فهرست مطالب
نشریه رویکردی نو بر آموزش کودکان
سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/12/01
- تعداد عناوین: 20
-
-
صفحات 1-23مقدمه و هدف
در کارکنان هر سازمان ها، از زمان شروع اشتغال در هر پست سازمانی، با انبوهی از عوامل استرس زا روبه رو هستند که علاوه بر اینکه بر بهداشت روانی و جسمی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد، پیامدهای نامطلوبی مانند ناخشنودی شغلی، نداشتن احساس مسئولیت، غیبت، کم کاری، بی توجهی به شغل و اختلال در روابط بین فردی را به بار می آورد. یکی از اقداماتی که سازمان ها می توانند برای کاهش این عوامل مخرب انجام دهند، توانمندسازی روان شناختی کارکنان است.بر همین اساس هدف و مسئله اصلی موردبررسی در این پژوهش، بررسی مولفه های تاثیرگذار بر توانمندسازی روان شناختی آموزگاران است.منافع آنی و آتی: منافع آنی این پژوهش شامل اصلاح طرح واره ها و ذهنیت مدیران در تصمیم گیری و تصمیم سازی و منافع آتی که برای این پژوهش متصور است این است که استفاده از نتایج و اثبات یا رد فرضیه های این پژوهش، می تواند زمینه مناسبی برای مدل یابی توانمندسازی معلمان فراهم کرده و تحقیقات آنان را تسریع بخشد.
روش شناسی پژوهش:
با توجه به اینکه این تحقیق می تواند در اتخاذ تصمیماتی مربوط به نظام آموزشی به کار رود، در زمره تحقیقات کاربردی است. پژوهش حاضر ازنظر روش؛ توصیفی از نوع پیمایشی، ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر بعد زمانی، تحقیقی مقطعی و ازنظر نوع داده ها، رویکرد کمی است. روش گرداوری اطلاعات، میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه، جامعه آماری شامل آموزگاران ناحیه 3 استان قم در سال تحصیلی 1403-1402 و نمونه آماری شامل 34 آموزگار مشغول به تدریس در ناحیه 3 استان قم است که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. روش تحلیل آماری-استنباطی با SPSS است. بر اساس فرضیات این پژوهش، عوامل: شایستگی، خودمختاری، تاثیرگذاری، معنی دار بودن و اعتماد بر اساس سنجه های سن، مدرک تحصیلی، جنسیت و سابقه کاری موردبررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
ابزار پژوهش:
برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، از پرسشنامه توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و میشرا که توسط تیمور نژاد و همکاران (1389) طراحی شده است استفاده می گردد. جهت افزایش روایی پرسشنامه از نقطه نظرات کتبی و شفاهی اساتید متخصص این رشته و کارشناسان وزارت امور اقتصادی و دارایی با توجه به شرایط و ضوابط حاکم بر سازمان استفاده گردیده است. همچنین به منظور تعیین پایایی پرسشنامه ها، ابتدا 30 نفر از جامعه آماری انتخاب و پرسشنامه در اختیار آن ها قرار گرفت و سپس از روش آلفای کرونباخ جهت تعیین پایایی پرسشنامه استفاده گردید که مقدار آلفا آن برابر 0٫95 به دست آمد که می توان گفت پرسشنامه از ثبات و پایایی قابل قبولی برخوردار است.
کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی معلمان، آموزش و پرورش، تغییر و تحول، بهره وری -
صفحات 24-32زمینه و هدف
این پژوهش با هدف واکاوی و تبیین رابطه بین شعرخوانی با بهبود مهارت های خواندن دانش آموزان از دیدگاه معلمان مقطع ابتدایی شهرقدس به انجام رسیده است.
روشروش پژوهش توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است.جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرقدس به تعداد 1425 می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 302به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای انتخاب نمونه ها از روش تصادفی ساده استفاده شده است.در این پژوهش برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه محقق ساخته(1402) شامل چهار مولفه خلاقیت در شعرخوانی،کیفیت شعرخوانی، نوع شعر و آمادگی ذهنی و روحی و روانی معلمان و دانش آموزان با 33 گویه استفاده گردید.پایایی پرسشنامه مذکور با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 71/0 برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون در نرم افزار آماری SPSS26 انجام پذیرفت.
یافته هانتایج حاصل از پژوهش نشان داد که خلاقیت در شعرخوانی با 652/0، کیفیت شعرخوانی با 641/0،نوع شعر با 359/0 و آمادگی ذهنی و روحی و روانی معلمان و دانش آموزان با 399/0 با بهبود مهارت های خواندن در دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری دارد.این بدان معناست که با افزایش میزان هر یک از مولفه های مورد مطالعه؛ مهارت های خواندن در دانش آموزان نیز بهبود پیدا می کنند.
نتیجه گیریبا توجه به یافته های این پژوهش و پژوهش های مشابه صورت گرفته در داخل و خارج از کشور باید گفت شعرخوانی یکی از ابزارهای کارآمد برای تقویت و بهبود مهارت های خواندن در دانش آموزان است که با استفاده درست از آن در نظام آموزشی کشور می توان به درست خوانی و بهبود یادگیری دانش آموزان کمک شایان توجه کرد.
کلیدواژگان: آمادگی ذهنی، شعرخوانی، کیفیت شعرخوانی، مهارت های خواندن، نوع شعر -
صفحات 33-43مقدمه
هدف پژوهش حاضر تکرار مفهومی آزمایش اطاعت از اتوریته ی استنلی میلگرام(1963-1974) با کنترل تاثیر متغیرهای مزاحم مطرح شده توسط منتقدین نظیر(نقش شرایط آزمایشگاه، اجرای باورپذیر فریب، تاثیر اعتماد به شخصیت بهنجار آزمایشگر، اثر جای پا باز کردن، استفاده از جملات محرک و اجبار) در یک طرح جامع و همچنین بررسی میزان همبستگی دو متغیر سن و جنسیت با میزان اطاعت از اتوریته بود.
روشروش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون_ پس آزمون تک گروهی و همچنین از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل تمام دانشجویان مقطع کارشناسی رشته ی روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در سال تحصیلی 1401_1402 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، یک کلاس 30 نفره از گروه روانشناسی به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی محقق ساخته بود. جهت تحلیل داده ها از نسخه ی 26 نرم افزار spss استفاده شد.
یافته هانتایج حاکی از آن بود 84% آزمودنی ها به صورت معنی داری (p=0) از دستورات اتوریته اطاعت کردند. همچنین بین متغیرهای سن و جنسیت و میزان اطاعت رابطه ی همبستگی (r=0.008- 0.047) وجود نداشت.
نتیجه گیریبا توجه به اینکه در پژوهش حاضر تاثیر متغیرهای مزاحم که به نظر منتقدین نتایج پژوهش میلگرام را تحت تاثیر قرار داده بود کنترل شد، نتایج به دست آمده همسو با پژوهش میلگرام میزان بالای اطاعت را نشان داد.
کلیدواژگان: اطاعت از اتوریته، استنلی میلگرام، نفوذ اجتماعی -
الگوی راهبردها و پیامدهای توسعه ی شایستگی های آموزشی معلمان دانشکده های تربیت بدنی و علوم ورزشی عراقصفحات 44-59زمینه و هدف
هدف از پژوهش حاضر، تدوین الگوی راهبردها و پیامدهای توسعه ی شایستگی های آموزشی معلمان دانشکده های تربیت بدنی و علوم ورزشی در عراق بود.
روش پژوهش:
این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه ی جمع آوری اطلاعات توصیفی- تحلیلی و از نظر شیوه ی اجرا از نوع تحقیقات کیفی بود. در پژوهش حاضر، به منظور جمع آوری داده ها از 16 مقاله و مصاحبه با 9 نفر از نخبگان، و سپس از روش استراوس و کوربین به منظور تحلیل داده های به دست آمده، استفاده شد.
یافته هابر پایه ی یافته های حاصل از نتایج کیفی، برای راهبردها 72 مفهوم، 7 مقوله ی فرعی و 3 مقوله ی اصلی (توسعه ی دانش شخصی، توجه به آموزش و کلاس درس و رشد و توسعه ی دانشجویان) و برای پیامدها 24 مفهوم، 6 مقوله ی فرعی و 3 مقوله ی اصلی (توسعه ی تربیت بدنی و علوم ورزشی، بهبود کیفیت زندگی و پرورش صفات اخلاقی) و مجموعا 374 مفهوم، 39 مقوله ی فرعی و 15 مقوله ی اصلی مربوط به توسعه ی شایستگی های آموزشی معلمان دانشکده های تربیت بدنی و علوم ورزشی در عراق شناسایی شدند.
نتیجه گیریبنابراین، می توان دریافت که معلمان دانشکده های تربیت بدنی و علوم ورزشی کشور عراق علاوه بر رشد، بهبود و توسعه ی شایستگی های آموزشی خود، باید رشد و توسعه ی دانشجویان را نیز مدنظر قرار داده و همواره تلاش نمایند تا با توسعه ی دانش شخصی خود، بهترین و تازه ترین مطالب آموزشی را در اختیار آنان قرار دهند.
کلیدواژگان: شایستگی های آموزشی، معلمان تربیت بدنی، کشور عراق، توسعه ی علوم ورزشی -
صفحات 60-76
مدیریت دانش مبحثی با اهمیت در مدیریت امروزه محسوب می شود و همچنین یک استراتژی مستمر برای اکتساب دانش مناسب، برای افراد مناسب و در زمان مناسب است. هدف اصلی این پژوهش پیش بینی مدیریت دانش بر اساس تسهیم دانش با میانجیگری توانمندسازی روانشناختی مدیران مدارس ابتدایی شهر ملایر بود. روش تحقیق حاضر از نوع تحقیقات توصیفی - همبستگی می باشد.. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدیران مدارس ابتدایی شهر ملایر در سال تحصیلی 1403-1401 بود. حداقل نمونه لازم در روش حداقل مربعات جزئی(PLS)، حداقل 200 نفر بود که به خاطر افت آزمودنی ها و احتیاط برابر با 230 نفر به روش نمونه گیری انتخاب و در نهایت 216 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفت. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه های استاندارد مدیریت دانش فونگ و چوی (2009)، تسهیم دانش لین (2007) توانمندسازی روانشناختی اسپیریتز (1995) بود. آزمون فرضیه های آماری به روش تحلیل مسیر با استفاده از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار پی ال اس اسمارت استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد که مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است؛ تسهیم دانش با نقش میانجی گری توانمندسازی روانشناختی بر مدیریت دانش مدیران تاثیر دارد؛ تسهیم دانش بر توانمندسازی روانشناختی مدیران تاثیر دارد؛ تسهیم دانش بر مدیریت دانش مدیران تاثیر دارد؛ توانمندسازی روانشناختی بر مدیریت دانش مدیران تاثیر دارد. نتایج نشان داد که توانمندسازی روانشناختی نقش میانجی در رابطه بین تسهیم دانش و مدیریت دانش مدیران شهر ملایر داشت. همچنین تسهیم دانش بر توانمندسازی روانشناختی مدیران، توانمندسازی روانشناختی بر مدیریت دانش و تسهیم دانش بر مدیریت دانش مدیران تاثیر مستقیم داشت.
کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، توانمندسازی روانشناختی، مدیران مدارس ابتدایی -
صفحات 77-87هدف
این پژوهش با هدف تدوین الگوی آموزشی خودمراقبتی روان شناختی و اثربخشی آن بر خودشفقتی نوجوانان آسیب پذیر شهر تهران طراحی و اجرا شد.
روش تحقیق:
روش این پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی بود که در قسمت کیفی از روش روایت پژوهی و در قسمت کمی از طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش دختران نوجوان بودند. از این جامعه در قسمت کیفی پس از مصاحبه با نمونه به روش هدفمند اشباع نظری صورت پذیرفت و در قسمت کمی به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش در قسمت کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته بود و در کمی مقیاس خودشفقتی نف استفاده شد. پس از تدوین الگوی آموزشی خودمراقبتی روان شناختی، آزمودنی های گروه آزمایش در معرض مداخله قرار گرفتند. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس به روش تحلیل واریانس آمیخته تحلیل شده است.
یافته هادر بررسی کیفی پدیدار شناسی مولفه های خودمراقبتی پس از کدگذاری مقوله ها، پنج مضمون اصلی ظرفیت های درون فردی خودمراقبتی روانی، خودمراقبتی روانی بین فردی، ارزیابی خودمراقبتی، تسهیل گرها و تهدیدگرهای خودمراقبتی و راهبردهای خودمراقبتی روانی احصاء شد. در بخش کمی نتایج تحلیل داده ها حاکی از آن بود که درگروه مداخله بین مراحل پیش آزمون با پس آزمون و مراحل پیش آزمون و پیگیری، در نمرات متغیر خودشفقتی تفاوت معناداری وجود دارد .
نتیجه گیریبا توجه به نتایج این پژوهش الگوی آموزشی خودمراقبتی روان شناختی با تمرکز بر خودکارآمدی، منبع کنترل، تنظیم هیجان و حل مساله به بهبود خودشفقتی نوجوانان آسیب پذیر می انجامد.
کلیدواژگان: خودمراقبتی روان شناختی، خودشفقتی، نوجوانان آسیب پذیر -
صفحات 88-98ریزوماتیک شیوه ای از تفکر است که رویکرد سنتی تر، هژمونیک و خطی را که به طور سنتی بر نظام آموزشی حاکم است را مختل می کند و به تغییرات مفهومی که می تواند از تفکر (خلاق) برگرفته شود می پردازد. هدف پژوهش حاضر شناسایی بسترها و الزامات طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر دانش ریزوماتیک بود. روش اجرای پژوهش کیفی (تحلیل مضمون) بود. جامعه آماری 12 نفر از اساتید و متخصصین برنامه درسی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در مطالعه شرکت نمودند، ابزار مورد نظر مصاحبه بود که روایی با مثلث سازی و پایایی با شاخص کاپا بررسی شد. تحلیل داده ها بر اساس مدل براون و کلارک و سه نوع کدگذاری مضامین پایه، مضامین سازمان دهنده، مضامین فراگیر انجام شد. یافته ها نشان داد بسترها و الزامات طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر دانش ریزوماتیک در مدارس ابتدایی کشور تحت تاثیر 176 مضمون پایه و 23 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر (1- توجه به فلسفه و مبانی رویکرد ریزوماتیک 2- تحول بنیادین در نظام برنامه ریزی درسی 3- نوآوری در اهداف و استراتژی های آموزش و تدریس 4- در نظر گرفتن ویژگی های فردی و عملکردی دانش آموزان) است. برای داشتن برنامه درسی مبتنی بر دانش ریزوماتیک می بایست بسترها و الزاماتی که در طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر دانش ریزوماتیک شناسایی شدند مدنظر نظام آموزشی و برنامه ریزان درسی قرار گیرد.کلیدواژگان: برنامه درسی، دانش ریزوماتیک، دوره ابتدایی
-
صفحات 99-112زمینه و هدف
یکی از چالش ها در کار کردن با کودکان، در مقایسه با بزرگسالان این است که کودکان وبزرگسالان در دنیای متفاوتی زندگی می کنند. مشکلات کودکان در جریان رشد اغلب با عدم توانایی بزرگسالان برای درک آنها، پاسخ به احساساتشان و یا تلاش آن ها برای ایجاد ارتباط توام است.پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی بازی درمانی دلبستگی محور و بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک بر خود انتقادگری و خودکارآمدی والدینی مادران کودکان دارای اختلال اضطراب جدایی انجام شد.
روش پژوهش:
روش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی است و برای جمع آوری داده ها از طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری (سه گروهی) با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زوجهای مادر-کودک پنج تا شش ساله دختر و پسر دارای اضطراب جدایی بود که در منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 در مراکز پیش دبستانی و یا مهدکودک های شهر تهران ثبت نام کرده بودند، تشکیل دادند که از بین آن ها، 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش بازی درمانگری دلبستگی محور(شامل بازی هایدرمانی، فرزندپروری مثبت با استفاده از پسخوراند ویدئویی (ژافر، باکرمنز-کرانبرگ و ایزن دورن،2008)، به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایش بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک (شامل روش لندرث مبتنی بر بهبود روابط والد-کودک و ایجاد همدلی و پذیرش از جانب والدین برای کودک، براتون و دیگران، 2006).نیز 10 جلسه 120 دقیقه تحت آموزش قرار گرفتند. ابزارهای مورداستفاده در پژوهش حاضر شامل خود انتقادگری (تامپسون و زاروف، 2004) و خودکارآمدی والدینی (دومکا و همکاران، 1996) بودند.
یافته هاتجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss-v24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) انجام گرفت. یافته ها نشان داد که هر دو مداخله به کاررفته در این پژوهش می توانند به طور معناداری خود انتقادگری و خودکارآمدی والدینی مادران کودکان دارای اختلال اضطراب جدایی را بهبود بخشند (0/05< P). با این تفاوت که میزان تغییر در مولفه خود انتقادی درونی در گروه بازی درمانی دلبستگی محور کاهش بیشتری (60/22=F و 0/05< P). در نسبت به بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد (33/343=F و 0/05< P) داشته است.
نتیجه گیریبا توجه به اثربخشی مداخله های انجام شده می توان گفت هر دو آموزش با به کارگیری تکنیک های ویژه هر مداخله توانسته خود انتقادگری و خودکارآمدی والدینی مادران کودکان دارای اختلال اضطراب جدایی را بهبود دهند.
کلیدواژگان: خود انتقادگری، خودکارآمدی والدینی، بازی درمان دلبستگی محور، بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک، اختلال اضطراب جدایی -
صفحات 113-125زمینه و هدف
دوران کودکی از دوران های حساس در زندگی هر فرد محسوب می شود؛ هرگونه آسیب روحی و جسمی به کودک می-تواند اثر نامطلوبی بر آینده او داشته باشد. تاثیرات منفی گسترده هرزه نگاری اینترنتی از لحاظ روا ن شناسی و حقوقی به عنوان یک معضل در حال رشد در دنیای امروز، پرسش های زیادی درباره عوامل موثر در گرایش به آن ایجاد کرده است. در این تحقیق قوانین ایران را که در این زمینه مورد تصویب قرار گرفته بررسی کرده، خلاهای آن را بیان شده، به این امید که در آینده نزدیک قانون گذار نیز نسبت به این قشر حساس جامعه توجه بیشتری مبذول داشته و آن ها را زیر چتر حمایتی خویش قرار دهد. با تکیه بر نظام عدالت کیفری ایران به بررسی حقوقی و جرم شناختی هرزه نگاری رایانه ای می پردازد. لذا، هدف از تحقیق حاضر، هرزه نگاری کودکان از منظر جرم شناسی پیشگیری در حقوق کیفری ایران با نگاهی به آموزش های روانشناختی به کودکان بود.
روش پژوهش:
روش تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از منظر روش، توصیفی از نوع تحلیلی بود. روش جمع آوری اطلاعات، استفاده از منابع کتابخانه ای از جمله کتاب، مقاله، قوانین، پایان نامه و... بود.
یافته هاهرزه نگاری در مفهوم عام، به معنای محتویات حاوی صحنه های آشکار جنسی که عمدتا به قصد تحریک جنسی ارائه می شوند؛ پدیده ای است که، به لحاظ پیامد های مخرب بی شمار بر عفت و اخلاق عمومی و فردی و نیز کانون خانواده، در قوانین بسیاری از کشور ها جرم انگاری شده است. در نظام حقوقی ایران تا پیش از تصویب قانون جرایم رایانه ای در سال 1388 با خلا قانونی در حیطه جرایم رایانه ای روبرو بودیم تا اینکه پس از تصویب این قانون ایرادهای مذکور مرتقع گردیده و در مواد 14، 15، 16 از قانون مذکور، قانون گذار هرزه نگاری شبکه مجازی را جرم انگاری کرده است؛ هرچند بیشتر کشورها اصولا هرزه نگاری را تنها در زمینه کودکان جرم-انگاری شمرده اند، اما بعضی از کشورها با نگرشی متفاوت هرزه نگاری بزرگسالان را نیز جرم انگاری دانسته اند، قانونگذار ما نیز با رویکرد اخیرالذکر موافق بوده و هرزه نگاری را به صورت مطلق جرم انگاری نموده است.
نتیجه گیریدر نهایت، رویکرد پیشگیرانه به عنوان رویکرد کارآمد و مطلوب به متولیان سیاست جنایی پیشنهاد می گردد. در نتیجه با توجه به آثار ناکارآمد پاسخ های دولتی از قبیل؛ اقتدارگرایی، امنیت گرایی، تورم کیفری، برچسب زنی و... ورود نهادهای مدنی و پاسخ های جامعوی نسبت به پدیده ای که اساسا جزء رفتارهای غیراجتماعی و بیمارگونه است، ضروری به نظر می رسد. همچنین لازم است به کودکان، آموزش های لازم داده شود تا در فضای مجازی و فضای واقعی در گرداب نابودی گرفتار نشوند.
کلیدواژگان: هرزه نگاری، جرم شناسی، پیشگیری، حقوق کیفری ایران، آموزش به کودکان -
صفحات 126-139زمینه و هدف
یکی از اختلالات شخصیتی که شیوع بسیار بالایی دارد، اختلال شخصیت مرزی است. نیاز به پژوهش در زمینه اختلال شخصیت مرزی به دلیل تاثیرات گسترده ای که بر فرد، خانواده و جامعه دارد، بسیار محسوس است. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی مبانی و اصول اختلال شخصیت مرزی هست.
روشتحقیق حاضر به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است و از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.
یافته هابررسیها نشان داد عوامل زمینهساز بسیار زیادی برای اختلال شخصیت مرزی بیان شده است. در برخی پژوهشها سوءرفتارهای دوران کودکی، به ویژه سوءرفتارهای هیجانی، عاملی مهم در آسیبشناسی اکثر اختلالات شخصیت، همانند اختلال شخصیت مرزی مطرح شده است. همچنین محیط خانوادگی به شدت ناکارآمد و آشفته نیز میتواند منجر به بروز ویژگیهای اختلال شخصیت مرزی گردد. همچنین در مطالعات دیگری نشان داده شد که در ابتلا به اختلالات درونیسازی و فعالیت بالای سیستم فعالساز رفتاری، فعالیت بالای سیستم بازدارنده رفتاری میتواند به عنوان عامل مستعد کننده فرد، منجر به تکانشگری شده و زمینه بروز اختلالات برونیسازی شده را فراهم خواهد ساخت.
نتیجه گیریبا توجه به اینکه احساس پوچی و اضطراب دائمی در اختلالات درونیسازی و تکانشگری، رفتارهای بی محابا و اقدام به خودکشی در اختلالهای برونی سازی وجود دارد، به نظر میرسد که حساسیت بالای هر دو سیستم مغزی-رفتاری، در افراد مبتلابه اختلال شخصیت مرزی وجود دارد.
کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، تاثیرات رفتاری، تاثیرات شناختی، عوامل وراثتی -
صفحات 140-147هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سبکه های والدگری با گرایش به اعتیاد در نوجوانان بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پسر دبیرستان های دولتی شهر زنجان در سال تحصیلی 1402-1403 بود که از بین آنها تعداد 200 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استعداد اعتیاد وید و همکاران (1992) و پرسشنامه سبک های والدگری بامریند (1991) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد سبک والدگری مقتدر با گرایش به اعتیاد رابطه منفی معنادار و سبک های والدگری مستبد و سهل گیر با گرایش به اعتیاد رابطه مثبت معنادار داشتند (01/0P <). همچنین سبک های والدگری قادر به پیش بینی گرایش به اعتیاد در نوجوانان بودند (05/0p<). با توجه به نقش سبک های والدگری در پیش بینی گرایش به اعتیاد، اجرای کارگاه های آموزشی بر مبنای سبک های والدگری ضروری به نظر می رسد.کلیدواژگان: سبک های والدگری، گرایش به اعتیاد، نوجوانان
-
صفحات 148-159هدف از این پژوهش اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر تحمل پریشانی و ابرازگری هیجانی دانش آموزان با اختلال انفجاری متناوب بود. طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان 18-12 ساله مبتلا به اختلال انفجاری متناوب در سال تحصیلی 1402-1403 بود که در مدارس شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه شامل 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) از جامعه آماری به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در گروه های گواه و آزمایش جایگماری شدند. برای گروه آزمایشی، آموزش تنظیم هیجان اجرا شد در حالیکه گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اختلال انفجاری متناوب (کوکارو و همکاران، 2017)، پرسشنامه تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) و مقیاس ابزار هیجان (پنزا-کلیو و زیمن، 2002) بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS-27 تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش تنظیم هیجان بر تحمل پریشانی و ابرازگری هیجانی در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی دار داشته است. یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با آموزش تنظیم هیجان فراهم می کند و روانشناسان و روانپزشکان می توانند برای بهبود تحمل پریشانی و ابرازگری هیجانی دانش آموزان دارای اختلال انفجاری متناوب از این مداخله استفاده نمایند.کلیدواژگان: تنظیم هیجان، تحمل پریشانی، ابرازگری هیجانی، اختلال انفجاری متناوب
-
اثربخشی درمان مبتنی بر نوروفیدبک بر روی شبکه های مغزی کودکان دبستانی دچار اختلال نقص توجه/ بیش فعالیصفحات 160-172هدف
هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان های مبتنی بر نوروفیدبک بر روی شبکه های مغزی کودکان دبستانی دچار اختلال نقص توجه / بیش فعالی بود.
روش پژوهش:
پژوهش حاضر از لحاظ هدف یک مطالعه شبه آزمایشی دارای گروه مقایسه همراه با گمارش تصادفی، پیش آزمون- پس آزمون است. هدف از پژوهش شبه آزمایشی، یافتن علت های احتمالی یک الگوی رفتاری است. طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل از جمله طرح های آزمایشی است که در آن آزمودنی ها به صورت تصادفی انتخاب و به کمک همین روش در گروه های مختلف جایگزین می شوند. در این پژوهش درمان مبتنی بر نوروفیدبک به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده است و اثر بخشی آن بر شبکه های مغزی کودکان دبستانی دچار اختلال نقص توجه / بیش فعالی به عنوان متغیر وابسته قرار می گیرد. جامعه آماری شامل کلیه کودکان دبستانی مبتلا به اختلال نقص توجه / بیش فعالی می باشد که به مراکز مرتبط در شهر شیراز مراجعه می کنند. حجم نمونه 160 نفر می باشد. روش نمونه گیری به صورت هدفمند است بدین صورت که که از مراکز درمانی مربوطه که در فصل بهار و تابستان پرونده فعال درمانی داشتند و بالغ بر 160 پرونده می شد، تعداد 30 مبتلا انتخاب شدند. شرکت کنندگان بر اساس پرسش نامه کانرز (فرم والدین) و همچنین مصاحبه بالینی با والدین و کودک دچار اختلال بیش فعالی / نقص توجه شناسایی و ارزیابی شدند.
یافته هانتایج به دست آمده از پژوهش حاضر حاکی از آن است که مداخله نوروفیدبک بیشترین اثر را در ناحیه گیجگاهی در سمت راست در امواج تتا و آلفا و موج تتا در سمت مقابل نشان داده است. در نتایج به دست آمده از مقیاس برآورد کمی کوهرنس نشان داد بیشترین تغییرات در ناحیه Fp1/Fp2 در امواج دلتا، آلفا و بتا و همچنین F3/F4 در امواج دلتا، تتا و آلفا به میزان بیشتر و همچنین در T3/T4 روی موج دلتا، و نیز O1/O2 روی موج تتا ،F7/F8 روی موج بتا، F7/T5 روی موج آلفا و نیز C3/C4 به میزان کمتر دیده شد.
نتیجه گیریبررسی ها نشان داد که نوروفیدبک همراه با تکالیف شناختی، توانست نشانه های نقص توجه را کاهش دهد و از این رو روشی موثر برای کاهش نشانه ها در این اختلال می باشد. نتایج نمایانگر اثربخشی نوروفیدبک در درمان نشانه های اختلال نقص توجه بود. در پژوهشی های متعدد دیگر نیز نتایج همسو با پژوهش کنونی گزارش گردیده است و در همه آنها به اثر بخشی و اندازه اثر مناسب روش نوروفیدبک در بهبود نشانه های اختلال و بهبود سطح تمرکز افراد مبتلا در کنار سایر روش های درمانی نظیر دارودرمانی تاکید گردیده است.
کلیدواژگان: نوروفیدبک، شبکه های مغزی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی -
صفحات 173-191پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی تمرینات ادراکی-حرکتی اسپارک بر کارکردهای اجرایی و نقص توجه درکودکان پیش دبستانی دارای تاخیر رشد مغز انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح مقایسه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان 4 تا 5 ساله دارای تاخیر رشد مغز شهر تهران بود که در سال 1403-1402 به کلینیک تخصصی مغز و اعصاب روان مهر مراجعه کرده بودند. حجم نمونه پژوهش 24 نفر بود که به روش نمونهگیری در دسترس و بر اساس ملاکهای ورود و خروج انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. گروه آزمایش به مدت 8 هفته (هر هفته 2 جلسه 45 دقیقه ای) در برنامه تمرینات ادراکی -حرکتی اسپارک شرکت کردند؛ اما برای گروه کنترل در این مدت، هیچ گونه مداخلهای صورت نگرفت. دادههای پژوهش با استفاده از نسخه پیشدبستانی پرسشنامه درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی- فرم والدین جیویا و همکاران (2003) و مقیاس مشکلات رفتاری کانرز (1978) گردآوری شد. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با کمک نرم افزار SPSS-27 تجزیه وتحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد، تمرینات ادراکی-حرکتی اسپارک بر کارکردهای اجرایی و نقص توجه کودکان پیش دبستانی دارای تاخیر رشد مغز تاثیر داشته و این اثرات در طول زمان ثابت مانده است(05/0P <). لذا، تمرینات ادراکی-حرکتی اسپارک می تواند به عنوان ابزاری مفید برای بهبود کارکردهای اجرایی و کاهش نقص توجه در کودکان پیش دبستانی دارای تاخیر رشد مغز مورد استفاده قرار گیرد.کلیدواژگان: تمرینات ادراکی-حرکتی اسپارک، کارکردهای اجرایی، نقص توجه، تاخیر رشد مغز
-
صفحات 192-204زمینه و هدف
کودکان مضطرب دارای مشکلاتی در زمینه تنهایی، روابط میان فردی و سازش یافتگی هیجانی هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کوتاه مدت راه حل محور بر تنهایی، روابط میان فردی و سازش یافتگی هیجانی در کودکان مضطرب انجام شد.
روش پژوهش:
این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کودکان مضطرب مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر قرچک در فصل بهار سال 1403 بودند که 40 کودک با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه گمارده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش کوتاه مدت راه حل محور قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تنهایی راسل و همکاران (1980)، پرسشنامه روابط میان فردی هادسون (1997)، پرسشنامه سازش یافتگی هیجانی رابیو و همکاران (2007) و مقیاس اضطراب کودکان اسپنس (1997) بودند. داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد که بین کودکان مضطرب گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون از نظر هر سه متغیر تنهایی، روابط میان فردی و سازش یافتگی هیجانی تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر، آموزش کوتاه مدت راه حل محور باعث کاهش تنهایی و بهبود روابط میان فردی و سازش یافتگی هیجانی در کودکان مضطرب شد (001/0<p).
نتیجه گیریطبق نتایج، برای کاهش تنهایی و بهبود روابط میان فردی و سازش یافتگی هیجانی در کودکان مضطرب می توان از روش آموزش کوتاه مدت راه حل محور در کنار سایر روش های آموزش استفاده کرد.
کلیدواژگان: آموزش کوتاه مدت راه حل محور، تنهایی، روابط میان فردی، سازش یافتگی هیجانی، کودکان مضطرب -
صفحات 205-217پژوهش حاظر با هدف بررسی رابطه بین بازی های رایانه ای بر میزان رفتار خشونت آمیز و تاثیر آن بر عزت نفس دانش آموزان در مقطع دوره دوم ابتدایی در مدارس ناحیه 2 تبریز انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف، یک تحقیق کاربردی و از نظر روش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان در مقطع ابتدایی در مدارس ناحیه 2 تبریز تشکیل می داد که تعداد آن ها 960 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 275 نفر بدست آمد و نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل پرسش نامه بازی های رایانه ای وانگ و چانگ (2002)، مقیاس عزت نفس کوپر اسمیت (2000) و پرسش نامه رفتارهای خشونت آمیز منصور(1394) بود. در بخش اجرایی این پژوهش، پس از هماهنگی های لازم با آموزش و پرورش در خصوص اهمیت و اهداف مطالعه صحبت شد. پس از جلب همکاری مسئولین، پرسشنامه در اختیار دانش آموزان مقطع ابتدایی قرار داده شد و توضیحات لازم در زمینه تشکیل پرسشنامه ها داده شد و از آنان خواسته شد تا به سوالات مطرح شده در پرسشنامه پاسخ دهند. در این پژوهش، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از شاخص های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، درصد تجمعی و نمودار) و روش های آمار استنباطی (همبستگی و رگرسیون) برای آزمون فرضیات با استفاده از نرم افزار SPSS26 انجام شد. توصیف جنسیت پاسخ دهندگان نشان داد 117 نفر (5/42 درصد) از پاسخ دهندگان دختر و 158 نفر (5/57 درصد) از پاسخ دهندگان پسر بودند. توصیف پایه تحصیلی پاسخ دهندگان نشان داد 50 نفر (2/18 درصد) از پاسخ دهندگان پایه چهارم ابتدایی، 114 نفر (5/41 درصد) پایه پنجم ابتدایی 111 نفر (4/40 درصد) پایه ششم ابتدایی بودند. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون خطی ساده نشان داد بازی های رایانه ای با ضریب رگرسیونی 72/0 می تواند به طور معناداری رفتارهای خشونت آمیز را در بین دانش آموزان پیش بینی کرده ونیزبازی های رایانه ای با ضریب رگرسیونی 89/0- می تواند به طور معناداری میتواند رفتارهای عزت نفس را در بین دانش آموزان پیش بینی نماید.کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، عزت نفس، رفتارهای خشونت آمیز
-
صفحات 218-234
هدف پژوهش پیش بینی بهزیستی تحصیلی براساس هویت تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی: نقش میانجی اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان بود. روش پژوهش ، همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه دختر مقطع متوسطه دوره اول شهر تهران که تعداد آنها حدود 3000نفر بود. نمونه آماری برحسب جدول مورگان نسبت به حجم جامعه، تعداد،301 دانش آموز دختر دوره اول (پایه هفتم و هشتم) متوسطه بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.دانش آموزان بهزیستی تحصیلی تومنین-سوینی و همکاران (2012)، هویت تحصیلی واز و ایزاکسون (2008) ،خودکارآمدی تحصیلی جنینگر و مورگان (1999) و اهمال کاری تحصیلی سولمون وراث بلوم (1984) تکمیل کردند . روایی پرسشنامه ها از طریق روایی ظاهری با استناد به دیدگاه های صاحبنظران و متخصصان تایید شد؛ همچنین پایایی پرسشنامه ها نیز بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، برای چهار پرسشنامه به ترتیب 80/0، 70/، 70/0 و 71/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار AMOS نسخه 26 اانجام شد. نتایج نشان دهنده این بودضریب مسیر کل بین هویت تحصیلی دنباله رو و بهزیستی تحصیلی وضریب مسیر کل بین خودکارآمدی تحصیلی و بهزیستی تحصیلی معنادار بود. هویت تحصیلی دنباله رو و اهمالکاری تحصیلی 16/متغیر بهزیستی تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی و اهمالکاری تحصیلی 18/ از واریانس متغیر بهزیستی تحصیلی را تبیین می کنند. برای بهبود بهزیستی تحصیلی دانش آموزان می توان با برنامه ریزی ها و به کارگیری تدابیر وبرگزاری کلاس های آموزشی در مدرسه میزان خودکارآمدی تحصیلی ،هویت تحصیلی را در آنها تقویت نمود و میزان اهمال کاری تحصیلی را کاهش داد.
کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، بهزیستی تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، هویت تحصیلی، دانش آموزان -
صفحات 235-245زمینه و هدف
تعیین نقش متغیرهای مختلف برای اهداف پیشرفت در دانشجویان از موضوعات پژوهشی مهم است. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه وظیفه شناسی با اهداف پیشرفت با توجه به نقش تعدیل کننده سن و وضعیت تاهل در دانشجویان شهر بابل در کشور عراق اجرا شد.
روش پژوهشروش پژوهش همبستگی در قالب تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجویان شهر بابل در کشور عراق بود. از جامعه آماری مورد اشاره، 258 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه وظیفه شناسی (کاستا و مک کرا، 2008)، پرسشنامه اهداف پیشرفت (میدگلی و همکاران، 1998)، سن و وضعیت تاهل جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی از طریق نرم افزار 26.SPSS استفاده گردید.
یافته هانتایج نشان داد که بین وظیفه شناسی و سن با اهداف پیشرفت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که سن رابطه وظیفه شناسی با اهداف پیشرفت را تعدیل نمی کند، اما وضعیت تاهل رابطه بین وظیفه شناسی با اهداف پیشرفت را تعدیل می کنند (01/0>p).
نتیجه گیریبر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که وظیفه شناسی در کنار سن و وضعیت تاهل متغیرهای با اهمیتی برای افزایش سطح اهداف پیشرفت در دانشجویان عراقی هستند.
کلیدواژگان: وظیفه شناسی، اهداف پیشرفت، سن، وضعیت تاهل، عراق -
صفحات 246-260
هدف از انجام پژوهش حاضر اثربخشی فعالیت های نمایشی، شعرخوانی و داستان گویی در یادگیری مفاهیم کسر درس ریاضی دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی است. روش انجام آن نیمه آزمایشی با سه گروه آزمایش و یک گروه گواه همراه با طرح پیش آزمون و پس آزمون است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه چهارم شهرستان کرج در سال تحصیلی 1403-1402 است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای از بین 4 ناحیه شهرستان کرج، 2 ناحیه و از هر ناحیه 2 مدرسه و از بین کلاس های پایه چهارم هر مدرسه، یک کلاس به صورت تصادفی با حجم نمونه 120 نفر انتخاب و در چهارگروه (سه گروه آزمایش و یک گروه گواه جایگذاری شدند. ابزار جمع آوری داده ها آزمون محقق ساخته درس کسر ریاضی بود که روایی آن توسط متخصصان و پایایی آن با فرمول کودرریچاردسون 82/0 به دست آمد. داده های بدست آمده با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (آزمون کلوموگروف اسمیرنف و تحلیل کوواریانس یک راهه) تحلیل شد و با استفاده از آزمون تعقیبی LSD اثربخشی مداخلات بر مولفه های پژوهش با بهره گیری از نرم افزار SPSS-26 مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها نشان داد میانگین پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه فعالیت های نمایشی، شعر خوانی و داستان گویی افزایش یافته است و میانگین نمرات پس آزمون مفهوم کسر به طور معناداری در گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل (001/0>p، 290/58=f) است.
کلیدواژگان: داستان گویی، فعالیت های شعرخوانی، درس ریاضی، مفاهیم کسر، نمایش -
صفحات 261-274هدف
هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی مهمترین مولفه های طراحی محیط تعاملی بر ارتقا خلاقیت کودکان بود.
روش پژوهش:
در این پژوهش که از نوع کاربردی و ازنظر روش انجام، توصیفی - پیمایشی است و روش انجام به صورت کیفی و کمی است. جامعه آماری در این پژوهش در بخش شناسایی شاخص های طراحی محیط تعاملی موثر بر خلاقیت از نخبگان موضوعی و اساتید دانشگاهی استفاده شده است. در بخش رتبه بندی نیز جامعه آماری پژوهش مریبان مهد کودک های شهر تهران بودند. نمونه گیری در این پژوهش در دو بخش نظرخواهی از کارشناسان و میدانی انجام شد، که 15 مولفه و 85 شاخص از طریق پرسشنامه محقق ساخته ای که بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت تهیه شده، در سال1403 موردنظرسنجی قرارگرفته است. جامعه آماری در این پژوهش در بخش شناسایی شاخص های محیط تعاملی موثر بر خلاقیت از نخبگان موضوعی و اساتید دانشگاهی استفاده شده است. در بخش رتبه بندی نیز جامعه آماری پژوهش مربیان مهد کودک های منطقه یک شهر تهران بودند.که بر اساس فرمول کوکران نمونه آماری آن برابر با 165 نفر از مربیان مهدکودک ها می گردد. تجزیه وتحلیل داده ها پس از گرداوری اطلاعات حاصل از توزیع پرسشنامه ها و واردکردن آن ها در نرم افزار SPSS و Smart pls انجام پذیرفته است.
یافته هابر این اساس از 85 شاخص اولیه شناسایی شده، 71 شاخص از دید نخبگان تایید و شناسایی شد که مبنای تجزیه و تحلیل در بخش کمی قرار گرفت.که پرسشنامه اصلی پژوهش بر اساس آن تدوین و در اختیار جامع آماری نمونه موردی بررسی قرار گرفت. در نهایت نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های طراحی محیط تعاملی موثر بر ارتقا خلاقیت کودکان در 12 دسته طبقه بندی شده اند که به ترتیب اهمیت عبارت بودند از: سرزندگی و شادی، انعطاف پذیری، مشارکت، محیط بازی ، تنوع، فضا، مبلمان، آرامش بخشی، امنیت، رنگ، محیط طبیعی و پیچیدگی.
بحث و نتیجه گیریمهمترین مولفه های طراحی محیط تعاملی بر ارتقا خلاقیت کودکان می باشد که این مولفه با توجه به نتایج جامع آماری که مربیان ومدیران مهدکودک های منطقه یک شهر تهران بودند در 12 دسته طبقه بندی شده اند که به ترتیب اهمیت که به ترتیب عبارت بودند از: سرزندگی و شادی، انعطاف پذیری، مشارکت، محیط بازی ، تنوع، فضا، مبلمان، آرامش بخشی، امنیت، رنگ، محیط طبیعی و پیچیدگی
کلیدواژگان: طراحی محیطی، محیط تعاملی، خلاقیت کودکان
-
Pages 1-23Introduction And Purpose
In Recent Decades, Attention To The Psychological Empowerment Of Employees In Educational Organizations In Order To Enhance Efficiency, Effectiveness, And Productivity Has Been A Significant Focus Of Many Researchers. Therefore, The Main Aim And Issue Under Investigation In This Study Is To Explore The Influential Components Affecting The Psychological Empowerment Of Teachers.
Research MethodologyGiven That This Research Can Inform Decision-Making Related To The Educational System, It Falls Under Applied Research. The Present Study Is Descriptive-Survey In Terms Of Method, Applied In Terms Of Purpose, Cross-Sectional In Terms Of Time Frame, And Quantitative In Terms Of Data Approach. Data Collection Was Conducted In The Field Using A Questionnaire. The Study Population Consisted Of Teachers In District 3 Of Qom, During The Academic Year 1402-1403, With A Sample Size Of 34 Teachers Selected Through Random Sampling. Statistical-Inferential Analysis Was Done Using Spss. The Research Hypotheses Examined The Factors Of Competence, Empowerment, Meaningful Work, And Feedback Based On Age, Education Level, Gender, And Work Experience.Research Tools: To Collect Data, The Spritzer And Mishra Psychological Empowerment Questionnaire Designed By Timornejad Et Al. (2010) Was Utilized. Supervised Training Was Provided To Ensure The Proper Administration Of The Questionnaires.The Data Collected Were Analyzed With A Reliability Coefficient Of 0.95, Indicating Sufficient Reliability For The Empowerment And Performance Assessment Tool.
Execution MethodAfter Preparing The Questionnaire, On The Day Of School Organization, Where Many Teachers Were Present For Organizing Schools In The Education Department Of District 3, Over 200 Questionnaires Were Distributed. Eventually, 150 Questionnaires Remained Blank, And 50 Completed Questionnaires Were Collected. Among These 50, 16 Were Incomplete And Unusable, Leaving A Total Of 34 Valid Questionnaires For Statistical Analysis. A Total Of 18 Women And 16 Men Responded To The Questionnaire.
FindingsBased On The Findings Of This Study, The Hypothesis Of A Significant Competence Difference Between Male And Female Employees In The Organization Is Rejected. The Second Hypothesis, Confirming A Significant And Positive Relationship Between Empowerment And Employee Effectiveness, Is Supported. The Third Hypothesis Indicating A Significant Trust Difference Related To The Age Variable Is Rejected. Moreover, The Fourth Hypothesis Stating A Significant Relationship Between Influential Variables, Autonomy, And Trust Is Confirmed. The Fifth Hypothesis, Indicating Independence Between Gender And Competence, Is Also Confirmed.
Keywords: Psychological Empowerment Of Teachers, Education, Change, Transformation, Productivity -
Pages 24-32Background and purpose
This research was conducted with the aim of analyzing and explaining the relationship between reading poetry and improving students' reading skills from the perspective of elementary school teachers in Quds.
MethodThe descriptive research method is a correlational survey. The statistical population of the research is all primary school teachers of Shahr Quds, 1425 of whom were selected as a sample using Cochran's formula. A simple random method was used to select the samples. In this research, to collect the required data from a researcher-made questionnaire (1402) including four components of creativity in poetry reading, quality of poetry reading, type of poetry, and mental and psychological preparation of teachers and knowledge. Students were used with 33 items. The reliability of the mentioned questionnaire was estimated using Cronbach's alpha formula of 0.71. The analysis of the collected data was done using the Pearson correlation test in SPSS26 statistical software.
FindingsThe results of the research showed that the creativity in poetry reading is 0.652, the quality of poetry reading is 0.641, the type of poetry is 0.359, and the mental and emotional preparation of teachers and students is 0.399 with the improvement of skills Reading in students has a positive and significant relationship. This means that by increasing the amount of each of the studied components; Students' reading skills also improve.
ConclusionAccording to the findings of this research and similar researches conducted inside and outside the country, it should be said that poetry reading is one of the efficient tools to strengthen and improve the reading skills of students, which with its proper use in the country's education system. It can be helpful to pay attention to reading correctly and improving students' learning.
Keywords: Mental, Psychological Preparation, Poetry Reading, Poetry Reading Quality, Reading Skills, Type Of Poetry -
Analyzing the psychology of authority based on the Stanley test: a case study of psychology studentsPages 33-43Introduction
The aim of the present study is to repeat the concept of the obedience to authority test of Stanley Milgram (1963-1974) by controlling the influence of disturbing variables raised by critics such as (the role of laboratory conditions, the believable implementation of deception, the effect of trust in the normal personality of the experimenter, the legroom effect using stimulating and coercive sentences) in a comprehensive plan and also investigating the correlation of two variables of age and gender with the level of obedience to authority.
MethodThe quasi-experimental research method was pre-test-post-test of one group and also of correlation type. The statistical population included all undergraduate students in the field of psychology at Islamic Azad University, Kermanshah branch in the academic year 1401-1402, and using the available sampling method, a class of 30 people from the psychology department was selected as a sample. The research tool included a researcher-made questionnaire. SPSS software version 26 was used for data analysis.
FindingsThe results indicated that 84% of the subjects obeyed the orders of the authority significantly (p=0). Also, there was no correlation (r=0.047-0.008) between the variables of age and gender and the level of obedience.
ConclusionConsidering that in the present study, the influence of disturbing variables that had influenced the results of Milgram's research was controlled, the results obtained showed a high level of obedience in line with Milgram's research.
Keywords: Obedience To Authority, Stanley Milgram, Social Influence -
Pages 44-59Background and purpose
The aim of the current research was to develop a model of strategies and consequences of developing the educational competencies of teachers of physical education and sports sciences faculties in Iraq.
MethodologyThis research was a qualitative research in terms of practical purpose, in terms of descriptive-analytical data collection method and in terms of execution method. In the current research, in order to collect data, 16 articles and interviews with 9 elites were used, and then Strauss and Corbin's method was used to analyze the obtained data.
ResultsBased on the findings from the qualitative results, for strategies there are 72 concepts, 7 sub-categories and 3 main categories (development of personal knowledge, attention to education and classroom and students' growth and development) and for achievements there are 24 concepts, 6 sub-categories and 3 main categories. (development of physical education and sports sciences, improvement of quality of life and cultivation of moral traits) and a total of 374 concepts, 39 subcategories and 15 main categories related to the development of educational competencies of teachers of physical education and sports sciences faculties in Iraq were identified.
ConclusionTherefore, it can be seen that the teachers of the faculties of physical education and sports sciences in Iraq, in addition to the growth, improvement and development of their educational competencies, should also consider the growth and development of students and always try to develop their personal knowledge. to provide them with the best and latest educational materials.
Keywords: Educational Competencies, Physical Education Teachers, Iraq, Sports Science Development -
Pages 60-76
Knowledge management is an important topic in today's management and it is also a continuous strategy to acquire the right knowledge, for the right people and at the right time. The main goal of this research was to predict knowledge management based on knowledge sharing with the mediation of psychological empowerment of principals of primary schools in Malair city. The current research method is a descriptive-correlation type of research. The statistical population of this research included all principals of primary schools in Malair city in the academic year of 2023-2024. The minimum required sample in the PLS method was at least 200 people, which due to the loss of subjects and caution, equal to 230 people were selected by available sampling method, and finally 216 questionnaires were analyzed in the final analysis.. The tools of the current research included the standard questionnaires of knowledge management by Fong and Choi (2009), knowledge sharing by Lin (2007), psychological empowerment of Spirits (1995). Statistical hypotheses were tested through structural equations using the path analysis method. The results of the findings showed that the research model has a good fit; Knowledge sharing with the mediating role of psychological empowerment has an effect on managers' knowledge management; Knowledge sharing has an effect on the psychological empowerment of managers; Knowledge sharing affects managers' knowledge management; Psychological empowerment has an effect on managers' knowledge management.
Keywords: Knowledge Management, Knowledge Sharing, Psychological Empowerment, Elementary School Principals -
Pages 77-87Introduction
research was implemented with the aim of developing a psychological self-care educational model and its effectiveness on the self-compassion of vulnerable teenagers.
Methodmixed research was of an exploratory type, which was used in the qualitative part of the narrative research method and in the quantitative part of the semi-experimental design of pre-test, post-test and follow-up with the control group. population of this research consists of teenage. in the qualitative part, after interviewing samples , theoretical saturation was done in a targeted way, and in the quantitative part, were selected by non-random sampling method. The research tool in the qualitative part of the interview was semi-structured and was used in the quantitative scale of self-compassion.After developing the psychological self-care educational model, the subjects of the experimental group were exposed to the intervention.The data were analyzed using the mixed covariance analysis method.
ResultsIn the qualitative investigation of the phenomenology of the components of self-care after coding the categories, five main themes of intrapersonal psychological self-care capacities, interpersonal psychological self-care, self-care evaluation, facilitators and threats of self-care and psychological self-care strategies were counted. In the quantitative part, the results of the data analysis indicated that there is a significant difference in the scores of the self-compassion variable in the intervention group between the pre-test and post-test stages and the pre-test and follow-up .
Discussionthe educational of psychological self-care focusing on self-efficacy, source of control, emotion regulation and problem solving leads to the improvement of self-compassion of vulnerable teenagers.
Keywords: Psychological Self-Care, Self-Compassion, Vulnerable Teenagers -
Pages 88-98Rhizomatic is a way of thinking that disrupts the more traditional, hegemonic and linear approach that traditionally dominates the educational system and deals with the conceptual changes that can be derived from (creative) thinking. The purpose of the current research was to identify the bases and requirements for designing a curriculum model based on rhizomatic knowledge.The method was qualitative research (thematic analysis). The statistical population consisted of 12 professors and curriculum experts who were selected and participated in the study by purposive sampling method, the intended tool was interview, which validity was checked by triangulation and reliability by Kappa index. Data analysis was done based on the Brown and Clark model and three types of coding: basic themes, organizing themes, and pervasive themes. Results showed the foundations and requirements of designing a curriculum model based on rhizomatic knowledge in primary schools of the country under the influence of 176 basic themes and 23 organizing themes and 4 comprehensive themes (1- attention to the philosophy and basics of the rhizomatic approach 2- fundamental transformation in the planning system Lesson 3- Innovation in the goals and strategies of education and teaching 4- Considering the individual and functional characteristics of students. In order to have a curriculum based on rhizomatic knowledge, the bases and requirements that were identified in the design of the curriculum model based on rhizomatic knowledge should be taken into consideration by the educational system and curriculum planners.Keywords: Curriculum, Rhizomatic Knowledge, Elementary School
-
Pages 99-112Background and Aim
One of the challenges in working with children, compared to adults, is that children and adults live in a different world. Children's problems during development are often associated with adults' inability to understand them, respond to their feelings, or their efforts to establish communication. The present study aims to compare the effectiveness of attachment-based play therapy and parent-child relationship-based play therapy on self-criticism and parental self-efficacy.
MethodsThe current research method is semi-experimental and a pre-test-post-test-follow-up plan (three groups) with two experimental groups and one control group was used to collect data. The statistical population of this research included all the mother-child couples of five to six years old girls and boys with separation anxiety who were registered in preschool centers or kindergartens in the 4th district of Tehran in the academic year of 1402-1401. 45 people were selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental groups (15 people in each group) and a control group (15 people). The game experimental group of attachment-based therapy (including therapeutic games, positive parenting using video feedback (Jaffer, Buckermans-Kranberg, & Eisendoorn, 2008), child therapy (Van Fleet, 2005), cycle of security (Marvin, Cooper, Hoffman, & Powell, 2002) ) for 8 sessions of 90 minutes and the experimental group of play therapy based on the parent-child relationship (including the Landrath method based on improving the parent-child relationship and creating empathy and acceptance from the parents for the child, Bratton and others, 2006). Also 10 sessions 2 The tools used in the present study included self-criticism (Thompson and Zaroff, 2004) and parenting self-efficacy (Domka et al., 1996).
ResultsAnalysis and analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaire was done through SPSS-v24 software in two descriptive and inferential sections (variance analysis with repeated measurements). The findings showed that both interventions used in this research can significantly improve self-criticism and parenting self-efficacy of mothers of children with separation anxiety disorder (P<0.05). with the difference that the amount of change in the internal self-criticism component in the attachment-oriented play therapy group decreased more (F=22.60 and P<0.05). compared to play therapy based on parent relationship (F=33.334 and P<0.05).
ConclusionAccording to the effectiveness of the interventions, it can be said that by using the special techniques of each intervention, both trainings have been able to improve the self-criticism and parental self-efficacy of mothers of children with separation anxiety disorder.
Keywords: Self-Criticism, Parental Self-Efficacy, Attachment-Based Play Therapy, Parent-Child Relationship Therapy, Separation Anxiety Disorder -
Pages 113-125Background and Aim
childhood is one of the sensitive periods in the life of every person; Any mental and physical damage to a child can have an adverse effect on his future. The widespread negative effects of Internet pornography in terms of psychology and legal as a growing problem in today's world, have created many questions about the factors influencing its tendency. In this research, the laws of Iran that have been approved in this field have been reviewed, and their loopholes have been stated, with the hope that in the near future, the legislator will pay more attention to this sensitive segment of the society and put them under his protective umbrella. to give Relying on Iran's criminal justice system, it examines the legal and criminological aspects of computer pornography. The purpose of the current research was child pornography from the criminological perspective of prevention in Iranian criminal law with a view to psychological training for children.
MethodThe current research method was applied in terms of purpose and descriptive and analytical in terms of method. The method of collecting information was using library resources such as books, articles, laws, theses, etc.
ResultsPornography in the general sense means content containing explicit sexual scenes that are mainly presented with the intention of sexual stimulation; It is a phenomenon that has been criminalized in the laws of many countries due to its numerous destructive consequences on public and individual chastity and morality as well as the family center. In Iran's legal system, before the approval of the law on computer crimes in 2008, we were facing a legal gap in the field of computer crimes, until after the approval of this law, the mentioned objections were raised and in articles 14, 15, 16 of the said law, the law The transition has criminalized pornography on the virtual network; Although most countries have considered pornography as a crime only in the context of children, some countries with a different attitude have considered adult pornography as a crime as well. Our legislators also agree with the aforementioned approach and It has absolutely criminalized writing.
Keywords: Pornography, Criminology, Prevention, Criminal Law Of Iran, Teaching Children -
Pages 126-139Background and Aim
Borderline Personality Disorder (BPD) is one of the most common personality disorders, highlighting a pressing need for research due to its profound effects on individuals, families, and society at large. This study aims to investigate the foundational concepts and principles underlying Borderline Personality Disorder.
MethodsThe research utilizes a descriptive-analytical approach based on library resources.
ResultsThe findings indicate that there are numerous contributing factors associated with Borderline Personality Disorder. Certain studies suggest that childhood maltreatment, especially emotional abuse, serves as a significant risk factor in the development of various personality disorders, including BPD. Furthermore, an extremely dysfunctional and chaotic family environment may trigger characteristics linked to Borderline Personality Disorder. Additional research has demonstrated that increased activity in the behavioral inhibition system may make individuals more susceptible to internalizing disorders, while heightened activity in the behavioral activation system can result in impulsive behavior and promote the onset of externalizing disorders.
ConclusionConsidering that feelings of emptiness and persistent anxiety are common in internalizing disorders alongside impulsivity, reckless behavior, and suicidal tendencies found in externalizing disorders, it seems that individuals with Borderline Personality Disorder exhibit heightened sensitivity within both brain-behavior systems.
Keywords: Borderline Personality Disorder, Behavioral Effects, Cognitive Influences, Hereditary Factors -
Pages 140-147The purpose of this study was to investigate the relationship between parenting styles and addiction Potentiality in adolescents. This research was descriptive and correlational. The statistical population of this research was all the male students of public high schools in Zanjan city in the academic year 2023, from which 200 people were selected by convenience sampling. The research tools included addiction readiness scale (Weed et al., 1992) and parenting styles questionnaire (Bamrind, 1991). In order to analyze the data, Pearson's correlation test and multiple regression were used. The results showed that authoritative parenting style had a significant negative relationship with addiction Potentiality and authoritarian and permissive parenting styles had a significant positive relationship with addiction Potentiality (P<0.01). Also, parenting styles were able to predict addiction Potentiality in adolescents (p<0.05). Considering the role of parenting styles in predicting addiction Potentiality, it seems necessary to implement educational workshops based on parenting styles.Keywords: Parenting Styles, Addiction Potentiality, Adolescents
-
Pages 148-159The purpose of this research was to investigate The effectiveness of emotion regulation training on distress tolerance and emotional expressiveness of students with intermittent explosive disorder. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test and follow-up design with a control group. The statistical population of the research included all teenagers aged 12-18 years old with intermittent explosive disorder in 2024 who were studying in Tehran schools. The sample size includes 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) from the statistical population were selected by available sampling method and they were placed in two control and experimental groups. For the experimental group, the emotion regulation training was implemented, while the control group remained on the waiting list. The research tools included Intermittent Explosive Disorder Questionnaire (Coccaro et al., 2017), Disturbance Tolerance Scal (Simons & Gaher, 2005) and Emotion Expression Scale (Penza-Clyve & Zeman, 2002). The data were analyzed using the analysis of variance with repeated measurements and SPSS-27 software. The results showed that the emotion regulation training had a significant effect on distress tolerance and emotional expressiveness in the post-test and follow-up stages. The findings of this research provide useful information regarding the emotion regulation training and psychologists and psychiatrists can use this intervention to improve the distress tolerance and emotional expressiveness of students with intermittent explosive disorder.Keywords: Emotion Regulation Training, Distress Tolerance, Emotional Expressiveness, Intermittent Explosive Disorder
-
Pages 160-172Purpose
The purpose of this study was to compare the effectiveness of neurofeedback-based treatments on the brain networks of primary school children with attention deficit/hyperactivity disorder.
Research methodThe purpose of this research is a quasi-experimental study with a comparison group with random assignment, pre-test-post-test. The purpose of quasi-experimental research is to find possible causes of a behavior pattern. The pre-test and post-test design with control group is one of the experimental designs in which subjects are randomly selected and replaced in different groups using the same method. In this research, neurofeedback-based treatment is considered as an independent variable, and its effectiveness on the brain networks of primary school children suffering from attention deficit/hyperactivity disorder is considered as a dependent variable. The statistical population includes all primary school children with attention deficit/hyperactivity disorder who refer to related centers in Shiraz city. The sample size is 160 people. The sampling method is targeted in such a way that 30 patients were selected from the relevant medical centers that had active treatment cases in the spring and summer season and amounted to 160 cases. The participants were identified and evaluated based on the Connors questionnaire (parent form) as well as clinical interviews with parents and children suffering from attention deficit/hyperactivity disorder.
FindingsThe results obtained from the present study indicate that the neurofeedback intervention has shown the greatest effect in the temporal region on the right side in theta and alpha waves and the theta wave on the opposite side. In the results obtained from the Coherence Quantitative Assessment Scale, it showed the most changes in the Fp1/Fp2 area in delta, alpha and beta waves, as well as F3/F4 in delta, theta and alpha waves to a greater extent, and also in T3/T4 on the delta wave. Also, O1/O2 on theta wave, F7/F8 on beta wave, F7/T5 on alpha wave and C3/C4 were seen to a lesser extent.
ConclusionThe studies showed that neurofeedback along with cognitive tasks was able to reduce the symptoms of attention deficit disorder and hence it is an effective method to reduce the symptoms of this disorder. The results showed the effectiveness of neurofeedback in treating the symptoms of attention deficit disorder and this study found the effect size reported a significant effect for the treatment of attention deficit and impulsivity and a moderate effect size for the treatment of hyperactivity. In many other researches,
Keywords: Neurofeedback, Brain Networks, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder -
Pages 173-191The current research was carried out with the aim of the effectiveness of Spark's perceptual-motor exercises on executive functions and paying attention to the understanding of preschoolers with the degree of brain development. The research method was semi-experimental with a comparison plan of pre-test, post-test and one month follow-up with the control group. The statistical population of the research included all 4-5 year old children with brain development in Tehran who had referred to Mehr neuropsychiatric clinic in 1402-1403. The sample size of the study was 24 people who were selected access sampling based on entry and exit criteria and were randomly assigned to two experimental and control groups. experimental group participated in the Spark perceptual-motor training program for 8 weeks (2 sessions of 45 minutes each week). But for the control group, no intervention was done during this period. The research data were collected using the pre-edited version of the Executive Function-Parent Behavior Rating Questionnaire (Gioia et al., 2003) and the Connors Behavioral Problems Form (1978). The obtained data were analyzed using the statistical test of analysis of variance with mean measure and Bonferroni's post hoc test with the help of SPSS-27 software. The results showed that Spark's perceptual-motor exercises had an effect on executive and functional functions for preschool children with brain development damage and these results remained stable over time (P < 0.05). Therefore, Spark perceptual-motor exercises can be used as a useful tool to improve executive functions and reduce attention in preschool children with brain developmentKeywords: Spark Perceptual-Motor Exercises, Executive Functions, Attention Deficit, Brain Development Delay
-
Pages 192-204Background and aim
Anxious children have problems in the field of loneliness, interpersonal relationships and emotional adjustment. Therefore, the current research was conducted with the aim of investigate the effectiveness of solution-focused brief training on loneliness, interpersonal relationships and emotional adjustment in anxious children.
Research methodsThe study was quasi-experimental with a pretest and posttest design with a control group. The research population was anxious children who referred to counseling centers of Qarchak city in the spring season of 2024 year, which 40 children by purposeful sampling method were selected and randomly assigned to two groups. The experimental group underwent 8 sessions of 60 minutes and the control group remained on the waiting list for training. The research tools were included Russell et al.'s loneliness scale (1980), Hudson's interpersonal relationships questionnaire (1997), Rubio et al.'s emotional adjustment questionnaire (2007) and Spence's children anxiety scale (1997). The research data were analyzed with multivariate analysis of covariance method in SPSS-23 software.
ResultsThe results showed that there was a significant difference between the anxious children of the experimental and control groups in the posttest phase in terms of all three variables of loneliness, interpersonal relationships and emotional adjustment. In other words, solution-focused brief training reduced loneliness and improved interpersonal relationships and emotional adjustment in anxious children (P<0.001),
ConclusionAccording to the results, to reduce the loneliness feeling and improve interpersonal relationships and emotional adjustment in anxious children can be used solution-focused brief training along with other treatment methods.
Keywords: Solution-Focused Brief Training, Loneliness, Interpersonal Relationships, Emotional Adjustment, Anxious Children -
Pages 205-217The current research was conducted with the aim of investigating the relationship between computer games on the level of violent behavior and its effect on the self-steem of students in the second grade of elementary school in the schools of District 2 of Tabriz. The current research was an applied research in terms of its purpose and correlational in terms of its descriptive method. The statistical population of the research was made up of all the students in primary school in the schools of District 2 of Tabriz, whose number was 960. The sample size was 275 people using Cochran's formula and the samples were selected using simple random sampling method. The data collection tools in this research included Wang and Chang's (2002) computer games questionnaire, Cooper Smith's self-esteem scale (2000) and Mansour's violent behavior questionnaire (2014). In the executive part of this research, after the necessary coordination with education, the importance and objectives of the study were discussed. After obtaining the cooperation of the authorities, the questionnaire was given to the primary school students and the necessary explanations were given in the field of questionnaires and they were asked to answer the questions raised in the questionnaire. In this research, to analyze information from descriptive statistics indicators (prevalence, percentage, cumulative percentage and graph) and inferential statistics methods (correlation and regression) were used to test hypotheses using SPSS26 software. The gender description of the respondents showed that 117 (42.5%) of the respondents were female and 158 (57.5%) of the respondents were male. The description of the educational level of the respondents showed that 50 people (18.2%) of the respondents were in the fourth grade of primary school, 114 people (41.5%) were in the fifth grade of primary school, and 111 people (40.4%) were in the sixth grade of primary school. The results of the simple linear regression test showed that computer games with a regression coefficient of 0.72 can significantly predict violent behaviors among students, and computer games with a regression coefficient of -0.89 can significantly predict self-esteem behaviors among students. to predictKeywords: computer games, self-esteem, violent behaviorsKeywords: Computergames, Self-Esteem, Violentbehaviors
-
Pages 218-234
The aim of the research was to Investigating the relationship between academic identity and academic self-efficacy with academic well-being: academic procrastination played a mediating role in studentsThe research method was correlation and structural equation model. The statistical population of all high school girls in Tehran, whose number was about 3000. According to Morgan's table, the statistical sample was 301 first year high school students who were selected by multi-stage cluster sampling method. The students completed the academic well-being questionnaires of Tuominen-Soini& El., (2012)، Was & Isaacson's academic identity(2008), Jinks& Morgan's academic self-efficacy, (1999) and Solomon& Rothblom academic procrastination(1984(. The validity of the questionnaires was confirmed through face validity by referring to the views of experts and experts; Also, the reliability of the questionnaires was obtained based on Cronbach's alpha coefficient for four questionnaires, respectively 0.80, 0.72, 0.70 and 0.71. Data analysis was done with AMOS version 26 software.
ResultsThe results showed that the total path coefficient between academic self-efficacy and academic well-being and the total path coefficient between academic self-efficacy and academic well-being were significant. Pursuing academic identity and academic procrastination explain 0.16 of the academic well-being variable and academic self-efficacy and academic procrastination explain 0.18 of the variance of the academic well-being variable.
ConclusionIn order to improve the academic well-being of students, it is possible to strengthen their academic self-efficacy, academic identity and reduce the amount of academic procrastination by planning and applying measures and holding educational classes in the school.
Keywords: Academic Procrastination, Academic Well-Being, Academic Self-Efficacy, Academic Identity, Students -
Pages 235-245Background & objective
Determining the role of different variables for the achievement goals in students is one of the important research topics. The present study was conducted with the aim of determining the relationship between the conscientiousness and achievement goals with regard to the moderating role of age and marital status in the students from the city of Babylon, Iraq.
Research MethodResearch method was correlation in the form of hierarchical regression analysis. The statistical population of research included all third and fourth semester bachelor degree students in psychology studying in Babylon University in Iraq. From the mentioned statistical population, 258 students were selected by convenience sampling method. The data were collected by using conscientiousness questionnaire (Costa & McCrae, 2008), achievement goals questionnaire (Midgley et al, 1998), age and marital status. To analyze the data, Pearson's correlation coefficient and hierarchical regression analysis were used by SPSS 26 software.
ResultsThe results showed that there is a positive and significant relationship between the conscientiousness and age with achievement goals (p<0.01). The results of hierarchical regression analysis showed that age does not moderate the relationship between conscientiousness and achievement goals, but marital status moderates the relationship between conscientiousness and achievement goals (p<0.01).
ConclusionBased on the results of the present study, it can be concluded that, along with age and marital status, conscientiousness are important variables for increasing the level of achievement goals in the students from the city of Babylon, Iraq.
Keywords: Conscientiousness, Achievement Goals, Age, Marital Status, Iraq -
Pages 246-260
The present study aims to investigate the effectiveness of theatrical activities, poetry recitation, and storytelling in learning fractional concepts in the mathematics curriculum for fourth-grade elementary students. The present study is applied research with a quasi-experimental design involving three experimental groups and one control group, using a pretest-posttest approach. The statistical population includes all fourth-grade male students in Karaj during the academic year 1402-1403 (2023-2024). Using a multi-stage cluster random sampling method, 2 out of 4 districts in Karaj were selected, and 2 schools were chosen from each district. One class was randomly selected from the fourth-grade classes in each school, resulting in a total sample size of 120 students, who were then assigned to four groups (three experimental groups and one control group). . The collected data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov test and one-way ANCOVA). The effectiveness of the interventions on the research components was compared using the LSD post-hoc test, with the analysis conducted using SPSS-26 software. Results The results showed that the mean posttest scores were increased compared to the pretest scores in the drama activities, poetry recitation, and storytelling groups. Furthermore, the mean posttest scores on the fraction concept were significantly higher in the experimental groups compared to the control group. Therefore, the main research hypothesis was confirmed. The results of the post-hoc test revealed that the drama activity had a greater effect compared to the poetry recitation and storytelling activities.
Keywords: Storytelling, Poetry Recitation Activities, Fraction Concepts, Drama Mathematics -
Pages 261-274Purpose
The purpose of this research was to identify and prioritize the most important components of designing an interactive environment to promote children's creativity.
Research methodIn this research, which is descriptive-surveillance in terms of applied type, three characteristics of the child's space, including "curiosity", "play" and "imagination" and three important characteristics of the interactive space, including "flexibility", Complexity and diversity", "Motivability", with 23 components through a researcher-made questionnaire prepared based on the five-point Likert spectrum, was surveyed in 1401. The statistical population of the research is the teachers of 35 selected kindergartens in Niavaran, Tehran, with the number of 426 teachers, and according to the Cochran formula, the statistical sample is equal to 202 people. After collecting the information obtained from the distribution of the questionnaires and entering them into the SPSS software, the data analysis has been done using the sample t-test.
FindingsAccording to the opinion of experts, 71 items had appropriate validity, based on which the main questionnaire of the research was compiled and examined in the hands of the sample. Finally, according to the opinion of the elites, the indicators of interactive environment design effective on children's creativity were identified, and based on the opinions of experts, the three components of relaxation, vitality and happiness, and atmosphere were ranked one to three, and these components were analyzed.
Discussion and conclusionThe results of the research showed that in the relaxation variable, the most important thing is compliance with acoustic principles, lighting, scale, smooth surfaces, walls with different textures and warm colors. Also, in the variable of vitality and happiness, all items have the same importance. Also, the results show that in the space variable, the most important items are the personalization of spaces with crafts and the use of fun and exciting lighting.
Keywords: Environmental Design, Interactive Environment, Children', S Creativity