فهرست مطالب

نشریه جستارهای تاریخ اسلام
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/12/01
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 7-8
-
صفحات 9-26
در سال دهم هجری، پس از پایان حجه البلاغ در محل غدیر خم، امام علی(ع) به فرمان خداوند توسط رسول خدا(ص) به عنوان وصی و جانشین آن حضرت معرفی شد. اصل واقعه غدیر، مورد تایید منابع تاریخی مسلمانان است، اما در چرایی وقوع آن، در برخی گزارش ها تفاوت هایی مشاهده می شود. یکی از این موارد، گزارش منسوب به محمد بن اسحاق است. بر اساس این نقل، یکی از دلایل مدعیان مخالف معنای جانشینی، در باب علت وقوع غدیر، شکایت چند تن از صحابه از امیرالمومنین(ع) نزد رسول خدا(ص) است که برخی مورخان بعد از ابن اسحاق، آن را به معنای مولی در قالب دوست، یاور و برتری آن امام بر دیگر صحابه بیان کرده اند. ازاین رو، پژوهش حاضر پس از بررسی صحت انتساب گزارش به ابن اسحاق، درصدد فهم این مطلب است که این خبر، چه ابعاد و پیامدهایی در منابع بعد از وی در تاریخ اسلام بر جای نهاده است؟ برخی از نتایج به دست آمده از این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی انجام گردید، عبارتند از: عدم وجود اصل گزارش در آثار منتسب به ابن اسحاق و نبود شاهد یا سند موثق درباره انتساب این گزارش به ماجرای غدیر خم؛ عدم اثبات وثاقت برخی از سیره نگاران ناقل گزارش ابن اسحاق و مشهور بودن آنان به تعصب مذهبی و فرقه ای؛ ناقص بودن روایت ناقلان گزارش؛ عدم نقل گزارش ابن اسحاق توسط تاریخ نگاران مشهور دیگر و یکسان نبودن متن و جمله بندی گزارش ابن اسحاق در کتب سیره نگاران.
کلیدواژگان: ابن اسحاق، روایت غدیر خم، حجه الوداع، البدایه و النهایه -
صفحات 27-46
حمزه بن عبدالمطلب، عموی پیامبر خدا، (از سرداران بزرگ صدر اسلام است. او به عنوان حامی دعوت رسول خدا) در مقابل تهدید های مشرکان، علم توحید را در برابر شرک به دوش گرفت و جان خویش را در راه اسلام فدا کرد. با وجود عملکرد برجسته حمزه بن عبدالمطلب و پیشبرد اهداف اسلام در سال های ابتدایی دعوت، نه تنها نام ایشان به عنوان یکی از شخصیت های تاثیرگذار در صدر اسلام دیده نمی شود؛ بلکه در بعضی از منابع، تلاش بی وقفه ای برای ترور شخصیتی این چهره سرشناس و موثر اسلام و تنزیه قاتلانش صورت گرفته است. هدف پژوهش حاضر، معرفی این منابع و نیز واکاوی و شفاف سازی درباره عوامل و انگیزه های پنهان مخدوش سازی شخصیت حمزه است. این تحقیق با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی و نیز با تکیه بر کتاب های دست اول حدیثی، تاریخی و رجالی، به دنبال پاسخ به این سوال است که کدام افراد با چه محرک هایی، در تخریب شخصیت حمزه در ادوار مختلف گام برداشته اند. این جستار ضمن معرفی افراد مژثر در تنقیص حمزه، سعی دارد هدف آنان از این عمل و دستاورد های این افراد در طول تاریخ را بیان نماید. تحقیق پیش رو با مراجعه به گزارش های واردشده علیه حمزه در منابع اهل سنت نشان می دهد که این روایت ها علاوه بر اشکال سندی در سلسله راویان، از نظر متنی نیز با حوادث تاریخی ناهمخوانی دارد و در نتیجه، قابل پذیرش نیستند. حمزه بن عبدالمطلب، پیامبر، بنی امیه، منابع اهل سنت.
کلیدواژگان: حمزه بن عبدالمطلب، پیامبر، بنی امیه، منابع اهل سنت -
صفحات 47-64
امام هادی(ع) (254-212ق) در روزگاری می زیست که علاوه بر تقابل با حاکمان و کارگزاران غاصب عباسی، با جریان های فکری و اندیشه ای نیز مواجهه داشت که اعتقادات مردم را مورد هجمه قرار می دادند؛ لذا آن حضرت در برخورد با این گروه ها، با تربیت اصحاب آگاه و دانشور در حیطه سیاسی و معرفتی، به مبارزه با آنان پرداخت. پژوهش حاضر، با رویکرد توصیفی- تحلیلی، فعالیت های این اصحاب را گونه شناسی کرده و به معرفی آنان پرداخته است تا مخاطب با نگرشی کلی بتواند عصر امام هادی(ع) را تحلیل کند. براین اساس، با شیوه کتابخانه ای و مراجعه به منابع رجالی، فهرست نگاری ها و آثار تاریخی، داده های مورد نیاز برای شناخت اصحاب امام هادی(ع) فراهم آمده است. آنگاه باتوجه به فعالیت ها، اصحاب امام در سه گونه کنشگری سیاسی با فعالیت های ضد حکومتی، مانند حضور در قیام ها؛ کنشگری سازمانی، همچون فعالیت در سازمان وکالت و کنشگری مبارزه معرفتی (اعتقادی)، مانند مقابله با غالیان گونه شناسی شدند.
کلیدواژگان: اصحاب امام هادی(ع)، گونه شناسی اصحاب، گونه شناسی سیاسی، گونه شناسی معرفتی، سامراء -
صفحات 65-86
مذهب تشیع در سرزمین یمن، دارای سابقه ای دیرین بوده و از اواخر قرن سوم هجری، دولت ها و حکومت های متعدد شیعی در این پهنه جغرافیایی تشکیل شده است. در میان این حکومت ها، سلسله زیدیه با توجه به طول عمر و نقش بسزای خود در ترویج و اشاعه مکتب تشیع، جایگاهی ویژه و حائز اهمیت دارد. در پژوهش حاضر این سوال مطرح است که موانع سیاسی و فرهنگی گسترش تشیع زیدی در دوره اول حکومت زیدی در یمن چه بوده است؟ هدف تحقیق این است که ضمن واکاوی موقعیت تشیع زیدی، موانع سیاسی و فرهنگی پیشروی و گسترش عقاید تشیع زیدی نیز بررسی و تحلیل شود. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای است. یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل متعددی در این امر دخیل بوده اند که از آن جمله می توان به ناامنی و شورش قبایل، انشقاقات درونی و ناتوانی جانشینان در اداره حکومت اشاره کرد. شناخت معیارها و ملاک هایی که امامان زیدیه در راستای مدیریت و حکومت و نیز روش برخورد با مخالفان خود داشتند، از دیگر نتایج این پژوهش است.
کلیدواژگان: زیدیه، یمن، تشیع زیدی، امامان رسی، الهادی الی الحق -
صفحات 87-110
خطابیه یکی از جریان های غالی عصر ائمه((ع))، به پیروان ابوالخطاب، از غالیان سرشناس زمان امام صادق(ع) اطلاق می شوند. سوالی که در اینجا مطرح است اینکه میزان تاثیرپذیری پیروان ابوالخطاب یا همان افراد و فرقه های خطابی از ابوالخطاب چه اندازه و علت این امر چه بوده است؟ واکاوی این امر با بهره گیری از شیوه توصیفی و تحلیلی نشان از این است که پیروان ابوالخطاب، به میزان بسیار زیادی به ابوالخطاب ارادت داشتند و تحت تاثیر گمانه های غالیانه و انحرافی وی قرار گرفته بودند. شدت تاثیرپذیری آنان از ابوالخطاب- که تا ادوار بعد نیز ادامه یافت- به گونه ای بود که هشدارهای امام صادق(ع) به آنان و روشن گری های آن حضرت نیز نتوانست از میزان آن بکاهد. تاثیرپذیری از ابوالخطاب که برخی را تا مرز کشته شدن نیز پیش برد، به دلیل عوامل مختلفی همچون جهالت، فریبکاری های ابوالخطاب، جایگاه قبلی ابوالخطاب و تمایل خطابیه به اباحه گری بوده است.
کلیدواژگان: ابوالخطاب، خطابیه، امام صادق(ع)، اثرپذیری، غلو، کوفه -
صفحات 111-147
در قلب دریای مدیترانه، جزیره ای است که با نام سیسیل (صقلیه) شناخته می شود. این جزیره با آب و هوای معتدل مدیترانه ای و خاک حاصلخیز، سرزمینی زیبا و پربار است. از طرف دیگر سیسیل در نقطه تلاقی دو قاره اروپا و آفریقا قرار دارد و نزدیک ترین مسیر ارتباطی میان این دو قاره پس از تنگه جبل الطارق به شمار می رود. همین موقعیت جغرافیایی، سیسیل را در طول تاریخ آماج حملات و تهاجمات بسیاری قرار داده است. مسلمانان یکی از این گروه ها بودند که بارها این جزیره را مورد هجوم قرار دادند. نویسنده به روش توصیفی- تحلیلی درصدد پاسخ به این پرسش است که روند تاریخ فتوح مسلمانان در جزیره سیسیل چگونه بوده و چیرگی مسلمانان بر آنجا در طول سده ها، چه دستاوردهای فرهنگی و تمدنی برای مردم آن سامان داشته است. پژوهش ها نشان می دهد دودمان های حکومتگر مسلمان در جزیره، فرهنگ و تمدن اسلامی را شکوفا کردند و آن گسترش دادند. تاثیرات این شکوفایی به ویژه در قالب هنر و معماری حتی پس از فروپاشی حکومت های اسلامی و در دوران نورمان های مسیحی نیز ادامه یافت. برخی از نورمان ها نسبت به مسلمانان تسامح و مدارا داشتند و این امر باعث شد که تاثیرات فرهنگ و تمدن اسلامی در جزیره، همچنان محسوس باشد.
کلیدواژگان: سیسیل، فرهنگ و تمدن اسلامی، هنر و معماری اسلامی، دودمان های حکومتگر مسلمان -
صفحات 148-153
-
Pages 9-26
In the 10th year of Hijri, after the end of Hajj al-Balagh in Ghadir Khum, Imam Ali (AS) was introduced by Prophet Mohammad (PBUH) as his successor. The doctrine of the Ghadir event is confirmed by Muslim historical sources, but there are differences in some reports about why it happened. One of these cases is the report attributed to Muhammad bin Ishaqh. According to this quote, one of the reasons of the opponents of the meaning of succession, concerning the cause of Ghadir, is the objection of some companions of Amir al-Mu'minin (a. s.) to the Messenger of God (p. b. u. h .).Some historians after Ibn Ishaq have taken Mola to mean the Imam's friend, helper and his superiority over other companions. So, the present study, after examining the authenticity of the attribution of the report to Ibn Ishaq, seeks to find out what consequences this news has left in the Islamic sources. Some of the conclusions of this research, which was done in a descriptive-analytical method, are: the lack of the original report in the works attributed to Ibn Ishaq and the absence of a proof or reliable document regarding the attribution of this report to the Ghadir Khum event; failure to prove the reliability of some biographers of Ibn Ishaq's report and their religious and sectarian bias; the incompleteness of the narration of the report narrators; non-quotation of Ibn Ishaq's report by other famous historians, and different versions of the text and wording of Ibn Ishaq's report in the biographers' books.
Keywords: Ibn Ishaq, Narration Of Ghadir Khum, Farewell Hajj, Al-Badaiya Waal-Nahiya -
Pages 27-46
Hamzah bin Abd ul-Muttalib, the uncle of the Messenger of Allah, is one of the great leaders of Islam. As a supporter of the Prophet Mohammad, he took the flag of monotheism against the polytheists and sacrificed his life for Islam. Despite the outstanding achievements of Hamzah bin Abd ul-Muttalib and advancing the ideals of Islam in the early years, not only his name is not mentioned as one of the influential figures of the beginning of Islam; but, in some sources, there has been an unceasing attempt to degrade the personality of this well-known and influential figure of Islam and to purify his killers. The present study is to name these sources and to analyze and clarify the unnoticed factors and motives of distorting Hamza's personality. This research, through library sources and descriptive-analytical method and relying on first-hand, historical and authentic hadith books, seeks to answer the question of which people, with what stimuli, have taken steps to destroy Hamza's character in different periods. This essay, while naming the most important people involved in Hamza's degrading, tries to find out their aims and activities throughout history. The upcoming research by referring to the reports against Hamzah in Sunni sources shows that in addition to the problems in the documents of the chain of narrators, they are textually inconsistent with historical events, and as a result, they are not acceptable.
Keywords: Hamza Bin Abd Ul-Muttalib, Prophet, Bani Umayyad, Sunni Sources -
Pages 47-64
Imam Hadi (a. s.) (212-254 AH) lived in a period that he had to confront the rulers and agents of the Abbasid dynasty and also to face currents of thought that deviate people's beliefs. So, by training knowledgeable and scholarly companions in the political and epistemological field, he confronted with these groups. The present research, through a descriptive-analytical method, has classified the activities of these companions and introduced them so that the audience can obtain a general perspective of the era of Imam Hadi (a. s.). Therefore, by using the library sources and referring to religious books, catalogs and historical works, the data needed to know the companions of Imam Hadi (a. s.) have been collected. Then, according to the activities, Imam's companions were typified in three types of activities: political activism with anti-government activities, such as participating in uprisings; organizational activism, such as actions in the advocacy organization, and epistemic activism, such as confronting the exaggerators (Ghalian.)
Keywords: Companions Of Imam Hadi (AS), Typology Of Companions, Politicaltypology, Epistemological Typology, Samerra’ -
Pages 65-86
The Shi’a school in Yemen has a long history, and since the end of the third century of Hijri, many Shi’a governments have been established in this geographical area. Among these governments, the Zaidi dynasty has a special and important place due to its longevity and its great role in promoting and spreading the school of Shiism. The present study tried to answer the question: what were the political and cultural obstacles to the expansion of Zaidi Shiism in the first period of the Zaidi rule in Yemen? The purpose of the research is to examine the political and cultural obstacles to the advancement and expansion of Zaidi Shiism while analyzing the position of Zaidi Shiism. The research method is descriptive-analytical based on library resources. The findings of the research show that several factors have been involved, among which we can mention the insecurity and the rebellion of the tribes, internal divisions and the inability of the governors to run the state. Another conclusion of this research is to learn the standards and criteria of the Zaidiyyah Imams in their governance, as well as the way of dealing with their opponents.
Keywords: Zaidiyyah, Yemen, Zaidi Shiism, Rasi Imams, Al-Hadi Ela Al-Haq -
Pages 87-110
Khattabiyeh, one of the Ghali movements of the era of the Imams (AS) , refers to the followers of Abu al-Khattab, who is one of the famous Ghalians of the time of Imam Sadiq (AS). The question that is raised here is the extent of the influence of Abul Khattab on his followers and sects of Khattabi and its reasons. Studying the subject through the descriptive and analytical method shows that the followers of Abul-Khattab had a great devotion to him and were influenced by his extravagant and deviant speculations. The influence of Abul Khattab - which continued until later periods - was such that the warnings of Imam Sadiq (a. s.) to them and the enlightenment of Imam could not reduce it. Abul-Khattab's influence, which led some to the point of being killed, was due to various factors such as people’s ignorance, Abul-Khattab's deceptions, Abul-Khattab's previous position, and Khattabiyeh's tendency to permissiveness.
Keywords: Abul-Khattab, Khattabiyeh, Imam Sadiq (AS), Effectiveness, Exaggeration, Kufa -
Pages 111-147
In the center of the Mediterranean Sea, there is an island known as Sicily. This Island is a beautiful and fertile land with a mild Mediterranean climate. It is located at the intersection of two continents, Europe and Africa, and is the nearest connecting route between these two continents after the Strait of Gibraltar. This geographical location has made Sicily the target of many attacks and invasions throughout history. Muslims were one of these groups that attacked this Island many times. The present study, through descriptive-analytical method, tried to answer this question: what was the history of the Muslim conquest of Sicily and what cultural and civilizational achievements did they have during their domination there over the centuries? Research shows that the Muslim ruling dynasties on the Island flourished and expanded Islamic culture and civilization. The effects of this prosperity, especially in the form of art and architecture, continued even after the collapse of Islamic governments and during the Christian Norman era. Some Normans were tolerant towards Muslims and this made the effects of Islamic culture and civilization on the Island still noticeable.
Keywords: Sicily, Islamic Culture, Civilization, Islamic Art, Architecture, Muslim Ruling Dynasties