فهرست مطالب

پژوهشنامه رسانه بین الملل - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1402)

پژوهشنامه رسانه بین الملل
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه مرادجانی، جلال غفاری*، پیمان جبلی، اکبر نصرالهی صفحات 13-45
    در گذشته روابط کشورها اغلب متمرکز بر دیپلماسی رسمی بود اما با گسترش ارتباطات، تحولی ژرف در جوامع انسانی، ساختارهای سنتی، دولت ها و رفتارهای آنان در عرصه بین المللی ایجاد شد و ابعاد دیگری از اثرگذاری اجتماعی و روابط بین دولت-ملت ها ظهور و بروز یافت. در این میان، دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراتیو برزیل سیاست مستقلی را در پیش گرفته و خواهان تثبیت جایگاه بین المللی خود هستند؛ لذا ضرورت دارد با عنایت به 120 سالگی روابط دیپلماتیک دو کشور، نگاه مثبت ج.ا.ایران و ج.ف.برزیل به همکاری متقابل، متوازن سازی، تنوع بخشی و تعمیق روابط فی مابین، هدف راهبردی تقویت روابط چندجانبه دو کشور محقق شود. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که الگوی ارتباطی ج.ا.ایران در ج.ف.برزیل چگونه باید باشد تا بتوان ارتباط قوی، موثر و سازنده ای با این کشور برقرار کرد؟ ادبیات مفهومی این کاوش، ارتباطات توسعه، الگوی ارتباطی و قدرت های نوظهور است. در این پژوهش به صورت ترکیبی از روش مطالعه اسنادی و نظریه زمینه ای استفاده شده و با مراجعه به کتب، مقالات و گزارش های معتبر سازمان های بین المللی و همچنین انجام مصاحبه عمیق با 12 نفر از نخبگان، یافته ها احصاء شد. براساس نتایج، الگوی رفتاری برزیل در نظام بین الملل بسیار محتاطانه و اقتصاد محور است؛ لذا ضرورت دارد جمهوری اسلامی ایران راهبرد ثابت با تاکتیک متغیر متناسب با تغییرات جامعه هدف را در مواجهه با دولت، جامعه، نهادهای مدنی و رسانه های اجتماعی برزیل به کار بگیرد. همچنین با توجه به فضای گفتمانی و رسانه ای این کشور، ج.ا.ایران باید ظرفیت های چند بعدی دیپلماسی عمومی را با تمرکز بر دیپلماسی رسانه ای، دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی مبادله فعال کند.
    کلیدواژگان: الگوی ارتباطی، ارتباطات توسعه، قدرت نوظهور، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری فدراتیو برزیل
  • رضا جهانبازی، محمدرضا برزویی*، سعید غفاری صفحات 47-76
    فهم چگونگی درک کشورها، به ویژه در حوزه ارتباطات سیاسی، از اهمیت زیادی برخوردار است و نیاز به بررسی عواملی دارد که تصویر یک کشور را شکل می دهند. هدف این تحقیق  تبیین بازنمایی و باورهای نادرست و در عین حال ارائه بینشی در مورد دیدگاه های جامعه لبنان در خصوص ایران است. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش اساسی است که بازنمایی ایران در فضای مجازی لبنان در جریان انتخابات پارلمانی این کشور در سال 2022 چگونه بوده و این بازنمایی ها چه دلالت هایی برای جایگاه ایران در فضای اجتماعی-فرهنگی و سیاست خارجی لبنان دارد. روش تحقیق در پژوهش حاضر کیفی و با روش متن کاوی بوده اما روش تحلیل داده ها در این پژوهش، روش تحلیل مضمون بوده است. شایان ذکر است که روش گردآوری داده ها در این پژوهش از طریق API توییتر و با استفاده از کلیدواژه های مرتبط با ایران و در طی ماه می سال 2022 میلادی یعنی دو هفته قبل و دو هفته بعد از انتخابات پارلمانی لبنان بوده است. پس از تحلیل داده ها، 5 مضمون فراگیر حاصل آمد که در واقع همان «مولفه ها و عناصر بازنمایی ایران نزد کاربران لبنانی توییتر در انتخابات پارلمانی 2022 لبنان» هستند. برخی کاربران لبنانی ایران را به عنوان حامی همیشگی و خیرخواه لبنان و دیگر کشورهای منطقه بازنمایی و مولفه های قدرت آن را برجسته سازی کردند. در مقابل، دیگر کاربران ایران را به عنوان کشوری با ارتباطات سیاسی خاص و با نفوذ بالا در منطقه و همچنین کشوری دارای مشکلات داخلی بازنمایی کرده اند. علاوه بر این، نتایج تحلیل مضمون نشان داد که کاربران با رصد مداوم حوادث و اخبار مختلف ایران، به آن ها واکنش نشان داده اند که نشان از حساسیتشان در خصوص موضوع ایران است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، توییتر، ایران، انتخابات پارلمانی 2022 لبنان
  • علیرضا خسروی، محمدقلی میناوند*، فرید اصغری تازه کند صفحات 77-94

    با همه گیر شدن شبکه های اجتماعی، سیاستمداران نیز برای اظهار نظر و اعلام مواضع خود به شبکه های اجتماعی فراگیر روی آورده اند. اعلام نظرات هر سیاستمدار و دیپلماتی به عنوان موضع رسمی وی قلمداد شده و همچون فضای حقیقی مورد توجه قرار می گیرد. شبکه اجتماعی ایکس یا همان توییتر سابق نیز با توجه به ویژگی های متن محور خود یکی از شبکه های اجتماعی مورد توجه سیاستمداران است. دولت ها نیز برای اعلام موضع و پیام از این شبکه اجتماعی استفاده می کنند. از موضوعات مهم سالیان اخیر دیپلماسی ایران، موضوع مذاکرات هسته ای و رفع تحریم ها می باشد که در پژوهش حاضر برای یافتن رویکرد و نحوه تعامل دولت سیزدهم ایران به ریاست ابراهیم رئیسی، با طرف های مقابل مذاکرات هسته ای، به بررسی توئیت های صفحه رسمی وزارت خارجه ایران از شهریور تا اسفند سال 1400 خورشیدی، به ریاست حسین امیر عبداللهیان، پرداخته ایم. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، پس از تحلیل و بررسی توئیت هایی که در این بازه زمانی در موضوعات مربوط به مذاکرات هسته ای منتشر شدند، در مجموع تعداد 104 توییت مرتبط با مذاکرات بود و پس از انتخاب توییت ها، محتوای آنها بررسی و از آنها تعداد 53 کد استخراج شد که پس از دسته بندی، حذف و ادغام کدهای تکراری، در 9 مقوله دسته بندی شدند. مقوله های انتخابی نیز در 3 مفهوم اساسی شامل 1- بی اعتمادی به طرف مقابل، 2- نگاه مثبت ایران به دیپلماسی و 3- مذاکره برای تامین منافع ایران و رفع تحریم ها دسته بندی شدند. مقوله هایی که از آنها این مفاهیم برداشت شدند، عبارت بودند از: «آمریکا مقصر اصلی بی ثمری مذاکرات، عدم تغییر سیاست آمریکا در دولت بایدن، ناتوانی سایر طرف های مذاکرات، انجام ندادن اقدامات متقابل، جدیت ایران برای مذاکره، آمادگی ایران برای مذاکره، همکاری با مذاکره کنندگان، مذاکره موثر و مذاکره عزتمندانه در حد مردم ایران».

    کلیدواژگان: دیپلماسی رسانه ای، دیپلماسی توئیتری، سیاست خارجی، برجام، تحریم
  • راضیه شیروانی دستگردی، اردشیر زابلی زاده*، علی اصغر کیا صفحات 95-122

    پژوهش حاضر با تمرکز بر مطالعه موردی بی بی سی فارسی و ایران اینترنشنال به بازنمایی تصویر جنگ اوکراین و روسیه در رسانه های خبری فارسی زبان پرداخته است. جنگ بین این دو کشور شاهد پوشش رسانه ای گسترده ای بوده و بازیگران مختلف از بسترهای رسانه ای، برای پیشبرد اهداف خود استفاده کرده اند. هدف این پژوهش، تبیین بازنمایی و چارچوب بندی جنگ اوکراین و روسیه در اخبار بی بی سی فارسی و ایران اینترنشنال است. داده های این پژوهش با استفاده از تکنیک چارچوب بندی اخبار جنگ اوکراین و روسیه در این شبکه های خبری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. حجم نمونه تحقیق یکسال خبری، متشکل از چهار هفته و 28 روز خبری از سال های 2021 تا 2023 است که به صورت هدفمند انتخاب شده است. در یافته های این پژوهش، به رویکردها و دیدگاه های شبکه های خبری بی بی سی فارسی و ایران اینترنشنال در روایت مربوط به درگیری پرداخته شده است. شبکه خبری ایران اینترنشنال با ترسیم انعقاد پیمان های دیپلماتیک و اقتصادی بین دو کشور، سعی در ترویج عدم تعرض به استقلال و حقوق ملی اوکراین داشته و رویکرد بی طرفانه به دو طرف را حفظ کرده؛ در حالی که بی بی سی فارسی تمرکز خود را بر روی جنبش ها، خیزش های مردمی و انتقادها به نفع اوکراین گذاشته است. هر دو شبکه خبری از میان چارچوب های عام خبری، به چارچوب های «نسبت دادن مسئولیت» و «علائق انسانی» بیشتر از دیگر چارچوب ها و به «چارچوب پیامدهای اخلاقی» کمتر از دیگر چارچوب ها توجه نشان داده اند.

    کلیدواژگان: بازنمایی، چارچوب بندی، بی بی سی فارسی، ایران اینترنشنال، جنگ اوکراین و روسیه
  • رویا موفق، نوروز هاشم زهی*، ماندانا صنیعی، رحمت حاجی مینه صفحات 123-151

    پس از استقرار طالبان در افغانستان (آگوست 2021)، برقراری امنیت و ثبات در این کشور به دلیل همجواری با ایران، اهمیت ویژه ای یافته است. رسانه ها، نقش مهمی در حفظ اتحاد و همگرایی دو همسایه بر عهده دارند. گرایش های خلافت گرایانه طالبان، محدودیت رسانه ای بیشتری در مقایسه با گذشته ایجاد کرده است. لذا، رسانه های برون مرزی ایران، باید به دنبال راهی برای حفظ و افزایش تفوق و همگرایی مردم دو کشور باشند. از این رو سوال اصلی این است که «دیپلماسی رسانه ای چطور می تواند همگرایی دو کشور را پس از بازگشت طالبان افزایش دهد»؟ این پژوهش با تکیه بر نظریات همگرایی و دیپلماسی رسانه ای و با استفاده از روش داده بنیاد انجام شده است. بر این اساس با کاربست مصاحبه نیمه ساختاریافته، دیدگاه های 16 صاحب نظر حوزه افغانستان تحلیل و برای تسهیل فرآیند کدگذاری و تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA استفاده شده است. یافته های پژوهش، نشان می دهد که عوامل تاثیرگذار بر دیپلماسی رسانه ای عبارت هستند از: الف) عوامل زمینه ای: شامل نگرانی های امنیتی، آمادگی نظامی، فرهنگ راهبردی و پویایی مذهبی؛ ب) عوامل علی: شامل پیوندهای تاریخی و فرهنگی عمیق، آداب و رسوم، عوامل سیاسی داخلی و خارجی؛ ج) عوامل میانجی: شامل پناهجویان افغانستانی، قومیت گرایی و اقلیت ها، عوامل اقتصادی، اکوسیستم و زنان. همچنین اتخاذ موضع برابر در مقابل حکومت سرپرستی طالبان توسط ایران نقش موثری در دیپلماسی رسانه ای داشته و استفاده از ظرفیت های فرهنگ و تمدن فارسی مهمترین و موثرترین راه همگرایی بین دو کشور است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی رسانه ای، همگرایی، واگرایی، ایران، طالبان و افغانستان
  • محمودرضا نجف زاده شهری، حمیدرضا حسینی دانا*، داوود نعمتی انارکی صفحات 153-176
    مدیران رسانه ها برای مواجهه مناسب با تحولات نیازمند داشتن تصویری از احتمالات ممکن هستند تا بتوانند با اتخاذ تصمیم های پیش دستانه از غافلگیری مصون بمانند. بدون سناریوها یا تصاویر روشنی از آینده های ممکن، نمی توان برای شبکه های تلویزیونی برنامه ریزی کرد. شبکه جام جم از جمله این رسانه ها است که نیازمند سناریوپردازی است. بر این اساس، هدف این مقاله تدوین سناریوی مطلوب برای دیده شدن، جذب مخاطب و در دسترس بودن شبکه جهانی جام جم است. برای این منظور از روش سناریونویسی «جی بی ان» شوارتز با نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. 25 خبره در پژوهش مشارکت داشتند که به این تعداد براساس اصل اشباع نظری اکتفا و برای تبیین این ویژگی های شبکه جام جم از دیدگاه صاحب نظران از روش مصاحبه عمیق استفاده شد. در سپهر رقابت رسانه ای سناریوهای این شبکه برای بسترهای تولید و پخش برنامه ها عبارت اند از: هوشمندسازی رسانه، رسانه پاک، عبور از رسانه منفعل و خط قرمزهای غیرواقعی، برانگیختگی نوستالژیک و رسانه متعامل. شبکه جام جم براساس سناریوهای پیش رو دارای شش ویژگی کلیدی است که می تواند از آن برای تهیه و تولید برنامه ها استفاده کند. از دیدگاه صاحب نظران موارد حیاتی و لازمه فعالیت های این شبکه عبارت اند از: سرعت (نشر و توزیع مطالب)، تنوع (در دسترس بودن)، تجهیز شبکه به فناوری های روز، استفاده مطلوب از ظرفیت فضای مجازی و شبکه های اجتماعی تعامل با مخاطبان (دو سویه و مستمر)،  تحریک احساس (حس نوستالژیک و جریان ساز).
    کلیدواژگان: ایرانیان خارج از کشور، سناریوی مطلوب، زیرساخت های فنی، شبکه های اجتماعی، فضای مجازی، شبکه جام جم
  • مهدی منیری، سید رضا صالحی امیری*، ابوذر ابراهیمی ترکمان صفحات 177-208

    ترکیه و ایران، همسایه های بسیار مهم یکدیگر محسوب می شوند. پژوهش حاضر برای ترسیم الگویی کاربردی از دیپلماسی فرهنگی بین ایران و ترکیه با برجسته کردن نقش صنایع فرهنگی از جمله رسانه ها انجام شده است. سوال اصلی پژوهش این است که الگوی دیپلماسی فرهنگی ایران و ترکیه با تاکید بر صنایع فرهنگی مبتنی بر چه اصول و عواملی است؟ روش پژوهش، نظریه داده بنیاد بوده است. جامعه تحقیق متشکل از 12 نفر از صاحب نظران بوده که به صورت نظری انتخاب شده اند. روش جمع آوری اطلاعات در بخش نظری شامل استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی و در بخش عملی استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده است. پس از پیاده سازی مصاحبه ها، در فرآیند کدگذاری باز، محوری و گزینشی، مفاهیم و مقوله ها در ابعاد مرتبط دسته بندی شده است. بر اساس یافته های پژوهش، روابط دو کشور در شرایط علی متاثر از عواملی چون «سیاست های فرهنگی، جاذبه های فرهنگی و هنری متقابل، صنایع دستی و خلاق و تعاملات متقابل فرهنگی»، در شرایط زمینه ای متاثر از «اشتراکات و افتراقات فرهنگی دو کشور و کاربردهای صنایع فرهنگی»، در عوامل مداخله گر مربوط به ایران متاثر از عواملی مانند «مشکلات زیربنایی، اقتصادی، بین المللی، رسانه ای، مدیریت ناکارآمد و بی اعتنایی مسئولان» و در عوامل مداخله گر مربوط به ترکیه متاثر از عواملی مانند «مشکلات اقتصادی، فرهنگی و بین المللی»، در راهبردها «اتخاذ راهبردهای مدیریتی و کاربردی» و در مورد پیامدها شامل مقایسه «دستاوردهای سینمایی، دستاوردهای فرهنگی، رسانه ای، هنری و افتخارات» دو کشور بوده است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، صنایع فرهنگی و خلاق، ایران، ترکیه، رسانه
  • سید حسام الدین لسانی* صفحات 209-240
    شورای امنیت به عنوان مجری حفظ صلح و امنیت بین المللی در ساختار سازمان ملل متحد عمل می کند. با توجه به ممنوعیت توسل به زور در منشور ملل متحد در ابتدا این تصور وجود داشت که ورود شورا به مسئله حقوق بشردوستانه بین المللی (IHL) به منزله مشروعیت جنگ است. به همین دلیل شورای امنیت تا بیش از 20 سال پس از آغاز فعالیتش به IHL ورود پیدا نکرد. عملکرد شورا پس از این زمان هم حاکی از آن است که این رکن با ایجاد ارتباط میان صلح و امنیت بین المللی و مسئولیت حمایت، از یک سو و IHL از سوی دیگر نگاهی ویژه به این حقوق دارد. با توجه به افزایش نقش رسانه های بین المللی در پوشش اخبار، خصوصا اخبار مربوط به درگیری های مسلحانه، شورای امنیت نیز از تاثیر رسانه ها در واکنش به موارد نقض حقوق بشردوستانه مصون نمانده است. در این مقاله سعی شده است که به این سوال پاسخ داده شود که شورای امنیت چگونه در روند رشد و نمو IHL نقش آفرینی کرده است و با موضع گیری های خود در مواردی حتی حقوق مذکور را نقض کرده است؟ این مقاله با روش توصیفی و استدلالی و با استناد به منابع مختلف کتابخانه ای و اسناد بین المللی به این نتیجه می رسد که هر چند شورا در مواردی به دلیل ساختار خود یا منافع اعضای دائم این شورا واکنش مناسبی به موارد نقض حقوق بشردوستانه نشان نداده است اما با گذشت زمان و نقش آفرینی بیشتر رسانه ها، نسبت به قبل به موضوعات حقوق بشردوستانه توجه بیشتری پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، قطعنامه، حقوق بشردوستانه بین المللی، غیر نظامیان، صلح و امنیت بین المللی، رسانه های جهانی
  • شیوا علیزاده*، حمیدرضا جوادی قلعه صفحات 241-271
    فروپاشی اتحاد شوروی فرصت جدیدی برای رژیم اسرائیل پدید آورد تا بر پایه مهم ترین اصل امنیت ملی که بر لزوم دفاع پیش دستانه و از بین بردن تهدیدهای ادعایی در بیرون از مرزهای آن تاکید می کند، به تقابل گسترده تر با جمهوری اسلامی ایران بپردازد. پرسش اصلی این نوشتار این است که رژیم اسرائیل چگونه از جمهوری آذربایجان برای تضعیف امنیت ملی ایران بهره برداری می کند؟ پژوهش حاضر اکتشافی، از نوع کیفی با رویکرد توصیفی تحلیلی است که داده های لازم برای آن با استفاده از منابع کتابخانه ای و رسانه ای گردآوری شده اند. یافته ها نشان می دهد که جمهوری آذربایجان به علت قرار گرفتن در موقعیت مهم ژئوپلیتیکی در شمال مرزهای ایران، گسل های فعال در روابط خویش با ایران، تهدیدانگاری از سوی اشتراکات تاریخی و فرهنگی با ایران، تهدیدانگاری از جانب اسلام سیاسی ملهم از جمهوری اسلامی ایران، مجاورت با استان های آذری زبان ایران، قرار گرفتن در مسیر اقتصادی ایران به اروپا، همسویی سیاسی با رژیم اسرائیل، گرایش به توسعه همکاری ها با متحدان رژیم اسرائیل و داشتن انگیزه قوی برای ایجاد دالان تورانی ناتو (زنگزور) و اتصال کشورهای عضو سازمان دولت های ترک به یکدیگر، از ظرفیت های بالایی برای بهره برداری های رژیم اسرائیل برخوردار است. در واقع رژیم صهیونیستی با تمرکز بر این مسائل تنش زا، از این کشور در جنگ ترکیبی خود بر ضد ایران استفاده می کند.
    کلیدواژگان: اسرائیل، امنیتی سازی، بیشینه سازی قدرت، جمهوری آذربایجان، ایران، موازنه تهدید
  • رضا ذبیحی* صفحات 273-304
    ایران شناسی به عنوان یک علم مستقل از شرق شناسی، با توجه به ماهیت میان رشته ای خود نیازمند تعامل و هم افزایی با سایر رشته ها از جمله روابط بین الملل و دیپلماسی عمومی، فرهنگی و رسانه ای است. بنابراین می توان با بررسی اسنادبالادستی، اهداف مرتبط با دو حوزه دیپلماسی عمومی و ایران شناسی را شناسایی کرد و انطباق آن با وظایف و مسئولیت های سازمان های متولی هر کدام از این دو حوزه را سنجید. با این اقدام پژوهشی، اهداف مشترک مشخص می شود که عبارتند از: «اشاعه تصویر مطلوب از ایران، تقویت روحیه تعامل گرایی فرهنگی، مقابله با ایران هراسی، هم افزایی و در نهایت افزایش قدرت نرم ایران». در مرحله بعد و ناظر بر اهداف مستخرج، الزامات پیوند مطلوب میان ایران شناسی و دیپلماسی عمومی مشتمل بر مواردی نظیر ایجاد همگرایی با دیگر کشورها و کاستن از زمینه های واگرایی مشخص می شود. در نهایت سوال اصلی پژوهش حاضر اینگونه مطرح می شود که «چه راهکارهایی برای پیوند میان ایران شناسی و دیپلماسی عمومی کشور وجود دارد به گونه ای که ظرفیت های ایران شناسی برای پیشبرد اهداف دیپلماسی عمومی فعال شود؟» روش انجام این پژوهش، توصیفی و تحلیلی است و به منظور کاربست آن، مطالعه اساسنامه سازمان های مرتبط از جمله صداوسیما و نیز مفاد اسنادبالادستی مبنا قرار گرفته است. به عنوان فرضیه، این امر مستلزم مجموعه راهکارهایی مرکب از اقدامات سخت افزاری و نرم افزاری است که به طور همپوشان و حمایت کننده، مکمل یکدیگر باشند. موارد نرم افزاری نظیر دیپلماسی رسانه ای مبتکر و خلاق با محوریت ایران شناسی و موارد سخت افزاری نظیر ایجاد ارتباط ساختاری میان ایران شناسی با حوزه بین الملل.
    کلیدواژگان: ایران شناسی، دیپلماسی عمومی، دیپلماسی فرهنگی، دیپلماسی رسانه ای، اسناد بالادستی
|
  • Masoumeh Moradjani, Jalal Ghafari *, Peyman Jebelli, Akbar Nasrollahi Pages 13-45
    In the past, the relations between countries were often focused on official diplomacy, but with the expansion of communication, a profound transformation was created in human societies, traditional structures, governments and their behaviors in the international arena, and other dimensions of social influence and relations between nations-states appeared. Meanwhile, two countries, the Islamic Republic of Iran and the Federative Republic of Brazil, have adopted an independent policy and desire to stabilize their international position; Therefore, considering the 120 years of diplomatic relations between the two countries, the positive view of Iran and Brazil on mutual cooperation, balancing, diversification and deepening of relations between the two countries, both want to meet the strategic goal of strengthening multilateral relations between the two countries. The main question of the present research is what should be the communication model of Iran in the Republic of Brazil in order to establish a strong, effective and constructive relationship with this country? The conceptual literature of this research is development communication, communication model and emerging powers. In this research, a combination of document study method and contextual theory was used, and results was obtained by referring to books, articles, and authoritative reports of international organizations, as well as conducting in-depth interviews with 12 elite people. Based on the results, Brazil's behavioral model in the international system is very cautious and economy-oriented; Therefore, it is necessary for the Islamic Republic of Iran to use a fixed strategy with changing tactics in accordance with the changes of the target society in facing the government, society, civil institutions and social media of Brazil. Also, according to the discourse and media atmosphere of this country, the Republic of Iran should activate the multi-dimensional capacities of public diplomacy by focusing on media diplomacy, cultural diplomacy and exchange diplomacy.
    Keywords: Communication Model, Communication For Development, Emerging Power, Islamic Republic Of Iran, Federative Republic Of Brazil
  • Reza Jahanbazi, Mohamadreza Borzooei *, Saeed Ghaffari Pages 47-76
    Understanding how countries are perceived, especially in the field of political communication, is very important and needs to examine the factors that shape the image of a country. The purpose of this research is to explain the representation and false beliefs and at the same time provide an insight into the views of the Lebanese society regarding Iran. This research seeks to answer the basic question of how Iran was represented in Lebanon's cyber space during the country's parliamentary elections in 2022, and what implications these representations have for Iran's position in Lebanon's socio-cultural and foreign policy environment. The research method in the current study was qualitative and text mining method, but the data analysis method in this research was thematic analysis method. It is worth noting that the method of data collection in this research was through the Twitter API and using keywords related to Iran during May 2022, i.e. two weeks before and two weeks after the Lebanese parliamentary elections. After analyzing the data, 5 overarching themes were obtained, which are actually the "components and elements of Iran's representation among Lebanese Twitter users in the 2022 Lebanese parliamentary elections". Some Lebanese users highlighted Iran as a permanent and benevolent supporter of Lebanon and other countries in the region and its power components. On the other hand, other users have represented Iran as a country with special political connections and high influence in the region, as well as a country with internal problems. In addition, the results of the theme analysis showed that users have reacted to Iran's various events and news by continuously monitoring them, which is a sign of their sensitivity regarding the issue of Iran.
    Keywords: Representation, Social Media, Twitter, Iran, Lebanon's 2022 Parliamentary Elections
  • Alireza Khosravi, Mohammadagholi Minavandchal *, Farid Asgharitazehkand Pages 77-94

    With the spread of social networks, politicians have increasingly turned to pervasive social networks to express their opinions and declare their positions. Expressing every politician and diplomat's views is considered his/her official position in public. The social network X - formerly Twitter- is also one of the social networks that politicians are interested in, due to its text-oriented features. Nuclear negotiations and lifting the sanctions have been among the most important issues in Iran's diplomacy in recent years. Since then, the Government has used this social network to announce its positions and address its messages. So, to find the approach and manner of interactions of the 13th “Iran Administration” headed by the late Ebrahim Raisi, with the opposite parties of the nuclear negotiations, the tweets sent by the official page of the Ministry of Foreign Affairs of I. R. Iran under the chairmanship of the late Hossein Amir Abdullahian were examined in this research from Shahrivar 1400 (August 2021) Until Esfand 1400 (March 2022). Analyzing and reviewing the tweets related to the nuclear talks, published during this period, were conducted by the Qualitative content analysis method. After selecting 53 sample tweets from a total of 104, their contents were reviewed and 9 codes were extracted. Eventually, the resulting codes were categorized into three basic concepts including “mistrust of the other side”, “Iran's positive view of diplomacy”, and “securing Iran's interests and lifting sanctions”. The categories from which these concepts were taken were: “The US is the main culprit for the ineffectiveness of the negotiations”, “lack of “change in American policy in the Biden administration”, “inability of other parties of the negotiations”, “Failure of western parties to fulfill mutual obligations”, "Iran's seriousness and readiness to negotiate”, “cooperative approach in negotiations”, “effective negotiation while maintaining the dignity and respect of the Iranian people”

    Keywords: Media Diplomacy, Twitter Diplomacy, Foreign Policy, JCPOA, Sanctions
  • Raziye Shirvani Dastgerdi, Ardeshir Zaboli Zadeh *, Aliasghar Keya Pages 95-122

    This research focuses on a case study of BBC Persian and Iran International TV networks examining the representation of the Ukraine-Russia war inforeign Persian-language news media. The conflict between these two countries has received extensive media coverage, with various actors using media platforms to advance their diplomatic agendas. The purpose of this research is to analyze the representation and framing of the Ukraine-Russia war in the news coverage of BBC Persian and Iran International. The data for this research has been analyzed using news framing techniques applied to the Ukraine-Russia war coverage on these news networks. The research sample consists of four weeks and 28 days of news from 2021 to 2023, selected purposefully. The findings discuss the approaches and viewpoints of BBC Persian and Iran International news channels in their conflict-related narratives. Iran International News Network has attempted to maintain peace and promote diplomatic and economic agreements between the two countries, striving not to infringe on Ukraine's independence and national rights while maintaining an impartial approach to both sides. In contrast, BBC Persian has focused on movements, popular uprisings, and criticisms favoring Ukraine. Among the general news frameworks, both news networks have given more attention to the "attribution of responsibility" and "human interest" frames than others, while the "moral consequences" frame received less attention.

    Keywords: Representation, News Framing, BBC Persiantv, Iran International TV, Ukraine-Russia War
  • Roya Movaffagh, Nowruz Hashem Zahi *, Mandana Saniei, Rahmat Haji Mina Pages 123-151

    Following the Taliban's Re-establishment in Afghanistan in August 2021, ensuring security and stability in the country has become particularly significant due to its proximity to Iran. The media play a crucial role in fostering unity and promoting convergence between the two neighboring countries. The Taliban's caliphate-oriented tendencies have led to increased media restrictions compared to previous years. Accordingly, Iran's foreign media should seek ways to preserve and enhance the influence and unity of the people in both countries. Thus, the primary research question is: 'How can media diplomacy enhance convergence between the two nations following the return of the Taliban?' This study was conducted based on the theories of media diplomacy and convergence, employing the database method. Based on this framework, semi-structured interviews were conducted to analyze the perspectives of 16 experts in Afghanistan, with MAXQDA software employed to streamline the coding and data analysis processes. The research findings indicate that the factors influencing media diplomacy are as follows: a) Background factors, which include security concerns, military readiness, strategic culture, and religious dynamics; b) Causal factors, encompassing deep historical and cultural ties, customs, and both internal and external political influences; c) Mediating factors, consisting of Afghan refugees, ethnic diversity and minorities, economic considerations, environmental factors, and issues related to women. Furthermore, Iran's stance of neutrality toward the Taliban-led government has significantly contributed to media diplomacy. Leveraging the resources of Persian culture and civilization is identified as the most important and effective means of fostering convergence between the two countries.
    .

    Keywords: Media Diplomacy, Convergence, Divergence, Iran, Taliban, Afghanistan
  • Mahmoudreza Najafzadeh Shahry, Hamidreza Hosseini Dana *, Davood Nemati Anaraki Pages 153-176
    Media managers, facing changes, need to have visions of likely future possibilities to cope reasonably with the next developments, because they can make decision preventively to avoid being surprised. Without scenarios or clear imagination of possible prospects, we cannot plan anything. This article has been written to realize demanded scenario about being seen and attracting the audience, and availability of the universal network Jaam-e-Jam. Writing scenario was done using the Shwartz GBN method and a targeted sampling method. 25 experts participated in the research, which this number was enough according to the theoretical saturation principal. The viewpoint of the experts and in-depth interview method have been used to explain these features of the universal network Jaam-e-Jam. In the field of media competition, the scenarios of this network for beds of producing and broadcasting programs are: making media intelligent, clean media, passing inactive media and red lines, nostalgic excitement, and interactive media. The findings of the research have shown six key features which the most important ones are: rapidity (releasing and distributing contents), variety (availability), equipping network with modern technologies, optimal usage of cyberspace and social media capacities on interaction with audience and feeling excitement (nostalgic feeling).
    Keywords: Optimal Scenario, Technical Infrastructure, Social Networks, Virtual Space, Jame-Jam TV
  • Mahdi Moniri, Sayed Reza Salehi Amiri *, Abouzar Ebrahimi Torkaman Pages 177-208

    Iran and Turkey are two important neighboring countries with a deep mutual connection. This research seeks to establish a practical model for cultural diplomacy between the two nations by emphasizing the role of cultural industries such as media. The central question addressed in this study is "What are the principles and factors underlying the cultural diplomacy model between Iran and Turkey, with a particular focus on cultural industries? The grounded theory was used as the research method. Furthermore, the statistical population included 12 experts who were selected using theoretical sampling. Data collection methods consisted of desk studies and online resources for the theoretical phase, and the researcher-made questionnaire and semi-structured interviews for the practical phase. Following the transcription of the interviews, the concepts and categories were organized into relevant dimensions using open, axial, and selective coding processes. The research results indicate that the bilateral relations in causal conditions are shaped by factors such as "cultural policies, shared cultural and artistic attractions, handicrafts, creative industries, and mutual cultural exchanges". In terms of contextual factors, these relations are influenced by "cultural commonalities and differences between the two countries and the roles of cultural industries". In terms of intervening factors in Iran, the relations are influenced by factors such as "infrastructural, economic, international, and media challenges, inefficient management, and government authorities' indifference" but for Turkey, they are affected by "economic, cultural, and international problems". Moreover, the relations are influenced by "implementing managerial and practical approaches" in terms of strategies and comparing the "cinematic achievements, cultural, media, and artistic contributions, and recognitions" of the two nations in terms of outcomes.
    .

    Keywords: Cultural Diplomacy, Cultural, Creative Industries, Iran, Turkey, Media
  • Seyyed Hesam Aldin Lesani * Pages 209-240
    The Security Council serves as the enforcer of international peace and security within the framework of the United Nations. Initially, there was concern that the Council's involvement in international humanitarian law (IHL) would appear to legitimize war, given the UN Charter's prohibition on the use of force. As a result, the Council refrained from engaging with IHL for over 20 years after its establishment. However, the Council's approach has evolved, reflecting its heightened focus on IHL. It has established a link between international peace and security and the responsibility to protect. Additionally, with the growing influence of international media, especially in reporting on armed conflicts, the Security Council is not immune to the media's impact on its response to violations of humanitarian law. This article aims to explore the role played by the Security Council in the growth and development of IHL, including instances where it has violated these laws through its stances. By employing a descriptive and argumentative approach and drawing on various library sources and international documents, the article concludes that despite occasional failures to respond adequately to humanitarian law violations, whether due to its structure or the interests of its permanent members, the Council has increasingly prioritized humanitarian law issues over time, particularly with greater media involvement.
    Keywords: Security Council, Resolution, International Humanitarian Law, Civilians, International Peace, Security, International Media
  • Shiva Alizadeh *, Hamidreza Javadi Ghaleh Pages 241-271
    The collapse of the Soviet Union created a new opportunity for Israel to be engaged in a broader confrontation with the Islamic Republic of Iran based on its most important principle of national security, which emphasizes the need for preemptive defense and the elimination of the alleged threats outside Israel's borders. The main question of this article is how Israel exploits the Republic of Azerbaijan to weaken Iran's national security. This essay is exploratory, of qualitative method with a descriptive-analytical approach, for which the necessary data have been collected using library and media sources. The findings show that the Republic of Azerbaijan, which is located in an important geopolitical position in the north of Iran's borders, has serious problems in its relations with Iran, considers the historical and cultural commonalities with Iran as threat, and considers the political Islam inspired by the Islamic Republic of Iran as threat, geographically adjacent to the Azari-speaking provinces of Iran, located on Iran's economic route to Europe, has political alignment with Israel, has attitude toward enhancing cooperation with Israel's allies and has a strong motivation to construct NATO's Turan Corridor (Zangezur Corridor) and connect the member countries of the Organization of Turkic States to each other, has high capacities to be used by Israel against Iran. In fact, Israel is recruiting this country in its hybrid warfare against Iran by focusing on these potential and actual tensions and problems.
    Keywords: Israel, Securitization, Power Maximization, Republic Of Azerbaijan, Iran, Threat Balance
  • Reza Zabihi * Pages 273-304
    Iranology, as an independent science from Orientalism, due to its interdisciplinary nature, requires interaction and synergy with other disciplines, including international relations and public, cultural and media diplomacy. Therefore, it is possible to identify the objectives related to the two fields of public diplomacy and Iranology by examining the above documents and measure its compliance with the duties and responsibilities of the organizations in charge of each of these two fields. With this research action, the common goals are determined, which are: "spreading a favorable image of Iran, strengthening the spirit of cultural interactionism, countering Iranophobia, synergy and finally increasing Iran's soft power". In the next stage, looking at the objectives, the requirements for the optimal link between Iranology and public diplomacy, including things such as creating convergence with other countries and reducing the areas of divergence, are specified. Finally, the main question of the current research is posed as "What are the solutions for the connection between Iranology and the country's public diplomacy in such a way that the capacities of Iranology are activated to advance the goals of public diplomacy?" The method of conducting this research is descriptive and analytical, and in order to apply it, the study of the statutes of related organizations, including radio and television, as well as the provisions of the above documents is based. Hypothetically, this requires a set of solutions composed of hardware and software measures that overlap and support each other. Software cases such as innovative and creative media diplomacy centered on Iranology and hardware cases such as creating a structural connection between Iranology and the international field.
    Keywords: Iranology, Public Diplomacy, Cultural Diplomacy, Media Diplomacy, Upstream Documents