فهرست مطالب

طبیعت ایران - سال نهم شماره 4 (پیاپی 47، مهر و آبان 1403)

نشریه طبیعت ایران
سال نهم شماره 4 (پیاپی 47، مهر و آبان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/07
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سخن روز
  • علی علیزاده علی آبادی* صفحات 3-4

    در کتاب "تحقیقات بلندمدت در منابع طبیعی" که در 206 صفحه تهیه و از سوی موسسه، به صورت الکترونیکی، منتشر شده است، ذکر شد که اکوسیستم ها دائما در حال تغییرات کند، تدریجی و نامحسوس هستند. چگونگی پیش بینی این تغییرات، سازگاری یا مقابله با آنها و یا مدیریت آنها، به داشتن آگاهی و اطلاعات لازم از روند این تغییرات، وابسته است. ثبت این تغییرات، تنها با داده برداری های منظم، مستمر و طولانی در قالب تحقیقات بلندمدت به ویژه "پایش" امکان پذیر است. مکان محور (site-based) و محل محور (place-based) و شبکه ای (networked) بودن این گونه تحقیقات ایجاب می کند، سایت های تعیین شده برای پژوهش، دارای ویژگی های یکسان و ثابت در طول تحقیق و درهم تنیده و شبکه ای باشند. چگونگی جمع آوری، نگهداری، تجزیه وتحلیل، تفسیر نتایج داده ها و نیز، تعیین مشتری های دستاوردها و چگونگی انتقال و اطلاع رسانی نتایج به مدیران، تصمیم گیران و مردم، از مراحل بعدی است. تلفیق و تجمع داده های فراوان با یکدیگر، تبدیل آنها به داده های بزرگ (کلان داده) و تجزیه وتحلیل آنها با نرم افزار های پیشرفته، تنها با علم اکوانفورماتیک امکانپذیر است. اکوانفورماتیک، علم پردازش اطلاعات در اکولوژی و محیط زیست است، که تعاملات بین موجودات و فرایند های طبیعی را با زبان مشترک برای انسان و رایانه تنظیم و ارائه می کند. اکوانفورماتیک، دانش سیستم های طبیعی را مشخص می کند. اهمیت این موضوع باعث راه اندازی کمیته اکوانفورماتیک در موسسه شد، تا بتواند داده هایی که با انجام طرح های مختلف موسسه به ویژه طرح های بلندمدت، در یک چارچوب هماهنگ، با اهداف مشخص و هم راستا، از محل و سایت های ثابت و پایدار به دست می آیند، را جمع آوری، نگهداری، تجزیه وتحلیل، تفسیر، مشتری یابی و نهایتا نتایج و دستاوردها را به کاربران، با زبانی قابل فهم، انتقال دهد.

  • دیدگاه ها
  • اسکندر زند* صفحات 9-15

    بدون شک امروزه در دنیا، نظام کشاورزی و غذا ستون فقرات و زیربنای اولیه تمامی اقتصادهای پویا، با درجات متفاوت توسعه یافتگی است. کشاورزی در ایران علاوه بر اینکه به عنوان یک شیوه زندگی است و آداب، سنن و گذشته فرهنگی کشور را حفظ می کند، به عنوان یک بخش چندوجهی، واجد کارکرد تولیدی (شامل تولید غذا و تامین مواد اولیه بخش بزرگی از صنعت) و غیرتولیدی (عرصه ایجاد اشتغال و کسب درآمد، حفاظت و بهره برداری پایدار از منابع پایه و طبیعی، توسعه روستایی و عشایری) و یکی از مهم ترین نقاط قوت اقتصاد است. این بخش دارای ارتباطات پیشین و پسین قوی با سایر بخش های اقتصادی کشور است و رونق آن به طور مستقیم موجب بهبود امنیت غذایی به پیشرفت اقتصادی کشور می شود.همان طور که ذکر شد، یکی از مهم ترین کارکردهای کشاورزی، امنیت غذایی است. امنیت غذایی زیربنای امنیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کشور است و زمانی به دست می آید که همه مردم همواره به غذای کافی، سالم، مغذی و حلال دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند و این غذا نیازهای فرد را برای یک زندگی سالم و فعال فراهم سازد. ارکان اصلی امنیت غذایی شامل زنجیره به هم پیوسته ای از «فراهمی غذا»، «دسترسی به غذا»، «مصرف و سلامت غذا» و«تاب آوری (ثبات و پایداری)» است. تولید داخلی محصولات کشاورزی از کلیدی ترین عوامل فراهمی غذاست که تحت تاثیر عوامل طبیعی (شامل اقلیم، آب و خاک) و عوامل غیرطبیعی (سرمایه گذاری، نیروی ماهر و فناوری) است.

  • علی علیزاده علی آبادی* صفحات 17-29

    در این مطالعه، پس از بیان مختصری از سابقه تاریخی آفات نوظهور (نوپدید)، تعریف این آفات توضیح داده شده است. آفات نوظهور (نوپدید)، آفات، بیمارگرها و علف های هرزی هستند که در سال های اخیر در منطقه ای جدید، یا روی میزبانی جدید شناسایی و گزارش شده اند، یا پیش تر وجود داشته اند ولی هم اکنون بروز و وقوع آنها افزایش یافته است. همچنین، سه روش طبیعی، تصادفی (یا سهوی) و تعمدی ورود یک بیمارگر یا آفت به منطقه ای جدید و عاری از آن، با ذکر مثال هایی از دنیا و ایران، تشریح و مهم ترین علل بروز آفات نوپدید، یعنی ورود یک بیمارگر یا آفت به منطقه ای جدید و عاری از آن، تکامل گونه های جدید با انتقال بین گونه ای ژن ها، تغییر اقلیم و تغییر رژیم کشت و سهم هر یک در بروز آفات نوپدید ارائه شده است.

  • ساجده اثنی عشری*، عباس احمدوند صفحات 31-47

    تمدن اکولوژیک مجموعه ای از ارزش ها و مفاهیم توسعه است که در قانون اساسی جمهوری خلق چین (PRC) در سال 2018 گنجانده شد و اکنون یک محرک کلیدی در دستیابی این کشور به توسعه ای با کیفیت بالا برای «عصر جدید» (Pan, 2018) است. تمدن اکولوژیک فلسفه، چشم انداز و قطب نمایی برای آینده ای سبز و مرفه است که به طور بی سابقه ای، تقدم عوامل اکولوژیکی را به سایر عناصر توسعه پیوند می دهد. مردم برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی خود به سیاره ای سالم نیاز دارند. در سطح جهانی، این ارتباطات در خطر و اوضاع رو به وخامت است. جمهوری خلق چین و سایر کشورها به دنبال اقدامی متحول کننده برای حل مشکل زوال اکولوژیکی (محیط زیستی) خود، منطقه و جهان و تاثیرات آن هستند. در سطح بین المللی، چنین تلاش هایی به طور فزاینده ای تحت عنوان توسعه پایدار در حال انجام است. تمدن اکولوژیکی تمدنی «ابداع شده توسط جمهوری خلق چین» بوده که پیامدهای جهانی به دنبال داشته است.

  • نامه های علمی
  • علی اشرف جعفری، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، مهدی میرزا، خلیل کریم زاده اصل، حسین زینلی، راضیه عظیمی اترگله، سیدجعفر سیداخلاقی، محمد بختیاری رمضانی _ صفحات 49-62

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی، سازگاری و انتخاب مناسب ترین ژرم پلاسم در آویشن های بومی ایران، بذر 11 ژنوتیپ آویشن دنایی Th. daenensis و شاهد (آویشن باغیTh. vulgaris) در 13 ایستگاه در استان های آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، زنجان، قم، مرکزی، همدان، گلستان، یزد، سمنان، اردبیل و تهران (باغ گیاه شناسی و همند آبسرد) در طی سالهای 1387-1390 کشت و ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ 60 با میانگین عملکرد سرشاخه 1703 کیلوگرم در هکتار نسبت به بقیه ژنوتیپ ها برتری داشت. درصد اسانس ژنوتیپ60 (رقم رایحه) برابر با 81/1 درصد بود که نسبت به درصد اسانس شاهد (04/1درصد) معادل 74% بیشتر بود. عملکرد اسانس آن به میزان 82/31 کیلوگرم در هکتار بود که در مقایسه با شاهد (16/19 کیلوگرم در هکتار) به میزان 66% بیشتر بود. براساس نتایج طرح  فاز اول، بذر چهار ژنوتیپ برتر 49 (داران)، 60 (شازند)، 68 (فریدونشهر) و 72 (خمین) و شاهد (آویشن باغی) برای ارزیابی در فاز دوم انتخاب شدند در 6  استان آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، همدان، سمنان و تهران (همند آبسرد) در طی سال های 1397-1401 کشت و ارزیابی شدند. بیشترین عملکرد (2039 کیلوگرم در هکتار)، بازده اسانس (02/2 درصد) و  بیشترین درصد تیمول (07/70 درصد) در ژنوتیپ 60 مشاهده شد و به ترتیب به میزان8،  73 و 26 درصد از میانگین شاهد بیشتر بودند. نتایج تجزیه پایداری صفات عملکردی و فیتوشیمی در هر دو فاز نشاندهنده برتری ژنوتیپ60 بود و به همین دلیل در یکصدو پنجمین جلسه کمیته معرفی رقم با نام رقم رایحه به بهره بردان معرفی شد

    کلیدواژگان: آویشن، پایداری عملکرد، روغن اسانس، تیمول، رقم
  • محمود بیدارلرد*، سمیه تکاسی صفحات 63-72

    گیاه آروجیا (Araujia sericifera Brot.)، از تیره خرزهره (Apocynaceae)، بومی آمریکای جنوبی است. آروجیا گیاه تاکی چندساله است که پس از استقرار، پوشش بسیار متراکم و سنگینی را تولید می کند، تاج پوشش درختان میزبان را به طور کامل می پوشاند، رشد درختان را کاهش می دهد، به تدریج شاخه های درختان را می خشکاند و در نهایت باعث مرگ درختان میزبان می شود. این گیاه، در فهرست هشدار سازمان حفظ نباتات اروپا (EPPO) به عنوان علف هرز مهاجم در حال گسترش، معرفی شده است. اولین گزارش حضور آروجیا در ایران، از باغ های مرکبات استان مازندران در سال 1393 بود. این گیاه در استان گیلان در بوته زارهای حومه شهر، حاشیه جنگل ها، حاشیه جاده ها، باغ های چای، صنوبر، مرکبات و کیوی مشاهده شده است. با افزایش چشمگیر جمعیت این گیاه مهاجم در استان گیلان، این نگرانی وجود دارد که در صورت هجوم به جنگل های هیرکانی، آسیب های وارده غیرقابل کنترل و خسارت بار خواهد شد. در این رابطه، اطلاعات و داده هایی جهت آشنایی با این گیاه خطرساز در زمینه زیست شناسی، وضعیت پراکنش فعلی آن در استان گیلان و ارائه روش های مدیریت آن، جمع آوری شد تا برای مدیریت بحران آن برنامه ریزی شود.

    کلیدواژگان: تهاجم بیولوژیک، شمال ایران، گیاهان بیگانه، گیاه بی رحم
  • علی رحیمی* صفحات 73-79

    تنش کمبود آب یکی از عوامل تاثیرگذار بر گیاهان دارویی است، نقش قارچ مایکوریزا نیز در بهبود عملکرد برخی گیاهان دارویی مواجه با تنش کمبود آب، مهم است، به همین دلیل، آزمایشی روی گیاه دارویی گاوزبان (Borago officinalis L.) به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در سال های 1394 و 1395 در منطقه بویراحمد (ایستگاه تحقیقات کشاورزی چم خانی یاسوج)، اجرا شد. تنش آب به عنوان عامل اصلی در سطوح آبیاری پس از 30، 60، 90، 120 و 150 میلی متر تبخیر آب از تشتک تبخیر کلاس  Aو قارچ مایکوریزا به عنوان عامل فرعی در سطوح نبود کاربرد، کاربرد گونه Glomus mosseae و کاربرد گونه Glomus intraradices در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین، در شرایط سطوح آبیاری پس از 60، 90، 120 و 150 میلی متر تبخیر آب از تشتک تبخیر، کاربرد قارچ هایGlomus mosseae  و Glomus intraradices نسبت به نبود کاربرد قارچ مایکوریزا موجب افزایش معنی دار محتوای نسبی آب (29/17 و 83/13 درصد)، (76/16 و 60/13 درصد)، (97/8 و 87/7 درصد) و (92/19 و 65/15 درصد) گیاه شدند، که نشان دهنده آن است که در این سطوح آبیاری، همزیستی مایکوریزا موجب افزایش سطح جذب ریشه و جذب میزان آب بیشتر و بهتر از خاک شده و منجر به تغییر سرعت حرکت آب در خارج و داخل گیاه شده و بنابراین روی آب گیری بافت و فیزیولوژی برگ تاثیر گذاشته و در ادامه، موجب افزایش محتوای نسبی آب گاوزبان در شرایط تنش آب شده است. برهم کنش آبیاری و قارچ مایکوریزا بر کارایی مصرف آب گاوزبان نیز معنی دار بود. بر اساس نتایج این بررسی، تیمار آبیاری پس از 90 میلی متر تبخیر آب از تشتک تبخیر و کاربرد قارچ مایکوریزای G. mosseae به عنوان نیاز آبی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تبخیر، تنش آب، محتوای نسبی آب، کارایی مصرف آب، گاوزبان
  • گفتگوهای چالشی
  • احمد رحمانی*، علی طالبی، حسن احمدی، غلامرضا زهتابیان، محمد خسروشاهی، مهدی ضرغامی، علی صالح پور، باقر قرمز چشمه، غلامرضا هادربادی، محمد دانش، خسرو ثاقب طالبی، حمیدرضا عباسی، سید جعفر سید اخلاقی، آرزو اشرفی زاده، سمانه رضوی زاده صفحات 81-93

    با توجه به اهمیت موضوع بیابان زایی و بحران مدیریت آب در کشور، بر آن شدیم تا از متخصصان این حوزه دعوت و در نشستی پیرامون «چالش های بیابان زایی در ایران با تاکید بر سیاست های منابع آب»، گفت و گو کنیم. در این گفت و گو، از نظرات آقایان دکتر علی طالبی، حسن احمدی، غلامرضا زهتابیان، محمد خسروشاهی، مهدی ضرغامی، علی صالح‏پور، باقر قرمز چشمه، غلامرضا هادربادی، محمد دانش، خسرو ثاقب طالبی، حمیدرضا عباسی، سید جعفر سید اخلاقی و خانم ها دکتر آرزو اشرفی زاده و سمانه رضوی زاده، بهره بردیم.ذکر این نکته لازم است که این گفت وگو، در قالب نشست نخبگانی موسسه برگزار شد که از آن برای گفت وگوی چالشی «نشریه طبیعت ایران» نیز بهره بردیم تا مطالب ارزشمند ارائه شده در اختیار علاقه مندان موضوع و مسئولان کشور قرار گیرد. آنچه در ادامه می خوانید، بخش اول این گفت و گوست.

  • نگاهی به طبیعت ایران
  • طاهره انصافی مقدم* صفحات 97-111

    با نگاه به چشم انداز طبیعت شهر تهران، چگونگی درک و تعامل مردم با طبیعت در زمان حال آشکار می شود. رود دره های شهر تهران، دالان های طبیعی و زیستگاه های آبی هستند که چشم انداز سرزنده ای را برای شهر تهران فراهم می کنند، همچنین نقش مهمی در مسائل زیست محیطی، اجتماعی و فرهنگی ساکنان تهران و توسعه چشم انداز شهری در منطقه خود دارند. در حال حاضر، ساختار و عملکرد این عناصر ارزشمند به دلیل رشد غیر برنامه ریزی شده و نادیده انگاری موضوعات زیست محیطی در مدیریت شهری و برنامه ریزی منظر، که به شبکه کانال رواناب یا پساب تبدیل شده اند، از بین رفته است. رودخانه های اصلی تهران عبارتند از وردآورد، کن، فرحزاد، درکه، دربند،گلابدره، ولنجک، دارآباد و سرخه حصار. هدف این نوشتار تشریح ساختارهای طبیعی رود دره های تهران با در نظر گرفتن 9 رود دره و آشنایی با مسیر عبور دره های رودخانه های شهری تهران از محله های تهران و برخی از مناطق پرخطر در هنگام وقوع سیلاب است که به روشنی مشخص خواهد شد. مطالعه این مطلب به درک دیدگاه طراحان و برنامه ریزان پروژه های عمرانی و در نهایت به ارزیابی انتقادی روش آنها در احیای رود دره ها کمک می کند.

    کلیدواژگان: تهران، رود دره ها، انسان و طبیعت، رودخانه های تهران، رودخانه های شهری
  • ستون ها
  • مصطفی جعفری* صفحات 112-113

    عمده عوامل موثر در تغییرات اقلیمی به‏صورت مداوم و طولانی ایفای نقش می‏کنند. البته که بعضی از عناصر هم هستند که هرچند نسبت به عمر دی‏اکسید‏کربن (CO2)، که هزاران سال است، عمر کوتاهی (lifetime) در اتمسفر دارند (از چند ساعت تا دو دهه)، در تغییرات موثرند و در کوتاه‏مدت اثر می‏گذارند (SLCFs)، در بیشتر موارد شامل آلاینده‏های هوا نیز هستند و باید به‏صورت مناسب سیاهه‏برداری شوند.عوامل اقلیمی با عمر کوتاه در اتمسفر (SLCFs) مجموعه‏ای هستند از ترکیبات واکنش‏پذیر شیمیایی با عمرهای جوی کوتاه که با خواص فیزیکی و شیمیایی و اثرات محیط‏زیستی متفاوت مشخص می‏شوند. انتشار یا تشکیل آنها تاثیر چشمگیری بر نیروی تابشی در یک دوره معین متناسب با عمر اتمسفری آنها دارد. تغییرات در انتشار آنها همچنین می‏تواند اثرات طولانی‏مدت آب‏و‏هوایی را از طریق تعامل آنها با برخی چرخه‏های بیوژئوشیمیایی ایجاد کند. SLCFها تحت عناوین مستقیم یا غیرمستقیم طبقه‏بندی می‏شوند.

  • دانشمندان ایرانی
  • سارا تیموری* صفحات 115-119

    استاد ارجمند دکتر مجید مخدوم فرخنده در 15 خرداد 1324 شمسی، مصادف با پایان جنگ جهانی دوم در شهر تاریخی رشت و در یک خانواده فرهنگی پا به عرصه وجود نهادند. ایشان در دوران کودکی بنابر وضعیت فرهنگی خانواده، مسئولیت جمع آوری اخبار و احادیث از روزنامه ها و مجلات داخلی را بر عهده داشتند و شب ها مطالب جمع بندی شده را برای اهل منزل نقل می کردند. استاد مخدوم، بر این باورند که این موضوع بعدها بسیار به ایشان کمک کرده است و تفکر فعلی و تحلیلی ایشان، ریشه در آن دوران دارد. والدین ایشان که از تحصیل کرده های دانشگاه مسکو بودند و در شهر رشت شهرت خوبی داشتند، خود، مسئولیت آموزش زبان انگلیسی را به فرزند خردسال و علاقه مندشان بر عهده گرفتند. وی در همان دوران، بزرگان و فرهیختگان شهر را در کتابخانه بزرگی، که در منزل مسکونی پدری ایشان وجود داشت، ملاقات می کردند، دوران کودکی ایشان تا زمانی که در رشت زندگی می کردند، در چنین فضایی سپری شد، ایشان، بزرگ شده چنین محیط فرهنگی غنی هستند.

  • معرفی گونه های گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران
  • آزاده اخوان روفیگر*، زیبا جمزاد، عادل جلیلی صفحات 121-126

    جنس گون (Astragalus) متعلق به تیره باقلائیان (Fabaceae) است که بیش از 3000 گونه در سرتاسر جهان دارد و به عنوان بزرگ ترین جنس گیاهان گل دار شناخته می شود. ایران نیز به عنوان یکی از مراکز مهم تنوع و گونه زایی این جنس محسوب می شود. گونه ovigerus A. گونه انحصاری ایران است و این مطالعه به بررسی ویژگی های جمعیتی، شرایط رویشگاه و جایگاه حفاظتی آن می پردازد. با استفاده از سه معیار میزان حضور، سطح تحت اشغال و تعداد پایه های بالغ بر اساس راهنمای اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)، جایگاه حفاظتی این گونه «در بحران انقراض» تعیین شد. برای جلوگیری از انقراض این گونه باید، تنها رویشگاه شناخته شده آن توسط سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، موردحفاظت قرار گیرد و فعالیت های انسانی در این رویشگاه محدود شود. حفاظت خارج از رویشگاه نیز، از طریق جمع آوری بذر گیاه و نگهداری آن در بانک ژن منابع طبیعی ایران می تواند در احیای این گونه انحصاری نادر و حفظ ذخایر ژنتیکی آن نقش مهمی ایفا کند.

    کلیدواژگان: گون، انحصاری، اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت، اصفهان، ایران
  • اخبار علمی و تحلیلی
  • مریم حسنی نژاد* صفحات 128-129

    بیش از یک قرن است که دانشمندان اطلاعاتی را درباره یک اندامک خاص در سلول های گیاهی کسب کرده اند. با این حال، دانشمندان دانشگاه UC Riverside به تازگی کشف کرده اند، این اندامک نقش کلیدی در پیری دارد. پژوهشگران در ابتدا به دنبال درک کلی تری بودند که کدام بخش از سلول های گیاهی واکنش های مربوط به تنش ناشی از مواردی مانند بیماری ها، نمک زیاد یا نور کم را در گیاهان کنترل می کند. آنها به طرز عجیبی متوجه شدند، این اندامک و پروتئین آن (که مسئول حفظ این اندامک است،، کنترل می کنند که آیا گیاهان با قرار گرفتن بیش از حد در تاریکی زنده می مانند یا خیر. آنها انتظار این کشف را نداشتند و در مقاله ای در مجله Nature Plants توضیح دادند که بسیار هیجان زده شدند.  کتی دهش (Katie Dehesh)، استاد برجسته بیوشیمی مولکولی در UCR (University of California-Riverside) و یکی از نویسندگان مقاله، در این باره گفت: «این یافته برای ما بسیار مهم است. زیرا برای اولین بار، اهمیت یک اندامک در سلول را، که پیش از این در روند پیری دخیل نبوده است، تعریف کرده ایم.»

  • مریم معصوم تمیمی* صفحات 130-131

    زیست شناسان دانشگاه براون (Brown)، که پژوهش های خود را با هدف درک بهتر پیامدهای تغییرات آب و هوایی بر گونه های گیاهی در مناطق کوهستانی گرمسیری شروع کردند، دریافتند، حتی تغییرات جزئی در دما و رطوبت می تواند تاثیرات عظیمی داشته باشد و علاوه بر گیاهانی که در آنجا زندگی می کنند، اکوسیستم هایی را که از آنها حمایت می کنند نیز تهدید کند. مطالعه ای بر اساس عملیات میدانی فشرده و تجزیه و تحلیل های پیچیده در مناطق کوهستانی گرمسیری نشان می دهد، آب و هوای گرم تر و خشک تر منجر به تلفات گسترده تر در میان گونه های گیاهی می شود.

  • نگار ولی زاده* صفحه 132

    مطالعات جدید نشان می دهد، تغییرات آب و هوایی، درختان جنگل اطلس برزیل (Brazilian Atlantic Forest) را وادار کرده است تا به دنبال آب و هوای مناسب تر، به ارتفاعات بالاتر کوه ها پناه ببرند. گونه های جنگلی کوهستانی نیز به دلیل گرم شدن زمین، مجبور به مهاجرت به مناطق سردتر کوهستانی شده اند. با این حال، گونه های سازگار با مناطق سردتر، با گرم شدن زمین در معرض خطر انقراض قرار دارند. تحقیقات جدید حاکی از آن بود که تغییرات اقلیمی باعث تغییر در پراکنش گونه های درختی در جنگل اطلس، که در امتداد سواحل برزیل مستقر هستند، شده است. برخی گونه ها در این جنگل ها به سمت مناطق مرتفع تر مهاجرت می کنند (الگوی مهاجرت به سمت ارتفاعات بالاتر)، در حالی که برخی دیگر به سمت مناطق پست تر ساحلی حرکت می کنند (الگوی مهاجرت به سمت پایین).

  • نقد کتاب
  • یونس عصری* صفحات 133-138

    زیست شناسی علمی بسیار گسترده، پیچیده و در عین حال قانونمند است. این علم دارای شاخه های متعددی است که بعضی از شاخه ها، ازجمله علم تنوع زیستی در دهه های اخیر وارد برنامه های درسی زیست شناسی دانشگاهی کشور شده است. هدف این علم، پی بردن به نحوه حضور آرایه های زیستی در طبیعت است. درواقع، تفاوت بین علم مطالعه فون و فلور، تاکسونومی و بیوسیستماتیک با علم تنوع زیستی در این مورد است که این علوم، اساس علم تنوع زیستی هستند و متخصصان این علوم پس از شناخت اجزای زیستی در طبیعت، اکنون به مفاهیم کلی تری به نام تنوع زیستی و لزوم حفاظت از این ذخایر ژنتیکی در علم زیست شناسی حفاظت پی برده اند. این علم با رویکردی کاربردی، بسیار مورد نیاز دستگاه های پژوهشی و به ویژه اجرایی است (شکل 1). کتاب «روش های اندازه گیری تنوع زیستی»، آغازی در این زمینه و ره آوردی زیباست که مشتاقان علم تنوع زیستی را با اصول و مبانی تنوع زیستی از سطح گونه تا سطح فراگونه آشنا می کند و ضمن آموزش روش های مطالعه و محاسبه تنوع زیستی، نگاهی جامع به نقش گونه ها در جوامع زیستی دارد.

  • تصاویری از طبیعت ایران
|
  • Ali Alizadeh Aliabadi * Pages 17-29
  • Sajedeh Asnaashari *, Abbas Ahmadvand Pages 31-47
  • Pages 49-62

    In order to select the most promising thyme genotypes in terms of aerial dry matter (DM) yield and essential oil compounds, seeds of 11 genotypes of Thymus daenensis along with garden thyme (Th. vulgare as control) were sown in 13 research farms in the provinces of East Azerbaijan, Isfahan, Khorasan Razavi, Zanjan, Qom, Markazi, Hamadan, Golestan, Yazd, Semnan, Ardabil and Tehran (Absard) and evaluated during (2009-2012). The results showed that genotype 60, with an average value of 1703 kg/h, had a higher DM yield but no significant difference from the control. However, it had higher essential oil (1.81%), which was 74% more than that for control (1.04%). It produced 31.82 kg/h, essential oil yields. 19.16 kg/h), which was 74%, and that was 66% higher than that for control (19.16 kg/h). In the second phase (2018-2022), the seeds of the four top genotypes 49 (Daran), 60 (Shazand), 68 (Feridunshahr), and 72 (Khomein) along with were evaluated in 6 research farms in the provinces of East Azerbaijan, Isfahan, Razavi Khorasan, Hamedan, Semnan and Tehran (Homand Absard). Results showed that genotype 60 produced higher DM yield (2039 kg/h), essential oil (2.02%), and thymol (70.1%), which were 73% and 26% higher than that for control (Th. vulgaris), respectively. It was concluded that genotype 60 was the best genotype of Th. daenensis for breeding improved thyme varieties, and it was named as Raihah variety.

    Keywords: Thyme, Yield Stability, Essential Oil, Thymol, Variety
  • Mahmoud Bidarlord *, Somayeh Tokasi Pages 63-72

    Araujia sericifera Brot., a species from Apocynaceae, is native to South America. A. sericifera is a perennial vining plant that grows highly dense and heavy foliage; it covers the canopy of the host tree and reduces its growth, dries the tree branches, and then destroys it. This plant is on the EPPO warning list and is developing as a weed. The first report of A. sericifera presence in Iran was from the citrus orchards of Mazandaran province (N Iran) in 2014; in Gilan province, it has been found in suburban areas, forest margins, roadsides, waste areas, the edges of tea gardens, poplar plantations, citrus, and kiwi orchards. With the dramatic increase in the population of invasive plants in Gilan province, there was a concern that if the Hyrcanian forests were invaded, the damage would be uncontrollable and costly. Given the significant threat posed by this invasive plant species to Gilan province, it was considered essential to provide a comprehensive overview of its biological characteristics, current distribution patterns, and appropriate management techniques to inform effective crisis management planning.

    Keywords: Alien Plants, Biological Invasion, Cruel Vine, Northern Iran
  • Ali Rahimi * Pages 73-79

    Water shortage stress is one of the factors affecting medicinal plants, and on the one hand, the role of mycorrhizal fungus is important in improving the performance of some medicinal plants faced with water shortage stress. Therefore, for this purpose, an experiment on the medicinal plant borage (Borago officinalis L.) in the form of chopped plots in the form of a completely randomized block design with three replications in the years 2014 and 2015 in Boyer Ahmad region (Chamkhani Yasouj Agricultural Research Station ), was implemented. Water stress as the main factor in irrigation levels after 30, 60, 90, 120, and 150 mm of water evaporation from evaporation pan class A and mycorrhiza fungus as a secondary factor in non-application levels, application of Glomus mosseae species and application of Glomus intraradices species was considered. Based on the average comparison results, in the conditions of irrigation levels after 60, 90, 120, and 150 mm of water evaporation from the evaporation pan, the application of Glomus mosseae and Glomus intraradices fungi compared to the absence of mycorrhizal mushroom application caused a significant increase in the relative water content. (17.29 and 13.83 percent), (13.60 and 16.76 percent), (7.87 and 8.97 percent), and (19.92 and 15.65 percent) became plants. It shows that in these irrigation levels, mycorrhizal symbiosis increases the level of root absorption and absorbs more and better water from the soil, leading to a change in the speed of water movement inside and outside the plant, affecting tissue water absorption and leaf physiology. Subsequently, it has caused an increase in the relative water content of borage under water stress conditions. The interaction of irrigation and mycorrhizal fungus on the water consumption efficiency of borage was also significant. Based on the results of this study, irrigation treatment after 90 mm of water evaporation from the evaporation pan and application of mycorrhizal fungus G. mosseae is recommended as water requirement.

    Keywords: Evaporation, Water Stress, Relative Water Content, Water Use Efficiency, Borage
  • Ahmad Rahmani *, Ali Talebi, Hasan Ahmadi, Gholam Reza Zehtabian, Mohammad Khosrowshahi, Mehdi Zarghami, Ali Salehpour, Bagher Ghermezcheshmeh, Gholam Reza Haderbadi, Mohammad Danesh, Khosro Sagheb Talebi, Hamidreza Abbasi, Seid Jafar Seid Akhlaghi, Arezoo Ashrafizadeh, Samaneh Razavizadeh Pages 81-93
  • Tahereh Ensafi Moghaddam * Pages 97-111

    Urban river valleys are natural corridors and aquatic habitats that provide an enlivening landscape for Tehran and play an essential role in environmental, social, and cultural issues for urban residents and development in their lives and their area. The structure and function of these valuable elements have been ruined due to non-planning growth. Regardless of environmental subjects in municipal management and Tehran landscape planning, they have been converted to the runoff canal network or effluent. The main rivers of Tehran are Vardavard, Kan, Farahzad, Darake, Darband, Golabdareh, Velenjak, Darabad and Sorkheh Hesar. This paper aims to elaborate on the natural structures of the river valleys of Tehran with specific consideration of 9 river valleys and to familiarize with the crossing route of the urban river valleys of Tehran from their neighborhoods and some of the high-risk areas during floods, which will be realized.

    Keywords: Tehran, River Valleys, Man, Nature, Rivers Of Tehran, Urban Rivers
  • Mostafa Jafari * Pages 112-113
  • Azadeh Akhavan Roofigar *, Ziba Jamzad, Adel Jalili Pages 121-126

    The genus Astragalus of the Fabaceae family includes over 3000 species worldwide and is known as the largest genus of flowering plants. Iran is considered one of the significant centers for the diversity and speciation of this genus. Astragalus ovigerus is documented as an endemic species from Iran. This study explores this species' population characteristics, habitat conditions, and conservation status. According to the guidelines of the International Union for Conservation of Nature (IUCN), the conservation status of this species has been determined using three criteria, including Extent of occurrence (EOO), Area of occupancy (AOO), number of mature individuals, and population size and classified as Critically Endangered (CR). To prevent the extinction of this species, its only known habitat should be protected by the Natural Resources and Watershed Organization, and human activities should be limited in this habitat. Ex-situ conservation through the collection of seeds and their storage in the Gene Bank of Natural Resources of Iran can play an important role in the survival of this rare endemic species and conserving its genetic resources.

    Keywords: Astragalus, Endemic, International Union For Conservation Of Nature (IUCN), Isfahan, Iran
  • Yunes Asri * Pages 133-138