فهرست مطالب

مجله سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
سال چهل و دوم شماره 3 (پیاپی 167، پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/08/11
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 6-15زمینه
هوش مصنوعی در پزشکی حوزهای نسبتا جوان و ذاتا میان رشته ای است که مطالعات پزشکی، حقوقی و اجتماعی را در بر می گیرد. فناوری پزشکی هوشمند طیف وسیعی از ابزارها است که متخصصان سلامت را قادر می سازد تا با انجام تشخیص زودهنگام، کاهش عوارض، کاهش مدت بستری و بهینه سازی درمان، کیفیت زندگی بهتری را برای بیماران و جامعه فراهم کند. مطالعه حاضر به کاربردهای عملی هوش مصنوعی در تشخیص بیماری های مادرزادی قلبی و دیگر جنبه های پزشکی پرداخته است. این موضوع نشان دهنده اهمیت بنیادی این فناوری در پیشرفت علوم پزشکی است. هدف مقاله پیشرو نشان دادن چالش ها و شکاف های موجود در سیاست جنایی ایران در تکنولوژی پزشکی و قلمرو هوش مصنوعی است.
روش کاربرای بررسی سیاست جنایی ایران در عرصه به کارگیری هوش مصنوعی در حوزه سلامت با روشی توصیفی تحلیلی و مطالعه کتابخانه ای و همچنین از الگوریتم های هوش مصنوعی بهره گرفته شده است.
یافته هابررسی ها نشان می دهد بدون در نظر گرفتن یک سیاست جنایی تقنینی سنجیده در زمینه فناوری پزشکی، که خود به توسعه علم حقوق و قانون گذاری یاری می رساند، سیاست جنایی اجرایی در مقام عمل در شناخت مرتکبان، تحمیل مسئولیت کیفری و اعمال مجازات با چالش های جدی روبرو خواهد شد؛ که همین امر، مجال مناسبی برای بزه کاران بالقوه ایجاد می کند که در جهت منافع شخصی خود رفتارهایی مرتکب شوند که برخلاف مصالح فردی و اجتماعی بوده و در عین حال خود را بزه کار نیز ندانند؛ چرا که روندی را در پیش گرفته اند که رفتار ارتکابی در نظام تقنین کیفری ایران جرم تلقی نشده و یا به دشواری در قوانین جاری می توان عنوانی برای آن یافت.
نتیجه گیریدر حوزه سلامت با انجام کالیبراسیون ها و کنترل های منظم نوبتی که از تکنیک های موثر پیشگیری وضعیت مدار است، می توان ابتکار عمل را در دستان قانون نگهداشت. همچنین با اجرایی کردن فرضیات این نوشتار که بیان می دارد برای داشتن یک سیاست جنایی معقول در رویارویی با فناوری هوش مصنوعی، علم حقوق خصوصا حقوق کیفری نیازمند در نظر گرفتن حقوق ربات ها و همچنین تحقیقات علمی گسترده تر است تا با شناخت چالش ها، قوانین و مقررات بروزتر و مناسب تر با تکنولوژی های پیشرفته تدوین و تصویب شود، که پیرو چنین تدبیری حقوق بیماران به طرز چشمگیری رعایت خواهد شد.
کلیدواژگان: سیاست جنایی، هوش مصنوعی، حوزه سلامت، حقوق بیمار، حقوق ربات -
صفحات 16-21زمینه
آگاهی بیماران دربارهی عوارض و پیامدهای احتمالی جراحی یا عدم جراحی دندان های مولر سوم نهفته منجر به تصمیم گیری بهتر آنها و تسهیل اخذ رضایت آگاهانه می شود. تحقیق حاضر با هدف تعیین آگاهی مراجعین به درمانگاه های دولتی و خصوصی دندانپزشکی در سطح شهر قم درباره ی لزوم خارج کردن دندانهای مولر سوم نهفته و نیمه نهفته و عواقب احتمالی این جراحی در سال تحصیلی 1401 1400- انجام شده است.
روش کاراین تحقیق یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که داده های آن از طریق پرسشنامه ای که اختصاصا برای این مطالعه طراحی شده بود جمع آوری گردید. در مجموع 201 بیمار به عنوان نمونه در این مطالعه وارد شدند. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار 2022spss و با استفاده از آمار توصیفی شامل میانگین و درصد فراوانی تحلیل شد.
یافته هاتنها 78 نفر (٪39/8) از بیماران معتقد بودند قبل از ایجاد مشکل، دندان عقل نهفته/ نیمه نهفته باید خارج شود. آگاهی بیماران درخصوص احتمال بروز التهاب بافت نرم، پوسیدگی و تحلیل ریشه دندان های مجاور دندان نهفته بالا گزارش شد. در عین حال تنها 54 نفر (٪28/7) معتقد بودند که دندان عقل نهفته / نیمه نهفته ممکن است باعث ایجاد کیست یا تومور در فک گردد. میانگین آگاهی بیماران از عوارض ناشی از جراحی از حداکثر امتیاز 8 برابر با 4/4 بود.
نتیجه گیریمیزان آگاهی بیماران در خصوص ضرورت جراحی دندان های عقل نهفته / نیمه نهفته و همچنین عوارض احتمالی این جراحی ضعیف ارزیابی گردید که بیانگر ضرورت افزایش دانش بیماران و نقش مهم دندانپزشکان در اصلاح آگاهی در این زمینه می باشد.
کلیدواژگان: جراحی مولر سوم، دندان نهفته، رضایت آگاهانه -
صفحات 22-31زمینه
اسینتوباکتر بومانی باکتری گرم منفی، هوازی، کاتالاز مثبت و اکسیداز منفی می باشد که موجب عفونت های تنفسی، ادراری، خون، زخم و پوست در سوختگی ها می شود. مقاومت دارویی به آنتی بیوتیک ها، به ویژه در باکتری اسینتوباکتر بومانی، به یک چالش جهانی تبدیل شده است. مطالعات قبلی نشان داده اند که شیوع ژن های OXA-48 و OXA-23، در این باکتری در حال افزایش است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی فراوانی ژن های مرتبط با مقاومت OXA-48 و OXA-23 در جدایه های مقاوم به آنتی بیوتیک های سفالوسپورین ها و کارباپنم ها در اسینتوباکتر بومانی، به روش مولکولی PCR می باشد.
روش کارطی مطالعه توصیفی-مقطعی حاضر، از بیماران بستری در بیمارستان عالی نسب شهر تبریز تعداد 497 نمونه بالینی شامل خون (135 نمونه)، خلط (92 نمونه)، ادرار (130 نمونه)، پلور (61 نمونه)، زخم و تراشه (79 نمونه) اخذ و پس از کشت در محیط های کشت عمومی و اختصاصی و نیز انجام آزمون های بیوشیمیایی اسینتوباکتر بومانی شناسایی گردید. پس از انجام آزمون آنتی بیوگرام و تعیین مقاومت دارویی جدایه ها، جهت تشخیص حضور ژن های OXA-48 و OXA-23، از روش مولکولی PCR استفاده شد.
یافته هااز مجموع 497 نمونه بالینی، تعداد 50 جدایه اسینتوباکتر بومانی شناسائی شد که 60 درصد جدایه ها مربوط به نمونه های بیماران مونث بودند. همچنین نمونه های بالینی مربوط به بخش ICU با فراوانی 26 درصد، بیشترین سهم از جدایه های اسینتوباکتر بومانی را داشتند. بیشترین میزان مقاومت هم نسبت به آنتی بیوتیک سفتازیدیم با فراوانی 98 درصد مشاهده گردید. از طرف دیگر با بررسی روش مولکولی، از تعداد 50 جدایه مقاوم، 97/95 درصد حاوی ژن OXA-48 و 77/55 درصد دارای ژن OXA-23 بودند. بین فراوانی وجود ژن OXA-48 و مقاومت آنتی بیوتیکی ارتباط معنی دار بود (p<0/001) و بین فراوانی وجود ژن OXA-23 و مقامت آنتی بیوتیکی ارتباط معنی داری وجود نداشت (p=0/075)
نتیجه گیریشیوع بالای مقاومت به سفتازیدیم و ژن های OXA-48 و OXA-23 در اسینتوباکتر بومانی، حاکی از مصرف بی رویه آنتی بیوتیک است. نتایج این مطالعه با یافته های مطالعات قبلی مبنی بر شیوع بالای ژن های OXA-48 و OXA-23 در اسینتوباکتر بومانی همخوانی دارد و بر اهمیت کنترل عفونت های بیمارستانی و مصرف منطقی آنتی بیوتیک ها تاکید می کند.
کلیدواژگان: اسینتوباکتر بومانی، بتالاکتامازها، مقاومت دارویی، شناسایی مولکولی PCR -
صفحات 32-40زمینه
پیوند آلوژنیک سلول های بنیادی خونساز (Hematopoietic Stem Cell Transplantation -HSCT) به عنوان تنها گزینه درمانی موثر برای ریشه کنی بیماری لوسمی میلوئید حاد (Acute Myeloid Leukemia -AML) مطرح است. ارزیابی نتایج درمان و تحلیل مشکلات موجود در هر مرکز جهت بهبود شرایط و رفع مشکلات لازم است. به این منظور مطالعه حاضر جهت ارزیابی نتایج HSCT در بیماران مبتلا به AML که طی سه دهه گذشته در مرکز ارجاعی بیمارستان دکتر شریعتی پیوند شده اند، انجام شد. کوهورت گذشته نگر در پژوهشکده انکولوژی، هماتولوژی و پیوند بر روی بیماران AML بالغی انجام شد که بین ژانویه 1991 و ژانویه 2022 پیوند آلوژن انجام دادند. اطلاعات مربوط به ویژگی های دموگرافیک، بالینی و آزمایشگاهی از پرونده های پزشکی جمع آوری شد. اهداف اولیه شامل ارزیابی بقا کلی و بقای بدون بیماری 5 ساله در تمام بیماران و مقایسه بر اساس مقطع زمانی پیوند و وضعیت رمیشن قبل پیوند بود؛ در حالی که اهداف ثانویه شامل مرگ ومیر غیر مرتبط با عود (Non-Relapse Mortality-NRM) و بروز تجمعی عود (Relapse Incidence-RI) بود. تحلیل های آماری برای مقایسه نتایج بین دو گروه شامل افرادی که قبل از 2010 پیوند شدند (D1) و افرادی که بعد از 2010 پیوند شدند (D2)، انجام شد.
یافته هادر مجموع، 1337 بیمار مبتلا به AML تحلیل شدند که 477 نفر در گروه D1 و 860 نفر در گروه D2 قرار داشتند. میانه مدت پیگیری 111 ماه در گروه D1 و 62 ماه در گروه D2 بود. نرخ های بقا کلی بین دو گروه مشابه بود (56/64٪ برای D1 در مقابل 57/86٪ برای (D2، اما بهبودهایی در بیمارانی که در رمیشن های دیرتر CR2) و (CR≥3 بعد از 2010 پیوند شدند، مشاهده شد. نرخ های بقای بدون بیماری نیز در مجموع مشابه بود، اما بهبودهای قابل توجهی برای بیماران CR2 و CR≥3 که بعد از 2010 پیوند شدند، مشاهده شد. میزان عود 5 ساله و NRM بین دو مقطع زمانی مشابه بود، به جز در بیمارانی که در CR2 و بعد از 2010 پیوند شدند میزان عود و NRM کاهش یافت. به طور قابل توجهی، درصد بیشتری از پیوندها از اهدا کنندگان هاپلوئیدنتیکال و اهدا کنندگان غیرخویشاوند در D2 ثبت شد که نشان دهنده راهبرد های پیوندی در حال تحول است.
نتیجه گیرییافته های مطالعه حاضر نشان می دهد که علی رغم پیشرفت های قابل توجه در روش های پیوند، مراقبت های حمایتی و دسترسی به اهدا کنندگان، نرخ های بقای کلی و بقای بدون بیماری در دو مقطع زمانی نسبتا ثابت باقی مانده اند که به علت افزایش نسبت پیوندهای آلترناتیو و پیوند های پرخطر بعد از 2010 است. این مطالعه بر نیاز به رویکردهای شخصی سازی شده با تمرکز بر بهینه سازی انتخاب اهدا کننده و پرداختن به عوارض مرتبط با پیوند تاکید دارد.
کلیدواژگان: پیوند مغز استخوان، مطالعه کوهورت، پیوند آلوژنیک سلول های بنیادی، لوسمی میلوئید حاد، بقا کلی، بقای بدون بیماری -
صفحات 41-48زمینه
التهاب نیام کف پایی Plantar-fasciitis، اختلالی شایع، مهم و پرعارضه است که درمان کاملا موثری برای کاهش شدت درد ناشی از آن معرفی نشده و یا درمان های موجود، توام با عوارض مختلفی بوده است. بنابراین، با توجه به اثرات مثبت ESWT در مطالعات قبلی، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر درمان با امواج شوک خارج از بدن (ESWT) بر درد ناشی از فاشئیت پلانتار با توجه به جنس، سن، نمایه توده بدنی، طول مدت علایم، شغل بیمار و همچنین تعداد جلسات درمان انجام گرفت.
روش کاراین مطالعه ی تحلیلی-مقطعی آینده نگر بروی 18 نفر بیمار مبتلا به فاشئیت پلانتار که جهت درمان با امواج شوک از خارج بدن ESWT Extracorporeal Shock Wave Therapy), (ESWT ارجاع داده شده بودند، انجام شد. درد پاشنه پای صبح گاهی و زمان ایستادن با استفاده از مقیاس دیداری درد VAS (Visual Analogue Scale)، در چهار مقطع زمانی قبل، پس از آخرین جلسه، پس از یک هفته از آخرین جلسه و پس از یک ماه از آخرین جلسه و بر اساس متغیرهای زمینه ای و دموگرافیک مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
یافته هاشدت درد در تمام زمان های مورد بررسی نسبت به قبل از مطالعه، با تفاوت معنی داری کاهش یافته بود. میزان درد صبحگاهی و نیز، درد حین ایستادن، به ترتیب در 82 و 77 درصد بیماران، بیش از 30 درصد کاهش داشت. از میان تمام عوامل مورد بررسی بعد از یک ماه از درمان، تنها بیمارانی که شغل آن ها نیازمند ایستادن های طولانی مدت بود کاهش بیشتری را در درد حین ایستادن خود نسبت به بیمارانی که شغل هایی بدون نیاز به ایستادن طولانی داشتند، تجربه کردند (0/028=P). تنها درد و سوزش مختصر موضعی پس از انجام ESWT در 7 نفر (39/9%) از بیماران گزارش شد و سایر بیماران عارضه خاصی را گزارش نکردند.
نتیجه گیریESWT می تواند به عنوان درمانی بی خطر و موثر در کاهش قابل توجه درد در بیماران مبتلا به فاشئیت پلانتار پیشنهاد شود. همچنین نتایج اولیه این مطالعه نشان دهنده اثر بخشی بیشتر این روش درمانی در بیماران مبتلا به پلانتار فاشییت با شغل های نیازمند ایستادن طولانی می باشد.
کلیدواژگان: فاشئیت پلانتار، درمان با امواج شوک از خارج بدن، درد -
صفحات 49-56زمینه
یکی از اثرات فیزیولوژیک درمان دستی (Manipulation) با سرعت بالا و دامنه کم، تغییر در فعالیت موتور نورونی می باشد که این اثر با اندازه گیری زمان تاخیر شاخص های رفلکس H و موج F قابل ارزیابی است. فقدان معیارهای قابل اندازه گیری در مطالعات قبلی مرتبط با درمان گردن درد ممکن است باعث ایجاد سوگیری در اثربخشی گزینه های درمانی شده باشد؛ به همین دلیل نمی توان برنامه ریزی مناسب درمانی انجام داد. با این اوصاف استفاده از معیارهای پیش بینی کننده و قابل اندازه گیری مانند زمان تاخیر رفلکس H و موج F می تواند نقش عمده ای در درمان گردن درد مکانیکی به شیوه مانیپولاسیون داشته باشد. لذا، در این مطالعه به بررسی و مقایسه زمان تاخیر رفلکس H و موج F عصب مدین و تیبیال قبل و بعد از مانیپولاسیون با سرعت بالا و دامنه کم پرداخته شد.
روش کاردر این مطالعه مداخله ای مبتلایان به گردن درد مکانیکی که در سال های 1398 و 99 به بیمارستان امام رضا (ع) تهران مراجعه نمودند، انتخاب شدند. قبل و بعد از مانیپولاسیون ناحیه گردن، زمان تاخیر رفلکس H و موج F در اندام های فوقانی و تحتانی با استفاده از دستگاه نوار عصب و عضله اندازه گیری شد. آنالیز تحلیلی جهت مقایسه نتایج قبل و بعد با آزمون های کولموگروف - اسمیرنوف و تی زوجی انجام گرفت و P کمتر از 0/05 معنادار تلقی شد.
یافته هادر این مطالعه 35 بیمار تحت بررسی قرار گرفتند. موج F در عصب مدین راست بعد از مداخله تغییر معناداری نداشت (p=0/295)، ولی این میزان در سمت چپ به صورت معناداری کاهش پیدا کرده بود (p=0/048). زمان تاخیر موج F در عصب تیبیال تغییر معناداری پیدا نکرد (p=0/245 در سمت راست و p=0/133 در سمت چپ). زمان تاخیر رفلکس H در عصب مدین پس از مداخله تغییر معناداری داشت (p=0/001 برای سمت راست و p=0/030 برای سمت چپ). در عصب تیبیال هم رفلکس H بعد از مداخله به صورت معناداری کاهش پیدا کرد p=0/026) راست و p=0/036چپ.(
نتیجه گیریزمان تاخیر رفلکس H در هر دو عصب مدین و تیبیال چپ و راست و زمان تاخیر موج F نیز فقط در عصب مدین چپ بعد از مداخله، تغییرات معناداری داشتند. مانیپولاسیون با سرعت بالا و دامنه کم با مهار سیستم حرکتی باعث کاهش تون عضلات می شود و از این طریق می تواند باعث شکستن چرخه درد و اسپاسم شده و در درمان درد گردن موثر باشد.
کلیدواژگان: مانیپولاسیون گردنی، مانیپولاسیون با سرعت بالا و دامنه کم، درد گردن، موج F، رفلکس H -
صفحات 57-62زمینه
پارگی عضله فلکسور دیجیتروم لونگوس(Flexor Digitorum Langous) یک مورد بسیار نادر است که تاکنون موارد انگشت شماری در گزارش ها ذکر شده است. تشخیص و درمان مناسب باعث کاهش عوارض ناشی از این پارگی می شود و به کاهش بار ناشی از آسیب به ورزشکار و تیم کمک می کند.
معرفی بیمارآقای 38 ساله، ورزشکار حرفه ای دو و میدانی، که با درد قسمت داخلی ساق پا حین دویدن و با لنگش پای راست مراجعه کرد. هیچ گونه سابقه ی ابتلا به دیابت و بیماری های عفونی و التهابی مفصلی و مصرف داروهایی همچون فلوروکینولون، کورتیکواسترویید و مکمل های حاوی آن ها و همچنین استاتین ها و سایر داروهایی که آسیب تاندون بدهد، را نمی داد و برای ایشان تشخیص پارگی درجه 3 عضله فلکسور دیجیتروم لونگوس همراه با هماتوم گسترده داده شد. MRI نیز تشخیص پارگی درجه 3 را تایید نمود. درمان هایی شامل آسپیره کردن هماتوم، تزریق پلاسمای غنی شده از پلاکت (PRP-Platelet-rich plasma) تحت راهنمای سونوگرافی در محل پارگی و فیزیوتراپی و پروتکل توانبخشی ویژه در نظر گرفته شد. بیمار با پایبندی به انجام برنامه ی توانبخشی، بهبودی واضحی در عملکردش را گزارش نمود.
نتیجه گیریتاکنون فقط در چند گزارش موردی پارگی این عضله به صورت خود به خودی یا به دنبال دررفتگی مچ پا یا شکستگی قوزک ها و استخوان تالوس گزارش شده است. درمان در نظر گرفته شده با توجه به پاسخ بیمار، موثر واقع شد. دقت کافی در برخورد با موارد مشابه جهت تشخیص دقیق و درمان مناسب از اهمیت فراوانی برخوردار است.
کلیدواژگان: عضله فلکسور دیجیتروم لونگوس، پارگی، پلاسمای غنی از پلاکت -
صفحات 63-65
پاندمی ها همواره تهدیدات بزرگی برای سیستم های بهداشتی جهانی به شمار می روند. اپیدمی ها و پاندمی ها، مانند آنچه در طول تاریخ دیده ایم، نه تنها سلامت افراد را به خطر می اندازند، بلکه با ایجاد فشار بی سابقه بر زیرساخت های بهداشتی، چالش های عمیقی در مدیریت بحران ها به وجود می آورند. پاندمی کووید19- یکی از نمونه های بارز این چالش ها بود که سیستم های بهداشتی در سراسر جهان را به شدت تحت فشار قرار داد و بسیاری از کشورها را مجبور به اتخاذ تدابیر سریع و اضطراری کرد.یکی از راه حل های خلاقانه که در جریان این بحران مورد توجه قرار گرفت، استفاده از مراکز بهداشتی-درمانی چندمنظوره بود. این مراکز، که امکان تغییر کاربری سریع برای ارائه خدمات بهداشتی مختلف دارند، به طور قابل توجهی به کاهش فشار بر بیمارستان ها و سایر زیرساخت های درمانی کمک کردند. در ایران، نقاهتگاه ایران مال یکی از این مراکز بود که با موفقیت در دوران پاندمی به کار گرفته شد و نقش حیاتی در مدیریت بحران داشت. این مقاله به بررسی اهمیت و مزایای مراکز بهداشتی-درمانی چندمنظوره در مقابله با پاندمی های آینده می پردازد.
کلیدواژگان: کووید -19، نقاهتگاه، بیمارستان های موقت، واکسیناسیون، مدیریت اثربخش
-
Pages 6-15Background
Artificial intelligence in medicine is a relatively young and inherently interdisciplinary field that includes medical, legal and social studies. Smart medical technology is a wide range of tools that enable health professionals to provide a better quality of life for patients and society by performing early diagnosis, reducing complications, reducing hospitalization time and optimizing treatment. The present study deals with the practical applications of artificial intelligence in the diagnosis of congenital heart diseases and other aspects of medicine. This shows the fundamental importance of this technology in the advancement of medical sciences. The purpose of the upcoming article is to show the challenges and gaps in Iran’s criminal policy in medical technology and the field of artificial intelligence.
MethodsTo investigate Iran’s criminal policy in the field of applying artificial intelligence in the field of health, a descriptive-analytical method and library study, as well as artificial intelligence algorithms, have been used.
ResultsInvestigations show that without considering a well-considered legislative criminal policy in the field of medical technology, which itself helps the development of legal science and legislation, the executive criminal policy in the capacity of identifying perpetrators, imposing criminal liability and imposing punishment will face serious challenges. This creates a suitable opportunity for potential criminals to commit behaviors that are against personal and social interests for their personal interests and at the same time do not consider themselves criminals; as they have started a process where the behavior committed in Iran’s criminal law system is not considered a crime or it is difficult to find a title for it in the current laws.
ConclusionIn the field of health, it is possible to keep the initiative in the hands of the law by performing calibrations and regular turn controls, which are effective techniques of situational prevention. Also, by implementing the assumptions of this article, which states that in order to have a reasonable criminal policy in the face of artificial intelligence technology, the science of law, especially criminal law, needs to consider the rights of robots as well as broader scientific research than by recognizing the challenge. More up-to-date and appropriate laws and regulations with advanced technologies should be formulated and approved, and following such a plan, the rights of patients will be significantly respected.
Keywords: Criminal Policy, Artificial Intelligence, Health Field, Patient Rights, Robot Rights -
Pages 16-21Background
Patient awareness regarding the potential complications and consequences of surgical or non-surgical management of impacted third molars is crucial for better decision-making and facilitates the process of obtaining informed consent. This study aimed to assess the awareness among patients attending public and private dental clinics in Qom city concerning the necessity of removing impacted and partially impacted third molars and the possible consequences of this surgery during the 2021-22 academic year
MethodsThis descriptive cross-sectional study collected data through a specially designed questionnaire. A total of 201 patients were included as the study sample. Data were analyzed using SPSS 2022 software, employing descriptive statistics such as mean and frequency percentage.
ResultsOnly 78 patients (39.8%) believed that impacted or partially impacted wisdom teeth should be removed before causing any problems. Patient awareness was high regarding the potential soft tissue inflammation, decay, and resorption of adjacent teeth caused by impacted teeth. However, only 54 patients (28.7%) believed that impacted or partially impacted wisdom teeth could lead to the formation of cysts or tumors in the jaw. The average awareness score concerning surgical complications was 4.4 out of a maximum of 8.
ConclusionPatient awareness regarding the necessity of surgery for impacted/partially impacted wisdom teeth and the possible complications of this surgery was assessed weak. This highlights the need for enhanced patient education and underscores the important role of dentists in improving awareness in this area
Keywords: Impacted Tooth, Informed Consent, Third Molar Surgery -
Pages 22-31Background
Acinetobacter baumannii (A. baumannii) is a Gram-negative, aerobic, catalase-positive, and oxidase-negative bacterium that causes respiratory, urinary, blood, wound, and burn infections in patients. Antibiotic resistance, especially in A. baumannii, has become a global challenge. Previous studies have shown an increasing prevalence of OXA-48 and OXA-23 genes in this bacterium. This study aimed to investigate the frequency of OXA-48 and OXA-23 resistance genes in A. baumannii isolates resistant to cephalosporins and carbapenems using the molecular PCR method.
MethodsIn this descriptive-cross-sectional study, 497 clinical samples, including blood (135 samples), sputum (92 samples), urine (130 samples), pleural fluid (61 samples), wound, and tracheal aspirates (79 samples) were collected from hospitalized patients at Ali-Nasab Hospital in Tabriz. After culturing on general and specific media and performing biochemical tests, A. baumannii was identified. Following antibiogram testing to determine the drug resistance of the isolates, molecular PCR was used to detect the presence of OXA-48 and OXA-23 genes.
ResultsOut of a total of 497 clinical samples, 50 A. baumannii isolates were identified, of which 60% were from female patients. Clinical samples from the ICU accounted for the highest proportion of A. baumannii isolates with a frequency of 26%. The highest resistance rate was observed against ceftazidime with a frequency of 98%. On the other hand, molecular analysis showed that 97.95% of the 50 resistant isolates carried the OXA-48 gene and 77.55% carried the OXA-23 gene. For the OXA-48 gene, P-value <0/001, and for the OXA-23 gene, P-value=0.075, indicated a significant association between the presence of the OXA-48 gene and antibiotic resistance, with no significant association between the presence of the OXA-23 gene and antibiotic resistance.
ConclusionThe high prevalence of resistance to ceftazidime and the OXA-48 and OXA-23 genes in A. baumannii indicates excessive antibiotic use. The results of this study align with previous findings showing a high prevalence of OXA-48 and OXA-23 genes in A. baumannii and emphasize the importance of hospital infection control and rational antibiotic use.
Keywords: Acinetobacter Baumannii, Beta-Lactamases, Drug Resistance, Polymerase Chain Reaction (PCR) -
Pages 32-40Background
Allogeneic hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) is considered the only effective therapeutic option for eradicating acute myeloid leukemia (AML) after achieving remission. Evaluating treatment outcomes and addressing challenges at each center are essential for improving conditions and overcoming obstacles. Thus, this study aimed to evaluate the outcomes of HSCT in AML patients who had. undergone transplantation at our center over the past three decades.
MethodsThis retrospective cohort study was conducted at the Oncology, Hematology, and Transplant Research Institute on adult AML patients who underwent allogeneic HSCT between January 1991 and January 2022. Data on demographic, clinical, and laboratory characteristics were collected from medical records. The primary objectives included evaluating overall 5-year overall survival (OS) and disease-free survival (DFS) across all patients, and comparing outcomes based on the timing of transplant and pre-transplant remission status. Secondary objectives included assessing non-relapse mortality (NRM) and relapse incidence (RI). Statistical analyses were conducted to compare outcomes between two groups: those who received transplants before 2010 (D1) and those who received transplants after 2010 (D2).
ResultsIn total, 1,337 AML patients were analyzed, with 477 in group D1 and 860 in group D2. The median follow-up duration was 111 months for D1 and 62 months for D2. OS was similar between the two groups (56.64% for D1 vs. 57.86% for D2), but OS improvements were observed only in patients who underwent transplantation in later remissions (CR2 and CR≥3) after 2010. DFS were also generally similar between the two groups, but significant improvements were noted for CR2 and CR≥3 patients transplanted after 2010. The 5-year RI and NRM were comparable between the two periods, except for CR2 patients who transplanted after 2010 and have had lower RI and NRM. Notably, a higher percentage of transplants involved haploidentical and unrelated donors in D2, reflecting evolving transplantation strategies.
ConclusionOur findings indicate that despite significant advances in transplant techniques, supportive care, and donor availability, OS and DFS have remained relatively stable between the two periods. This is likely due to higher rate of HSCT from alternative donor and in high-risk patient after 2010. The study highlights the need for personalized approaches in managing AML, focusing on optimizing donor selection and addressing transplant-related complications.
Keywords: Allogeneic Hematopoietic Stem Cell Transplantation, Acute Myeloid Leukemia, Overall Survival, Disease-Free Survival, Bone Marrow Transplantation, Cohort Study -
Pages 41-48Background
Plantar fasciitis is a common, important and complicated disorder for which no fully effective treatment has been introduced to reduce the intensity of the pain caused by it, or the existing treatments have been associated with various complications. Therefore, according to the positive effects of extracorporeal shockwave therapy (ESWT) in previous studies, this study was conducted with the aim of determining the effect of ESWT on the pain caused by plantar fasciitis according to gender, age and body mass index, duration of symptoms, patient’s occupation, and the number of treatment sessions.
MethodsThis analytical-cross-sectional study included 18 patients with plantar fasciitis who were referred for ESWT. They underwent ESWT with Radial device of the Novin company with a pressure of 2.5 bar, 10 Hz and 2000 pulses at weekly intervals. Heel pain in the morning and standing time were evaluated using the Visual Analogue scale (VAS), at four time points: before, after the last session, after one week from the last session, and after one month from the last session. A between-group comparison was also performed based on patients baseline variables.
ResultsThe intensity of pain decreased with a significant difference in all the investigated times compared to baseline. The amount of morning pain and pain while standing was reduced by more than 30% in 82% and 77% of patients, respectively. Among the different variables only patients with prolonged standing jobs demonstrated significant pain improvement 1 month after the intervention (P < 0.028). Only mild local pain and burning after ESWT was reported in 7 patients (39.9%) and other patients did not report any specific complications.
ConclusionESWT could be suggested as a safe and effective treatment in patients with plantar fasciitis. Based on our preliminary results, ESWT may be of more benefit to the patients with prolonged standing jobs.
Keywords: Plantar Fasciitis, Extracorporeal Shock Wave Therapy, Pain -
Pages 49-56Background
One of the physiological effects of high velocity low amplitude (HVLA) manipulation is change in motor neuron activity, which can be evaluated by measuring the H reflex and F wave latencies. The lack of specific objective and measurable criteria in previous studies related to the treatment of neck pain may have caused bias in effectiveness of treatment options؛ For this reason, proper treatment plans cannot be made. Nevertheless, use of measurable prognostic criteria such as H-reflex and F-wave latencies can have a major role in treatment of mechanical neck pain with cervical HVLA manipulation. Therefore, in this study, we will examine and compare the onset latencies of H-reflex and F-wave parameters of the median and tibial nerves before and after cervical HVLA manipulation.
MethodsIn this interventional study, patients with mechanical neck pain who referred to Imam Reza Hospital in Tehran during 2018-19 were selected. Before and- after the HVLA manipulation of the neck, the onset latency index related to the H-reflex and F-wave parameters in the upper and lower limbs were measured using an EDX EMG machine. Statistical analysis was performed to compare the before and after results with Kolmogorov-Smirnov and paired t-tests and p-value less than 0.05 was considered significant.
ResultsIn this study, 35 patients were examined. F wave in the right median nerve did not change significantly after the intervention (p=0.295), but this amount had decreased significantly on the left side (p=0.048). There was no significant change in the tibial F wave latency (p=0.245 on the right side and p=0.133 on the left side). There was a significant change in H reflex in the median nerve after the intervention (p=0.001 for the right side and p=0.030 for the left side). In the tibial nerve, the H reflex decreased significantly after the intervention (p=0.026 for right side and p=0.036 for left side).
ConclusionH reflex latencies in both left and right median and tibial nerves and F wave latencies only in the left median nerve had a significant decrease after the intervention. HVLA manipulation by inhibiting the motor system reduces muscle tone, and in this way can break the cycle of pain and spasm and is effective in treating neck pain.
Keywords: Neck Manipulation, High Velocity Low Amplitude Manipulation, Neck Pain, F-Wave, H-Reflex -
Pages 57-62Introduction
Isolated Flexor Digitorum Longus (FDL) muscle tear is extremely rare and so far, a handful of cases have been reported in the literature. Proper diagnosis and treatment will reduce the complications caused by this tear and helps to reduce the burden of the injury to the athlete and team.
Case PresentationA 38-year-old professional athletics male, presented with medial tibial pain that started while running. He did not have any history of diabetes, infectious and inflammatory joint diseases, and the use of drugs such as fluoroquinolone and corticosteroids and supplements containing it, statins, and other drugs that damaged the tendons was not reported. He presented with right leg claudication, despite normal lower limb alignment. Ultrasonography revealed evidence of a grade 3 strain of the FDL muscle with extensive hematoma. MRI confirmed the diagnosis of a grade 3 FDL strain. Treatment included hematoma aspiration, injection of Platelet rich plasma (PRP) in the train side under ultrasound guidance, physiotherapy and specific rehabilitation protocol. The patient adhered to the rehabilitation program and reported significant improvement in pain and function.
ConclusionsSo far, only a few case reports have reported the rupture of this muscle spontaneously or after ankle dislocation or malleolus and talus fracture. The treatment was effective based on the patient’s response. Careful attention should be given to similar cases to ensure accurate diagnosis and appropriate treatment.
Keywords: Flexor Digitorum Longus Muscle, Strain, Plasma-Rich Platelet, Pain, Rehabilitation -
Pages 63-65
Pandemics pose significant threats to global health systems, as exemplified by COVID-19, which placed unprecedented strain on healthcare infrastructures worldwide. One innovative solution that emerged during this crisis was the use of multifunctional centers. These facilities, capable of rapid conversion for various healthcare services, played a crucial role in alleviating pressure on hospitals. In Iran, the Iran Mall Convalescent Center demonstrated the effectiveness of such centers by converting into the country’s largest vaccination hub. This paper explores the importance and benefits of multifunctional centers in managing future pandemics. Multifunctional centers offer reduced pressure on hospitals, cost-effective and rapid setup, flexibility in services, optimized resource use, and increased healthcare system resilience. However, challenges include the need for rapid adaptation, specialized training, and coordination among various stakeholders. The Iran Mall Convalescent Center’s successful operation highlights the potential of multifunctional centers to enhance pandemic preparedness and response.
Keywords: Covid-19, Makeshift Hospital, Temporary Hospitals, Vaccination, Effective Management