه حداقل پشتیبانی 2% و حداقل اطمینان 95% است که منجر به ایجاد 1081 قوانین جدید با الگوریتم های شرطی (اگر - آنگاه) شد. چنانکه اگر کاربری در زمان جستجوی در نرم افزار کتابخانه دیجیتال موضوعاتی همچون (علم اصول، اجتهاد، سنت و...) را انتخاب نماید، به دلیل سابقه جستجوهای پرتکرار کاربران پیشین با همین موضوعات، از سوی سامانه توصیه گر، آنگاه عناوین مرتبطی با موضوع اصول فقه پیشنهاد خواهد شد. همین‍طور، اثبات درستی الگوی پیشنهادی نشان داد که مقدم و موخرهای ایجادشده از قوانین جدید با یکدیگر مشابهت موضوعی داشته است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد، فنون مختلف داده کاوی با کاربرد قوانین انجمنی و اجرای الگوریتم FP-Growth  دارای کارایی و دقت بالا بوده و در تجزیه و تحلیل داده های کتابخانه های دیجیتالی و مراکز اطلاع رسانی برای ایجاد سامانه های توصیه گر به منظور پیش بینی درخواست های کاربران و پیشنهاددهی موثر، مناسب است و از مفاهیم کاربردی آن، فراهم نمودن بستری برای بهبود کیفیت تعامل دوسویه میان کتابداران و کاربران در جهت ارائه خدمات بهینه و سودمند است و همچنین ایجاد فرصت مناسبی برای ارتقاء نگرش و دیدگاه مدیران در جهت تامین منابع اطلاعاتی موافق با نیازهای واقعی کاربران خواهد بود.

    کلیدواژگان: سامانه توصیه گر، قوانین انجمنی در داده کاوی، کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی، داده کاوی، کتابخانه دیجیتال، الگوریتم FP-Growth
  • اعظم نجفقلی نژاد* صفحات 67-96
    هدف

    الزامات کاربردپذیری رابط های کاربری در وبگاه ها برای افراد بینا و نابینا تا حد زیادی متفاوت است. این الزامات شامل کفایت وظیفه، توازن ابعادی، هم‍ارزی رفتار، اجتناب از ضرر معنایی و استقلال دستگاه است. برای حصول کاربردپذیری وبگاه های کتابخانه ای برای کاربران با آسیب بینایی در نظر گرفتن این الزامات مهم است. هدف پژوهش حاضر تعیین مولفه های تاثیرگذار بر کاربردپذیری وبگاه‍های کتابخانه های مطرح در کشور از دید کاربران با آسیب بینایی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با روش کیفی انجام شده است. در این پژوهش از طریق مشاهده اکتشافی 33 کاربر با آسیب بینایی و با تعریف وظایف واقعی (3 وظیفه)، مولفه‍ های تاثیرگذار بر کاربردپذیری وبگاه ها مشخص شد. داده‍ ها با استفاده از آزمون رسمی کاربردپذیری و پروتکل بلنداندیشی جمع آوری شد. کاربران در حین استفاده از یک وبگاه کتابخانه‍ای و انجام وظایف تعریف شده مورد مشاهده قرار گرفتند و افکار، احساسات و نظرات خود را در مورد تجربه تعامل به صورت کلامی بیان می نمودند. در این پژوهش رابط های کاربری (کتابخانه دیجیتال، اپک و مرجع مجازی) سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران به‍ عنوان کتابخانه های مطرح در کشور موردمطالعه قرار گرفتند. کاربران با آسیب بینایی با استفاده از روش نمونه‍ گیری هدفمند و گلوله برفی از استان های مختلف کشور انتخاب شدند. داده های مشاهده با نرم افزارهای ضبط‍ صفحه (Faststone و Ocam) جمع آوری شد. برای تحلیل داده های کیفی از تحلیل محتوا (‍‍مقوله بندی و گروه بندی کدها) و کدگذاری (مشخص کردن کدهای اولیه و ثانویه) و از نرم افزار MAXQDA استفاده شد. رونوشت های داده ها حداقل سه بار خوانده و چندین بار دوباره کدگذاری شدند. این کدها در حین بررسی رونوشت ها به طور مداوم گسترش و بازنگری می شدند. یک پژوهشگر دیگر در تحلیل محتوا شرکت کرد و رونوشت ها و مقوله های مستخرج چندین بار موردبررسی قرار گرفتند تا روایی داده‍ ها تایید شد.

    نتیجه گیری

    برای طراحی وبگاه های کاربردپذیر داده هایی از احساس واقعی کاربران ویژه درباره نظام های بازیابی اطلاعات کتابخانه ای لازم است. تجربیات کاربران به کتابداران، طراحان و مدیران کتابخانه ها کمک می کند تا هدف استانداردهای دسترس پذیری و تاثیر کلی آن را بر کاربران با آسیب بینایی بیشتر درک کنند. نتایج پژوهش حاضر، پژوهشگر را در شناسایی مشکلات کاربردپذیری وبگاه های کتابخانه ای کمک کرد و سرنخ هایی را در مورد مسائل کاربردپذیری ارائه داد.

    کلیدواژگان: کاربردپذیری، نظام های اطلاعاتی، وبگاه های کتابخانه ها، آسیب بینایی، رفتار اطلاع یابی نابینایان، پروتکل بلنداندیشی
  • المیرا جنوی*، امیرحسین مردانی صفحات 97-142
    هدف
    دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، به عنوان بالاترین سطح نظام آموزشی جامعه، به منظور افزایش کیفیت و پاسخگویی به مسائل موجود، راهبردها و تصمیمات گوناگونی اخذ می کنند که در این میان نقش اعضای هیئت علمی دانشگاه ها قابل توجه است. توسعه مداوم فردی اعضای هیئت علمی و ارزیابی وظایف آن ها، از شاخصه های یک دانشگاه موفق است. نظام ارزیابی و ارتقاء اعضای هیئت علمی یکی از ابزارهای تنظیم عملکرد کلی آموزش عالی است که روزآمدسازی و بازنگری در ابعاد و شاخص های آن از الزامات است. در ایران این نظام که تحت عنوان آیین نامه ارتقاء اعضای هیئت علمی شناخته می شود علی رغم بازنگری های متعدد، همچنان نقدهای مختلفی بر آن وارد است که یکی از مهم‍ترین آن‍ها عدم توجه به تفاوت در ماهیت حوزه هاست که در علوم انسانی بیشتر نمود پیدا می‍کند و نیازمند تدوین سیاست هایی راهبردی است. لذا هدف این مطالعه بررسی سیاست های ارزیابی اعضای هیئت علمی حوزه علوم انسانی در دانشگاه های منتخب جهان با رویکرد سیاست پژوهی، استخراج معیارها و شاخص های ارزیابی و مقایسه آن ها با ابعاد و شاخص های آیین نامه ارتقاء در ایران بود.
    روش
    پژوهش از نوع مطالعات کیفی با رویکرد تطبیقی است که با بهره گیری از روش سندکاوی، سیاست های ارزیابی عملکرد اعضای هیئت علمی در زیرگروه های حوزه علوم انسانی در دانشگاه های منتخب استخراج و با معیارهای داخلی مقایسه شدند. جامعه پژوهش اسناد و مدارک مرتبط در دانشگاه های جهان بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند و نیز آیین نامه ارتقای مرتبه اعضای هیئت علمی در ایران بودند. برای بررسی اسناد خارجی، ابتدا دانشگاه هایی انتخاب شدند که طبق نظام رتبه بندی دانشگاه های تایمز 2022 در حوزه علوم انسانی و هنر، ممتاز محسوب می شوند؛ و سپس مراکزی که ازنظر نظام آموزش عالی و شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی با کشورمان قرابت دارند؛ که برای این منظور کشورهای منطقه و جهان اسلام و فراتر از آن کشورهای آسیایی برگزیده شدند که درنهایت برمبنای دسترسی به اسناد و مدارک مدنظر 25 دانشگاه را شامل شدند.
    یافته ها
    معیارهای نظام ارزیابی اعضای هیئت علمی علوم انسانی دانشگاه های جهان در سه بعد آموزش (با 9 شاخص و 59 سنجه)، پژوهش (با 8 شاخص و 83 سنجه) و خدمت (با 3 شاخص و 30 سنجه) طبقه بندی شدند. مقایسه با آیین نامه داخلی نشان داد که بعد آموزش از اهمیت بالایی برخوردار است و سنجه های مربوط به هر شاخص بسیار جزئی تر و جامع تر بوده و اساتید در دانشگاه های جهان برای طیف وسیعی از فعالیت های حرفه ای خود امتیاز آموزشی دریافت می کنند. تنوع شاخص ها در بعد پژوهش برای دانشگاه های جهان نسبت به آیین نامه داخلی بسیار بیشتر است. آیین نامه داخلی در بعد پژوهش بر بروندادها تاکید دارد درحالی که شاخص بروندادها با قریب به 30 سنجه تنها یکی از شاخص های پژوهش در جامعه موردبررسی است. بعد خدمات دانشگاه های منتخب به نسبت آیین نامه داخلی چندجانبه بوده و از انجام فعالیت های ترویجی در جامعه تا ایفای مسئولیت در دولت و مجامع حر فه ای را شامل می شود. مواردی مانند حضور در رسانه ها، ارائه سخنرانی، مشارکت در نهادهای مدنی، خدمات مشاوره‍ای به دانشجویان و همتایان و غیره ازجمله خدماتی هستند که در آیین نامه داخلی لحاظ نشده اند.
    نتیجه گیری
     نظر به ماهیت متفاوت علوم انسانی و عدم کارایی پژوهش های این حوزه در سال های اخیر ضرورت بازنگری در آیین نامه ارتقا و تدوین نظامی مختص حوزه علوم انسانی بیش ازپیش احساس می‍شود و به روزرسانی آیین‍نامه فعلی براساس یافته های این پژوهش برای اعضای هیئت علمی حوزه مذکور می تواند غنی تر، متناسب تر و منطبق تر با ماموریت های آموزشی، پژوهشی و اجرایی مورد انتظار از این حوزه باشد.
    کلیدواژگان: معیارهای ارزیابی اعضای هیئت علمی، آیین نامه ارتقا، اعضای هیئت علمی دانشگاه ها، علوم انسانی، سیاست پژوهی، سیاست گذاری علم و فناوری
  • فریبرز درودی*، فاطمه زنگی آبادی صفحات 143-166
    هدف
    اضطراب اطلاع یابی حالتی است که به دلیل زیادی اطلاعات یا عدم معنای درست اطلاعات به وجود می آید که می تواند نقش نامطلوبی بر توانایی افراد در کاوش اطلاعات و رفع نیازهای اطلاعاتی آن ها داشته باشد. لذا، هدف اصلی این پژوهش شناسایی وضعیت اضطراب اطلاع یابی در میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان است.
    روش
    این پژوهش به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه موردبررسی در این پژوهش، دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان شامل 3862 نفر است. حجم نمونه برای پژوهش بر اساس جدول مورگان تعداد 350 نفر است. روش نمونه گیری طبقه ای جهت انتخاب نمونه  آماری مورداستفاده قرار گرفت. از پرسشنامه سنجش اضطراب اطلاع یابی عرفان‍منش، آبریزه و کریم برای گردآوری داده ها استفاده شد. این پرسشنامه با تاکید بر 6 مولفه اصلی اضطراب اطلاع یابی یعنی موانع مربوط به منابع اطلاعاتی؛ موانع مربوط به رایانه و اینترنت؛ موانع مربوط به کتابخانه؛ موانع مربوط به جست‍وجوی اطلاعات؛ موانع مربوط به مسائل فنی و موانع مربوط به موضوع تدوین شد. برای بررسی تفاوت میانگین و پاسخ به پرسش های پژوهش از آزمون تی تک جمله ای و فریدمن استفاده شده است.
    یافته ها
    با توجه به مقدار آزمون کای اسکوئر که برابر با (290/244) و مقدار معناداری که برابر با (000/0) و کوچک‍تر از سطح معناداری است، درنتیجه، می‍توان بیان کرد که میانگین شش مولفه اضطراب اطلاع‍یابی تفاوت معنا‍داری دارد. همچنین تفاوت معناداری در مولفه ها بر اساس یافته های به دست آمده، نشان می دهد عامل «موانع مربوط به منابع اطلاعاتی» بیشترین تاثیر و موانع مربوط به «جست‍وجوی اطلاعات» کمترین تاثیر را بر اضطراب اطلاع‍یابی گذاشته است.
    نتیجه گیری
     نتایج به دست آمده با آگاهی از اهمیت هر یک از مولفه ها نشان می دهد که میزان اضطراب اطلاع یابی در میان دانشجویان شاغل به تحصیل دانشگاه آزاد اسلامی کرمان از حد متوسط تفاوت معناداری دارد و در حد بالاست. عامل «موانع مربوط به منابع اطلاعاتی» در این پژوهش نقش مهمی دارد و لازم است تا برنامه ریزی مناسب برای بهره گیری بهتر از آن ها انجام شود. دانشجویان برای انجام پاره‍ای از فعالیت های خود ممکن است با نگرانی، ترس و دلهره روبرو شوند. آن ها ممکن است درزمینه ی چگونگی استفاده از منابع اطلاعاتی، استفاده از کتابخانه، بهره گیری از رایانه و اینترنت، جست‍وجوی پاره ای از اطلاعات، شیوه های انتخاب موضوع و یا حتی بسیاری از مسائل فنی با ترس و نگرانی روبرو شوند. آموزش مهارت های کاوش اطلاعات، در دسترس قرار دادن منابع اطلاعاتی به صورت مستقیم، تقویت توانایی بازیابی اطلاعات، آموزش سواد اطلاعاتی و تعامل مناسب کتابداران با کاربران از زمره راهکارهای کاهش اضطراب است.
    کلیدواژگان: اضطراب اطلاع یابی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، بازیابی اطلاعات، جستجوی اطلاعات
  • سعیده خلیلیان، میترا پشوتنی زاده*، علی منصوری، حمیدرضا برادران کاشانی صفحات 167-196
    هدف

     باتوجه به افزایش نرخ استفاده از اینترنت و افزایش حجم اسناد الکترونیکی قابل مشاهده در وب، طبقه بندی خودکار متن تبدیل به یکی از روش های کلیدی برای ارتقای بازیابی اطلاعات و مدیریت دانش مجموعه های متنی دیجیتالی شده است. افراد با طبقه بندی متون می توانند اطلاعات موردنیاز خود را با دقت بیشتر و سرعت بالاتر جستجو و بازیابی کنند. آن چیزی که در بحث طبقه بندی خودکار اسناد حائز اهمیت است، برچسب‍گذاری اسناد به کلاس های از پیش تعریف شده است، به گونه ای که اسنادی که در یک طبقه جای می‍گیرند بیشترین شباهت و با اسناد سایر طبقه ها بیشترین تفاوت را داشته باشند و قابلیت استفاده از روابط معنایی را داشته باشد. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی نقش هستی‍شناسی و نمودار دانش در طبقه بندی خودکار اسناد متنی می پردازد.

    روش

    این مطالعه به‍مرور پژوهش‍ها و اسناد مرتبط با کاربرد ابزارهای معنایی مانند هستی‍شناسی‍ها و نمودار دانش در طبقه‍بندی اسناد متنی پرداخته است. به منظور جمع آوری متون، سه پایگاه اطلاعاتی داخلی شامل «بانک اطلاعات نشریات کشور»، «پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی» و «مرجع دانش» و سه پایگاه استنادی خارجی یعنی «وب آو ساینس»، «اسکوپوس» و «گوگل اسکالر» بدون درنظرگرفتن بازه زمانی در هر دو دسته بررسی شده است.

    یافته ها

    نتایج واکاوی متون نشان داد در مدل فضای برداری ارتباط معنایی بین کلمات در نظر گرفته نمی‍شود و ترتیب کلمات در جملات از بین می‍رود. با نادیده گرفتن روابط معنایی و نحوی مختلف بین کلمات در زبان طبیعی، بازنمایی متفاوتی از اسناد فراهم می شود؛ اما هستی شناسی ها و نمودار دانش با دریافت معنای موجودیت ها و کلاس ها به تقویت مدل های یادگیری ماشینی کمک می نمایند. استفاده از این ابزارها به عنوان یک‍ مرجع خارجی در ‍حین فرایند طبقه بندی عمل می کند و دانش زمینه را برای مدل های طبقه بندی ‍فراهم می نماید. به طورکلی استفاده از این ابزارها به ماشینن ها اجازه می‍دهند معنای داده هایی را که با آن ها کار می کنند، درک کنند.

    نتیجه گیری

    کاربست هستی شناسی ها و نمودار دانش در طبقه بندی اسناد متنی می تواند موجب تقویت نتایج الگوریتم های یادگیری ماشین از طریق بهره‍برداری از دانش ‍زمینه ‍شود. این ابزارها می‍تواند معانی کلمات را از جملات دارای ابهام آزاد نموده و مشکلات مرتبط با زبان طبیعی را حل کند. استفاده از هستی شناسی و نمودار دانش می تواند به طور موثری در طبقه بندی اسناد متنی کمک کند و باعث ارتقای دقت و کارایی مدل‍های طبقه بندی شود؛ اما ساخت و ادغام هستی‍شناسی و نمودار دانش امری خسته کننده، زمان‍بر و پیچیده است که امکان‍پذیری و ارزش عملی آن‍ها را محدود می‍کند. در زبان فارسی علاوه بر مشکل مطرح‍شده در به‍کارگیری هستی شناسی ها و نمودار دانش در طبقه بندی اسناد، محدودیت هایی مانند ویژگی های خاص زبان فارسی در نگارش و محدودیت فنی وجود دارد؛ لذا استفاده از هستی‍شناسی و نمودارهای دانش عمومی‍ و یا دامنه در بحث طبقه‍بندی اسناد نیازمند توجه به این محدودیت ها و پیچیدگی های فنی است و علاوه بر این مستلزم توسعه و تلاش های بیشتری بالاخص در زبان فارسی است.

    کلیدواژگان: طبقه بندی خودکار، اسناد متنی، نمودار دانش، هستی شناسی، دانش دامنه
|
  • Roya Aminalroaya, Dariush Matlabi *, Fariborz Khosravi, Zahra Abazari Pages 7-38
    Purpose

    Information dissemination is one of the most crucial services libraries and information centers provide. The increasing explosion of information, the necessity of keeping specialists up-to-date in various scientific fields, and the need to efficiently use users' time and resources underscore its importance. This research, which aimed to identify the components and indicators of digital information dissemination in the National Library and Archives of Iran, had the potential to affect the field of digital information dissemination significantly.

    Method

    This qualitative research employed a meta-study approach using the comprehensive synthesis method based on the seven-step method of Sandelowski and Barroso (2007). The research population included Persian and English articles relevant to the topic, retrieved from domestic and international scientific databases. 37 entirely relevant articles were selected for analysis through the critical appraisal skills program method. Content analysis and open and axial coding were used to analyze selected resources. The inter-coder agreement was calculated to ensure the reliability and validity of the findings

    Findings

    Based on the comprehensive synthesis's findings, seven components and 34 indicators and sub-indicators in the field of digital information dissemination were identified. The main components include research files, information resources, collection development, standardization, information dissemination services, dissemination tools, and evaluation.

    Conclusion

    The identified components and indicators provide a practical roadmap for enhancing digital information dissemination. The most significant achievement of this research is the development of a new information culture that can be used to assess the status of services in this area. These insights enable libraries to improve the quality of their services, enhance information dissemination, and expand knowledge dissemination. This research can be valuable for researchers, librarians, managers, and policymakers in the field of digital information dissemination.

    Keywords: Information Dissemination, Information Dissemination Services, Digital Dissemination, National Library, Archives Of Iran
  • Samaneh Ghafarian, Fahimeh Babalhavaeji *, Mehrdad Jalali, Nadjla Hariri, Maryam Khademi Pages 39-66
    Purpose

    This study aimed to analyze and examine the use of data mining techniques in the recommender system of digital libraries and information centers. By analyzing the behavioral patterns of digital library users and providing detailed suggestions, the data mining approach in this system makes it unnecessary for them to review unrelated data during the search. This not only leads to an increase in users' information requests but also significantly enhances their satisfaction with the provision of digital library services.

    Method

    The current research was an analytical study of cross-sectional survey type and content analysis. This method collected the required data in four stages, and its output was analyzed using a data mining technique. Using content analysis, as in the first stage, a list of the number of transactions of user requests for books, including user IDs, manuscript titles, manuscript identification code numbers in the digital library system (manuscript database), the organization of libraries, Museums and Documents Center of Astan Quds Razavi were investigated. The data were arranged as a user column and an item (book) row. In the second step, the preprocessed raw data was further transformed into a user-item matrix, which is zero and one. In the third stage, the data output was implemented and executed using data mining technology and the implementation of association rules and FP-Growth  algorithm on RapidMiner software) and confidence (the confidence level in the desired result) were tested. In the fourth stage, the accuracy and correctness of the proposed system plan were presented.

    Findings

    The output of this research revealed that the association rules have a confidence level above 50% and can determine the user's access patterns, which is the best way to access the generated datasets by setting the minimum support level of 2% and the minimum confidence level of 95%, leading to 1081 new rules with conditional algorithms (if-then). If a user selects topics such as (the science of principles, Ijtihad, tradition, etc.) during the search in the digital library software, due to the history of repeated searches by previous users with the same topics by the recommender system, then titles related to the subject of principles of jurisprudence will be suggested. Also, the proof of the correctness of the proposed model showed that the first and last ones created from the new laws had thematic similarities with each other.

    Conclusion

    This study showed that various data mining techniques with the application of association rules and the implementation of the FP-Growth algorithm have high efficiency and accuracy and are suitable for analyzing the data of digital libraries and information centers to create recommender systems in order to predict user requests and make effective suggestions. One of its practical concepts is to provide a platform to significantly enhance the quality of two-way interaction between librarians and users, thereby providing optimal and beneficial services, and also to create a suitable opportunity to improve the attitude and perspective of managers in order to provide information resources that meet the real needs of users.

    Keywords: Recommender System, Association Rules In Data Mining, Astan Quds Razavi Digital Library, Data Mining, Digital Library, Fp-Growth Algorithm
  • Azam Najafqolinejad * Pages 67-96
    Purpose

    The usability requirements of user interface websites for sighted and visually impaired people are very different. These requirements include task adequacy, dimensional trade-off, behavior equivalence, semantic loss avoidance, and device independence. It is vital to consider these requirements to achieve the usability of library websites for visually impaired users. The purpose of the present study was to determine the factors influencing the usability of library information systems from the perspective of visually impaired users.

    Method

    The current research was applied and conducted using a qualitative method. In this research, the factors affecting website usability were identified through the exploratory observation of 33 visually impaired users and by defining the tasks (3 tasks). The data were collected using formal usability testing and think-aloud protocol. While using a library website and performing defined tasks, users were observed verbally expressing their thoughts, feelings, and opinions about their interaction experience. In this research, the user interfaces (digital library, OPAC, and virtual reference) of the National Library and Archives of Iran, Organization of Libraries, Museums and Documents Center of Astan Quds Razavi; Library, Museum and Document Center Islamic Consultative Assembly and the Central Library and Document Center of Tehran University were studied as prominent libraries in the country. Visually impaired users were selected from different provinces of the country using a targeted sampling and snowball method. Observational data were collected with screen recording software (Faststone and Ocam). For qualitative data analysis, content analysis (categorizing and grouping codes), coding (specifying the primary and secondary codes), and MAXQDA software were used. The transcripts of the obtained data were read at least three times and recoded several times. These codes were continuously expanded and revised while reviewing the transcripts. Another researcher participated in the content analysis and reviewed the extracted transcripts and categories, and the data were reviewed several times to confirm their validity.

    Findings

    The research revealed that the influential factors of the usability of library websites from the perspective of visually impaired users can be classified into 651 codes and 5 categories. 273 codes from the total codes were assigned to the screen structure and organization category, and 263 codes were assigned to the user-oriented category. Search and information retrieval (with 64 codes), interface compatibility (with 26 codes), and system messages (with 25 codes) were in the following ranks. These findings provide a comprehensive understanding of visually impaired users' usability challenges, enlightening the library information systems field.

    Conclusion

    The research findings have practical implications for the design and management of library websites. To design usable websites, data from the real feelings of particular users about library information retrieval systems are necessary. User experiences help librarians, designers, and library managers better understand the purpose of accessibility standards and their overall impact on visually impaired users. The final results helped the researcher to identify the usability problems of the library websites and provided clues about the usability issues, making the research directly relevant and applicable to the work of the audience.

    Keywords: : Usability, Information Systems, Library Websites, Visually Impaired Users, Information Seeking Behavior, Think-Aloud Protocol
  • Elmira Janavi *, Amirhossein Mardani Pages 97-142
    Purpose
    Universities at the highest level of society's education system use various strategies to increase quality and respond to existing issues, among which the role of faculty members is essential. The continuous personal development of faculty members and the evaluation of their duties is one of the characteristics of a successful university. The system of assessment and promotion of faculty members is one of the tools for regulating the overall performance of higher education, and updating and revising its indicators is necessary. In Iran, despite many revisions, this system is still subject to various criticisms, one of the most important of which is the need for more attention to the differences, such as the fields of the humanities becoming more prominent and needing to formulate strategic policies. Therefore, this study aims to investigate the evaluation policies of humanities in selected universities of the world with a policy-research approach, extract evaluation indicators, and compare them with the indicators of the evaluation system in Iran.
    Method
    The research is a qualitative study with a comparative approach, and by using the documentary study method, the performance evaluation policies of the faculty members in the subgroups of the humanities in the selected universities were extracted and compared with the internal standards. The research population was the relevant documents in the universities of the world, which were chosen purposefully, and they are also the regulations for the promotion of faculty members in Iran. To review foreign documents, first, universities were selected that are considered excellent according to the Times 2022 university ranking system in the field of humanities and arts; And then universities that are similar to our country in terms of the higher education system and cultural, social and economic conditions; For this purpose, the countries of the region and the Islamic world, and beyond that, Asian countries were selected, which finally included 25 universities based on the availability of relevant documents.
    Findings
    The evaluation system of the humanities of the world includes the three dimensions of education (with nine indicators and 59 measures), research (with eight indicators and 83 measures), and service (with three indicators and 30 measures). The comparison with the internal regulations showed that education is of great importance. The measures related to each index are much more detailed and comprehensive. The professors in the world's universities who participate in various professional activities receive educational points. The variety of indicators in the research for world universities is much more than the internal regulations that emphasize the outputs in the study, while the output index with nearly 30 metrics is only one of the research indicators in the world universities. Next, the services of the selected universities are multifaceted according to the internal regulations and include promotion activities in society to fulfill responsibilities in the government and professional associations. Things like appearing in the media, giving speeches, participating in civil institutions, consulting services to students and peers, etc., are among the services that are not included in the internal regulations.
    Conclusion
    Considering the differences in humanities and the inefficiency of Iran's research in this field in recent years, the necessity of revising the regulations for the promotion and specific rules to the field of humanities is increasingly felt. Updating the current regulations based on the findings of this research for humanities faculty members can be more prosperous, more appropriate, and more consistent with the educational, research, and executive missions expected from this field.
    Keywords: Evaluation Criteria For Humanities Faculty Members, Promotion Regulation, Universities Faculty Members, Humanities, Policy Research, Science, Technology Policymaking
  • Fariborz Doroudi *, Fatemeh Zangiabadi Pages 143-166
    Purpose
    This research focuses on information-seeking anxiety, a condition that can hinder individuals from effectively exploring and meeting their information needs. Its significance lies in exploring information-seeking anxiety among Islamic Azad University, Kerman branch students.
    Method
    This study was conducted through a survey. The population examined in this study were post-graduated students of Islamic Azad University, Kerman branch. According to statistics from the university, 38,62 were postgraduate students already studying there. The sample size for the study was based on a total population of 350, according to the Morgan Table, and the Stratified sampling method was used to select the sample, including students of Islamic Azad University, a branch of Kerman. The Efanmanesh, Abrizah & Karim's Information Seeking Anxiety Questionnaire Inventory was used to collect research data, which was organized with six primary components of anxiety with an emphasis on information: The barriers to dealing with the barriers to computing resources information; the barriers to dealing with the Internet and computer; the barriers to dealing with the library. (4) The barriers associated with barriers to information seeking: The barriers of obstacles, technical issues related to barriers related to the issue, and. Friedman's test was used to check the difference between the average components of information-seeking anxiety. Use a single sentence (T) and the Fridman test to check research questions.
    Findings
    The chi-square test value of (244.290) and the significant value of (0.000), which is smaller than the significance level, indicate a substantial difference in the average of the six components of information-seeking anxiety. The most influential elements, 'barriers to intelligence sources' and 'barriers to information seeking,' also show significant differences, with the former having a greater impact on anxiety.
    Conclusion
    The results obtained with an awareness of the importance of each component would indicate that the average difference between the level of seeking anxiety among students of Kerman Azad University is in the top size. The "barriers to intelligence sources" factor plays a vital role in this research, and it is necessary to plan appropriately to use them better. Students may face anxiety, fear, and apprehension about doing some of their activities. They may face fear and concern regarding how to use information resources, the library, the computer, and the Internet, search for some information, methods of choosing the subject, or even many technical issues. Training information exploration skills, making information sources available directly, strengthening the ability for information retrieval, training information literacy, and proper interaction of librarians with users are among the strategies to reduce anxiety.
    Keywords: Information Seeking Anxiety, Islamic Azad University Of Kerman Branch, Information Retrieval, Information Seeking
  • Saiede Khalilian, Mitra Pashootanizade *, Ali Mansouri, Hamidreza Baradaran Kashani Pages 167-196
    Purpose

    With the increasing use of the internet and the growing volume of electronically accessible documents on the web, automatic text classification has become a critical method for enhancing information retrieval and managing digital text collections. Text classification allows individuals to search for and retrieve information more accurately and quickly. The significance of automatic document classification lies in labeling documents into predefined classes so that documents within a class exhibit the highest similarity and the most remarkable dissimilarity with documents from other classes while utilizing semantic relationships. This study investigates the application of ontology and knowledge graphs in automatic text document classification.

    Method

    This study reviewed research and documents related to applying semantic tools such as ontologies and knowledge graphs in text document classification. To collect texts, three domestic databases, including the "National Journal Database," the "Scientific Information Database of Jihad University," and "Marefate Danesh," along with three internal databases "Magiran," "SID" and "Civilica" and three external citation databases, such as "Web of Science", "Scopus" and "Google Scholar" It has been examined in both categories, regardless of the period.

    Findings

    Results of text exploration show that the vector space model does not consider the semantic relationships between words and disregards the word order in sentences. Neglecting the semantic and syntactic relationships between words in natural language provides a different representation of documents. However, ontologies and knowledge graphs help strengthen machine learning models by capturing the meaning of entities and classes. These tools act as an external reference during the classification process and provide domain knowledge for classification models. Using these tools generally allows machines to comprehend the meaning of the data they work with.

    Conclusion

    The application of ontologies and knowledge graphs in classifying textual documents can strengthen the results of machine learning algorithms through background knowledge. These tools can free the meanings of words from ambiguous sentences and solve problems related to natural language. Using ontology and knowledge graphs can effectively help classify textual documents and improve the accuracy and efficiency of classification models. However, constructing and integrating ontologies and knowledge graphs is a tedious, time-consuming, and complex task that limits the feasibility and practical application of these tools. In the Persian language, in addition to the problems raised in the application of ontologies and knowledge graphs in the classification of documents, there are limitations such as the specific features of the language in writing and technical limitations. Therefore, the use of ontology and knowledge graphs in discussing the classification of textual documents requires attention to linguistic limitations and technical complexity, and the need for further development and efforts is felt, especially in Persian.

    Keywords: Automatic Classification, Text Documents, Knowledge Graph, Ontology, Domain Knowledge