فهرست مطالب

نشریه توسعه آبزی پروری
سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن زاده صابر*، شهروز برادران نویری، ابوالفضل سپهداری، سلطنت نجار لشگری صفحات 1-15

    در این مطالعه، بررسی شاخص های کیفی اسپرم مولدین قزل آلای رنگین کمان مزارع منتخب عاری از عوامل بیماری زای خاص (SPF) کشور انجام گرفت، تا برنامه ریزی لازم برای نگهداری طولانی مدت اسپرم با کیفیت قزل آلای رنگین کمان از طریق انجماد و ایجاد بانک اسپرم به عمل آید. نمونه های اسپرم از 24 مولد، شامل4 مولد از شش مزرعه  منتخب و عاری از بیماری سطح کشور در استان های آذربایجان غربی و مازندران استحصال و مورد ارزیابی کیفی قرارگرفتند. میانگین تراکم اسپرم 4 ± 83/7  میلیارد اسپرم در هر میلی لیتر، میانگین حجم اسپرم استحصالی 6/1 ± 2/9 میلی لیتر، میانگین های درصد تحرک و مدت زمان تحرک اسپرم ها به ترتیب 3/10 ± 7/78 درصد و 4/4 ± 6/26 ثانیه، میانگین pH  23/0 ± 74/7  و درصد لقاح نمونه ها 2/1 ± 8/92  سنجش شد. نتایج نشان داد که محدوده 8/7-7/7 مناسب ترین مقدار pH برای القای تحرک بوده و افزایش یا کاهش pH اسپرم نسبت به این مقدار، سبب کاهش کارایی لقاح می شود. همچنین همبستگی مثبت بین pH اسپرم مولدین قزل آلا با درصد تحرک  (533/0 = r) و درصد لقاح (67/0 = r)، در این تحقیق مشخص گردید. با توجه به اطلاعات به دست آمده، ویژگی های بهترین نمونه اسپرم جهت انتخاب، نگهداری طولانی مدت و ایجاد بانک اسپرم ژنتیکی متنوع و مدیریت هدفمند تکثیر ماهیان قزل آلای رنگین کمان تعیین شد.

    کلیدواژگان: اسپرم، قزل آلای رنگین کمان، لقاح، عاری از بیماری
  • عادل حسین جانی*، محمد صیاد بورانی، محدثه احمدنژاد، محمود حافظیه، منصور شریفیان صفحات 16-33

    پرورش و تولید ماهی در قفس های دریایی ازجمله روش های تولید تجاری آبزیان در جهان محسوب می شود. می توان با رعایت کامل شرایط زیستی، غیر زیستی، اجتماعی- اقتصادی و همچنین محیط زیستی و با توجه به توسعه پایدار نسبت به توسعه آبزی پروری در دریای کاسپین اقدام نمود. پرورش ماهی در قفس از بعد اقتصادی دارای اهمیت زیادی است و تعیین چالش ها و موانع پیش از سرمایه گذاری به منظور کاهش ریسک سرمایه گزاری در آن نقش اساسی دارد. هدف این مقاله بررسی چالش های اقتصادی- اجتماعی توسعه آبزی پروری در قفس در سواحل جنوبی دریای کاسپین با استفاده از ترکیب تحلیل SWOT و FAHP و سپس تعیین اولویت های استراتژیک بر اساس ماتریس برنامه ریزی استراتژی های کمی (QSPM) است. به منظور دستیابی به چالش ها و همچنین تدوین استراتژی ها از مدل تحلیلی SWOT و استفاده ازنظر 30 نفر از خبرگان شیلاتی از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسش نامه در سال 1400-1399 استفاده شد. با توجه به امتیاز نهایی به دست آمده، عوامل فرصت امتیاز 89/2 و عوامل تهدید امتیاز 54/3 را به خود اختصاص دادند. درنتیجه نقاط تهدید بر فرصت ها غلبه دارند و نشان می دهد وضعیت موجود این فعالیت نیازمند اتخاذ راهبردهایی درزمینه کاهش تهدیدها است. با توجه به مجموع نمرات ماتریس به دست آمده، امتیاز عوامل خارجی نشان دهنده نیاز به تدوین استراتژی تدافعی برای کاهش حداقل ریسک در سرمایه گذاری است. بر اساس تحلیل SWOT راهبردهای با بیشترین امتیاز عبارت اند از: "تدوین استاندارها، ضوابط و مکان یابی مناطق مناسب استقرار سایت پرورش ماهی در قفس"، "تخصیص وام های کم بهره و تشویق سرمایه گذاران به منظور تسهیل در سرمایه گذاری"، "توسعه پایدار به منظور جلوگیری از تغییر کاربری زمین های با ارزش کشاورزی"، "توجه به صادرات، معرفی و پرورش گونه هایی با بازارپسند جهانی" که به منظور رفع چالش های موجود و پیشنهاد ها در اقتصادی تر شدن صنعت پرورش ماهی در قفس در دریا در مناطق ایرانی دریای کاسپین ارائه گردید.

    کلیدواژگان: چالش های اقتصادی-اجتماعی، تحلیل SWOT، پرورش ماهی در قفس، دریای کاسپین
  • سید عبدالحمید حسینی*، پریتا کوچنین، مجتبی علیشاهی، تکاور محمدیان، محمد ذاکری صفحات 34-49

    استفاده از پروبیوتیک ها در آبزی پروری به دلیل اثرات مفید در سلامت ماهی رشد فزآینده ای داشته است. یکی از مشکلات اصلی استفاده از پروبیوتیک ها غیرفعال شدن آنها در شرایط معدی - روده ای ماهی است، محافظت پروبیوتیک ها با پوشش های فیزیکی توان پروبیوتیکی آنها را بهبود می بخشد. لذا در این تحقیق اثر باکتری پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس رامنوسوس (Lactobacillus rhamnosus) ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی بر روی برخی از شاخص های ایمنی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد بررسی قرارگرفت. بدین منظور تعداد 480 قطعه بچه ماهی قزل آلا با میانگین وزنی 82/0±53/25 گرم به چهار تیمار لاکتوباسیلوس رامنوسوس ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی، آلژینات همراه با کیتوزان بدون حضور لاکتوباسیلوس رامنوسوس، لاکتوباسیلوس رامنوسوس به تنهایی و شاهد بدون افزودنی پروبیوتیکی تقسیم شدند. ماهیان به مدت 60 روز با جیره های آزمایشی تغذیه شده و پس از اتمام دوره آزمایش، تیمارها به مدت 15 روز با غذای فاقد پروبیوتیک غذادهی شدند. نمونه گیری از ماهیان در روزهای30 ،  60  و 75 تحقیق انجام و برخی فاکتورهای ایمنی از جمله لایزوزیم سرم، میزان فعالیت کمپلمان، پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین و قدرت احیاء اندازه گیری شد. نتایج حاکی از افزایش میزان فعالیت لایزوزیم در تیمار ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی در روز 30 و 60 آزمایش نسبت به سایر تیمارها بود. همچنین بیشترین میزان پروتئین کل و گلوبولین در روز 30 آزمایش در تیمارهای ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی و آلژینات/کیتوزان نسبت به سایر تیمارها و در روز 60 آزمایش نیز این مقادیر در تیمارهای مذکور نسبت به تیمار شاهد دارای اختلاف معنی دار بود (p<0.05). نتایج این تحقیق نشان داد ریزپوشانی پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوس به روش امولسیون داخلی  باعث بهبود برخی از شاخص های ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان  در مقایسه با تیمار پروبیوتیک بدون ریزپوشانی بوده و  می تواند  به عنوان یک روش موثر بهبود کارایی پروبیوتیک استفاده شود.

    کلیدواژگان: ریزپوشانی، لاکتوباسیلوس رامنوسوس، آلژینات، کیتوزان، قزل آلای رنگین کمان، شاخص های ایمنی
  • امیرمجتبی ستوده، امیرهوشنگ بحری*، علیرضا سالارزاده صفحات 50-60

    ارزش غذایی و ویژگی های خاص آرتمیا سبب گردیده که به عنوان یک غذاومدل بیولوژیک در آبزی پروری استفاده شود. مکمل ال-کارنتین موجب تحریک اکسیداسیون اسیدهای چرب، افزایش احتباس نیتروژن و مقاومت استرس های محیطی و مکمل تغذیه ای ال-آرژنین در سنتز پروتئین، نیتریک اسید و هورمون رشد بر رشد و بقا موثر هستند. در این تحقیق تاثیر ریزجلبک  نانوکلروپسیس اکولاتا غنی شده با مکمل های ال-کارنتین و ال-آرژنین بر رشد، استرس محیطی، هماوری مطلق و پروفایل اسید چرب در آرتمیا فرانسیسکانا بررسی گردید. این مکمل ها به صورت مجزا با دوزهای 0 ، 1 ،10 ،100 و1000 میلی گرم در لیتر اعمال شدند. سیست آرتمیا در شرایط خاص تفریخ و ناپلیوس ها با تغذیه از ریزجلبک نانوکلروپسیس اکولاتا با دو فرم غنی شده و بدون غنی سازی (تیمارکنترل) جداگانه در 30 روزتغذیه گردید.  تمام نتایج  با یکدیگر مقایسه و نشان داد که بیشترین اسید چرب اشباع (SFA) در تیمارتغذیه غنی با ال-کارنتین 10 میلی گرم در لیتر و کمترین آن مربوط به تیمارکنترل بود. بالاترین درصد تلفات شوک آمونیاکی مربوط به تیمارغنی با  1 و100 میلی گرم در لیتر ال-کارنتین بود،که با تیمار کنترل اختلاف معنی داری نشان داد (05/0>p) و کمترین آن مربوط به تیمار1میلی گرم در لیتر ال-آرژنین و تیمار کنترل دیده شد.  در شوک هیپوکسی بالاترین درصدتلفات درتیمارتغذیه با ال-کارنتین 1 و ال-آرژنین 1 و100 میلی گرم در لیتر وکمترین آن درتیمار تغذیه با ال-کارنتین10 میلی گرم در لیتر مشاهده شدکه همگی با تیمارکنترل اختلاف معنی دار نشان دادند (05/0>p).  در مولدین بالغ آرتمیا، کمترین شاخص های کیفی مربوط به تیمارتغذیه با ال-کارنتین در تمامی دوزها به جز دوز 1000 میلی گرم در لیترآن و بالاترین آن مربوط به تیمار تغذیه از ال-آرژنین به جز دوز 100 میلی گرم در لیتر به همراه دوز1000 میلی گرم در لیتر ال-کارنتین بود، که با تیمارکنترل اختلاف معنی دار نشان دادند (05/0>p).   بیشترین مقدار هماوری مطلق مربوط به تیمار تغذیه ای غنی با ال-آرژنین 1000 میلی گرم در لیتر و کمترین آن تیمارکنترل بود،که نشان از تاثیر مثبت هر دو مکمل بر افزایش هماوری مطلق  دارد.  در مجموع نتایج  نشان داد استفاده از مکمل های تغذیه ایی ذکر شده با میکروجلبک  نانوکلروپسیس اکولاتا در تغذیه  آرتمیا فرانسیسکانا در دوزهای  مشخص می تواند در افزایش تولید و کیفیت در صنعت آبزی پروری موثر باشد. بنابراین با توجه به شرایط استرس محیطی،  بهبود عملکرد هماوری و حصول شاخص کیفی بالاتر می توان از دوزهای بهینه هر کدام از مکمل ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آرتمیا فرانسیسکانا، نانوکلروپسیس اکولاتا، ال-کارنتین، ال-آرژنین، پروفایل اسیدهای چرب، هماوری
  • خسرو عیسی زاده* صفحات 61-73

    هدف از این مطالعه تعیین  فراوانی این باکتری  و تشخیص سویه های بیماریزا و غیر بیماریزای این باکتری با استفاده از تست های فنوتیپی و واکنش های زنجیره ای پلیمراز است. نمونه های آب و رسوبات به ترتیب ازعمق 50-30 و20-10 سانتی متری  به روش استریل جمع آوری شدند. جداسازی و شناسایی ایزوله های محیطی با استفاده از پروتکل های استاندارد  به منظور تعیین جنس و گونه با استفاده ازمحیطهای اختصاصی از جمله TCBS ، CAV صورت گرفت.درمجموع 55 نمونه بعد از جداسازی و انجام تست های بیوشیمی ، فنوتیپی و واکنش های زنجیره ای پلیمراز جهت حضور ژنهای tdh و trh برای تایید ویبریو پاراهمولیتیکوس پاتوژن به کار گرفته شد، ژن tdh و trh به ترتیب در 1 (8/1٪) و 3 (4 / 5 ٪) از نمونه ها شناسایی شدند . این مطالعه نشان می دهد ویبریو پاراهمولیتیکوس هایی که پتانسیل بیماریزایی دارند باید به طورمداوم به عنوان عوامل آلوده کننده آب های ساحلی کنترل شون      هدف از این مطالعه تعیین  فراوانی ویبریو پاراهمولیتیکوس و تشخیص سویه های بیماری زا و غیر بیماری زای این باکتری با استفاده از یک سری تست های بیوشیمیایی و واکنش های زنجیره ای پلیمراز از سواحل دریای خزر (استان گیلان) بود. نمونه های آب و رسوبات دریای خزر به ترتیب ازعمق 50-30 و20-10 سانتی متری  به روش استریل جمع آوری شدند. تاریخ نمونه برداری، محل نمونه برداری، دما، pH و میزان شوری آنها  اندازه گیری شدند. جداسازی و شناسایی ایزوله های محیطی با استفاده از روش های استاندارد  به منظور تعیین جنس و گونه با استفاده از محیط های اختصاصی از جمله تیوسولفات سیترات بایل سوکروز وکروم آگار ویبریو صورت گرفت. درمجموع 55 ایزوله با انجام تست های بیوشیمی، فنوتیپی و واکنش های زنجیره ای پلیمراز شناسایی شدند. از مجموع 55 مورد ویبریو پاراهمولیتیکوس جدا شده، فراوانی ژن های tdh و trh به ترتیب 1مورد (8/1٪) و 3 مورد (4 / 5 ٪) بود. این مطالعه نشان داد که  ویبریو پاراهمولیتیکوس هایی که پتانسیل بیماری زایی دارند باید به طورمداوم به عنوان عوامل آلوده کننده آب های ساحلی کنترل شوند. جداسازی این گونه ها نشان دهنده هشدار بهداشتی برای افرادی است که از غذاهای دریایی خام استفاده می کنند یا در تماس مستقیم با آب دریای خزر در این منطقه هستند.
    د.جداسازی این گونه ها نشان دهنده هشدار بهداشتی برای افرادی است که از غذاهای دریایی خام استفاده می کنند یا در تماس مستقیم با آب دریا در این منطقه هستند.

    کلیدواژگان: ویبریو پاراهمولیتیکوس، Tdh، Trh، آب های سا حلی، رسوبات
  • عاطفه فردوسیان، سکینه یگانه*، عبدالصمد کرامت امیرکلایی صفحات 74-90

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر استفاده از سنگ بازالت در کاهش محتوای مواد نیتروژنی آب و عملکرد رشد ماهی قرمز  به مدت 60 روز انجام شد. برای این منظور 245 قطعه ماهی قرمز، با میانگین وزنی 15/0 ± 42/9 گرم و میانگین طولی 02/0 ± 3 سانتی متر خریداری و پس از سازگاری به مدت یک هفته در تیمارهای آزمایش توزیع شدند. تیمارهای آزمایش شامل تیمار شاهد (بدون فیلتر)، زئولیت با میزان 10 گرم در لیتر، بازالت با مقادیر مختلف 10، 20 و 30  گرم در لیتر بود و برای هر سطح از فیلتر، تراکم ماهیان در طی دوره آزمایش، دو تراکم 5/1 و 3 سانتی متر در هر لیتر در نظر گرفته شد که به تعداد 25 قطعه ماهی برای تراکم 5/1 و 50  قطعه برای تراکم 3 در آکواریوم های 50 لیتری به طور تصادفی توزیع شدند. نتایج و بحث: نتایج این پژوهش نشان داد وجود فیلتراسیون بر میزان رشد ماهی در هر دو تراکم تاثیر مثبت داشته و ماهی ها در تیمارهایی که دارای فیلتر بوده، فاکتورهای رشد بهتری در مقایسه با گروه شاهد داشتند (05/0p<). مقادیر آمونیاک، نیتریت و نیترات در هفته هشتم مطالعه در تیمارهای حاوی فیلتر در هر دو تراکم به طور معنی داری کمتر از تیمار شاهد بوده و از محدوده سمی خارج نشدند (05/0p<). با توجه به بررسی های انجام شده مشخص شد که سنگ آتشفشانی بازالت قابلیت بسیار بالایی در جذب ترکیبات نیتروژنی آب دارد و می توان تیمار 10 گرم در لیتر بازالت را به عنوان جایگزین زئولیت 10 گرم در لیتر با زمان احیا طولانی تر پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: حذف مواد نیتروژنی، فیلتراسیون، تراکم ماهی، زئولیت
  • بهرام فلاحتکار*، حدیثه علیزاده، مهدی رحمتی صفحات 91-102

    در این مطالعه، تاثیر سطوح مختلف مکمل معدنی محلول Fish Phos (صفر، 2، 4 و 8  میلی لیتر در کیلوگرم جیره) بر عملکرد رشد و تغذیه بچه تاسماهی استرلیاد (Acipensr ruthenus) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، تعداد 360  قطعه بچه ماهی با میانگین وزن اولیه 2/0±1/17 گرم و طول کل 1/0± 3/17 سانتی متر (میانگین± انحراف معیار) به طور تصادفی در 12 حوضچه بتونی گرد (با قطر 85/1 و عمق 25/0 متر) به تعداد 30 عدد در هر کدام، در 4 تیمار و با 3 تکرار توزیع و به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج اندازه گیری شاخص های رشد و تغذیه نشان داد که بیش ترین میزان ضریب تبدیل غذایی و همچنین شاخص تغذیه انتخابی در تیمار 8  میلی لیتر در کیلوگرم مکمل معدنی مشاهده شد که تفاوت معنی داری با تیمار شاهد و سایر تیمارها داشت (05/0>p). بالاترین میزان بقا در تیمار شاهد و 2 میلی لیتر در کیلوگرم مشاهده و با افزایش دوز مکمل از میزان بقا کاسته شد (05/0>p). در سایر پارامترها از جمله وزن نهایی، وزن کسب شده، درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، میانگین رشد روزانه، فاکتور وضعیت و میزان مصرف غذا در بین تیمارها اختلافی مشاهده نشد (05/0<p). این مطالعه نشان داد ترکیب مذکور نتوانست اثر مثبتی بر شاخص های رشد و تغذیه ای بچه ماهی استرلیاد در محدوده وزنی مورد نظر بگذارد و با افزایش دوز مصرف، میزان بقا نیز کاهش یافت. لذا استفاده از این مکمل در دوزهای پایین تر و مدت زمان طولانی تر و با ترکیبی کامل تر از سایر عناصر می تواند قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: ماهیان خاویاری، استرلیاد، مواد معدنی، رشد، بازماندگی
  • سید احمدرضا هاشمی*، مسطوره دوستدار، پرستو محبی درخش صفحات 103-117

    در این تحقیق خصوصیات جمعیتی و نسبت پتانسیل مولدین ماهی هوور مسقطی (Katsuwonus pelamis) بررسی شد. برای این منظور اطلاعات از 4 منطقه تخلیه صید در سواحل استان سیستان و بلوچستان شامل بریس، پسابندر، پزم و کنارک جمع آوری شد. در مجموع بیش از سه هزار ماهی در ایستگاه های تحقیق، مورد زیست سنجی قرارگرفت. شاخص های رشد به ترتیب طول بی نهایت (سانتی متر) 92 =L∞، ضریب رشد سالانه  68/0=K، مرگ و میر طبیعی سالانه 7/0= M، مرگ و میر صیادی سالانه 37/0=F، مرگ ومیر کل سالانه 07/1=Z، ضریب بهره برداری سالانه 35 /0E=، زمان طول صفر 17/0- to= و میزان شاخص عمکرد رشد (فایم پریم مونرو) 76/3  Φ'= بدست آمد. نسبت پتانسیل مولدین براساس طول در سال 1401 برای این گونه (45/0- 38/0) 42/0LBSPR= بود. این تحقیق نشان داد که این گونه دارای آسیب پذیری متوسط و وضعیت ذخیره  متوسط بوده و  همچنین میزان برداشت سالانه از ذخیره این گونه در مرحله کمتر از صید بی رویه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: هوور مسقطی، استان سیستان و بلوچستان، خصوصیات جمعیتی، نسبت پتانسیل مولدین
|
  • Mohammad Hassanzadeh Saber*, Shahrouz Baradaran Noveiri, Abolfazl Sepahdari, Saltanat Najjar Lashgari Pages 1-15

    In this study, the sperm quality indicators of rainbow trout breeders in selected Specific Pathogen Free (SPF) farms of the country were investigated in order to plan the long-term preservation of rainbow trout sperm through cryopreservation and creating a sperm bank in the next phase. Sperm samples from 24 breeders from six selected SPF farms from West-Azerbaijan and Mazandaran provinces were collected and evaluated. The average density of sperm is 7.83 ± 4 billion per milliliter, the average volume of extracted sperm is 9.2 ± 1.6 ml, the average percentage of motility and its duration were 78.7 ± 10.3% and 26.6 ± 4.4 seconds, the average pH was 7.74 ± 0.23 and the fertilization percentage of the samples was as 92.8 ± 1.2%. The results showed that the pH 7.7-7.8 is the most appropriate value for inducing motility and its increasing or decreasing relative to this value causes a decrease in fertilization efficiency. Also, a positive correlation between pH and sperm motility (r = 0.533) and fertility (r = 0.67) was determined. According to the obtained information, the characteristics of the best sperm sample is selected for long-term storage and the creation of a genetically diverse sperm bank and targeted management of rainbow trout reproduction.

    Keywords: Sperm, Oncorhynchus Mykiss, Fertilization, SPF
  • Adel Hosseinjani*, Mhammad Sayyad Bourani, Mohaddeseh Ahmadnezhad, Mahmoud Hafeziah, Mansour Sharifian Pages 16-33

    Breeding and production of fish in sea cages is one of the most common methods of commercial production of aquatic animals in the world. It is possible to develop aquaculture in the Caspian Sea by fully respecting the biotic, abiotic, social, and economic conditions, as well as the environment, with regard to sustainable development. Breeding fish in cages is very important from an economic point of view, and determining the challenges and obstacles before investment in order to reduce the investment risk plays a fundamental role in it. The purpose of this article is to investigate the economic challenges of cage culture development on the southern shores of the Caspian Sea using a combination of SWOT and FAHP analysis and then determine strategic priorities based on the Quantitative Strategy Planning Matrix (QSPM). In order to meet the challenges and also formulate strategies, the SWOT analytical model was used, and the opinions of 30 fisheries experts were obtained through face-to-face interviews and completing questionnaires in 2020-2021. According to the final score obtained, opportunity factors got 2.89 points, and threat factors got 3.54 points. As a result, the threat points prevail over the opportunities, and it shows that the current situation of this activity requires strategies in the field of adopting solutions to reduce threats. According to the total scores of the obtained matrix, the score of external factors indicates the need to formulate a defensive strategy in order to reduce the minimum risk of investment. According to the SWOT analysis, the strategies with the highest score are "development of standards and criteria and locating suitable areas for cage fish breeding sites," "allocating low interest loans and encouraging investors in order to facilitate investment," and "sustainable development in order to prevent Changing the use of valuable agricultural land" and "attention to export, introduction, and cultivation of species with global marketability" were presented in order to solve the existing challenges and suggestions to make the fish farming industry in the Iranian regions of the Caspian Sea.

    Keywords: Socioeconomic Challenges, SWOT Analysis, FAHP, Cage Culture, Caspian Sea
  • Seyed Abdolhamid Hosseini*, Mojtaba Alishahi, Takavar Mohammadian, Mmohammad Zakeri Pages 34-49

    The application of probiotics in aquaculture has been increased in recent years due to the many benefits for fish health. The most important factors in reducing the viability of probiotics during passing through the digestive system are low pH in stomach and proteases and bile salts. Encapsulating of probiotics within biodegradable nanoparticles has been found to increase their viability and efficiency in fish gut. In the current study, the effects of microencapsulation of Lactobacillus rhamnosus by internal emulsification with alginate / chitosan on some of the immunological parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were evaluated. An experiment was designed with four treatments each with three replicates. 480 juvenile rainbow trout average (±SD) initial weight of 25.53±.82 g was assigned to fifteen experimental tanks. Fish in T1 received Lactobacillus rhamnosus encapsulated by internal emulsification with alginate / chitosan, T2 were fed with alginate/chitosan enriched free probiotic diet, T3 received bacteria without any encapsulation and T4 received basic diet as a control group. All treatments were fed with experimental diets for 60 days. Fish were sampled on days 30 and 60 and some of the immunological parameters consist of Lysozime, Complement, Total protein, Albumin, Globulin and NBT were measured. Results showed that lysozyme in treatment of encapsulated by internal emulsification significantly was higher than other groups at day 30 and 60 of experiment (p<0.05). Also, a significant increase was served in the total protein and globulin in T1 and T2 at day 30 compared to the other groups and at day 60 compared to the control group (p<0.05). Generally, it can be concluded that the microencapsulation of Lactobacillus rhamnosus by internal emulsification with alginate / chitosan has significant effects on some of the immunological parameters in rainbow trout and improved the immune responses in this fish. Results showed that lysozyme in treatment of encapsulated by internal emulsification significantly was higher than other groups at day 30 and 60 of experiment (p<0.05). Also a significant increase was bserved in the total protein and globulin in T1 and T2 at day 30 compared to the other groups and at day 60 compared to the control group (p<0.05).
    Generally, it can be concluded that the microencapsulation of Lactobacillus rhamnosus by internal emulsification with alginate / chitosan has significant effects on some of the immunological parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and improved the immune responses in this fish.

    Keywords: Rainbow Trout, Lactobacillus Rhamnosus, Alginate, Chitosan, Immunological Parameters
  • Amirmojtaba Sotoodeh, Amirhushang Bahri*, Alireza Salarzade Pages 50-60

    The nutritional value and special properties of Artemia have led to its use as a food and biological model in aquaculture. L-Carnitine supplementation stimulates the oxidation of fatty acids, increases nitrogen retention and resistance to environmental stress, and L-Arginine nutritional supplementation is effective in protein synthesis, nitric acid and growth hormone growth and survival. In this study, the effect of Nanochloropsis oculata micro algae enriched with L-carnitine and L-arginine supplements on growth, environmental stress, absolute fecundity and saturated fatty acid profile in Artemia feransiscana was investigated. L-carnitine and L-arginine were applied separately at concentrations of 0, 1, 10, 100 and 1000 mg/l. Artemia cysts under special hatching conditions and Napolius were fed with N. oculata microalgae with two states, enriched conditions and without enrichment (control treatment) separately in 30 days. The results were compared and it was shown that the highest saturated fatty acid (SFA) with nutritional treatment L-carnitine 10 mg/l and the lowest was in the control treatment. The highest mortality percentage of ammonia shock was related to rich treatment with 1 and 100 mg/l L-carnitine which showed a significant difference with the control treatment (p<0.05) and the lowest was related to 1 mg/l L-arginine treatment and control treatment. In hypoxia shock, the highest mortality percentage was observed in the diet with L-carnitine 1 and L-arginine 1 and 100 mg/l and the lowest in the diet with L-carnitine 10 mg/l, all of which showed a significant difference with the control treatment (p<0.05). In  adult Artemia breeders,  the lowest quality indicators  were related to L-carnitine treatment at all doses except 1000 mg/l and the highest were related to L-arginine treatment except 100 mg/l plus 1000 mg/l. L- carnitine that showed a significant difference with the control treatment (p<0.05) .The highest amount of absolute fecundity is related to the nutritional treatment rich in L-arginine 1000 mg/l and the lowest is the control treatment, which shows the positive effect of both supplements on increasing the absolute fecundity. Overall, the results showed that the use of the mentioned nutritional supplements with N. oculata microalgae in A. franciscana nutrition in specific doses can be effective in increasing production and quality in the aquaculture industry. Therefore, according to the environmental stress conditions, improving the fecundity performance and achieving a higher quality index, the optimal doses of each supplement can be used.

    Keywords: Artemia Franciscana, Nanochloropsis Oculata, L-Carnitine, L-Arginine, Saturated Fatty Acid, Absolute Fecundity
  • Khosro Issazadeh* Pages 61-73

    The purpose of this study was to determine the frequency of Vibrio parahaemolyticus and to identify pathogenic and non-pathogenic strains of this bacterium using a series of biochemical tests and polymerase chain reactions from the shores of the Caspian Sea (Gilan Province). The water and sediment samples of the Caspian Sea were collected from the depth of 30-50 and 10-20 cm respectively by aseptic method. Sampling date, sampling location, temperature, pH and salinity were measured. Isolation and identification of environmental isolates was done using standard methods in order to determine the genus and species using specific media such as thiosulfate citrate bile sucrose and Vibrio chrome agar. A total of 55 isolates were identified by biochemical, phenotypic and polymerase chain reaction tests. From the total of 55 cases of Vibrio parahemolyticus isolated, the frequency of tdh and trh genes was 1 case (1.8%) and 3 cases (5.4%) respectively. This study showed that Vibrio parahaemolyticus, which have pathogenic potential, should be continuously monitored as agents of contamination of coastal waters. The isolation of these species indicates a health warning for people who use raw seafood or are in direct contact with the waters of the Caspian Sea are in this area.

    Keywords: Vibrio Parahaemolyticus, Tdh, Trh, Coastal Waters, Sediments, Caspian Sea
  • Atefeh Ferdosian, Sakineh Yeganeh*, Abdolsamad Keramat Amirkalaei Pages 74-90
    Objectives

    The aim of this study was to investigate the effect of using basalt in reducing the nitrogen content of water and the growth performance of goldfish (Carassius auratus) for 60 days.

    Methods

    For this purpose, 245 pieces of goldfish with a mean weight of 9.42 ± 0.15 g and a longitudinal mean of 3 ±0.02 cm were purchased and after adaptation for one week in distribution experimental treatments. Were. Experimental treatments included control treatment (without filter), zeolite with 10 g/l, basalt with different amounts of 10, 20 and 30 g/l and for each level of filter, fish density during the experiment, two densities of 1.5 And 3 cm per liter were considered, which were randomly distributed to 25 pieces of fish for a density of 1.5 and 50 pieces for a density of 3 in 50 liter aquariums.

    Findings

    The results of this study showed that the presence of filtration had a positive effect on fish growth rate and fish had better growth factors in treatments of both densities that had filters compared to the control group (p<0.05). Ammonia, nitrite and nitrate levels in the eighth week of the study in treatments containing filters of both densities were significantly lower than the control treatment and did not exceed the toxic range (p<0.05).

    Conclusion

    According to the studies, it was found that basalt volcanic rock has a very high ability to absorb nitrogen compounds in water and 10 g/l basalt can be treated as a substitute for 10 g/l zeolite with a long reduction time more suggested.

    Keywords: Nitrogen Removal, Filtration, Fish Density, Zeolite
  • Bahram Falahatkar*, Hadiseh Alizadeh, Mehdi Rahmati Pages 91-102

    In this study, the effect of different levels of Fish Phos soluble mineral supplement (0, 2, 4 and 8 ml/kg diet) on the growth and nutritional performance of juvenile Sterlet sturgeon (Acipenser ruthenus) was investigated. For this purpose, a total number of 360 fish with 17.1 ± 0.2 g initial weight (mean ± SD) and 17.3 ± 0.1 cm total length were randomly assigned to 12 circular concrete tanks (1.85 m diameter and 0.25 m depth). The fish distributed in 4 treatments with 3 replicates (30 fish per tank) and fed for 8 weeks. The results of growth and nutritional indices showed that the highest amount of feed conversion ratio and voluntary feed intake was observed in the fish fed with 8 ml/kg mineral supplement, which had a significant difference with the control and other treatments (p<0.05). The highest survival rate was observed in the control treatment and 2 ml/kg diet, and with an increase in the dose of the supplement, the survival rate decreased (p<0.05). In other parameters including final weight, weight gain, body weight increase, specific growth rate, average daily growth, condition factor and feed intake no differences were observed (p>0.05). The present study showed that this mineral mixture could not have a positive effect on the growth and nutritional indices of juvenile Sterlet sturgeon in the studied weight range, and with increasing dosage, the survival rate was also decreased. Therefore, using this supplement in lower doses and for a longer period with a more complete combination of other elements can be recommended.

    Keywords: Sturgeon, Acipenser Ruthenus, Minerals, Growth, Survival
  • Seyed Ahmad Reza Hashemi*, Mastooreh Doustdar, Parastoo Mohebi Derakhsh Pages 103-117

    In this research, population characteristics and length-based spawning potential ratio (LBSPR) of skipjack tuna (Katsuwonus pelamis) were investigated. For this purpose, information was collected from 4 fishing areas on the coasts of Sistan and Baluchistan province, including Bris, Pasabandar, Pozam and Kanarak. In total, more than three thousand fish were bio-measured in the research stations, and the growth indices were infinite length L∞ = 92(cm), annual growth coefficient K = 0.68, annual natural mortality 0.7 = M, the annual fishing mortality F=0.37, the total annual mortality Z=1.07 and the annual exploitation coefficient E=0.35 and the time of zero length to=-0.17 and the amount of growth performance index Φ'=3.76. The ratio of length-based spawning potential ratio (LBSPR) in 2022 for this species was LBSPR=0.42 (0.38-0.45). This research showed that this species has medium vulnerability and medium stock status, and also the annual harvesting rate of this species is lower than overfishing.

    Keywords: Skipjack Tuna, Sistan, Baluchestan Province, Demographic Characteristics, Spawning Potential Ratio