فهرست مطالب

نشریه نظریه و عمل در برنامه درسی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا گویا * صفحات 1-8

    در گذشته، دانشمندان و اندیشمندان، پس از رسیدن به ایده هایی که نسبت به قابلیت مشکل گشایی یا ترسیم افق های نوین توسط آنها قانع می شدند، همچنین با نتایجی که به دست می آوردند، اقدام به نشرشان می کردند. این کار معمولا به صورت روایت سینه به سینه نقل می شد، در دارالعلم ها به بحث گذاشته می شد، علاقه مندان به علم و تفکر آنها را تقریر می کردند، مناقشه و مجادله و مباحثه می کردند و پس از صیقل یافتن ایده ها و راستی آزمایی نتایج، مکتوب می شدند. هدف از مکتوب شدن، هم خیر عمومی، هم آموزش و هم تداوم پژوهش ها و «لازمه هستی» حکیمان و دانشمندان بود. ازطریق در دسترس قرارگرفتن این مکتوبات، خوراک فکری ارزشمندی برای سایر جویندگان علم فراهم می شد. ایشان با فهم و درک و نقد و بررسی آن ایده ها و نتایج، به تقریر و حاشیه نویسی و نقدشان می پرداختند، در مدرسه ها/دارالعلم ها تدریس شان می کردند و با بحث و گفت وگو پیرامون آنها، به ارتقا و توسعه شان کمک می کردند. یعنی هدف از هرنوع انتشاری در حوزه تمدنی ایران بزرگ و در فرهنگ ایرانی-اسلامی، نخست آشنا کردن جویندگان علم، با تازه ترین دستاوردهای علمی بود تا آن یافته ها به کار آیند و زندگی انسان را بهبود ببخشند. از آن گذشته با اشتراک گذاری ایده ها، از بازتاب های نقادانه کسانی که بدون تبعیض و محدودیت به تحصیل علم مشغول بودند، بستری برای تبادلات علمی ایجادکنند و با فراهم نمودن امکان نشر شفاهی و مکتوب کارهای انجام شده، مشعل علم را زنده نگهدارند و باعث ارتقای آن شوند.

  • فیروز محمودی*، فاطمه اقدم تبار، رحیم بدری گرگری صفحات 9-40
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ماهیت علم در کتاب های زیست شناسی دوره دوم متوسطه رشته علوم تجربی با استفاده از چارچوب «رویکرد شباهت خانوادگی» اردوران و داگر بود. این چارچوب با سه جنبه و 11 مولفه، به تبیین ماهیت علم می پردازد. جنبه شناختی - معرفتی دارای چهار مولفه دانش علمی، روش ها و قوانین روش-شناختی، اقدام علمی، اهداف و ارزش های علم، جنبه اجتماعی - نهادی متشکل از چهار مولفه فعالیت های حرفه-ای، اخلاق علمی، ارزش اجتماعی، انتشار و تائید اجتماعی جنبه سیستم های نهادی است که از سه مولفه نظام-های مالی، ساختار قدرت های سیاسی و سازمان ها و تعاملات اجتماعی تشکیل شده است. روش پژوهش توصیفی بود و محتوای کتاب های زیست شناسی پایه های دهم و یازدهم و دوازدهم رشته علوم تجربی، بر اساس سه جنبه و 11 مولفه رویکرد شباهت خانوادگی، بررسی شدند. یافته ها نشان داد که بخش اصلی محتوای این سه کتاب، به جنبه شناختی-معرفتی با درصد فراوانی 49/ 97 اختصاص دارد. پس از آن جنبه اجتماعی - نهادی با 25/2 و جنبه سیستم های نهادی با 24/0، در ردیف های دوم و سوم قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهد که کتاب های زیست شناسی دبیرستان به طور قابل توجهی بر اجزای شناختی-معرفتی علم تاکید دارند و ممکن است ابعاد اجتماعی و نهادی را کمتر نمایان کنند، که این امر می تواند بر درک جامع دانش آموزان از ماهیت علم تاثیر بگذارد. بنابراین ضرورت دارد به سایر مولفه های ماهیت علم در کتاب های درسی به صورت متوازن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ماهیت علم، رویکرد شباهت خانوادگی، دوره دوم متوسطه، کتاب های زیست شناسی رشته علوم تجربی
  • احسان علی نیا بنگر*، محمدرضا نیلی احمدآبادی، مهدی واحدی صفحات 41-64

    در پژوهش حاضر، محتوای کتاب درسی علوم تجربی پایه ششم ابتدایی و راهنمای معلم مربوط با هدف شناسایی وضعیت موجود آموزش مهارت های فرآیند علمی مورد تحلیل قرار گرفت. پس از تدوین طرح کدگذاری، تحلیل محتوای متن، تصاویر و فعالیت های کتاب ها با واحد ثبت مضمون به روش آنتروپی شانون انجام گردید. روایی و پایایی ابزار تحلیل محتوا با کمک نظر متخصصان و مقادیر کاپا بین 627/0 و 871/0 تایید شد. طبق نتایج بدست آمده، مهارت های تعریف عملیاتی به ترتیب با وزن 4315/0 و 4708/0 و رابطه مکان و زمان با وزن 2158/0 و 4708/0 به عنوان مهم ترین مهارت ها در کتاب درسی و راهنمای معلم بوده و از توجه کافی به مهارت های استنتاج به ترتیب با وزن 0042/0 و 0015/0 و ارتباطات با وزن 0014/0 و 0035/0 در کتاب درسی و راهنمای معلم غفلت شده است. نتایج تحلیل محتوا حاکی از عدم وجود تعادل در پوشش مهارت های فرآیند علمی در برنامه درسی است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، راهنمای معلم، علوم تجربی، کتاب درسی، مهارت های فرایند علمی
  • فرزانه تاری، مرضیه دهقانی*، نصیبه تاری صفحات 65-96
    هدف تحقیق حاضر، شناسایی عوامل موثر در انتخاب رشته علوم انسانی است. متناسب با این هدف، روش روایت پژوهی از نوع خودشرح حال نویسی استفاده شد. منبع گردآوری داده های این تحقیق، خاطره ها و روایت های دوران تحصیل محقق بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل مضمون انجام شد. در مجموع چهار مضمون اصلی (عوامل آموزشی، فردی، خانوادگی و محیطی) و 19 مضمون فرعی در دو محور شناسایی شد. یافته ها در بخش عوامل موثر قبل و حین انتخاب رشته شامل عدم تعلق به مدرسه، نقش معلمان، تاثیر نمرات درسی، هدایت تحصیلی، کسب نتایج موفق، برخورداری از استعداد ادبی، ترس از شکست، هدفمندی، علاقه و رغبت، حمایت و پشتیبانی، سوابق تحصیلی و آینده نگری شغلی بود. هم چنین در بخش عوامل مرتبط پس از انتخاب رشته، کسب نتایج موفق، دریافت بازخورد مثبت، تشکیل هویت، کاهش انگیزه، شک و تردید، رضایت والدین، انتظارات بالا و برداشت نادرست بدست آمد که بیانگر پیامدهای مثبت و منفی این انتخاب بوده است.
    کلیدواژگان: انتخاب رشته، هدایت تحصیلی، علوم انسانی، روایت پژوهی
  • سعدالله کاظمی، علیرضا عصاره*، محمدرضا امام جمعه صفحات 97-144
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی مدل برنامه درسی توسعه پایدار در دانشگاه فرهنگیان و بررسی پیشایندها و پیامدهای آن انجام پذیرفت. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی، بر مبنای ماهیت داده ها کیفی از نوع تحلیل محتوا بود. مشارکت کنندگان، شامل خبرگان آکادمیک و سازمانی بودند. برای تعیین حجم نمونه 20 مصاحبه شونده با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند  انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد. روایی و پایایی ابزار مورد سنجش و تایید شد. روش تحلیل داده ها تحلیل مضمون شامل مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر بود. در این پژوهش، عناصر برنامه درسی توسعه پایدار شامل هدف، محتوا، روش تدریس و ارزشیابی؛ پیشایندها شامل عوامل سازمانی، آموزشی و محیطی؛ پیامدها شامل یادگیری و توسعه حرفه ای بود. درنهایت با توجه به عوامل شناسایی شده مدل پژوهش ترسیم گردید که از اعتبار مطلوبی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش عالی و توسعه پایدار
  • محمد محمودی بورنگ، محمد اکبری*، محسن آیتی صفحات 145-186
    هدف پژوهش حاضر، بررسی الگوی جاری یادگیری مادام العمر در دانشگاه فرهنگیان است. این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش داده بنیاد انجام گرفت. جامعه آماری شامل کلیه اساتید، دانشجویان و مدیران دانشگاه فرهنگیان استان خراسان جنوبی بود، که با شیوه نمونه گیری هدفمند و از نوع ملاک محور، 29 نفر برای مشارکت در پژوهش انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. به منظور اعتبارسنجی و تامین روایی و پایایی یافته های پژوهشی از معیارهای 4 گانه لینکن و گوبا استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دهنده بیست مفهوم محوری بود، که با توجه به مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین (2008) در قالب، پدیده محوری پژوهش (تمرکزگرایی و ضعف در فرهنگ سازی یادگیری مادام العمر)، شرایط علی، راهبردها، عوامل زمینه ای و عوامل مداخله گر گزاش شد.
    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، یادگیری مادام العمر، برنامه درسی
  • جواد حاتمی*، نفیسه اصفهانی صفحات 187-214
    هدف پژوهش حاضر، تبیین و اعتباربخشی چارچوب مفهومی الگوی برنامه درسی سواد مالی برای دانش آموزان دوره متوسطه اول بود. بدین منظور از روش های تحلیل اسنادی، تحلیل محتوای مضمونی و تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. منابع لازم برای گردآوری داده ها، 90 منبع داخلی و خارجی شامل کتاب ها و مقالات و متخصصانی بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. توصیف و تحلیل محتوا و اعتباربخشی آنها، با روش سه سویه سازی صورت پذیرفت. یافته ها مشتمل بر شش مولفه اصلی کسب درآمد، خرید کالا و خدمات، پس انداز، استفاده از اعتبار، سرمایه گذاری مالی و حفاظت و بیمه بود. همچنین 38 زیرمولفه شناسایی شد و بر اساس آن،ها الگوی اولیه برنامه سواد مالی طراحی گردید. برای اعتباریابی الگوی برنامه درسی سواد مالی، یک گروه کانونی شامل هفت متخصص امورمالی، شش متخصص برنامه درسی و دو معلم باتجربه دوره متوسطه اول تشکیل شد و نظرات آنان از جمله ویژگی های جامعیت، فراگیرمحوری و انعطاف پذیری، در برازش الگوی نهایی لحاظ شد. واژگان کلیدی: برنامه درسی سواد مالی، دوره اول متوسطه، مولفه های الگوی سوادمالی، رویکرد کیفی، تحلیل اسنادی
    کلیدواژگان: برنامه درسی سواد مالی، دوره اول متوسطه، مولفه های الگوی سوادمالی، رویکرد کیفی، تحلیل اسنادی
  • مجتبی اسدی، رضا حیدری قزلجه* صفحات 215-242
    در این مقاله، تاثیر تدریس ریاضی با رویکرد حل مسائل بازپاسخ بر ارتقای مهارت های مدل سازی ریاضی دانش آموزان بررسی شد و روش پژوهش، شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش و گواه بود. نمونه مورد مطالعه، 64 نفر از دانش آموزان پایه هشتم یک مدرسه در استان البرز در سال تحصیلی 1402-1401 بود که نویسنده اول، معلم ریاضی آنها بود. براساس نمرات ریاضی نوبت اول که پیش-آزمون محسوب شد، دانش آموزان به طور تصادفی در دوکلاس 32 نفری همگن به عنوان گروه آزمایش و گروه گواه قرارگرفتند. اجرای پژوهش در پایان سال تحصیلی و پس از اتمام کتاب درسی بود. در انتخاب مسئله ها، از محتوای تمام استفاده شد. دانش آموزان گروه آزمایش، در پنج جلسه با رویکرد حل مسائل بازپاسخ مبتنی بر چارچوب مونرو (2015) شرکت کردند و دانش آموزان گروه گواه، در پنج جلسه، به حل مسائل معمولی ریاضی پرداختند. ابزار جمع آوری داده ها در پس آزمون، یک مسئله مدل سازی بود. برای تجزیه و تحلیل راه حل های دانش آموزان، از چرخه اصلاح شده مدل سازی بلوم  (2011) استفاده شد. نتایج نشان داد که دانش آموزانی که تجربه حل مسائل بازپاسخ را کسب کردند، عملکرد بهتری در حل مسئله مدل سازی داشتند و راهبردهای متنوع تر و خلاقانه تری را به کار بردند. نتیجه گیری این پژوهش این است که مسائل بازپاسخ، نقش موثری در ارتقای مهارت های مدل سازی ریاضی دانش آموزان پایه هشتم دارند.
    کلیدواژگان: مسائل بازپاسخ، گفتمان ریاضی، تفکر واگرا، مدل سازی ریاضی، برنامه درسی ریاضی
  • سهیلا غلام آزاد*، مریم محسن پور صفحات 243-286
    پژوهش حاضر با هدف سنجش کیفیت درک دانش آموزان از مفاهیم و مهارت های پایه ریاضی در پایان دوره اول ابتدایی، متاثر از چالش های آموزش در دوران همه گیری کرونا انجام شد. این مطالعه با توجه به ماهیت و هدف اصلی آن، از نوع توصیفی - تحلیلی است. در روند اجرا، ابتدا مفاهیم و مهارت های شناختی پایه ریاضی به عنوان هسته اصلی برنامه درسی ریاضی به تفکیک پایه ها استخراج و اعتباربخشی شده و به عنوان چارچوب مفاهیم ریاضی دوره اول ابتدایی مورد استفاده قرار گرفت. ابزار اصلی گردآوری داده ها در این مطالعه، آزمون سنجش دانش ریاضی کسب شده دانش آموزان در پایان دوره اول ابتدایی است. جامعه مورد بررسی این مطالعه دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی مدارس دولتی در سطح کل کشور بودند که در سال تحصیلی 99-1398، همزمان با شروع همه گیری کرونا، آموزش دوره ابتدایی را در پایه اول شروع کرده بودند. نمونه این مطالعه از دانش آموزان و معلمان هفت استان انتخاب شدند. در مجموع 1186 دانش آموز که در سال تحصیلی 1402-1401 در پایه چهارم تحصیل می کردند در این مطالعه شرکت داشتند. بر اساس یافته های سنجش انجام شده در این پژوهش نتیجه شد که اکثر دانش آموزان مفاهیم اساسی در برنامه درسی ریاضی دوره اول ابتدایی را در حد انتظار کسب نکرده اند. در پایان، با توجه به نتایج به دست آمده راهکارهای اصلاحی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی ریاضی، دوره اول ابتدایی، بحران همه گیری کرونا
  • مرتضی بازدار قمچی قیه*، کوروش فتجی واجارگاه صفحات 287-306

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه رویکرد برنامه درسی سایه با برنامه درسی پنهان و نسبت حضورشان در برنامه درسی رسمی بود که ازنظر مفهومی، مشابهت زیادی باهم دارند. رویکرد این پژوهش کیفی و از نوع جستارنظرورزانه  بود و داده ها به روش اسنادی گرداوری و به روش تاملی بررسی و تحلیل شدند. براساس یافته های این پژوهش، برنامه درسی پنهان در سطوح مختلف از قبیل کلاس درس، مدرسه  و سیاست گذاری کلی نظام آموزشی، جایگاه مشخصی در برنامه درسی رسمی ندارد. درحالی که برنامه درسی سایه، حضور محسوسی داشته و در مقابل برنامه درسی رسمی قرار می گیرد. دانش آموزان الزاما از وجود برنامه درسی پنهان، آگاهی ندارند، اما طراحان برنامه درسی و سیاست گذاران آموزشی در سطح کلان، با آگاهی از این ظرفیت استفاده کرده و معمولا طراحی آن هدفمند است. یافته دیگر این بود که هم دانش آموزان و هم تدوین کنندگان برنامه های درسی و سیاست‏گذاران آموزشی، نسبت به برنامه درسی سایه آگاهی دارند و باوجودی که آن را به رسمیت نمی‏شناسند، و در مواقعی از آن دفاع می کنند. همچنین، برنامه درسی سایه به شکل تجربه، عمل، رفتار و تعاملات اجتماعی نمود پیدا می‏کند، درحالی که برنامه درسی پنهان، ماهیتی ضمنی و مستتر در برنامه درسی رسمی دارد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی سایه یا زیرزمینی، برنامه درسی پنهان، دستاوردهای مفهومی
  • مهدی محمدی*، راضیه شیرین حصار، رضا ناصری جهرمی صفحات 307-364

    هدف اصلی از انجام این پژوهش، شناسایی مولفه های موثر در بقا یا عدم بقای یک برنامه درسی در آموزش عالی بود. رویکرد پژوهشی در این مطالعه سنتز پژوهی و روش آن مرور ارزیابانه بود که بر اساس آن ابتدا کلمات کلیدی شامل ارزشیابی برنامه درسی، کیفیت برنامه درسی، بقای برنامه درسی و زیست پذیری برنامه درسی به صورت فارسی و لاتین در پایگاه های معتبر فارسی و لاتین جستجو شدند و نهایتا 31 منبع مشخص شده و پس از تحلیل محتوای این منابع، چارچوب بقای برنامه درسی مشتمل بر دو مضمون سازمان دهنده تسهیل گران بقای برنامه درسی (یا همان استانداردهای کیفیت و اعتباربخشی برنامه درسی) و موانع یا بازدارندگان بقای برنامه درسی (یا همان موانع عدم تحقق کیفیت برنامه درسی) طراحی گردید. اعتبار داده ها با استفاده از سه تکنیک اعتبارپذیری، انتقال پذیری و همسوسازی داده ها و اعتماد به داده ها با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات و همسوسازی پژوهشگران تائید شد

    کلیدواژگان: بقای برنامه درسی، تسهیل گری برنامه درسی، بازدارندگی برنامه درسی. کیفیت برنامه درسی، ارزشیابی
  • یونس امیراحمدی*، سعید ضرغامی همراه، یحیی قائدی صفحات 365-394
    :  این مقاله براساس پژوهشی است که هدف آن، طراحی یک برنامه درسی علوم برای دوره ابتدایی، بر مبنای فلسفه واقع گرایی استعلایی[1] باسکار است. این مطالعه به روش استنتاجی و برمبنای واقع گرایی هستی شناختی، نسبی گرایی معرفت شناختی و عقلانیت داوری به عنوان هسته مرکزی واقع گرایی استعلایی، انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که اهداف آموزش علوم شامل بهبود تصورات دانش آموزان از ماهیت علم، پرورش تفکر انتقادی، پرورش تفکر خلاق، پرورش مهارت های فرایندی و توجه به فراورده های علم است. در انتخاب محتوا برای این برنامه، قابلیت جرح و تعدیل دانش علمی و اهمیت حقایق علمی، هم زمان درنظر گرفته می شود. در این برنامه، یادگیری فرایند ساخت دانش توسط دانش آموز و مبتنی بر دانش قبلی وی و در تعامل اجتماعی  اتفاق می افتد و در دنیای واقعی، معنا می یابد. در این فرایند، معلم نقش تسهیل کننده را دارد. همچنین ارزیابی از آموخته های دانش آموزان فرایندی نظام مند، کل نگر و مکمل یادگیری محسوب می شود. [1] Transcendental Realism
    کلیدواژگان: رئالیسم استعلایی باسکار، آموزش علوم، عناصر برنامه درسی علوم دوره ابتدایی
  • زهرا گویا * صفحات 395-426

    در دو دهه اخیر، رشته ریاضی در آموزش عمومی و آموزش عالی ایران، با کاهش چشمگیر متقاضیان روبه رو شده است از طرف دیگر، در دوران همه گیری کووید-19، دانش آموزان و دانشجویان با دسترسی بیشتر و بی واسطه به منابع، یادگیری را یاد گرفتند و به اهمیت آموزش شخصی سازی شده پی بردند. افزون براینها، توسعه تکنولوژی های دیجیتال و هوش مصنوعی نیز بازارکار را متحول نمود. دراین مقاله، نویسنده به روش خود-زیست نگاری و با عنایت به تغییرهای ایجادشده و تجربه زیسته خود در دوران همه گیری که شامل تدریس مجازی، مطالعه روزانه تحولات در سطح جهانی و به اشتراک گذاشتن آنها با جامعه آموزشی از طریق بیش از 40 وبینار و چندین مصاحبه در مطبوعات و خبرگزاری ها بود، چارچوبی برای رویکرد استم به مثابه گزینه ای برای مواجهه واقع بینانه با بحران کاهش ورودی ها به رشته ریاضی در مدرسه و دانشگاه نموده است. یافته اصلی این پژوهش این است که شناخت تغییرات ایجادشده در باورها و عادت های ذهنی مخاطبان نظیر آموزش شخصی سازی شده و تحولات عظیم در حوزه ریاضی و نیازمندی های بازارکار پررقیب و ناپایدار و پرخواسته، تداوم اجرای برنامه های درسی کلاسیک و تک ساحتی موجود، این بحران را عمیق تر می کند. این پژوهش به این نتیجه گیری رسید که رویکرد تلفیقی استم، گزینه ای برای رویارویی با این بحران است.

    کلیدواژگان: کاهش ورودی به رشته ریاضی، رویکرد تلفیقی، آموزش استم، هوش مصنوعی، بازار کار جدید
|
  • Zahra Gooya * Pages 1-8

    چکیده [English]In the past, scholars and thinkers would publish their ideas after they had reached conclusions that convinced them of their problem-solving capabilities or of outlining new horizons. This was typically done through oral narration, discussion in scholarly institutions, and presentations by those interested in science and thought. They would engage in debates, disputes, and discussions, and after refining their ideas and verifying the results, these ideas be documented. The purpose of documentation was not only for public good but also for education and the continuation of research — a "necessity of existence for sages and scientists. By making these writings accessible, valuable intellectual nourishment was provided for other seekers of knowledge. They would engage with these ideas critically—analyzing, commenting on them—and teaching them in schools or scholarly institutions while fostering their advancement through discussion and dialogue.
    Thus, the goal of any form of dissemination within the vast civilization of Greater Iran and within Iranian-Islamic culture was primarily to familiarize seekers of knowledge with the latest scientific achievements so that those findings could be applied to improve human life. Furthermore, by sharing ideas without discrimination or restriction to those pursuing knowledge, a foundation created for scientific exchanges. By facilitating both oral and written publication of completed works, they aimed to keep the flame of science alive while contributing to its advancement.

  • Firooz Mahmoodi *, Fatemeh Aghdam Tabar, Rahim Badri Gargari Pages 9-40
    for senior high school students in the experimental sciences. Utilizing a descriptive content analysis, the research scrutinizes three volumes of biology textbooks published in 2018. The analytical framework employed is the Family Resemblance Approach by Erduran and Dagher. Textbook sentences were coded according to eleven categories of the Family Resemblance Approach, and data analysis was conducted using descriptive statistics and Shannon’s entropy. The findings reveal that out of 4,912 units of analysis, the Cognitive-Epistemic System (comprising aims and values, methods and methodological rules, practices, and knowledge) dominates with a frequency percentage of 97.49%. In contrast, the Social-Institutional System (including social certification and dissemination, professional activities, scientific ethos, and social values) accounts for 2.25%, and the Institutional Systems Aspect (encompassing political power structures, financial systems, and social organizations and interactions) constitutes a mere 0.24% of the analyzed units. Overall, the analysis indicates that high school biology textbooks predominantly emphasize the cognitive-epistemic components of science over the institutional-social aspects. The findings suggest that high school biology textbooks significantly prioritize the cognitive-epistemic components of science, potentially underrepresenting the social and institutional dimensions, which may impact students’ holistic understanding of the nature of science. Therefore, it is necessary to address other components of the nature of science in textbooks in a balanced manner.
    Keywords: Nature Of Science, Family Resemblance Approach, High School, Biology Textbooks In Experimental Sciences
  • Ehsan Alinia Bengar *, Mohammadreza Nili Ahmadabadi, Mahdi Vahedi Pages 41-64

    In the current research, the content of the sixth-grade science textbook and related teacher's guide was analyzed to identify the current situation of teaching science process skills. After developing the coding scheme, the content analysis of the books was done with the Theme registration unit using the Shannon entropy method. The validity and reliability of the content analysis tool was confirmed with the help of experts and Kappa values between 0.627 and 0.871. According to the obtained results, operational definition with a weight of 0.4315 and 0.4708 and space and time relationship with a weight of 0.2158 and 0.4708 are the most important skills, and deduction with a weight of 0.0042 and 0.0015 and communication with a weight of 0.0014 and 0.0035 have been neglected in the textbook and teacher's guide respectively. The results of content analysis indicate a lack of balance in the coverage of science process skills in the curriculum.

    Keywords: Content Analysis, Teacher', S Guide, Science, Textbook, Science Process Skills
  • Farzaneh Tari, Marzieh Dehghani *, Nasibe Tari Pages 65-96
    The purpose of this research is to identify the factors affecting the choice of humanities field. Parallel to this aim, the narrative-research method of the autobiography type was used. The source of data was the researcher's memories and narratives during his studies. Data analysis was done according to thematic analysis. In total, four main themes (educational, individual, family and environmental factors) and 19 sub-themes in two axes were identified. Findings in the first section include not belonging to school, the role of teachers, the effect of academic grades, academic guidance, achieving successful results, possessing literary talent, fear of failure, purposefulness, interest and desire, Family support, family educational background and Career prospects. Also, in the second section, obtaining successful results, receiving positive feedback, forming an identity, reducing motivation, doubt, parental satisfaction, high expectations, and misconceptions were obtained, which indicate the positive and negative consequences of this choice.
    Keywords: Choice Of Field, Academic Guidance, Humanities, Narrative Inquiry
  • Sadollah Kazemi, Alireza Assareh *, Mohammad Reza Emam Jome Pages 97-144
    The current research was conducted with the aim of designing and validating the sustainable development curriculum model in Farhangian University and investigating its antecedents and consequences. The research method was applied according to the objective, based on the nature of the qualitative data of the content analysis type. The participants included academic and organizational experts. To determine the sample size, 20 interviewees were selected using non-random sampling method. Semi-structured interviews were used to collect research data. The validity and reliability of the tool was measured and confirmed. The method of data analysis was thematic analysis including basic, organizing and comprehensive themes. In this research, the elements of the sustainable development curriculum including the goal, content, teaching method and evaluation; Antecedents include organizational, educational and environmental factors; Outcomes included learning and professional development. Finally, according to the identified factors, the research model was drawn, which had favorable validity.
    Keywords: Curriculum, Higher Education, Sustainable Development
  • Mohammad Mahmoodi Boorang, Mohammad Akbari *, Mohsen Ayati Pages 145-186
    The purpose of this research is to investigate the current model of lifelong learning in Farhangian University. This research was conducted with a qualitative approach and using the grounded theory method. The statistical population included all the professors, students and administrators of Farhangian University of South Khorasan province, and 29 people were selected to participate in the research with a purposeful and criteria-based sampling method. The data collection method was a semi-structured interview, which was used to analyze the data using an open, central and selective coding method. In order to validate and ensure the validity and reliability of the research findings, the four criteria of Lincoln and Guba were used. The results of the research showed twenty central concepts, which according to the paradigm model of Strauss and Corbin (2008) in the form of the central phenomenon of the research, causal conditions, strategies, contextual and intervening factors.
    Keywords: Farhangian University, Curriculum, Lifelonglearning (3L)
  • Javad Hatami *, Nafiseh Esfahani Pages 187-214
    Designing and Validating a Conceptual Framework of the Financial Literacy Curriculum for the 1st Cycle of Secondary Education in IranAbstractThe aim of the current research was to design and validate a conceptual framework of the financial literacy curriculum for the 1st cycle of secondary education in Iran. The research approach was qualitative, and the data collected through relevant documents according to the research key words in the time interval of 2000-2020 in which, 90 documents were classified. After identifying the components of the financial literacy framework, via a focus group including 15 specialists in different fields related to literacy and finance, the designed framework was validated. The finalized framework included six main components and 38 sub-components. The six components consisted of earning, purchasing of goods and services, savings, using of credit, financial investment and protection and insurance. Keywords: Conceptual Framework, Financial Literacy Curriculum, 1st Cycle of Secondary Education, Components of Financial Literacy, Qualitative Approach, Document Analysis.
    Keywords: Conceptual Framework, Financial Literacy Curriculum, 1St Cycle Of Secondary Education, Components Of Financial Literacy, Qualitative Approach, Document Analysis
  • Mojtaba Asadi, Reza Heidari Ghezeljeh * Pages 215-242
    The purpose of this research was to investigates the impact of teaching mathematics through open-ended problems on enhancing students’ mathematical modeling skills. The study was conducted using a quasi-experimental method, with two experimental and control groups. The sample included 64 Grade 8 students in one of the cities of Alborz province during the 2022-2023 academic year. The students were divided into two homogenious classes of 32, based on their first mathematics exam scores as pre-test. The research conducted at the end of school year and after the curriculum was covered fully. The experimental group participated in five sessions using open-ended problems that required mathematical modeling skills. The control group received five sessions of solving routine mathematics problems. The data collected at the post-test via a mathematical modeling problem. Students’ solutions were evaluated based on Blum’s (2011) modified modeling cycle. The results showed that students who worked on open-ended problems that required modelling skills, performed better and employed more creative strategies in solving the post-test mathematics problem. Thus the research concludes that open-ended problems could contribute to enhancing the Grade 8 students’ mathematical problem-solving and their modeling skills.
    Keywords: Open-Ended Problems, Communication, Divergent Thinking, Mathematical Modeling, Mathematics Curriculum
  • Soheila Gholamazad *, Maryam Mohsenpour Pages 243-286
    The aim of this study was to examine the quality of students’ understanding of mathematical concepts and skills at the end of the first cycle of primary education, affected by the challenges of the virtual education during Covid-19 pandemic crisis. For this purpose, first, basic mathematical concepts and cognitive skills were extracted from grade 1 to grade 3 mathematics curriculum and textbooks and validated in a focus group consisting of experts with related and diverse backgrounds to identify the core curriculum to be used as the framework for this study. The data were collected through a test that was designed to measure students attained mathematical knowledge at the end of the first cycle of primary education. Based on the nature of the study, the mixed method was employed. The population of the study was the 4th grade students at public schools across the country, who had started primary education in the first grade of the academic year of 1398-1399, at the same time as the pandemic crisis started. The sample of this study was selected from students of seven provinces. Totally, 1186 students who were studying in the 4th grade in the academic year of 1401-1402, participated in this study. Findings of the study showed most of the participants did not attain the basic mathematics concepts, as expected. In the end, based on the results obtained from the students’ performance, some suggestions for curriculum reform are proposed.
    Keywords: Math Curriculum, First Cycle Of Primary Education, Coronavirus Pandemic Crisis
  • Morteza Bazdar Ghamchi Ghaye *, Koorosh Fathi Vajargah Pages 287-306

    The purpose of the current research was to compare the shadow curriculum with hidden curriculum. For this purpose, the concepts of shadow curriculum and hidden curriculum were examined using a qualitative approach and speculative essay method. The analysis of the literature revealed that at the three levels of policy making of education system, school and classroom, hidden curriculum has no visible place, and stakeholders might not be aware of it, as opposed to the shadow curriculum that its existence is visible at all three levels and could stand against formal curriculum. However, the decision makers use the potential of hidden curriculum for different educational purposes. On the other hand, students and teachers might be aware of the existence of the shadow curriculum and even defend it. Another difference is that the shadow curriculum mostly appears in the form of experience, action, plan and social behavior, as opposed to the hidden curriculum that exists implicitly within the formal curriculum.

    Keywords: Shadow Or Underground Curriculum, Hidden Curriculum, Conceptual Achievements
  • Mehdi Mohammadi *, Raziye Shirin Hesar, Reza Naseri Jaahromi Pages 307-364

    The main aim of this research was to identify the components affecting the survival or non-survival of a curriculum in higher education. The research approach in this study was synthesis research, and its method was evaluative review. Based on this, keywords including curriculum evaluation, curriculum quality, curriculum survival, and curriculum viability were searched in reputable Persian and Latin databases. Ultimately, 31 sources were identified. After analyzing the content of these sources, a framework for curriculum survival was designed consisting of two organizing themes: facilitators of curriculum survival (or the standards for quality and accreditation of the curriculum) and barriers or inhibitors to curriculum survival (or obstacles to achieving curricular quality). The credibility of the data was confirmed using three techniques: credibility, transferability, and conformability; while trustworthiness in the data was ensured by meticulously guiding the information collection process and aligning researchers.

    Keywords: Curriculum Survival, Curriculum Facilitation, Curriculum Inhibition, Curriculum Quality, Evaluation
  • Yunes Amirahmadi *, Saeid Zarghami-Hamrah, Yahya Ghaedi Pages 365-394
    This paper is reporting on a research that its purpose was to design a  science curriculum for elementary education based on Bhaskar's transcendental realism philosophy of science. The study used deductive method. Based on Ontological realism, epistemological relativism and rationality of judgment as the central core of transcendental realism, the  main components to design science curriculum for  elementary education were inferred. The findings showed that the goals of science  education include the improvement of students' perceptions of the nature of science, to cultivate their critical thinking, and to promote the process skills in students, while emphasizing on science products. Moreover, while the scientific knowledge is subject to modificatinion, the scientific facts have their own merit and needs to be considered in designing elementary science curriculum. Learning is a process of active construction using prior knowledge and through social interactions and become meaningful in the real world. In this approach, teacher acting as facilitator and evaluation of students' learning is considered a systematic, comprehensive and complementary of learning.
    Keywords: Transcendental Realism Of Bhaskar, Science Education, Elements Components Of Elementary Science Curriculum
  • Zahra Gooya * Pages 395-426

    In the last two decades in Iran, the number of students willing to choose mathematics as their major has decreased significantly. On the other hand, during the covid-19 pandemic, students had access to learning resources without mediation from teachers and moved towards personalized learning. In addition, the fast development of digital technologies and artificial intelligence transformed the job market. In this paper, I used autobiography as my research methodology. The biography included my living experiences as researcher, teaching several courses and doing innovative assessments virtually for university students, conducting about 40 webinars for university faculties and mathematics teachers across country focusing on paradigm change and disseminate my voice using different means. Through my research, I gathered enormous research evidence regarding the implementation of STEM approach for school and university mathematics. The findings revealed that students’ beliefs towards learning were changed fundamentally. As well, all aspects of new AI-based job market evolved and became extremely compatible, unstable, demanding and requires higher-order thinking skills. Thus, the traditional mathematics curricula do not capability of preparing students for the new jobs. The conclusion is that STEM education might be a suitable choice to overcome the crisis of mathematics education in public and higher education.

    Keywords: Crisis Of Low Attendance To Mathematics, Integrative Approach, STEM Education, Artificial Intelligence, New Job Market