فهرست مطالب
مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و هفتم شماره 4 (پیاپی 196، مهر و آبان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/08/15
- تعداد عناوین: 30
-
-
صفحات 1031-1040مقدمه
سرطان پستان یکی از عوامل منجر به مرگ در زنان به شمار می رود. خودآزمایی پستان یک فعالیت مهم جهت بالا بردن شناخت زنان از علائم زودرس سرطان پستان است. لذا هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی خودکارآمدی بر رفتار خودآزمایی پستان داوطلبان سلامت می باشد.
روش کاراین مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی بود که روی 78 داوطلب سلامت شهر مشهد انجام شد. شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی بود به طوری که 39 نفر از زنان دو مرکز بهداشتی درمانی، به طور تصادفی در گروه مداخله و شاهد تخصیص یافتند. سپس برنامه آموزشی جهت گروه مداخله طی 4 جلسه اجرا گردید و در گروه شاهد مداخله ای انجام نشد.2 ماه بعد مجددا پرسشنامه مذکور توسط افراد هر دو گروه،تکمیل و مقایسه شد. داده ها با استفاده از نرم افزارspss نسخه20و آزمونهای آماری آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تی مستقل و زوجی، همبستگی پیرسون و اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد. سطح معناداری 05/0> p در نظر گرفته شد.
نتایجیافته ها نشان داد بین میانگین نمره خود کارآمدی گروه مداخله (02/5±6/38) و شاهد (8/5±7/34) اختلاف معنی دار آماری وجود دارد (05/0> p). همچنین بین میانگین نمره رفتار خودآزمایی پستان در گروه مداخله و شاهد اختلاف معناداری مشاهده شد (05/0> p).
نتیجه گیرینتایج نشان داد آموزش مبتنی بر الگوی خودکارآمدی بر رفتارخودآزمایی پستان تاثیر مثبت داشت، لذا لزوم انجام مداخلات آموزشی با تاکید بر الگوی خودکارآمدی درحوزه پیشگیری از سرطان پستان ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: سرطان پستان، الگوی خودکارآمدی، خودآزمایی پستان، داوطلبان سلامت -
صفحات 1041-1049مقدمه
استفاده از روش هماتوم بلاک رادیوس می تواند بی حسی خوبی را در شکستگی های دیستال رادیوس فراهم آورد اما گاهی انجام آن با استفاده از لندمارک های آناتومیک سخت است. انجام هماوم بلاک تحت گاید سونوگرافی می تواند میزان موفقیت بلاک و بی دردی حین جااندازی را بهبود بخشد.
روش کاردر این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور تعداد 100 بیمار بالای 15 سال با شکستگی حاد دیستال رادیوس به طور تصادفی در دو گروه هماتوم بلاک بدون هدایت سونوگرافی و هماتوم بلاک با هدایت سونوگرافی (47نفر) قرار گرفتند. بررسی میزان درد در هنگام بلاک و جا اندازی بر اساس مقیاس لیکرت 0 تا 10 (0= بدون درد و 10=بیشترین درد) حین جااندازی و نیم ساعت پس از جااندازی انجام شده و در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایجدر این مطالعه 69 درصد بیماران شرکت کننده خانم بودند میانگین سنی بیماران در گروه با گاید سونوگرافی 47.25 سال و در گروه بدون گاید سونوگرافی 55.16 سال بود. میانگین عدد VAS حین جااندازی در گروه با گاید سونوگرافی و بدون گاید سونوگرافی به ترتیب 5.42 و 5.81 و نیم ساعت بعد به ترتیب 1.91 و 2.33 بود.
نتیجه گیریبه نظر می رسد انجام هماتوم بلاک تحت گاید سونوگرافی مخصوصا در مواردی که لندمارک های موضعی مناسب وجود ندارد یا به دلایلی مثل تورم بافت نرم، آناتومی استخوانی، خرد شدن قطعات شکستگی و یا وجود عوامل مداخله کننده در تشخیص محل دقیق شکستگی، انجام هماتوم بلاک عارضه دار و سخت می شود، می تواند بسیار کمک کننده باشد.
کلیدواژگان: هماتوم بلاک، شکستگی دیستال رادیوس، تحت هدایت سونوگرافی -
صفحات 1042-1049هدف
هدف از این مطالعه ی آزمایشگاهی بررسی میزان استحکام برشی باند چند نمونه دندان مصنوعی رایج در بازار ایران بود.
مواد و روش ها8 ست از4 نوع(از هر نوع 2 ست) مختلف دندان های مصنوعی موجود و رایج در بازار ایران شامل "فینکس" (BetaDent co ,Iran), "پرزیدنت" (Idealmakoo co ,Iran) , "یاماهاچی" (Yamahachi Dental MGF co,Japan) و " Ivoclar " ساخت شرکت (Ivoclar Vivadent,Italy) که در پروتز ها متحرک دندانی مورد استفاده قرار می گیرند تهیه شد. از هر ست 10 نمونه به ابعاد 4*2*2 میلی متر در مجموع 80 نمونه تهیه شد که این نمونه ها روی دو نوع آکریل heat cure شامل "ایووکلار" probase hot (Ivoclar Vivadent Liechtenstein) و "آکروسان" (BetaDent co ,Iran) به منظور مقایسه تاثیر ترکیبی نوع بیس و نوع دندان آکریلی مانت شدند. پس از مانت همه ی نمونه ها تحت 3000 دور لود سایکلینگ قرار گرفته و سپس استحکام برشی باند نمونه ها اندازه گیری شده است.
یافته هامیانگین و انحراف معیار استحکام برشی باند نوع آکریل و دندان ها به ترتیب از بیشترین به کمترین دندان ایووکلار MPa 96/25±20/244، در دندان یاماهاچیMPa 56/24±00/221، در دندان فنیکس MPa 46/22±80/179 و در دندان پرزیدنت برابرMPa 20/21±33/150 بوده است. اثر متقابل بین برند دندان و نوع آکریل وجود ندارد(p=0.111) اما بین نوع آکریل و همچنین بین نوع برند دندان تفاوت معنی داری وجود دارد(برای هر یک P<0.001).
نتیجه گیریمیانگین استحکام برشی بانددر دندان مصنوعی یاماهاچی بهتر از دندان های فینکس و پرزیدنت بوده است.
کلیدواژگان: استحکام باند برشی، دندان آکریلی، دنچر، بیس رزینی، بی دندانی -
صفحات 1050-1061سابقه و هدف
بیماری انفارکتوس قلبی از علل اصلی مرگ ومیر جوامع امروزی است. بازتوانی ورزشی سبب تغییر نشانگرهای رگ زا در این بیماری می شود. هدف از این پژوهش بررسی واکنش فاکتور مشتق از فیبروبلاست ها و اندوستاتین به بازتوانی حاد فعالیت بدنی به همراه تحرک الکتریکی در موش های صحرایی انفارکته است.
مواد و روش هادر این مطالعه تجربی کنترل شده با گروه شاهد 50 سر موش صحرایی ویستار (8 هفته ای با وزن 15±220 گرم) با ایزوپروترونول (150 میلی گرم/کیلوگرم) به انفارکتوس القا شدند. سپس به طور تصادفی به 5 گروه 10تایی سالم، انفارکتوس، بازتوانی ورزشی، تحریک الکتریکی و بازتوانی ورزشی با تحریک الکتریکی تقسیم شدند. گروه های مداخله برای یک جلسه تحت بازتوانی ورزشی فزاینده (با سرعت 10 تا 18 متر/دقیقه و مدت 50 دقیقه) و تحریک الکتریکی (فوت شوک با شدت 5/0 میلی آمپر و مدت 20 دقیقه) قرار گرفتند. پس از تمرین و بی هوشی، نمونه خون وریدی سطوح سرمی FGF-2 و Ens جمع آوری گردید و به روش الیزا مورد ارزیابی قرار گرفت. برای آنالیز داده ها از آزمون تحلیل واریانس دوطرفه در سطح معنی داری 05/0>P و نرم افزار گراف پد استفاده شد.
نتایجالقا موش های صحرایی با ایزوپروترونول منجر به افزایش معنی دار سطوح سرمی FGF-2 و Ens در کلیه گروه ها شد (0001/0=P). آزمون آنووا نشان داد یک جلسه فعالیت ورزشی منجر به افزایش معنی دار (040/0=P) سطوح سرمیFGF-2 و کاهش غیرمعنی دار (547/0=P) Ens در کلیه گروه ها نسبت به انفارکتوس شد.
نتیجه گیریبه نظر می رسد بازتوانی حاد فزاینده با ایجاد تغییرات مثبت آنژیوژنزی و آنژیواستایکی موش های صحرایی انفارکته می تواند در بهبود آسیب میوکاردی و جایگزینی مویرگ های بسته شده نقش مهمی داشته باشد.
کلیدواژگان: بازتوانی ورزشی، انفارکتوس، فاکتور رشد فیبروبلاست های-2، اندوستاتین -
صفحات 1062-1074زمینه و هدف
گرانولوم یک واکنش ازدیاد حساسیت تاخیری در پاسخ به عوامل خارجی است که با تجمع سازمان یافته ماکروفاژهای تک هسته ای بالغ ایجاد میشود. گاهی گرانولوم در غیاب یک عامل خارجی تشکیل میشود. لذا علاوه برعوامل عفونی, بیماریهای اتوایمیون و نقایص ایمنی اولیه نیزاز عوامل ایجاد کننده گرانولوم هستند. تعدادی ازنقایص ایمنی اولیه توانایی ایجاد وضعیتهای خود ایمنی والتهابات گرانولوماتوز را دارند. بنابراین علاوه برناخوشیهای ناشی از عفونتهای مکرر, عوارض غیر عفونی نیز این افراد را تهدید میکندکه قطعا در پروگنوز بیماران تاثیربسیار مهمی خواهد داشت. مادر این مقاله مروری قصد داریم بر بیماریهای نقایص ایمنی اولیه همراه با التهاب گرانولوماتوز و تاثیراتی که این ضایعات بر پروگنوز و سیر بیماری دارند را ارزیابی می کنیم.در این مطالعه مروری جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتیPubMed, Scopus, Web of science, Google scholar صورت گرفت. در این بررسی تا حد امکان سعی شده از جدیدترین و معتبرترین مقالات به زبان انگلیسی و فارسی که مرتبط با موضوع باشند استفاده شود. مقالات مرتبط ابتدا مورد بررسی قرار گرفتند و پس از ارزیابی ژرنال مربوطه و متدولوژی مقاله بهترین مقالات بعنوان رفرنس انتخاب شدند..
نتیجه گیریتشخیص و درمان به موقع عوارض التهابی که گاهی بروزآنها میتواند قبل از تظاهرات عفونی باشد, دربهبود پروگنوز بیماری موثر است. درمان بیماران با داروهای ایمونوساپرسیو و کورتیکواسترویید ها باید براساس شرایط بیمار, شدت التهاب گرانولوماتوز, وجود عفونت فعال قارچی وباکتریایی صورت گیرد
کلیدواژگان: گرانولوم، نقص ایمنی اولیه، التهاب گرانولوماتوز، خود ایمنی -
صفحات 1075-1088مقدمه
ویروس نقص ایمنی از جمله مسائلی است که می تواند مشکلات روانشناختی نیز ایجاد کند، بنابراین بایستی روش های درمان مشکلات روانی این بیماران مشخص بشود. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی طرح واره درمانی و شفقت درمانی بر خود انتقادی و استیگما در مبتلایان به ویروس نقص ایمنی (اچ آی وی) انسان بود.
روشپژوهش حاضر، یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه آزمایش (طرح واره درمانی و شفقت درمانی) و یک گروه کنترل با آزمون پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی افراد مبتلا به ویروس نقص ایمنی انسان (+HIV) که هنوز به مرحله ایدز نرسیده و در بیمارستان امام خمینی (ره) شهر تهران در بازه زمانی سال 1401-1402 که دارای پرونده بودند و جهت دریافت خدمات درمانی و بهداشتی به این مرکز مراجعه نمودند. روش نمونه گیری در این پژوهش ابتدا به صورت نمونه گیری هدفمند بود و 60 نفر (هر گروه 20 نفر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. از تحلیل آمیخته با اندازه گیری های مکرر با نرم افزار SPSS نسخه 26 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
نتایجنتایج نشان داد که هم طرحواره درمانی و هم شفقت درمانی بر کاهش خود انتقادی و استیگما اثربخش بودند (001>p). همچنین نتایج نشان داد که اثربخشی شفقت درمانی بر کاهش خودانتقادی و طرحواره درمانی بر کاهش آستیگما بیشتر بود (001>p).
نتیجه گیریهر دو روان درمانی طرحواره درمانی و شفقت درمانی دارای اثربخشی موثری هستند و لزوم توجه به این دو مداخله در چالش های روان شناختی مبتلایان به ویروس نقص ایمنی (اچ آی وی) انسان ضروری است.
کلیدواژگان: استیگما، خود انتقادی، شفقت درمانی، طرح واره درمانی، ویروس نقص ایمنی (اچ آی وی) -
صفحات 1089-1109
مقدمه:
گلیوبلاستوما یکی از بدخیم ترین تومورهای مغزی است که به عنوان تومورهای اولیه اپیتلیال عصبی نیز شناخته می شود. تومورهای بدخیم گلیوبلاستوما در حدود 40%-20 موارد از تومورهای مغزی را شامل می شوند. ژن LMO1 در موقعیت 11P15.4 قرار دارد و به عنوان انکوژن در برخی سرطان ها معرفی می شود. این مطالعه، برای اولین بار در ایران، جهت شناسایی و بررسی ارتباط جهش های ژن LMO1 با گلیوبلاستوما ، انجام شده است.
روش کار:
در این تحقیق، از تکنیک Touchdown PCR و روش تعیین توالی DNA، در 35 نمونه ی خون افراد مبتلا به گلیوبلاستومای مولتی فرم و 40 نمونه شاهد استفاده شد. همچنین آنالیزهای بیوانفورماتیکی، برای بررسی اثر پاتوژنسیتی تغییرات نوکلئوتیدی در این ژن انجام شد. نتایجطی این مطالعه، چهار جهش نقطه ای شناسایی شد که دو تا از جهش های جدید، بدمعنی بوده و منجر به تغییر اسیدآمینه در یکی از دامین های مهم پروتئین می شدند (p.M135K و p.N148H) که نشان دهنده اهمیت بالقوه بیماریزایی آنها است. نتایج مطالعه ما در چندین پایگاه داده بیوانفورماتیکی، پیش بینی کرد که هر دو این جهش ها بر عملکرد پروتئین اثرگذار هستند، بگونه ای که می توانند این دامین را مختل کرده و عملکرد آن را دچار نقص کنند. همچنین، یک تغییر نوکلئوتیدی هم در ناحیه 3'UTR این ژن مشاهده شد (c.*74A>G) که در جایگاه اتصال دو miRNA تنظیمی قرار دارد و پیش بینی می شود بتواند اتصال این miRNAها به توالی هدف را مختل کند.
نتیجه گیریاین یافته ها، پیش بینی می کنند که هرگونه جهش در دامین های حساسLIM در ژنLMO1 به طور قابل توجهی با بیماریزایی گلیوبلاستومای مولتی فرم مرتبط هستند و به احتمال زیاد بر عملکرد این کوفاکتور نسخه برداری تاثیر بسزایی دارند.
کلیدواژگان: تومورهای مغزی، تعیین توالی، گلیوبلاستومای مولتی فرم، ژن Touchdown PCR، LMO1 -
صفحات 1110-1124مقدمه
رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن تاثیر مهمی در کیفیت زندگی بیماران سلیاک دارد و عدم رعایت آن، با عوارض طولانی مدتی همراه خواهد بود. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش تله نرسینگ برخودکارآمدی و تبعیت از رژیم غذایی نوجوانان مبتلا به سلیاک انجام شد.
روش کاراین پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی بود. که بر روی 60 نوجوان مبتلا به سلیاک در سال 1401 در زاهدان انجام شد. بیماران واجد شرایط به شیوه در دسترس انتخاب و سپس در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. بیماران گروه مداخله 5 جلسه آموزش مجازی تله نرسینگ را دریافت کردند. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، خودکارآمدی و تبعیت از رژیم غذایی توسط هر دو گروه، قبل و بعد از مداخله، تکمیل شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS-22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. سطح معناداری p<0/050 در نظر قرار گرفت.
یافته هانتایج مطالعه حاضر نشان داد دو گروه از نظر میانگین نمره تبعیت از رژیم غذایی، قبل از مداخله، تفاوت آماری معنی دار نداشتند (07/0=P). اما بعد از مداخله در دو گروه تفاوت آماری معنی دار وجود داشت (P <0.001).همچنین بر طبق نتایج، دو گروه از نظر میانگین نمره خودکارآمدی در قبل از مداخله، تفاوت آماری معنی دار نداشتند (12/0=P). اما بعد از مداخله، تفاوت آماری معنی دار مشاهده شد (P <0.001).
نتیجه گیریبا توجه به یافته ها و با توجه به اثربخشی مداخله انجام شده، بکارگیری تله نرسینگ در سیاست گذاری سلامت مرتبط با بیماری های مزمن می تواند نقش مهمی در افزایش سطح سلامت جامعه داشته باشد.
کلیدواژگان: بیماری سلیاک، خودکارآمدی، تله نرسینگ، تبعیت از رژیم غذایی -
صفحات 1125-1133مقدمه
هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بسته ارتقای سلامت براساس شکوفایی بر باورهای اساسی بیماران مبتلا به سرطان کلیه بود.
روشروش پژوهش، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه افراد مبتلا به سرطان کلیه عضو انجمن سرطان کلیه شهر تهران در سال 1400-1401 بودند که 30 نفر به روش هدفمند انتخاب و به دو گروه آزمایش و یک گروه گواه به شیوه ی تصادفی تخصیص یافتند. از پرسش نامه های ا باورهای اساسی (کاتلین و ایستاین، 1992) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با نرم افزار22 SPSS و با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره بررسی شدند.
یافته هانتایج حاکی از آن است که بین میانگین نمرات دنیای معنادار (p<0/001) و باور به خود مطلوب (p<0/001) بین گروه آزمایش و کنترل در نمرات پس آزمون تفاوت معنی دار مشاهده شد.
نتیجه گیریبسته ارتقای سلامت براساس شکوفایی بر باورهای اساسی اثربخش است.
کلیدواژگان: ارتقای سلامت، باورهای اساسی، سرطان کلیه، شکوفایی -
صفحات 1134-1147مقدمه
خدمات فوریت های پزشکی (EMS) ، اولین نقطه خدمات رسانی برای افرادی است که در شرایط بحرانی بوده و به خدمات اورژانسی نیاز دارند و فشار خون بالا، یکی از عوامل مهم مرگ و میر در ایران و جهان می باشد.
روشاین پژوهش کاربردی و توصیفی-تحلیلی با استفاده از آمار فضایی و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، به تحلیل فضا-زمانی اپیدمیولوژیک فشارخون در شهر مشهد پرداخته است. جامعه آماری، کل تعداد مبتلایان به بیماری فشار خون (3555 نفر)، در محدوده قانونی شهر مشهد می باشند که در بازه زمانی سال های 2018 الی2019 با مرکز EMS تماس گرفته اند. برای شناسایی الگوی مکانی بیماری فشار خون، در تحلیل الگوی توزیع فضایی از تکنیک های عارضه مرکزی، منحنی انحراف استاندارد، تحلیل خوشه بندی زیاد/کم، تحلیل لکه های داغ، شاخص موران جهانی و محلی و تحلیل تراکم کرنل برای تجزیه و تحلیل و چگونگی الگوی توزیع فضایی بیماری فشار خون، توسط سیستم اطلاعات جغرافیایی به کار رفته است.
نتایجیافته های پژوهش نشان می دهند که شاخص تحلیل خوشه بندی در الگوی فضایی، به صورت خوشه بندی شدید می باشد. مدل تخمین تراکم کرنل در بازه زمانی 2018 الی 2019 نشان داد که، بیشترین مناطق درگیر بیماری های فشار خون، شامل مناطق شمال شرقی به سمت مرکز شهر مشهد بوده که بیماران مبتلا به فشار خون بالا یا پایین، به صورت خوشه های داغ و یا سرد تجمع یافته اند.
نتیجه گیریبا استفاده از نتایج تحلیلی این پژوهش، شناخت جامعی از کانون های بیماری فشار خون، و الگوهای فضایی و پراکنش جغرافیایی سلامت، در شهر مشهد، حاصل شده است که می تواند در اقدامات پیشگیرانه مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژگان: تحلیل فضایی-زمانی، فشار خون بالا، فوریتهای خدمات پزشکی (EMS)، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، شهرمشهد -
صفحات 1135-1143مقدمه
در جامعه ایران نیز با انتشار خبر شیوع گسترده ویروس کرونا و درگیر شدن تدریجی تمامی استان های کشور به تدریج مرحله انکار بیماری به هراسی جدی تبدیل شد. یکی از مفاهیمی که همزاد با آسیب و بحران است، تاب آوری اجتماعی است که بیان کننده توان یک جامعه در کنترل پیامدهای ناشی از بحران و آسیب است. به بیان دیگر تاب آوری امکانی را برای شخص و جامعه فراهم می کند تا بتوانند اثرات آسیب را جذب کند، از اینرو، این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر کاهش پیامدهای کرونا در شهرستان بندرعباس انجام شده است.
روش کاربرای پوشش مناسب مساله تحقیق تلاش شده به صورت همزمان از روش های کمی و کیفی استفاده شود. جامعه مورد مطالعه تحقیق حاضر ساکنان شهرستان بندرعباس بودند، که از طریق نمونه گیری طبقه بندی تصادفی و با استفاده از فرمول اصلاح شده کوکران یک نمونه آماری 384 نفری تعیین گردید. ابزارهای جمع آوری اطلاعات عبارت بودند از فیش برداری به منظور استخراج و تدوین اطلاعات مربوط به موضوع و نیز دو پرسشنامه برای سنجش متغیرهای تحقیق. در پژوهش حاضر جهت سنجش متغیر تاب آوری اجتماعی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است و برای سنجش پیامدهای کرونا از پرسشنامه ادواری استفاده گردید. برای انجام تحلیل توصیفی و دو متغیره از نرم افزار SPSS نسخه 21 و برای تجزیه و تحلیل چند متغیره از نرم افزار Lisrel نسخه 50/8 استفاده شده است.
نتایجنتایج این پژوهش نشان داد که در سطح اطمینان 99 درصد می توان گفت، که شیوع کرونا پیامدهای اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی، رفاهی و تفریحی در شهرستان بندرعباس داشته است (P>0.05). هم چنین، تاب آوری اجتماعی و ابعاد چهارگانه آن اختلاف معنی داری با نمره متوسط طیف دارند و از این جهت می توان گفت که اختلاف سطح تاب آوری اجتماعی در شهرستان بندرعباس با سطح معمول اختلاف معنی داری دارد (P>0.05). که در ابعاد توانایی آموزش و یادگیری، توانایی سازگاری و کل متغیر تاب آوری اجتماعی میانگین کسب شده بالاتر از نمره مقیاس و مورد مقایسه است، ولی در مقابل در دو بعد توانایی مواجه با خطر و قدرت سازمان دهی، میانگین نمره کسب شده اختلاف معنی دار و منفی نسبت به نمره میانگین دارد و می توان گفت، که تاب آوری اجتماعی خانواده های شهرستان بندرعباس در این جنبه ها ضعیف تلقی می شود.
نتیجه گیرینتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت پایگاه اجتماعی اقتصادی خانواده ها با میزان تاب آوری و همچنین میزان تاثیرپذیری از پیامدهای منفی کرونا بوده است. به بیان ساده تر پایگاه اجتماعی اقتصادی بالاتر به افراد و خانواده ها این امکان را می دهد که تاب آوری اجتماعی بیشتری داشته باشند.
کلیدواژگان: کرونا، پاندمی، تاب آوری، سازمان دهی، بندرعباس -
صفحات 1149-1158
زنان سرپرست خانوار با دشواری ها و چالش های روانی و اجتماعی برای دست یابی به بهزیستی روانشناختی مواجه هستند، ازاین رو هدف پژوهش حاضر هم سنجی اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان وجودی بر بهزیستی روانشناختی و امیدواری زنان سرپرست خانوار شهرستان رشت می باشد.
روش کار:
روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایش و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان سرپرست خانوار شهر رشت و حجم نمونه شامل 60 نفر که در دو گروه آزمایش (20 نفر در گروه تحت درمان وجودی، و 20 نفر گروه تحت درمان شناختی رفتاری) و یک گروه گواه (20 نفر) به طور تصادفی قرار داده شدند. سپس به هر یک از دو گروه آزمایش 8 جلسه گروهی 90 دقیقه ای درمان شناختی رفتاری و درمان وجودی ارائه شد. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه بهزیستی روانشناختی کارول ریف (1989) و پرسشنامه امیدواری اشنایدر و همکاران (2002) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد، در متغیرهای بهزیستی روان شناختی و امیدواری، اثر اصلی زمان به لحاظ آماری معنادار و بدین معنی است که بین سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در متغیرهای بهزیستی روان شناختی و امیدواری زنان سرپرست خانوار در دو گروه آزمایش (درمان شناختی رفتاری و درمان وجودی) تفاوت معناداری وجود داشته که نشان دهنده تاثیر معنادار هر دو روش درمانی بر متغیرهای وابسته پژوهش بود.
نتیجه گیریهر دو روش درمانی به یک میزان توانسته اند بر افزایش بهزیستی روان شناختی و امیدواری زنان سرپرست خانوار تاثیرگذار باشند.
کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان وجودی، بهزیستی روانشناختی، امیدواری، زنان سرپرست خانوار -
صفحات 1159-1170زمینه و هدف
بروز بیماری های جسمانی مزمن همچون مالتیپل اسکلروزیس موجب ایجاد آسیب های روان شناختی و جسمانی در بیماران می شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سبک زندگی بر بهزیستی ذهنی با میانجی گری سرسختی سلامت در زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس انجام شد.
روش کارروش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان مبتلا به ام اس مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی شهر تهران در سال 1397 بود که از بین آنها 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های سبک زندگی (لعلی و همکاران، 1391)؛ سرسختی سلامت (گیبهاردت، ون دردوف و پاول، 2001) و بهزیستی ذهنی (کییز و ماگیار- مو، 2003) بود. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد.
یافته هانتایج حاصل از بررسی تاثیرات مستقیم متغیرهای پژوهش نشان داد که سبک زندگی بر بهزیستی ذهنی، بهزیستی ذهنی بر سرسختی سلامت و سرسختی سلامت بر بهزیستی ذهنی، تاثیر مستقیم و معناداری داشتند (05/0<p). علاوه بر این نقش میانجیگری سرسختی سلامت در رابطه بین سبک زندگی با بهزیستی ذهنی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس تایید شد.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود در جهت افزایش بهزیستی ذهنی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس به نقش سبک زندگی و عوامل روان شناختی همچون سرسختی سلامت توجه شود.
کلیدواژگان: سبک زندگی، بهزیستی ذهنی، سرسختی سلامت، مالتیپل اسکلروزیس -
صفحات 1171-1183
پسوریازیس یکی از شایعترین بیماری های خودایمنی، روان تنی پوست است که با آسیب پذیری به استرس، اختلالات هیجانی، و مشکل در بیان احساسات منفی همراه است. نقش عوامل روان شناختی مانند تجارب هیجانی و به ویژه ناگویی هیجانی در سیر بالینی بسیاری از بیماری های پوستی مورد تایید قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ناگویی هیجانی و پریشانی روانشناختی در پیش بینی میزان خارش و شدت بیماری افراد مبتلا به پسوریازیس بود. جامعه آماری پژوهش مبتلایان به پسوریازیس شهر تهران در سال 1401بودند. بدین منظور با روش نمونه گیری در دسترس، 187 فرد مبتلا به بیماری پسوریازیس که در انجمن پسوریازیس ایران عضو بودند به صورت آنلاین در پژوهش مشارکت کردند. پرسشنامه های ناگویی هیجانی تورنتو (TAS)، مقیاس پریشانی روانشناختی کسلر، شاخص اندازه گیری سطح و شدت پسوریازیس (PASI)و اندازه گیری شدت خارش خود گزارش دهی را تکمیل نمودند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین ناگویی هیجانی، پریشانی روانشناختی با شدت خارش و شدت بیماری همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. برای بررسی نقش تعدیل کننده ناگویی هیجانی بین پریشانی روانشناختی و شدت خارش از رگرسیون گام به گام استفاده شد. یافته ها نشان می دهد بتای مربوط به تعامل ناگویی هیجانی و پریشانی روانشناختی در پیش بینی 34 درصد خارش در بیماری پسوریازیس معنادار است. اما این نتایج برای پیش بینی شدت بیماری توسط ناگویی هیجانی و پریشانی روانشناختی معنادار نبود.
کلیدواژگان: پسوریازیس، ناگویی هیجانی، پریشانی روانشناختی، خارش -
صفحات 1184-1192سابقه و هدف
اشریشیاکلی چسبنده روده ای دارای ژن های حدت فراوانی است که با بیماریزای آن مرتبط می باشد. هدف از انجام این مطالعه آنالیز مولکولی ژن های حدت جدایه های اشریشیاکلی چسبنده روده ای جداشده از کودکان اسهالی بود.
روش بررسیدر این مطالعه توصیفی- مقطعی پس از جمع آوری 410 نمونه مدفوع از کودکان اسهالی با استفاده از تست های بیوشیمیایی 352 جدایه اشریشیاکلی جداسازی و با استفاده از روش مولکولی PCR و پرایمرهای CVD432, aggR، 39 جدایه ی EAEC جداسازی گردید و بررسی ژن های حدت fimA،aap ،astA ،aafA، cdt در جدایه های اشریشیاکلی چسبنده روده ای به روش مولکولی PCR انجام شد.
یافته هابر طبق نتایج روش مولکولی از مجموع 39 جدایه EAEC، به ترتیب بیشترین جدایه مربوط به 37 (87/94%) ژن fimA، 35 (74/89%) ژن aap ، 11(20/28%) ژن astA،3 (69/7%) ژن aafA و ژن cdt در هیچ یک از جدایه ها یافت نشد.
نتیجه گیرینتایج نشان داد که در جدایه های EAEC بیشترین فراوانی مربوط به ژن حدت aap و fimA می باشد و این ژن ها در اتصالات مستحکم تجمعی باکتری و نفوذ به بافت مخاطی و تجمع درون سلولی جدایه ها و در چسبندگی و تشکیل بیوفیلم نقش دارند. از طرفی حضور انواع ژن های بیماریزا در جدایه های EAEC نشانگر دخالت مستقیم این ژن ها در بیماریزایی باکتری است.
کلیدواژگان: اشریشیاکلی چسبنده روده ای، ژن های حدت، اسهال کودکان، آنالیز مولکولی -
صفحات 1193-1202مقدمه
پژوهش های مداخله ای مختلفی با هدف کاهش استرس و اضطراب ناشی از کرونا انجام شده است، اما پژوهشی که به سنجش اثربخشی کتاب درمانی پرداخته باشد، مغفول مانده است. این پژوهش با هدف سنجش اثربخشی کتاب درمانی در میزان استرس و اضطراب ناشی از کرونا در زنان ورزشکار انجام شد.
روش کارمطالعه حاضر در قالب یک پژوهش نیمه آزمایشی دوگروهی (یک گروه آازمایش و یک گروه کنترل) دو مرحله ای شامل:پیش آزمون، پس آزمون اجرا شد. جامعه ی پژوهش، متشکل از تمامی زنان ورزشکار در رشته یوگا شهرستان بابل در سال1399 بود. نمونه این مطالعه 30ورزشکار زن بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش وگروه گواه(هر گروه15 نفر) قرار گرفتند وگروه آزمایش در طی 8 جلسه ی 60دقیقه ای بر اساس پروتکل کتاب درمانی لیدی (1993) کتاب درمانی شدند. گروه کنترل در طول دروه آموزشی هیچ روش درمانی را دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسشنامه اضطراب کرونا علیپورو همکاران (2020) و مقیاس استرس کرونا (18-CSS) بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری با نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 استفاده گردید.
نتایجنتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون بین میانگین نمره استرس و اضطراب ناشی از کرونا در افراد دو گروه از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P).
نتیجه گیریاین درمان می تواند یکی از گزینه های موثر در کاهش علائم اضطراب و استرس ناشی از کرونا، در کنار سایر مداخلات دارویی باشد. یافته های این مطالعه، موید قابل قبول بودن مباحث نظری ارائه شده در این حوزه می باشد.
کلیدواژگان: استرس، اضطراب، کروناویروس، کتاب درمانی -
صفحات 1203-1217سابقه و هدف
فعالیت بدنی یک نیاز کلیدی برای حفظ سلامتی است. عدم تحرک بدنی با همه گیری جهانی چاقی و بار فزاینده بیماری های غیرواگیر در کشورهای در حال توسعه مرتبط است. هدف از این مرور نظامند بررسی سطح فعالیت بدنی شغلی کارکنان بخش بهداشت و درمان و نوع فعالیت بدنی آنها در طول شیفت کاری می باشد.
روش کارمطالعه به روش مرور نظام مند انجام شد که با جستجوی کلیدواژه های Physical activity, Physical practice, Exercise, Healthcare employees, Healthcare workers, Healthcare Professionals, Healthcare occupational, Level در پایگاه های اطلاعاتی بین المللی Web of Science ، Scopus ،PubMed ، Mbase و Library Cochrane و همچنین، پایگاه های فارسی زبان همچون بانک اطلاعات نشریات کشور، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه علوم و فن آوری اطلاعات ایران مقالات جمع آوری گردید. تعداد 28 مقاله براساس معیارهای ورود جهت استخراج داده ها ارزیابی و تحلیل شد.
یافته هادر مقالات مورد بررسی، سطح فعالیت بدنی در میان کارکنان بخش درمان توسط ابزارهای سنجش ذهنی و عینی تعیین گردیده است. در 66 درصد از مقالات مورد بررسی جامعه مورد بررسی پرستاران بودند. بطورکلی کارکنان بخش درمان 80 تا 150 دقیقه از شیفت های کاری را صرف فعالیت هایی با شدت پایین نموده اند.
نتیجه گیریدرک میزان و نوع فعالیت بدنی در کارکنان بخش درمان می تواند بر رفاه و ایمنی در محیط کار و رضایت بیماران از خدماتی که دریافت می کنند، تاثیر بگذارد. هرچند در مقالات مورد بررسی انجام فعالیت های شغلی با شدت متوسط در میان کارکنان بخش درمان نیز گزارش شده است، ولی شدت، مدت و توالی این فعالیت ها برای ایجاد اثرات درمانی کافی نمی باشد.
کلیدواژگان: فعالیت بدنی، فعالیت شغلی، کارکنان بخش درمان، پرستار -
صفحات 1204-1212مقدمه
هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت بر سرکوب هیجانی و شدت علائم روده ای بیماران تایپ D سندروم روده تحریک پذیر دارای افسردگی کاموربید بود.
روش کارپژوهش حاضر یک طرح آزمایشی کنترل شده تصادفی است که در آن از تمامی بیماران تایپ D سندروم تحریک پذیر دارای اختلال افسردگی اساسی کاموربید مراجعه کرده به کلینیک های اعصاب و روان شهر قم در تابستان 1402، 30 آزمودنی با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و بر اساس معیارهای ورودی انتخاب شدند. آنها به طور تصادفی در یکی از گروه های مداخله (ISTDP) یا کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه کنترل هیجانی (ECQ) و مقیاس فراوانی و شدت علائم روده ای (BSS-FS) به منظور اندازه گیری پیش آزمون و پس آزمون سرکوب هیجانی و شدت علائم سرکوب هیجانی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته هاآزمون تحلیل کوواریانس برای تغییرات بین گروهی هر دو متغیر سرکوب هیجانی (02/0=P و 24/84=F) و شدت علائم سندروم روده تحریک پذیر (03/0=P و 75/66=F) معنادار بود.
نتیجه گیریمی توان روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت را درمانی مناسب برای کاهش سرکوب هیجانی و شدت علائم روده ای بیماران تایپ D سندروم روده تحریک پذیر دارای افسردگی کاموربید در نظر گرفت.
کلیدواژگان: روان درمانی پویشی، سندروم روده تحریک پذیر، سرکوب هیجانی، افسردگی. -
صفحات 1218-1231مقدمه
ساختار باکتری ها متشکل از ماکرومولکول های مختلفی ازجمله پروتئین ها، پلی ساکاریدها، فسفولیپیدها و اسیدهای نوکلئیک می باشد که علاوه بر ایفای نقش در تشکیل ساختمان آن ها، نقش اساسی در حفظ حیات و بیماری زایی آن دارند. هدف از این مطالعه، بررسی کاربرد پروتئومیکس در تجزیه و تحلیل نمایه پروتئومی باکتریایی و پست بیوتیک های تولیدی می باشد.
روش کاردر این مطالعه مروری داده های مربوطه با جستجوی کلید واژه های «پروبیوتیک، پست بیوتیک، پروتئوم، پروتئومیکس، بیوفیلم، مقاومت آنتی بیوتیکی» در پایگاه های اطلاعاتی وب آو ساینس، پاب مد، مدلاین و اسکاپوس گردآوری شده است، تمامی مقالات مرتبط با مطالعات تجربی وارد مطالعه شده و مقالاتی که حاوی متن کامل نبودند از مطالعه خارج شدند.
نتایجبرای مطالعه ماکرومولکول های میکروبی علاوه بر روش های ژنومیکی، روش های پروتئومیکی نیز وجود دارند که اطلاعاتی در مورد پروتئین های ساختاری و عملکردی باکتری ها ارائه می دهند.در محدوده مطالعات پروتئومیکسی باکتریایی،علاوه بر باکتری های بیماری زا، باکتری های پروبیوتیکی نیز مطرح می باشند که به عنوان بخشی از ساختار این میکروارگانیسم ها و همچنین در اثر فعالیت متابولیکی آن ها، ترکیباتی موسوم به پست بیوتیک تولید می گردند که مسئول اثرات مفید آن ها بوده ودارای خواص مختلفی از جمله اثرات ضدمیکروبی،ضد التهابی و تعدیل کنندگی سیستم ایمنی می باشند.
نتیجه گیریبهره گیری از پروتئومیکس کاربردی در زمینه تجزیه و تحلیل نمایه پروتئومی باکتری ها از جمله پروبیوتیک ها می تواند رویکردی نوین در جهت شناخت همه جانبه متابولیت های پست بیوتیک عنوان گردد که به مراتب زمینه ساز غنی سازی ماتریکس مواد غذایی جهت توسعه غذاهای فراسودمند برای اهداف سلامت بخشی می باشد.
کلیدواژگان: باکتری شناسی، پست بیوتیک، پروبیوتیک، پروتئوم، پروتئومیکس -
صفحات 1232-1244
تیره خشخاش Papaveraceae یکی از مهم ترین خانواده های حاوی آلکالوئید است. حاوی آلکالوئیدهای ایزوکینولین شامل آپورفین ها، پروتوپین ها، پروتوبربرین ها و پروآپورفین ها می باشد. جنس Glaucium از خانواده Papaveraceae شامل حدود 25 گونه گیاه علفی در جهان است و آپورفینوئیدها بیشترین تعداد آلکالوئیدهای جدا شده از این جنس را تشکیل می دهند. آلکالوئید اصلی جنس گلوسیوم، گلوسین با فرمول S-(+)-Glaucine (C21H25NO4) می باشد این ترکیب از گروه آلکالوئیدهای آپورفین است و در پزشکی به عنوان ضدسرفه استفاده می شود. در تحقیق حاضر، ترکیب گلوسین برگ 15 تاکسون از 9 گونه گلوسیوم از ایران بررسی شد. این گونه ها از استان های شمالی، غربی و مرکز کشور برداشت شدند و عصاره های اتانولی برگ های آن ها برای شناسایی انواع و مقادیر ترکیبات گلوسین آنها تحت HPLC قرار گرفت. غلظت این ترکیبات گلوسین بین گونه ها متفاوت بود. بیشترین مقدار ترکیبات گلوسین در G. corniculatum var corniculatum و G. corniculatum var flaviflorum و G. flavum var flavum کمترین مقدار را داشت. گونه های مورد بررسی در درخت WARD به دو گروه مجزا تقسیم شدند. همه افراد مورد بررسی متعلق به یک گونه از جنس بودند، بنابراین یافته های ما نشان داد که داده های گلوسین در سطح گونه برای شناسایی گونه مفید است.
کلیدواژگان: فیتوشیمیایی، گلوسیوم، گلوسین، آلکالویید -
صفحات 1233-1241مقدمه
با توجه به این که طرحواره درمانی می تواند نقش موثری در بهبود علائم روان شناختی داشته باشد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر احساس ناکامی و شفقت به خود در افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی انجام شد.
روش کاراین مطالعه به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه مورد نظر تمامی بیماران مبتلا به شخصیت مرزی مراجعه کننده به کلینیک تخصصی روان شناختی شهر تهران در سال 1403 بود. حجم نمونه مورد بررسی با مراجعه به جدول Cohen سطح اطمینان 95 درصد، اندازه اثر 30/0 و توان آماری 83/0، برای هر گروه 12 نفر تعیین شد. اما از آن جایی که احتمال ریزش برخی نمونه ها وجود داشت و هم چنین در جهت تعمیم پذیری بیشتر نتایج، حجم نمونه در هر گروه 15 نفر تعیین شد. ابزارهای تحقیق مقیاس خود شفقتی نف (SCS)و پرسشنامه احساس ناکامی گیلبرت و آلن بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد.
نتایجنتایج نشان داد که میانگین نمره شفقت به خوددر گروه درمان نسبت به گروه کنترل به صورت معناداری افزایش و احساس ناکامی کاهش داشت (01/0>P).
نتیجه گیریمی توان گفت که استفاده از طرحواره درمانی بر بیماران مبتلا به شخصیت مرزی موثر است. بر این اساس توصیه می شود از درمان طرحواره درمانی بر بهبود در افراد مبتلا به شخصیت مرزی استفاده شود.
کلیدواژگان: طرحواره درمانی، احساس ناکامی، شفقت به خود، شخصیت مرزی -
صفحات 1245-1256مقدمه
آرتریت روماتویید از جمله بیماری های خود ایمنی و سیر مزمن و پیشرونده دارد. این بیماری علاوه بر مشکلات فیزیکی و ناتوانی های جسمی، پیامدهای اجتماعی و روان شناختی را به دنبال دارد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی طرح واره درمانی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور پایدار بر شاخصهای درد (شدت/پذیرش) در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید بود.
روش کارپژوهش حاضر، یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه آزمایش (طرح واره درمانی و درمان پذیرش و تعهد) و یک گروه کنترل با آزمون پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی افراد مبتلا به بیماری آرتریت روماتوئید تحت درمان منظم دارویی بودند که به علت دردهای مکانیکال و غیر التهابی بیمارستان لقمان شهر تهران در بازه زمانی سال 1401-1402 تشکیل پرونده داده بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش ابتدا به صورت نمونه گیری هدفمند بود و 60 نفر (هر گروه 20 نفر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه های استاندارد شدت درد کیوبک و همکاران (1995) و پذیرش درد مککراکن و ولز (2004) برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. از تحلیل آمیخته با اندازه گیری های مکرر با نرم افزار SPSS نسخه 25 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
نتایجنتایج نشان داد که اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شاخص های درد بیشتر از طرحواره درمانی بود.
نتیجه گیریبه منظور بهبود شاخص های درد بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید استفاده از طرح واره درمانی و درمان پذیرش و تعهد پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: طرح واره درمانی، درمان پذیرش و تعهد، شاخصهای درد، آرتریت روماتوئید -
صفحات 1257-1267
هدف این مطالعه مقایسه اثربخشی درمان مثبت نگر و رفتاردرمانی دیالکتیک بر خودشناسی نوجوانان آسیب پذیر تحت پوشش بهزیستی شهر تهران بود. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان آسیب پذیر تحت پوشش اداره بهزیستی شهر تهران در سال 1400 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس و به صورت غربالگری تعداد 60 نفر نمونه انتخاب شدند که به طور مساوی و به صورت تصادفی در گروه های مداخله روان شناسی مثبت نگر و رفتاردرمانی دیالکتیک و گروه کنترل گمارش شدند. نمره به دست آمده از پرسشنامه خودشناسی کتل (1998) در غربالگری اولیه به عنوان پیش آزمون لحاظ شد. سپس مداخله روان شناسی مثبت نگر و رفتاردرمانی دیالکتیک هرکدام به تعداد 10 جلسه 90 دقیقه ای به گروه آزمایشی مختص خود ارائه شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. سپس هر سه گروه در پس آزمون مورد اندازه گیری قرار گرفتند. همچنین بعد از یکماه دوره پیگیری با اجرای پرسشنامه خودشناسی انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس آمیخته نشان داد درمان مثبت نگر و رفتاردرمانی دیالکتیک بر خودشناسی نوجوانان آسیب پذیر تحت پوشش بهزیستی شهر تهران موثر بود (001/0 <p). همچنین، تاثیر درمان مثبت نگر از رفتاردرمانی دیالکتیک در بهبود خودشناسی بیشتر بود (001/0 <p). نتایج در مرحله پیگیری حفظ شدند. نتایج این تحقیق لزوم توجه خاص به مسائل نوجوانان آسیب پذیر را آشکار می سازد.
کلیدواژگان: درمان مثبت نگر، رفتاردرمانی دیالکتیک، خودشناسی، نوجوانان آسیب پذیر -
صفحات 1258-1283مقدمه
استفاده از رستوریشن های موقت در درمان بیماران نیازمند پروتزهای دندانی به عنوان یکی از مراحل ضروری مطرح می شود. استحکام خمشی به عنوان یک شاخص کلیدی در انتخاب مواد برای رستوریشن های موقت، به خصوص در نواحی قدامیو طولانی اهمیت دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقاومت خمشی ترمیمهای موقت ساخته شده با فرز و پرینت سه بعدی در مقایسه با روش مرسوم انجام شد.
روش کارمدل اصلی رستوریشن موقتی طراحی شده و با استفاده از تکنیک های Milling و پرینت سه بعدی تولید شد. نمونه های رستوریشن سه واحدی پس از ساخت تحت فرآیندهای پس پردازش قرار گرفته و در بزاق مصنوعی نگهداری شدند. سپس، نمونه ها تحت ترموسایکلینگ قرار گرفته و آزمایش خمش سه نقطه ای بر روی آن ها انجام شد. نتایج نشان داد که بالاترین میانگین استحکام خمشی مربوط به نمونه های پرینت شده با زاویه 45 درجه بوده و از نظر آماری نسبت به دیگر گروه ها تفاوت معنی داری نشان دادند. در مقابل، رستوریشن های تولیدی به روش سنتی کمترین استحکام خمشی را داشتند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS24 و آزمون های ANOVA و LSD تحلیل شدند.
نتایجتفاوت معنی داری بین گروه های مختلف مشاهده شد، به طوری که روش پرینتر سه بعدی با زاویه 45 درجه به طور معنی داری استحکام خمشی بالاتری نسبت به سایر روش ها دارد (05/0<P).
نتیجه گیریاین یافته ها تاثیر روش های مختلف ساخت بر ویژگی های مکانیکی رستوریشن ها را نشان داده و استفاده از فناوری های پیشرفته مانند پرینت سه بعدی را در دندانپزشکی تاکید می کنند. استفاده از این فناوری ها می تواند به بهبود عملکرد و دوام رستوریشن های موقت کمک کند و کیفیت درمان دندان پزشکی را ارتقا دهد.
کلیدواژگان: رستوریشن های موقت، پرینت سه بعدی، پروتزهای دندانی، مقاومت خمشی -
صفحات 1268-1284
پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر روایت درمانی راه حل محور و درمان راه حل محور بر کیفیت زندگی زوجین دارای تعارض انجام شد. روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل به همراه آزمون پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زوجین دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان شیروان در سال 402-1401 بودند. نمونه آماری شامل 30 زوج دارای تعارض زناشویی بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. درمان روایت محور راه حل (SFNT) و درمان مبتنی بر راه حل (SFT) به طور جداگانه به مدت 6 جلسه برای گروه های آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHO) بود. برای تجزیه و تحلیل داده از آزمون های تحلیل واریانس مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با استفاده از نرم افزار آماری spss-26 استفاده شد. نتایج نشان داد که روایت درمانی راه حل محور و درمان راه حل محور بر پس آزمون و پیگیری کیفیت زندگی زوج های متعارض باثرگذار بود (001/0>P). همچنین، نتایج نشان داد که تاثیر روایت درمانی راه حل محور بر متغیر کیفیت زندگی زوج های متعارض بهتر از درمان راه حل محور بود (001/0>P). با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت که در جهت حل تعارض زوجین می توان از هر دو رویکرد استفاده نمود هرچند که اثربخشی رویکرد روایت درمانی راه حل محور نسبت به درمان راه حل محور بیشتر بود.
کلیدواژگان: روایت درمانی، راه حل محور، کیفیت زندگی، زوجین دارای تعارض -
صفحات 1269-1278مقدمه
مطالعه حاضر با هدف اثر یک دوره بازتوانی قلبی بر تغییرات سطح کوپپتین و کیفیت زندگی در مبتلایان آنفارکتوس میوکارد حاد انجام گرفت.
روش کاردر این مطالعه نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون، 30 مرد دارای بیماری سندرم کرونری حاد به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 6 هفته برنامه بازتوانی قلبی را انجام دادند، در حالیکه گروه کنترل در طی این مدت هیچگونه فعالیت فیزیکی منظمی را انجام ندادند. قبل و بعد از برنامه بازتوانی کوپپتین و کیفیت زندگی شرکت کنندگان اندازه گیری شد. داده ها به روش کوواریانس تحلیل شد.
نتایجنتایج نشان داد تمرین بازتوانی قلبی بر افزایش کوپپتین و افزایش کیفیت زندگی (05/0P≤) تاثیر معنی داری دارد.
نتیجه گیریبه طور کلی می توان بیان کرد که برنامه تمرینی بازتوانی قلبی می تواند نقش مهمی در بهبود وضعیت های جسمانی و روانی مبتلایان آنفارکتوس میوکارد حاد به همراه داشته باشد.
کلیدواژگان: کوپپتین، کیفیت زندگی، برنامه بازتوانی قلبی، مبتلایان آنفارکتوس میوکارد حاد -
صفحات 1279-1299مقدمه
اختلال اضطراب جدایی یکی از رایج ترین اختلالات روانی در بین کودکان و نوجوانان است و لذا با توجه به شیوع این اختلال در کودکان و آثار زیان بار آن بر رشد و عملکرد کودکان و جلوگیری از تداوم و درمان آن، پژوهش در حوزه کودک و شناسایی عوامل موثر بر آن بسیار اهمیت دارد.
هدفهدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش اضطراب و روابط موضوعی مادران در پیش بینی اضطراب جدایی کودکان دبستانی بود.
روش اجرای تحقیق:
روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه ی دانش آموزان پایه اول ابتدایی شهر قم در سال 1400 بود که تعداد آن ها بر اساس آمار اخذ شده از اداره آموزش و پرورش برابر با 23864 نفر بود. نمونه آماری شامل 378 نفر از اعضای جامعه آماری مذکور بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای به کار گرفته شده شامل مقیاس سنجش اضطراب جدایی(نسخه والد و کودک) هان و همکاران(2003) و پرسشنامه اضطراب بک (1990) و مقیاس روابط موضوعی بل (1995) بودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش همزمان) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام گرفت.
نتایج تحقیق:
نتایج نشان داد که حدود 6/13 درصد واریانس اضطراب جدایی کودکان توسط اضطراب مادران و زیرمقیاس های روابط موضوعی مادران (دلبستگی نا ایمن، بیگانگی، بی کفایتی اجتماعی و خود میان بینی) پیش بینی می شود. اضطراب مادران رابطه مثبت و معناداری با اضطراب جدایی کودکان دارد.
کلیدواژگان: اضطراب، روابط موضوعی، اضطراب جدایی، مادران، کودکان دبستانی -
صفحات 1300-1311مقدمه
پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودشفقتی بیماران دیالیزی انجام شد.
روش کارروش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری بود، جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران دیالیزی مراجعه کننده به مرکز دیالیز بیمارستان خاتم الانبیا در شهرستان شاهرود در سال 1402 به تعداد 211 نفر بودند. نمونه پژوهش شامل 45 نفر و روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. ابزارهای پژوهش شامل؛ پرسشنامه خودشفقتی نف (2003)، پروتکل درمان شناختی-رفتاری (والساراج و همکاران، 2021) و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی(سگال و همکاران، 2013) بود. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شد.
نتایجنتایج نشان داد که دو شیوه مداخله درمان شناختی رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودشفقتی بیماران دیالیزی در پس آزمون اثر معنی دار داشت. بین نمرات خودشفقتی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری صرف نظر از نوع مداخله، تفاوت وجود داشت. از بین دو روش مداخله درمان شناختی رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان شناختی رفتاری در افزایش خودشفقتی در بیماران دیالیزی موثرتر بود (001/0>P)
نتیجه گیریبا هر دو روش درمان شناختی رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی به ویژه درمان شناختی رفتاری که موثرتر بود، می توان بهبودی بیماران دیالیزی را تسریع کرد.
کلیدواژگان: خودشفقتی، درمان شناختی رفتاری، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، بیماران دیالیزی -
صفحات 1312-1321مقدمه
با توجه به نبود طرح های آزمایشی تصادفی کنترل شده در خصوص فرآیندهای تنظیم هیجان و تحمل پریشانی در مدیریت اختلال شخصیت مرزی و ضرورت و اهمیت این موضوع، لازم شد تا اثربخشی درمان روانپویشی مبتنی برظرفیت سازی بر بدتنظیمی هیجانی و تحمل پریشانی افراد دارای اختلال شخصیت مرزی مورد مطالعه قرار گیرد.
روش کارپژوهش حاضر یک طرح آزمایشی کنترل شده تصادفی است که در آن از تمامی بیماران اختلال شخصیت مرزی دارای بدتنظیمی هیجانی بالا و تحمل پریشانی پایین مراجعه کرده به کلینیک های اعصاب و روان شهر تهران در پاییز 1402، 30 آزمودنی با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و بر اساس معیارهای ورودی انتخاب شدند. آنها به طور تصادفی در یکی از گروه های مداخله (روانپویشی مبتنی بر ظرفیت سازی) یا کنترل قرار گرفتند. از مقیاس دشواری های تنظیم هیجان (DERS) و مقیاس تحمل پریشانی (DTS) به منظور اندازه گیری پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه مورد تحلیل قرار گرفت.
نتایجآزمون تحلیل کوواریانس برای تغییرات بین گروهی هر دو متغیر بدتنظیمی هیجانی (04/0P= و 66/75F=) و تحمل پریشانی (02/0P= و 15/86F=) معنادار بود.
نتیجه گیریدر نتیجه می توان روان درمانی پویشی مبتنی بر ظرفیت سازی را درمانی مناسب برای کاهش بدتنظیمی هیجانی و افزایش تحمل پریشانی بیماران اختلال شخصیت مرزی در نظر گرفت.
کلیدواژگان: درمان روانپویشی مبتنی بر ظرفیت سازی، بدتنظیمی هیجانی، تحمل پریشانی، شخصیت مرزی -
صفحات 1323-1333مقدمه
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت بر خود انتقادگری و خستگی روانی بیماران افسرده انجام شد.
روش کارپژوهش حاضر یک طرح آزمایشی کنترل شده تصادفی است که در آن از تمامی بیماران دارای اختلال افسردگی اساسی مراجعه کرده به کلینیک های اعصاب و روان شهر قم درزمستان 1402، 64 آزمودنی با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و بر اساس معیارهای ورودی انتخاب شدند. آنها به طور تصادفی در یکی از گروه های مداخله (ISTDP) یا کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه چندبعدی خستگی (MFI-20) و مقیاس خود-انتقادگری گیلبرت (SCS) به منظور اندازه گیری پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه مورد تحلیل قرار گرفت.
نتایجیافته های حاصل از آزمون کوواریانس چند متغیره نشان داد که بین گروه روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت و کنترل در ترکیبی از متغیرهای خستگی روانی و خود-انتقادگری تفاوت معناداری وجود دارد (81/36F= و05/0 P<). همچنین نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که میانگین گروه دریافت کننده روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت هم در متغیر خستگی روانی و هم در متغیر خود-انتقادگری از میانگین گروه کنترل به طور معناداری کوچکتر است.
نتیجه گیریمی توان روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت را درمانی مناسب برای کاهش خود-انتقادگری و خستگی روانی بیماران افسرده در نظر گرفت.
کلیدواژگان: خستگی روانی، خود-انتقادگری، افسردگی، روانپویشی
-
Pages 1031-1040Introduction
Breast cancer is one of the leading causes of death in women. Breast self-examination (BSE) is an important behavior to raise women's awareness of the early symptoms of breast cancer. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of an educational program based on the self-efficacy model on breast self-examination behavior in healthy volunteers.
Materials and MethodsIn this quasi-experimental study, 78 health volunteers from Mashhad participated and were randomly categorized into two groups (intervention (N=39) and control groups(N=39). Before the performing of the education program the self-report, valid, and reliable questionnaires were completed by groups. Then, the intervention groups received the educational program about the BSE in the form of lecture, group discussion, and questioning and answering in 4 sessions and the non-intervention group did not receive the education. Both groups completed the questionnaires 2 months after the intervention. Data were analyzed using SPSS software version 18 by one-way ANOVA, t student and paired t-test, Pearson and Spearman correlation tests and p≤0.05 considered significant.
ResultsThe results showed there was a significant difference between the means of self-efficacy score in the intervention (38.6±5.02) and control groups (34.7±5.8) (p <0.001). Also, there was a significant difference between the means of breast self-examination behavior in intervention and control groups (p <0.001).
ConclusionThe results showed that education based on the self-efficacy model had a positive effect on breast self-examination behavior, so it seems necessary emphasizing on self-efficacy model in breast cancer prevention programs.
Keywords: Breast Cancer, Self-Efficacy Model, Breast Self-Examination, Health Volunteers -
Pages 1041-1049Introduction
Using radius hematoma block method can provide good anesthesia in distal radius fractures, but sometimes it is difficult to do it using anatomical landmarks. Performing the block procedure under ultrasound guidance can improve the success rate of the block and pain relief during delivery.
MethodsIn this double-blind clinical trial study, 100 patients over 15 years of age with acute distal radius fracture were randomly assigned to two groups of hematoma block without ultrasound guidance and hematoma block with ultrasound guidance (47 people). Examining the amount of pain during block and insertion based on a Likert scale of 0 to 10 (0=no pain and 10=most pain) during insertion and half an hour after insertion was done and compared in two groups.
ResultsIn this study, 69% of participating patients were women, the average age of patients in the group with ultrasound guidance was 47.25 years and in the group without ultrasound guidance was 55.16 years. The average number of VAS during descent in the group with ultrasound guidance and without ultrasound guidance was 5.42 and 5.81, respectively, and half an hour later, it was 1.91 and 2.33, respectively.
ConclusionIt seems that performing hematoma block under ultrasound guidance especially in cases where there are no suitable local landmarks or for reasons such as swelling of soft tissue, bone anatomy, crushing of fracture fragments, or the presence of interfering factors in diagnosing the exact location of the fracture. Hematoma block becomes complicated and difficult, it can be very helpful.
Keywords: Hematoma Block, Distal Radius Fracture, Under Ultrasound Guidance -
Pages 1042-1049Objective
The purpose of this experimental study was to evaluate the shear strength of some common artificial teeth in the Iranian market.Materials&
Methods8 sets of 4 types (2 sets of each type) of different artificial teeth available and common in the Iranian market are prepared; including Finex (BetaDent co, Iran), "President" (Idealmakoo co, Iran), "Yamahachi" (Yamahachi co, Japan) and "Ivoclar" (Ivoclar Vivadent, Italy) used in removable dentures.10 samples were prepared from each set. These samples were 4 * 2 * 2 mm3, After mounting, all samples were subjected to 3000 load cycles and then the shear strength of artificial teeth samples mounted in heat-cured acrylics measured by using UTM (Universal Testing Machine,SANTAM Co., Iran).
ResultsMean and standard deviation of acrylic shear bond strength of artificial teeth from highest to lowest:in Ivocular artificial teeth 244.20 ± 25.96, in Yamahachi artificial teeth 221.00 ± 24.56, in Finex artificial teeth 179.8 ± 22.46 and in President artificial teeth were 150.33 ± 21.20.There is no interaction between artificial tooth brand and type of acrylic base (p = 0.111) but there is a significant difference between type of acrylic base and artificial tooth brand (P <0.001 for each).
ConclusionThe average of shear stength of Yamahachi artificial teeth was higher than Finex and President.according to findings, it seems use of Ivocular and Yamahachi artificial teeth respectively decreases the possibility of separation of artificial teeth from acrylic base.also in every artificial tooth brands.
Keywords: Shear Bond Strength, Acrylic Teeth, Denture Base Resin, Edentulism -
Pages 1050-1061Introduction
Myocardial infraction is one of the main causes of death in today's society. Rehabilitation changes some markers in this disease. The aim of this research is to investigate the reaction of factor derived from fibroblasts and endostatin to the acute rehabilitation of physical activity along with electrical stimulation in infarcted rats.
Material and MethodIn this controlled experimental study with a control group, 50 Wistar rats (8weeks old, 220±15g) were induced with isoproterenol (150mg/kg) to infarction. Then they were randomly divided into 5 groups of 10 healthy, infarct, rehabilitation, electrical stimulation and rehabilitation with electrical stimulation. The intervention groups underwent increasing rehabilitation (with a speed of 10 to 18m/min and duration of 50m) and electrical stimulation (a foot shock with an intensity of 0.5 M/A and duration of 20m) for one session. After exercise and anesthesia, venous blood samples were collected for FGF-2 and Ens serum levels and evaluated by ELISA method. ANOVA was used for data analysis at a significance level of P<0.05.
ResultsInduction of rats with isoproterenol led to a significant increase in the serum levels of FGF-2 and Ens in all groups (P=0.0001). ANOVA showed that a session of rehabilitation led to a significant increase (P=0.040) of serum FGF-2 levels and a non-significant decrease (P=0.547) of Ens in all groups compared to infarction.
ConclusionIt seems that increasing acute rehabilitation by creating positive angiogenic changes in infarcted rats can play an important role in improving myocardial damage and replacing closed capillaries.Key words
Keywords: Exercise Rehabilitation, Infarction, Fibroblast Growth Factor-2, Endostatin -
Pages 1062-1074Background and Aim
Granuloma is a delayed type hypersensitivity reaction in response to foreign material. It is manifested by the organized accumulation of mature mononuclear macrophages. Sometimes granuloma may be formed in the absence of external factors. In addition to infectious agents, autoimmune diseases and primary immune deficiencies can cause granuloma. A number of primary immune deficiencies can cause autoimmune disorders and granulomatous inflammation, so these people in addition to frequent infections suffer from non-infectious complications that can have an important effect on prognosis. In this review, we intended to have an overview of primary immunodeficiency diseases with granulomatous inflammation and evaluate the effects of these lesions on the prognosis and course of the disease. Article search was performed by Scopus, Web of Science, and Google Scholar databases. We tried to use the latest and most reliable articles in English and Persian language that are related to our topic. The best articles were selected as references after evaluation of the journal and methodology of the paper. .
ConclusionTimely diagnosis and treatment of inflammatory conditions, which sometimes appear before infectious manifestations, will be effective in improving the prognosis of the disease. The treatment of these patients with immunosuppressive drugs and corticosteroids should be based on several factors such as: patient's condition, severity of granulomatous inflammation, and presence of active fungal or bacterial infection.
Keywords: Granuloma, Primary Immunodeficiency, Granulomatous Inflammation, Autoimmunity -
Pages 1075-1088Introduction
HIV is one of the problems that can cause psychological problems, so the methods of treating the psychological problems of these patients should be determined. The purpose of this study was to compare the effectiveness of schema therapy and compassion therapy on self-criticism and stigma in people with human immunodeficiency virus (HIV).
MethodThe present study was a semi-experimental design of pre-test-post-test type with two experimental groups (schema therapy and compassion therapy) and a control group with a 3-month follow-up test. The statistical population of this research includes all the people infected with the human immunodeficiency virus (+HIV) who have not yet reached the stage of AIDS and who were in Imam Khomeini (RA) hospital in Tehran in the period of 1401-1402, who had a case file and to receive medical services and They referred to this center. The sampling method in this research was firstly targeted sampling and 60 people (20 people in each group) were selected as a sample. Mixed analysis with repeated measurements with SPSS version 26 software was used for data analysis.
ResultsThe results showed that both schema therapy and compassion therapy were effective in reducing self-criticism and stigma (p<001). Also, the results showed that the effectiveness of compassion therapy on reducing self-criticism and schema therapy on reducing astigmatism was higher (p<001).
ConclusionBoth schema therapy and compassion therapy are effective and it is necessary to pay attention to these two interventions in the psychological challenges of human immunodeficiency virus (HIV) sufferers.
Keywords: Stigma, Self-Criticism, Compassion Therapy, Schema Therapy, Immunodeficiency Virus (HIV) -
Pages 1089-1109Introduction
Glioblastoma is one of the most malignant brain tumors, which is also known as primary neuroepithelial tumors. Glioblastoma malignant tumors include 20-40% of brain tumors. The LMO1 gene is located at position 11P15.4 and is introduced as an oncogene in some cancers. This study was conducted for the first time in Iran to identify and investigate the relationship between LMO1 gene mutations and glioblastoma.methodIn this research, the Touchdown PCR technique and DNA sequencing method were used in 35 blood samples of people with glioblastoma multiforme and 40 control samples. Bioinformatics analyses were also performed to investigate the pathogenic effect of nucleotide changes in this gene.
ResultsIn this study, four point mutations were identified, of which two of the new mutations were misense and led to amino acid changes in one of the important domains of the protein (p.M135K and p.N148H), which indicates their potential pathogenicity. Our results of bioinformatics databases predicted that both of these mutations affect protein function, such that they can disrupt this domain and impair its function. Also, a nucleotide change was observed in the 3'UTR region of this gene (c.*74A>G), which is located at the binding site of two regulatory miRNAs and is expected to disrupt the binding of these miRNAs to the target sequence.
ConclusionThese findings predict that any mutations in the LIM-sensitive domains in the LMO1 gene are significantly related to the pathogenesis of glioblastoma and most likely have a significant impact on the function of this transcriptional cofactor.
Keywords: Brain Tumors, Sequencing, Glioblastoma Multiform, LMO1 Gene, Touchdown PCR -
Pages 1110-1124Introduction
Adhering to a gluten-free diet has an important impact on the quality of life of celiac patients, and non-adherence to it will have long-term complications. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the effect of telenursing training on the efficiency and adherence to the diet of adolescents with celiac disease.
Materials and methodsThis research was a semi-experimental study. Which was conducted on 60 teenagers. Eligible patients were selected in an accessible manner and then were placed in two intervention and control groups. Patients in the intervention group received 5 sessions of virtual telenursing training. Questionnaire of demographic information, self-efficacy and adherence to diet was completed by both groups, before and after the intervention. Data were analyzed by SPSS-22 software. A significance level of p<0.050 was considered.
ResultsThe two groups did not have a statistically significant difference in terms of the average score of dietary compliance before the intervention (P=0.07). But after the intervention, there was a statistically significant difference in the two groups (P < 0.001). Also, according to the results, the two groups did not have a statistically significant difference in terms of the average self-efficacy score before the intervention (P = 0.12). But after the intervention, a statistically significant difference was observed (P < 0.001).
ConclusionAccording to the findings and according to the effectiveness of the intervention, the use of telenursing in health policy related to chronic diseases can play an important role in increasing the health level of the society.
Keywords: Celiac Disease, Self-Efficacy, Telenursing, Diet Adherence -
Pages 1125-1133Objective
The purpose of this research was to investigate the effectiveness of the health promotion package based on the basic beliefs of kidney cancer patients.
MethodThe research method was a semi-experimental type with a pre-test, post-test and follow-up design with a control group. The statistical population was all people with kidney cancer who were members of Tehran Kidney Cancer Association in 2001-2001, and 30 people were selected in a purposeful way and randomly assigned to two experimental groups and one control group. Basic beliefs questionnaires (Catlin and Estein, 1992) were used to collect information. Data were analyzed with SPSS 22 software and using multivariate covariance analysis.
FindingsThe results indicate that there was a significant difference between the mean world scores (p<0.001) and favorable self-belief (p<0.001) between the experimental and control groups in the post-test scores.
Conclusionhealth promotion package based on flourishing on basic beliefs is effective. effective
Keywords: Health Promotion, Basic Beliefs, Kidney Cancer, Flourishing -
Pages 1134-1147Introduction
Emergency Medical Services (EMS) is the first point of service for people who are in critical conditions and need emergency services, and high blood pressure is one of the most important causes of death in Iran and the world.
MethodThis applied and descriptive-analytical research, using spatial statistics and geographic information system (GIS), analyzed the epidemiologic space-time of blood pressure in the city of Mashhad. The statistical population, the total number of blood pressure patients (3555 people), are within the city of Mashhad, who contacted the EMS center between 2018 and 2019. To identify the spatial pattern of blood pressure disease, in the analysis of the spatial distribution pattern of central complication techniques, standard deviation curve, high/low clustering analysis, hot spot analysis, global and local Moran index and kernel density analysis to analyze and how the pattern Spatial distribution of blood pressure disease has been used by GIS.
ResultsThe findings show that the index of clustering analysis in the spatial pattern is in the form of severe clustering. Cornell's density estimation model showed that the most areas involved in blood pressure diseases include the northeastern areas towards the center of Mashhad city, where patients with high or low blood pressure have gathered in hot or cold clusters.
ConclusionBy using the analytical results, a comprehensive understanding of the centers of blood pressure disease, and the spatial patterns and geographical distribution of health, in Mashhad city, has been achieved, which can be taken into account in preventive measures.
Keywords: Spatio-Temporal Analysis, High Blood Pressure, Emergency Medical Services (EMS), Geographic Information System (GIS), Mashhad City -
Pages 1135-1143Background
In the Iranian society, with the spread of the news of the widespread spread of the corona virus and the gradual involvement of all the provinces of the country, the stage of denying the disease gradually turned into a serious fear. One of the concepts that is synonymous with damage and crisis is social resilience, which expresses the ability of a society to control the consequences of crisis and damage. In other words, resilience provides a possibility for the person and the society to absorb the effects of damage, therefore, this research was conducted with the aim of investigating the factors affecting the reduction of the consequences of Corona in Bandar Abbas city.
Materials and MethodsTo properly cover the research problem, both quantitative and qualitative methods simultaneously. The study population included the residents of Bandar Abbas city, and a statistical sample of 384 people was determined through random stratification sampling and using the modified Cochran formula. The data collection tools were questionnaires to extract and compile information related to the subject, as well as two questionnaires to measure research variables. In the current research, a researcher-made questionnaire was used to measure the variable of social resilience, and a periodic questionnaire was used to measure the consequences of Corona. For analysis, SPSS version 21 software was used for descriptive and bivariate analysis and Lisrel8. 50 software for multivariate analysis.
ResultsThe results of this research showed that at the 99% confidence level, the spread of Corona has had social, economic, health, recreational welfare consequences in Bandar Abbas city. Also, social resilience and its four dimensions have a significant difference with the average score of the spectrum, which in the dimensions of ability to teach and learn, ability to adapt and the whole variable of social resilience, the average obtained is higher than the scale score. However, in the two dimensions of ability to face danger and the power of organization, the average score obtained has a significant and negative difference compared to the average score, and it can be said that the social resilience of the families of Bandar Abbas city is considered weak in these aspects.
ConclusionThe results of the research indicated the positive impact of the socio-economic base of families with the degree of resilience and the degree of influence of the negative consequences of Corona. To put it simply, a higher socio-economic base allows individuals and families to have more social resilience.
Keywords: Corona, Pandemic, Resilience, Organization, Bandar Abbas -
Pages 1149-1158Introduction
Women heads of households face psychological and social difficulties and challenges to achieve psychological well-being. Therefore, the aim of the present study is to compare the effectiveness of cognitive behavioral therapy and existential therapy on the psychological well-being and hope of female heads of households in Rasht city.
MethodThe research method was semi-experimental with a pre-test, post-test, and follow-up plan with two experimental groups and a control group. The statistical population includes all female heads of households in the city of Rasht and the sample size includes 60 people who were randomly assigned to two experimental groups (20 people in the existential therapy group and 20 people in the cognitive behavioral therapy group) and a control group (20 people). were given. Then, eight 90-minute group sessions of cognitive behavioral therapy and existential therapy were presented to each of the two experimental groups.
ResultsThe results showed that the main effect of time is statistically significant in the variables of psychological well-being and hope, which means that between the three stages of pre-test, post-test and follow-up in the variables of psychological well-being and hope of women heads of households in the two experimental groups (cognitive-behavioral therapy and existential therapy) there was a significant difference, which indicated the significant effect of both treatment methods on the dependent variables of the research.
ConclusionBoth treatment methods have been able to increase the psychological well-being and hope of female heads of the household to the same extent.
Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Existential Therapy, Psychological Well-Being, Hope, Female Heads Of The Household -
Pages 1159-1170Background and purpose
Physical diseases such as multiple sclerosis cause psychological and physical damages in the patients. Therefore, the present study was conducted with the purpose of investigating the role of life style on the mental wellbeing with the mediation role of health hardiness in the women with multiple sclerosis.
MethodologyIt was a descriptive study in correlational and structural equations type. The statistical population included all the women with MS who referred to specialized clinics in the city of Tehran in 2019, sixty of whom were selected via available sampling method as the research sample. The data collection instruments included life style questionnaire (La’li et.al, 1991), health hardiness inventory (Gebhardet, Vander Doef, Paul, 2001), and mental wellbeing (Keyes, Magyar-Moe, 2003). The data analysis from this study was conducted through structural equations modeling method.
FindingsThe results of investigating the direct effects of research variables showed that the life style had significant direct effect on the mental wellbeing, mental wellbeing had significant direct effect on the health hardiness and health hardiness had significant direct effect on the mental wellbeing (P<0.05). Moreover, the mediating role of health hardiness was confirmed in the relationship between the life style and mental wellbeing in the patient with MS.
Conclusionaccording to the results of the study, paying more attention to the role of life style and psychological factors such as health hardiness in order to increase mental wellbeing of the patients with MS is suggested.
Keywords: Life Style, Mental Wellbeing, Health Hardiness, Multiple Sclerosis -
Pages 1171-1183
Psoriasis is one of the most common autoimmune, psychosomatic diseases of the skin, which is accompanied by vulnerability to stress, emotional disorders, and difficulty in expressing negative feelings. The role of emotional experiences and especially alexithymia in the clinical course of many skin diseases has been confirmed. The aim of the present study was to investigate the role of alexithymia and psychological distress in predicting the degree of itching and the severity of the disease in people with psoriasis. The statistical population of the study was psoriasis sufferers in 1401 from Tehran. For this purpose, with the available sampling method, 187people with psoriasis who were members of the Iranian Psoriasis Association participated in the research online. Toronto alexithymia Questionnaire (TAS-20), Kessler's Psychological Distress Scale, Psoriasis Level and Severity Index (PASI) and self-report itch intensity measurement were completed. The results of the correlation analysis showed that there is a positive and significant correlation between alexithymia, psychological distress, severity of itching and severity of the disease. Stepwise regression was used to investigate the moderating role of alexithymia between psychological distress and itching severity. The findings show that the beta related to the interaction of alexithymia and psychological distress is significant in predicting 34%of itching in psoriasis. But these results were not significant for predicting the severity of the disease by emotional ataxia and psychological distress.
Keywords: Psoriasis, Alexithymia, Psychological Distress, Itch -
Pages 1184-1192Introduction
Enteroaggregative Escherichia coli has many virulence genes that are related to its pathogenicity. The main purpose of this study was to the molecular analyze virulence genes of Enteroaggregative Escherichia coli isolates isolated from diarrhea children.
Materials and MethodIn this cross-sectional descriptive study, after collecting 410 stool samples from diarrhea children, 352 Escherichia coli isolates were isolated using biochemical tests, and 39 EAEC isolates were isolated using the molecular PCR method and CVD432, aggR primers, and virulence genes were investigated. fimA, aap, astA, aafA, cdt in Enteroaggregative Escherichia coli isolates was performed by molecular PCR method.
ResultsAccording to the results of the molecular method, out of a total of 39 EAEC isolates, respectively, the most isolates related to 37 (94.87%) fimA gene, 35 (89.74%) aap gene, 11 (20.28%) astA gene, 3(69 (7%) aafA gene and cdt gene were not found in any of the isolates.
ConclusionThe results showed that in EAEC isolates, the most frequent virulence genes are related to aap and fimA, and these genes play a role in bacterial aggregation and penetration into mucous tissue and intracellular accumulation of isolates, and in adhesion and biofilm formation. On the other hand, the presence of various pathogenic genes in EAEC isolates indicates the direct involvement of these genes in bacterial pathogenicity.
Keywords: “EAEC”, “Virulence Genes”, “Children's Diarrhea”, “Molecular Analyze” -
Pages 1193-1202Background
Various intervention studies have been conducted with the aim of reducing stress and anxiety caused by Coronavirus, But research that measures the effectiveness of Book therapy has been neglected. The aim was to evaluate the effectiveness of Book therapy on stress and anxiety caused by Coronavirus in Female Athletes.
Materials and MethodsThe present study was performed a two-group semiexperimental study (experimental group, control group) with two stages including pre-test, and post-test. The study population consisted of all female athletes in the field of yoga in Babol in 2020.The sample of this study was 30 female athletes who were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group) and the experimental group received Book therapy in 8 sessions of 60 minutes according to Lady،s Book therapy Protocol (1993). The control group did not receive any treatment method during the training period. Research tool, Corona،s Anxiety Questionnaire, Alipour et al. (2020) and was the Corona stress scale (css_18). For data analysis, multivariate analysis of covariance was used with SPSS26 software.
ResultsThe results showed that in the post-test phase, there was a statistically significant difference between the mean scores of stress and anxiety Coronavirus in the two groups. (p<0.05)
ConclusionThis treatment can be one of the most effective options in reducing the symptoms of anxiety and stress caused by Coronavirus, along with other drug interventions. The findings confirm the acceptability of the theoretical issues presented in this field
Keywords: Stress, Anxiety, Coronavirus, Book Therapy -
Pages 1203-1217Background
Physical activity is a key requirement for maintaining good health. This systematic review aimed to determine the physical activity level and the accumulation of physical activity among health care professionals (HCPs).
MethodsThe study employed a systematic review approach, conducting keyword searches on databases such as PubMed, Science Direct, Scopus, and Google Scholar. Searching Persian medical articles was carried out via Magiran, Scientific Information Database, IranDoc, and Iranian Registry of Clinical Trials. The search terms included "Physical activity", "Physical practice", "Exercise", "Healthcare employees", "Healthcare workers", "Healthcare Professionals", "Healthcare occupational" and "Level". A total of 29 articles met the inclusion criteria for data extraction and were analyzed.
ResultsIn the reviewed articles, the level of physical activity among the Healthcare Professionals has been determined by subjective (questionnaire, daily physical activity record) and objective (accelerometer, heart rate monitor, pedometer, calorie counter, and sport tester) tools. In 66% of the reviewed articles, the occupation was nurses. Healthcare Professionals physical activity levels largely consist of light-intensity physical activity. They spent 80 to 150 minutes per work shifts in light-intensity physical activity.
ConclusionAn understanding of the occupational physical activity levels of Healthcare Professionals can affect the well-being and safety in the work environment and the patient's satisfaction of the services they receive. Although moderate and vigorous-intensity occupational activities among the Healthcare Professionals have also been reported in the reviewed studies, but the intensity, duration and sequence of these activities are not sufficient to therapeutic effects.
Keywords: Physical Activity, Occupational Activity, Healthcare Professionals, Nurse -
Pages 1204-1212Introduction
The aim of this study was to examine the effectiveness of Intensive Short-term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) on emotion suppression and severity of intestinal symptoms of IBS-D patients with comorbid Depression.
Methodsthis was a randomized controlled trial and from IBS-D patients with comorbid Depression of neuropsychiatric clinics in Qom during summer 2023, 30 eligible individuals were selected using randomized clustered sampling and were randomly assigned into intervention (ISTDP) and control group. The data from Emotional Control Questionary (ECQ) and Bowel Symptoms Severity and Frequency Scale (BSS-FS) in pretest and posttest were analyzed via SPSS-26 through analyze of covariance (ANCOVA).
Resultsthe ANCOVA results showed that the differences between groups in emotional suppression (F=84/24, p=0/02) and severity of intestinal symptoms (F=66/75, p=0/03) were significant.
ConclusionISTDP can be considered as an effective intervention for reducing emotional suppression and intestinal symptoms in depressed IBS-D patients.
Keywords: Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy, Irritable Bowel Syndrome, Emotional Suppression, Depression -
Application of Proteomics in Medical Bacteriology with Emphasis on Proteomic Analysis of PostbioticsPages 1218-1231Introduction
The structure of bacteria consists of various macromolecules such as proteins, polysaccharides, phospholipids and nucleic acids, which, in addition to their role in forming their structure, play an essential role in maintaining their viability and pathogenicity. This study aimed to investigate the application of proteomics in the analysis of proteomic profiles of bacteria and their derived postbiotics.
Material and MethodIn this review study, relevant data were collected by searching for the keywords "probiotics, postbiotics, proteome, proteomics, biofilm, antibiotic resistance" in the Web of Science, PubMed, Medline, and Scopus databases. All articles related to experimental studies were included in the study and articles that did not contain the full text were excluded.
ResultsTo study microbial macromolecules, in addition to genomic methods, there are also proteomic methods that provide information about the structural and functional proteins of bacteria. In the scope of bacterial proteomics studies, in addition to pathogenic bacteria, probiotic bacteria are also mentioned, which are part of the structure of this Microorganisms, as well as due to their metabolic activity, produce compounds known as postbiotics, which are responsible for their beneficial effects and have various properties, including antimicrobial, anti-inflammatory and immune system modulating effects.
ConclusionUtilizing applied proteomics in the field of proteomic profile analysis of bacteria, particularly probiotics can be considered a new approach towards the comprehensive knowledge of postbiotic metabolites, which is the basis for the enrichment of the food matrices for the development of functional foods for health-promoting objectives.
Keywords: Bacteriology, Postbiotic, Probiotic, Proteome, Proteomics -
Pages 1232-1244
The Papaveraceae family is one of the most important alkaloid containing families. It contains isoquinoline alkaloids including aporphines, protopines, protoberberines and proaporphines. The genus Glaucium (Papaveraceae) comprises about 25 species of herbaceous plants in the world and Aporphinoids are the greatest number of isolated alkaloids from this genus. S-(+)-Glaucine (C21H25NO4) is the main alkaloid component of the Papaveraceae family, which are collected during the blooming period. This compound belongs to the group of aporphine alkaloids and is used in medicine as an antitussive agent. In the current research, we studied leaf Glaucine composition of nine Glaucium species from Iran. These species were harvested from the northern and western provinces of the country and their leaf ethanolic extracts were subjected to HPLC, for detection the types and amounts of their Glaucine compounds. The concentration of these Glaucine compounds differed between the species. The highest amount of Glaucine compounds were detected in G. corniculatum var corniculatum and G. corniculatum var flaviflorum, while G. flavum var flavum had the lowest one. The evaluated species divided into two distinct group in WARD tree. All of evaluated individual belonged to the same species of the genus, therefore our findings revealed that the Glaucine data were useful at species level for identification of the species.
Keywords: Glaucium, Papaveraceae, HPLC, Glaucin, Alkaloid -
Pages 1233-1241Introduction
Considering that schema therapy can play an effective role in improving psychological symptoms; Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of schema-therapy on feelings of failure and self-compassion in people with borderline personality disorder.
MethodsThe research method is quasi-experimental with random This study was a semi-experimental method with a pre-test, post-test and two-month follow-up plan with a control group. The target population was all patients with borderline personality who referred to the specialized psychological clinic in Tehran in 1403. The size of the examined sample was determined by referring to Cohen's table, 95% confidence level, 0.30 effect size and 0.83 statistical power for each group of 12 people. However, since there was a possibility of some samples falling and also in order to generalize the results, the sample size was determined to be 15 people in each group. Research tools were Neff's self-compassion scale (SCS) and Gilbert and Allen's feelings of failure questionnaire. In order to analyze the data in this research, Two-way analysis of variance with repeated measure was performed using SPSS version 25 software.
ResultsThe results showed that the average score of self-compassion in the treatment group significantly increased compared to the control group and the feeling of failure decreased (P<0.01).
ConclusionIt can be said that the use of schema therapy is effective on patients with borderline personality. Based on this, it is recommended to use schema therapy for improvement in people with borderline personality.
Keywords: Schema Therapy, Feeling Of Failure, Self-Compassion, Borderline Personality -
Pages 1245-1256Introduction
Rheumatoid arthritis is one of the autoimmune diseases and has a chronic and progressive course. In addition to physical problems and disabilities, this disease has social and psychological consequences. The purpose of this study was to compare the effectiveness of schema therapy with acceptance and commitment-based therapy on pain indicators (severity/acceptance) in people with rheumatoid arthritis.
MethodologyThe present study was a semi-experimental design of pre-test-post-test type with two experimental groups (schema therapy and acceptance and commitment therapy) and a control group with a 3-month follow-up test. The statistical population of this research included all the people suffering from rheumatoid arthritis under regular drug treatment who had filed a case in Loqman hospital in Tehran during 1401-1402 due to mechanical and non-inflammatory pains. The sampling method in this research was firstly targeted sampling and 60 people (20 people in each group) were selected as a sample. The standard pain intensity questionnaires of Quebec et al. (1995) and pain acceptance questionnaires by McCracken and Wells (2004) were used to collect data. Mixed analysis with repeated measurements with SPSS version 25 software was used for data analysis.
ResultsThe results showed that the effectiveness of treatment based on acceptance and commitment on pain indicators was more than schema therapy.
ConclusionIn order to improve the pain indicators of patients with rheumatoid arthritis, it is suggested to use schema therapy and acceptance and commitment therapy.
Keywords: Schema Therapy, Acceptance, Commitment, Pain Indicators, Rheumatoid Arthritis -
Pages 1257-1267
The aim of this study was to compare the effectiveness of positive therapy and dialectical behavior therapy on the self-knowledge of vulnerable adolescents under the welfare of Tehran. The research method was an experiment with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all vulnerable teenagers covered by the welfare department of Tehran in 1400. Using the available sampling method, 60 people were selected and randomly assigned to the intervention groups of positive psychology and dialectical behavior therapy and the control group. The score obtained from Kettle's Self-Knowledge Questionnaire (1998) was included in the initial screening as a pre-test. Then, the intervention of positive psychology and dialectical behavior therapy was presented to the experimental group for 10 sessions of 90 minutes each, and the control group did not receive any intervention. Then all three groups were measured in the post-test. Also, after one month, the follow-up period was carried out by implementing a self-knowledge questionnaire. Data analysis using mixed variance analysis showed that positive treatment and dialectical behavior therapy were effective on the self-knowledge of vulnerable teenagers under the welfare of Tehran city (P<0.001). Also, the effect of positive treatment was greater than dialectical behavior therapy in improving self-knowledge (P<0.001). The results were maintained in the follow-up phase. The results of this research reveal the need to pay special attention to the issues of vulnerable teenagers.
Keywords: Positive Therapy, Dialectical Behavior Therapy, Self-Knowledge, Vulnerable Teenagers -
Pages 1258-1283Introduction
The use of temporary restorations in the treatment of patients who need dental prostheses is considered as one of the necessary steps. Flexural strength is important as a key indicator in the selection of materials for temporary restorations, especially in the anterior and long areas. The present study was conducted with the aim of investigating the bending strength of temporary restorations made with milling and 3D printing in comparison with the conventional method.
MethodsThe main model of the temporary restoration was designed and produced using milling and 3D printing techniques. Three-unit restoration samples were subjected to post-processing processes after fabrication and preserved in artificial saliva. Then, the samples were subjected to thermocycling and the three-point bending test was performed on them. The results showed that the highest average bending strength was related to the samples printed with an angle of 45 degrees, and statistically, they showed a significant difference compared to other groups. On the other hand, the restorations produced by the traditional method had the lowest bending strength. Data were analyzed using SPSS24 statistical software and ANOVA and LSD tests.
ResultsA significant difference was observed between different groups, so that the 3D printer method with an angle of 45 degrees has significantly higher bending strength than other methods (P<0.05).
ConclusionThese findings show the effect of different manufacturing methods on the mechanical properties of restorations and emphasize the use of advanced technologies such as 3D printing in dentistry. The use of these technologies can help improve the performance and durability of temporary restorations and improve the quality of dental treatment.
Keywords: Temporary Restorations, 3D Printing, Dental Prostheses, Bending Strength -
Pages 1268-1284
The present study was conducted with the aim of comparing the effect of solution-oriented narrative therapy and solution-oriented therapy on the quality of life of conflicted couples. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up test. The statistical population of this research was all the couples with marital conflict who referred to counseling centers in Shirvan city in 1401-402. The statistical sample included 30 couples with marital conflict, who were selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. Solution-Focused Narrative Therapy (SFNT) and Solution-Focused Therapy (SFT) were administered separately for 6 sessions to the experimental groups, and the control group received no intervention. The research tool was the World Health Organization (WHO) quality of life questionnaire. For data analysis, repeated analysis of variance and Bonferroni's post hoc test were used using spss-26 statistical software. The results showed that solution-oriented narrative therapy and solution-oriented therapy were effective on post-test and follow-up quality of life of conflicted couples (P<0.001). Also, the results showed that the effect of solution-oriented narrative therapy on the quality of life variable of conflicted couples was better than solution-oriented therapy (P<0.001). According to the results of the research, it can be said that both approaches can be used to resolve couples' conflicts, although the effectiveness of the solution-oriented narrative therapy approach was more than the solution-oriented therapy.
Keywords: Narrative Therapy, Solution-Oriented, Quality Of Life, Couples With Conflict -
Pages 1269-1278Introduction
The present study was conducted with the aim of the effect of a cardiac rehabilitation course on changes in copeptin levels and quality of life in patients with acute myocardial infarction.
MethodsIn this semi-experimental study, with a pre-test-post-test design, 30 men with acute coronary syndrome disease were selected as available and were placed in two experimental and control groups. The experimental group performed a cardiac rehabilitation program for 6 weeks, while the control group did not perform any regular physical activity during this period. Before and after the Copeptin rehabilitation program, the quality of life of the participants was measured. The data was analyzed by covariance method.
ResultsThe results showed that cardiac rehabilitation training has a significant effect on increasing copeptin and increasing quality of life (P≤0.05).
ConclusionIn general, it can be stated that the cardiac rehabilitation exercise program can play an important role in improving the physical and mental conditions of patients with acute myocardial infarction.
Keywords: Copeptin, Quality Of Life, Cardiac Rehabilitation Program, Patients With Acute Myocardial Infarction -
Pages 1279-1299Introduction
Separation anxiety disorder is one of the most common mental disorders among children and adolescents, and therefore, considering the prevalence of this disorder in children and its harmful effects on children's growth and performance and preventing its continuation and treatment, research in the field of children and identification of factors Effective on it is very important.
PurposeThe purpose of this research was to investigate the role of mothers' anxiety and thematic relationships in predicting the separation anxiety of elementary school children.
Research implementation methodThe research method was descriptive-correlation. The statistical population included all the first grade students of Qom city in 1400, whose number was 23,864 according to the statistics obtained from the Department of Education. The statistical sample consisted of 378 members of the mentioned statistical population who were selected using Cochran's formula and multi-stage cluster sampling method. The instruments used included the Separation Anxiety Scale (Parent and Child Version) by Han et al. (2003), Beck's Anxiety Questionnaire (1990), and Bell's Thematic Relationship Scale (1995). Descriptive statistics and inferential statistics (Pearson's correlation coefficient and multiple regression at the same time) were used to analyze the data. Data analysis was done using SPSS version 26 software.
Research resultsThe results showed that about 13.6% of the variance of children's separation anxiety is predicted by mothers' anxiety and the subscales of mothers' thematic relationships (insecure attachment, alienation, social incompetence and self-centeredness). Mothers' anxiety has a positive and significant relationship with children's separation anxiety.
Keywords: Anxiety, Subject Relations, Separation Anxiety, Mothers, Elementary School Children -
Pages 1300-1311Introduction
The aim of comparing the effectiveness of cognitive behavioral therapy group and cognitive therapy based on mindfulness on self-compassion in hemodialysis patients.
MethodsThe research method was a semi-experimental pre-test-post-test with a control group with follow-up. The statistical population of this research included all hemodialysis patients referred to the dialysis center of Khatam Al-Anbia Hospital in Shahrood city in 1402, numbering 211 people. The research sample included 45 people and the purposive sampling method was used. Research tools include; The questionnaire was the self-compassion questionnaire of Neaf (2003), as well as the therapeutic protocol of cognitive-behavioral therapy (Valsaraj et al., 2021) and cognitive therapy based on mindfulness (Segal et al., 2013) was used. The data was analyzed using the statistical test of mixed analysis of variance.
ResultsThe findings showed that the two intervention methods of cognitive behavioral therapy and cognitive therapy based on mindfulness had a significant effect on improving self-compassion in hemodialysis patients in the post-test. There was a difference between the scores of the self-compassion in the three stages of pre-test, post-test and follow-up regardless of the type of intervention. Among the two intervention methods of cognitive behavioral therapy and cognitive therapy based on mindfulness, cognitive behavioral therapy was more effective in increasing self-compassion in hemodialysis patients (P<0.001).
ConclusionIt can be concluded that with both methods of cognitive behavioral therapy and cognitive therapy based on mindfulness, especially cognitive behavioral therapy which was more effective, the recovery in hemodialysis patients can be accelerated.
Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Cognitive Therapy Based On Mindfulness, Self-Compassion, Hemodialysis Patients -
Pages 1312-1321Introduction
considering the lack of RCT’s and the importance of the subject it was necessary to examine the effectiveness of capacity building Dynamic Psychotherapy on emotion dysregulation and distress tolerance of boatrderline personality disorder patients.
Methodsthis was a randomized controlled trial and from all BPD patients with high levels of emotion dysregulation and low levels of distress tolerance of neuropsychiatric clinics in Qom during fall 2023, 30 eligible individuals were selected using randomized clustered sampling and were randomly assigned into intervention and control group. The data from Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) and Distress Tolerance Scale (DTS) in pretest and posttest were analyzed via SPSS-26 through analyze of covariance (ANCOVA).
Resultsthe ANCOVA results showed that the differences between groups in emotion dysregulation (F=75/66, p=0/04) and distress tolerance (F=86/15, p=0/02) were significant.
ConclusionCapacity Building Dynamic Psychotherapy can be considered as an effective intervention for reducing emotion dysregulation and improving distress tolerance in BPD patients.
Keywords: Capacity Building Dynamic Psychotherapy, Emotion Dysregulation, Distress Tolerance, Boatrderline Personality Disorder -
Pages 1323-1333Introduction
eventhough fatigue had been considered as one of the main symptoms of depression, few research has been conducted about it. Both antidepressants and psychotherapies has difficulty treating fatigue. Self-criticism which is highly related with fatigue, is considerd as an obstacle in treating depressed patients. the present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of Intensive Short-term Dynamic Psychotherapy on fatigue and self-criticism of depressed patients.
Methodsthis was a randomized controlled trial and from patients with Major Depressive disorder of neuropsychiatric clinics in Qom during winter 2023, 64 eligible individuals were selected using randomized clustered sampling and were randomly assigned into intervention (ISTDP) and control group. The data from Multidimentional Fatigue Index (MFI-20) and Self-criticsm Scale (SCS) in pretest and posttest were analyzed via SPSS-26 through analyze of covariance (MANCOVA).
ResultsThe results of the multivariate covariance test showed that there is a significant difference between the ISTDP group and the control group in a combination of variables of fatigue and self-criticism (F=36.81 and P<0.5). Also, the results of Bonferoni's post hoc test showed that the average of the group receiving the ISTDP program is significantly less than the average of the control group in both the variable of fatigue and the variable self-criticism (P<0/05).
ConclusionAccording to the results of the research, it can be said that the ISTDP can be an effective treatment for fatigue and self-criticism of depressed patients.
Keywords: Fatigue, Self-Criticism, Depression, ISTDP