فهرست مطالب

پژوهش در روش های آموزش - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1403)

نشریه پژوهش در روش های آموزش
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس حبیب زاده، فرشته لطفی سرابی*، مرتضی حسن زاده صفحات 5-21
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی تاب آوری تحصیلی براساس پنج عامل بزرگ شخصیت و ابعاد کمال گرایی بود. همچنین روش پژوهش از نوع هم بستگی بود. جامعه آماری پژوهش، تمام دانشجویان دختر دانشگاه قم در سال تحصیلی 1400-1399 را شامل می شد که از این میان تعداد 363 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم دانشکده و براساس جدول مورگان انتخاب شدند و به پرسش نامه های تاب آوری تحصیلی ساموئلز (2004)، ویژگی های شخصیتی نئو (1985) و ابعاد کمال گرایی چندبعدی تهران (بشارت، 1386) که از طریق شبکه های مجازی ارسال شده بود پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS26 در دو سطح توصیفی (میانگین، انحراف معیار و واریانس) و استنباطی (ضریب هم بستگی و تحلیل رگرسیون) تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که تاب آوری تحصیلی با روان نژندی رابطه معنادار و معکوس و در مقابل با برون گرایی، پذیرابودن، مسئولیت پذیری و کمال گرایی های خودمدار، دیگرمدار رابطه معنا دار و مستقیم دارد؛ از سوی دیگر یافته های پژوهش نشان داد: روان نژندی، برون گرایی، پذیرابودن، مسئولیت پذیری و کمال گرایی های خودمدار و دیگرمدار توانایی پیش بینی تاب آوری تحصیلی را دارند. درمجموع با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که ویژگی های شخصیتی و ابعاد کمال گرایی می توانند تاب آوری تحصیلی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، پنج عامل بزرگ شخصیت، ابعاد کمال گرایی، دانشجویان دختر
  • بهاره رسولی تبار، فرامرز ملکیان*، فرانک موسوی، محمدجواد کرم افروز صفحات 23-45

    مقاله حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر استقرار سازمان یادگیرنده پژوهش محور در آموزش و پرورش (مشخصا آموزش و پرورش استان کرمانشاه)، با کاربست روش آمیخته و با تلفیق روش های کیفی (داده بنیاد) و کمی (پیمایشی) به انجام رسیده است. جامعه آماری پژوهش از دو قسمت کیفی- کمی تشکیل شده؛ در بخش کیفی، حجم نمونه پژوهش 20 فرد مدنظر بود که به شیوه «نمونه گیری نظری» تعداد 20 مصاحبه با مدیران و کارکنان آموزش و پرورش استان و خبرگان و صاحب نظران علمی و دانشگاهی انجام گرفت و در روش کمی، با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر شامل معلمان آموزش و پرورش استان کرمانشاه در دو سطح ابتدایی (شامل پایه های اول تا ششم) و متوسطه (شامل پایه های هفتم تا دوازدهم) به صورت تصادفی در نظر گرفته شدند. اطلاعات گردآوری شده حاصل از مصاحبه ها، با استفاده از روش پژوهش داده بنیاد (تئوری زمینه ای) و اطلاعات حاصل از پرسش نامه با استفاده از آزمونهای تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل فرار گرفتند و در این پژوهش  به منظور سنجش اعتبار (روایی) پرسش نامه از دو روش اعتبار محتوایی (با روش اعتبار صوری) و اعتبار سازه و به منظور بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. یافته ها مبین آن بوده است که «سازمان یادگیرنده پژوهش محور»، موجودیتی پویا و متغیر می باشد که عواملی علی «فردی و سازمانی» (مشتمل بر ویژگی های شخصیتی، باورها و نیازهای مربیان و متربیان، انگیزه های شغلی و نیز برنامه ریزی سازمانی)، عوامل زمینه ای مبتنی بر «روزآمدی و تحول بنیادین» (مشتمل بر تحول در نظام تعلیم و تربیت، تحول سازمانی و تحول فردی)، عوامل مداخله گر «درون سازمانی» (مشتمل بر امکانات و ظرفیت های سازمانی، ساختار سازمانی، مدیریت و فرهنگ سازمانی) بر استقرار این پدیده در آموزش و پرورش استان کرمانشاه اثرگذار است.از میان عوامل شناسایی شده مذکور، از منظر پاسخگویان، عوامل فردی (با میانگین 4.11)، تحول در نظام تعلیم و تربیت (با میانگین 3.67) و نیز ساختار سازمانی (با میانگین 3.16) نسبت به سایر ابعاد بیشترین اثر گذاری را داشتند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، سازمان یادگیرنده، پژوهش محور، نظریه داده بنیاد، کرمانشاه
  • علیرضا نصیری فیروز* صفحات 47-79

    توسعه حرفه ای معلمان از طریق استراتژی اقدام پژوهی موضوعی مهم در همه محیط های کاری برای رویارویی موثر با پیچیدگی های جامعه مدرن است. این پدیده درباره آموزش نیز صدق می کند. این مطالعه با هدف مرور نظام مند و مطالعه کیفی موانع اقدام پژوهی (کنش پژوهی) و ارائه الگویی برای آن انجام شد. در این مطالعه، از روش کیفی و فراترکیب با هدف کاربردی استفاده شده است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند از نوع موارد مطلوب، تحلیل نظام مند و جامعی از اسناد مختلف پایگاه های اطلاعاتی و ارجاعات مرتبط بین سال های 1380 تا 1402 صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل یافته های کیفی70 سند،  از تحلیل تم  استفاده گردید. برای تامین اعتبار پژوهش از مثلث سازی  داده ای،  روش شناسی و  محیطی استفاده گردید. نتایج نشان می دهد که اقدام پژوهی ابزار ارزشمندی برای معلمان است تا فرایند آموزش و یادگیری را ارتقا، دانش آموزشی و تربیتی را بهبود، و به صورت مثبت بر یادگیری فراگیران اثر بگذارند. علاوه بر این، معلمان مشکلاتی را در اجرای اقدام پژوهی به صورت آکادمیک و غیرآکادمیک تجربه می کنند. موانع آکادمیک شامل موانع شناسایی و تشخیصی (نظری و تئوریک، روش شناسی، نگرشی و انگیزشی)، موانع اجرایی (مدیریتی، مالی، آموزشی، مشارکتی، اخلاق حرفه ای، فناورانه و خلاقانه، محیطی و حمایتی، نیروی انسانی متخصص و کارآمد) و موانع ارزشیابی (ساختار ارزیابی و داوری نامشخص، ضعف اطلاع رسانی و موانع مرتبط با کاربست نتایج) و موانع غیرآکادمیک نیز به صورت موانع فردی (شناختی، عاطفی و فراشناختی)، موانع سازمانی (نرم افزاری و سخت افزاری) و موانع فراسازمانی (فرهنگی، سیاست گذاری و نظام آموزشی) می باشند. معلمان دانش و مهارت لازم برای انجام اقدام پژوهی را ندارند. همچنین، از حمایت ها و منابع لازم برای این فعالیت برخوردار نیستند. حجم کار و بار اضافی بر دوش معلم، اضطراب نوشتن، کمبود زمان و دانش ناکافی روش شناسی پژوهش، موانع عمده در اجرای استراتژی اقدام پژوهی برای توسعه حرفه ای معلمان هستند. در نهایت، دسته بندی از موانع استراتژی اقدام پژوهی به صورت الگوی مفهومی انجام پذیرفت. اقدام پژوهی به عنوان یک روش شناسی، ابزار ارزشمندی برای پاسخ گویی به نیازهای رو به رشد دانش های عملی؛ پلی میان شکاف پژوهش دانشگاهی و کاربردهای روزمره و همچنین استراتژی برای مشارکت در رقابت های جهانی عمل می کند.

    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، توسعه حرفه ای، تحلیل نظام مند، موانع
  • فضل الله رضایی اردانی*، مجتبی خلیلی زارچی، راضیه صادقپور، حسین قناعت صفحات 81-103
    خواندن یکی از مهمترین مهارت های تحصیلی به شمار می آید. بسیاری از پژوهشگران، هدف نهایی خواندن را درک مطلب در نظر گرفته اند و براین باورند که عوامل هیجانی تاثیر زیادی برآن دارد. لازم است میزان پیش بینی پذیری درک مطلب براساس متغیرهای انگیزش خواندن و نگرش نسبت به خواندن بررسی و تحلیل شود. این پژوهش با هدف پیش بینی درک مطلب براساس انگیزش خواندن و نگرش خواندن در بین دانش آموزان شهر یزد، انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر پایه ششم شهر یزد در سال تحصیلی 02-1401 که بر اساس آمار آموزش وپرورش 11374 نفر اعلام شده است، می باشد. در این پژوهش برای تعیین نمونه، از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شد. حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان، برابر با 375 دانش آموز به دست آمد که به تفکیک جنسیت عبارت از 193 دختر و 182 پسر  بود. دانش آموزان به سوالات درک مطلب پرلز (2011)، انگیزش خواندن (ویگفیلد و گاتری، 1997) و پرسش نامه نگرش خواندن (مک کنا و کیر، 1999) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش رگرسیون چندگانه استفاده شد.  نتایج نشان داد که خواندن کارآمد، انگیزش درونی خواندن و نگرش تحصیلی خواندن درک مطلب را به طور معنی داری پیش بینی می کنند (05/0>p). درحالی که انگیزش بیرونی خواندن، انگیزش اجتماعی خواندن و خواندن تفریحی نمی توانند درک مطلب خوانده را به طور معنی داری پیش بینی کنند (05/0<p).
    کلیدواژگان: درک مطلب، انگیزش خواندن، نگرش خواندن
  • رضا کریمی*، فاطمه اسحاقی مسکونی صفحات 105-121

    هدف این پژوهش، تحلیل محتوای کتاب های درسی دوره ابتدایی از نظر میزان توجه به مفاهیم مدیریت دانش بوده است. این پژوهش از لحاظ رویکرد، کمی و از لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه پژوهش شامل کلیه کتاب های درسی با 3669 مولفه شناسایی شده بود. برای انجام این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شد؛ واحد تحلیل صفحات (متن، تمرین، تصویر، پانویس) با مطالعات، تصاویر، تمرین ها و فعالیت ها بررسی شد. ابتدا مفاهیم به دست آمده در شش مقوله چرخه مدل پایه های ساختمان مدیریت دانش: شناخت دانش، اکتساب دانش، توسعه دانش، توزیع دانش، استفاده دانش و حفظ دانش قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل چک لیست محقق ساخته بود. سپس داده های گردآوری شده به کمک نرم افزار اکسل و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی در فرآیند تحلیلی آنتروپی شانون بررسی شد. نتایج نشان داد که مولفه شناخت دانش دارای بیشترین میزان فراوانی و مولفه حفظ دانش از کمترین میزان فراوانی  برخوردار بودند. همچنین در بین کتاب های درسی، در کتاب علوم تجربی بیش از سایر کتاب ها به مفاهیم مدیریت دانش توجه شده است. در بین مفاهیم مدیریت دانش، داده های به هنجارشده بر حسب کتاب ها، مولفه اکتساب دانش و بر حسب پایه، مولفه توزیع دانش بالاترین ضریب اهمیت را کسب کردند و بر حسب کتاب ها و پایه ها، مولفه شناخت دانش جایگاه سوم را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، دوره ابتدایی، کتاب های درسی، مفاهیم مدیریت دانش
  • اسما مرادعلی پور*، سیده مونس حسینی، خلیل کاکاوندی صفحات 123-140
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، بهزیستی روان شناختی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان دختر متوسطه دوره اول انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و در چارچوب یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل صورت گرفت. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوره اول شهر گچساران در سال تحصیلی 1402-1401 بود که با روش نمونه گیری خوشه ای، 36 دانش آموز انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (18 نفر) و کنترل (18 نفر) تقسیم شدند. ابزارهای اندازه گیری مورد استفاده در پژوهش شامل پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006)، پرسش نامه بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) و پرسش نامه سازگاری اجتماعی (سینها و سینگ، 1993) بود. اعضای گروه آزمایش در 10 جلسه تحت آموزش مهارت های زندگی قرار گرفتند درحالی که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار استنباطی تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره و نرم افزار آماری 22SPSS- استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های زندگی باعث افزایش بهزیستی روان شناختی و سازگاری اجتماعی و همچنین کاهش راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان در دانش آموزان دختر متوسطه دوره اول شد. براین اساس می توان با طراحی مداخلات مبتنی بر مهارت های زندگی گام های اساسی در توانمندسازی روان شناختی و هیجانی نوجوانان برداشت.
    کلیدواژگان: دانش آموزان دختر، بهزیستی روان شناختی، سازگاری اجتماعی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، مهارت های زندگی
|
  • Abbas Habibzadeh, Fereshteh Lotfi Sarabi *, Morteza Hassanzadeh Pages 5-21
    The purpose of the current research was to predict academic resilience based on the five big personality factors as well as the dimensions of perfectionism. The research method was correlational. The statistical population of the research included all the female students of Qom University in the academic year of 2019-2020, of which 363 were selected by stratified sampling based on the size of the faculty as well as Morgan's table.  They were asked to answer the academic resilience questionnaires of Samuels (2004). ), Neo's personality traits (1985) and dimensions of Tehran's multidimensional perfectionism (Basharat, 2016) that were sent to them through virtual networks. Data were analyzed using SPSS26 software at both descriptive level (mean, standard deviation and variance) and inferential one (correlation coefficient and regression analysis). The findings showed that academic resilience has a significant and inverse relationship with neuroticism. On one hand, there is a significant and direct relationship between academic resilience and extroversion, receptivity, responsibility, and self-oriented as well as other-oriented perfectionism. On the other hand, the findings indicated that neuroticism, extroversion, agreeableness, conscientiousness, and self-oriented as well as other-oriented perfectionism have the ability to predict academic resilience. In general, according to the obtained results, it can be concluded that personality traits and dimensions of perfectionism can predict academic resilience.
    Keywords: Academic Resilience, Five Big Personality Factors, Dimensions Of Perfectionism, Female Studens
  • Bahareh Rasoulitabar, Faramarz Malekian *, Farank Mousavi, Mohamadjavad Karamafrooz Pages 23-45

    This article aims to identify "factors affecting the establishment of research-oriented learning organization in education (specifically education department in Kermanshah province)" by using a mixed method and combining qualitative (data base) and quantitative (survey) methods. The socio-statistical research consists of two qualitative-quantitative parts; In the qualitative part, the sample size of the research was 20 people; 20 interviews were conducted with the managers and employees of the education department as well as with science experts using the method of "theoretical sampling". In terms of the quantitative method, using the Cochran formula, 384 people including the education teachers of Kermanshah province at both levels of primary (including first to sixth grades) and secondary (including seventh to twelfth grades) were considered randomly.The information collected from the interviews was analyzed using the foundational data research method (Grounded Theory) and the information obtained from the questionnaire were analyzed using confirmatory factor analysis tests and structural equation modeling. in this research in order to measure the validity of the questionnaire, both content validity (using face validity method) as well as construct validity were used. Also, Cronbach's alpha coefficient was used to check the reliability.The findings have shown that the "research-oriented learning organization" is a dynamic and changing entity that has "individual and organizational" causal factors (including personality traits, beliefs and needs of educators and learners, job motivations and organizational planning), background factors based on "fundamental modernization and evolution" (including evolution in the education system, organizational evolution and individual one), "intra-organizational" intervening factors (including organizational facilities and capacities, organizational structure, management and organizational culture)  are effective on the establishment of this phenomenon in education. Based on the respondants’ viewpoints, individual factors (with an average of 4.11), evolutions in the education system (with an average of 3.67) and organizational structure (with an average of 3.16) had the greatest effect in comparison to other identified factors.

    Keywords: Education, Learning Organization, Research-Oriented, Grounded Theory, Kermanshah
  • Alireza Nasiri Firuz * Pages 47-79

    Teachers' professional development through action research strategy is an important issue in all workplaces for encountering with complexities of modern society. This phenomenon is also true about education. This study was done with the purpose of qualitative study and systematic review of action research barriers and developing a model for it. In this study, qualitative and meta-synthesis method with the purpose of application has been used. By using purposive sampling of desirable cases, a comprehensive systematic review of documents was undertaken from different database researches and related citations between 2001 till 2023. Theme analysis was used to analyze the qualitative findings of 70 documents. Data, methodological and peripheral triangulation were used to ensure the credibility of the research. The results reveal that action research is a valuable tool for teachers to improve teaching and learning process, to increase pedagogical and instructional knowledge, and to positively impact students’ learning. Furthermore, teachers experiment difficulties in conducting action research as academic and nonacademic barriers. Academic barriers include identification and detection barriers(theoretical, methodical, attitudinal and motivational), executive barriers(managerial, financial, educational, collaborative, professional ethics, technological and creative, environmental and supportive, efficient and expert human resource)  and evaluation barriers(vague evaluation construction and judgement, weakness in noticing information, and barriers related to using results); and nonacademic barriers including individual barriers(cognitive, affective and meta-cognitive), organizational barriers( software and hardware) and extra-organizational barriers(cultural, policy making and educational system). Teachers have problems in doing action research. They don't have sufficient knowledge and skill for doing action research. Also, they don't have necessary resources and support. Additional workload and burden in the part of the teacher, writing anxiety, lack of time, and inadequate knowledge of research methodology are major barriers of teachers in conducting of action research strategy for teachers' professional development. At final, a categorization from barriers of research strategy as a conceptual model was done. Action research as a methodology acts a valuable tool for responding to growing needs of practical knowledge; a bridge between university research gaps and everyday applications; and also a strategy for participation in world competitions

    Keywords: Action Research, Professional Development, Systematic Review, Barriers
  • Fazlolah Rezaei Ardani *, Mojtaba Khalili Zarchi, Razieh Sadeghpour, Hossein Ghanaat Pages 81-103
    Reading is one of the most important academic skills. Many researchers have considered the ultimate goal of reading to be comprehension and therefore believe that emotional factors have a great influence on it. It is necessary to examine the predictability of reading comprehension based on variables of reading motivation and attitude towards it. This research was conducted with the aim of predicting reading comprehension based on reading motivation and reading attitude among students in Yazd. The regression method was used to analyze the data. The statistical population of this research includes all sixth grade male and female students in Yazd city in the academic year of 2022-2023, which is 11374 people according to the education statistics. In this research, the multi-stage cluster sampling method was used to determine the sample. Based on the table of Krejcie and Morgan, the sample size included 375 students, which consisted of 193 girls and 182 boys. Students answered Pirls' (2011) reading comprehension questions, reading motivation (Wigfield & Guthrie, 1997) and reading attitude survey (McKenna & Kear, 1999). Multiple correlation methods of SPSS26 software were used for data analysis. The results show that efficient reading, intrinsic reading motivation and academic reading attitude significantly predict reading comprehension (p<0.05). While the external motivation of reading, social motivation of reading and recreational reading cannot significantly predict the reading comprehension (p<0.05).
    Keywords: Reading Comprehension, Reading Motivation, Reading Attitude
  • Reza Karimi *, Fatemeh Eshaghi Maskouni Pages 105-121

    The aim of this study was to analyze the content of elementary school textbooks in terms of the extent to which knowledge management concepts are addressed. This research was quantitative in approach and applied in purpose. The research community included all analyzed textbooks, from which 3,669 components were identified. Content analysis was used for this research; the unit of analysis was pages (text, exercises, images, footnotes), which were reviewed through studies, images, exercises, and activities. Initially, the identified concepts were categorized into six components of the knowledge management building model: knowledge recognition, knowledge acquisition, knowledge development, knowledge distribution, knowledge utilization, and knowledge preservation. Data collection tools included a researcher-made checklist. Subsequently, the collected data were analyzed using Excel software and descriptive statistical indices in the Shannon Entropy analytical process. The results showed that the knowledge recognition component had the highest frequency, while the knowledge preservation component had the lowest one. Additionally, among the textbooks, the science textbook paid more attention to knowledge management concepts in comparison to other textbooks. Among the knowledge management concepts, normalized data by textbooks showed the highest importance coefficient for the knowledge acquisition component; by grade, the knowledge distribution component had the highest importance coefficient; and overall, the knowledge recognition component ranked third based on both textbooks and grades.

    Keywords: Content Analysis, Primary School, Textbooks, Knowledge Management, Concepts
  • Asma Moradalipour *, Seyedeh Mones Hossini, Khalil Kakavandi Pages 123-140
    The present study aimed to investigate the effect of life skills training on cognitive emotion regulation strategies, psychological well-being and social adjustment among female junior high school students. . In terms of purpose, the present research was practical and was carried out in the framework of a semi-experimental study including a pre-test-post-test design with a control group.. The research statistical population included all female junior high-school students in Gachsaran city in the academic year of 2022-2023. By cluster sampling method, 36 students were selected as study sample and randomly assigned to two equal groups of experimental and control. The research instruments included the cognitive emotion regulation questionnaire (Garnefski & Kraaij, 2006), psychological well-being scale (Ryff, 2002) and social adjustment questionnaire (Sinha & Singh, 1993). In implementing the treatment, the experimental group received instruction on the skills of life in 10 sessions while the control group received no instruction. For analysis of data, inferential statistical methods were used such as univariate and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and SPSS statistical software (version 22). The results indicated that training of life skills can be employed as a useful intervention method to increase in psychological well-being and social adjustment and reduction in negative strategies of cognitive emotion regulation in female junior high school students (P< 0/05). Based on the findings, it can help adolescents to improve their psychological and emotional capabilities through designing effective intervention programs.
    Keywords: Girl Students, Life Skills, Psychological Well-Being, Social Adjustment, Strategies Of Cognitive Emotion Regulation