فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال پنجاه و نهم شماره 3 (پاییز 1402)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال پنجاه و نهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهرام شریف نبی*، زهرا پورقاسم، محمدمهدی مجیدی صفحات 155-172

    در بین گیاهان دانه روغنی، گلرنگ از جایگاه ویژه ای بویژه برای تولید در شرایط تغییر اقلیم برخوردار است. از مشکلات اساسی کشت گلرنگ، بوته میری بر اثر حمله قارچ ها می باشد، که تنوع ژنتیکی تحمل به آن در گونه زراعی بومی محدود است. بررسی های مورفولوژیکی و مولکولی نشان دادکه عامل بیماری Fusarium solani می باشد. تعداد56 ژنوتیپ گلرنگ شامل لاین های حاصل از تلاقی بین گونه ای و نیز تعدادی از ارقام داخلی و خارجی به منظور بررسی واکنش آنها به بیماری در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه ارزیابی شدند. واکنش بوته ها نسبت به بیماری با اندازه گیری صفاتی مانند: درصد مرگ و میر، طول منطقه نکروز در ریشه، تعداد بوته زنده، وزن خشک ریشه، وزن خشک هوایی، ارتفاع ساقه، قطر ساقه ارزیابی شد. نتایج نشان داد بین میانگین طول زخم روی ریشه و تعداد بوته های زنده در گلخانه همبستگی منفی بالایی وجود داشت. ژنوتیپ ها به پنج گروه (مقاوم، نسبتا مقاوم، متحمل، نسبتا حساس، حساس) تفکیک شدند. مقاومترین ژنوتیپ ها، Padideh، ، Golmehr و والد وحشیP بودند. ژنوتیپ Kose، حساس ارزیابی شد. از آنجایی که گونه وحشی والدp و برخی لاینهای حاصل از تلاقی بین گونه ای آن دارای بیشترین درصد زنده مانی و کمترین درصد مرگ و میر بودند و از طرفی این گونه شبیه ترین گونه از نظر صفات زراعی به گونه اهلی است، استفاده از این گونه و لاین های حاصل از تلاقی بین گونه ای آن برای ایجاد ارقام مقاوم به بیماری قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: بوته میری، گلرنگ، ارزیابی مقاومت، طول منطقه نکروز
  • زهرا محمودیان، عبدالله احمدپور*، یوبرت قوستا صفحات 173-201

    بیماری زوال مرکب درختان انگور یکی از معضلات مهم کشت انگور در جهان است که با کاهش عملکرد محصول در طی چند سال و افزایش مرگ و میر گیاهان و در نتیجه خسارت شدید اقتصادی به صنعت پرورش انگور مرتبط است. بیش از 35 جنس قارچی در بیماری مرکب زوال دخیل هستند و جنس Cytospora نیز به عنوان یکی از جنس های ایجاد کننده بیماری مرکب گزارش شده است. هدف این مطالعه شناسایی گونه های جنس Cytospora دخیل در بیماری مرکب زوال درختان انگور در تاکستان های شهرستان های میاندوآب (استان آذربایجان غربی) و ملکان (استان آذربایجان شرقی) بود. برای این منظور، طی سال های 1400-1399 از شاخه ها و تنه درختان بیمار با نشانه های پژمردگی و سرخشکیدگی شاخه ها، تغییر رنگ بافت های پوست و چوب، تغییر رنگ قهوه ای تا سیاه در بافت های آوندی و شانکر چوب نمونه برداری انجام گرفت. جداسازی قارچ ها بر اساس روش های رایج بیماری شناسی گیاهی انجام شد و تعداد 78 جدایه قارچی با ویژگی های معمول جنس Cytospora جداسازی و خالص سازی گردید. بر اساس تلفیق نتایج مطالعات ریخت شناختی و توالی های سه ناحیه ژنومی شامل ITS-rDNA، TUB2 و RPB2، چهار گونه شامل C. chrysosperma (15جدایه)، C. ershadii (24 جدایه)، C. salicina (28 جدایه) و C. viticola (11جدایه) شناسایی شدند. گونه C. viticola به عنوان گونه جدید برای بیوتای قارچی ایران و انگور به عنوان میزبان جدید برای گونه C. ershadii در ایران و دنیا گزارش می شود. بیماری زایی جدایه های منتخب از گونه های شناسایی شده روی شاخه های انگور رقم سفید بی دانه و بر اساس اصول کخ به اثبات رسید.

    کلیدواژگان: اصول کخ، تبارشناسی چند ژنی، زوال انگور، شناسایی، Cytosporaceae
  • حسین میرزایی نجفقلی*، میترا خادمی، فاطمه دریکوند، ندا روحانی صفحات 202-216

    شانکر باکتریایی مرکبات، یکی از مخرب ترین بیماری های مرکبات است که توسط باکتری XCC ایجاد می شود. پس از هجوم بیمارگر به گیاه، تغییر در میزان هورمون های کلیدی و القایی ژن-های مقاومت جز مهم ترین واکنش های دفاعی گیاهی است. در مطالعه حاضر ابتدا به بررسی اثر ضد باکتریایی ترکیب های لینالول و سیترال علیه بیمارگر Xcc پرداخته شد. سپس ارزیابی بیان ژن-های FLS2، RAR1 و PR1 نهال لیموترش تحت تیمار های سیترال، لینالول، سیترال+باکتری (استرین Xcc-KVXCC1) و لینالول+باکتری(استرین Xcc-KVXCC1) در بازه زمانی صفر، یک و چهار روز بعد مایه زنی با باکتری Xcc با استفاده از تکنیک Real Time PCR بررسی شد. بررسی اثرضدباکتریایی ترکیب های لینالول و سیترال نشان داد که هر دو ترکیب دارای اثرات بازدارندگی معنی داری (01/0  ≤p) در جلوگیری از رشد بیمارگر Xcc بودند. همچنین نتایج حاصل از حداقل غلظت بازدارندگی تیمار های مختلف نشان داد که ترکیب سیترال با غلظت 370 میکروگرم بر میلی-لیتر قدرت مهارکنندگی خوبی نسبت به سایر ترکیبات علیه بیمارگر مورد نظر داشت. بررسی بیان ژن های FLS2،RAR1 و PR1 در اثر تیمار های سیترال، لینالول، سیترال+باکتری و لینالول+باکتری نشان داد که بیشترین بیان ژن های مورد نظر در بازه های زمانی یک روز بعد از مایه زنی بود در حالیکه بیان ژن ها در بازده زمانی چهار روز بعد از مایه زنی تفاوت داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که اثر تیمار لینالول+باکتری باعث افزایش بیان ژن های دفاعی و القایی مقاومت به بیماری در نهال های لیموترش می شود که در نتیجه آن، می تواند خسارت بیماری زای شانکر باکتریایی مرکبات را تا حدود زیادی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: ژن های مقاومت، بیماری شانکر باکتریایی، سیترال، لیموترش، لینالول
  • مسعود بهار* صفحات 217-234

     در اسفند تا اردیبهشت سال های 1398 تا 1400، در سطح غلاف های لوبیاسبز عرضه شده از مناطق جنوبی کشور به بازارهای اصفهان، لکه های مدور آبسوخته ای با حاشیه قهوه ای مشاهده شدند. از 81 نمونه جمع آوری شده بطور مداوم یک باکتری فلورسنت کننده و دوکی شکل با حاشیه نامنظم جداسازی گردید. انگشت نگاری ژنتیکی با استفاده از آغازگرهایBOXIR و ERIC مشخص نمود که الگوی تکثیر محصول PCR این جدایه ها یکسان می باشد که با ویژگیهای بیوشیمیایی و بیمارگری آنها نیز مطابقت داشت. تکثیر قطعات DNA با اندازه های مورد انتظار در جدایه های منتخب، طی آزمون PCR با جفت آغازگر های اختصاصی، و تجزیه و تحلیل ترادف نوکلتوتیدی بخشی از ناحیه 16SrDNA آنها نشان داد که این جدایه ها متعلق به جنس Pseudomonas spp. هستند. در واکنش Nested-PCR با جفت آغازگرهای اختصاصی ژن های تولید کننده فازئولوتوکسین، قطعات DNA مورد نظر در جدایه ها تکثیر گردید که توالی آنها بیش از %99 با جدایه های Pseudomonas savastanoi pv.phaseolicola مشابهت داشت. تحلیل فیلوژنی جدایه ها بر اساس توالی های ژن های خانه دار نیز این نتایج را تایید کرد. به این ترتیب، با توجه به ویژگی های مورفولوژیک، بیوشیمیایی و مولکولی جدایه ها، عامل بیماری آبسوختگی لکه ای لوبیا های سبز وارداتی از جنوب کشور به اصفهان، باکتری Psp تشخیص داده شد. مدت ماندگاری این باکتری روی بذر در شرایط آزمایشگاهی، بیش از یک سال ارزیابی گردید. به دلیل بذر زاد بودن باکتری Psp، در صورت استمرار بارندگی های بهاره، احتمالا طی سال های آتی نیز خسارت بیماری لکه هاله ای لوبیا در مناطق جنوبی کشور ادامه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: Pseudomonas Savastanoi Pv.Phaseolicola، فازئولوتوکسین، بیمارگر بذرزاد، Rep-PCR
  • حسین گل افروز، ناصر صفایی*، سیده معصومه زمانی، داریوش صفائی، منصور کریمی جشنی صفحات 235-251
    جنس بلوط spp. (Quercus) مهم ترین درختان جنگلی در ایران و دنیاست. در دهه اخیر بیماری پوسیدگی ذغالی بلوط با توجه به شرایط اقلیمی پیش آمده شامل کاهش بارندگی و خشکسالی-های متعدد به طرز چشمگیری در مناطق جنگلی زاگرس و همچنین هیرکانی افزایش یافته است. این بیماری منجر به نکروز موضعی یا سیستمیک، زوال و مرگ درختان آلوده طی یک یا چند سال می شود و دارای یک تعامل و رقابت پیچیده بین درختان با عوامل زنده و غیرزنده محیطی است. این تحقیق برای بررسی آخرین وضعیت ابتلای درختان بلوط در هفت استان کشور شامل کرمانشاه، ایلام، لرستان، کردستان، خوزستان، مرکزی و گلستان به بیماری پوسیدگی ذغالی، شناسایی قارچ-های عامل بیماری پوسیدگی ذغالی و بررسی شیوع هریک از عوامل بیماری زا در طی سال های 1400 -1401 انجام گرفت. پس از نمونه برداری از بافت های آلوده درختان بلوط، نمونه ها کشت شده و عوامل بیمارگر جداسازی شده با استفاده از صفات ریخت شناسی و کلیدهای قارچ شناسی شناسایی شدند. شناسایی ریخت شناسی نمونه ها با داده های توالی ناحیه ITS-rDNA و ß-Tubulin تایید شد. قارچ های بیمارگر پوسیدگی ذغالی گونه هایBiscogniauxia mediterranea و Obolarina persica بودند و شیوع این آنها در استان های مورد بررسی متفاوت بود. بیشترین شیوع قارچ B. mediterranea در استان لرستان و بیشترین شیوع قارچ O. persica در استان ایلام مشاهده شد. نتایج این تحقیق ضمن افزودن به داده های نسبتا کمیابی که در مورد فراوانی هریک از قارچ های عامل پوسیدگی ذغالی در استان های مختلف وجود دارد، آخرین وضعیت از ابتلای درختان در هریک از مناطق به بیماری پوسیدگی ذغالی را نیز تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: پوسیدگی ذغالی، بلوط، ریخت شناسی، جنگل، ITS-Rdna
  • حسنا الوندی، سید محسن تقوی* صفحات 252-264

    ذرت با نام علمی Zea mays از دسته ی غلات و خانواده ی بزرگ گندمیان، سومین محصول زراعی از نظر سطح زیر کشت بعد از گندم و برنج در دنیا است. این پژوهش با هدف بررسی ردیابی و شناسایی باکتری بیمارگر Pantoea dispersa در ایران با استفاده از روش های بیوشیمیایی و مولکولی و همچنین بررسی دامنه میزبانی این باکتری در کشور انجام گرفت. به این منظور در دو سال متوالی نمونه برداری از مزارع ذرت استان های مختلف ایران که دارای علائمی نظیر لکه برگی و پژمردگی بودند، صورت گرفت. جداسازی باکتری های همراه با علائم ذکر شده، به روش های استاندارد باکتری شناسی گیاهی و شناسایی جدایه ها با استفاده از ویژگی های بیوشیمیایی و آغازگرهای مربوط به ژن های خانه داری انجام گرفت. در بررسی بیماری زایی و دامنه میزبانی 20 جدایه باکتری بدست آمده، شش جدایه به عنوان P. dispersa شناسایی شد. ارزن و سورگوم به عنوان میزبان های جدید این گونه در ایران معرفی می شوند.

    کلیدواژگان: پژمردگی، بذر زاد، ذرت، قرنطینه، ژن های خانه داری
|
  • Bahram Sharifnabi *, Zahra Poueghasem, Mohammadmahdi Majidi Pages 155-172

    Among the oilseed plants, safflower has a special place, for production under climate change conditions. One of the main problems of safflower cultivation is fungal attack, which ultimately reduces crop yield. Studies have shown that Fusarium solani is the cause of the disease. Fifty six safflower genotypes were evaluated for their response to Fusarium root rot in a completely randomized block design with three replications in greenhouse conditions. The response was assessed by measuring traits such as mortality rate, length of necrosis zone in roots, number of viable plants, dry root weight, and dry weight of aerial area, stem height and stem diameter. The results showed that there is a high negative correlation between the mean necrosis length on the root and the number of live plants in the greenhouse. Genotypes were divided into 5 groups (resistant, relatively resistant, tolerant, sensitive, and relatively sensitive). The most resistant genotypes were Padideh, Golmehr, and P. Kose was evaluated as susceptible genotype. Since the wild species of C. palaestinus (P) and some genotypes resulting from its interspecies had the highest survival rate and the lowest necrosis length and mortality rate and on the other hand, this species is the most similar in terms of agronomic traits to the domestic species, the use of this species and the lines resulting from its interspecies to create disease-resistant cultivars could be recommended.

    Keywords: Root Rot Disease, Safflower, Resistant Evaluation, Length Of Necrosis Zone
  • Zahra Mahmoudian, Abdollah Ahmadpour *, Youbert Ghosta Pages 173-201

    Grapevine decline disease (GDD) complex is a major global viticulture problem associated with a multi-year decrease in plant productivity and an increase in vine mortality, resulting in important economic losses to the viticulture industry. More than 35 fungal genera have been involved in the GDD complex, and the genus Cytospora has also been reported as one of the genera included in the disease-causing complex. This study aimed to identify Cytospora species involved in GDD complex in the vineyards of Miyandoab (West Azarbaijan province) and Malekan (East Azarbaijan province) Counties. So, during the summer and autumn of 2020-2021, sampling was done from the diseased plants showing symptoms of shoot wilting and die-back, bark and wood discoloration, brown to black discoloration of vascular tissues, and wood canker. The fungal isolation was done based on common phytopathological methods, and 78 isolates with the common characteristics of the genus Cytospora were isolated and purified. Based on the results combining morphological characteristics and sequence data obtained from three genomic regions, ITS-rDNA, TUB2, and RPB2, four species viz., C. chrysosperma (15 isolates), C. ershadii (24 isolates), C. salicina (28 isolates), and C. viticola (11 isolates) were identified. Cytospora viticola is a new species for the fungal biota of Iran, and grapevine is reported as a new host (matrix nova) for C. ershadii in Iran and the world. Pathogenicity of the selected fungal isolates from the identified species was confirmed on shoots of the Thompson seedless cultivar based on Koch's postulates.

    Keywords: Koch’S Postulates, Multi-Gene Phylogeny, Grapevine Decline Complex, Morphology, Cytosporaceae
  • Hossein Mirzaei Najafgholi *, Mitra Khademi, Fateme Derikvand, Neda Rouhani Pages 202-216

    Citrus canker is one of the most destructive citrus diseases caused by Xanthomonas citri subsp. citri (Xcc) Following the pathogen's attack on the plant, plant hormones and the induction of resistance genes play crucial roles in plant defense. This study explored the antibacterial effects of linalool and citral components against Xcc bacteria. Subsequently, we examined the expression patterns of the FLS2, RAR1, and PR1 genes in C. aurantifolia seedlings under different treatments, including citral, linalool, citral+Xcc bacteria (strain KVXCC1), and linalool+Xcc bacteria (strain KVXCC1), at 0-, 1-, and 4-days post-inoculation with Xcc bacteria using real-time PCR. The antimicrobial activity of linalool and citral essential oils revealed significant inhibitory effects on Xcc bacterial growth (P < 0.01). The minimum inhibitory concentration results showed that citral essential oil, with a concentration of 0.37 μg/ml, exhibited relatively high inhibitory power on this pathogen. Gene expression results indicated that the expression of FLS2, RAR1, and PR1 genes increased in response to citral, linalool, bacterial citral, and bacterial linalool treatments within one day after inoculation. However, the expression levels of these genes differed four days after inoculation. The findings of this study demonstrated that the linalool+bacteria treatment effectively enhanced the expression of defense genes and induced disease resistance in C. aurantifolia seedlings, thereby significantly reducing the pathogenic damage caused by citrus canker.

    Keywords: Resistance Genes, Citrus Canker Disease, Citral, Citrus Aurantifolia, Linalool
  • Masoud Bahar * Pages 217-234

    In March-April of 2020-2022, round and water-soaked spots surrounded by a brown border were observed on the green bean pods delivered to the markets of Isfahan from the southern provinces of the country. A bacterium with a fluorescent appearance and a spindle-shaped structure with irregular edges was routinely isolated from the 81 specimens collected. The genetic fingerprinting employing rep-PCR revealed a resemblance between the PCR product profiles of the isolates, which is consistent with their pathogenic and biochemical characteristics. The PCR reaction of representative isolates produced the expected-size fragments of 16Sr DNA through genus-specific primer sets. Subsequent analysis of the sequences of the fragments confirmed the affiliation of the isolates with Pseudomonas spp. The expected-sized amplicons were amplified and sequenced in nested-PCR tests using phaseolotoxin gene based primer pairs. The results showed that the nucleotide sequences were 99% homologous to Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola (Psp). By conducting a phylogenetic analysis with sequences of housekeeping genes gyrB and rpoD, the isolates were clustered with reference strains of Psp, confirming their identity. Considering the isolates’ morphological, biochemical and molecular characteristics, Psp was identified as the cause of halo blight disease in beans imported to Isfahan from the southern regions. In laboratory conditions, the persistence of the pathogen on seed was evaluated for more than one year. The long-term viability of Psp on seeds may lead to the ongoing prevalence of bean halo blight disease in the country in the forthcoming years, due to the cool and moist conditions resulting from spring rains.

    Keywords: Pseudomonas Savastanoi Pv. Phaseolicola, Phaseolotoxin, Seed Borne Pathogen, Rep-PCR
  • Hossein Golafrouz, Naser Safaie *, Seyedeh Masoumeh Zamani, Dariush Safaee, Mansoor Karimi Jashni Pages 235-251
    Oaks (Quercus) are among the most important trees found in forests Iran and rest of the world. Over the last decade, oak charcoal disease (OCD) has become more common in numerous forest areas in the Zagros and Hyrcanian regions, largely due to reduced rainfall and multiple droughts. This disease causes local or systemic necrosis, wilting, and even death of infected oak trees within one or more years. In addition, there is a complex interaction between trees and biotic and abiotic environmental factors. This study was conducted in 2020-2021 on oak trees in seven provinces of the country, namely Khuzestan, Ilam, Lorestan, Kurdistan, Khuzestan, Isfahan and Golestan, to analyze and determine the current status of oak trees in terms of OCD and the causative fungal pathogens. For this purpose, samples of infected oak trees were collected and then the causal agents of the disease isolated and identified morphologically. Detection of the samples was confirmed by sequencing the fungal ITS1-5.8S-ITS2 and ß-tubulin gene. The results showed that the most prevalent fungal pathogens of OCD in the samples were Biscogniauxia mediterranea and Obolarina persica. The prevalence of these fungi in the studied provinces varied, with the highest prevalence of B. mediterranea in Lorestan and the highest prevalence of O. persica in Ilam. The results of this study complemented the existing relatively limited data on the prevalence of each fungal pathogen of OCD in different provinces. In addition, the current status of oak infection in each of the studied regions was clarified.
    Keywords: Oak Tree, Charcoal Rot, Forest, Morphology, ITS-Rdna
  • Hpsna Alvandi, S. Mohsen Taghavi * Pages 252-264

    Corn (Zea mays) is from the cereal category and the large wheat family; it is the third crop after wheat and rice cultivated areas worldwide. This research aims to investigate the detection and identification of the pathogenic bacterium Pantoea dispersa in Iran using biochemical and molecular identification methods and the host range of this bacterial species. For this purpose, in two consecutive years, sampling was done from the corn fields of different provinces of Iran, which have symptoms such as leaf spots and wilting. Standard plant bacteriology methods were used to isolate bacteria with the mentioned symptoms, and isolates were identified using biochemical characteristics and primers related to housekeeping genes. In the investigation of pathogenicity and host range of 20 bacterial isolates obtained from different corn fields, six isolates were identified as P. dispersa. This is the first report of the presence of the bacterium in Iran. In examining the host range of the mentioned isolates millet and sourghum are introduced as new hosts of this species in Iran.

    Keywords: Wilting, Seed Born, Corn, Quarantine, Housekeeping Genes