فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و نهم شماره 4 (پیاپی 119، تابستان 1403)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و نهم شماره 4 (پیاپی 119، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سارا دخش، شهناز خادمی زاده*، عبدالحسین فرج پهلو، حمید فرهادی راد صفحات 1141-1168
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل اثرگذار بر پایبندی به موازین اخلاق نشر در نظام پژوهشی وزارت عتف با روش تحلیل لایه ای علی تنظیم شده است. این مطالعه، یک پژوهش کیفی، با رویکرد و هدف اکتشافی و از نظر بعد نتایج پژوهش کاربردی است. در اجرای پژوهش، به منظور شناسایی عوامل اثرگذار بر پایبندی به موازین اخلاق نشر از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. همچنین جامعه پژوهش عاملان و کنشگران نظام پژوهشی وزارت عتف بودند. در مجموع تعداد 22 نفر از کنشگران طبق قاعده اشباع نظری به پژوهش وارد شدند. به منظور اجرای مصاحبه با کنشگران نظام پژوهشی «بسته مصاحبه»، به عنوان ابزار پژوهش، آماده سازی شد. این بسته مصاحبه حاوی؛ 1) فرم رضایت آگاهانه، 2) فرم راهنمای مصاحبه و 3) تعاریف مفهومی و عملیاتی از متغیرهای پژوهش بود. همچنین در جریان تنظیم سوالات مصاحبه، روش «تحلیل لایه ای علی» مدنظر قرار گرفت. این روش و لایه های آن یعنی لایه لیتانی/ عینی، لایه بافتار/ علل اجتماعی، لایه گفتمان/ جهان بینی ولایه اسطوره/ استعاره به عنوان یکی از روش های آینده نگاری معرفی شده است. در پایان جهت تحلیل داده ها، فایل متنی هر مصاحبه به نرم افزار مکس کیو. دی. ای. نسخه 20 انتقال داده شد. سپس از رویکرد سه مرحله ای «تحلیل مضمونی»، جهت کدگذاری باز و محوری عوامل اثرگذار استفاده شد. براساس نتایج پژوهش، در مجموع 1055 کد باز از مصاحبه ها استخراج شدند که از میان آن ها، 345 کد به لایه لیتانی، 315 کد به لایه علل اجتماعی، 301 کد به لایه گفتمان یا جهان بینی و 94 کد به لایه اسطوره یا استعاره اختصاص داشت. همچنین در هر لایه به تفکیک، مقوله «رصد نظام پژوهشی» (با 82 کد) از لایه لینانی، مقوله «شفاف سازی قوانین و مقررات به لحاظ اجرایی» (با 35 کد) از لایه علل اجتماعی، مقوله «جهت دهی به گفتمان های اجتماعی حاکم با فرهنگ سازی» (با 43کد) از لایه جهان بینی و مقوله «همبستگی آموزش و پژوهش» (با 15کد) از لایه اسطوره و استعاره بیشترین فراوانی را داشتند. بنابراین، هرچند در مسیر آینده ناشناخته های بسیاری وجود دارد اما می بایست با اتخاذ تصمیم ها و راهبردهای به موقع و اجرای اقدامات لازم به ویژه از سوی سیاست گذاران سطح کلان، مسیر دستیابی به نظام پژوهشی اخلاق مدار را هموار نمود. از اقدامات ضروری اعطای استقلال کافی به دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی است. در این میان حلقه های میانی پژوهش نیز مانند مراکز اطلاع رسانی، اجتماعات و انجمن های علمی و کتابخانه ها در گسترش استقلال دانشگاه ها و رشد الگوهای درون زا و تفکرات خودتنظیمی میان پژوهشگران نقش کلیدی دارند.
    کلیدواژگان: اخلاق پژوهش، اخلاق نشر، سوءرفتار علمی، تحلیل لایه ای علی، نظام پژوهشی
  • الهام فهام، مصطفی صفدری رنجبر* صفحات 1169-1202
    این پژوهش به شناسایی و تحلیل تاثیرات متقابل عوامل محیطی کلیدی اثرگذار بر نظام علم، فناوری و نوآوری فضای مجازی در ایران پرداخته است. جهت تحقق هدف پژوهش، از استراتژی پژوهش آمیخته استفاده شده است. در بخش کیفی، با استفاده از مطالعه کتابخانه ای و نظر خبرگان، عوامل محیطی که بر نظام مذکور تاثیرگذارند شناسایی و با استفاده از مدل STEEPLED طبقه بندی شدند که هفت طبقه را شامل می شود: اجتماعی-دموگرافی، فناورانه، اقتصادی، محیط زیستی، سیاسی، سیاستی- قانونی، اخلاقی. توزیع عوامل در طبقات مختلف نشان از پیچیدگی محیط پیرامون نظام علم، فناوری و نوآوری فضای مجازی دارد. در بخش کمی، از تحلیل تاثیرات متقابل با رویکرد ساختاری استفاده شده است. الگوی توزیع عوامل محیطی نظام علم، فناوری و نوآوری فضای مجازی، به دلیل اثرات متقابل عوامل بر یکدیگر، نشان داد که این نظام با محیط بسیار پیچیده ای مواجه می باشد. بر اساس نتایج، کلیدی ترین عوامل هدف بر اساس میزان اثرگذاری مستقیم به اشتغال، رشد اقتصادی، اتصال به اینترنت، روندهای فناورانه دیجیتال و اعتماد مردم به دولت اختصاص دارد. رویکردهای جدید اقتصادی (از جمله اقتصاد اشتراکی، اقتصاد گیگ و غیره)، سرمایه گذاری در حوزه فاوا و وضعیت اقتصادی مردم نیز از کلیدی ترین عوامل ریسک به شمار می آیند. بر این مبنا پیشنهاد می شود عوامل هدف با توجه به اهداف و کارکردهای نظام علم، فناوری و نوآوری فضای مجازی توسعه و هدایت شوند و عوامل ریسک نیز با توسعه و ارتقاء به عوامل هدف تبدیل شوند.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، نظام علم، فناوری و نوآوری، تحلیل تاثیرات متقابل، عوامل محیطی
  • رضا حسان*، امیرحسین صدیقی صفحات 1203-1224

    در طول سال های گذشته موضوع شفافیت به عنوان یکی از مشخصه های حکمرانی خوب و سازوکاری برای توازن قدرت بین دولت و مردم مورد توجه سیاست گذاران و محافل دانشگاهی قرار گرفته است. شفافیت در فعالیت ها و فرایند تصمیم گیری های دستگاه های دولتی می تواند از رسوایی های مالی، تصمیم گیری ضعیف، عدم پاسخگویی و حاکمیت ناکارآمد این دستگاه ها جلوگیری کند. سازمان های درگیر در نظام علم و فناوری که از بودجه های عمومی استفاده می کنند نیز از این موضوع استثنا نبوده و نیاز است که در آن ها موضوع شفافیت پیگیری و اجرایی شود. یکی از سازمان های مهم در نظام علم و فناوری، سازمان های تامین کننده مالی پژوهش هستند که با توجه به اینکه از بودجه های عمومی استفاده می کنند و نقشی اساسی در توزیع منابع مالی دارند شفافیت در آن ها بسیار مهم و اساسی است. شفافیت در این سازمان ها به این دلیل اهمیت دارد که عدم شفافیت در این سازمان ها نه تنها باعث بالا رفتن تخلف و فساد مالی خواهد شد بلکه در بلندمدت مسیر پژوهش و توسعه کشور را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. با توجه به اهمیت این موضوع، این مقاله به دنبال شناخت ابعاد مختلف شفافیت در سازمان های تامین کننده مالی پژوهش و ارائه توصیه سیاستی در این زمینه است. در این مقاله با بررسی متون علمی و همچنین مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان چارچوبی برای ابعاد مختلف شفافیت در سازمان های تامین کننده مالی پژوهش توسعه داده می شود. سپس با استفاده از این چارچوب، وبگاه دو سازمان تامین کننده مالی پژوهش در کشور (شورای عالی عتف، و صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران) را از نظر شفافیت مورد بررسی قرار می دهیم. نتایج این مقاله نشان می دهد که بسیاری از ابعاد شفافیت در این دو سازمان مورد توجه قرار نگرفته است و نیاز است این سازمان ها موضوع شفافیت را در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: شفافیت اطلاعات، تامین مالی پژوهش، ابزار تامین مالی، شورای عالی عتف، صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران
  • حمید احمدی*، فرشاد پرهام نیا صفحات 1225-1257
    مرجعیت علمی یکی از مفاهیم اساسی در علم و از جمله سیاست های کلان نظام کشور در گفتمان پیشرفت علمی ایران است. از دهه هشتاد به دنبال مطرح شدن ادبیات «مرجعیت علمی» در جامعه علمی ایران، پژوهش های زیادی در تبیین و ابعاد نظری، کاربردی، علمی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی آن در فرمت های مختلف و در مجامع داخلی و بین المللی انجام شده است. هدف از این پژوهش تحلیل ساختار مفهومی دانش مرجعیت علمی در ایران است. پژوهش حاضر بر اساس رویکرد علم سنجی با روش های تحلیل هم واژگانی، خوشه بندی اطلاعات و تحلیل شبکه اجتماعی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش شامل کلیه مدارک علمی اعم از مقاله های فارسی، کتاب ها، پایان نامه های تحصیلی و پروژه های تحقیقاتی از ابتدا تا دی ماه 1402 می باشد. یافته های مربوط به تحلیل هم واژگانی نشان داد، بیش از 241 مفهوم یا کلیدواژه در این حوزه مطرح شده و مفهوم «مرجعیت علمی» به طور خاص با بالاترین فراوانی، مفاهیم: «اهل بیت (ع)، قرآن کریم ،کسب یا دستیابی به مرجعیت، دانشگاه علوم پزشکی، دانشگاه ها دیدگاه رهبری و آموزش عالی» بیشترین فراوانی را در بین کلیه مفاهیم داشته اند. علاوه بر آن، زوج های مفهومی"مرجعیت علمی- اهل بیت (ع)، مرجعیت علمی- قرآن، مرجعیت علمی- دیدگاه رهبری، مرجعیت علمی- دستیابی و مرجعیت علمی- دانشگاه ها" بیشترین هم رخدادی با هم بر قرار کرده اند. همچنین 30 مفهوم مانند: "بومی سازی علم، پویایی علمی، نشاط علمی، سرمایه علمی، مرجع علمی، پژوهش تمدن ساز، اقتدار علمی، علم گرایی، جریان علمی، کرسی ترویجی، مرزهای دانش، میراث علمی، سرآمدان علم..." به عنوان مفاهیم نوظهور در پژوهش ها شناسایی شدند. نتایج مربوط به خوشه بندی نشان داد دانش این حوزه در ایران از 13 خوشه اصلی تشکیل شده است. ترسیم نقشه های مفهومی حوزه دانش مرجعیت علمی نشان داد شبکه شکل گرفته مفاهیم دارای گسستگی است و مفاهیم آن کمتر با هم ارتباط برقرار کرده اند. با توجه به عدد تراکم شبکه (0268/0)، نمی توان گفت شبکه مفهومی متراکمی دارد. با توجه مفاهیم بدست آمده از پژوهش های انجام شده در حوزه مرجعیت علمی، این حوزه در ایران هنوز جوان است و دایره گستره کاربردی آن در سایر حوزه ها کمتر مورد پژوهش قرار گرفته است. اما بعد از مطرح شدن آن توسط مقام معظم رهبری، در سال های اخیر پژوهش های مرتبط با آن رشد داشته است؛ ولی دامنه آن گسترده نیست. این وضعیت در نقشه های بدست آمده به خوبی مشهود است. بیشتر مفاهیم بدست آمده در محور تبیین و تعاریف بعد نظری مرجعیت علمی بوده است. در مجموع این پژوهش تصویر کلانی مفهومی از حوزه مرجعیت علمی را ارائه داد.
    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، ترسیم ساختار علم، نقشه های مفهومی، شبکه مفهومی، تحلیل هم واژگانی، خوشه بندی اطلاعات
  • فاطمه ذاکریفرد، شعله ارسطوپور*، رحمت الله فتاحی، بختیار شعبانی ورکی صفحات 1259-1287
    هدف
    باتوجه به اینکه رفتار اطلاع یابی یک فرایند حل مسئله و دربرگیرنده گام های مختلف است. ازاین رو می توان ادعا نمود که افراد هنگام تعامل با نظام های جستجو و تصمیم گیری در هر مرحله از این فرایند تحت تاثیر شیوه استدلال و نوع تفکر خود بوده و تا رسیدن به هدف ممکن است بارها اقدام به تکرار، تغییر عبارت جستجو و یا انجام جستجو نمایند. بنابراین شناسایی نوع استدلال افراد در هر مرحله از فرایند اطلاع یابی باعث افزایش آگاهی درباره چالش های ذهنی کاربران و استدلال هایی که در ذهن آنها رخ می دهد، می شود. بنابراین هدف از نگارش این نوشتار بررسی، تبیین نظری و مقایسه جایگاه سه رویکرد فکری منطق ذهنی، الگوهای ذهنی و راهبردهای استدلالی و جایگاه آن ها در فرایند اطلاع یابی است.
    روش
    در این پژوهش با رویکرد نظرورزی جایگاه سه رویکرد فکری (منطق ذهنی، الگوهای ذهنی و راهبردهای استدلالی) در فرایند اطلاع یابی مقایسه و برمبنای آن مزیت نسبی راهبردهای استدلالی در قیاس با دو رویکرد دیگر تبیین گردید.
    یافته ها
    بررسی رویکردهای فکری مختلف نشان می دهد که نمی توان با تکیه بر یک رویکرد در فرایند اطلاع یابی اقدام به حل مسئله نمود چراکه از رویکرد منطق ذهنی و استفاده از قوانین منطقی تنها می توان در مرحله صورت بندی پاره های اطلاعاتی مختلف و یا مرحله ارزیابی نتایج استفاده نمود، حال آنکه بررسی رویکرد الگوهای ذهنی نشان از کاربرد این رویکرد هم در مرحله بیان نیاز، تعریف و درک مسئله و هم در مرحله ارزیابی نتایج است. در این میان بررسی رویکرد راهبردهای استدلالی حاکی از آن است که با توجه به اینکه برخی از راهبردهای استدلالی مبتنی بر قواعد منطقی و برخی از آنها مبتنی بر الگوهای ذهنی است لذا استفاده از هریک از راهبردهای استدلالی در هریک از مراحل فرایند اطلاع یابی به چشم می خورد.
    نتیجه
    مقایسه سه رویکرد فکری (منطق ذهنی، الگوهای ذهنی و راهبردهای استدلالی) نشان داد در رویکرد راهبردهای استدلالی می توان از از طیف گسترده ای از راهبردها جهت انجام وظایف و تکالیف استدلالی که از نظر کاربرد قواعد منطقی در یک سطح قرار ندارند، استفاده نمود. به عبارت دیگر رویکردهای مبتنی برقاعده (منطق ذهنی) و یا الگوهای ذهنی در هنگام حل مسئله می توانند تحت راهبردهای استدلالی بکار روند. افزون براین در این رویکرد، ساختار نحوی، معنایی و همچنین محتوا و بافت مسئله مورد توجه قرار می گیرد بنابراین در مقایسه با دو رویکرد دیگر، می توان رویکرد راهبردهای استدلالی را به مثابه بدیل مناسب برای تبیین و پیشبرد فرایند اطلاع یابی درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، منطق ذهنی، الگوهای ذهنی، راهبردهای استدلالی، الگوی اطلاع یابی
  • علی اکبری*، علی شریفی صفحات 1289-1321
    مغز ما تنها اطلاعاتی را دریافت می کند که علاقه مند و قادر به دیدن و شنیدن آن هاست و از طرفی تنها بخشی از اطلاعات ورودی در ساختار دانشی ما قرار خواهند گرفت. رفتار درواقع حاصل یادگیری است، به عبارتی یادگیری تغییر در رفتار است؛ و رفتار اطلاعاتی مجموعه فعالیت هایی است که یک فرد برای رفع نیاز اطلاعاتی خود انجام می دهد. این جستار سعی دارد تا با بررسی متون و پژوهش های علمی صورت گرفته در این حوزه با رویکردی مروری ، نگاهی گذرا بر فرایند جریان اطلاعات در ذهن آدمی بر پایه نظریه پردازش اطلاعات داشته باشد تا بتواند دیدی کلی در اختیار متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی در جهت بررسی برخی موضوعات پراهمیت در این حوزه جهت کار پژوهشی قرار دهد. جهت روشن تر شدن این فرایند ابتدا به بررسی نظریه پردازش اطلاعات پرداخته و در ادامه بر پایه این نظریه به بررسی ورود داده از طریق حواس به مغز انسان، خطاها و سوگیری های شناختی در گزینش و پردازش اطلاعات، حافظه و محدودیت های آن در ثبت اطلاعات و یادگیری و تاثیرات آن در رفتار اطلاعاتی پرداخته است. یافته ها نشان از آن دارد که نوعی رویکرد گزینشی و تقلیلی در تمامی این مراحل در مغز اتفاق می افتد که جا دارد این محدودیت ها در پژوهش های آتی و طراحی نظام های بازیابی اطلاعات مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، اطلاعات گزینشی، نظریه پردازش اطلاعات، بازیابی اطلاعات
  • شادی مشتاق، ملوک السادات حسینی بهشتی* صفحات 1323-1350
    به اعتقاد بسیاری استفاده از اصطلاحنامه های قبلی به عنوان دانش پایه و مبنایی برای تعیین روابط سلسله مراتبی برای ساخت هستی شناسی بسیار موثر خواهند بود. مفاهیم و ویژگی های بعدی و غنا بخشی به اصطلاحات به واسطه مطالعه متون مرتبط حاصل خواهد شد. هدف اصلی این پژوهش ارائه یک هستی شناسی جهت تبیین درست روابط، ویژگی ها و مفاهیم موجود در ادبیات کودک و نوجوان و دسترسی پذیری هرچه بهتر متون مرتبط با ادبیات کودک و نوجوان است. وجود چنین منبعی باعث پربارتر شدن ادبیات کودک و نوجوان آن چنان که در ایران در جریان است خواهد شد. در این پژوهش اصطلاحنامه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که جامع ترین اصطلاحنامه در زمینه کودک و نوجوان است، به عنوان نقطه شروع ساخت هستی شناسی استفاده شد. این پژوهش به روش مت آنتولوژی که روش قابل قبول و پیشنهاد شده از سوی متخصصان این حوزه است در یازده مرحله انجام شد. ابزار مورد استفاده نرم افزار پروتژه (نسخه 5.5) بود. یافته ها نشان دادند که این حوزه دارای 11 رده اصلی (آموزش و پرورش، ادبیات، ارتباطات، جامعه شناسی، دانش شناسی و علم اطلاعات، دین، روانشناسی، زبانشناسی، فلسفه، فناوری و علوم تجربی و هنر و فرهنگ) است. هریک از این رده ها به چندین کلاس فرعی تقسیم می شوند. گسترده بودن تعداد رده های اصلی مربوط به حوزه ادبیات کودکان و نوجوانان را می توان چنین برداشت کرد که هدف اصلی ادبیات کودک و نوجوان تنها سرگرم کردن نیست بلکه هدف آموزش و پرورش و آشناسازی او با مسائل مختلف زندگی را نیز در پی دارد. در نهایت 29 رابطه نوع شی و 23 رابطه نوع داده و پنج رابطه تفسیری برای اصطلاحات تعریف شد. همچنین 950 نمونه یا مثال به هستی شناسی اضافه شد. به جهت زیاد بودن آثار ادبی در گروه کودکان و نوجوانان نمونه های زیادی برای هر یک از کلاس ها قابل ذکر بود که این موضوع از جمله نقاط قوت این هستی شناسی به حساب می آید. این هستی شناسی با برخورداری از مجموعه کاملی از اصطلاحات و مفاهیم و روابط معنایی که با نمونه های مختلف برای هر یک از انواع ادبی همراه شده است، برای نویسندگان، کتابداران و سایر فعالان در حوزه ادبیات کودکان و نوجوانان بسیار کارآمد و سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، اصطلاحنامه، کودکان و نوجوانان، کانون پرورش فکری، اصکا
  • عادله اسعدی* صفحات 1351-1385
    هدف

    استفاده از ابزارهایی برای توصیف واضح و دقیق مراحل، اجزاء و روابط بین اجزاء پدیده ها به صورت گرافیکی و یا سلسله مراتبی یکی از روش های مرسوم آموزش محسوب می شود و می تواند در درک بهتر یادگیرنده موثر باشد، در این مقاله با استفاده از ابزار هستی شناسی سعی خواهد شد توصیف واضح، رسمی و دقیقی از حوزه پزشکی مبتنی بر شواهد و روابط بین اجزاء آن ارائه شود.

    روش

    این مقاله از نوع کاربردی و روش پژوهش استفاده شده در آن مهندسی هستی شناسی است. 5 نرم افزار طراحی هستی شناسی کوگویی، سواپ، اوبو-ادیتور، آپولو و پروتژ به لحاظ کارکرد و امکانات به خصوص برای طراحی هستی شناسی های فارسی ارزیابی شد.

    یافته ها و پیشنهادات: 

    در بررسی نرم افزارها، پروتژ و کوگویی دارای امکانات و پشتیبانی بهتری بوده و استفاده از آنها به خصوص در طراحی هستی شناسی به زبان فارسی با مشکلات کمتری همراه بود. از آنجایی که نرم افزار پروتژ تطابق بیشتری با استانداردهای طراحی هستی شناسی دارد، این نرم افزار برای طراحی هستی شناسی پزشکی مبتنی بر شواهد انتخاب شده و طی 7 گام این هستی شناسی طراحی شد. با توجه به اینکه این هستی شناسی نمونه اولیه بوده و کلیه بخشهای آن نیاز به افزودن کلاس ها و روابط بیشتر دارد، پیشنهاد می شود در پژوهش های آتی با توسعه این هستی شناسی امکان استفاده از آن برای پایگاه های اطلاعاتی این حوزه نیز علاوه بر کاربرد آموزشی آن فراهم گردد.

    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، ارزیابی نرم افزارهای طراحی هستی شناسی، مشکلات طراحی هستی شناسی به زبان فارسی
  • محمدحسن عظیمی*، زینب جوزی صفحات 1387-1417
    هدف

    اینترنت اشیا یک شبکه متصل متشکل از چندین گره است و ابزارهایی را برای استفاده راحت تر از خدمات کتابخانه فراهم می کند که علاوه بر بهبود فرآیندهای کتابخانه، موجب افزایش کارایی و بهبود خدمات کتابخانه می شود. بنابراین هدف از انجام این پژوهش شناسایی مزایا و چالش های اینترنت اشیاء در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی به منظور ارائه یک طبقه بندی و چشم انداز منسجم برای تحقیقات آینده اینترنت اشیاء در این مراکز با استفاده از تکنیک مرور نظام مند است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ پژوهش از نوع مطالعات کیفی است که با استفاده از تکنیک مرور نظام مند انجام شد. روش انجام این پژوهش بدین صورت است که ابتدا مسئله تحقیق تدوین شد و سپس متون مرتبط با هدف تحقیق مورد مطالعه قرار گرفت و پس از آن استراتژی جستجو تعیین شد و سپس اقدام به استخراج داده ها از دو پایگاه اسکوپوس و وب آوساینس شد. پس از بازیابی 2335 مدرک از دو پایگاه مد نظر، داده ها با همدیگر ادغام شدند و موارد همپوشانی حذف گردید. در نهایت مولفه های لازم از 42 مطالعه گزینش شده شناسایی و سپس مفاهیم پژوهش (ابعاد) بر اساس فراوانی مفاهیم استخراج شدند و بر اساس ترتیب فراوانی الویت بندی شدند.

    یافته ها

    در این پژوهش مزایا، چالش ها و نوع فناوریی مورد استفاده جهت بکارگیری اینترنت اشیا در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی برای تحلیل نهایی انتخاب شدند. با توجه به مفاهیم به دست آمده با اهداف تحقیق، هر کدام در مفهومی مشابه دسته بندی شدند. بر اساس یافته ها مشخص شد که مزایا اینترنت اشیاء در سه دسته، زیرساخت خدمات برخط شامل 8 مفهوم؛ زیر ساخت کنترل مجموعه شامل 16 مفهوم، زیرساخت فیزیکی شامل 7 مفهوم، و چالش های بکارگیری اینترنت اشیاء در سه دسته زیرساخت خدمات برخط شامل 7 مفهوم، زیر ساخت کنترل مجموعه شامل 8 مفهوم، زیرساخت فیزیکی (هوشمندسازی ساختمان) شامل 6 مفهوم قرار گرفتند و فناوری RFID پرکاربردترین فناوری برای پیاده سازی اینترنت اشیا بود.

    نتیجه گیری

    اینترنت اشیاء به دلیل قابلیت بالای آن در تسهیل، کنترل و بازدهی بالا در خدمات و فرآیندهای کاری در کتابخانه ها یکی از مناسب ترین فناوری های عصر حاضر در ارائه خدمات و کنترل سیستم های کتابخانه ها است. اما با توجه به نتایج، بکارگیری این فناوری با چالش هایی مانند عدم تجهیزات کافی، هزینه های مالی و اداری، نبود نیروی متخصص برای تعمیر تجهیزات موقع خراب شدن، عدم آشنایی کتابدارن با این فناوری و هزینه های بالا جهت نگهداری آن رو برو است. شکی نیست که استفاده از فناوری اینترنت اشیا در کتابخانه ها، آینده بهتری را برای کتابخانه ها رقم خواهد زد، اما میزان استقبال از سوی کتابخانه ها و استفاده از این فناوری در کتابخانه بستگی به حل چالش های پیش روی کتابخانه ها در استفاده از این فناوری داد. بنابراین استفاده از این فناوری در کتابخانه ها نیازمند تامل مسئولان در این زمینه است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، کتابخانه هوشمند، سیستم های هوشمند، خدمات هوشمند، فناوری هوشمند
  • طاهره بحرینی*، علیرضا نعیمی صدیق صفحات 1419-1442
    در فرآیند تولید یا ارسال داده، کیفیت داده کاهش یافته و یا به میزان مورد نیاز برای انجام سایر گام های پردازشی نیست. بهبود کیفیت داده یکی از مهمترین گام هایی است که برای دست یابی صحیح به اطلاعات نهفته در داده در هر حوزه ای لازم است که انجام شود. محققان روش های مختلفی برای انجام این فرآیند پیشنهاد داده اند که با توجه به نوع داده متفاوت است، اما باید توجه داشت که اغلب این روش ها به شباهت های موجود در ابعاد مختلف داده به طور همزمان توجه نمی کنند. این موضوع می تواند بر بخش هایی از داده تاثیر نامطلوب و یا مخربی بگذارد و همچنین بخش هایی که تخریب شده اند را بهبود نبخشد. در نتیجه، خروجی بدست آمده حاوی همه اطلاعات مورد نظر نخواهد بود. در این مقاله، روشی جدید ارائه شده است که در آن، با استفاده از مجموعه ای از گره های همکار در قالب یک شبکه ی تعاملی فرآیند بهبود کیفیت داده انجام می شود. این روش با بکارگیری مجموعه ای از گره ها موجب بهبود مقاومت در مقابل انواع مختلف تخریب ها نیز می شود. عملکرد روش پیشنهادی با شش روش جدید بهبود کیفیت داده بر روی داده های واقعی تخریب شده مقایسه شده است. نتایج بدست آمده در شبیه سازی نشان می دهد که روش پیشنهادی عملکرد بهتری نسبت به سایر روش های مورد مقایسه دارد.
    کلیدواژگان: حذف نویز تصویر، تصاویر فراطیفی، حذف نویز تعاملی، شبکه فیلترهای توزیع شده، نویز ترکیبی
  • علی مروتی شریف آبادی، علیرضا رجبی پور میبدی*، خدیجه محمدی، لیلا محمدی صفحات 1443-1476

    هماهنگی میان بخش های مختلف زنجیره تامین و ایجاد قابلیت تصمیم گیری متمرکز، بر عملکرد زنجیره تامین و به دنبال آن بر عملکرد سازمان تاثیر بسزایی دارد. این در حالی است که امروزه حجم بالای اطلاعاتی که در این بخش ها تولید شده و درمیان آنها جریان می یابد، مدیریت زنجیره تامین را با تحولاتی مواجه کرده است. لذا باتوجه به اهمیت جریان اطلاعات برای دستیابی به هماهنگی در زنجیره تامین، این پژوهش بر آن است تا مروری جامع بر پژوهش های موجود در زمینه جریان اطلاعات در زنجیره تامین ارائه داده و به بررسی موضوعات داغ و روندهای پژوهشی در این زمینه بپردازد. برای دستیابی به اهداف پژوهش، کلمات کلیدی مرتبط با موضوع پژوهش در پایگاه داده علمی وب آو ساینس و در بخش های عنوان، چکیده و کلمات کلیدی مقالات، مورد جستجو قرار گرفت. از مجموعه مقالات بدست آمده، پس از طی مراحل پالایش، 2357 مقاله انتخاب شد. مجموعه مقالات انتخابی، شامل مقالات چاپ شده در یک دوره 10 ساله (2013-2023) و به زبان انگلیسی می باشد. برای انجام تحلیل ها از نرم افزار R، نرم افزار وس ویور و نرم افزار اکسل استفاده شده است. براساس نتایج دست آمده، تعداد مقالات با میانگین نرخ رشد سالیانه %10.97 در حال افزایش است، که بیانگر توجه پژوهشگران به اهمیت جریان اطلاعات در زنجیره تامین می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که جریان اطلاعات بر جنبه های مختلفی از زنجیره تامین تاثیرگذار است. از آن جمله می توان چابکی، تاب آوری، زنجیره تامین سبز، مدیریت ریسک، لجستیک، لجستیک معکوس، مدیریت موجودی، زنجیره تامین حلقه بسته و پایداری را نام برد. همچنین جریان اطلاعات می تواند به ایجاد اعتماد، همکاری، هماهنگی، قابلیت دید، قابلیت ردیابی، مزیت رقابتی و نوآوری کمک کرده و بر عملکرد زنجیره تامین از جهات مختلف (مالی، عملیاتی و شرکتی) تاثیر بگذارد. از میان کلمات کلیدی، به ترتیب اشتراک گذاری اطلاعات، مدیریت زنجیره تامین، زنجیره تامین و بلاکچین پرتکرارترین کلمات کلیدی بوده اند. در میان مجموعه کلمات کلیدی مقالات پژوهش، جدیدترین کلمات کلیدی که از سال 2018 تا 2020 در موضوعات پژوهشی وارد شده اند را می توان بصورت زیر نام برد: تکنولوژی بلاکچین، صنعت 4.0، امنیت سایبری، یادگیری ماشین، انتقال دیجیتال، قراردادهای هوشمند، هوش مصنوعی، اقتصاد دایره ای و کووید- 19. این موضوعات، زمینه های جدید پژوهشی هستند که طی چند سال آینده نیز همچنان مورد توجه جامعه علمی خواهند بود. جدیدترین موضوع پرتکرار که از سال 2021 مورد توجه قرار گرفته است نیز "دیجیتال سازی/ زنجیره تامین دیجیتال" است، که مفهومی نوظهور در مدیریت زنجیره تامین و از دستاوردهای صنعت 4.0 بوده و شامل مدیریت فرآیندهای زنجیره تامین با طیف گسترده ای از فناوری های جدید (کلان داده، بلاکچین، محاسبات ابری، اینترنت اشیاء و...) می باشد. بنابراین روندهای پژوهشی اخیر، اهمیت توجه به جریان اطلاعات در دستیابی به فناوری های جدید در زنجیره تامین و حرکت به سوی زنجیره تامین دیجیتال را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، اشتراک گذاری اطلاعات، سیستم های اطلاعاتی، زنجیره تامین دیجیتال، وب آو ساینس، کتاب سنجی، شاخص M، شاخص G
  • رجب کیانی شاهوندی، احمد شعبانی*، عاصفه عاصمی، مرتضی محمدی استانی صفحات 1477-1506

    ارتباط علمی از انواع و گونه های ارتباطات است که از طریق به کارگیری روش ‏ها و ابزارهای ارتباطی و با هدف تبادل دانش و اطلاعات علمی انجام می‏ شود. به منظور احراز دیدگاهی جامع درباره ارتباطات علمی و پژوهشی و تقویت آن باید اصطلاحات و مفاهیم آن شناسایی گردد. از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی و خوشه بندی مفهومی اصطلاحات و مفاهیم کلیدی در حوزه ارتباطات علمی با استفاده از تکنیک های متن ‎کاوی است. روش پژوهش حاضر از لحاظ رویکرد، کمی و از لحاظ هدف، کاربردی است. همچنین برای شناسایی و خوشه بندی اصطلاحات کلیدی در حوزه ارتباطات علمی از تکنیک های مختلف متن ‎کاوی استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر، مشتمل بر چکیده مقالات مرتبط با حوزه ارتباطات علمی مستخرج از پایگاه های اطلاعاتی وب آوساینس و اسکوپوس به تعداد 558 مقاله و روش نمونه گیری، سرشماری بود. ابتدا تمامی اصطلاحات و عبارات اسمی با استفاده از کتابخانه های موجود با کدنویسی به زبان پایتون مورد استخراج و فراوانی واژگان محاسبه گردید. سپس هر عبارت مرکب به واژگان تشکیل دهنده آن تجزیه شده و بر مبنای واژه ‎نامه گلاو و با محاسبه میانگین بردارهای آن کلمات، یک بردار عددی تخصیص یافت. برای اصطلاحات ناشناخته نیز- که در واژه نامه گلاو وجود نداشت- یک عبارت معادل با استفاده از واژگان موجود جهت توصیف آن، جایگزین و بردار عددی عبارت، ساخته شد و خوشه ‎بندی (به روش کا-مینز) بر روی آن واژگان انجام شد. یافته ها نشان داد که از 17930 کلیدواژه مستخرج، تعداد 13651 واژه، عبارت اسمی بود. همچنین 16 درصد از اصطلاحات حوزه ارتباطات علمی، تک واژه ای و 84 درصد آن مرکب بودند. پس از ایجاد بردارهای اصطلاحات مرکب و انجام خوشه بندی، از 792 عبارت یا اصطلاح در حوزه ارتباطات علمی، تعداد 40 خوشه مفهومی ایجاد گردید. پس از تعدیل و حذف خوشه های ضعیف در نهایت تعداد 22 خوشه در حوزه ارتباطات علمی شناسایی گردید. شناسایی مفاهیم اصلی در ارتباطات علمی در قالب خوشه های مفهومی و عناصر آن از نتایج پژوهش حاضر قلمداد می شود. از مهمترین یافته های دیگر پژوهش، تخصیص بردارهای عددی به عبارات ترکیبی از روی بردار واژگان تشکیل دهنده آنها و سپس استفاده از این بردارها برای خوشه بندی و دسته بندی عبارات و همچنین قابلیت بهبود و تصحیح بعضی از خوشه ها بود. این روش در خوشه بندی و دسته بندی مفاهیم امکان توجه به جنبه های معناشناسی و یادگیری را مورد توجه قرار می دهد و به تحلیل دقیق اصطلاحات و عبارات کلیدی در حوزه های مختلف کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ارتباطات علمی، متن کاوی، خوشه بندی، عبارت اسمی، واژه ‎نامه گلاو، رویکردهای معنایی
|
  • Sara Dakhesh, Shahnaz Khademizadeh *, Abdolhossein Farajpahlou, Hamid Farhadirad Pages 1141-1168
    This study was aimed at identifying the factors influencing the adherence to publication ethics standards in the research system of the Ministry of Science, Research and Technology (MSRT) using the Causal Layered Analysis (CLA) method. This is a qualitative study adopting an exploratory approach and an applied one considering the research results. The researchers used the semi-structured interview method to achieve the goal of the study. The study population consisted of the actors of the research system of the MSRT. A total of 22 activists were included in the study based on the theoretical saturation rule. In order to conduct interviews with the actors of the research system, the researchers prepared an "Interview Package" as the research tool. This package contained: 1) an informed consent form, 2) an interview guide form and 3) and conceptual and operational definitions of the research variables. We also used the CLA method to design the interview questions. This method and its layers, i.e. litany, social causes, discourse/worldview and myth/metaphor, were developed as a method of foresight. Finally, the text file of each interview transferred to the MAXQDA version 20 to analyze the data. Then, the three-step approach of "thematic analysis" was used for the open and axial coding of the factors influencing. Based on the results of the research, a total of 1055 open codes were extracted from the interviews, of which 345 codes were assigned to the "litany" layer, 315 codes to the "social causes" layer, 301 codes to the "discourse/worldview" layer, and 94 codes to the "myth/metaphor" layer. In addition, the category "monitoring of the research system" (with 82 codes) from the "litany" layer, the category "clarification of laws and regulations in terms of implementation" (with 35 codes) from the "social causes" layer, the category "directing the existing social discourses through culture building" (with 43 codes) from the "worldview" layer, and the category "correlation between education and research" (with 15 codes) from the "myth/metaphor" layer were the most frequent categories. Therefore, although there are many unknowns in the future path, it is necessary to pave the way towards an ethical research system by adopting timely decisions and strategies and implementing necessary measures, especially by macro-level policy makers. One necessary measure to be taken is giving sufficient independence to universities and higher education centers. In addition, the middle circles of research, such as information centers, scientific communities and associations, and libraries play a key role in expansion of the independence of universities and in the development of endogenous patterns and self-regulating thoughts among researchers.
    Keywords: Research Ethics, Publication Ethics, Scientific Misconduct, Causal Layered Analysis, Research System
  • Elham Faham, Mostafa Safdari Ranjbar * Pages 1169-1202
    This research has identified the key environmental factors affecting the system of science, technology, and innovation in Iran’s cyberspace. To achieve the purpose of the research, a mixed-method strategy was used. In the qualitative part, using library study and experts' opinions, the environmental factors that affect the mentioned system were identified and classified by the STEEPLED model, which included seven categories: socio-demographic, technological, economic, environmental, political, policy-legal, and ethical factors. The distribution of factors in different classes shows the complexity of the environment surrounding the system of science, technology, and innovation in cyberspace. In the quantitative part, Cross Impact Analysis with a structural approach was employed. The distribution pattern of environmental factors of the system of science, technology, and innovation in cyberspace showed that this system is facing a very complex environment due to the interactions of factors with each other. Based on the degree of direct impacts, the most key target factors are dedicated to employment, economic growth, connection to the internet, digital technological trends, and people's trust in the government. New economic approaches (including the sharing economy, gig economy, etc.), investment in ICT, and the economic status of the people are also counted as key risk factors. On this basis, it is suggested that target factors should be developed and directed according to the goals and functions of the science, technology, and innovation system in cyberspace, and also, risk factors should be converted to the target factors through their development and promotion.
    Keywords: Cyberspace, Science, Technology, And Innovation System, Cross Impact Analysis, Environmental Factors
  • Reza Hesan *, Amirhossein Seddighi Pages 1203-1224

    Over the past years, the issue of transparency has been the focus of policy makers and academic circles as one of the characteristics of good governance and a mechanism for the balance of power between the government and the people. Transparency in the activities and decision-making process of government institutions can prevent financial scandals, poor decision-making, and ineffective governance of these institutions. Organizations involved in the science and technology system that use public budgets are no exception to this issue, and there is a need to pursue and implement the issue of transparency. One of the most important organizations in the science and technology system are research financing organizations, which, considering that they use public budgets and play a fundamental role in the distribution of financial resources, transparency in them is very important and essential. Transparency in these organizations is important because the lack of transparency in these organizations will not only increase financial violations and corruption, but will also affect the country's research and development path in the long run. Considering the importance of this issue, this article seeks to know the different dimensions of transparency in research funding organizations and provide policy recommendations in this field. In this article, a framework for different dimensions of transparency in research funding organizations is developed by reviewing scientific literature and semi-structured interviews with experts. Then, using this framework, we examine the websites of two research financing organizations in the country (High Council of Research, and Iran National Science Foundation) in terms of transparency. The results of this article show that many dimensions of transparency have not been taken into account in these two organizations and it is necessary for these organizations to put the issue of transparency on their agenda.

    Keywords: Information Transparency, Research Funding, Funding Instrument, Research Council, Iran National Science Foundation
  • Hamid Ahmadi *, Farshad Parhamnia Pages 1225-1257
    Scientific authority is one of the basic concepts in science and among the macro policies of the country's system in the discourse of scientific progress in Iran. Since the 1980s, following the introduction of "scientific reference" literature in Iran's scientific community, many researches have been conducted on its theoretical, practical, scientific, social, cultural, economic and political aspects in different formats and in domestic and international forums. The purpose of this research is to analysis the conceptual structure of scientific reference knowledge in Iran.The current research is based on the scientometric approach with the methods of co-lexical analysis, information clustering and social network analysis. The study population of this research includes all scientific documents including Persian articles, books, academic theses and research projects from the beginning to January 2023.The findings related to co-lexical analysis showed that more than 241 concepts or keywords were mentioned in this field, and the concept of "scientific reference" in particular with the highest frequency, the concepts: "Ahl al-Bayt, Holy Qur'an, acquiring or achieving authority, university Medical sciences, universities and leadership and higher education have the most frequency among all concepts. In addition to that, the conceptual pairs "scientific reference - Ahl al-Bayt, scientific reference - Quran, scientific reference - leadership perspective, scientific reference - achievement and scientific reference - universities" have the most co-occurrence. Also, 30 concepts such as: "Indigenization of science, scientific dynamism, scientific vitality, scientific capital, scientific reference, civilization-building research, scientific authority, scientism, scientific flow, extension chair, knowledge frontiers, scientific heritage, leaders of science..." as Emerging concepts were identified in the researches. The results related to clustering showed that the knowledge of this field in Iran consists of 13 main clusters. Drawing conceptual maps of the field of knowledge of scientific authority showed that the formed network of concepts has discontinuity and its concepts are less connected. Considering the network density number (0.0268), it cannot be said that the network has a dense concept.According to the concepts obtained from the researches carried out in the field of scientific authority, this field is still young in Iran and its practical range has been less researched in other fields. But after it was brought up by the Supreme Leader in recent years, researches related to it have grown relatively; But its scope is not wide. This situation is well evident in the obtained maps. Most of the concepts obtained in the axis of explanation and definitions of the theoretical dimension of scientific reference. In total, this research presented a conceptual macro picture of the field of scientific authority.
    Keywords: Scientific Authority, Structure Science, Concept Maps, Conceptual Network Co-Word Analysis, Information Clustering
  • Fatemeh Zakerifard, Sholeh Arastoopoor *, Rahmatollah Fattahi, Bakhtiar Shabani Varaki Pages 1259-1287
    Purpose
    Since information seeking behavior is a problem-solving process and includes different steps, users are influenced by their reasoning and thinking style during searching and making decisions at each stage of information seeking process, and they may repeat, change the search term, or perform a search many times until reaching the goal. Therefore, identifying users’ reasoning types at each stage of the information seeking process increases awareness about their mental challenges and the reasoning process that occur in their minds. Therefore, the purpose of writing this paper is to investigate, theoretically explain the role of reasoning in information seeking process in general and compare the position of the three intellectual approaches of mental logic, mental models and reasoning strategies and in the information seeking process in particular.
    Method
    In this research, the role of three thinking approaches (mental logic, mental models, and reasoning strategies) in the information seeking process was compared and based on that, the relative advantage of reasoning strategies in comparison with other two approaches was explained.
    Findings
    The examination of different intellectual approaches shows that it is not possible to solve the problem by relying on one approach in the information seeking process, because the approach of mental logic and the use of logical rules can only be used in the stage of formulating different pieces of information or the stage of evaluating the results, while the examination of the mental models approach shows the application of this approach both in the stage of expressing the need, defining and understanding the problem, and in the stage of evaluating the results. In the meantime, the approach of reasoning strategies indicates that considering some reasoning strategies are based on logical rules and some of them are based on mental models, therefore, this approach is used in each of the stages of the information seeking process.
    Result
    The comparison of three thinking approaches (mental logic, mental models and reasoning strategies) showed that in the reasoning strategies approach, a wide range of strategies can be used to perform reasoning tasks and tasks that are not at the same level in terms of the application of logical rules. In other words, the intellectual approach of reasoning methods includes rule-based approaches (mental logic) or mental models in problem solving. In addition, in this approach, the syntactic and semantic structure as well as the content and context of the problem are taken into consideration, so compared to the other two approaches, the reasoning strategies approach can be considered as a suitable alternative for explaining and advancing the information seeking process.
    Keywords: Information-Seeking Behavior, Mental Logic, Mental Models, Reasoning Strategies, Information-Seeking Model
  • Ali Akbari *, Ali Sharifi Pages 1289-1321
    Our brain only receives information that it finds interesting and that it can perceive through sight and hearing. Additionally, only certain parts of the input information are retained in our knowledge structure. Behavior is a direct result of learning, and information behavior refers to the activities individuals engage in to fulfill their information needs. This essay aims to provide a concise overview of the process of information flow in the human mind, drawing on the theory of information processing. By reviewing relevant scientific texts and research in this field, employing a review approach, it seeks to offer a general perspective to experts in knowledge and information science, guiding investigations into important issues in this domain. To elucidate this process, the essay initially examines the theory of information processing, followed by an exploration of how data is received by the human brain through the senses, Cognitive biases in information selection and processing, the limitations of memory in recording information, and the influence of learning on information behavior. The findings reveal a selective and reductionist approach at each stage in the brain, underscoring the importance of considering these limitations in future research and the design of information retrieval systems.
    Keywords: Information Behavior, Selective Information, Information Processing Theory, Information Retrieval
  • Shadi Moshtaq, Moluk Beheshti * Pages 1323-1350
    The aim of this research is to present an ontology to explain the relationships, characteristics, and concepts in children's literature to make the texts related to children's literature as accessible as possible. The existence of such a source will make the literature of children more fruitful as it is going on in Iran. In this study, Aska's thesaurus was used as the starting point for constructing the ontology. This research was carried out in eleven steps using the method of meta-ontology, which is an acceptable and suggested method by experts. The tool used in this study was Proteje (version 5.5). The findings showed that this field has eleven main categories (including education, literature, communication, sociology, science and information science, religion, psychology, linguistics, philosophy, technology and experimental sciences, and art and culture). Each of these categories is divided into several sub-classes. The wide range of main categories related to the field of literature for children and teenagers indicates that the main purpose of children's literature is not only to entertain them but also to educate and familiarize them with various issues of life. This ontology, with a complete set of terms, concepts, and semantic relationships, which is accompanied by different examples for each literary type, will be very efficient and beneficial for writers, librarians, and every activist in the field of children's and teenagers' literature.
    Keywords: Ontology, Thesauri, Children, Adolescents, Intellectual Development Centre, ASKA
  • Adeleh Asadi * Pages 1351-1385
    Purpose

    Using tools to clearly and accurately describe the steps, components and relationships between components of phenomena graphically or hierarchically is one of the conventional methods of education and can be effective in better understanding of the learner, in this article using The ontology tool will try to provide a clear, formal and accurate description of the evidence-based medical field and the relationships between its components.

    Method

    This article is of applied type and the research method used in it is ontological engineering. 5 ontology design software Kogoi, Swap, Obo-Editor, Apollo and Protege were evaluated in terms of functionality and facilities, especially for the design of Persian ontologies.

    Findings and suggestions:

     In the review of the software, Protege and Kogoi have better features and support, and their use, especially in the design of ontology in Persian language, was associated with fewer problems. Since Protege software is more compatible with the standards of ontology design, this software was selected for the design of evidence-based medical ontology and was designed through 7 steps of this ontology. Considering that this ontology is a prototype and all its parts need to add more classes and relationships, it is suggested that in future researches, with the development of this ontology, it is possible to use it for the databases of this field in addition to the application its training should be provided.

    Keywords: Evidence-Based Medicine, Evaluation Of Ontology Design Software, Ontology Design Problems In Farsi Language
  • Mohammadhassan Azimi *, Zeinab Jozi Pages 1387-1417
    Objective

    The Internet of Things is a connected network consisting of several nodes and provides tools for more convenient use of library services, which in addition to improving library processes, increases efficiency and improves library services. Therefore, the purpose of this research is to identify the advantages and challenges of Internet of Things in libraries and information centers in order to provide a coherent classification and perspective for the future research of Internet of Things in these centers using a systematic review technique.

    Methodology

    The current research is applied in terms of purpose and in terms of research, it is a qualitative study that was conducted using a systematic review technique. The method of conducting this research is that first the research problem was formulated and then the texts related to the purpose of the research were studied and then the search strategy was determined and then the data was extracted from Scopus and Weboscience databases. After retrieving 2335 documents from the two databases in question, the data were merged with each other and overlapping items were removed. Finally, the necessary components were identified from the 42 selected studies,

    Findings

    In this research, the advantages, challenges and type of technology used to use the Internet of Things in libraries and information centers were selected for the final analysis. According to the concepts obtained with the objectives of the research, each of them was categorized in a similar concept. Based on the findings, it was found that the advantages of Internet of Things in three categories, online service infrastructure including 8 concepts; Complex control infrastructure including 16 concepts, physical infrastructure including 7 concepts, and the challenges of using Internet of Things were placed in three categories of online service infrastructure including 7 concepts, complex control infrastructure including 8 concepts, physical infrastructure (building smartness) including 6 concepts, and technology RFID was the most widely used technology to implement the Internet of Things.

    Conclusion

    Internet of Things is one of the most appropriate technologies in the current era in providing services and controlling library systems due to its high capability in facilitating, controlling and high efficiency in services and work processes in libraries. But according to the results, the application of this technology is faced with challenges such as lack of sufficient equipment, financial and administrative costs, lack of expert staff to repair the equipment when it breaks down, lack of familiarity of librarians with this technology, and high costs for its maintenance. There is no doubt that the use of Internet of Things technology in libraries will create a better future for libraries, however, the degree of acceptance by libraries and the use of this technology in the library depends on the challenges faced by libraries in using How many libraries will welcome this technology. Therefore, the use of this technology in libraries requires reflection by the authorities in this regard. Therefore, the use of this technology in libraries requires reflection by the authorities in this regard.

    Keywords: Internet Of Things, Smart Library, Smart Systems, Smart Services, SMART Technology
  • Tahereh Bahraini *, Alireza Naeimi Sadigh Pages 1419-1442
    In the process of data generation or transmission, the quality of data may degrade and not meet the required level for subsequent processing steps. Improving data quality is one of the crucial steps that needs to be taken to obtain accurate information hidden within the data in any field. Researchers have proposed various methods to perform this process, which differ based on the type of data. However, it is important to note that often these methods do not consider the existing similarities in different dimensions of the data simultaneously. This can have an undesirable or detrimental impact on certain parts of the data and may not improve the damaged segments. As a result, the obtained output will not contain all the desired information. In this paper, a new method is introduced in which data quality improvement is carried out using a set of collaborative nodes in an interactive network structure. This method enhances resistance against various types of degradation by employing a set of nodes. The performance of the proposed method is compared with six other state-of-the-art data quality improvement methods on real degraded datasets. The results obtained from the simulation show that the proposed method outperforms the other compared methods.
    Keywords: Image Denoising, Hyperspectral Images, Interactive Denoising, Distributed Filter Network, Hybrid Noise
  • Ali Morovati Sharif Abadi, Alireza Rajabipoor Meybodi *, Khadijeh Mohammadi, Leila Mohammadi Pages 1443-1476

    Coordination among different supply chain components and the establishment of centralized decision-making capabilities, significantly impact the performance of the supply chain and consequently the organization's performance. Nowadays, the high volume of information that being generated in these sectors and flowing among them, has confronted supply chain management with various Evolutions. Therefore, considering the high importance of information flow for achieving coordination in the supply chain, this research aims to provide a comprehensive review of existing studies on information flow in the supply chain and examines the hot topics and research trends in this field. To achieve the research objectives, relevant keywords related to the research topic were searched in the Web of Science database in the title, abstract, and keywords sections. From the obtained article collection, after stages of refinement, 2357 articles were selected. The selected article collection includes articles published in a 10-year period (2013-2023) and in English. For the analysis, R, VOSviewer and Excel softwares were used. Based on the obtained results, the number of articles with an annual average growth rate of 10.97 is increasing, that reflects researchers' attention to the importance of information flow in the supply chain. Results show that, information flow influences various aspects of the supply chain, including agility, resilience, green supply chain, risk management, logistics, reverse logistics, inventory management, closed-loop supply chain, and sustainability. Additionally, information flow can contribute to trust, collaboration, coordination, visibility, traceability, competitive advantage, and innovation, and also impacting the supply chain performance in various dimensions (financial, operational, and corporate). Among the keywords, the most frequent ones have been information sharing, supply chain management, supply chain, and blockchain. In this set of keywords, the newest keywords that have been introduced in research topics from 2018 to 2020 can be mentioned as follows: blockchain technology, Industry 4.0, cyber security, machine learning, digital transformation, smart contracts, artificial intelligence, circular economy and COVID-19. These topics are new research areas that will continue to be interesting area to the scientific community in the coming years. The most frequent new topic that has received attention since 2021 is “digitalization/digital supply chain”, that is an emerging concept in supply chain management and one of the achievements of Industry 4.0. Digital supply chain includes managing supply chain processes with a wide range of new technologies (big data, blockchain, internet of things, cloud computing, etc.). Therefore, recent research trends emphasize the importance of focusing on information flow in achieving new technologies in the supply chain and moving towards a digital supply chain.

    Keywords: Supply Chain, Information Sharing, Information Systems, Digital Supply Chain, Web Of Science, Bibliometrics, M-Index, G-Index
  • Rajab Kiani Shahvandy, Ahmad Shabani *, Asefe Asemi, Morteza Mohammadi Ostani Pages 1477-1506

    Scientific communication encompasses various types and forms of communication conducted through the use of communication methods and tools, aiming to exchange scientific knowledge and information. To gain a comprehensive understanding of scientific and research communications and enhance them, it is crucial to identify the terms and concepts. Therefore, the main objective of this research is to identify and conceptually cluster key terms in the field of scientific communication using text mining techniques. The present research method is quantitative in terms of approach and practical in terms of purpose and utilized various text mining techniques for identifying and clustering key terms in the field of scientific communication. The research population consist of abstracts of articles related to scientific communication, extracted from databases such as Web of Science and Scopus, totaling 558 articles. The sampling method was census. Initially, all nominal phrases were extracted using available libraries. Each compound phrase was decomposed into its constituent words, and based on GloVe dictionary, the average vectors of those words were calculated, assigning a numerical vector to each compound phrase. The researchers created an equivalent expression using existing vocabulary to describe unknown terms that did not exist in the GloVe dictionary. The clustering (using the K-means method) was performed on these vectors. The findings revealed that out of 17,930 extracted keywords, 13,651 terms were noun phrases. Also, 16% of terms in the field of scientific communication were single words and 84% of them were compound. After creating vectors of compound terms and performing clustering, 40 conceptual clusters were created from 792 phrases or terms in the field of scientific communication. After adjusting and removing weak clusters, researchers finally identified 22 clusters in the field of scientific communication. Identifying the concepts and components in scientific communication in the form of conceptual clusters and its elements is attributed to the results of this research. One of the most significant findings was the assignment of numerical vectors to composite phrases based on the vectors of their constituent words. These vectors were then used for clustering and categorizing phrases, as well as improving and correcting some clusters. This method pays attention to the semantics aspects and learning in the clustering and categorization of concepts and, will aid to precise analysis of key terms and phrases in various fields.

    Keywords: Scientific Communication, Text Mining, Clustering, Nominal Phrase, Glove Dictionary, Semantic Approaches