فهرست مطالب

نامه علوم پایه
پیاپی 9-10 (بهار و تابستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/06/06
- تعداد عناوین: 11
-
صفحه 5
-
صفحه 7
پدیده مهاجرت، بویژه مهاجرت نخبگان، از مسائل روز و مهم در دنیای کنونی است. این پدیده در اغلب کشورهای جهان بویژه در کشورهای در حال توسعه به شدت رو به افزایش است. از جمله سوالات مهم این است: زیان ها و فواید مهاجرت نخبگان برای کشور مبدا، مقصد و جامعه جهانی چیست؟ آیا برایند سود و زیان مهاجرت به نفع جامعه جهانی نیست؟ با چه سازوکاری نگهداشت/ بازگشت نخبگان علمی را می شود فراهم کرد؟ برای پاسخ گویی به این سوالات زندگی علمی یکی از شاخص ترین نخبگان جامعه اسلامی یعنی دکتر محمد عبدالسلام و اولین مسلمان برنده جایزه نوبل در فیزیک انتخاب و مورد واکاوی قرار گرفته است. البته در مورد ایشان سوالات اختصاصی تری نیز مطرح می شود: آیا عبدالسلام دانشگاه پنجاب همانند عبدالسلام دانشگاه امپریال کالج می توانست به اخذ جایزه نوبل موفق شود؟ آیا عبدالسلام دانشگاه پنجاب نیز می توانست نقش و تاثیر گذاری عبدالسلام دانشگاه امپریال کالج را ایفا کند؟ نقش مهمی که عبدالسلام امپریال کالج در روشنگری و توسعه علم در کشورهای در حال توسعه و اسلامی ایجاد کرد، آیا توسط عبدالسلام دانشگاه پنجاب نیز امکان پذیر بود؟ به عبارتی آیا تاثیر گذاری عبدالسلام دانشگاه پنجاب بر جامعه علمی جهان و علم جهانی قابل قیاس با عبدالسلام دانشگاه امپریال کالج می بود؟ در این مقاله با معرفی عبدالسلام، نقش ایشان در پیش برد علوم در جهان و به ویژه در کشورهای در حال توسعه و اسلامی مورد بررسی قرار گرفته و با اشاره به پدیده مهاجرت در کشورهای آسیایی و اروپایی به سوالات مطرح پاسخ داده شده است.
-
صفحه 19
در این مقاله دو گونه آشفته نویسی مد نظر ما خواهد بود که آنها را با «آشفته نویسی حروفی» و «آشفته نویسی عددی» نام گذاری خواهیم کرد. مقوله «حروفی» را که نوعی هنر خطاطی به حساب می آید و رمزگشائی آنها مثل بازی های لوگو سرگرم کننده است، با ذکر چند مثال پشت سر می گذاریم. اما در مقوله «عددی» تامل بیشتری خواهیم کرد زیرا در آن از سهل انگاری های حکاکان و وقایع نویسان عصر صفویه در نوشتن یا ننوشتن «0» صحبت می شود که یادآور سهل انگاری های کاتبان عهد عتیق است. بررسی آشفته نویسی عددی ما را ملزم می کند که در بخش مقدمه، مروری هم بر تاریخچه پیدایش «صفر» داشته باشیم. سوء تفاهم های ناشی از آشفته نویسی این باور را در ذهن شمشیرشناسان معاصر پدید آورده است که تا چند قرن پس از شاه عباس بزرگ، برخی استادان شمشیرساز برای بازاریابی بهتر، امضاهای کلبعلی اصفهانی و اسدالله اصفهانی، دو تن از اساتید برجسته زرادخانه شاه عباس را جعل می کرده اند. در این مقاله با کشف رمزنگاری صحیح تاریخ های روی شمشیرها ثابت می کنیم که بعد از مرگ این دو استاد، فقط یک کلبعلی دوم داریم که پسر استاد اسدالله اول است و فقط یک اسدالله دوم داریم که از پدرش اطلاعی در دست نیست. این چهار استاد را به خوبی می شناسانیم و کارهای باکیفیت موجود آنها در موزه ها را در حد توانمان تفکیک می کنیم.
-
صفحه 44
بنای تئوری بنیادی پژوهش، کسب دانش جدید مبتنی بر مشاهده پدیدارها یا امور واقع است. هدف از پژوهش اصیل امکان توصیف، پیش بینی، توجیه و یافتن روش کاربردی برای پاسخ به پرسشی پژوهشی و یافتن راهی کاربردی برای حل مشکل است. هنگامی که نهاد دانشگاه یا مراکز پژوهشی گسترده می شود، نیاز به تدوین و تبیین مدل مفهومی، ملاک، معیار و محک بر اساس چشم انداز و ماموریت هر یک از نهادها وجود دارد تا ضابطه و قانون برای هدایت و تجمیع مجموعه فعالیت های پژوهشی در راستای اهداف مندرج در ماموریت و چشم انداز تدوین شود. براین اساس، آیین نامه ها و شیوه نامه هایی که روش و رفتار محققین و دانشگاه را تعیین می کنند، شکل می گیرند و رسمیت می یابند. انتخاب مدل مفهومی نامناسب در نهایت موجب بروز انحراف در رفتار پژوهشی دانشگاه و مراکز پژوهشی خواهد شد و پژوهش را از فعالیت راستین در جهت کشف حقیقت به امری تزئینی تبدیل خواهد کرد که در آن منافع شخصی ورزندگان به امر پژوهش در اولویت قرار خواهد گرفت و به دستاویز آن از نردبان ترقی دانشگاهی، اجتماعی و سیاسی بالا خواهند رفت. فشار برای افزایش تعداد مقالات به عنوان شرط عمده ارزیابی فعالیت پژوهشی و بقا در یک فضای رقابتی بیمار، موجبات انحرافات گسترده ای در رفتار پژوهشی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی شده است. یک معیار مهم برای ارزیابی اصالت فعالیت پژوهشی، میزان پیروی فعالیت پژوهشی و تولیدات آن (مقاله، فناوری، روش جدید و توانایی حل مسئله) از منطق اکتشاف علمی است تا بتوان پژوهش اصیل را از پژوهش های حاشیه ای، تزیینی و صرفا با هدف چاپ مقاله تشخیص داد.
کلیدواژگان: منطق اکتشاف علمی، کوری آموزشی و پژوهشی، مدل مفهومی، تقلب علمی -
صفحه 60
عفونت ویروسی تب دنگی به سرعت در حال گسترش است و شیوع آن تهدیدی برای سلامت عمومی در کشورهای گرمسیری و نیمه-گرمسیری به شمار میرود. این ویروس به جنس فلاوی ویروس در خانواده فلاوی ویریده تعلق دارد و ژنگان آن از نوع RNA تکرشته با قطبیت مثبت است. چهار سروتیپ از ویروس وجود دارد. عفونت ناشی از این ویروس در اثر گزش یک پشه ماده آلوده به ویروس، در اکثر موارد پشه تب زرد و در موارد کمتر از پشه ببری ایجاد میشود. عفونت معمولا بدون علامت است، ولی سبب بیماریهایی از تب خفیف تا تب خونریزیدهنده دنگی کشنده یا سندرم شوک نیز میشود. تشخیص بیماری میتواند با شناسایی ژنگان ویروس با استفاده از انجام واکنش زنجیرهای پلیمراز یا آزمایش ردیابی آنتیژن NS1 و/یا پادتنهای ضددنگی از سرم، پلاسما، سلولهای خونی در گردش یا سایر بافتها باشد. افزایش شیوع دنگی در دهههای اخیر، تاثیر قابل توجهی بر سلامت عمومی داشته است. هدف این پژوهش، مرور زیستشناسی، بیماریزایی، روشهای تشخیص و نشانههای بالینی عفونت دنگی است.
کلیدواژگان: تب دنگی، همه گیری، بیماری زایی، نشانه های بالینی، ویروس دنگی -
صفحه 73
هدف این مقاله نشان دادن اهمیت کاوش برای یافتن گونه های جدید با پتانسیل مفید به عنوان منابع غذایی با ذکر مثال هایی از گونه های کمتر شناخته شده موجود در فهرست غذای مردم محلی نواحی مختلف و ارائه راه حل هایی برای چالش های پیش رو مانند قحطی است. با توجه به رشد جهانی جمعیت و پیش بینی افزایش حدود دو میلیارد نفر تا سال 2050، اهمیت یافتن مواد غذایی و دارویی جدید، به ویژه از منابع گیاهی و قارچی و اکتشاف گونه های جدید برای آینده بشر ارزش بیشتری پیدا می کند چراکه در حال حاضر تعداد محدودی از گونه های گیاهی بخش اصلی نیاز غذایی مردم را تشکیل می دهند و بروز بیماری و کاهش تنوع ژنتیکی ممکن است به انقراض آنها و در نهایت به بحران های غذایی احتمالی جهانی منجر شود. بخش عمده این نوشته که به بررسی شکاف هایی از دانش می پردازد و مزایای شناخته شده و بالقوه قارچ ها و گیاهان را برای ما و سیاره زمین آشکار می سازد، برگرفته از گزارشی است که با همکاری و تلاش مشترک 210 محقق از 97 موسسه در 42 کشور انجام شده است.
کلیدواژگان: انقراض، تهدید غذایی، تنوع ژنتیکی، زیست کره، گونه -
صفحه 90
امروزه رشد و توسعه صنایع مدرن بدون شناخت و اگاهی عمیق از داده های مربوط به تولید و مصرف کاتالیزگرها ناممکن است. کاتالیزگرها از مواد پرمصرف در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و خودرو هستند که در فرآیند تولید آن ها دست کم یک نوع کاتالیزگر به کار رفته است. بررسی بازار جهانی کاتالیزگر نشان می دهد که در سال های اخیر بیشترین رشد مصرف کاتالیزگر در چین و کشورهای منطقه خاورمیانه، به واسطه افزایش ظرفیت پالایش نفت و تولید محصولات پتروشیمی، بوده است. این مقاله به مفاهیم و کاربرد های کاتالیزگرها همراه با تقسیم بندی کلی آن پرداخته است. بررسی آمارهای جهانی میزان مصرف انواع کاتالیزگرها به تفکیک کشورهای مصرف کننده تصویری قابل درک جهت دست اندرکاران صنعت معظم کاتالیزگر را نشان می دهد. امید است با تحلیل بازار جهانی کاتالیزگر، شناسایی شرکت های بزرگ تولیدکننده آن، بررسی چالش های موجود در صنعت، برآورد حجم کلی بازار کاتالیزگر های پالایشگاهی و پتروشیمیایی و تحلیل کمی و کیفی بازار صنعت کاتالیزگر بتوان گامی موثر در توسعه بازار کاتالیزگر های تولید داخل برداشت. با توجه به وجود مجتمع های پالایشگاهی و پتروشیمیایی در داخل کشور، حدود 700 میلیون دلار ارزش مصرف سالیانه ی کاتالیزگر در ایران است. سهم کاتالیزگرهای پتروشیمیایی با توجه به تعدد و تنوع فرایندهای به کارگیری شده، سالانه نزدیک به 450 میلیون دلار است. مجتمع های پالایشگاهی کشور نیز با وجود ضریب پیچیدگی پایین و الگوی فراورش نامناسب، سالانه 250 میلیون دلار کاتالیزگر مصرف می کنند. پیش بینی مجموع ظرفیت اسمی مصرف حال و آینده ی کاتالیزگرهای مورد نیاز کشور از قبیل پلیمر پتروشیمی، غیر پلیمر پتروشیمی، پالایشگاه پتروشیمی و گاز تا سال 1404، مقدار 29 هزار تن در سال و قیمت کل آن بر اساس مصرف حال و آینده، حدود 700 میلیون دلار است.
کلیدواژگان: کاتالیزگر، اقتصاد جهانی کاتالیزگر، تولید کاتالیزگر در ایران -
صفحه 102
تاثیر ریاضیات بر وجود و وجوه زندگی انسانی چشم گیر و گسترده است. ریاضی و ریاضیدان ها، مستقیم یا غیر مستقیم، از نقش آفرینان مهم انقلاب های علمی بوده اند و کمک کرده اند تا خرد انسان کارآمدترین ابزار رسیدن به حقایق شناخته شود . دانشمندان و پژوهشگران بسیاری از رشته های علمی از جمله علوم زیستی و پزشکی با موضوعاتی سروکار دارند که بدون دانش ریاضی به تنهایی قدرت طرح مساله، ارایه راهکار مناسب برای حل آن و نیز تجزیه وتحلیل نتایج به دست آمده را ندارند. دانش ریاضیات و نگاه ریاضیاتی می تواند جانی و شتابی تازه به دانش بیفزاید. فراتر از آن، ریاضیدان ها چنان که توانستند علم را بر خرافه چیره کنند، می توانند تمدن را از رنج ها و ملالت هایش برهانند و همچنان و همیشه نور بر دنیای تاریک جهل بشری بتابانند. بی بنیان نیست اگر بگوییم ریاضیات کمک کرده است خردورزی و مهربانی ماندگارترین مهارت و یادگار تمدن بشری بشوند.
کلیدواژگان: ریاضیات، زیست شناسی، خردورزی، مهربانی، فرهنگ، تمدن -
صفحه 121
اگرچه پاسخ این سوال برای متخصصین کامپیوتر بدیهی است اما امروزه با افراد مختلفی روبرو می شویم که با شبهه در این مورد می پرسند. انتهای هوش مصنوعی که دانشمندان تعریف کرده اند کجاست؟ آزمون و یا تست تورینگ که بیش از 70 سال پیش مطرح شد چیست و این که آیا هوش مصنوعی و ابزارهایی مانند ChatGPT می توانند این آزمون را پشت سر بگذارند؟ در این نوشته کوتاه تلاش می کنیم به این سوال ساده و مقدمات آن بپردازیم. در پایان مقاله، خواننده، پاسخ واضح این سوال را خواهد داد.
کلیدواژگان: هوش مصنوعی، آلن تورینگ، آزمون تورینگ -
معادل ها یا برابرنهادهای فارسی اصطلاحات علمی: ابزارهایی شناختی آموزشی / گفت و گو با دکتر رضا عطاریانصفحه 125
گفت وگوی حاضر توسط آقای رادمان رسولی مهربانی، پژوهشگر حوزه سیاست گذاری زبان فارسی و مدیر اندیشکده زبان و ادبیات فارسی زفان، در شهریورماه 1403 صورت گرفته و برای انتشار در اختیار نامه علوم پایه نهاده شده است. باتوجه به جامعیت و ژرفای پاسخ های دکتر عطاریان به شماری از سوالات مهم و رایج پیرامون اهمیت واژه گزینی فارسی دربرابر اصطلاحات علمی و به ویژه نقش آن در بهینه سازی آموزش علوم و توسعه علمی کشور که با اهداف و رویکردهای عمده نامه علوم پایه نیز همسویی دارد، متن این مصاحبه در اینجا ارائه گردیده است.
-
صفحه 133
این نوشته درپی معرفی آثار ابوریحان بیرونی، دانشمند ایرانی »تمام اعصار«، مروری کوتاه بر تعدادی از مهم ترین آثار بیرونی دارد. پس از آوردن خلاصه ای بسیارکوتاه از زندگی پربار این حکیم و دانشمند بی همتا، آثار مهم و مشهور وی شامل آثار مانده از سده های گذشته، قانون مسعودی درهیئت نجوم، فهماندن رئوس مسائل به نوآموزان صناعت نجوم، پژوهش درباره هر آنچه هند -پذیرفته و ناپذیرفته از نظر عقل- داراست، پاتاگل هندی رهایی از سردرگمی، داروشناسی در پزشکی، مجموعه شناخت گهرها، آشنایی با جنبه های ممکن ساخت اسطرلاب، تعیین سرحد مکان ها برای اصلاح فواصل سکونت گاه ها را مرور می کند. در پایان تعدادی از کتاب های نوشته شده درباره ابوریحان توسط نویسندگان و پژوهشگران ایرانی نیز معرفی شده است.
-
Page 7
The migration of elites is a significant issue in today›s world, particularly in developing countries with increasing high rates. The important questions are: what are the benefits and disadvantages of elite immigration for the country of origin, destination, and the world community? Do they consider the benefits and drawbacks of immigration for the benefit of the world community? What mechanism can be used to maintain and provide incentives for the return of scientific elites? To address these questions, the scientific career of one of the most prominent elites of Islamic society, Dr. Muhammad Abdus Salam, the first Muslim to win the Nobel Prize in Physics, has been chosen for analysis. This analysis also raises more specific questions about him, such as: Could Abdus Salam of Punjab University have succeeded in winning the Nobel Prize like Abdus Salam of Imperial College? Can Abdul Salam from the University of Punjab have the same impact and influence as Abdul Salam from Imperial College University? Did the significant role that Abdus Salam played at Imperial College in advancing science in developing and Islamic countries also have the potential to be achieved by Abdus Salam at the University of Punjab? In other words, was the influence of Abdul Salam of Punjab University on the world scientific community and global science comparable to that of Abdul Salam of Imperial College? This article, with introduction of Abdul Salam’s role in the advancement of science in the world, especially in developing and Islamic countries, has been studied, and by referring to the migration phenomenon in Asian and European countries, the raised questions have been answered.
-
Page 19
In this article, we will focus on two types of chaotic writings, which we will refer to as «letter chaotic» and «digital chaotic.» The study of the first topic viewed as a type of calligraphy art and its deciphering is as entertaining as logo games will be quickly done with a few examples. However, we will reflect more on the topic of «numbers» because it discusses the carelessness of engravers and historians of the Safavid era in writing or ignoring “zero”, which is reminiscent of the carelessness of scribes in antiquities. The analysis of chaotic numerical writing requires us to review the history of the emergence of «zero» in Introduction. Misunderstandings arising from messy writing have created the belief in the minds of contemporary swordsmanship experts that for several centuries after the death of the two well-known swordsmiths, Kalbali Isfahani and Asadollah Isfahani, working for Shah Abbas the Great, some other master swordsmiths forged their signatures. In this article, we prove by discovering the correct encryption of the dates on the swords that after the death of these two masters, there was only one Kalbali II, who was a son of Master Asadollah I, and there was only one Asadollah II with no information about his father.
-
Page 44
The fundamental theory of research is based on obtaining new knowledge according to observable phenomena or facts. The goals of an original research are description, prediction, explanation and application to answer the fundamental research quest and finding an applied procedure to solve a typical problem. With the expansion of Universities and research institutes, the codification and explanation of conceptual models, criteria, standards, benchmarks and rules are instrumental, in order to conduction and collaboration of all the research activities, according to the visions and missions, leading to enactment and endorsement of regulations and style sheets determining the manner and behavior of researchers and the Universities. Choosing an inappropriate conceptual model, invariably causes deviated research activities by Universities and research institutes, which reshapes the research to a decorative matter, hampering the acquisition of valid applied knowledge, but might serve the researcher’s career interests, as well as climbing the academic, social, and even political ladders. The pressure for increasing the number of publications, as the main evaluation criteria in a pathologic competitive atmosphere, caused extensive deviations in the research behavior of Universities and research institutes. The evaluation of the originality of research activities and the outcomes (publications, technologies, new procedures and problem-solving abilities) from the decorative, marginal and mainly focused on increasing publishing article numbers, would be accomplished by considering how research articles follow the logic of scientific discovery criteria.
Keywords: The Logic Of Scientific Discovery, Educational, Research Blindness, Conceptual Models, Plagiarism -
Page 60
Dengue fever is rapidly spreading and seriously threatens public health in tropical and sub-tropical countries. The virus genome is single-stranded RNA; the virus belongs to the flavivirus genus and the Flaviviridae family. There are four serotypes (DENV1-, DENV2-, DENV3-, and DENV4-) of dengue virus This disease, caused by the bite of a female mosquito infected with the dengue virus, is primarily spread by the Aedes aegypti and rarely the Aedes albopictus. While many dengue infections are asymptomatic, the disease can cause a wide range of illnesses, from mild to severe. Diagnosis of dengue infection can be done by monitoring the virus genome using polymerase chain reaction (PCR), the identification of NS1 antigen, or the presence of anti-dengue antibodies in serum, plasma, circulating blood cells, or other tissues. Over the past few decades, the prevalence of dengue fever has increased significantly, posing a growing threat to public health, particularly in tropical and subtropical regions. This study investigates the biology, pathogenesis, epidemiology, clinical manifestations, and diagnosis of dengue infection.
Keywords: Dengue Fever, Epidemic, Pathogenesis, Clinical Symptoms, Dengue Virus -
Page 73
In this article, an attempt has been made to show the importance of research to find new species with the potential to be used as food sources, and by citing examples of lesser-known species that are present in some places in the diet of local people, solutions to the challenges ahead. It should be mentioned like famine. With the growth of the world population and an increase of about two billion people by 2050, the importance of finding new food and medicine, especially from plant and mushroom sources, is more visible for the future of humankind. The discovery of new species becomes more important because a limited number of plants are recognized as a major part of the human diet, and diseases and a decrease in genetic diversity may lead to their extinction and eventually to possible famines. Much of this paper, which examines knowledge gaps and uncovers the known and potential benefits of fungi and plants to us and our planet, comes from a collaborative report by 210 researchers from 97 institutions in 42 countries.
Keywords: Extinction, Food Threat, Genetic Diversity, Biosphere, Species -
Page 90
Nowadays, the growing and development of modern industries without a deep knowledge and consciousness of catalysts production and consumption seems impossible. Catalysts are of high-consumption materials in oil, gas, petrochemical and automobile industries that at least one catalyst is necessary for their manufacturing process. Investigating the global catalyst market in recent years shows that due to the increasing capacity of oil refining and production of petrochemical products, the highest growth of catalyst consumption occur in China and Middle East. In Iran, due to the complete dependence of oil and gas industries upon foreign countries for providing the process technologies, catalyst industries are still importers and directly dependent to applied licenses. In effect, the direct relation between the parts of both process and catalyst technology development, and due to the cost and time of the two parts, it is expected to have the growth of catalyst industry in the country. This paper deals with the concepts and applications of catalysts along with their general classification. In this regard, investigation of global statistics for the catalyst consumption in different countries gives a comprehensive illustration for those involved in this huge industry. Analyzing the global market, identifying the large manufacturers, examining the existing challenges in industries, estimating the total volume of refinery and petrochemical catalysts’ market and analyzing the quality and quantity of catalyst industry market, it is hoped to take efficient steps in developing the domestic catalyst market.
-
Page 102
The influence of mathematics on the existence and aspects of human life is impressive and extensive. Mathematics and mathematicians, directly or indirectly, have been important contributors to scientific revolutions and have helped human wisdom to be recognized as the most efficient tool to reach the truth. Scientists and researchers in many scientific fields, including biological and medical sciences, grapple with issues that they cannot adequately address without mathematical knowledge, they lack the abbility to formulate problems, propose appropriate solutions, and analyze the results obtained. Mathematics knowledge and mathematical perspective can add new life and momentum to knowledge. Beyond that, just as mathematicians were able to overcome superstition through science, they can free civilization from its sufferings and discontents and continue to shine light on the dark world of human ignorance. It is not unreasonable to say that mathematics has helped wisdom and kindness become the most enduring skills and legacies of human civilization.
Keywords: Mathematics, Biology, Wisdom, Kindness, Culture, Civilization.This Article Is Dedicated To Giordano Bruno, All Those Who Fought Against Superstition, Lies To Thevery End -
Page 121
Although the answer to this question is obvious for computer experts, today we encounter various people who ask with doubts about this. Where is the end of artificial intelligence defined by scientists? What is the Turing test that was proposed more than 70 years ago and can artificial intelligence and tools like ChatGPT pass this test? In this short article, we try to address this simple question and its basics. At the end of the article, the reader will give a clear answer to this question.
Keywords: Artificial Intelligence, Alan Turing, Turing Test -
Page 133
After introducing the works of Abu Rayhan Muhammad ibn Ahmad al-Biruni, the Iranian scientist of «All Ages», this article has a brief overview of some of the most important works of Biruni. After giving a very short summary of the fruitful life of this incomparable sage and scientist, his important and famous works including the Vestages of past/The Chronology of Ancient Nations , Masudi›s Law on Astronomy and Stars , Al-Tafhim or Al-Tafhim for the pioneers of the astrology industry , Kitab-ul-Hind or A Critical Study of Indian Doctrines , Whether Rationally Acceptable or Rejected , The Yoga sutras of Indian Patanjali/Indian Patanjali in freedom of mind , Al-Saydana fi al-Tibb or The Book on the Pharmacopoeia of Medicine , To Determine the ends of places to correct the distances of dwellings . For the benefit of the readers, at the end, a number of books written about Abu Rayhan by Iranian writers and researchers have been introduced.