فهرست مطالب

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 111، بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/03/19
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 5-28
از مهمترین نظریات فقه سیاسی شیعه که در تکمیل و راستای همدیگر هستند منطقه الفراغ و ولایت مطلقه فقیه است. مطابق با نظریه منطقه الفراغ شهید صدر، حاکم اسلامی این حق را دارد که مستقلا اقدام به قانونگذاری کند و بایدها و نبایدهایی را تعیین کند که علاوه بر جایگاه قانونی، مانند دستورات خداوند، واجب الاطاعه باشند. بنابراین، این حق تنها برای معصوم نیست، بلکه در عصر غیبت معصوم، برای حاکم جامع الشرائط اسلامی نیز وجود دارد. مطابق با نظریه ولایت مطلقه فقیه امام خمینی1، در نبود معصوم، فقیه عادلی که توانایی تشکیل حکومت را داشته باشد نیز به اندازه پیامبر و ائمه هدی: که موفق به دست گرفتن حکومت شدند، دارای اختیارات حکومتی خواهد بود. نقطه وصل و مهمترین وجه اشتراک این دو نظریه، حق حکومت و مشروعیت ولایت فقیه در عصر غیبت و مهمترین تفاوت آنها در گستره اختیارات آنهاست. در منطقه الفراغ، حاکم حق عبور از واجبات شرعی و الزامات قانونی را ندارد. اما در ولایت مطلقه فقیه، حاکم در صورت صلاحدید، ولو به طور موقت حق تعطیلی واجبات و نقض قانون را در راستای مصلحت نظام اسلامی دارد؛ زیرا حکومت اسلامی از احکام اولیه اسلام شمرده میشود.
کلیدواژگان: منطقه الفراغ، ولی امر، شهید صدر، ولایت مطلقه فقیه، ولی فقیه، امام خمینی -
صفحات 29-56
یکی از مهم ترین نظریات مطرح شده در بستر نظام اجتماعی ایران، نظریه «مردم سالاری دینی» است که در گام نخست، از جانب امام خمینی1 با عنوان «جمهوری اسلامی» مطرح شد و نظام سیاسی ایران پس از انقلاب اسلامی با محوریت این نظریه شکل گرفت. پژوهش ها و فعالیت های گوناگونی با محوریت تبیین مبانی مردم سالاری دینی انجام گرفته و آن را صورت بندی نموده است. هدف این پژوهش که با روش تحلیلی توصیفی انجام گرفته است، بررسی تحلیلی مردم سالاری دینی، در قرائتی است که آیت الله خامنه ای از دین ارائه داده اند. این قرائت در چارچوب نظام فکری ایشان و در دو لایه جهان بینی و ایدئولوژی تبیین شده است. بر این اساس، پرسش اصلی پژوهش آن است که جایگاه مردم سالاری دینی در صورت بندی اصول جهان بینی و ایدئولوژی اسلامی از منظر آیت الله خامنه ای چیست؟ نگارندگان این مقاله معتقدند که در نظام فکری آیت الله خامنه ای، مردم سالاری دینی به منظور تحقق هدف حاکمیت اسلام تبیین شده و در نظام فکری ایشان با محوریت «ولایت» سامان یافته است؛ ولایتی چندجانبه که پیوستگی مردم با یک دیگر، پیوستگی امت با امام و در نهایت، پیوستگی امت با حضرت حق را به ارمغان خواهد آورد.
کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، آیت الله خامنه ای، نظام فکری، جهان بینی، ایدئولوژی، جمهوری اسلامی -
صفحات 57-84
جواز اعتراض به حکومت اسلامی، یکی از اصول پذیرفتهشده در اسلام و قانون اساسی است.اما اگر اعتراض به براندازی تبدیل شود، حکومت اسلامی باید با آن مقابله و حکم الهی را در باره براندازان اجرا کند. مساله این پژوهش، بررسی مبانی قرآنی لزوم مقابله با براندازان و فرضیه پژوهش این است که از دیدگاه قرآن کریم با همه براندازانی که در پی براندازی حکومت اسلامی هستند، باید مقابله شود. در این پژوهش به این نتیجه رسیدهایم که هر نوع مقابله عملی و عامدانه به قصد ضربهزدن به «کیان حکومت اسلامی» و سلب امنیت عمومی، براندازی محسوب می شود و در مرحله اول، حاکم اسلامی و در مرحله بعدی، همه مردم وظیفه دارند با براندازان مقابله کنند. مقابله یادشده در مرحله اول باید با نهایت مسالمت باشد، ولی صلح ناعادلانه مبتنی بر مماشات با براندازان مورد تایید و رضایت الهی نیست. روایاتی که شان یا سبب نزول آیات را مبارزه امام علی7 با ناکثین، قاسطین، مارقین و دشمنان امام زمان(عجلالله تعالی فرجه الشریف) میدانند، همگی از باب جری و تطبیق است و با الغای خصوصیت بر براندازان حکومت اسلامی نیز دلالت دارد. نوع مجازات براندازان را قانون مشخص می کند.
کلیدواژگان: حکومت اسلامی، اغتشاش، محاربه، براندازی، قتل، بغی -
صفحات 85-108
مولفه های راهبردی مبارزه با استکبار، یک فرآیند چندبعدی ای است که انواع مختلفی از راهکارها و روش ها را شامل می شود و به عنوان یک مفهوم سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، عهده دار بیان مبانی و شاخصهای مواجهه با طاغوتیان میباشد.
پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی، شاخصهای مبارزه با استکبار در سیره فقیهان شیعه، مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این بخش، به اهم آن اشاره میشود: عدم پذیرش مناصب حکومتی؛ چراکه با روش و سیاست های حکومتی موجود مخالفت داشتهاند؛ حضور در مناصب سیاسی به منظور تقویت اندیشه سیاسی اسلام؛ مبارزه از طریق صدور فتاوا؛ تبعید و جلای وطن که این امر خود زمینه ایجاد انقلاب فکری در جامعه دینی را فراهم می آورد؛ نظریه پردازی اندیشه سیاسی اسلام به منظور ارائه ایده ها، مفاهیم و مدل های جدید برای تبیین و تفسیر اندیشه سیاسی شیعه؛ پایه ریزی تمدن اسلامی با هدف تحقق اهداف عدالت، توسعه و پیشرفت فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی در جامعه اسلامی و برخی از مولفه های دیگر که از اهمیت ویژهای برخوردارند، در خلال مباحث به صورت کوتاه بدان اشاره شده است.کلیدواژگان: استکبارستیزی، فقیهان شیعه، حکومت اسلامی، اندیشه سیاسی اسلام -
صفحات 109-138
امنیت روانی به معنای حفظ جان، مال، آبرو و موقعیت های اجتماعی و خانوادگی فرد از ناحیه خطرات، تهدیدها و عوامل بیرونی می باشد. هرگونه تهدیدی نسبت به امنیت روانی جامعه به معنای تهدید سلامت جامعه و متلاشی شدن همگرایی و انسجام و مسیر پیشرفت آن محسوب می شود. پرسش مهم این است که حکومت اسلامی چه وظیفهای برای حق برخورداری شهروندان از امنیت روانی بر عهده دارد؟
در این نوشتار که بهصورت توصیفی تحلیلی نگارش یافته، با بررسی برخی آیات، روایات و مستندات فقهی مرتبط با امنیت روانی و با اشاره به راهکارها و بسترهایی که برای ایجاد امنیت روانی مورد توجه شارع حکیم بوده است، مدیریت و تدبیر امور مختلف، حفظ امنیت ساختار حکومت، ایجاد امنیت برای نهادها، ارزش ها و هنجارها، فرهنگ و اعتقادات و باورها و ایدئولوژی حاکم بر نظام و اجتماع و حفاظت و صیانت آن ها از هرگونه تعرض و تعدی، از جمله وظایف حکومت اسلامی در قبال تامین و حفظ امنیت روانی جامعه قلمداد شده است.کلیدواژگان: حکومت اسلامی، امنیت روانی جامعه، حریم خصوصی -
صفحات 139-160
این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به واکاوی نقش حاکم جامعه اسلامی در نظام حقوقی خانواده می پردازد؛ به این هدف که گوشه ای از مبانی اسلامی در مورد حکومت و خانواده را تبیین کند. در سیستم قانون گذاری اسلامی، حاکم واضع و جهت دهنده قوانین حکومتی و انسجامدهنده نهادها، سازمانها است. از سوی دیگر، حاکم مستلزم نظارت بر نهادهای اجتماعی و سیاسی است. از جمله نهادهایی که حاکم در فقه و حقوق اسلامی اجازه ورود به آن را می یابد، حریم خصوصی خانواده است. اجازه ورود به حریم خانواده تنها درصورت نادیده گرفتن الگوهای حقوقی و اخلاقی توسط مقام حاکم امکان پذیر است.حال این سوال مطرح است که مبنای ورود حاکم به خانواده بر مبنای موازین فقهی حقوقی چیست؟ در این پژوهش ابتدا مستندات قاعده «الحاکم ولی الممتنع» که دلالت بر ورود قضایی حاکم به حریم خانواده مینماید، مورد واکای قرار گرفته و سپس ابعاد حمایتی حاکم در نظام حقوقی خانواده مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد.
کلیدواژگان: حاکم اسلامی، حکومت اسلامی، نظام حقوقی خانواده، قاعده «الحاکم ولی الممتنع» -
صفحات 161-181
سیاست ورزی همانند دیگر پدیده های انسانی بر پایه هایی نظری استوار است. سیاست ورزی در پارادایم ایمانی آن بر اصل تکلیف محوری مبتنی است. پژوهش حاضر بر اساس منظومه فکری حکیم سیاست ورز معاصر، علامه محمدتقی مصباح یزدی در صدد است، پس از ایضاح مفهومی، اصل مزبور را تحلیل کرده رابطه آن را با «نتیجه گرایی» در اندیشه ایشان روشن کند. یافته های تحقیق حاضر که با روش توصیفی تحلیلی سامان یافته است، حاکی از آن است که هرچند بر اساس نظریه وجوب بالقیاس در فلسفه ارزش ها، باید غایت گرایی را نظریه صحیح در سیاست ورزی مومنانه دانست، اما توجه به دوگونگی نتیجه و منحصرنبودن آن در نتایج مادی و ظاهری، تامنبودن صرف کنشگری فاعل سیاسی برای حصول نتیجه و علم محدود انسان نسبت به همه نتایج و مصالح و مفاسد واقعی، از عدم تنافی نتیجه گرایی با تکلیف محوری حکایت دارد. با این تحلیل، افزون بر انسجام درونی دیدگاه علامه مصباح، می توان نتیجه گرفت که بیانات امامین انقلاب درباره تکلیف گرایی نیز نه تنها با اصل فلسفی نتیجه گرایی ناسازگار نیست، بلکه در راستای همین اصل ارزیابی می شود. بدینسان، سیاست ورز مومن باید در گام نخست، وظیفه را به درستی تشخیص داده به دور از هرگونه فشار یا غرض سیاسی، بر اساس حجت شرعی، حق را محور قرار داده و طبق تکلیف عمل کند تا به مصالح واقعی مترتب بر آن دست یابد.
کلیدواژگان: تکلیف محوری، نتیجه گرایی، سیاست ورزی مومنانه، امامین انقلاب، علامه مصباح
-
Pages 5-28
One of the most important theories of Shiʿa political jurisprudence – which stand in line with each other – is the concept of al-Wilāyat al-Faqih (Guardianship of the Muslim Jurist). According to the theory of ‘Discretionary Sphere of the Law’, an Islamic ruler has the right to independently legislate and determine obligations and prohibitions which, in addition to their legal status, should be obeyed like divine commandments. Therefore, this right is not exclusive to infallible Imams, but also applicable to a fully qualified religious ruler in the absence of an infallible Imam during the Occultation Period. According to the theory of ‘Absolute Guardianship of a Muslim Jurist’, in the absence of an infallible Imam, a just Muslim jurist capable of establishing a government will have governmental authority equal to that of the Prophet and the Imams who successfully established governments. The joining point and the most important aspect of commonality between these two theories is the right to govern and the legitimacy of the Guardianship of the Muslim Jurist in the Occultation Period, with the most significant difference being the extent of their authorities. As far as the ‘Discretionary Sphere of Law’ is concerned, the ruler does not have the right to deviate from religious duties and legal obligations. However, in accordance to the theory of the “Absolute Guardianship of the Muslim Jurist”, the ruler, if deemed necessary, even has the right to temporarily suspend religious duties and violate laws in the interest of the Islamic system; for the Islamic government is regarded to be based on the primary ordinances of Islam.
Keywords: Discretionary Sphere Of The Law, Martyr Ṣadr, The Absolute Guardianship -
Pages 29-56
One of the most important theories proposed in the context of Iranian social system is the theory of “religious democracy,” which was initially introduced by Imam Khomeini as the “Islamic Republic”, and the Iran’s political system was shaped after the Islamic Revolution based on this theory. Researches and various activities have been carried out with a focus on explaining the foundations of religious democracy, and on formulating it. Drawing upon the analytical-descriptive method, the aim of this research is to analytically examine religious democracy in terms of an interpretation presented by Ayatollah Khamenei. This interpretation (reading) is explained within the framework of his intellectual system through the two layers of worldview and ideology. Accordingly, the main question of the research is, “What is the role of religious democracy in formulating the principles of Islamic worldview and ideology from the perspective of Ayatollah Khameneī?’ The authors of this article hold the view that, in Ayatollah Khamenei’s intellectual system, religious democracy is explained for the realization of the goal of Islamic governance, and in his intellectual system, it has taken shape around the central theme of wilāyah, “guardianship”; a multi-faceted guardianship that will bring about the unity of people with each other, the unity of the Ummah (Islamic Community) with the Imam, and ultimately, the unity of the Muslim community,Ummah, with the Truth.
Keywords: Religious Democracy, Ayatollah Khamenei, Intellectual System, World-View, Ideology, Islamic Republic -
Pages 57-84
The legitimacy of protesting against Islamic government is one of the accepted principles in Islam and the Constitutional Law of the Islamic Republic of Iran. However, if protest turns into subversion, the Islamic government has to confront it and implement divine judgment regarding the subverters. The research question revolves around the Qur’anic foundations of the necessity to confront subverters, with the hypothesis that from the perspective of the Holy Qur’ān, all those seeking to overthrow the Islamic government must be confronted. In this study, we have concluded that any type of practical and deliberate confrontation aimed at striking against the “Islamic government entity” and undermining public security is considered subversion, so, initially, the Islamic ruler, and subsequently, all people are duty-bound to confront the subverters. The aforementioned encounter in the initial stage must be conducted with utmost peace, but unfair peace based on complacency with subverters is not endorsed or divinely approved. Traditions attributing the occasion of the revelation of verses to Imam Ali’s struggle against the Nākithūn (those who broke their covenants), the Qāṣitūn (those who deviated from divine guidance), the Māriqūn (the apostate, those who became renegade by seceding from the caliph’s camp) and enemies of Imam Mahdi (May Allah hasten his noble reappearance) are all indicative of the application of a universal concept on a particular one, and also of the fact that the same principle applies to those who want to subvert the Islamic government with no exception. The type of punishment for the subverters is specified by law.
Keywords: Islamic Government, Disturbance, Waging War Against Allah, Subversion (Overthrow), Murder (Killing), Insolence [Towards God] -
Pages 85-108
The strategic components of combating extreme arrogance constitute a multidimensional process encompassing various working procedures and methods serving as a political, social, and cultural concept, responsible for articulating the principles and indicators of confronting tyrants. Drawing upon a descriptive-analytical method, the upcoming research has evaluated aspects of struggling against arrogance (istikbār) in the conduct of Shiʽa jurisconsults. This section highlights 1) the rejection of governmental positions due to opposition to current government methods and policies; 2) participation in political positions aiming to strengthen Islamic political thinking; 3) struggling through issuing religious decrees; 4) exile and expulsion from the homeland, which, in turn, creates a basis for an intellectual revolution in the religious community; 5) theorizing about the the Islamic political thought in order to present new ideas, concepts, and models for explaining and interpreting Shiʽa political thought; 6) laying the groundwork for the realization of justice, as well as cultural, economic, and social development goals within Islamic society, along with other significant components briefly addressed in discussions.
Keywords: Anti-Arrogance, Shiʽa Jurisconsults, Islamic Government, Islamic Political Thought -
Pages 109-138
Mental or psychological security means preserving an individual’s life, property, honor, social, and family status from risks, threats, and external factors. Any threat to psychological security of society is considered a threat to the health of society leading to disintegration, disruption, and hindering its progress. The crucial question is “what responsibilities does the Islamic government have towards ensuring the psychological security of citizens?”
In this paper written with a descriptive-analytical approach, various aspects of mental security are examined through the analysis of certain Qur’anic verses, narrations (traditions), and jurisprudential documents. The procedures and the context for ensuring mental security of broad interest to the Wise Divine Legislator are also mentioned. The paper also highlights the management and planning of different affairs, the preservation of the security of the government structure, the establishment of security for institutions, values, norms, culture, beliefs, and ideologies prevailing in the government system and society, and safeguarding them against any form of threat or encroachment as part of the responsibilities of the Islamic government in ensuring and maintaining the mental security of the society.Keywords: Islamic Government, Social Mental Security Of Society, Privacy -
Pages 139-160
Drawing upon a descriptive-analytical method, this article explores the role of the governing authority in the Islamic society within the family legal system. It aims to explain certain Islamic principles regarding governance and family. In the Islamic legislative system, the ruler or, broadly speaking, the governing authority is the one that clearly directs governmental laws, coordinates institutions, and organizations. Moreover, the ruler is responsible for supervising social and political institutions. In Islamic jurisprudence and law, one of the entities that the Muslim ruler is permitted to enter is the private sphere of the family. The governing authority is permitted to enter the family's privacy only when the legal and ethical standards are overlooked. The question then arises: “What is the basis for the governing authority to enter the family’s privacy based on juridical-legal standards?” This study initially documents the rule “Al-Hākim walī al-mumtaniʿ” [sovereign is the substitute for the person who refrains to perform his obligations] indicating the judicial entry of the governing body into the family sphere before examining and analyzing the supportive dimensions of the governing authority in the family legal system.
Keywords: Islamic Ruler (Sovereign), Islamic Government, Family Legal System, The Rule “Sovereign Is The Substitute For The Person Who Refrains To Perform His Obligations.” -
Pages 161-181
Politics, like other human phenomena, is based on theoretical foundations. In its paradigm of faith, political theory is based on the obligation-centered principle. The current research is an attempt, based on the intellectual system of the contemporary political thinker, ʿAllāmeh Muhammad Taqi Miṣbāh Yazdi, to analyze the aforementioned principle after clarifying its concept and to illuminate its relationship with “consequentialism” in his thought. The findings of this descriptive-analytical research suggest that although, according to the theory of ‘necessity by analogy’ in the philosophy of values, consequentialism should be considered the correct theory in faithful politics, the consideration of the duality of outcomes and their non-exclusivity in material and superficial results, the inadequacy of mere activism of the political agent for achieving results, and limitations in human understanding of all outcomes, interests, and real benefits and harms, hint that there is no contradiction between consequentialism and obligation-centered principle. Therefore, it can be concluded that the statements of the two Grand Leaders of the Islamic revolution, Imam Khomeini, and Imam Khamenei, regarding duty-centred principle are not only compatible with the philosophical principle of consequentialism but are evaluated in line with this principle. Consequently, a faithful politician should first and foremst correctly identify duties, and, free from any pressure or political motives, pivot around the truth based on legal proof, and act according to obligation (duty) to promote real interests associated with it.
Keywords: Obligation-Centeredness, Consequentialism, Faithful Politics, Two Grand Leaders Of The [Islamic] Revolution, ʿallāmeh Miṣbāh