فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی راهبردی
پیاپی 11 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدرضا میرزائی* صفحات 7-29

    هوش مصنوعی مانند هر مصنوع ساخته بشر واجد چالش ها و منافعی است که باید در کنار یکدیگر دیده شوند تا بهینه ترین شیوه های بهره برداری از آن امکان پذیر شود. پژوهش حاضر چالش ها و بهترین شیوه های مرتبط با مدیریت مخاطراتی هوش مصنوعی در زیرساخت های حیاتی را بررسی کرده و با تجزیه و تحلیل حوادث قابل توجه، بررسی مطالعات موردی و بررسی روندهای نوظهور، بینش هایی را در مورد راهبرد های مدیریت مخاطره موثر برای استقرار هوش مصنوعی ارائه می دهد. به علاوه، نقش حیاتی اقدامات امنیت سایبری قوی، محدودیت های سامانه و سازوکار های ایمن در مورد زیرساخت های حیاتی مبتنی بر هوش مصنوعی در این تحقیق برجسته شده است. در کنار این موارد، همچنین بررسی روندهای نوظهور در هوش مصنوعی برای زیرساخت های حیاتی، مانند محاسبات لبه، هوش مصنوعی قابل توضیح و یادگیری مشارکتی موضوعیت پیدا می کند؛ چراکه این روندها فرصت هایی را برای بهبود عملکرد، شفافیت و حریم خصوصی سامانه های هوش مصنوعی در محیط های زیرساختی حیاتی ارائه می دهند. با ترکیب ستون های این مجموعه محتوای چندبعدی، پژوهش حاضر به درک مدیریت مخاطرات هوش مصنوعی در زیرساخت های حیاتی کمک کرده و بینش های ارزشمندی را در مورد چالش ها، بهترین شیوه ها و جهت گیری های آینده برای مدیریت موثر مخاطره ارائه می دهد. گرداوری داده ها براساس مطالعه اسنادی و تجویزهای آینده نگر براساس اسناد و اعتبارسنجی خبرگانی صورت گرفته است. سیاستگذاران، محققان و متخصصان صنعت می توانند از این یافته ها برای تقویت استقرار هوش مصنوعی ایمن و پایدار در زیرساخت های حیاتی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، مدیریت مخاطره، زیرساخت های حیاتی، روندهای نوظهور، جهت گیری های آینده
  • مهدی احمدیان، محمدهادی قاسمی* صفحات 31-52

    منطقه غرب آسیا منطقه ای راهبردی بوده و در طول سال های اخیر همواره دستخوش دخالت بیرونی و یا تحریک برخی کشورهای منطقه علیه دیگری بوده است. با توجه به اهمیت این منطقه از مناظر مختلف و اثرگذاری آن بر بسیاری از تحولات سیاسی، امنیتی، اقتصادی و حتی دینی و قومیتی منطقه و فراتر از آن، ترسیم دورنمای آینده غرب آسیا براساس روندهای قبلی شکل گرفته و یا روندهای در حال شکل گیری یکی از مهم ترین اهداف جمهوری اسلامی ایران است؛ چراکه می بایست هم با تغییرات احتمالی آینده وضعیت منطقه، نظام های سیاسی و امنیتی و شرایط ثبات و ناپایداری آن آشنا بود تا از غافلگیری راهبردی جلوگیری شود و هم این امر بسیار مهم است که ایران همواره در تغییرات و فعل وانفعالات منطقه، کنشگری موثر باشد و بتواند ثبات و امنیت خود را حفظ نماید. از طرفی روندپژوهی یکی از روش های علمی برای مطالعه آینده است. این روش با بررسی عوامل و روندهای تاثیرگذار بر آینده، می تواند تصویری از آینده احتمالی یک موضوع یا منطقه ارائه دهد. لذا مسئله اصلی پژوهش این است که چگونه می توان فرایندی طراحی نمود که با استفاده از روندپژوهی، امکان ترسیم دورنمای غرب آسیا فراهم شده و از این طریق، فرماندهان و سیاستگذاران حوزه های دفاعی، امنیتی و روابط خارجی کشور بتوانند ضمن پرهیز از غافلگیری، برنامه ریزی موثر و اثربخشی برای مواجهه با تحولات آتی منطقه داشته باشند. این پژوهش، حدود 500 روند را مورد بررسی قرار داده و درنهایت الگویی برای ترسیم دورنمای غرب آسیا براساس فرایند روندپژوهی طراحی و پیشنهاد نموده است.

    کلیدواژگان: غرب آسیا، محور مقاومت، طراحی فرآیند، روندپژوهی، آینده نگاری
  • سید محمدحسین بدیعی خمسه فرد* صفحات 53-75

    این مقاله به بررسی نظام مند سناریونویسی در مجلات معتبر  Futuresو Foresight می پردازد. هدف اصلی پژوهش، تحلیل مقالاتی است که از سناریونویسی به عنوان روش پژوهشی استفاده کرده اند و به دنبال پاسخ به سوالاتی همچون حوزه های کاربرد، نویسندگان برجسته، ملیت آنها، نهادهای علمی حامی، نوع و تعداد سناریوها در این پژوهش ها است. این پژوهش از رویکرد مرور نظام مند استفاده کرده و مقالات منتشر شده از سال 1969 تا 2024 را بررسی کرده است. برای شناسایی حداکثری مقالات مرتبط، از کلمات کلیدی مانند "Scenario"، "Futures studies" و "Foresight" استفاده شده است. در این فرایند، ابتدا 3565 مقاله شناسایی شد و پس از چند مرحله غربالگری، تعداد مقالات به 875 مقاله کاهش یافت. یافته ها نشان داد بیشترین تعداد مقالات در سال های 2010 و 2011 منتشر شده است و نویسندگان برجسته ای همچون سهیل عنایت الله و توماس چرماک بیشترین مشارکت را داشته اند. نویسندگان ایالات متحده و بریتانیا در صدر قرار دارند و ایران با انتشار 25 مقاله در رتبه دوازدهم است. بیشترین مقالات به حوزه های مدیریت و اقتصاد (30 درصد) و محیط زیست و مدیریت شهری (20 درصد) اختصاص دارند. همچنین، 65 درصد مقالات توسط تیم های پژوهشی نوشته شده است. بیشتر مقالات به سناریوهای اکتشافی و رویکردهای کمی پرداخته اند و اغلب دو تا چهار سناریو ارائه کرده اند. این مقاله اهمیت سناریونویسی را به عنوان ابزاری برای تحلیل آینده و اتخاذ تصمیمات آگاهانه در حوزه های مختلف برجسته می کند.

    کلیدواژگان: سناریونویسی، آینده پژوهی، روش شناسی، مرور سیستماتیک، فیوچرز، فورسایت
  • علی حایری کیا*، محمدرحیم عیوضی صفحات 77-100

    این پژوهش به روش مرور نظام مند با هدف اصلی شناسایی و بررسی ادبیات پژوهش هایی که از روش چرخ آینده استفاده شده، انجام گرفته است. به این منظور برای دستیابی به تحقیقات موجود نگاشته شده در این زمینه، مقالات موجود در پایگاه های معتبر خارجی نظیر: فرسایت، امرالد، پری کوئست، الزویر،گوگل اسکولار، سیج، فیوچرز، اسپینجر، ویلی، اسکاپوس، با کلیدواژه «FuturesWheel» و مقالات منتشرشده علمی پژوهشی داخلی نظیر: وسیویلیکا، پرتابل جامع علوم انسانی و مگیران، ایرانداک و پایگاه مجلات تخصصی نور، علم نت با کلیدواژه «چرخ آینده» مورد جستجو قرار گرفت. در گام اول در مجموع 36 مقاله استخراج و در گام بعدی 14مقاله خارجی و 15 مقاله داخلی انتخاب شدند. نتایج بررسی نشان می دهد درمجموع مقالات داخلی و خارجی حوزه های سلامت، آموزش و اقتصادی صنعتی، بیشترین فراوانی را دارا می باشند. از نظر جغرافیایی پژوهش، مقالات محلی و فراملی از فراوانی بیشتری برخوردارند. در بیان نقاط ضعف مطالعات داخلی، به کم توجهی به انتخاب متنوع گروه های مشارکتی، تحلیل پیامدها بدون توجه به مطلوبیت ها و پیامدهای احتمالی آنها و صرفا تمرکز بر شناسایی پیامدها می توان اشاره نمود. البته پایبندی به چارچوب فرایند چرخ آینده و شیوه اجرای آن در پژوهش های نظامی- امنیتی و سلامت در بخش مطالعات داخلی، برای مشخص شدن تاثیرات مهم نتایج برای برنامه ریزی کوتاه مدت، نقطه قوت این مطالعات است. به نظر می رسد بهره مندی از مولفین با تخصص آینده پژوهی در این زمینه بی تاثیر نبوده است. هم زمان با روش چرخ آینده به عنوان روش اصلی، سایر روش های حوزه آینده پژوهی نظیر: پانل خبرگان، ذهن انگیزی، مصاحبه و... به صورت ترکیبی و به عنوان روش کمکی به کار گرفته شده است.

    کلیدواژگان: چرخ آینده، مرور نظام مند، روش های ترکیبی، تحلیل پیامد، روش
  • محمد یوسفی خرایم* صفحات 101-122

    توسعه روش هایی اثربخش به منظور کاستن از پیچیدگی ها و عدم قطعیت های آینده و مواجهه با تغییرات سریع و گسسته ‏یک ضرورت در عصر حاضر می باشد. ره نگاشت به عنوان یک ابزار موثر برای کاستن از پیچیدگی سیستم های پیچیده و ‏پویا مورد توجه آینده پژوهان می باشد. از این رو با توجه به تعدد و گوناگونی مساله های مرتبط با ره نگاشت، پژوهش های ‏متعددی در این حوزه صورت گرفته است. هدف از این پژوهش حال با توجه به اینکه حجم زیاد پژوهش ها شناسایی ‏روندهای تحقیقاتی و حوزه های نوظهور و مورد استفاده ره نگاشت می باشد. در این پژوهش با استفاده از فنون علم-‏سنجی، روند تحقیقات پژوهشگران در حوزه ره نگاشت تجزیه و تحلیل گردیده است. بدین منظور 7418 مقاله منتشر ‏شده بین سال های 1975 تا دسامبر 2023 در حوزه ره نگاشت در پایگاه «وب آو ساینس»‏ ‏ با استفاده از ابزار «ووس ‏ویوور»‏ ‏ تجزیه و تحلیل گردید و شبکه ارجاعات مقالات، هم رخدادی کلمات کلیدی، همکاری نویسندگان و ارجاعات ‏مجلات تجزیه و تحلیل شده و نویسندگان، مجلات و حوزه های پژوهشی برجسته شناسایی شدند. بر این اساس ‏نشریه «پیش بینی فناورانه و تغییرات اجتماعی» و «فناوری حالت جامد» گره بزرگتری نسبت به دیگر مجلات دارند که ‏نشان دهنده تاثیر بیشتر آنها بر حوزه ره نگاشت است. همچنین روبرت فال، گردسری ناثاسیت، ون دریدن، دایم ‏توگرول، لی سانگجو، زانگ یی،‎ ‎تاثیرگذارترین نویسندگان در حوزه ره نگاشت بوده اند. از میان کلمات کلیدی استفاده ‏شده در کل مقالات بررسی شده نیز، کلمات نقشه راه فناوری، نقشه راه مبتنی ‏بر احتمال، نقشه راه پتنت، سیاست، ‏حکمرانی، تصمیم گیری، راهبرد، حائز بالاترین رتبه در تکرار بین مقالات حوزه ره نگاشت شناخته شده اند.‏

    کلیدواژگان: ره نگاشت، تحلیل روند، تجزیه و تحلیل علم سنجی، خوشه بندی، آینده نگاری
  • امیر رضاقلی* صفحات 125-145

    آینده پژوهی در جایگاه دانشی نوپدید به موضوع آینده جوامع می پردازد. این دانش در پی شناسایی، ابداع، ارائه، آزمون و ارزیابی آینده های ممکن و محتمل است تا بر پایه ارزش های جامعه، آینده مرجح را انتخاب و برای پی ریزی ساخت مطلوب ترین آینده، کمک کند. آینده پژوهی اسلامی نیز همین آرمان را بر محور آموزه های اسلامی دنبال می کند. متون اسلامی به ویژه کتاب هایی چون قرآن کریم و نهج البلاغه از انواع آینده مطلوب و نامطلوب سخن گفته و آن را به عنوان آینده مرجح تفصیلا معرفی و شیوه دستیابی به آینده مطلوب و پرهیز از آینده نامطلوب را بیان نموده است. در این نوشتار که به روش اسنادی و تحلیل-توصیفی نگاشته شده، آینده از منظر نهج البلاغه مورد توجه بوده است. آینده در نهج البلاغه، به دوگونه آینده محتوم (قطعی) و آینده غیرمحتوم (غیرقطعی) تقسیم می شود. آینده محتوم شامل رستاخیز، رجعت و بازگشت نیکان و ظهور منجی شده و از عهده تصرف، برنامه ریزی و اختیار انسان ها و جوامع خارج است؛ اما نمی توان آن را از دانش آینده پژوهی بیرون دانست؛ زیرا افراد و جوامع در شیوه رویارویی با آینده های محتوم، مختار هستند و برنامه ریزی معطوف به چگونگی رسیدن به آینده های محتوم مطلوب جزئی از این دانش خواهد بود. آینده های غیرمحتوم که خود به دو گونه آینده های غیرمحتوم غیبی و آینده های غیرمحتوم عقلانی- عقلائی تقسیم می گردد، سخن از آینده هایی دارد که با تصرف، اختیار و برنامه ریزی انسان ساخته می شود و تردیدی در شمولیت دانش آینده پژوهی نسبت به آن نیست. امیرالمومنین (علیه السلام) در نهج البلاغه به همه گونه های آینده های فوق اشاره داشته اند. آینده های غیرمحتوم که خود به دو گونه آینده های غیرمحتوم غیبی و آینده های غیرمحتوم عقلانی-عقلائی تقسیم می گردد، سخن از آینده هایی دارد که با تصرف، اختیار و برنامه ریزی انسان ساخته می شود و تردیدی در شمولیت دانش آینده پژوهی نسبت به آن نیست. امیرالمومنین علیه السلام در نهج البلاغه به همه گونه آینده های فوق اشاره داشته اند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، نهج البلاغه، سطوح آینده پژوهی، آینده محتوم، آینده غیرمحتوم
|
  • Ahmadreza Mirzaei * Pages 7-29

    Artificial intelligence, like any man-made artefact, has challenges and benefits that must be seen together in order to make the most optimal ways of using it possible. The current research examines the challenges and best practices related to the risk management of artificial intelligence in critical infrastructures and provides insights into effective risk management strategies for the deployment of artificial intelligence by analyzing significant incidents, examining case studies, and examining emerging trends. . Additionally, the critical role of strong cyber security measures, system constraints and secure mechanisms on AI-based critical infrastructure is highlighted in this research. Along with these, it is also relevant to examine emerging trends in artificial intelligence for critical infrastructure, such as edge computing, explainable artificial intelligence, and collaborative learning; Because these trends offer opportunities to improve the performance, transparency and privacy of artificial intelligence systems in critical infrastructure environments. By combining the pillars of this multidimensional content collection, the present research contributes to the understanding of AI risk management in critical infrastructure and provides valuable insights into challenges, best practices, and future directions for effective risk management. Data collection has been done based on document study and prospective prescriptions based on documents and expert validation. Policymakers, researchers, and industry professionals can use these findings to foster safe and sustainable AI deployment in critical infrastructure.

    Keywords: Artificial Intelligence, Risk Management, Critical Infrastructure, Emerging Trends, Future Directions
  • Mahdi Ahmadian, Mohammadhadi Ghasemi * Pages 31-52

    The West Asian region is a strategic region and during recent years it has always been subject to external interference or incitement of some countries in the region against others. Considering the importance of this region from different views and its impact on many political, security, economic and even religious and ethnic developments in the region and beyond, drawing the future perspective of West Asia based on the previous trends or the trends that are being formed is one of the most important goals of the Islamic Republic, because one should be familiar with possible future changes in the regional situation, political and security systems, and its stability and instability conditions in order to avoid strategic surprises, and it is also very important that Iran is always in changes and interactions. The region should be an effective activist and be able to maintain its stability and security. On the other hand, trend research is one of the scientific methods for studying the future. Therefore, the main problem of the research has been how to design a process that, by using trend research, it is possible to draw the perspective of West Asia, and in this way, the commanders and policy makers of the country's defense, security and foreign relations fields can plan effectively while avoiding surprises. Based on this research, about 500 trends have been examined and finally a model has been designed and proposed for drawing the perspective of West Asia based on the trend research process.

    Keywords: West Asia, The Axis Of Resistance, Process Design, Trend Research, Foresight
  • Seyyed Mohammadhossein Badiei Khamse Fard * Pages 53-75

    This article presents a systematic review of scenario planning in reputable journals, Futures and Foresight. The main objective of the research is to analyze articles that have used scenario planning as a research method, aiming to answer questions such as the fields of application, prominent authors, their nationalities, supporting academic institutions, and the type and number of scenarios in these studies. This study employs a systematic review approach and examines articles published from 1969 to 2024. To maximize the identification of relevant articles, keywords such as "Scenario," "Futures studies," and "Foresight" were used. In this process, 3,565 articles were initially identified, and after several screening stages, the number of articles was reduced to 875. The findings showed that the highest number of articles were published in 2010 and 2011, with prominent contributors like Sohail Inayatullah and Thomas Chermack being the most active. Authors from the United States and the United Kingdom are at the top, while Iran, with 25 published articles, ranks twelfth. The majority of articles are focused on the fields of management and economics (30%) and environment and urban management (20%). Additionally, 65% of the articles were authored by research teams. Most of the articles dealt with exploratory scenarios and quantitative approaches, often presenting two to four scenarios. This paper highlights the importance of scenario planning as a tool for analyzing the future and making informed decisions in various fields.

    Keywords: Scenario Planning, Futures Studies, Methodology, Systematic Review, Futures, Foresight
  • Ali Haieri *, Mohammadrahim Eivazi Pages 77-100

    This research has been carried out by a systematic review method with the main goal of identifying and reviewing the literature of researches that have used the future wheel method. For this purpose, in order to obtain the existing research written in this field, the articles available in foreign reliable databases such as: Foresite and etc. with the keywords "FuturesWheel" and The published domestic scientific research articles of sivilika, and etc, searched with the keyword "wheel of the future".In the first step, a total of 36 articles were extracted, and, 14 foreign articles and 15 domestic articles were selected. The results of the survey show that in total, domestic and foreign articles in the fields of health, education, and industrial economy have the highest frequency. In expressing the weaknesses of internal studies, it is possible to point out the lack of attention to the diverse selection of participatory groups, the analysis of outcomes without considering their potential benefits and consequences, and only focusing on the identification of outcomes.Of course, its implementation method in military-security and health research in the internal studies department, in order to determine the important effects of the results for short-term planning, is the strength of these studies. It seems that benefiting from authors this field has not been ineffective. At the same time as the future wheel method as the main method of other methods in the field of future studies such as: expert panel, brainstorming, interview, etc., it has been used in combination method،

    Keywords: Future Wheel, Systematic Review, Mixed Methods, Outcome Analysis, Method
  • Mohammad Yousofi Khorayem * Pages 101-122

     The development of effective methods in order to reduce the complexities and uncertainties of the future and to face rapid and discrete changes is a necessity in this era. Road Mapping as an effective tool to reduce the complexity of complex and dynamic systems is of interest to future researchers. Therefore, due to the multiplicity and variety of issues related to Road Mapping, many researches have been conducted in this field. The purpose of this current research is to identify the research trends and emerging and used fields, considering the large volume of researches. In this research, the research process of researchers in the field of Road Mapping has been analyzed by using scientometric techniques. For this purpose, 7418 articles published between 1975 and December 2023 in the field of Road Mapping were analyzed in the "Web of Science" database using the "Vos Viewer" tool, and the reference network of the articles was also Occurrence of key words, author collaboration and journal references were analyzed and prominent authors, journals and research areas were identified. Based on this, the magazine "Technological Forecasting and Social Changes" and "Solid State Technology" have a bigger knot than other magazines, which shows their greater impact on the field of mapping. Also,,Phaal,Gerdsri,Van, Daim, Lee, Zhang have been the most influential authors in the field of road mapping.Among the key words used in all reviewed articles, the words technology roadmap, probability based roadmap, patent roadmap, governance, decision making have the highest ranking among articles in the field.

    Keywords: Road Mapping, Trend, Analysis, Scientometric Analysis, Clustering, Foresight
  • Amir Rezagholi * Pages 125-145

    Future studies deals with the issue of the future of societies as a new science. This knowledge seeks to identify, invent, present, test and evaluate possible and probable futures in order to choose the preferred future based on society's values and help to build the most desirable future. Islamic futurology also follows the same ideal based on Islamic teachings. Islamic texts, especially books such as the Holy Quran and Nahj al-Balagha, have spoken about the types of desirable and undesirable futures and have introduced it as the preferred future in detail and have explained how to achieve the desirable future and avoid the undesirable future. The future in Nahj al-Balagha is of two types. The definite future is divided into the indefinite future. The inevitable future includes the resurrection, the return of the righteous and the appearance of the savior, and it is beyond the control, planning, and authority of humans and societies; But it cannot be considered outside the science of future studies; Because individuals and societies are independent in the way they face inevitable futures, and planning aimed at how to reach desirable inevitable futures will be a part of this knowledge. Uncertain futures, which are divided into two types of unseen uncertain futures and rational-rational uncertain futures, speak of the futures that are created by human possession, free will and planning, and there is no doubt in the inclusion of futurology knowledge. Amir al-Mu'minin, peace be upon him, has mentioned all the above futures in Nahj al-Balaghah.

    Keywords: Futurism, Nahj Al-Balagheh, Levels Of Futurism, Definite Future, Uncertain Future