فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 73، پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/07/01
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 7-20
قلدری در مدارس یک چالش جهانی با عوارض جانبی متعدد و نامطلوبی است که پیامدهای اجتماعی گسترده ای دارد. این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی شایستگی های اجتماعی_هیجانی در رابطه بین سبک دلبستگی و قلدری انجام شد. روش پژوهش همبستگی در قالب الگویابی معادلات ساختاری و جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهر ارومیه در سال تحصیلی 1400-1399 بود که تعداد 360 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و مقیاس های دلبستگی بزرگ سال بشارت (2011)، مقیاس قلدری ایلی نویز (2001) و مقیاس شایستگی اجتماعی_هیجانی زو و جی (2012) را تکمیل نمودند. بعد از حذف پرسشنامه های مخدوش و داده های پرت 356 پرسشنامه با روش الگویابی معادله های ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS ویراست 24 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مدل مفروض واسطه مندی شایستگی اجتماعی_هیجانی در رابطه بین سبک دلبستگی و قلدری دانش آموزان برازش قابل قبولی با داده ها دارد. همچنین سبک های دلبستگی ناایمن و شایستگی اجتماعی_ هیجانی به صورت مستقیم رفتار قلدری دانش آموزان را پیش بینی نمودند. علاوه بر این سبک های دلبستگی ناایمن بر رفتار قلدری دانش آموزان به واسطه شایستگی اجتماعی_ هیجانی اثر غیرمستقیم دارد. این پژوهش شامل تلویحاتی برای متولیان عرصه تعلیم و تربیت است تا با تکیه بر نتایج در راستای تعدیل و کاهش رفتارهای قلدری دانش آموزان اقدامات مطلوبی انجام دهند.
کلیدواژگان: سبک دلبستگی، شایستگی های اجتماعی- هیجانی، قلدری -
صفحات 21-35
این پژوهش با هدف بررسی روابط ساختاری فراشناخت و احساس عاملیت بر یادگیری خودتنظیمی با نقش میانجی خودهای ممکن تحصیلی در بین دانش آموزان دوره دوم متوسطه انجام شد. این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر بوکان بودند که 591 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خود تنظیمی بوفارد (1995)، آگا هی های فراشناختی شراو و دنیسون (1994)، احساس کنترل شاپیرو (1994) و مقیاس خودهای ممکن تحصیلی کادلی (2011) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos مورد تحلیل قرار گرفت و شاخص های برازش مدل استخراج و مدل پژوهش تایید گردید. نتایج نشان داد که اثرات مستقیم احساس عاملیت بر خودهای ممکن تحصیلی، فراشناخت بر خودهای ممکن تحصیلی، احساس عاملیت بر یادگیری خودتنظیمی، فراشناخت بر یادگیری خودتنظیمی و خودهای ممکن تحصیلی بر یادگیری خودتنظیمی معنادار می باشند. همچنین اثرات غیرمستقیم احساس عاملیت و فراشناخت با واسطه گری خودهای ممکن تحصیلی بر یادگیری خودتنظیمی معنادار نبود. پس با این وجود می توان از طریق ارائه برنامه های آموزشی بر بنیاد فراشناخت، احساس عاملیت و خودهای ممکن تحصیلی به بهبود یادگیری خودتنظیمی در دانش آموزان و افزایش آن کمک کرد.
کلیدواژگان: احساس عاملیت، خودهای ممکن تحصیلی، فراشناخت، یادگیری خودتنظیمی -
صفحات 37-47
هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه درسی سواد رسانه ای ویژه والدین بر استفاده آسیب زا از اینترنت مادران و تفکر انتقادی کودکانشان بود. روش پژوهش حاضر، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش را دانش آموزان دوره ابتدایی در شهر اصفهان در سال 1402 به همراه مادرانشان تشکیل دادند. از این تعداد 30 مادر_دانش آموز به صورت در دسترس انتخاب و به تصادف در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند و از مادران خواسته شد تا پرسشنامه تفکر انتقادی (CTQ) را در مورد کودک خود و پرسشنامه استفاده آسیب زا از اینترنت (IAUQ) را در رابطه با خود تکمیل نمایند. در ادامه، مادران گروه آزمایش بر اساس برنامه درسی سواد رسانه ای مورد آموزش در یک نیم سال قرار گرفتند؛ در حالی که گروه کنترل هیچ آموزشی در این زمینه دریافت نکرد. تحلیل آماری داده ها، با نسخه 26 نرم افزار SPSS و روش تحلیل کوواریانس انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد اثر برنامه درسی سواد رسانه ای ویژه والدین دارای کودک دوره ابتدایی بر استفاه آسیب زا از اینترنت در مادران و تفکر انتقادی کودکان معنادار است (05/0>p). بنابراین برنامه درسی سواد رسانه ای ویژه والدین می تواند به عنوان یک فوق برنامه به منظور کاهش استفاده آسیب زا از اینترنت مادران و افزایش تفکر انتقادی دانش آموزان دوره ابتدایی در نظر گرفته شود.
کلیدواژگان: آموزش سواد رسانه ای ویژه والدین، استفاده مشکل زا از اینترنت، تفکر انتقادی، دوره ابتدایی -
صفحات 49-64
هدف از این مطالعه، طراحی و اعتباریابی الگوی سواد دیجیتال برای معلمان استان خراسان جنوبی بود. روش پژوهش، ترکیبی بود و از طرح اکتشافی در دو مرحله کیفی و کمی استفاده شد. در مرحله کیفی با استفاده از روش داده بنیاد و بر مبنای نمونه گیری هدفمند، به مصاحبه با 22 نفر از متخصصان، دبیران و آموزگاران پرداخته شد و ویژگی های مدل در قالب الگوی پارادیمی و بر اساس نظریه داده بنیاد استخراج شد. در مرحله کمی پرسشنامه استخراجی، بر اساس نمونه گیری خوشه ای و بر مبنای جدول مورگان در بین 375 نفر از دبیران و آموزگاران استان توزیع شد. داده های کمی در دو بخش 1) آمار توصیفی و 2) آمار استنباطی (تحلیل عاملی تاییدی) تجزیه و تحلیل شدند. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که همه مولفه های مدل در سطح 05/0 معنا دار و از برازش کافی نیز برخوردارند. یافته ها نشان داد که نیازهای فردی و جمعی زندگی باعث می شود که معلمان به توسعه سواد دیجیتال خود گرایش پیدا کنند. محور اصلی این گرایش انگیزه های شغلی و سازمانی است. ازجمله عوامل مداخله گر می توان به زمان کم آموزش، محتوای حجیم و سطح سواد معلمان اشاره کرد. تجهیزات مربوط به مدرسه و سازمان می تواند شرایط محیطی لازم برای رشد سواد دیجیتال را فراهم کند. با استفاده از راهبردهای یادگیرنده محور و گروه محور معلمان می توانند به رشد سواد دیجیتال خود کمک کنند، رشد حرفه ای معلمان، رشد همه جانبه شاگردان و ایجاد مدرسه نوآور ازجمله پیامدهای شکل گیری سواد دیجیتال است.
کلیدواژگان: اعتباریابی، سواد دیجیتال، معلمان، خراسان جنوبی -
صفحات 65-79
این پژوهش با هدف تدوین و اعتباریابی بسته آموزشی مهارت زندگی مبتنی بر مولفههای خرد در شاهنامه فردوسی و اثربخشی آن بر معناداری زندگی، هوش بینفردی و تنظیم هیجان در نوجوانان به انجام رسید. تحقیق حاضر از نظر هدف، در بخش نخست، از نوع بنیادی و در بخش دوم، از نوع کاربردی و بر اساس ماهیت تحقیق، پژوهشی ترکیبی مبتنی بر تئوری دادهبنیاد و نیمهآزمایشی بود. جامعه آماری در مرحله نخست شامل متن شاهنامه فردوسی و در مرحله دوم دانشآموزان دوره متوسطه شهر تهران و نمونه آماری در مرحله اول به صورت تمامشماری و در مرحله دوم برابر با 40 نفر بود. گروه آزمایش در معرض 13 جلسه آموزش قرار گرفت. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه هوش بینفردی چیسلت و چاپمن (2006)، معناداری زندگی استگر (2010) و تنظیم هیجان گارنفسکی و کرایج (2001) بود. یافتهها نشان داد که اعتبار بسته مبتنی بر دیدگاه متخصصان برابر با 89/0 تایید گردید. تحلیل کوواریانس نشان داد که در پسآزمون، در سطح معناداری 001/0، معناداری زندگی، هوش بینفردی و تنظیم هیجان در آزمودنیهای گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل بود. درنتیجه، آموزش مهارت زندگی خردمندانه مبتنی بر شاهنامه فردوسی میتواند ابزاری کاربردی برای خانوادهها، روانشناسان و مشاوران به منظور آموزش نوجوانان و در مسیر رسیدن به زندگی بهتر باشد.
کلیدواژگان: آموزش مهارت زندگی، شاهنامه فردوسی، معناداری زندگی، هوش بینفردی، تنظیم هیجان -
صفحات 81-98
ارزشیابی به عنوان یکی از ابزارهای بسیار ارزشمند ارتقای کیفیت تدریس و یادگیری محسوب می شود، زیرا می تواند بازخورد مفیدی برای استادان و دانشگاه در مورد کیفیت عناصر برنامه درسی فراهم سازد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص های مطلوب ارزشیابی عملکرد دانشجویان در رشته های علوم انسانی دانشگاه ها و میزان توجه به آنها انجام شد. در پژوهش حاضر، از طرح آمیخته اکتشافی متوالی از نوع ابزارسازی استفاده شد. در بخش کیفی، از روش مطالعه موردی کیفی و در بخش کمی، از روش توصیفی _ پیمایشی بهره گرفته شده است. در بخش کیفی با 20 نفر از متخصصان و اعضای هیئت علمی دانشگاه های کشور که در حوزه ارزشیابی اهل نظر هستند، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. جامعه آماری بخش کمی دانشجویان کارشناسی دانشگاه ها بودند که به روش خوشه ای چندمرحله ای، تعداد 360 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش در بخش کمی از طریق پرسشنامه محقق ساخته مستخرج از بخش کیفی جمع آوری شد. برای تعیین روایی سوال های مصاحبه و پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی و برای برآورد پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش در بخش کیفی از روش های ساختاری و تفسیری و در بخش کمی از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که ده شاخص از منظر مصاحبه شوندگان مهم ترین شاخص های ارزشیابی بودند و می توان از شاخص های شناسایی شده برای ارزشیابی و بازنگری ارزشیابی عملکرد دانشجویان در دروس رشته های علوم انسانی دانشگاه ها استفاده نمود. یافته های کمی نشان داد میانگین توجه به شاخص های ارزشیابی عملکرد دانشجویان در دروس رشته های علوم انسانی دانشگاه ها نامطلوب بوده و نیاز به توجه بیشتری دارد.
کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه درسی، دانشگاه ها، رشته های علوم انسانی -
صفحات 99-129
پرورش روحیه پژوهندگی در کودکان به عنوان مهم ترین سرمایه های انسانی آینده هر جامعه ای، از هوشمندانه ترین راهبردها برای مواجهه با تحولات و دگرگونی های روزافزون به شمار می رود؛ لذا در مطالعه حاضر تلاش شد تا ابعاد و راهکارهای پرورش کودکان پژوهنده با رویکرد کیفی و روش نظریه برخاسته از داده ها از نوع تحلیل ابعاد مورد شناسایی و بازنمایی قرار گیرد. برای گردآوری داده ها از فن مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. مطلعان کلیدی، 20 نفر از متخصصان تعلیم وتربیت، مربیان و والدین، ساکن در دو شهر قم و تهران بودند که بر اساس دو روش ملاکی و گلوله برفی انتخاب شدند. تحلیل داده ها نیز به روش تحلیل طبیعی انجام شد. داده های گردآوری شده با 2650 کد اولیه، 45 زیرمقوله و10 مقوله در قالب ابعاد پنج گانه شامل؛ چشم انداز (واکنش والدین در برابر کنش های پژوهشی کودکان)، زمینه (وضعیت اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حاکمیتی)، شرایط (عوامل خانوادگی، محیطی و آموزشی)، فرایند (بسترسازی های والدین و بسترسازی های کلان) و پیامد (بالندگی و پژوهندگی کودکان و فرصت ها و چالش های ناشی از آن)، به صورت ماتریس تبیینی روش تحلیل ابعاد ارائه شد. نتایج نشان می دهد که تقویت روحیه پژوهندگی در کودکان، تابعی از روابط بین عوامل چندگانه و چندسطحی برآمده از کیفیت شرایط، زمینه، چشم انداز و فرایندهای تربیتی است که در آن پرورش می یابند.
کلیدواژگان: نظریه پردازی، تحلیل ابعاد، فرزندپروری، کودک پژوهنده، نظریه برخاسته از داده ها -
صفحات 131-143
پژوهش حاضر باهدف متمایز ساختن دانش آموزان با احتمال خودکشی بالا و پایین از یکدیگر، بر اساس مولفه های خودبازداری، معنا در زندگی و افسردگی انجام شد. روش پژوهش حاضر علی_ مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم شهرستان اسکو در سال تحصیلی 1401-1400 بود که با توجه به جدول کرجسی و مورگان، 766 نفر از آنها با دو روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و روش هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس خودبازداری وینبرگر و شوارتز (1990)، مقیاس معنا در زندگی استگر و همکاران (2006)، پرسشنامه افسردگی بک (1966) و پرسشنامه احتمال خودکشی کال و گیل (2002) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 22spss و آزمون تحلیل تشخیصی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته های تحلیل تشخیصی، منجر به یک تابع تشخیص معنادار شد که طبق این تابع متغیر افسردگی و مولفه های کنترل تکانه و مسئولیت پذیری دارای بالاترین توان تمایز بودند. مولفه های بعدی متمایزکننده گروه ها به ترتیب مولفه های کنترل خشم، وجود معنا، جست وجوی معنا و مراعات دیگران بودند (01/0< p). همچنین نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد که بیشتر دانش آموزان با احتمال خودکشی پایین با بالاترین درصد تشخیص (8/89 درصد) به درستی از دیگر دانش آموزان متمایز شده بودند و 9/84 درصد از افراد دو گروه طبق تابع به دست آمده به طور صحیح مجددا طبقه بندی شده بودند. نتایج این طبقه بندی مجدد نشانگر توان متغیرهای یادشده در تمایز میان دانش آموزان با احتمال خودکشی بالا و پایین بود؛ لذا به متولیان عرصه تعلیم و تربیت پیشنهاد می شود که برنامه هایی را در راستای ارتقای مهارت های خودبازداری و معنابخشی به زندگی دانش آموزان در نظر بگیرند.
کلیدواژگان: احتمال خودکشی، افسردگی، خودبازداری، دانش آموز، معنا در زندگی -
صفحات 145-157
این مطالعه با هدف شناخت تجاربی که در طول دوره دکتری بر تقاطع هویت عاطفی و جنسیت دانشجویان زن تاثیر می گذارند، با رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی هرمنوتیک انجام شده است. یکی از کاربردهای پژوهش های پدیدارشناسانه، بررسی تکامل زندگی و روش هایی است که یک زن می تواند جهان را به عنوان یک زن تجربه کند. مشارکت کنندگان پژوهش، چهار تن از دانشجویان زن دوره دکتری در رشته های علوم انسانی و علوم پایه دانشگاه های دولتی هستند. روایت های این زنان از تجارب زیسته شان به وسیله مصاحبه تلفنی جمع آوری و مراحل تکمیلی از طریق پیام رسان واتساپ انجام شد. داده های حاصل از شناسایی و جداسازی تم ها (مضمون ها) با بهره گیری از رویکرد تحلیل تفسیری، تحلیل شدند. یافته ها در قالب دو مضمون «نگاه غیر جنسیتی استادان مرد» و «نگاه جنسیت زده به دانشجو» ارائه شدند که نشان می دهد «فرهنگ دانشگاه در برابری جنسیتی» و « فراروایت اقتدار در استادان زن» بر هویت عاطفی این زنان در تقاطع با جنسیت تاثیرگذار است
کلیدواژگان: پدیدارشناسی، جنسیت، نگاه غیر جنسیتی، نگاه جنسیت زده، هویت عاطفی -
صفحات 159-172
این پژوهش در راستای تبیین نقش شاکله و عاملیت در تربیت اخلاقی انجام شده است. تبیین جایگاه و نقش هر یک در تربیت اخلاقی نوع رابطه این دو مفهوم را در صورتبندی عمل انسانی آشکار می سازد تا از این رهگذر مشخص شود چگونه عاملیت انسان با اصل شاکله در تعارض قرار نمی گیرد. این پژوهش از زمره پژوهش های کیفی است که با روش تبیینی _ تحلیلی انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تنها موجود بی شکل در هستی که کاملا بالقوه است، انسان است و به هرگونه که شکل بگیرد، آن طور در عالم زندگی می کند. نقش شاکله و عاملیت در تربیت به گونه ای است که این دو عامل مکمل هم می باشند؛ شاکله بدون عاملیت معنی ندارد و عاملیت انسان سبب شکل گیری شاکله می شود. لذا شاکله نافی اراده و امکان تغییر نیست، همان طور که اراده نیز بی تاثیر از شاکله نیست. در روند تربیت اخلاقی و رسیدن به شاکله ای مطابق با ارزش های الهی، باید اصول مهمی مانند تشخیص درست سبیل، باور به سبیل، تصمیم مقتضی، اقدام به موقع، پیگیری و پایداری، تلقین و تکرار و همچنین مداومت شاکله بخشی به انسان در اعمال و رفتارش، مورد تاکید باشد. از نتایج بااهمیت آیه 84 سوره اسراء این است که عمل انسان صبغه ای از ویژگی های پایدار روانی او را متجلی می سازد. این ویژگی ها مانند اعتقاد، نگرش، انگیزه، قدرت مقاومت و صفات شخصیتی دیگری است که در نفس شکل می گیرد و سبب تمایز هر فرد از دیگری می شود.
کلیدواژگان: تربیت اسلامی، شاکله، عاملیت انسان، مبانی تربیت -
صفحات 173-184
یکی از ابعاد کمتر شناخته شده در کتاب قابوس نامه اثر عنصرالمعالی از آثار اواخر قرن چهارم در نثر فارسی، رویکرد تربیتی آن است. این کتاب که خطاب به گیلانشاه نوجوان؛ پسر عنصرالمعالی نوشته شده است، مجموعه ای از پندها در چهل و چهار باب است و به این دلیل از نظر تربیتی برجسته است که با گفتمانی عاری از نصیحت و با لحنی عاری از امر و نهی مستقیم و با آگاهی کافی از روان شناسی نوجوان با او به صحبت می پردازد و تلاش می کند با رویکردهای تربیتی از ورود نوجوان به عرصه های مخاطره آمیز جلوگیری کند. داعیه پژوهش حاضر واکاوی رویکردهای نوین تربیتی در این کتاب بر اساس رابطه والد_ نوجوان است و نتایج پژوهش نشان می دهد که نویسنده قابوس نامه، پیری آگاه، خوش فکر، مسامحه گر و روان شناس است که با آگاهی از روحیات نوجوان بر چگونگی صحبت بر وی آگاهی دارد و چهار مقوله ارتباط و درک نوجوان، فرزندپروری، کنترل عشق هیجانی و مدیریت ارتباط با دوستان از موضوعات تربیتی در قابوس نامه است.
کلیدواژگان: آموزه های رفتاری، تربیت، قابوس نامه، کنترل، نوجوان -
صفحات 185-203
هدف این مطالعه، شناسایی تجارب زیسته معلمان از وضعیت آموزش هنر در کلاس های چندپایه ابتدایی بوده است. در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات از روش پدیدارشناسی و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. شرکت کنندگان در پژوهش، معلمان کلاس های چندپایه ابتدایی استان چهارمحال و بختیاری بودند که از آنها 16 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری هدفمند گلوله برفی انتخاب شد. تحلیل داده ها با روش کوربین و استراوس صورت گرفت. یافته ها نشان داد که تعداد کدهای باز استخراج شده (2091) بود که به ترتیب در چهار هسته اصلی هنرهای ترسیمی (89/29)، دستی (30/26)، ادبی (63/24) و نمایشی (18/19) دسته بندی شد. کد محوری «نقش مشارکتی معلم و دانش آموزان» دارای بیشترین فراوانی در هنرهای ترسیمی (88/14)، نمایشی (22/17) و ادبی (24/25) و کد محوری «تلفیق هنرهای دستی با دروس مختلف» دارای بیشترین فراوانی در هنرهای دستی (36/14) بود. در ارتباط با کمترین کد های محوری نیز می توان به «انجام فعالیت های انفرادی» اشاره داشت که دارای کمترین فراوانی در هنرهای دستی (45/1) و ادبی (58/0) بود. کد های محوری «بی توجهی معلم به ارزشیابی» و «استفاده از فضای کلاس» دارای کمترین فراوانی در هنرهای نمایشی (2) و کد محوری «بی توجهی به گروه بندی» دارای کمترین فراوانی در هنرهای ترسیمی (96/0) بود. در نهایت یافته ها حاکی از این امر است که اهمیت انواع هنرها در نزد معلمان کلاس های چندپایه، به یک میزان نبوده است؛ بنابراین پیشنهاد می گردد که متصدیان امر با برگزاری آموزش های ضمن خدمت، اهمیت آموزش و توجه به انواع هنرها را برای معلمان کلاس های چندپایه تبیین نموده و حمایت های لازم را در این راستا به عمل آورند.
کلیدواژگان: آموزش هنر، کلاس های چندپایه، دوره ابتدایی، معلم ابتدایی، پدیدارشناسی
-
Pages 7-20
Bullying in schools is a global challenge, with numerous detrimental side effects and broader societal implications. This study aimed to investigate the mediating role of attachment styles in the relationship between social-emotional competence and bullying. The research design was descriptive-correlational. The statistical population included all the junior high school students in Urmia city in 2020-2021. The sample included 365 students selected by cluster random sampling method. The participants completed Social-Emotional Competence Questionnaire (SECQ) by Zhou and Ee (2012), Illinois Bullying Behavior Scale (2001), and Adult Attachment Inventory (2011). The results of structural equation modeling indicated that Social-emotional competence has a direct effect on bullying behavior. Social-emotional competence also had an indirect effect on bullying behavior through attachment styles. Consequently, the findings showed the positive and effective role of socio-emotional competence and attachment style in reducing bullying behavior of adolescent students.
Keywords: Bullying, Social-Emotional Competence, Attachment Styles -
Pages 21-35
The purpose of this study was to investigate the mediating role of academic possible selves in the relationship of self-regulated learning with metacognition and sense of agency. The statistical population of the present study was all high school students of Bukan city, 591 of whom were selected using convenience sampling method. The research data was analyzed through standard questionnaires in SPSS and AMOS software. The results showed that the direct effects of sense of agency on possible selves, metacognition on possible selves, sense of agency on self-regulated learning, metacognition on self-regulated learning, and possible selves on self-regulated learning are significant. Furthermore, the indirect effects of the sense of agency and metacognition with the mediation of possible selves on self-regulation learning were not significant. Therefore, providing educational programs based on metacognition, sense of agency and possible academic selves can help improve self-regulation learning in students.
Keywords: Sense Of Agency, Academic Possible Selves, Metacognition, Self-Regulation Learning -
Pages 37-47
The purpose of this study was to investigate the effectiveness of teaching media literacy curriculum for parents on mothers’ harmful use of the Internet and their children’s critical thinking skills. The present quasi-experimental research was conducted with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population consisted of primary school students in Isfahan, Iran, in 2023, along with their mothers. Of these, 30 mother-student pairs were selected by convenience sampling and randomly allocated into an experimental and a control group. The mothers were asked to complete the Critical Thinking Questionnaire (CTQ) about their child and the Internet Abusive Use Questionnaire (IAUQ) about themselves. Then, the mothers from the experimental group were trained based on a special media literacy curriculum for parents with elementary school children, while the control group did not receive any training for a semester. The data were analyzed in SPSS software version 26 using ANCOVA. The results showed that offering a special media literacy curriculum to parents over one school semester can significantly reduce the harmful use of the Internet by mothers and increase critical thinking skills in their children (p<0.05). Therefore, it is recommended that parents be trained on media literacy.
Keywords: Teaching Media Literacy Curriculum For Parents, Problematic Use Of The Internet, Critical Thinking, Elementary School -
Pages 49-64
This study aimed to design and validate a digital literacy model for teachers in South Khorasan Province (Iran). This mixed-methods research was conducted with an exploratory design in qualitative and quantitative phases. Grounded theory was used in the qualitative phase, and confirmatory factor analysis was performed in the quantitative phase. All the components of the model were significant (p<0.05) and had adequate goodness of fit. Individual and collective needs make teachers tend to develop their digital literacy. The center of this trend is occupational and organizational motivations. The confounding factors include the short training time, too much content, and the teachers' level of literacy. The equipment provided by schools or the Education Department should lay the ground for fostering digital literacy. By using learner- and group-oriented strategies, teachers can develop their digital literacy. The outcomes of digital literacy formation include the teachers' professional growth and students' all-round development.
Keywords: Validation, Digital Literacy, Teachers, South Khorasan -
Pages 65-79
This study aimed to compile and validate the life skills training package based on wisdom components in Ferdowsi's Shahnameh and its effectiveness on the meaning of life, interpersonal intelligence and emotion regulation in adolescents. In terms of objectives, this mixed-methods study was basic research in the first phase and applied in the second. A combination of grounded theory and quasi-experimental methods was used for this purpose. The statistical population in the first phase includes the complete text of Ferdowsi's Shahnameh, Jalal Khaleghi Motlaq, while high schools' students in Tehran were the target population of the second phase. Statistical sample was selected by census for the first phase. For the second phase, 40 students were randomly placed into an experimental and a control group. The experimental group received 13 wisdom-based life skills training sessions. The research tools included the interpersonal subscale of Multiple Intelligence Survey developed by Chislett and Chapman (2006), Steger’s (2010) Meaning of Life Questionnaire and Garnefski and Kraaij (2001) Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. Findings confirmed the validity of and reliability of wisdom-based life skills training package. Also, MANCOVA showed that the experimental group scored higher in terms of meaning of life, interpersonal intelligence and emotion regulation than the control group. As a result, wisdom-based life skills training package can be a practical tool for psychologists and counselors to train adolescents to have a better life.
Keywords: Life Skills Training, Wisdom, Ferdowsi's Shahnameh, Meaning Of Life, Interpersonal Intelligence, Emotion Regulation -
Pages 81-98
The present study is aimed towards Identification the Indices of Desirable Students performance evaluations regarding the Humanity Courses for Universities and the Extent of attention them. In the present study, we have made use of the consecutive mixed-method exploratory research which is of instrument-making type. In the quantitative section, a qualitative case study method and in the quantitative section, a descriptive-survey method was employed. For the qualitative section, we underwent quasi-structured interviews with 20 distinguished and qualified experts and faculty members of universities having their expertise in evaluation. Also, 360 of the students of universities comprised the quantitative statistical population. This number of participants was selected using multistage cluster sampling method. The results indicated that the interviewees outlined fourteen indices as the salient indices of evaluation and it can be argued that the recognized indices can be recruited to evaluation and revise the evaluation of courses in different majors of the humanities.
Keywords: Evaluation, Curriculum, The Humanity Courses, Universities -
Pages 99-129
Developing research spirit in children as the most important future human capital of any society is considered one of the smartest strategies to face ever-increasing developments and transformations. Therefore in this research, we tried to identify and present the dimensions of fostering children as researchers using a qualitative approach based on the grounded theory method of dimensional analysis. Semi-structured interviews were used to collect the data. Twenty experts in didactics and education, preschool teachers, and parents from the cities of Qom and Tehran were selected using criterion and snowball sampling methods. Data were analyzed using the natural analysis method. The collected data led to the emergence of five dimensions through the explanatory matrix of the dimensional analysis method. The results showed that reinforcing a research spirit in children is a function of relationships among multiple and multilevel factors arising from the quality of the conditions, context, perspective, and educational processes in which they are fostered.
Keywords: Theorizing, Dimensional Analysis, Parenting, Children As Researchers, Grounded Theory -
Pages 131-143
The present study aimed to differentiate students with high and low suicide risks based on the components of self-restraint, meaning in life, and depression. In this causal-comparative study, the statistical population comprised all male and female high-school students in Oskoo (Iran), of whom a sample of 766 was selected by both cluster random and purposive sampling. The data were collected via the Beck Depression Inventory, the Meaning in Life Questionnaire, the Suicide Probability Scale, and the Self-Restraint Scale. The data were analyzed in SPSS 22 using discriminatory analysis. The variable of depression and the components of impulse control and responsibility had the highest discriminatory power, followed by the components including aggression control, the presence of meaning, search for meaning, and consideration for others, which were respectively the best discriminatory components of the two groups (P<0.01). Educational authorities are advised to incorporate programs to improve students' self-restraint skills and give meaning to their life.
Keywords: Suicide Risk, Depression, Self-Restraint, Student, Meaning In Life -
Pages 145-157
This study aims to identify the experiences that affect gender intersection with the emotional identity of female students during the doctoral course through a qualitative approach and hermeneutic phenomenology. One of the applications of phenomenological research is to study life’s evolution and the various courses of action in which a woman can experience the world as a woman. The participants of this research are four Ph.D. students of humanities and basic sciences in public universities. These women’s narratives regarding their emotional lived experiences in the university were collected through a phone interview and the additional steps were taken through WhatsApp Messenger. The data attained from identification and isolation of themes were analyzed using the interpretive analysis approach. Findings emerged in two themes: “gender-neutrality attitude of male professors” and “gender-specific attitude toward students” which indicates that “university culture in gender equality” and “the metanarrative of authority in female professors” affect the gender intersection with the emotional identity of these women.
Keywords: Phenomenology, Gender, Gender Neutrality Attitude, Gender-Specific Attitude, Emotional Identity -
Pages 159-172
This study was conducted to explain the role of Shakilah and agency in moral education. Elucidating the place and role of these two concepts in moral education reveals the type of relationship existing between them in the formulation of human action. Such endeavor helps understand that human agency is not in conflict with the principle of Shakilah. This research was an explanatory analytical qualitative study. The findings show that humans are the only formless being in the world that are fully potential, and however they are formed, they live on earth like it. As for the role of Shakilah and agency in education, these two factors are complementary; Shakilah is meaningless without agency, and human agency forms and is the foundation of Shakilah. Therefore, Shakilah does not negate will power and the possibility of change. The following key principles must be emphasized in the process of moral education and to reach a Shakilah in accordance with the Divine values: The correct understanding of the path, belief in the path, proper decisions, timely actions, determination and perseverance, indoctrination and repetition, and persisting in the formation of human-being’s Shakilah, which is manifested in his actions and behaviors.
Keywords: Islamic Education, Shakilah, Human Agency, Foundations Of Education -
Pages 173-184
One of the lesser-known dimensions of Onṣor-al-Maʿāli’s Qabus-nameh, one of the brilliant works of the fifth century in Persian prose, is its educational approach. This book addresses the young son of Onṣor-al-Maʿāli, Gilan Shah. It is a collection of advice in forty-four chapters. It is outstanding from an educational perspective because it speaks with a discourse free of advice or command, and attempts to indirectly prevent risky behaviors in adolescents. The present research analyzed new educational approaches in Qabus-nameh based on the parent-adolescent relationship, and revealed that the author was a knowledgeable, thoughtful, tolerant psychologist who knew how to talk about the innermost thoughts of adolescents. He was aware of subjects such as communicating with adolescents, parenting, controlling emotional love and managing relationships with friends.
Keywords: Education, Empiricist Behavioral Teachings, Adolescent, Control, Qabus-Nameh -
Pages 185-203
The present study aimed to identify the life experiences of the teachers with regard to the status of teaching art in multigrade classes through phenomenological approach. The participants were teachers of multigrade elementary classes in Chaharmahal and Bakhtiari Province, Iran. The data were analyzed via Corbin and Strauss method. Data analysis led to the emergence of 2091 open codes, which were classified into four main categories: drawing, crafts, literature, and performance arts. The axial code of “teacher and students’ participatory role in the process of teaching” had the highest frequency in graphic arts, performance arts, and literature while the axial code of “mixing craft arts with different lessons” had the highest frequency in crafts. Finally, the research findings implied that teachers did not place the same amount of importance for different types of art in multigrade classes. Therefore, it is suggested that principals of multigrade schools explain the importance of teaching and attending to different types of art to teachers through holding in-service training courses.
Keywords: Teaching Art, Multigrade Classes, Elementary School, Elementary Teacher, Phenomenology