فهرست مطالب

شاهد اندیشه - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1403)

نشریه شاهد اندیشه
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم اخلاصی* صفحات 9-24

    مطالعه فرهنگ ایثار و شهادت از دستور کارهای پژوهشی مهم در دوره بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بوده است. پراکندگی یافته های مطالعات ایثار به گونه ای است که صرفا انجام فراتحلیل مطالعات پیشین می تواند چشم انداز روشن را بر پژوهشگران ایثار هویدا سازد و دستور کارهای پژوهشی مناسب را در پرتو توصیف و نقد آورده های پژوهشی در دسترس آن ها قرار دهد. هدف مطالعه شناسایی محورهای مطالعاتی مرتبط بافرهنگ ایثار، شهادت و فداکاری و همچنین، ایضاح نقدهای وارد بر مطالعات ایثار است. 3 پرسش اصلی مطالعه بدین شرح است: در پژوهش های ناظر بر فرهنگ ایثار، شهادت و فداکاری (01401-1379) محورهای مطالعاتی مورد توجه محققان کدام بوده اند؟ مهم ترین نقدهای وارد بر مطالعات ایثار کدم اند؟ صورت بندی دستور کارهای پژوهشی قابل ارائه در حوزه مطالعات ایثار چگونه خواهند بود؟ فراتحلیل 60 مقاله علمی پژوهشی منتخب نشان می دهد تبیین فرهنگ ایثار و شهادت(4/32 درصد)، توصیف فرهنگ ایثار و شهادت (3/24درصد)، مفهوم پردازی ایثار و شهادت 9/18 درصد، سیاست گذاری فرهنگ ایثار و شهادت 5/13 درصد، آسیب شناسی فرهنگ ایثار و شهادت (1/8 درصد) و کنکاش روش شناختی در مطالعات ایثار و شهادت (7/2درصد)، محورهای شش گانه مطالعاتی را تشکیل می دهند. «شناسایی عوامل موثر بر فرهنگ ایثار و شهادت» در کانون علائق پژوهشگران بوده است؛ به طور متقابل، «آسیب شناسی فرهنگ ایثار و شهادت» و «کنکاش روش شناختی در مطالعات فرهنگ ایثار و شهادت» از کمترین اقبال در میان پژوهشگران ایثار برخوردار بوده اند. «غلبه رویکرد ساختاری کارکردی و بی توجهی حداکثری پژوهش گران به رویکردهای تفسیری» و «اکتفای پژوهشگران به معنای متعین ایثار و کنارگذاری نمود پدیداری آن در اکنون جامعه ایرانی» دو نقد اساسی وارد بر مطالعات داخلی ایثار مزید بر دیگر نقدهای وارد بر آن ها محسوب می شود. «ساخت معرفت پسینی ناظر بر ایثار و فداکاری زمینه مند در میدان اجتماعی» و «طراحی پژوهش های مبتنی بر نمونه گیری کیفی چندلایه» دو دستور کار پژوهشی قابل ارائه برای مجموعه مطالعات آتی حوزه ایثار و فداکاری هستند.

    کلیدواژگان: ایثار، فداکاری، شهادت، فراتحلیل، مرور نظام مند، نقد مطالعاتی
  • وحید محمدی*، حسن خجسته، محمدمهدی لبیبی صفحات 25-53
    هر جامعه ای به اقتضای خود دارای مسائل و مشکلاتی است و به حداقل رساندن موانع زیست سالم و پرنشاط اجتماعی نیازمند قوه مدیریتی متقن و قوی است. غالبا دولت ها متولی اصلی رفع کدورت ها و گسل های اجتماعی به شمار می روند منتهی کسانی به توان رصد منظومه ای این مسائل مجهز هستند که دغدغه اجتماعی و ارتباطات انسانی را منوط به تحقق رضایت الهی می دانند و خود را در این مختصات جانمایی می کنند. دلیل سفارش دین اسلام به مراعات و توجه مومنین و افراد جامعه به یکدیگر، هم درزمینه امور مادی و هم معنوی، این است که مومنین نسبت به هم هوشیار باشند و از دایره خودخواهی بیرون آیند. خمس و زکات و انفاق و صدقه و... بروز همین اعتقاد نسبت به اهتمام به دیگرخواهی است. این مقاله با بررسی آیات و روایات و تحلیل عقلی و با محوریت سور مبارکه انسان و مطففین، سعی در تبیین مفهوم «بر» دارد. منتسبان به این صفت نیز با کلمه «ابرار» بیان شده است. درواقع روش تحقیق مقاله حاضر به صورت تحلیل محتوای آیات قرآن و به صورت ایجاد سوال بوده است؛ یعنی سوال، محرک ورود ما به قرآن و رجوع ما به خداست. سوال کلی ما در این پژوهش عبارت است از اینکه «بهینه ترین حالت مواجهه با آسیب های اجتماعی جامعه چگونه است؟» که می تواند با رجوع به عرف علمی و نیز عرف جامعه و مجموعه تجربیاتی که از این مفهوم در جامعه دیده شده است، آن را تفصیل و سوالات متعددی را به دست آورد. این روند به شکل گیری ساختار وجودی بر منتهی شد و در انتها به تاثیر مدل رفتاری چنین افرادی (ابرار) بر رفع آسیب ها و اختلالات جامعه منجر شد که با رهیابی آن در مصادیق روایات، طراحی دقیق تری از روحیه و عملکرد ابرار شکل گرفت.
    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، انفاق، نیکی گسترده (بر)، نیکوکاران وسیع الحال (ابرار)
  • فائزه حاتمی نیا*، محمدرضا یوسفی صفحات 55-75
    نظریه گفتمانی «لاکلا و موفه» در کتاب هژمونی و استراتژی سوسیالیستی ازجمله نظریات جدیدی است که در تحلیل پدیده های اجتماعی مورداستفاده قرار می گیرد. پژوهش پیش رو با روش توصیفی-تحلیلی و با هدف چگونگی انعکاس این گفتمان در دو رمان «سفر به گرای 270 درجه» و «در شعله های آب» که با محوریت جنگ و ترویج روحیه جهادی نوشته شده اند؛ سعی دارد به این نکته حائز اهمیت دست یابد که این آثار چه میزان به مفصل بندی مفاهیم، فرایند هویت یابی و استقرار گفتمان های رایج در جامعه جنگ به ویژه مفهوم جدید «هویت جهادی» پرداخته اند؟ این مفهوم حول چه دال هایی و با چه مفصل بندی شکل می گیرد و چه دستاوردی را به دنبال دارد؟ یافته ها نشان می دهد؛ مهم ترین عناصری که موید استقرار و هژمونیک شدن گفتمان و شکل گیری هویت جهادی شده اند، دال های فرعی چون شجاعت، ایثار، مقاومت و روحیه شهادت طلبی هستند که حول دال مرکزی یعنی باورها و عقاید مذهبی و ملی شکل گرفته اند و نتیجه و دستاورد انعکاس این هویت در رمان زنده نگه داشتن روحیه مقاومت و ایستادگی در برابر متجاوز، تقویت استقلال طلبی و محافظت از امنیت این مرز و بوم، در بین مردم جامعه دور از جنگ امروز است. همچنین در انعکاس این مورد رمان «در شعله های آب» نسبت به رمان «سفر به گرای 270 درجه» موفق تر عمل کرده است.
    کلیدواژگان: هویت جهادی، رمان دفاع مقدس، نظریه لاکلا و موفه، سفر به گرای 270 درجه، در شعله های آب
  • کریم سواری* صفحات 77-99
    در پژوهش حاضر خانواده های شهدای مدافع حرم و خانواده های جان باختگان عادی کل کشور ازلحاظ متغیرهای رشد پس از سانحه، مقابله مذهبی و تعهد مذهبی مورد مقایسه قرار گرفتند. جامعه آماری این پژوهش را خانواده های شهدای مدافع حرم و جان باختگان عادی کل کشور را تشکیل داده بودند که 212 نفر از آنان به صورت هدفمند انتخاب و پرسش نامه های رشد پس از سانحه، مقیاس مقابله مذهبی و پرسش نامه تعهد مذهبی را تکمیل کردند. روش تحقیق حاضر علی مقایسه ای است و داده ها از طریق واریانس چند متغیری در بسته نرم افزاریspss 27 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین خانواده های شهدای مدافع حرم و جان باختگان عادی ازلحاظ متغیرهای رشد پس از سانحه و تعهد مذهبی تفاوت معنی دار اما ازنظر مقابله مذهبی (031/2F= و 01/0<p) با هم تفاوت معنی داری نداشتند. از نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت، خانواده های شهدای مدافع حرم در پاسخ به از دست دادن عزیزشان نسبت به خانواده های جان باختگان عادی در متغیرهای رشد پس از سانحه و تعهد مذهبی عملکرد بهتری دارند.
    کلیدواژگان: شهدای مدافع حرم، جان باختگان عادی. رشد پس از سانحه، تعهد مذهبی، مقابله مذهبی
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، فرشید بهادر، زهرا شمسی زاد، سعید سعادتمند صفحات 101-126

    بدون تردید امروزه منطقه خاورمیانه شاهد یکسری تضارب آراء می باشد که نوعا رویکردهای ایدئولوژیکی در این منازعات نقش بسیار پررنگی را بازی می نماید البته این تنش علل و متغیرهای زیادی دارد یکی از آنها حضور قدرت های بزرگ در منطقه است حضور نظامی ایالات متحده در راستای تحقق استراتژی و منافع ملی آن کشور در قالب هژمون در برخی مناطق از جمله خاورمیانه باعث بروز درگیری های مستقیم و غیرمستقیم با کشورهای غیرهمسو با آن در منطقه شده است، حال برخی از مواقع، نوع حضور و نزاع طرفین؛ از رودررویی مستقیم به جنگ های نیابتی کشیده می شود که تروریسم داعش و امثالهم به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و دلایل غیرقابل انکار در راستای منافع ملی ایالات متحده برای توجیهه حضور در منطقه و کسب منافع در همین راستاست. فلذا برخی از کشورها از جمله ایران نیز برای دفاع از منافع منطقه ای خود در قالب محور مقاومت به کمک های مستشاری مادی و معنوی نسبت به هم پیمانان خود می پردازد؛ نتیجتا نوعی تقابل نیابتی شکل گرفته درنتیجه فعل وانفعالات آمریکا در منطقه باعث کشته شدن مستشاران ایرانی در کشورهای هم پیمان ایران شده است. در این مقاله درصدد این هستیم با نگاهی توصیفی - تحلیلی با روش اسنادی نحوه احراز مسئولیت حقوقی حامیان حقیقی و حقوقی گروه های تروریستی در قبال کشته شدگان مستشاری ایران (شهدای مدافع حرم اهل بیت (علیه السلام) در حقوق بین الملل و قوانین داخلی تاکید بر محاکم ایران و ضمانت های اجرایی احکام احتمالی آن موردبحث و بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: مسئولیت حقوقی، تروریسم، جنگ نیابتی، حامیان تروریسم، شهداء مدافع حرم
  • حکیمه انصاری* صفحات 127-151
    هدف اصلی این پژوهش تحلیل ارزش های ایرانی اسلامی در وصیت نامه های شهدا می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش کیفی استنادی-تحلیلی بهره گرفته شد. آنچه مورد توجه است درک پارادایم های فکری شهدا و ارائه مدل مفهومی از وصیتنامه شهدا می باشد. داده ها از اسناد مکتوب (وصیت نامه شهدا) گردآوری شد.رویکرد پژوهش کیفی و روش نمونه برداری از نوع تصادفی ساده است. جامعه آماری شامل متن گزیده صد وصیت نامه از شهداء هشت سال دفاع مقدس می باشد که از میان آنها تعداد صد وصیت نامه به شکل تصادفی ساده انتخاب گردید. بررسی کیفی با استفاده از کدگذاری در نرم افزار مکس کیودا MAXQDA انجام پذیرفت . که ضمن کدگذاری اولیه، محوری و گزینشی به استخراج تم ها انجامید. مطابق نتایج این بررسی 372 کد از این وصیت نامه ها استخراج گردید که به نهایتا 8 مولفه از این کدها استخراج گردید. مولفه های مستخرج شامل ایمان و عمل به واجبات، پیروی از ولایت فقیه، حجاب و عفاف، آخرت، شناخت و حفاظت از اسلام، انتظار، تربیت، جنگ با دشمن و منافقان می باشند. اولویت بندی مولفه های مستخرج از وصیتنامه ها با استفاده از فراوانی های بدست آمده نشان داد در وصیت نامه های مورد بررسی در اولویت اول به مسئله پیروی از ولایت فقیه تاکید شده است.
    کلیدواژگان: وصیت نامه، شهدا، ارزش، ایرانی، اسلامی
  • محدثه ولی زاده*، محمدمهدی خانی، عطیه توکلی، پویان پدرام، مریم دالائی مقدم صفحات 153-169

    این مقاله به بررسی نقش فرهنگ ایثار و شهادت در ایجاد و تقویت روحیه جهادی در جوامع اسلامی می پردازد. فرهنگ ایثار و شهادت از جنبه های اساسی و مهم فرهنگ اسلامی هستند که تاثیر بسزایی در تقویت ارزش های اجتماعی و اخلاقی دارند. ایثار به معنای فداکاری و ازخودگذشتگی در راه خدمت به دیگران و جامعه و شهادت به عنوان بالاترین درجه ایمان و فداکاری در راه خداوند، دو مفهوم کلیدی در این پژوهش هستند. هدف این مقاله تبیین نقش فرهنگ ایثار و شهادت و بررسی تاثیرات این فرهنگ ها بر القای روحیه جهادی در جامعه است. با استفاده از روش تحقیق کاربردی و مطالعه منابع موجود، به تحلیل و بررسی مبانی نظری و پیشینه پژوهش های مرتبط پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که فرهنگ ایثار و شهادت با تقویت صفاتی همچون ایمان، توکل، اخلاص، صبر، شجاعت و عدالت خواهی، افراد را به مبارزه علیه ظلم و فساد تشویق می کند و نقش موثری در تحقق اهداف اسلامی و اجتماعی دارد. همچنین، این فرهنگ ها به تقویت ارتباطات انسانی، تعالی اخلاقی و ارتقاء ارزش های جامعه کمک می کنند. با ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و تاکید بر اهمیت این ارزش ها در برنامه های آموزشی و تربیتی، می توان روحیه جهادی را در جامعه تقویت کرد و به تعالی فرهنگی و اخلاقی مسلمانان دست یافت. به این ترتیب، جامعه اسلامی قادر خواهد بود در برابر چالش ها و تهدیدها ایستادگی کرده و به پیشرفت و توسعه دست یابد.

    کلیدواژگان: ایثار، جوان، جهادی، روحیه، شهادت
  • سید حمیدرضا موسوی* صفحات 171-194
    حوزه های علمیه شیعه همواره در طول تاریخ در برابر حاکمیت طاغوت و ظلم ایستاده است؛ به طوری که در تمام انقلاب های مردمی و قیام ها، غالبا یک یا چند عالم شیعه، در راس یا جزئی از ارکان اصلی قیام بوده است. با توجه به تاثیر حوزه های علمیه و روحانیت در بسیاری از جریان های اجتماعی و سیاسی ایران، این پژوهش به دنبال آن است که ضمن مروری بر اقدامات حوزه های علمی در قبل از انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، زوایای گوناگون نقش حوزه و روحانیت را در هشت سال دفاع مقدس بررسی کند. روش گردآوری داده ها در این پژوهش به صورت کتابخانه ای و تفسیر داده های جمع آوری شده به روش توصیفی تحلیلی است. نتایج پژوهش نشان داد که به طور اعم، نقش حوزه های علمیه و علماء و بزرگان دین غالبا در سه محور صدور فتوا، حضور در میدان جنگ و پشتیبانی مالی بوده که برحسب نوع خطری که از جانب استعمار متوجه مسلمانان می شد، با توجه به نقاط قوت و ضعف مسلمانان و نیز با درک شرایط زمانی، اقدام مناسب را انجام می دادند و به طور اخص، در دوران در دفاع مقدس، از طریق رهبری در جنگ، تشکیل بسیج همگانی، کمک به ایجاد و تقویت روح ایثار و شجاعت، تقویت روح ایمان، مشروعیت دادن به جنگ و تشویق مردم به حضور در دفاع مقدس به ایفای نقش پرداختند.
    کلیدواژگان: حوزه، روحانیت، رهبری، دفاع مقدس
  • یاسمن رمضان مقدم واجاری*، زهرا نظریان، عمار باباپور صفحات 195-217

    مطالعه حاضر با هدف سنجش تاثیر سطوح گوناگون فرهنگ سازمانی (باورهای راهنما و روزمره) بر انتصاب زنان در پست های مدیریتی در بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گیلان سامان یافته است. تحقیق حاضر از نوع هدف پژوهشی کاربردی محسوب می شود و روش و چگونگی به دست آوردن داده های موردنیاز از نوع توصیفی پیمایشی است که در آن به منظور استخراج مهم ترین مولفه های موثر بر عدم دستیابی به پست های مدیریتی از روش مصاحبه استفاده شده است که در این میان از 8 نفر از کارشناسان مربوط در حوزه های مدیریتی و اساتید دانشگاهی مرتبط با موضوع به روش انتخاب غیر تصادفی و هدفمند درخواست گردید تا به سوالات پاسخ دهند سپس به کمک مولفه های به دست آمده پرسشنامه ای به شیوه لیکرت پنج امتیازی طراحی (با ضریب آلفای کرونباخ 0.76) و از 59 نفر از اعضای حجم نمونه درخواست گردید تا به سوالات پاسخ دهند. یافته ها حاکی از آن است که: شاخص های حمایت مدیران عالی از زنان، وجود الگوی مدیران موفق زن، در سازمان، آزمودن زن ها در پست های مدیریتی و فرصت اظهارنظر برای زنان در تصمیم گیری های مهم در سازمان از مهم ترین فاکتورهای اثرگذار باور راهنما در انتصاب مدیران زن در پست های مدیریتی بوده؛ شاخص های حذف فرهنگ بزرگ جلوه دادن اشتباه زنان در سازمان، حذف کلیشه های جنسیتی مبتنی بر عدم توانایی زنان برای مدیریت در سازمان، اهمیت دادن به موفقیت زنان در سازمان و تغییر گرایش زنان و ترغیب آنان در پذیرش پست هایی با مسئولیت بیشتر و کارهای متنوع و جدید از مهم ترین مولفه های باورهای روزمره فرهنگ سازمانی در انتصاب زنان در پست های مدیریتی می باشند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، زنان، مراتب مدیریتی، بنیاد شهید و امور ایثارگران
  • مهدی میرزایی*، هدی محمودی پناه، الهام خاکی، شهناز یاور، فرشاد مومنی صفحات 219-237
    نماز، فصل مشترک همه وصیت نامه های شهدا است. هدف پژوهش، بررسی تجلی نماز در وصیت نامه های شهدای استان ایلام و استنتاج نکات تربیتی حاصل از آن در قالب مولفه ها و روش های تربیتی است. روش پژوهش از نوع کتابخانه ای و به صورت فیش نویسی بوده است که 52 وصیت نامه شهید در اسناد کنگره ملی 3000 شهید استان ایلام در سال 1400 گردآوری شد. نتایج نشان داد مولفه های تربیتی حاصل از وصیت نامه شهدا در زمینه نماز به ترتیب شامل: توجه و اهمیت به نماز به عنوان ستون و پرچم دین، شرکت مداوم در نماز جمعه و جماعات، توجه به اقامه نماز اول وقت، توجه به خلوص نیت در نماز، تاکید بر اهمیت نماز به عنوان سدی در برابر تبلیغات منفی دشمنان علیه اعتقادات دینی و معنوی انقلاب اسلامی، خواندن صحیح نماز، توام بودن اقامه نماز با دعا و توسل، توجه به معانی، درک و فهم پیام های نماز، توجه به عمل به نماز و در نهایت توجه به اثرات زیان بار غفلت از نماز. همچنین مشخص شد به ترتیب روش های تربیتی نظیر: تبشیر و تنذیر، تشویق و ترغیب، پند و موعظه، مراقبه و محاسبه در وصیت نامه های شهدا در مورد نماز، بیشتر مشاهده شد. در پایان پیشنهادات کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نماز، تربیت دینی، وصیت نامه شهدا، استان ایلام
|
  • Ebrahim Ekhlasi * Pages 9-24

    Studying the culture of sacrifice and martyrdom has been one of the important research agendas in the period after the victory of the Islamic Revolution. The dispersion of the findings of sacrifice studies is such that simply performing the meta-analysis of previous studies can provide a clear perspective on sacrifice researchers and appropriate research agendas in the light of describing and criticizing the research findings available to them. The purpose of the study is to identify the study axes related to the culture of self-sacrifice, martyrdom and sacrifice, and also to clarify the criticisms of self-sacrifice studies. The 3 main questions of the study are as follows: What is the focus of study of the researchers in the studies on the culture of self-sacrifice, martyrdom and sacrifice (1379-01401)? What are the most important criticisms of sacrifice studies? What will be the future formulation of research agendas that can be presented in the field of self-sacrifice studies? The meta-analysis of 60 selected scientific-research articles shows that the explanation of the culture of sacrifice and martyrdom (32.4%), the description of the culture of sacrifice and martyrdom (24.3%), the conceptualization of sacrifice and martyrdom (18.9%), the policy making of culture of sacrifice and martyrdom (13.5%), pathology of the culture of sacrifice and martyrdom (8.1%), and methodological considerations in the studies of sacrifice and martyrdom (2.7%) constitute the six study axes. "Identifying factors affecting the culture of sacrifice and martyrdom" has been in the focus of researchers' interests; On the other hand, "Pathology of the Culture of Sacrifice" and "Methodological Exploration in the studies of the culture of sacrifice and martyrdom" have had the least success among the researchers of sacrifice. "The predominance of the functional-structural approach and the maximum inattention of researchers to interpretive approaches" and "researchers' contentment with the specific meaning of sacrifice and the abandonment of its phenomenal appearance in the current Iranian society" are two basic criticisms of internal studies of sacrifice. "Construction of a posteriori knowledge" and "designing researches based on multi-layered qualitative sampling" are two suggestable research agendas for future studies in the field of self-sacrifice and sacrifice.

    Keywords: Self-Sacrifice, Sacrifice, Martyrdom, Meta-Analysis, Systematic Review, Study Criticism
  • Vahid Mohammadi *, Hasan Khojasteh, Mohammadmehdi Labibi Pages 25-53
    Every society has its own issues and problems, and minimizing the obstacles to a healthy and vibrant social life requires a solid and strong management force. Governments are often considered the main custodians of solving social opacity and faults, leading to those who are equipped with the ability to systematically monitor these issues, who consider social concern and human relations to be dependent on the realization of divine satisfaction and place themselves in these coordinates. The reason for Islam's command to respect and pay attention to believers and members of society, both in terms of material and spiritual matters, is that believers should be aware of each other and get out of the circle of selfishness. Khums, zakat, giving, and charity, etc., are the manifestation of this belief in caring for altruism. This article tries to explain the concept of "berr" by examining the verses and traditions and intellectual analysis, focusing on Surah Al-Insan and Surah Al-Mutaffifin. Attributed to this attribute is also expressed with the word "Abrar". In fact, the research method of this article was in the form of analyzing the content of the verses of the Qur'an and in the form of creating questions; That is, the question is the driving force for us to enter the Qur'an and turn to God. Our general question in this research is "What is the best way to deal with the social harms of the society?" which can obtain its details and numerous questions by referring to the scientific custom as well as the custom of the society and the set of experiences that have been seen from this concept in the society.This process led to the formation of the existential structure of Berr and in the end it led to the effect of the behavioral model of such people (Abrar) on solving the damages and disorders of the society, which by finding it in examples of traditions, a more detailed design of the spirit and performance of Abrar was formed.This article tries to explain the concept of "barr" by examining the verses and narrations and intellectual analysis, focusing on Surah Mubarakeh Man and Muftafin. Attributed to this attribute is also expressed with the word "Abrar". In fact, the research method of this article was in the form of analyzing the content of the verses of the Qur'an and in the form of creating questions; That is, the question is the driving force for us to enter the Qur'an and turn to God. Our general question in this research is, "What is the most optimal mode of facing the social harms of the society?" which can obtain its details and numerous questions by referring to the scientific custom as well as the custom of the society and the set of experiences that have been seen from this concept in the society. This process led to the formation of the existential structure of Abrar, and in the end, it led to the effect of the behavioral model of such people (Abrar) on solving the harms and disorders of the society, which by finding it in examples of traditions, a more detailed design of Abrar's spirit and performance was formed.
    Keywords: Social Damage, Charity, Extensive Goodness (Berr), Extensive Benefactors (Abrar)
  • Faeze Hataminia *, Mohammadreza Yousefi Pages 55-75
    The discourse theory of "Lacla and Mouffe" in the book "Hegemony and Socialist Strategy" is one of the new theories used in the analysis of social phenomena. The upcoming research with a descriptive-analytical method and with the aim of how to reflect this discourse in the two novels "Safar be geraye 270 daraje" and "Dar sho'lehaye ab" which were written with the focus of war and promotion of jihadist spirit; It is trying to reach this important point, how much these works have elaborated the concepts, identification process and establishment of common discourses in the society of war, especially the new concept of "jihadi identity"? This concept is formed around what signifiers and with what articulation, and what achievement does it seek? The findings show; The most important elements that support the establishment and hegemony of the jihadist discourse and the formation of the jihadi identity are secondary symbols such as courage, sacrifice, resistance and the spirit of martyrdom, which are formed around the central symbol of religious and national beliefs and ideas, and the result and achievement of reflecting this identity in the novel is to keep alive. The spirit of resistance and standing against the aggressor, strengthening independence and protecting the security of this border and land, is among the people of today's war-free society. Also, in reflecting this case, the novel "Dar sho'lehaye ab" has been more successful than the novel " Safar be geraye 270 daraje ".
    Keywords: Jihadi Identity, Holy Defense Novel, Theory Of Lacla, Mouffe, Safar Be Geraye 270 Daraje, Dar Sho'lehaye Ab
  • Karim Sevari * Pages 77-99
    In the current study, the families of the martyrs who defended the shrine and the families of the normal victims of the whole country were compared in terms of post-tragedy growth variables, religious coping and religious commitment. The statistical population of this study was formed by the families of the martyrs who defended the shrine and the ordinary victims of the whole country, 212 of whom were purposefully selected and completed the post-traumatic growth questionnaires, the religious coping scale, and the religious commitment questionnaire. The present research method is comparative causal and the data were analyzed through multivariate variance in SPSS 27 software package. The results showed that there was a significant difference between the families of the martyrs who defended the shrine and the normal victims in terms of post-traumatic growth variables and religious commitment, but there was no significant difference in terms of religious confrontation (F=2.031 and p<0.01). From the results of the present study, it can be concluded that the families of the martyrs who defended the shrine perform better in response to the loss of their loved ones than the families of normal victims in the variables of post-traumatic growth and moral commitment.
    Keywords: Shrine Defender Martyrs, Ordinary Deceased, Post-Traumatic Growth, Religious Commitment, Religious Coping.
  • Seyed Mohammad Reza Mousavi Fard *, Farshid Bahador, Zahra Shamcizad, Saeed Saadatmand Pages 101-126

    Undoubtedly today the Middle East region is witnessing a series of conflicts of opinion which kind of ideological approaches play a very colorful role in these conflicts of course this tension has many causes and variables one of them is the presence of great powers in the region the US military presence in order to realize the strategy and national interests of that country in the form of hegemony in some regions including the Middle East has caused direct and indirect conflicts with countries that are not aligned with it in the region the direct confrontation is drawn into proxy wars that ISIS terrorism and the like believe many experts and undeniable reasons in the The national interest of the United States is to justify its presence in the region and to gain benefits in this regard. Therefore, some countries, including Iran, also provide material and spiritual counseling to their allies to defend their regional interests in the form of a resistance axis; as a result, a kind of proxy confrontation has been formed, as a result of the US reaction in the region has killed Iranian counselors in the allies of Iran. In this article, we're going to take a descriptive and analytical look at the documentation method and... How to take legal responsibility of real and legal supporters of terrorist groups for the dead of the Iranian advisor (martyr defender of the Haram of ) in international law and domestic law, emphasize the Iranian courts and the enforcement guarantees of its possible provisions.

    Keywords: Legal Responsibility, Terrorism, Proxy War, Sponsors Of Terrorism, Martyrs Defending The Sanctuary
  • Hakimeh Ansari * Pages 127-151
    The main goal of this research is to analyze Islamic Iranian values ​​in the wills of martyrs. In order to achieve this goal, the citation-analytical qualitative research method was used. What is of interest is understanding the intellectual paradigms of the martyrs and presenting a conceptual model of the will of the martyrs. Data were collected from written documents (martyrs' wills). Qualitative research approach and random sampling method is simple. The statistical population includes the selected text of one hundred wills of the martyrs of eight years of Holy Defense, from which the number of one hundred wills was selected randomly. Qualitative review was done using coding in MAXQDA software. which led to the extraction of themes along with primary, central and selective coding. According to the results of this survey, 372 codes were extracted from these wills, and finally 8 components were extracted from these codes. The extracted components include faith and doing one's duties, following the authority of the jurist, hijab and chastity, the hereafter, knowing and protecting Islam, waiting, training, fighting the enemy and hypocrites. The prioritization of the components extracted from the wills using the frequencies obtained showed that in the examined wills, the issue of following the legal authority is emphasized in the first priority.
    Keywords: Will, Martyrs, Value, Iranian, Islamic
  • Mohadeseh Valizadeh *, Mohammad Mahdi Khani, Atieh Tavakoli, Poyan Pedram, Maryam Dalaei Moghadam Pages 153-169

    This article examines the role of the culture of sacrifice and martyrdom in fostering and strengthening the spirit of jihad in Islamic society. The culture of sacrifice and martyrdom is a fundamental aspect of Islamic culture that significantly reinforces social and ethical values. Sacrifice refers to selflessness and devotion in service to others and the community, whereas martyrdom represents the highest degree of faith and self-sacrifice for the sake of God. The aim of this article is to elucidate the role of the culture of sacrifice and martyrdom and analyze their impact on instilling a jihadist spirit within society. Utilizing an applied research methodology and reviewing the existing literature, this study analyzes the theoretical foundations and prior research related to the topic. The findings indicate that the culture of sacrifice and martyrdom encourages individuals to combat oppression and corruption by reinforcing qualities such as faith, reliance on God, sincerity, patience, courage, and justice-seeking. Moreover, these cultures contribute to enhancing human connections, moral elevation, and advancement of societal values. By promoting the culture of sacrifice and martyrdom and emphasizing the importance of these values in educational and training programs, it is possible to strengthen the spirit of jihad within society and achieve a cultural and ethical elevation among Muslims. In this way, the Islamic community can resist challenges and threats, leading to progress and development.

    Keywords: Sacrifice, Martyrdom, Spirit Of Jihad, Social Elevation
  • Seyyed Hamidreza Mousavi * Pages 171-194
    Throughout history, Shia seminaries have always stood against tyranny and oppression and in all popular revolutions and uprisings with one or more Shia scholars, they have been at the head or part of the main pillars of the uprising. The struggles and jihad of religious scholars and elders in three axes; Issuance of fatwas, presence in the battlefield and financial support, which was done according to the type of danger faced by Muslims from colonialism, according to the strength and weakness of Muslims and also with the understanding of the situation of the time. This article, by collecting information in a library form and processing information in a descriptive-analytical way, examines the role of seminaries and scholars in holy defense, including leadership in war, formation of public mobilization, creating the spirit of sacrifice and courage, strengthening the spirit of faith, giving legitimacy. He has paid attention to the war, encouraging people to participate in the war.
    Keywords: Seminaries, Clergy, Leadership, Sacred Defense
  • Yasaman Ramezan Moghadam Vajari *, Zahra Nazarian, Ammar Babapour Pages 195-217

    The present study was organized with the aim of measuring the effect of different levels of organizational culture on the appointment of women in management positions in the Martyrs Foundation and Affairs of Gilan Province. The current research is considered to be an applied research purpose and the method and method of obtaining the required data is a descriptive survey, in which the interview method was used in order to extract the most important factors affecting the non-attainment of managerial positions, among which 8 people were interviewed. Experts in management fields and academic professors related to the subject were asked to answer the questions using a non-random and purposeful selection method, then with the help of the obtained components, a five-point Likert questionnaire was designed (with Cronbach's alpha coefficient of 0.76) and 59 people from Sample size members were asked to answer the questions. The findings indicate that: the indicators of top managers' support for women, the existence of a model of successful female managers in the organization, the testing of women in management positions and the opportunity for women to comment on important decisions in the organization are among the most important factors influencing the belief in guidance in the appointment of female managers in positions It has been managerial; Indicators of removing the culture of highlighting women's mistakes in the organization, removing gender stereotypes based on the inability of women to manage in the organization, giving importance to the success of women in the organization and changing the attitude of women and encouraging them to accept positions with more responsibility and diverse and new tasks. The most important components of the daily beliefs of the organizational culture are the appointment of women in managerial positions.

    Keywords: Organizational Culture, Managerial Positions, Women, Martyr Foundation, Affairs
  • Mehdi Mirzaei *, Hoda Mahmmodi Panah, Elham Khaki, Shahnaz Yavar, Fardhad Momeni Pages 219-237
    Prayer is the common chapter of all martyrs' wills. The goal is to examine the manifestation of prayer in the wills of the martyrs of Ilam province and to derive educational points from it in the form of educational components and methods. The research method was a library type and in the form of slip writing that 52 wills of martyrs were collected in the documents of the National Congress of 3000 Martyrs of Ilam Province in the year 2021. The results showed that the educational components resulting from the martyrs' wills in the field of prayer include: attention and importance to prayer as a pillar and flag of religion, constant participation in Friday prayers and congregations, attention to performing the first prayer on time, attention to the purity of intention in Prayer, emphasizing the importance of prayer as a barrier against the negative propaganda of the enemies against the religious and spiritual beliefs of the Islamic Revolution, reading the prayer correctly, performing prayer together with prayer and appeal, paying attention to the meanings, understanding and understanding the messages of the prayer, paying attention to the practice of Prayer and finally pay attention to the harmful effects of neglecting prayer. It was also found that educational methods such as preaching and warning, encouragement and persuasion, admonition and preaching, meditation and calculation were more observed in the wills of martyrs regarding prayer. At the end, practical suggestions are provided.
    Keywords: Prayer, Religious Education, Martyrs Will, Ilam Province