فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 51 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود موسوی بجنوردی* صفحات 1-24
    هدف
    این مقاله با هدف ریشه یابی منشاء روحیه کم نظیر مقاومت مردم در غزه به بررسی چگونگی تعامل مردم غزه در ادوار مختلف تاریخی با جنگهایی که فاتحان و مهاجمان درغزه داشته اند پرداخته و درستی این گزاره را که روحیه مقاومت در مردم غزه قدمتی به درازای تاریخ دارد، بررسی کرده است.
    روش
    در پاسخ به مساله در مرحله جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی و در مرحله تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل تاریخی و روش مقایسه ای بوده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که به گواهی تاریخ، غزه با اتکا به فرهنگ نهادینه شده مقاومت در برابر هیچ متجاوزی زانو نزده و نرمش نشان نداده است. از جمله ویژگی های برجسته این فرهنگ شجاعت، دلیری، سرسختی و ظلم ستیزی است که میراث وضعیت جنگی بسیاری است که غزه در ادوار تاریخی از باستان تا کنون با آن درگیر بوده و آزار مردم را موجب شده است.
    نتیجه گیری
    غزه به رغم مساحت کوچکش، موقعیت بسیار مهم جغرافیایی دارد و از مهمترین مکان های روی زمین بوده است که در معرض چشم داشت، جنگ، اشغال و درگیری قرار داشته است. از این رو مردم غزه نسل بعد از نسل برای دفاع از هویت خود جنگیده اند و در برابر مهاجمان سرسخت بوده اند و صفت شجاعت، و قدرت تحمل و صبردر برابر سختی ها و بیزاری از قبول ذلت میراثی است که از پدرانشان به ارث برده اند.
    کلیدواژگان: روحیه مقاومت، ریشه های تاریخی مقاومت، جنگهای تاریخی غزه، رژیم صهیونیستی، عملیات طوفان الاقصی
  • هاتف پوررشیدی علی بیگلو* صفحات 25-44
    هدف
    مقاله برای نیل به هدف «درک و شناخت نقش رسانه های دیجیتال در مقابله با جنگ شناختی در عراق»  نگاشته شده است و در تلاش برای دستیابی به پاسخ این پرسش است که «رسانه های دیجیتال چگونه می توانند در مواجهه و مقابله با جنگ شناختی در کشور عراق ایفای نقش کنند.» چرا که جامعه عراق که از دو دهه گذشته شاهد اشغالگری نیروهای خارج از منطقه بوده و امروز نیز با دست اندازی کشورهای غربی مواجه است، بیشتر آماج حملات جنگ شناختی قرار گرفته است.
    روش
    برای پاسخ به پرسش تحقیق، از روش تحلیل مضمون مصاحبه 20 تن از کارشناسان و خبرگان حوزه رسانه و جنگ شناختی عراق مشتکل از اساتید دانشگاه های مزایا، امام کاظم (ع) ، فراهیدی، بغداد و ذیقار تا رسیدن به اشباع نظری مد نظر قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل مضامین اولیه حاصل از مصاحبه ها نشان می دهد رویکردهای مخاطب محوری و حرفه ای گرایی از جمله راهبردهای اساسی است که باید توسط رسانه های دیجیتال برای ایفای نقش موثر در مقابله با جنگ شناختی اتخاذ شود. در این راستا بهره گیری آموزش و ارتقا آگاهی، بسیج افکار عمومی، ارتقا شناخت و خودباوری در جامعه و همراه کردن مردم از جمله مولفه هایی است که مخاطب محوری را به دنیال داشته و محقق می کند. در همین زمینه، برا یتحقق حرفه ای گرایی نیز باید از  ظرفیت سازی دیجیتال و توسعه روزنامه نگاری متقاعدگرایانه در جامعه عراق بهره گرفت.
    نتیجه گیری
    برای مقابله با جنگ شناختی لازم است، رسانه های سنتی و جدید عراق دقت ویژه و مضاعفی به این موضوع داشته باشند و ضمن اشراف کامل بر مسائل و مباحث جنگ شناختی، آگاه سازی و روشنگری افکار عمومی را مد نظر قرار دهند. در این زمینه، توجه به خواسته های مخاطب در جامعه عراق می تواند تاثیرگذاری مباحث را افزایش داده و کمک کند مردم و افکار عمومی عراق به صورت سهل تری با موضوع آشنا شوند.
    کلیدواژگان: جنگ شناختی، رسانه های دیجیتال، استراتژی مواجهه، فناوری دیجیتال، عراق
  • مرتضی نورمحمدی*، علیرضا دمیرچی صفحات 45-73
    هدف

    متعاقب حمله ایالات متحده آمریکا به عراق در سال 2003، نظام سیاسی جدیدی مبتنی بر تقسیم بندی قومی در این کشور تشکیل شد. با توجه به عدم شکل گیری دولتی قدرتمند در پس این توافقات و تصویب قانون اساسی این کشور در سال 2005 سیاست خارجی این کشور تحت تاثیر کنشگران و موضوعات مختلفی بوده است. این موضوع سبب ایجاد نوعی عملگرایی در سیاست خارجی عراق شده است.در این راستا این پژوهش به دنبال بررسی ویژگی ها و نتایج این عملگرایی در سیاست خارجی عراق است.

    روش شناسی:

     این پژوهش با استفاده از منابع اسنادی و با رویکرد توصیفی تحلیلی به بررسی علمی این موضوع پرداخته است.

    یافته ها

    مطالعه سیاست گذاری، رفتار و کنش سیاست گذاران نشان می دهد که عملگرایی شکل گرفته در رفتار سیاستمداران عراقی  بر اساس عملگرایی کوچک بوده است. در این راستا منافع، اهداف و راهبردهای شکل گرفته در سیاست خارجی این کشور نیز تحت تاثیر آن است.

    نتیجه گیری

    پیگیری عملگرایی کوچک باعث شده تا منافع، اهداف و راهبردهای سیاست خارجی عراق در جهت حفظ بقای نظام پیگیری شود. در این راستا منافع و اهداف سیاست خارجی عبارت اند از: خروج از انزوا و بازسازی روابط خارجی، رهایی از اشغال سرزمینی، تامین امنیت و مقابله با تروریسم با همکاری بازیگران خارجی، تامین و توسعه تسلیحات و توان نظامی کشور، احیای اقتصاد نفت و گسترش مسیرهای انتقال انرژی، تامین کالاهای داخلی موردنیاز و افزایش میزان سرمایه گذاری خارجی. راهبردهای سیاست خارجی این کشور نیز شامل ایجاد توازن میان قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای حاضر در عراق، میانجیگری، بی طرفی در قبال بحران ها و پیوستن به اتحادها و ائتلاف ها است.

    کلیدواژگان: عملگرایی، سیاست خارجی، عراق جدید، ساختار سیاست گذاری
  • حسن کبیری*، علی آدمی صفحات 75-97
    هدف
    این مقاله بررسی الگوها و روندهای سیاست خارجی قطر و تاثیر آن در رابطه با ایران است. و تلاش دارد تا به این سوال پاسخ دهد که مهم ترین الگوهای سیاست خارجی قطر و تاثیر آن بر روابط با ایران چیست؟
    روش
    روش پژوهش در این مقاله تبیینی - تحلیلی است و برای گردآوری اطلاعات نیز عمدتا از روش کتابخانه ای و مطالعه سایت ها استفاده شده است.
    یافته ها
    قطر در طول دهه گذشته به عنوان یک بازیگر فعال در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا ظهور کرده است.بر اساس یافته های این پژوهش، قطر سعی نموده چهار الگو را در پیش بگیرد که عبارتند از: تاکید بر هویت اسلامی و دیپلماسی رسانه ای در جهان اسلام، تبعیت از سرمایه داری جهانی و وابستگی متقابل اقتصادی، توجه به ساختار نظام بین الملل (امنیتی-دفاعی و علمی-آموزشی)، موازنه هوشمند و میانجیگری فعال. از سوی دیگر این سیاست ها موجب شده است تا ایران نیز در مواقع لزوم مطابق با آن ها روابط خود با قطر را بررسی نماید.
    نتیجه گیری
    سیاست خارجی قطر از سال 2011 تا 2023 شاهد تحولات چشمگیری بوده است که تاثیرات قابل توجهی بر روابط این کشور با ایران داشته است. این دوره زمانی شامل رویدادهایی همچون بهار عربی، بحران دیپلماتیک خلیج فارس و تغییرات در سیاست های منطقه ای و بین المللی است که نقش مهمی در شکل گیری و تحول روابط دو کشور ایفا کرده اند. استقلال طلبی، دیپلماسی نرم، و سرمایه گذاری های استراتژیک از جمله الگوهای مهم سیاست خارجی قطر بوده اند که به تقویت روابط این کشور با ایران کمک کرده اند. با این حال، بحران های منطقه ای و تغییرات در سیاست های بین المللی نیز چالش هایی برای این روابط ایجاد کرده اند. در مجموع، سیاست های خارجی قطر در این دوره توانسته اند تعادل پیچیده ای را در روابط با ایران حفظ کنند و از این روابط به عنوان ابزاری برای افزایش نفوذ منطقه ای خود بهره برداری کنند.
    کلیدواژگان: قطر، سرمایه داری، الگوی سیاست خارجی، موازنه هوشمند، میانجیگری فعال، ایران
  • سید حسین موسوی کردمیری*، سید امیر نیاکویی صفحات 99-121
    هدف

    لبنان به عنوان یکی از عرصه های رقابت میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، همواره از اهمیت بسزایی برخوردار است. به این دلیل، این پژوهش سعی می کند بازیگری رقابت محورانه تهران و ریاض را در لبنان از منظر موازنه تهدید مورد واکاوی قرار دهد تا عوامل تاثیرگذار بر چیستی و چرایی این تقابل برخلاف رویکرد صرف سازه انگارانه که رویکردی رایج در این عرصه است، مشخص شود.

    روش

    روش پژوهش، تبیینی و شیوه گردآوری منابع، کتابخانه ای است و در پی پاسخ به این سوال است که زمینه ها و پیامدهای رقابت ایران و عربستان در لبنان چه بوده است.

    یافته ها

    ژئوپلیتیک بااهمیت لبنان و تعدد قومی_مذهبی که باعث نزاع های داخلی و مانع شکل گیری دولت_ملت قوی می شود از جمله عواملی است که بر نقش آفرینی ایران و عربستان در لبنان تاثیر گذاشته است. پیامدهای این رقابت نیز، تشدید شکنندگی ساختار اجتماعی_سیاسی و اقتصادی، گسترش حوزه نفوذ رقبای منطقه ای و جهانی و حاکم شدن جو امنیتی در لبنان بوده است

    نتیجه گیری

    بحران لبنان، ریشه در تاریخ و جغرافیای این کشور دارد. دولت ضعیف و وجود گروه های قومی و مذهبی متعدد، زمینه مناسبی را برای نقش آفرینی ایران و عربستان در لبنان ایجاد کرده است. این دو کشور با درک واقعیت های بین المللی برای ائتلاف سازی با گروه های همسوی خود در لبنان، اقدامات فراوانی انجام دادند و با حمایت های سیاسی، نظامی، اقتصادی و... در این عرصه در کنار تلاش برای توانمند سازی هر چه بیشتر جریان های تحت حمایت خویش در عرصه داخلی لبنان، سعی کردند به افزایش نفوذ خود و تضعیف جایگاه و منافع رقبای منطقه ای در این کشور اقدام کنند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، رقابت منطقه ای، موازنه تهدید، لبنان
  • حسن صادقیان*، محمدباقر خرمشاد صفحات 123-148
    هدف

    عملیات طوفان الاقصی و در پی آن جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه که از 7 اکتبر 2023 تاکنون ادامه دارد، زمینه‏ تغییر نگرش‏ها و رویکردها در ماهیت عملکردی ساختار و کارگزاری در سطح جهانی را فراهم کرده و این سوال را مطرح کرده است که آیا این مسئله زمینه تقابل یا تعامل ساختار و کارگزاری را در کشورهای مختلف به ویژه کشورهای اسلامی سبب خواهد شد؟

    روش

    در پاسخ به این پرسش، تلاش شد در قالب روش «ردیابی فرایند» و بر اساس چارچوب ساختار و کارگزاری، ضمن بررسی روند کلی این موضوع در کشورهای جهان، کشور ترکیه به صورت مطالعه موردی انتخاب و مورد بررسی و تفحص قرار گیرد.

    یافته

    یافته پژوهش این است که بحران غزه در عین اینکه در کشورهای مختلف جهان، «افزایش تقابل و تضاد ساختار و کارگزار» را به بار آورد؛ اما این روند در کشورهای اسلامی به‏ویژه ترکیه به صورت دووجهی تعامل/ تقابل بوده است و تداوم بحران غزه در ترکیه، این روند بیشتر تقابلی کرده است.

    نتیجه گیری

    بحران در غزه و تشدید جنایات رژیم صهیونیستی در کشورهای دیگر منطقه، موج انتقادت و اعتراضات را نسبت به سیاستهای دولت حاکم ترکیه تشدید کرده و روند ارتباطی ساختار و کارگزاری را به‏ مراتب بیشتر تقابلی کرده و ممکن است برخلاف سالهای قبل، جامعه ترکیه (کارگزار) به گذار از قلمرو ضرورت، به قلمرو «آنچه خواهد بود» یا «آنچه باید باشد» قدم بردارد؛ و اساسا بخواهد نقش «کنشگری فعال» و «کنشگری استراتژیک» را به درستی و به نحو احسن انجام دهد.

    کلیدواژگان: عملیات طوفان الاقصی، بحران غزه، ردیابی فرایند، ساختار- کارگزار، ترکیه
  • نازنین مرزبان*، محمدرحیم عیوضی صفحات 149-177
    هدف

    حکمرانی خوب از جمله موضوعات پر بحث در خصوص شیوه اداره و راهبری جوامع است؛ و روایت های گوناگون در رابطه با الگوها و مولفه های آن وجود دارد، که به دلایل کمال گرایی مادی و گرایش انسان محور بودن آن، قادر به اجرایی شدن در جوامع اسلامی را ندارد.اسلام بارها به حکمرانی از حیث مهم ترین و ضروری ترین اقدام برای پیاده سازی دین خدا در قرآن، سیره و سنت پیامبر (ص) تاکید کرده است و بی توجهی به منابع اسلامی همان زنجیره  مفقوده حکمرانی در جهان اسلام است .به جهت تفاوت ماهوی میان مولفه های حکمرانی غربی و اسلامی، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی مولفه های قرآنی و سیره پیامبر در حکمرانی قرار گرفت.

    روش

    روش توصیفی- تحلیلی از نوع تحلیلی محتوا که علاوه بر چیستی مفهوم حکمرانی خوب و مولفه هایش به واکاوی حکمرانی از منظر قرآن، سیره و سنت پیامبر (ص) پرداخته و مدلی را برای جهان اسلام ارائه کرده است.

    یافته ها

    حکمرانی متعالی بدنبال دستیابی به قرب الهی است. مدل مذکور، حکایت از همگرایی و هم تکاملی مولفه های پاسخگویی، شفافیت، مشارکت ، حاکمیت قانون ، کارآمدی و عدالت در کنار مولفه های بیشتر دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که در حکمرانی متعالی تامین عدالت بزرگ ترین هدف و دغدغه بعد از توحید بوده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، حکمرانی متعالی، جهان اسلام، قرآن، سنت پیامبر(ص)، عدالت
|
  • Mahmood Moosavi Bojnordi * Pages 1-24
    Purpose
    This article, with the aim of finding the roots of the unique spirit of resistance of the people in Gaza, investigates how the people of Gaza interacted with the wars that the conquerors and invaders had in Gaza in different historical periods, and the correctness of this statement that the spirit of resistance in the people of Gaza dates back to It has a long history and has been reviewed.
    Method
    In response to the problem, it was in the stage of collecting library and documentary information and in the stage of data analysis, historical and comparative analysis was used.
    Findings
    The findings of the research show that according to history, Gaza, relying on the institutionalized culture of resistance, has not bowed down to any aggressor and has not shown softness. Among the prominent features of this culture, which is the key to the stability of the people of Gaza, is courage, bravery, stubbornness and anti-tyranny, which is the legacy of many war situations that Gaza has been involved with in all historical periods from ancient times until now, and has caused people to suffer. Is.
    Conclusion
    Despite its small area, Gaza has been one of the most important places on earth due to its very important geographical location, which has always been exposed to threats, wars, occupations and conflicts. Therefore, the people of Gaza, generation after generation, have fought to defend their identity and have been stubborn against the invaders, and the qualities of courage, endurance and patience in the face of hardships, and the aversion to accepting humiliation, weakness, and weakness are a legacy that their fathers have inherited.
    Keywords: Spirit Of Resistance, Historical Roots Of Resistance, Historical Wars Of Gaza, Zionist Regime, Operation Storm Al-Aqsa
  • Hatef Pourrashidi Alibigloo * Pages 25-44
    Purpose
    This article aims to understand and recognize the role of digital media in addressing cognitive warfare in Iraq, as well as explore how digital media can effectively confront and navigate the ongoing conflicts in the country. Given Iraq's history of external occupation and current interventions by Western nations, the Iraqi society has become a prime target for cognitive warfare attacks.
    Method
    To address this research question, thematic analysis of interviews with 20 media and cognitive warfare experts in Iraq was conducted, including professors from Mazaya, Imam Kazem, Farahidi, Baghdad, and Dhiqar universities, until theoretical saturation was achieved.
    Findings
    The analysis of the primary themes derived from the interviews indicates that audience-oriented approaches and professionalism are fundamental strategies that digital media should adopt to effectively address cognitive warfare. In this context, education and awareness-raising, mobilizing public opinion, promoting knowledge and self-confidence within society, and fostering community cohesion are essential components that contribute to audience-centeredness. Furthermore, to achieve professionalism, it is crucial to focus on digital capacity building and the advancement of persuasive journalism within Iraqi society.
    Conclusion
    To effectively address cognitive warfare, both traditional and new media in Iraq must devote significant attention to this issue. It is essential for these media outlets to fully comprehend the complexities of cognitive warfare and to prioritize informing and educating the public. By considering the needs and interests of the Iraqi audience, media discussions can become more impactful, enabling the Iraqi people and public opinion to better understand the issue at hand.
    Keywords: Cognitive Warfare, Digital Media, Coping Strategy, Soft Power, Digital Technology
  • Morteza Nourmohammadi *, Alireza Damichi Pages 45-73
    Objective

    The attack of the international coalition led by the United States of America on Iraq in 2003 led to the establishment of a new political system based on ethnic divisions in this country. Due to the lack of formation of a powerful government behind these agreements and the approval of the country's constitution in 2005, the country's foreign policy has been affected by various actors. This issue has caused a kind of pragmatism in Iraq's foreign policy. In this regard, the present research seeks to investigate the characteristics and results of this pragmatism in Iraq's foreign policy.

    Method

    This research has done a scientific investigation of this issue using documentary sources and with a descriptive-analytical approach.

    Findings

    The authors of this article have come to the conclusion that the pragmatism formed in the behavior of Iraqi politicians based on the opinion of Charles Chao Rong Fua was based on small pragmatism. In this regard, the interests, goals and strategies formed in the foreign policy of this country are also affected by this.

    Conclusion

    The pursuit of small pragmatism has made the interests, goals and strategies of Iraq's foreign policy to be pursued in order to maintain the survival of the system. In this regard, the interests and objectives of the foreign policy are: getting out of isolation and rebuilding foreign relations, getting rid of territorial occupation, providing security and countering terrorism with the cooperation of foreign actors, providing and developing weapons and military power of the country, revitalizing the oil economy and expanding the routes Energy transfer, provision of needed domestic goods and increase in foreign investment. The foreign policy strategies of this country also include creating a balance between regional and extra-regional powers present in Iraq, mediation, neutrality towards crises and joining alliances and coalitions.

    Keywords: Pragmatism, Foreign Policy, New Iraq, Policy Structure
  • Hassan Kabiri *, Ali Adami Pages 75-97
    Purpose
    This article examines the patterns and trends of Qatar's foreign policy and its impact on Iran. And it is trying to answer the question: What are the most important models of Qatar's foreign policy and its effect on relations with Iran?
    Method
    The research method in this article is descriptive-analytical, and the library method and the study of sites were mainly used to collect information.
    Findings
    During the last decade, Qatar has emerged as an active actor in the Middle East and North Africa region. Based on the findings of this research, Qatar has tried to adopt four models, which are: emphasis on Islamic identity and media diplomacy. In the Islamic world, compliance with global capitalism and economic interdependence, paying attention to the structure of the international system (security, defense, and scientific-educational), intelligent balance, and active mediation. On the other hand, these policies have caused Iran to review its relations with Qatar when necessary.
    Conclusion
    Qatar's foreign policy has seen significant changes from 2011 to 2023, which have had significant effects on the country's relations with Iran. This period of time includes events such as the Arab Spring, the diplomatic crisis in the Persian Gulf, and changes in regional and international policies that have played an important role in the formation and evolution of relations between the two countries. Independence, soft diplomacy, and strategic investments have been among the important patterns of Qatar's foreign policy that have helped to strengthen the country's relations with Iran. However, regional crises and changes in international politics have also created challenges for these relations. In general, Qatar's foreign policies in this period have been able to maintain a complex balance in relations with Iran and exploit these relations as a tool to increase its regional influence.
    Keywords: Qatar, Foreign Policy Patterns, Capitalism, Smart Balance, Active Mediation, Iran
  • Seyed Hossein Mousavi Kordmiri *, Seyed Amir Niakooee Pages 99-121
    Purpose

    As one of the arenas of competition between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia, Lebanon is always of great importance. From this point of view, the present study tries to analyze the competitive acting of Tehran and Riyadh in Lebanon from the point of view of the balance of threats, in order to determine the factors influencing what and why this confrontation is, as opposed to the purely constructivist approach, which is a common approach in this field.

    Method

    The research method is descriptive and the method of collecting sources is a library and seeks to answer the question that; What have been the grounds and consequences of the Iran-Saudi rivalry in Lebanon?

    Findings

    Lebanon's important geopolitics and multiplicity of ethnicity and religion, which cause internal conflicts and prevent the formation of a strong nation-state, are among the factors that have influenced the role of Iran and Saudi Arabia in Lebanon. The consequences of this competition have been the intensification of the fragility of the socio-political and economic structure, the expansion of the sphere of influence of regional and sometimes global competitors, and the rule of the security atmosphere in Lebanon.

    Conclusion

    Lebanon's crisis is rooted in the history and geography of this country. The existence of many ethnic and religious groups is one of the main reasons for the presence of Iran and Saudi Arabia in Lebanon. Understanding the existing international realities, these two countries took many measures to form a coalition with their aligned groups in Lebanon, and with political, military, economic, etc. support in this field, in addition to trying to empower the currents under their support as much as possible in the field. The internal affairs of Lebanon tried to increase their power and influence in this country and weaken each other's status and interests.

    Keywords: Islamic Republic Of Iran, Saudi Arabia, Regional Competition, Threat Balance, Lebanon
  • Hassan Sadeghian *, Mohammadbagher Khorramshad Pages 123-148
    Purpose

    The Al-Aqsa storm operation and the subsequent crimes of the Zionist regime against the people of Gaza, which have been ongoing since October 7, 2023 have provided the basis for changing attitudes and approaches in the functional nature of the structure and agency at the global level and raised the question that Will this issue cause confrontation or interaction of structure and agency in different countries, especially Islamic countries?

    Method

    In response to this question, in the form of "process tracing" method and based on the framework of structure and agency, while examining the general trend of this issue in the countries of the world, Turkey was selected as a case study and investigated.

    Results

    The finding of the research is that while the Gaza crisis has brought "increasing conflict between the structure and the agent" in different countries of the world; But this process in Islamic countries, especially Turkey, has been a two-way interaction/confrontation, and the continuation of the Gaza crisis in Turkey has made this process more confrontational.

    Conclusion

    The crisis in Gaza and the intensification of the Zionist regime's crimes in other countries of the region have intensified the wave of criticism and protests against the policies of the ruling Turkish government and made the process of communication between the structure and the agency even more confrontational. From the realm of necessity, to step into the realm of “what will be” or “what should be”; and basically, he wants to perform the role of “active activism” and “strategic activism” correctly and effectively.

    Keywords: Al-Aqsa Storm Operation, Gaza Crisis, Process Tracing, Structure-Agent, Turkey
  • Nazanin Marzban *, Mohammadrahim Eivazi Pages 149-177
    Purpose

    Good governance is one of the most debated issues regarding the way of managing societies and there are various narrations regarding its patterns and components which is not able to be implemented in Islamic societies due to its materialistic perfectionism and human-centered tendency.Islam has repeatedly emphasized governance as the most important and necessary measure to implement God's religion in the Qur'an, the Prophet's (PBUH) way of life and the Sunnah and neglecting Islamic sources is the missing chain of governance in the Islamic world.Due to the substantive difference between the components of Western and Islamic governance, the main goal of the current research was to examine the Quranic components and the Prophet's life in governance.

    Method

    Descriptive-analytical method of the content analytical type, which, in addition to what is the concept of good governance and its components, analyzes governance from the perspective of the Qur'an, the Prophet's (PBUH) way of life, and the Sunnah and has presented a model for the Islamic world

    Findings

    Sublime governance seeks to achieve closeness to God. The mentioned model indicates the convergence and co-evolution of the components of accountability, transparency, participation, rule of law, efficiency and justice along with other components

    Conclusion

    The results of the research show that in supreme governance, providing justice was the biggest goal and concern after monotheism.

    Keywords: Good Governance, Supreme Governance, Islamic World, Quran, Sunnah Of The Prophet (PBUH), Justice