فهرست مطالب

فصلنامه اثر
پیاپی 103 (زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1403/09/28
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 431-448
اقلیم گرم و خشک مرکزی ایران محل شکل گیری مزارع تاریخی از قرون اولیه اسلامی تا دوره پهلوی بوده است. در این اقلیم و در جریان پژوهش های اخیر، 42 باب مزرعه در پیرامون شهرهایی چون قم، اصفهان، کاشان و یزد شناسایی و مستند شده اند. این مزارع دارای قابلیت های کالبدی و کارکردی ویژه هستند و بخشی از زیست معیشتی و میراث کشاورزی ایران را شکل داده اند. مسئله تحقیق، کمبود پژوهش درباره ویژگی های شکلی و صورت های متنوع مزارع تاریخی است. هدف تحقیق، شناخت عمیق تر مزارع تاریخی در اقلیم گرم و خشک مرکز ایران است. بر این اساس دو سوال درباره عناصر شکل دهنده صورت و دسته بندی آن ها مطرح شده است. در ادامه، تعداد 10باب از مزارع اربابی، انتخاب شده و با رهیافت تفسیرگرایی و راهبرد تفسیری تاریخی مورد تدقیق قرار گرفتند. یافته ها نشان داده است در مقیاس نظام پهنه بندی، هر مزرعه دارای سه نوع پهنه؛ کالبدی، کشتخوانی و عرفی (منظری) است. از نظر الگوی توزیع و هم نشینی عناصر، دو الگوی «خطی و متمرکز» وجود دارد و در مقیاس تنوع کاربری ها نیز مزارع به دو دسته «معتبر و محقر» تقسیم می شوند. براین اساس می توان مزارع مسکون تاریخی در ایران را به دو صورت الف)؛ قلاع کشتخوانی با الگوی متمرکز ب)؛ مجموعه های کشتخوانی با الگوی خطی دسته بندی نمود. اغلب مزارع شناسایی شده در این اقلیم دارای صورت «مجموعه های کشتخوانی با الگوی خطی» هستند و با دوره تاریخی شکل گیری شان ارتباط معنی داری دارند.
کلیدواژگان: مزارع مسکون، مجموعه کشتخوانی، قلعه کشتخوانی، میراث کشاورزی، اقلیم گرم و خشک -
صفحات 450-473
خانه توانا واقع در کنج محله شاه ابوالقاسم به فاصله 150 متر از حد شرقی مسجد جامع، در میان بافت فشرده مسکونی یزد قرار دارد. این خانه به وسعت 410 متر مربع، همسایه میدان حسینیه صندوق سازها و خانه هایی خشتی است. از نظر طرح معماری، این خانه حیاطی با اضلاع نابرابر دارد و فضاهای ساخته شده در دو سوی غربی و جنوبی قرار دارند. ایوانی با طاق تخریب شده و اتاق هایی در کنار آن و فضاهایی به دنبال هم با نظم خطی در ضلع جنوبی وجود دارند. اجزای متفاوت از هم در نقشه خانه جا گرفته است. باتوجه به پرونده ثبت بنا و برخی توصیف های دیگر، تاریخ ساخت این خانه به سده هشتم هجری نسبت داده شده است. با این فرض که در گذر زمان بنا دچار دگرگونی و تحولات عمده ای شده، پرسشی که پیش می آید این است که تحولات معماری خانه چه بوده و ساختمان اولیه خانه چه ویژگی هایی داشته است. روش پژوهش «تاریخی تحلیلی» است و ضمن بررسی و تحلیل شواهد موجود در اثر، با انجام مطالعات تطبیقی و تحلیل شواهد معماری، امکان فهم ابهامات فراهم آمده است. هدف این است که تصویر روشنی از تحولات تاریخی خانه به دست آید. خانه نخستین با الگوی خانه های سده هشتمی یزد انطباق دارد. بنا در صورت نخستین و اصیل از گونه یک ایوانی، با حیاط کوچکی بوده است. بخش مفقود شرقی و شمالی خانه و نظام ورودی آن با ذکر احتمالاتی، معلوم می شود. ضلع شمالی در طرح نخستین صفه ای هم دهانه ایوان جنوبی داشته و ضلع شرقی تخریب شده می توانسته به قرینه ضلع غربی از دو صفه تشکیل شده باشد و ورودی نیز به صورت دالانی با گردش نود درجه از صفه شرقی به حیاط منتهی می شد.
کلیدواژگان: یزد، خانه توانا، معماری دوره مظفری، سده هشتم هجری، مطالعه تطبیقی -
صفحات 474-507
پیوند معماری گذشته و حال همواره تحول آفرین است. تحولی که می تواند هویت های دوره معاصر و آینده را شکل دهد، سنت های معماری را حفظ نماید و جذابیت های زیبایی شناختی یادمان ها، بناها و مناظر شهری را ظهور و بروز بخشد. میراث معماری هر منطقه به مرور زمان تحت تاثیر محیط طبیعی و انسان ساخت تکامل یافته و رشد کرده است. این سیر تکاملی، تنوعی از معماری را ایجاد کرده است که بر اثر آن هر شهر، منطقه، محله و حتی گذر خصوصیات منحصربه فرد خود را دارا است. این تنوع، در عین همبستگی و هماهنگی، نمایانگر هویت فرهنگی و محیطی شهرها است. با استخراج اصول پایدار، که استخوان بندی معماری تاریخی را شکل داده اند، ریخت شناسی به عنوان مرجعی الهام بخش به معماران و برنامه ریزان شهری کمک می کند تا بتوانند سنت های معماری را با روش های خلاقانه در معماری معاصر به دور از تقلید تجسد بخشند. هدف از این پژوهش دست یابی به اصول و الگوهای معماری تاریخی برای استفاده در طراحی بناهای معماری جدید با توجه ریخت شناسی آن ها است. در این راستا ابتدا به روش تحلیلی توصیفی مفاهیم پژوهش تبیین و فرایند ریخت شناسی بناهای تاریخی تدوین می شود. در بخش بعدی خانه های تاریخی شهر رشت به عنوان نمونه موردی مطالعه و بررسی می شوند. یافته ها نشان می دهند که توجه به مراتب فرهنگی و هویت که در ساختارهای فضایی بروز می یابند درکنار مولفه های کالبدی در ریخت شناسی بناهای تاریخی اهمیت دارد. در مطالعه فرم و ویژگی های کالبدی و کیفیت های بصری رابطه معناداری میان بنا در محوطه و موقعیت آن در بافت وجود داشت. شکل بنا، تناسب میان عناصر و کلیت فرم، سطح اشغال و تعداد طبقات خانه های تاریخی رشت دارای ویژگی های منحصربه فردی هستند. ریخت شناسی ساختارهای فضایی در خانه های تاریخی رشت نشان داد روابط بین فضاهای عملکردی در فضاهای داخلی و ارتباط آن با فضای بیرونی عمدتا به وسیله فضاهای نیمه باز (ایوان) اتفاق می افتد. این ویژگی علاوه بر شفافیت فضایی موجب غنای بصری نمای بیرونی نیز می شود. فرایند ریخت شناسی در دست یابی به اصول و الگوهای معماری تاریخی می تواند در طراحی فضاهای جدید مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژگان: ریخت شناسی، ویژگی های کالبدی، ساختار فضایی، فضاهای اقامتی، خانه های تاریخی رشت -
صفحات 508-532
تحلیل نوع مداخلات و ویژگی های آن، به عنوان راهی برای درک بهتر آثار و ارزش های تاریخی فرهنگی، در جهت تصمیم گیری متناسب حفاظتی و مرمتی است. تاق بستان به عنوان یکی از نمونه های موردی در مطالعه مداخلات صورت گرفته در آثار تاریخی ایران، نمونه ای از دخالت های انسانی در محوطه های تاریخی ایران است. در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، سیر مداخلات تاق بستان براساس شواهد و مدارک کتابخانه ای و میدانی موجود، بررسی و با نظریات و مفاهیم بین المللی حفاظت و مرمت تطبیق و تحلیل شده اند. هدف از این پژوهش درک و نقد مداخله های صورت گرفته در آثار صخره ای تاق بستان و محوطه بلافصل آن ها، برای روشن تر شدن اقدامات انجام شده و پیشگیری از خطاهای احتمالی حفاظت و مرمت های آینده است. در تحلیل یافته ها مشخص شد که در مداخلات تاق بستان، برخی از آن ها مانند مداخلات دوره قاجار، منجر به خلق یک منظر فرهنگی شده و برخی تخریبی و برخی با رویکرد اقدامات حفاظتی، سبب آشکار شدن ارزش های اثر، طی زمان شده اند. مداخله با رویکرد حفاظتی از دوره پهلوی اول آغاز و هنوز ادامه دارد؛ مداخلات سال های 1390 تا 1396 گرچه رویکرد حفاظتی داشته اند اما با نادیده گرفتن اصول حفاظت و مرمت سبب از بین رفتن شواهد و مدارک تاریخی، منظر فرهنگی، اصالت و یکپارچگی اثر و رویکردی غلط نسبت مفهوم «حداقل مداخله» و اجرای روش های مرمت با رویکرد پاکسازی تاریخی شده اند. از نتایج به دست آمده در این پژوهش، درک ضرورت برخورداری از مبانی نظری شفاف در مداخلات، مبتنی بر نظریه ها، اسناد ملی و بین المللی حفاظت و مرمت، و اهمیت تصویب آن پیش از انجام اقدامات اجرایی است.
کلیدواژگان: مداخلات، محوطه تاق بستان، ارزش، منظر فرهنگی، یکپارچگی -
صفحات 534-553
مسجد حسن پادشاه به عنوان یکی از بناهای مجموعه نصریه در پیوند با دارالمساکین و مدرسه تحت عنوان مجموعه نصریه یکی از بناهای ارزشمند میدان صاحب آباد (حسن پادشاه) بوده است. این بنا تحت تاثیر زلزله هایی که در تبریز رخ داد، از بین رفته و در دوره های صفوی و قاجاری نیز باز سازی شد. با این حال تخریب در این مسجد بسیار زیاد بوده و شکوهی که از آن در سفر نامه ها و منابع تاریخی دوران ترکمانی وصف شده است را به تصویر نمی کشد. کشف تهرنگ این بنا در حفاری ها و خوانش منابع تاریخی امکان مطالعه این بنا را فراهم کرده است. در این جهت برخی پژوهش گران پیشین با تکیه بر توصفیات نقل شده در منابع مکتوب تلاش کرده اند تا این بنا را بازآفرینی تصویری کنند. عدم توجه به اسلوب هندسی معماری ترکمانی سبب شده تا بازآفرینی های ارائه شده از ویژگی های ساختاری معماری ترکمانی دور باشد. بنابراین این پژوهش با استفاده از روش مقایسه-تطبیقی در پی پاسخ به این پرسش ها است که اسلوب هندسی در ساختار فضایی معماری ترکمانی چگونه بوده است؟ و اسلوب ساختاری گره ها در ارتباط با سطوح معماری چگونه بوده است؟ و همچنین اسلوب ساختاری بدست آمده چه ارتباطی با کالبد برجای مانده از مسجد حسن پادشاه به هدف بازآفرینی تصوری آن برقرار می کنند؟ هندسه به عنوان اصل اساسی که به صورت دو بعدی و سه بعدی ناظر بر سه شاخه سازه، فضا و سطح بود، مورد مطالعه قرار گرفت که تطبیق کالبد بدست آمده با اسلوب ساختارهای هندسی بناهای هم عصر سازگار بوده است. ساختار فضایی مسجد مبتنی بر ساختار گنبدخانه اصلی بوده است که جرز های آن بر اساس شبکه متعامد در یک انتظام هشت ضلعی جای می گیرد. کاربرد گره ها نیز در ازاره و پیشانه ایوان از گره های شش پر یا شبکه های شش ضلعی در بغل کش ها از گره هشت پر، در دیوارهای جناحی ایوان از شاه گره، پایه ایوان گره ده پر بوده است.
کلیدواژگان: بازآفرینی تصویری، معماری ترکمانی، معماری آق قویونلوها، مسجد حسن پادشاه تبریز، گره چینی هندسی -
صفحات 554-567
مسجد به عنوان یکی از نمادهای مهم فرهنگی- اجتماعی در ایران تحت تاثیر نگرش های حکومتی، با تغییرات متنوعی در ساختار و تزیینات روبه رو شده است. از مساجد مهم زندیه در شیراز مسجد وکیل است که با تزیینات کاشی هفت رنگ و معرق آراسته شده و برخی تزیینات کاشی هفت رنگ آن در دوره قاجار مرمت شده است. هدف، بررسی جایگاه سنت های محلی زندیه در مرمت کاشی هفت رنگ مسجد در دوره قاجار است و به دنبال پاسخ به این سوال که آیا دیدگاه فرهنگی دوره قاجار در مرمت تاثیری داشته و یا همان سنت های محلی زندیه دنبال شده است. روش پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی و پیمایشی است. نتایج بیان می دارد که نقوش در کاشی هفت رنگ در دوران زند تحت تاثیر دیدگاه قومی- ایلیاتی زندیه و برخی سنت های دوره صفویه طراحی شده و با سادگی و آراستگی همراه است که طرح ها به صورت تجریدی و انتزاعی ترسیم شده اند اما در تعمیرات صورت گرفته در دوره قاجار در مسجد وکیل که عمدتا در دوره ناصرالدین شاه و فتحعلی شاه انجام پذیرفته است دیده می شود که طرح و رنگ در برخی بخش ها تغییر یافته و از نقوشی مانند گلدانی، پرنده و منظره پردازی و رنگ صورتی در مرمت ها استفاده شده است. نقوشی که در دوران زندیه مرسوم نبوده و در مسجد استفاده نشده است. بنابراین می توان گفت تفاوت تاثیر دیدگاه تغییر یافته قاجاریه در مرمت های صورت پذیرفته وجود دارد و پایبندی به سنت های محلی دوره زندیه در مرمت های دوران قاجار کمتر دیده می شود.
کلیدواژگان: مرمت، زندیه، قاجار، مسجد وکیل، کاشی هفت رنگ -
صفحات 568-590
مقرنس از عناصر معماری و اغلب در سردرهای ورودی، ایوان ها، گوشواره گنبدها و... با انواع مصالح ازجمله آجر، گچ، کاشی و گاه ترکیبی از دو یا چند نوع مصالح همانند آجر و کاشی یا گچ و کاشی و... اجرا شده است. در دوره تیموری و ترکمانان شاهد مقرنس های پرکار و هنرمندانه گچی هستیم که سطوح افقی/ تخت/ تخته های آن ها، با کاشی آراسته شده است. در این پژوهش، علاوه بر معرفی تعدادی از بناهای شناسایی شده دارای مقرنس های گچی تلفیق یافته با کاشی این ادوار، محل کاربرد مقرنس ها، انواع نقش مایه ها، کتیبه ها، تکنیک های اجرایی و تزئینی همچنین رنگ لعاب کاشی ها، مورد بررسی و ارزیابی قرارگرفته است. یافتن وجوه اشتراک نقش مایه های کاشی موجود در مقرنس های گچی، با سایر کاشی کاری های بازه زمانی مورد مطالعه، از اهداف دیگر این مقاله است. روش یافته اندوزی بر پایه پژوهشی میدانی و با استناد به منابع مکتوب صورت گرفته که به روش تفسیری - تاریخی، به تحلیل داده های به دست آمده از نمونه های مطالعاتی می پردازد. نتایج حاصله، که از بررسی 6 بنا به دست آمده، حاکی از آن است که این شیوه تزئینی، فقط در منطقه محدودی از ایران، در دو استان یزد و فارس در آن ادوار، رواج داشته است. تمامی آرایه های کاشی کاری مذکور با تکنیک تلفیقی معرق و لعاب پران و با انواع نقش مایه های گیاهی، هندسی و نیز کتیبه به اجرا درآمده اند. درزمینه نقش مایه های کاشی، وجوه اشتراکی همچون؛ گل های چندپری که راس هر گلبرگ آن، به نقش مایه ای شبه گل/ غنچه/ برگ مانندی ختم می شود، فرم های اشک مانندی که اغلب با تکنیک لعاب پران اجرا شده، تبدیل کتیبه کوفی بنایی در مرکز به نقش گره (نقش هندسی هشت) و... را، با سایر آرایه های کاشی این ادوار، می توان برشمرد.
کلیدواژگان: مقرنس گچی، کاشی، تلفیق گچ و کاشی، دوره تیموری و ترکمانان، تخت، تخته -
صفحات 592-616
هنرکاشیکاری یکی از مهم ترین و فراوان ترین آرایه های معماری دوران اسلامی است ، اوج هنر کاشیکاری از قرن هشتم ه . ق. آغاز می شود و در دوران قاجار با ورود آرایه های فرنگی به هنر و معماری ایران همچنان شکوفایی و استفاده فراوان از کاشی در بناهای تاریخی را شاهد هستند، به همین دلیل هنر کاشیکاری جایگاه ویژه ای در معماری ایران دارد. با توجه به اهمیت هنر کاشیکاری در ایران، طبیعتا حفاظت و مرمت این دسته از آرایه ها دارای اهمیت و حساسیت ویژه ای است. در حفاظت و مرمت آرایه های کاشیکاری، همانند بسیاری از آرایه های دیگر یک چارچوب کلی برای مرمت این گونه اثر تدوین نشده است و به همین دلیل در مورد مرمت آرایه های کاشیکاری هم رویکردهای مرمتی متفاوت قابل احصاء است؛ بدفهمی از متن و طرح، کم توجهی به رنگ، عدم توجه به تقارن و نسبت ها و دیگر موارد، منجر به بروز اشتباهاتی در آرایه های کاشیکاری شده است. هدف این پژوهش، بررسی سیر تحول رویکردهای حفاظت و مرمت به ویژه آرایه های کاشیکاری و نقد مرمت های صورت پذیرفته برمبنای نظریه های مدون و طبقه بندی انواع مداخلات کاشیکاری پیش رفته است. مرمت های پیشین چگونه و با چه رویه هایی انجام شده است؟ رویکردهای جدید برای پیشگیری از بروز مرمت های اشتباه در آرایه های کاشیکاری مشتمل بر چه وجوهی هستند؟ در این پژوهش به طور کلی به مرمت های کاشیکاری و به طور خاص به مرمت شش بنای متفاوت با چهار کارکرد متفاوت پرداخته خواهد شد. روش انتخابی برای این پژوهش، تحلیل نقادانه مرمت ها در راستای درک ماهیت مرمت این گونه آرایه ها است. روش پژوهش این مقاله از نوع کیفی و تحلیل تجربه، روش های گرد آوری اطلاعات، مشتمل بر مطالعات میدانی، رجوع به منابع متعدد و مطالعات کتابخانه ای بوده و از نظر هدف کاربردی است. از یافته های پژوهش؛ عدم تدوین کلی ، کم توجهی به نظریه های حفاظت و مرمت و مبانی زیباشناختی، بی توجهی به فرهنگ بومی و عدم درک اثر توسط مرمتگر از مواردی هستند که باعث شده مرمت های اشتباه در آرایه های کاشیکاری قابل احصاء باشد. نتایج پژوهش؛ مداخلات منجر به اشتباه در آرایه های کاشیکاری، تغیییراتی را در فرم و محتوایی آرایه ها به وجود می آورد و می توان این مداخلات را به تغییرات هندسی، مفهومی و فنی طبقه بندی کرد.
کلیدواژگان: مرمت، کاشیکاری، تحلیل نقادانه، مبانی نظری حفاظت و مرمت -
صفحات 618-641
تنوع فرمی سنگ قبور دوران اسلامی و همچنین نقوش و نشانه های تصویری موجود بر روی آن ها، به نوعی باورها و اعتقادات و همچنین ارزش های فرد متوفی و جامعه پیرامون وی را به تصویر می کشد. این تنوع فرمی و نقشی در سنگ قبرهای منطقه شمال غرب ایران به دلیل حضور مستمر و گسترده سلاجقه، ایلخانان، قراقویونلو، آق قویونلوها، صفویان و حاکمان و والیان دست نشانده آنان، بیش از دیگر مناطق است. این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی و تاریخی و براساس مطالعات میدانی و کتابخانه ای با هدف شناسایی گورستان ها، ساختارشناسی و تحلیل فرمی و نگارینه ای سنگ قبرهای این منطقه انجام گرفته و در این راستا به دنبال پاسخی منطقی برای سوالات زیر است: 1. ساختار سنگ قبور گورستان های موکریان شرقی چگونه و متعلق به کدام ادوار هستند؟ 2. چه ارتباطی بین نقوش به کار رفته بر روی سنگ قبور با شخص متوفی وجود داشته؟ 3. در نقوش روی سنگ قبور موکریان شرقی از چه نمادهایی استفاده شده است و آیا نقوش موجود دارای ریشه تاریخی هستند؟ مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که این آثار از منظر فرمی به گروه های محرابی شکل، گهواره ای، صندوقی، سنگ افراشته، قوچ های سنگی، سنگ قبور گلدسته ای و سنگ قبرهای ساده قابل تقسیم است. گونه شناختی سنگ قبور بیانگر آن است که در قرون نخستین اسلامی در این ناحیه بیشتر از سنگ قبرهای ساده و بدون تراش، در قرون میانه اسلامی خصوصا ادوار سلجوقی و ایلخانی، از سنگ قبرهای گهواره ای شکل و افراشته؛ و در قرون متاخرتر نیز بیشتر از سنگ قبرهای طرح محرابی و گلدسته دار بهره برده شده است. همچنین فرم سنگ قبرها، درکنار تاثیرپذیری از اجتماع و فرهنگ جامعه، در ارتباط با معماری دینی و قدسی بوده و نگاره های نقش بسته نیز، ضمن دارا بودن معانی نمادین خاص، متاثر از فرهنگ منطقه، اعتقادات و موقعیت زمانی و مکانی خود می باشند.
کلیدواژگان: موکریان شرقی، گورستان، سنگ قبور، فرم، معناشناختی -
صفحات 642-661
طبق آخرین سرشماری کشور ایران، بین 43 الی 45% ساختمان ها، در دسته ساختمان های بنایی قرارگرفته اند که از این مقدار حدود 1% آن ها ساختمان های تاریخی-فرهنگی هستند. حفاظت از این ساختمان ها در برابر زلزله، برای آیندگان امری لازم و واجب است. برای این امر، لازم است ابتدا ساختمان مورد تحلیل وبررسی قرارگیرد تا بتوان راهکارهای لازم و مناسب را برای بهبود سطح عملکرد ارائه کرد. مورد مطالعه در این پژوهش، ساختمان صدقیانی واقع در دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز است. در ابتدا از نتایج آزمایش های غیر مخرب انجام شده توسط محققین دانشگاه هنر تبریز، استفاده شد، این مقادیر برابر با مقاومت فشاری میانگین 2.47 مگا پاسکال، مدول الاستیسیته 3735 مگاپاسکال بودند. سپس با کمک نرم افزار 3Muri و با روش قاب معادل، این ساختمان به صورت سه بعدی مدل سازی شد و مورد تحلیل پوش آور با روش بار افزون قرار گرفت. هدف از این پژوهش، ارزیابی لرزه ای وضع موجود این ساختمان با وجود مداخلات سازه ای صورت گرفته است. نتایج حاصل از تحلیل پوش آور نشان می دهد، شاخص ایمنی در جهت Y و در هر سه سطح عملکرد، بزرگ تر از 1 و در جهت X، در هر سه سطح عملکرد، کوچک تر از 1 شده است. همچنین، حداکثر مقاومت برشی راستای Y حدودا 1.5 برابر حداکثر مقاومت برشی راستای X است. این نتایج گواه این است که باوجود مداخلات سازه ایی صورت گرفته، ساختمان در راستای Y دارای وضعیت خوب ولی در راستای X دارای ضعف و مستلزم ارائه راهکار استحکام بخشی است.
کلیدواژگان: ارزیابی لرزه ای، تحلیل پوش آور، مداخلات سازه ای، شاخص ایمنی، نرم افزار 3Muri
-
Pages 431-448
The hot and dry climate of central Iran is home to historic farmsteads from the early centuries of Islam up to the 13th century. In the course of recent studies, 42 types of farmsteads have been identified and documented around cities such as Qom, Isfahan, Kashan and Yazd. These farmsteads enjoy unique physical and functional capabilities and have formed a part of Iran's livelihood system and agricultural heritage. The moot point of the research is the lack of research about the shape characteristics and diverse forms of historical farmsteads. The research aims to get a deeper understanding of the historic farmsteads in the hot and dry climate of Iran, and to this end, two questions have been raised about the shape-forming elements and their classification.According to the findings, each farmstead has three zones on the scale of the zoning system: physical, agricultural, and customary. In terms of the distribution pattern and coexistence of forming elements, there are two patterns: linear and centralized, and in the scale of the variety of forming elements, farmsteads are divided into two categories: small and great. Accordingly, historical residential farmsteads in Iran can be divided into two ways: a) Agricultural castles with a centralized pattern and b) Agricultural complexes with a linear pattern. Most of the farmsteads identified in this climate have the form of "agricultural complexes with a linear pattern" and are significantly related to the historical period of their formation.
Keywords: Farmsteads, Agricultural Complexes, Agricultural Castles, Agricultural Heritage, Hot, Dry Climate -
Pages 450-473
Tavana House is located in the corner of Shah-Abul-Qasim neighborhood and it is 150 meters away from the east side of Jame Mosque. This house is located in the dense residential context of the city. The building in question has an area of 410 square meters, it is a neighbor of Sandughsazha Maidan-Hosseiniyeh and adobe houses. In terms of architectural design, this house has a courtyard with unequal sides and the built spaces are located on both the west and south sides. There is a porch with a ruined arch and rooms next to it and spaces following each other in a linear order on the south side. Different components are placed in the house plan. In the national registry file and some other descriptions, the construction date of this house is attributed to the 8th century of Hijri. With the assumption that the building has undergone many changes and transformations over time, the question is "what were the architectural changes of the house and what were the features of the original building of the house"? The research method is "historical-analytical" and while examining and analyzing the existing evidence in the building, it is possible to understand the ambiguities by conducting comparative studies and analyzing the architectural evidence. The aim is to get a clear picture of the historical developments of the house. The plan of the house in the first period conforms to the pattern of the 8th century houses in Yazd. In its first form, the building had a porch with a small courtyard. The space of the missing eastern and northern parts of the house and the entrance system can be guessed. In the first plan, the north side had a short porch equal to the width of the south porch, and the east side could have been composed of two rows similar to the west side. The entrance was in the form of a corridor that had a ninety degree turn and entered the courtyard from the east side.
Keywords: Yazd, Tawana Home, Architecture Of Mozaffari Period, 8Th Century AH, Comparative Study -
Pages 474-507
The connection between past and present architecture is always transformative. A transformation that can shape the identities of the contemporary and future eras, preserve architectural traditions, and bring out the aesthetic charms of monuments, buildings, and urban landscapes. The architectural heritage of each region has evolved and grown over time under the influence of the natural and built environment. This evolution has created a variety of architecture, as a result of which every city, region, neighborhood and even passage has its own unique characteristics. This variety, while being correlated and harmonized, represents the cultural and environmental identity of the cities. By extracting stable principles,which have formed the structure of historical architecture, morphology as an inspiring reference helps architects and urban planners to embody architectural traditions in creative ways in contemporary architecture without imitation. The purpose of this research is to obtain the principles and patterns of historical architecture for use in the design of new architectural buildings with regard to their morphology. In this regard, the concepts of research and the morphological process of historical buildings are first explained by descriptive analytical method. In the next part, historical houses in the city of Rasht have been studied and analyzed as case study. The findings show that paying attention to cultural heirarchy and identity that appear in spatial structures is important in the morphology of historical buildings, along with physical components. In the study of the form and physical characteristics and visual qualities, there was a significant relationship between the building in the area and its position in the context. Shape, proportion between elements and the overall form of the building, the level of occupation and number of floors of historical houses in Rasht have unique characteristics. The morphology of the spatial structures in the historical houses of Rasht showed that the relationship between the functional spaces in the interior spaces and its connection with the exterior space mainly occurs through semi-open spaces (Iwan). In addition to spatial transparency, this feature also causes visually richness of the exterior façade. The process of morphology in obtaining the principles and patterns of historical architecture can be considered in new designs.
Keywords: Morphology, Physical Characteristics, Spatial Structure, Residential Spaces, Historical Houses Of Rasht -
Pages 508-532
The interventions made at Taq-i-Bostan offer a valuable case study for understanding the evolution of conservation and restoration practices in Iran. By analyzing the types of interventions and their characteristics, we can gain a better understanding of the works themselves and reveal their historical and cultural values, ultimately informing appropriate conservation and restoration decisions. Taq-i-Bostan, as one of the case examples in the study of interventions in Iran’s historical sites, shares many similarities with interventions in other historical sites. In this descriptive-analytical research, the course of Taq-i-Bostan interventions has been examined and analyzed based on available documents and compared with international theories and concepts of conservation and restoration. The research found that some interventions at Taq-i-Bostan, like those of the Qajar period, led to the creation of a cultural landscape, while others were destructive. Some interventions, with a protective approach, revealed the values of the work over time. Protection interventions began in the first Pahlavi period and are still ongoing. However, the interventions of 2010 to 2016, despite claiming a conservation approach, caused the loss of historical evidence, cultural landscape, authenticity, and integrity of the work due to their disregard for the principles of conservation and restoration. This represents a misguided approach to the concept of “minimum intervention.” The results of this research highlight the necessity of having transparent theoretical foundations for interventions, based on theories, national and international documents on protection and restoration. Moreover, it emphasizes the importance of obtaining approval for these foundations before carrying out any executive actions.
Keywords: Authenticity, Cultural Landscape, Integrity, Intervention, Site Of Taq-I-Bostan, Value -
Pages 534-553
Hassan Al-Padesha mosque, as one of the buildings of the Nasriyeh complex, had been one of the valuable buildings of the Sahib Abad square in connection with Darul-Masakin and the school. This building was destroyed under the influence of the earthquakes that occurred in Tabriz, and was rebuilt during the Safavid and Qajar periods. The discovery of bases in excavations and reading of historical sources has made it possible to study this building. The lack of attention paid to the geometric style of Turkmen architecture has caused the presented reconstructions to be far from the structural features of Turkmen architecture. Therefore, this research, relying on the method of comparative comparison, seeks to answer the following questions: What is the style of using geometry in the spatial structure of Turkmen architecture? What is the relationship between the structure of Gireh in Turkmen architecture and the surface of the architectural space? What is the relationship between the obtained structural style and the remained body of the Hassan Pasha Mosque to purpose of its imaginary recreation? Geometry has been a basic principle in the design of Turkmen period buildings, which in both two-dimensional and three-dimensional terms has indicated the three branches of structure, space, and surface, and the adaptation of the obtained body has been compatible with the style of the geometric structures of contemporary buildings. The spatial structure of the mosque was based on the structure of the main dome; which pillars were placed in an octagonal arrangement based on an orthogonal grid. The use of Gireh in the plinth and tympanum of the porch, sidewalls of the porch, and the base of the porch were made of an in the vault of the porch were based on six-pointed Gireh or a hexagonal grid, eight-pointed, Shah Gireh, ten-pointed Gireh.
Keywords: Visual Recreation, Turkmen Architecture, Aq-Qoyunlu Architecture, Hassan Padeshah Mosque In Tabriz, Gireh-Work -
Pages 554-567
The mosque is one of the important socio-cultural symbols in the Islamic Iran. One of the important mosques is Vakil mosques, where different designs have been used in the decoration of Haft Rang (seven-colored) tiles. The purpose is to investigate the impact of changes in socio-cultural perspectives of governments on the design of Haft Rang tile. What effect the socio-cultural perspective has had on the design of mosque designs and what is the nature of design changes in the Haft Rang tiles in these mosques? The research method is descriptive-analytical. The results show that the patterns in the seven-colored tile during the Zand period are influenced by the Zandi Ethnic-Illyrian view and are associated with simplicity and beauty. These patterns are drawn in an abstract way and have less variety in terms of design and color. In contrast, the designs in the Qajar period are influenced by the westernize perspective and are very colorful and rich, reflecting nature realistically. Repairs made in the Qajar period introduced this type of design and color to the Vakil Mosque, causing changes in the structure of Haft Rang tile designs. Therefore, it can be said that the difference in socio-cultural attitudes in different eras will have an important impact on changing artistic perspective.
Keywords: Restoration, Zand, Qajar, Vakil Mosque, Haft Rang Tile -
Pages 568-590
Muqarnas is an architectural element often used in entrance porches, Iwans, squinches of domes, and other structures. It can be made from various materials such as brick, plaster, tile, or a combination of materials such as brick-tile or plaster-tile. During the Timurid and Turkomen (Torcoman) periods, intricate and artistic plaster muqarnas were created, on their horizontal/flat/panel surfaces decorated with tiles. This research not only showcases a number of buildings which enjoy plaster-tile muqarnas that belong to the periods mentioned above but also investigates and evaluates the location of muqarnas, types of motifs, inscriptions, execution and decoration techniques, and the color of tile glaze. This article also aims to find commonalities between the tile motifs found in plaster muqarnas and other tileworks from the periods in question. The research methodology is based on data gathering through field research and documentary resources. It uses an interpretative-historical approach to analyze the data obtained from the case studies. The results, obtained from the study of six buildings, indicate that this decorative method was only prevalent in a limited region of Iran, in the two provinces of Yazd and Fars, during the said period. All of the aforementioned tilework decorations were executed using a combined technique of Mo’araq (mosaic) and La‘āb-parān (glaze-removing), along with various vegetal, geometric, and inscription motifs. In terms of tile motifs, there are common features among the tile decorations of the periods under study including: multi-petaled flowers with each petal ending in a motif resembling a flower/bud/leaf, teardrop shapes, often executed using the La‘āb-parān technique and transformation of the central Kufic inscription into a knot pattern (eight-pointed geometric pattern).
Keywords: Plaster Muqarnas, Mosaic (Mo’Araq) Tile, Combination Of Plaster, Tiles, Timurid, Turkoman Periods, Flat (Takht), Panel (Takhteh) -
Evaluating Tiling Restoration Practices: A Critical Analysis Informed by Theory and Six Case StudiesPages 592-616
Statement of the problem: Tile decorations are among the most important and common architectural elements in the Islamic era. Tilework flourished from the 14th century onwards. Notably, despite the introduction of Western decorative elements in Iranian art and architecture during the Qajar era, tilework remained widely used, demonstrating its special status. Given this significance, the conservation and restoration of such architectural decorative elements should be a high priority. However, a comprehensive set of guidelines for tilework conservation and restoration remains absent.Consequently, diverse approaches have been employed in tilework restoration projects. These approaches have sometimes led to serious errors, including misinterpreting context and design neglecting the color quality, symmetry as well as proportions and other aspects has led to grave mistakes. Aiming to understand the evolution of different tilework restoration approaches, this study critically reviews past restoration cases. It explores how traditional restoration approaches were implemented and what advantages current practices offer to avoid past mistakes. This study focuses on the restoration of tilework in five diverse monuments with four different functions. The restoration activities undertaken are critically analyzed to reveal the architectural nature of the examined monuments.This research utilizes a qualitative-analytic methodology, with data collected through field studies and library resources. The study adopts a functional objective, and the results indicate that the primary factors leading to improper restoration include the lack of a formalized restoration guide, the neglect of conservation, restoration and aesthetics, ,inattention to vernacular culture as well as lack of appropriate understanding of the monuments by the restoration expert.
Keywords: Restoration, Tilework, Critical Analysis, Theoretical Foundation, Conservation -
Pages 618-641
The variety of forms of tombstones in the Islamic era, along with their motifs and pictorial signs, reflects the beliefs and values of the deceased and their society. This diversity of form and role in the tombstones of the northwestern region of Iran is particularly rich due to the presence of more Seljuk, Ilkhanate, Qara Qoyunlu, Aq Qoyunlu, Safavids, compared to other regions. This research employs a descriptive-analytical and historical approach, using field and library studies, to answer the following questions: 1. What are the structures and corresponding historical periods of the tombstones found in Eastern Mokryan cemeteries? 2. How do the motifs used on the tombstones relate to the deceased individuals? 3. What symbols are present in the inscriptions on the tombstones of Eastern Mokryan and do the existing inscriptions have historical roots? The conducted studies reveal that these tombstones can be categorized into the following groups in terms of form: Mihrab design, elevated, stone ram, cradle or flat, box, Dome-shaped and simple. The form of tombstones, is influenced by both society and culture, as well as religious and sacred architecture. And the motifs hold specific symbolic meanings, shaped by the regional culture, beliefs, and the historical context of the time and place.
Keywords: Eastern Mokryan, Cemetery, Tombstone, Form, Symbolism -
Pages 642-661
According to the latest census of Iran, between 43 and 45 percent of buildings are classified as masonry buildings, of which about one percent are historical-cultural buildings. Protecting these buildings against earthquakes is necessary and obligatory for future generations. To achieve this, analyzing and investigating the building is crucial to provide necessary and appropriate solutions to improve its performance level. The present study investigates the Sadaqiyani house located in the Faculty of Architecture and Urban Planning of the Islamic Arts University of Tabriz. First, by using non-destructive tests, including an in-situ test (double flat jack), the average compressive strength and the modulus of elasticity were obtained at 2.47 MPa and 3735 MPa respectively. Then utilizing 3Muri Software and the equivalent frame method, this building was modeled in three dimensions and subjected to incremental modal pushover analysis. This research aims to evaluate the current state of the mentioned building despite structural interventions. The results of the pushover analysis show that the safety index is greater than one in the Y direction in all three performance levels (NC, SD, DL). However, the safety index in the X direction falls below one. In addition, the maximum shear strength in the Y direction is roughly 1.5 times of X direction. These findings suggest satisfactory performance in the Y direction while the X-direction exhibits vulnerability, necessitating strengthening measures.
Keywords: Seismic Evaluations, Pushover Analysis, Structural Interventions, Safety Index, 3Muri Software